餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2024-04-17 13 瀏覽
一直很喜歡上環蘇杭街,這裏小店林立,人流又不擠擁,慢慢逛慢慢挑選自己喜愛的餐廳用餐,很寫意。最近這邊比較火的是一間餃子店,他們傳統得來又有一些創新口味,輕食「喪食」也可以😂今天就要來試試看。最近迷上了松露,就來一客龍鳳松茸餃。龍鳳即是黑白松露,一客八隻有松茸和豬肉作餡,每隻看起來也很飽滿。一咬開確實是皮薄餡靚,有黑松露口味的一款更會看到黑黑亮亮的醬汁,吃完後真的會齒頰留香。白松露口味稍為清淡一些,但也很好吃。附送的狀元九鼎湯,店員介紹是粉葛魚湯,感覺很養生。另外我們還點了一份涼皮,辣度足夠之餘,也不會吃到全口都是辣油。我個人很喜歡這個改良的版本。飲品也有很多選擇,春天濕度高,我推薦檸檬蜂蜜薏米水👍🏻
媽咪唔得閒煮晚飯,我同家姐兩個人就一齊去咗屋企附近呢一間餃子店食晚餐,鍾意佢哋標榜唔落味精,調味好到位,而且用料感覺幾好,有種好家常嘅媽媽手工餃子感覺。.睇完餐牌之後我哋叫咗以下食物,份量啱啱好夠兩個人食,埋單二百零蚊。-粟米餃(大碗-10隻)-香煎軟心芝士餃(7隻)🧀-上湯松茸時蔬🥬-惹味唐芹拌豆筋 🥢-薏米水🫙.湯餃:粟米香甜爽脆,加埋粉嫩豬肉餡,咬落好多汁,外皮薄得黎有微微煙韌糯口嘅質感。而狀元九鼎湯湯底就非常用心,飲落似花生蓮藕魚湯,清甜清甜的,令整個湯餃生色不少。.煎餃:芝士味濃郁,裡面亦有粟米,煎過後感覺外皮比湯餃更薄。油油酥酥的,邪惡但確是很不錯。想解膩解熱氣的話,可以搭配他們家的檸檬🍋薏米水,頗低甜,感覺清潤。.上湯松茸時蔬就是上湯浸菜心,菜心清脆嫩綠,大大條的,在上湯提味下更清甜些。惹味唐芹拌豆筋調味冰凍清爽,微甜微辣,加埋脆口唐芹,味道很不錯,打包了一個給daddy回家佐酒。

-粟米餃(大碗-10隻)
-香煎軟心芝士餃(7隻)🧀
-上湯松茸時蔬🥬
-惹味唐芹拌豆筋 🥢
-薏米水🫙

2024-04-17 9 瀏覽
餃掂:上環必吃餃子店!今天終於有機會來上環的餃掂!至尊松茸豬肉餃:這款餃子真的是名不虛傳!松茸的香氣十足,豬肉餡也非常鮮嫩多汁,一口咬下去滿滿都是幸福的感覺。-跟狀元九鼎湯:這道湯品以多種食材熬製而成,粉葛、順德鯪魚、香山鯽魚、紅蘿蔔、扁豆赤小豆、湯底鮮甜醇厚,而且湯底也很清澈,不會有油膩的感覺。-野生松茸素餃:這款素餃雖然沒有肉餡,但味道依然非常美味。松茸的鮮味和香菇、木耳等菌類的清香完美融合。-煎韮菜豬肉餃:這款餃子煎得非常香脆,餃子皮薄,餡料也很豐富韮菜的清香和豬肉的鮮味,讓人忍不住一口接一口。-雲耳椰菜豬肉餃:餃子口感非常爽脆,雲耳的嚼勁和椰菜的清甜搭配得恰到好處-自製山楂雪梨水:這道飲品酸甜可口,非常解膩。能幫助消化顏。#餃掂 #上環美食 #餃子 #湯品 #香港美食
餃掂:上環必吃餃子店!
今天終於有機會來上環的餃掂!
至尊松茸豬肉餃:
這款餃子真的是名不虛傳!松茸的香氣十足,
豬肉餡也非常鮮嫩多汁,一口咬下去滿滿都是幸福的感覺。
跟狀元九鼎湯:這道湯品以多種食材熬製而成,
粉葛、順德鯪魚、香山鯽魚、紅蘿蔔、扁豆赤小豆、
湯底鮮甜醇厚,而且湯底也很清澈,不會有油膩的感覺。
野生松茸素餃:
這款素餃雖然沒有肉餡,但味道依然非常美味。
松茸的鮮味和香菇、木耳等菌類的清香完美融合。
煎韮菜豬肉餃:
這款餃子煎得非常香脆,餃子皮薄,餡料也很豐富
韮菜的清香和豬肉的鮮味,讓人忍不住一口接一口。
雲耳椰菜豬肉餃:
餃子口感非常爽脆,
雲耳的嚼勁和椰菜的清甜搭配得恰到好處
自製山楂雪梨水:這道飲品酸甜可口,非常解膩。能幫助消化顏。

#餃掂 #上環美食 #餃子 #湯品 #香港美食
2024-04-16 10 瀏覽
呢間『餃掂』果然係好掂👍🏻特登嚟到上環食餃子,當然要試吓佢哋嘅『龍鳳松茸』系列啦!「龍鳳松茸」係指黑白松露,每隻水餃皮都好晶瑩剔透,黑松露嘅味道會比較濃,而白松露就相對地比較清淡少少,覺得食完呢隻餃子之後覺得又矜貴又養生😆如果你堂食嘅話,枱面會有四種調味料俾你自己揀鍾意嘅口味,有豉油、醋、四川辣椒醬同菜脯辣椒醬🤩🍽️龍鳳松茸雙煎餃 呢款龍鳳松茸餃係將黑白松茸同豬肉做餡料,因為我比較鍾意食香口,所以今次叫咗煎餃!當碟煎餃上枱後,覺得自己揀得冇錯呀,賣相不錯,因為外表餃子皮煎到表面微焦,酥脆且帶點金黃色!食落去嘅時候時餃子裏面餡料啲汁多到咇晒出嚟,一食落口充滿着松茸嘅香味😋🍽️日本龍鳳蛋(配黑白松露醬)流心蛋入口嫩滑,配埋黑白松露,簡直係創意💯!黑松露口味較濃,而白松露相對地會比較清淡,各有各特色😎🍽️蜜餞雞翼蜜餞雞翼係以蜜糖汁用慢火煮,令到雞翼質感嫩滑同色澤帶點金黃色!而雞翼亦煮到好入味同好腍,食嘅時候雞翼會帶點蜜糖甜甜嘅味道,食到好滋味😆🥤自家製山楂雪梨水食完餃子同小食之後,當然唔少得要飲返支山楂雪梨水啦!呢杯山楂雪梨水用咗雪梨、山楂片、冰糖、麥芽、水同甘草一齊煲嘅!飲完覺得好清甜同滋潤😝🥛

🍽️龍鳳松茸雙煎餃

🍽️日本龍鳳蛋(配黑白松露醬)

🍽️蜜餞雞翼

🥤自家製山楂雪梨水

🥛凍豆漿
豆漿豆味濃郁,入口順滑!而且唔會好甜,食完餃子同小食之後,飲番杯豆漿,完全係大滿足呀😌
2024-04-15 9 瀏覽
今日同朋友係上環呢邊收工,4點肚餓,就食少少野,見到呢間就入去試下叫左龍鳳松茸湯餃同至尊松茸豬肉煎餃,每樣8粒,配埋狀元九鼎湯龍鳳餃入面有埋黑白松露食完有驚喜,未試過呢一隻有松露嘅餃子至尊松茸豬肉餃煎得好香口,脆卜卜好好味,食完一隻又一隻,停唔到口🐵狀元九鼎湯,味道唔太濃,一飲就知冇落味精,啱晒配餃子,好有老火湯嘅味道另外叫咗兩支自家製山楂雪梨水,山楂味幾濃,個樽底有好多渣,真材實料,酸酸甜甜幾開胃

龍鳳餃入面有埋黑白松露食完有驚喜,未試過呢一隻有松露嘅餃子

雖然唔係北方人,但一向都好中意食餃子🥟,個外型好似元寶咁,感覺好好意頭。.呢間餃子店以前在公司附近有,好開心開了在家附近,不用上班時候行落街都有得食,上環店新裝修幾新淨,座位亦寬闊好坐。.看了餐牌後,選擇了香煎軟心芝士煎餃、大白菜餃、雲耳椰菜餃、玉蟹雲吞皇和一支薏米水和大舊一起分享。.香煎軟心芝士煎餃煎得皮薄香脆,內餡料是玉米豬肉加芝士🧀,咬下去玉米🌽香甜味很突出,加上微微鹹香芝士後勁,不錯。.玉蟹雲吞皇是首次嘗試,咬下去很Juicy,粒粒蟹子的口感令人記憶尤深。不錯。不過雖然說是雲吞皇,但其實口感也很像餃子,我會覺得類似新出的餃子口味,值得一試。.大白菜餃和雲耳椰菜餃均走小清新路線,爽脆口感加上蔬菜自帶的香甜味,穩陣高質,不過當然畫龍點睛的還要數狀元九鼎湯,非常濃稠的每一口,赤小豆香氣滿滿,亦令湯底帶微微沙感,個人很喜歡。

2024-04-09 30 瀏覽
這間餃掂主打手工餃子,除了一般的大白菜豬肉餃,韮菜豬肉餃等。餐廳有提供多款特色餃子,有松茸餃,元貝豬肉餃,壽喜燒牛肉餃等,素食者亦有大滿貫素餃。八隻至尊松茸豬肉煎餃$86, 賣相吸引,隻隻都煎得金黃香脆,而且飽滿脆卜卜,肉汁豐富,會配上松茸醬。餃子的豬肉餡料比較多,會食到淡淡的松茸香味,沾上松茸醬更加分。另外會配上餐廳的狀元九鼎湯,味道跟粉葛鯪魚湯差不多,很清甜,飲得出沒有加味精,很有家的味道。十隻雙併湯餃,元貝豬肉餃併芫茜豬肉餃。元貝豬肉餃內有乾瑤柱,芹菜,金針菇及豬肉,配撘新鮮,元貝份量不吝嗇,元貝味突出,有芹菜在內,口感增加。而芫茜豬肉餃,芫茜味不會太重,而豬肉的甜味亦提升左芫茜的香味。湯餃的湯底亦是用上狀元九鼎湯。另外他們都有供應數款小食,手拍青瓜很爽脆惹味。蜂蜜檸檬薏米水很清甜健康,十分推介。

另外他們都有供應數款小食,手拍青瓜很爽脆惹味。

蜂蜜檸檬薏米水很清甜健康,十分推介。
2024-04-07
2024-04-08 14 瀏覽
今晚專程走來上環的餃掂手工餃子雲吞專門店,我認為是上環一個不可錯過的飲食熱點。這家手工餃子雲吞專門店每天都吸引著許多食客前來品嚐他們的招牌菜式。 我點選了至尊松茸豬肉餃,餡料鮮嫩多汁,餃子配上狀元九鼎湯的湯底,清爽又美味,每一口都讓我回味無窮。另一樣美味的雲吞湯麵,都散發出濃郁的味道,不容錯過。 除了餃子和湯麵之外,這家店還提供了多款精心製作的小食。上湯松茸時蔬清爽可口,讓人感受到自然的美味。喝一杯他們的自家製山楂雪梨水或蜂蜜檸檬薏米水,更是讓人心曠神怡。 整體而言,「餃掂手工餃子雲吞專門店」的菜式味道清新,不油不膩,是適合女士的健康飲食的絕佳選擇。 #餃掂手工餃子雲吞專門店#上環蘇杭街100號地舖

#餃掂手工餃子雲吞專門店
#上環蘇杭街100號地舖
2024-04-04 17 瀏覽
我今日去上環辦事,順道約同好友去位於上環蘇杭街100號地舖的餃掂手工餃子專門店食餃子。環境舒適,坐得舒服。我點左香煎軟心芝士餃(10隻)$69,粟米豬肉煎餃(10隻)$61,元貝豬肉湯餃(10隻)$64,韭菜豬肉湯餃(10隻)$57,飲品係熱山楂雪梨水$20。湯底是狀元九鼎湯,用美國蛇果(蘋果)、生魚、無花果、淮山及豬尾骨淆製而成,鮮味濃郁,十分好飲。軟心芝士餃煎得香脆,芝士味濃又好食,粟米粒粒好味,元貝香濃好味,韭菜新鮮好食,山楂雪梨水好飲。

• 狀元九鼎湯
  • 軟心芝士餃
今晚去左餃掂上環分店,佢地既味道依然係好掂👍🏻壽喜燒牛肉餃 (大)(煎餃) $76壽喜燒牛肉餃,個人覺得叫煎餃比較夾,因為餃掂既狀元湯好鮮好濃,同樣濃味既壽喜燒牛肉可以互相會搶走大家既味道煎到金黃色既壽喜燒餃肉汁豐富,香噴噴又滿足重慶鮮肉雲吞(中)(小辣) $44除左餃子好掂,佢地既雲吞都一樣咁掂今次就叫左碗重慶鮮肉雲吞上枱時有少失望,見到湯底比較淡色,可能係因為我叫左小辣但係飲落原來都好夠味,鮮味夠而且香辣栗米豬肉餃子麵(6隻) $57如果食淨餃淨雲吞唔夠飽,仲有餃子麵或雲吞麵可以揀餃子麵仲配6隻餃子,一定夠晒啦蜜檸薏米水 $20杯山楂雪梨水 $20杯兩杯都係健康養生既飲品,而且都好夠甜又好飲又健康,一定係揀佢地

今晚去左餃掂上環分店,佢地既味道依然係好掂👍🏻

壽喜燒牛肉餃 (大)(煎餃) $76
煎到金黃色既壽喜燒餃肉汁豐富,香噴噴又滿足

重慶鮮肉雲吞(中)(小辣) $44
除左餃子好掂,佢地既雲吞都一樣咁掂
今次就叫左碗重慶鮮肉雲吞
上枱時有少失望,見到湯底比較淡色,可能係因為我叫左小辣
但係飲落原來都好夠味,鮮味夠而且香辣

栗米豬肉餃子麵(6隻) $57
如果食淨餃淨雲吞唔夠飽,仲有餃子麵或雲吞麵可以揀
餃子麵仲配6隻餃子,一定夠晒啦

蜜檸薏米水 $20杯
山楂雪梨水 $20杯
兩杯都係健康養生既飲品,而且都好夠甜
又好飲又健康,一定係揀佢地
2024-03-28 41 瀏覽
之前食過將軍澳分店,印象中佢嘅餃子味道唔錯,今次經開上環開咗分店,都有唔少人幫襯堂食同外賣,又入去食下comfort food。餐廳嘅餃子口味選擇好多,亦有小食、麵食選擇。餃子可選煎餃或湯餃,亦有大小分量選擇。至尊松茸豬肉餃($80/ 8個)- 餃子好大隻,再配以松茸醬。松茸和豬肉的味道好夾。搭配上狀元九鼎湯一齊食,味道十分豐富。韭菜豬肉煎餃($61/ 10個)- 餃煎得香脆可口,韭菜同豬肉味道好出,餃份量一樣十足,個人非常喜歡。蜜餞雞翼($33/ 5隻)- 有三隻同五隻選擇,雞翼好入味。份量都幾大隻,兩三個人share啱啱好。麻辣松花皮蛋($26)- 入口唔算好辣,但成功令皮蛋味道更有層次,呢個小食好開胃好味。蜂蜜檸檬薏米水及自家製山楂雪梨水($20@)- 冷熱可選,份量十足。薏米水充滿蜂蜜檸檬味,山楂味道濃郁,非常足料。

粒粒餃子都漲卜卜至尊松茸豬肉煎餃 ($86)選擇煎餃,仲會送埋佢哋嘅招牌狀元湯,湯頭蓮藕味道香濃,飲落仲好甘甜。餃子外皮金黃酥脆,帶有松茸香氣,豬肉份量夠多,粒粒口感豐富,好驚喜😍韭菜豬肉餃 ($61)韭菜好清香,餃皮煎得香脆,整體味道清新爽口。椰菜雲耳豬肉餃湯餃子 ($57)湯餃子外皮比較Q彈,椰菜和雲耳比較清新,入口皮薄而滑嫩。四川涼麵($30)麵條彈牙有嚼勁,我哋選擇走辣,配搭麻醬和配菜(黃瓜絲、花生碎),增添了口感層次,大人小朋友都啱食。另外呢度都有好多自家製飲品,我哋order咗檸檬蜂蜜薏米水,有清新檸檬香氣,口感清爽宜人,仲好解膩,配搭煎餃一流!
粒粒餃子都漲卜卜

至尊松茸豬肉煎餃 ($86)

韭菜豬肉餃 ($61)

韭菜好清香,餃皮煎得香脆,整體味道清新爽口。

椰菜雲耳豬肉餃湯餃子 ($57)
湯餃子外皮比較Q彈,椰菜和雲耳比較清新,入口皮薄而滑嫩。

四川涼麵($30)

餃掂手工餃子雲吞專門店📍上環蘇杭街100號地舖🔹龍鳳松茸豬肉雙湯餃呢度既招牌松茸餃,松茸非常濃厚香味,豬肉同松茸完美配搭,一啖一個、食唔停口。🔹壽喜燒牛肉煎餃呢個牛肉煎餃表面香脆,一口咬落去,牛肉既汁水爆曬出來,配合埋壽喜燒既汁,超級juicy好味道👅🔹紅油抄手呢個紅油抄手既雲吞細細粒,可以用湯匙一啖連湯一起食,辣辣地一啖幾粒,而且皮薄餡靚,超級好味道。🔹四川涼皮估唔到呢度居然仲有涼皮,唔單止口感清新滑溜,再配合埋獨特辣椒油,非常惹味。🔹檸檬蜂蜜薏米水呢杯飲品超清新解膩,而且唔係好甜,配搭餃子非常match😜#餃掂 #餃子 #松茸餃 #必食餃子 #餃子推薦 #上環 #上環餐廳 #上環餃子 #hkig #hkfoodie
餃掂手工餃子雲吞專門店
📍上環蘇杭街100號地舖

🔹龍鳳松茸豬肉雙湯餃

🔹壽喜燒牛肉煎餃

🔹紅油抄手

🔹四川涼皮

🔹檸檬蜂蜜薏米水
呢杯飲品超清新解膩,而且唔係好甜,配搭餃子非常match😜

2024-03-26 11 瀏覽
好食嘅餃子連鎖店,唔經唔覺原來都幾多分店:旺角,灣仔,中環,上環,西環,銅鑼灣,荔枝角,將軍澳,總有一間就腳d,主打手工餃子、新鮮食材、無味精湯底,水餃黎講算質素高,值得試試。🥟龍鳳松茸餃所謂龍鳳松茸即係黑白松露,隻隻都紮實飽滿,水餃皮透薄、晶瑩剔透,好香松露味,黑松露嘅松露味會濃啲 ,白松露就清香啲,食餃都食得矜貴又養生。湯餃嘅話會跟"狀元九鼎湯",其實可以話係粉葛魚湯,祛濕不錯,幾啱呢排飲。只係個人略嫌淡味d(咁即係應該真正係無味精😆)🥟 雙拼煎餃(韭菜豬肉&大白菜豬肉)除咗湯餃之外,煎餃都好食。煎餃即叫即煎,所以要等一等, 但值得嘅。所有餃子都有分大份/中份,又幾人性化,細食/大食都可以自我選擇;又可以揀雙拼。堂食嘅話,枱面仲有齊豉油、醋、菜脯辣椒醬、四川辣椒醬選擇。菜脯辣椒醬好食❣️山楂雪梨茶,1支既話好大支!生餃嘅話一份12隻,得閒買返去放雪櫃後面都不錯。
好食嘅餃子連鎖店,
總有一間就腳d,
主打手工餃子、新鮮食材、無味精湯底,
水餃黎講算質素高,值得試試。

🥟龍鳳松茸餃

所謂龍鳳松茸即係黑白松露,
隻隻都紮實飽滿,
水餃皮透薄、晶瑩剔透,
好香松露味,
黑松露嘅松露味會濃啲 ,
白松露就清香啲,
食餃都食得矜貴又養生。

湯餃嘅話會跟"狀元九鼎湯",
其實可以話係粉葛魚湯,祛濕不錯,幾啱呢排飲。
只係個人略嫌淡味d(咁即係應該真正係無味精😆)

🥟 雙拼煎餃(韭菜豬肉&大白菜豬肉)
除咗湯餃之外,
煎餃都好食。
煎餃即叫即煎,所以要等一等, 但值得嘅。
所有餃子都有分大份/中份,
又幾人性化,細食/大食都可以自我選擇;
又可以揀雙拼。

堂食嘅話,枱面仲有齊豉油、醋、菜脯辣椒醬、四川辣椒醬選擇。
菜脯辣椒醬好食❣️

山楂雪梨茶,1支既話好大支!

生餃嘅話一份12隻,
得閒買返去放雪櫃後面都不錯。
至尊松茸豬肉餃呢道菜品以松茸和豬肉為配料,我哋比較鍾意香口,就揀咗煎餃,賣相精美,外皮煎至表面微焦,粒粒都金黃酥脆,內裡餡料多汁,充滿松茸香氣,儘管價格較高,但呢個質素,性價比還是相對不錯🙌🏻四川涼皮涼皮口感滑嫩,配上獨特四川調味料,少辣嘅醬汁,微辣微甜,爽口又開胃。雲吞湯麵第一次食呢度嘅雲吞,雲吞皮略厚,賣相樸實,勝在口感彈牙,湯頭都幾鮮。蜜餞雞翼雞翼入味,帶有香濃蜜糖味道。檸檬蜂蜜薏米水解油膩一流,檸檬、蜂蜜和薏米,檸檬酸味和蜂蜜香甜味好夾,口感清新!上湯松茸時蔬大大條菜心居然一啲都唔老,夾上松茸片,松茸嘅香氣與清淡上湯融合,令菜品口感清脆爽口,唔錯!

至尊松茸豬肉餃

四川涼皮

雲吞湯麵

蜜餞雞翼
雞翼入味,帶有香濃蜜糖味道。

檸檬蜂蜜薏米水

上湯松茸時蔬