2021-10-22 1190 瀏覽
充滿問號嘅一餐飯,個麻辣鍋完全冇味,好似溝咗水咁⋯麻辣牛肉餃個餡勁似牛丸⋯最好食竟然係一蚊酸菜魚😵完全唔知咩操作,真係真係好平,但絕對唔會有下次難食到食咗一半我就走咗,搞唔掂
難食到食咗一半我就走咗,搞唔掂
2021-10-17 1597 瀏覽
限聚令之下六人一台少之又少這間火鍋店還可以吃到1️⃣2️⃣點打邊爐又唔限時🕐真係啱晒一班朋友一齊食👍🏻星期日至四,💲1️⃣酸菜魚星期五至六,💲1️⃣麻辣小龍蝦加💲2️⃣8️⃣每位,就可以任飲兩小時啤酒只要堂食兩位以上就有優惠,真係好抵呀!我地點了👇🏻美人鍋酸菜魚鍋酸菜魚(個底有粉絲㗎)手切牛肉麻辣小龍蝦火鍋配料就唔講咁多啦,自己黎食啦🤪📍養心殿台式養生鍋 地址:尖沙咀棉登徑8號地庫環境:古代沉木設計,啲櫈好似以前大排檔咁人均價格:$600評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
限聚令之下六人一台少之又少
這間火鍋店還可以吃到1️⃣2️⃣點
打邊爐又唔限時🕐
真係啱晒一班朋友一齊食👍🏻

星期日至四,💲1️⃣酸菜魚
星期五至六,💲1️⃣麻辣小龍蝦
加💲2️⃣8️⃣每位,就可以任飲兩小時啤酒
只要堂食兩位以上就有優惠,真係好抵呀!

我地點了👇🏻
美人鍋
酸菜魚鍋
酸菜魚(個底有粉絲㗎)
手切牛肉
麻辣小龍蝦
火鍋配料就唔講咁多啦,自己黎食啦🤪

📍養心殿台式養生鍋
地址:尖沙咀棉登徑8號地庫
環境:古代沉木設計,啲櫈好似以前大排檔咁
人均價格:$600
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
太耐冇打邊爐,就嚟試吓呢個養心殿,人哋話殿堂級嘅火鍋,試吓有幾勁。位置都叫易搵,不過要落樓下,喺地下室,環境比較侷促。雖然知道佢已裝修花咗心思,不過仍然覺得空氣唔係咁流通。餐廳話分晒ABC D區,好着重要知道你有冇用安心出行,行定寫紙仔,完全冇flexibility 酸菜白肉湯底- 冇乜酸味,雖然入邊有闊粉,不過已經煲到林晒,夠味麻麻美人湯底- 美人湯底有兩隻烏雞,真材實料感覺幾好因為星期五去所以可以$1蚊,有一個麻辣小龍蝦🦞,幾特別,因為辣辣地,幾嘢未其他韭菜餃、牛肉、肥牛、響鈴都係正常,普通,冇乜特別大驚喜。反而醬料有啲「特別」麻油同醋,係撈埋左一大兜嘅液體,都係第一次見蒜蓉- 平時係見到一粒粒蒜蓉,而家係變埋液體,完全冇渣好似水咁,非常「特別」……總結:唔會有下次,感覺唔太新鮮,醬油區比較「特別」,雖然味道唔覺有不同,不過感覺賣相不好👎🏻

美人湯底- 美人湯底有兩隻烏雞,真材實料感覺幾好

反而醬料有啲「特別」

麻油同醋,係撈埋左一大兜嘅液體,都係第一次見

小龍蝦🦞
  • 即炸脆響鈴
11人分兩枱,其中一枱火鍋爐壞,飲咗個湯一直唔知,耽誤時間冇咗7折優惠,閣客自理!食咗3千幾蚊成肚火,十分不滿!當向經理投訴嘅時候就逃避,冇過嚟正視問題,只打9折及送飲品了事😤😤 問題係其店舖的設備故障,所引致的問題不應由顧客承擔!
元老級火鍋店養心殿做緊超震撼優惠🤩 OpenRice預購5折湯底+星期日至四$1酸菜魚或星期五至六麻辣龍蝦仔😱‼️ 堂食2人或以上就有優惠 晚市都包☺️▪️8.5/10▫️<< 美人鍋 >> $188 湯底勁足料👍🏻 整隻竹絲雞、桃膠、龍眼、杞子、紅棗等 飲落雞鮮味勁香甜‼️就算不斷加湯 味道都唔會淡~ 桃膠份量超多 感覺好補同養顏☺️▪️7.5/10▫️<< 酸菜魚 >> $1 今期推廣🥢大大碟份量好多🤩 湯底濃調 麻香味重 味道少似濃郁昇華版酸辣米線 一讚酸菜經爆香過 味道好出❤️ 魚肉嫩滑無骨 配有芽菜同薯粉 超抵食😆▪️8/10▫️<< 手切牛肉 細 >> $238 每日限量提供😳 色澤偏紅 厚薄同油花平均 牛肉味重🐂▪️8/10▫️<< 沙巴龍躉斑 >> $238 原條起骨新鮮切件 好厚肉 灼5分鐘肉質嫩滑有彈力 鮮味十足😋▪️7.5/10▫️<< 厚脂黑毛梅花豬 細>> $78 脂肪比例較一般豬梅花片多 豬味好香🐖 食落一啲都唔鞋▪️8/10▫️&#

▪️8/10▫️<< 芝士牛肉丸 半 >> $48 驚喜之作👍🏻 有咬口 牛肉味重 芝士醬一咬爆哂出來😍 芝味濃郁🧀

▪️7.5/10▫️<<自家製杞子菊花圓肉露 >> $68 一勺好大壺 菊花味濃郁 飲落清涼解渴 配火鍋一流💦 略嫌偏甜

🌿鋪頭極為闊落 私隱度十足 古式沉色木系裝潢 鐵燈籠吊飾將現代感同華夏風典雅融合👀 員工服務態度亦係一流😙

🐽總括嚟講 呢間台式火鍋店一向主打養生湯底 依家湯底仲要做緊半價😱 果然名不虛傳 美人鍋好足料 👩🏻‍🦳最後飲咗5碗🤣 價錢中上 食物高質素 雖然淨火鍋都已經好飽 但$1酸菜魚真係必叫‼️建議留肚加返碟 一次滿足川菜同邊爐兩個願望😍

2021-07-15 1264 瀏覽
如果唔介意俾貴少少,食啲高質素嘅火鍋一定係推介呢間養心殿台式火鍋👍👍今次湯底揀咗鴛鴦鍋麻辣鍋+美人鍋1️⃣麻辣夠晒香同埋麻,食得出好有台灣風味2️⃣美人鍋都夠特別有烏雞,好似真係好滋補🥰🥰3️⃣手切牛都係大推,牛味好夠,肥瘦適中👍4️⃣鴨血,都好夠晒大大嚿🤩5️⃣手工丸類,夠晒彈牙💯6️⃣麻辣小龍蝦🦞(聽店員講係新品就試吓啦)都唔錯好有風味👍而家做緊優惠 $28任飲啤酒🤪🤪🤪,啤酒配邊爐一流滿分5粒星🌟—————————————-環境:🌟🌟🌟🌟🌟味道:🌟🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟CP值:🌟🌟🌟🌟
如果唔介意俾貴少少,食啲高質素嘅火鍋
一定係推介呢間養心殿台式火鍋👍👍

服務:🌟🌟🌟
CP值:🌟🌟🌟🌟
  • 極上雪花肥牛
2021-06-26 1519 瀏覽
有聚會即時想起火鍋啦!限聚令6人一枱餐廳真不多,只有養心殿,仲可以食到12點,又唔限時,食物高質,服務員態度好!而家仲要有加@$28啤酒2小時任飲,再加$1有麻辣小龍蝦(限時優惠),真係抵到不得了
有聚會即時想起火鍋啦!
服務員態度好!
手切肥手
2021-06-25
手切肥手
  • 即炸脆響鈴
  • 美人鍋
  • 鵝肝墨魚丸
2021-06-19 1082 瀏覽
朋友推介就同屋企人去幫襯下9:30後入座有7折優惠,今日仲有一蚊麻辣小龍蝦,簡直係物超所值呀。除咗麻辣小龍蝦辣道適中肉質Q彈外,我仲推介牛味十足入口嫩滑嘅手切牛,Q彈香口嘅牛胸爽,香港少見嘅台灣水蓮菜同充滿梅菜香味嘅梅菜豬肉丸。最後再加個芝麻湯圓就完美結尾嘞。另外,不得不讚店員老實,本來我訂9點枱,但店員主動提我9點半有7折,咁又幫我慳幾百。員工雖然忙,但keep住好有禮貌。希望市道好時,可以增加人手喇!
朋友推介就同屋企人去幫襯下
  • 牛胸爽
  • 寧神養心鍋
  • 翠絲水蓮
2020-10-09 3118 瀏覽
今晚約21:50入店(尖沙咀分店)用餐,送餐時男服務員來桌二次皆未戴口罩,向女店員反應看該男仍然遊走在外場「未戴口罩」,疫情這樣食材又沒上蓋超不衛生整個倒胃口,送鍋上桌時還打翻我老婆桌上醬料,也沒有幫忙擦拭桌面也沒有道歉就走了。其後要加鍋底,女服務員要求出示app會員,也給予她拍攝了,但是到買單前鍋底可能還在空運都沒有送上來,整家店外場髒亂不堪,服務態度爛到不行。原本是以為和台灣的養心殿一樣,所以來嚐家鄉味,沒想到除了是家藍店外,與我們台灣的養心殿完全沒有關係,可以說是高仿來的。憑心而論食材與台灣養心殿差異不大,但是員工素質實在是太差勁了👎,可以再好好的教育訓練一下行嗎?單點式算中高價位的餐廳加一,但這服務可以說是0分。
單點式算中高價位的餐廳加一,但這服務可以說是0分。
2020-10-09
$400 (宵夜)
紀念日
2020-09-28 2208 瀏覽
琴晚興致勃勃想食麻辣火鍋,之前食過荃灣養心殿超好味,諗住再食,點知荃灣個間話搬走,唯有去尖沙咀食。五至七有半價。點知大失望...麻辣湯底又唔麻又唔辣。啲牛肉同羊肉薄到不得了,美人鍋湯底同上次食差天共地。最好味就係啲醬料(雖然都有啲昆蟲飛嚟飛去)同蟹柳...即使半價都完全唔值,哂哂我地嘅quota,平時唔係寫開食評都忍唔到要寫番,因為食咗七百蚊,哂咗我一個半鐘嘅時間,仲要肚屙,我同男友分別於琴晚同今朝肚屙⋯服務係幾好,但食物質素實在太差

點知大失望...麻辣湯底又唔麻又唔辣。
啲牛肉同羊肉薄到不得了,美人鍋湯底同上次食差天共地。

最好味就係啲醬料(雖然都有啲昆蟲飛嚟飛去)同蟹柳...

服務係幾好,但食物質素實在太差

2020-09-16 3970 瀏覽
2年前生日飯係養心殿,今年又有限聚令,還是留在家舒舒服服打邊爐算。今次6個人揀左4人餐$880(折後價),再加左1款丸1款餃湯底:美人鍋, 有南棗,桃膠,龍眼肉,半隻烏雞,湯底鮮甜。肉類:(可選3款)手切安格斯牛肉/雪花肥牛,2款牛肉味都唔錯,唔太韌有肉味嘉美雞,肉質鮮甜,正自家制丸類:(可選4款,每款2粒)丸打得比較實,唔推薦自家制餃類:(可選4款每款3粒)餃類唔推薦,肉太硬,蝦又唔夠新鮮豆品類:(任選2款1份)千層凍豆腐:無乜豆味,吸汁唔算多 炸脆響鈴:第2日先食,唔知係咪咁無乜豆味,仲仲脆地其它任選3款 鴨血:軟滑無腥味,好食炸午餐肉:厚切,有炸過,可惜凍左。堂食熱辣辣更美味 老油條:唔夠脆主食任選兩款烏冬同關廟麵:無份食唔評論一個雜錦菜藍(大)加什菌藍(細),即晚無食到,過左2日拎去煲湯(唔評論)餐有醬料,芫茜,白醋,蒜汁,豉油,蔥,紅椒提提餐具爐具鍋均需自備送貨:800元以上免運費,偏遠地區除外。比我訂貨時間稍遲可接受時間,同時送上門外女職員好有禮貌有為遲到道歉的。Wtsapp同職員落單都好快,讚。總結:用番外賣標準就唔差的,有d始終我自己遲食同埋唔

湯底:美人鍋, 有南棗,桃膠,龍眼肉,半隻烏雞,湯底鮮甜。

肉類:(可選3款)
手切安格斯牛肉/雪花肥牛,2款牛肉味都唔錯,唔太韌有肉味
嘉美雞,肉質鮮甜,正

自家制丸類:(可選4款,每款2粒)
丸打得比較實,唔推薦

自家制餃類:(可選4款每款3粒)
餃類唔推薦,肉太硬,蝦又唔夠新鮮

豆品類:(任選2款1份)
千層凍豆腐:無乜豆味,吸汁唔算多
炸脆響鈴:第2日先食,唔知係咪咁無乜豆味,仲仲脆地

其它任選3款
鴨血:軟滑無腥味,好食
炸午餐肉:厚切,有炸過,可惜凍左。堂食熱辣辣更美味
老油條:唔夠脆

主食任選兩款
烏冬同關廟麵:無份食唔評論

餐有醬料,芫茜,白醋,蒜汁,豉油,蔥,紅椒

提提餐具爐具鍋均需自備

總結:用番外賣標準就唔差的,有d始終我自己遲食同埋唔係堂食質係差小小的.880元4人餐算抵食。加上唔洗出門都有美食勁好。

P.s外賣都有會員職分儲,Gd!

l

2020-09-13
外賣送餐
生日
  • 鴨血
作為一個在台6年多的人,台灣的養生殿真的高質太多。我們點了酸菜鍋+麻辣鍋,鍋中的配菜有很多,包括鴨血,豆腐,粉條、菜等等都有,但是鍋料味道就普通, 麻辣鍋一點都不麻不辣,只是比酸菜鍋濃味一點。另外單點的配菜有點貴,如綜合餃子、丸子等,但是蔬菜類等份量卻出乎意料之外的多, 但是兩個人吃了600多 ,其實不太化算,在尖沙咀其實還有其他選擇,吃了這一次後,不會再想吃第二次。另外,不得不就,服務生的態度真的有待改善,在下單時,叫了很多遍才有人理我們,即使是要結帳也要等了好一陣子才有人回應😅😅
作為一個在台6年多的人,台灣的養生殿真的高質太多。

2020-01-09 2849 瀏覽
we had a large group of people to dine there so the staff arranged a long table for us. the staff were very friendly and kind. there are a lot of food choices and the food was fresh especially for the meats!!! we enjoyed the dinner there and celebrated my friend's birthday there.Love the special drinks they offered. We ordered wolfberry chrysanthemum tea which can 明目、清熱。菊花茶味濃郁!又有真圓肉,邊飲邊食~有咬口~the pickled cabbage and pork hot pot allowed us to add more cabbage and pork for free! And the quality of

Love the special drinks they offered. We ordered wolfberry chrysanthemum tea which can 明目、清熱。菊花茶味濃郁!又有真圓肉,邊飲邊食~有咬口~the pickled cabbage and pork hot pot allowed us to add more cabbage and pork for free! And the quality of these was good
1K
2019-11-04 4046 瀏覽
作為吃貨一枚嘅我當然要去「捐窿捐罅」搵美食醫下個肚啦👣而講到美食又點可以唔去人氣熱點尖沙咀棉登徑 8 號呢🤗今次我就去左主打養生台式火鍋嘅養心殿到食野😚😚😚叫左手工丸類拼盤🍢餃子拼盤🥟雜錦蔬菜盤🥬稻庭烏龍麵、寬粉條🍜手工丸食落好彈牙,同機造嘅丸簡直不可比較,極上雪花肥牛🐮配埋麻辣鍋🌶真係食到好爽,打完邊爐除左飲可樂,楩係要飲多杯自家製沖繩黑糖烏梅汁🍹杞子菊花圓肉露下火,但個人認為杞子菊花圓肉露好飲啲
2019-10-13 2334 瀏覽
讚1. 夥計好醒目,落單上菜都自動波,唔錯2. 上菜超快,咁先係架嘛,有啲火鍋店都唔知點解慢吞吞咁彈1. 湯底實在係淡而無味,美人湯比新開時退步左好多好多,麻辣湯底係無麻香既,唔接受2. 配料實在係唔值呢個價,牛肉餃子好難食!實到成舊石咁,豬肉係有啲臊味,難食

1. 夥計好醒目,落單上菜都自動波,唔錯
2. 上菜超快,咁先係架嘛,有啲火鍋店都唔知點解慢吞吞咁