Nom Nom Dumpling
2024-05-23 55 瀏覽
2年前經朋友介紹,第一次喺上環食,一食就愛上了簡單講,推薦3款:煎餃、湯餃、無味精湯!至尊松掉茸豬肉餃🥹不愧是王牌,完全無失望,一咬入口,成口松茸香,加埋肉汁💯💯!(其實我食過N次🤣)同埋煎餃餐廳不嬲火候都控制得非常之好,啱啱煎到金黃色,食落脆卜卜。至於湯餃,如果你平時食得太重口味,有機會唔係好慣咁(自然?)嘅味道,不過都唔緊要,所以加埋餐廳出色嘅菜脯辣椒⭐️⭐️⭐️成件事圓滿!😍
2年前經朋友介紹,第一次喺上環食,一食就愛上了

簡單講,推薦3款:煎餃、湯餃、無味精湯!

天下第一餃餃掂上環蘇杭街100號地舖平價抵食,好味新鮮冇味精We ordered:壽喜燒牛肉餃$55龍鳳蛋$18蜜餞雞翼$25薏米水$28位於上環蘇杭街的天下第一餃。🥟🍳🍄壽喜燒牛肉餃,價格為55港元。牛肉新鮮,抵食好味,而且個湯完全冇味精,魚湯熬製,好像家的感覺。如果你喜歡美味的蛋,他們的龍鳳蛋是絕對可以嘗試,價格為18港元。這款蛋以黑白松露醬為配料🥚🍄🍳地理位置就係地鐵站附近,10分方便
天下第一餃

餃掂
上環蘇杭街100號地舖

平價抵食,好味新鮮冇味精
We ordered:
壽喜燒牛肉餃$55
龍鳳蛋$18
蜜餞雞翼$25
薏米水$28

位於上環蘇杭街的天下第一餃。🥟🍳🍄

地理位置就係地鐵站附近,10分方便

2024-05-16 54 瀏覽
餃掂手工餃子雲吞專門店餐廳位於上環蘇杭街100號地下,餐廳裝修約簡,環境光猛,乾淨衛生,餐廳主打餃子雲吞,雲吞餃子每日新鮮手工製造,餃子皮選用加拿大麵粉更煙韌,有其它小食和特色飲品供客人選擇,服務員招呼態度友善。壽喜燒牛肉湯餃(10隻)(跟狀元九鼎湯)壽喜燒牛肉湯餃比一般較大隻,餃,身飽滿,牛肉新鮮入口鮮甜,湯底係狀元九鼎湯,古法虔製,無味精,一個好健康的湯。韭菜豬肉煎餃(7隻)外皮煎到焦脆,餡內韭菜和豬肉仍保持濕潤,新鮮嘅韭菜非常惹味。芫茜豬肉湯餃(7隻) (跟狀元九鼎湯)大大隻的芫茜豬肉餃,入口啖啖鮮嫩豬肉帶有芫茜的香味,湯底係有益嘅九鼎狀元湯。四川涼皮四川涼皮配有青瓜和花生碎,食落香辣惹味又煙煙靭靭,仲好有口感。竹昇米線用竹昇製作的米線,麵身幼滑,軟硬適中,芫茜清湯底,不膩,米線入口彈牙。檸檬蜂蜜薏米水新鮮檸檬酸酸地,蜂蜜甜甜地,薏米袪濕去水腫,一個好健康的飲品。
餃掂手工餃子雲吞專門店

壽喜燒牛肉湯餃(10隻)(跟狀元九鼎湯)

韭菜豬肉煎餃(7隻)

芫茜豬肉湯餃(7隻) (跟狀元九鼎湯)

四川涼皮

竹昇米線

檸檬蜂蜜薏米水

2024-05-14 28 瀏覽
餃掂好掂擋!🥟 有多間分店的餃掂 有多款餃子選擇有傳統選擇,亦有創作款式~🥟龍鳳松茸雙湯餃(跟狀元九鼎湯)標榜鎮店極品🤩點來試試。餃子裡有豬肉和黑白松露。每隻餃子都脹卜卜 份量絕不欺人。黑白松露香噴噴,滿口松露香。狀元九鼎湯這個湯真的很加分。湯有家的感覺 材料十足。清甜不油膩,飲完不口乾。試了自家製菜脯辣椒醬,原來配合豆豉製作,用來蘸餃子一流。每枱都會贈送自家醃製酸瓜,清爽解膩。熱蜂蜜檸檬薏米水,大大一杯 對皮膚和身體很好呢。
餃掂好掂擋!🥟
有多間分店的餃掂 有多款餃子選擇
有傳統選擇,亦有創作款式~

🥟龍鳳松茸雙湯餃(跟狀元九鼎湯)
標榜鎮店極品🤩點來試試。
餃子裡有豬肉和黑白松露。
每隻餃子都脹卜卜 份量絕不欺人。
黑白松露香噴噴,滿口松露香。

狀元九鼎湯
這個湯真的很加分。
湯有家的感覺 材料十足。
清甜不油膩,飲完不口乾。

試了自家製菜脯辣椒醬,原來配合豆豉製作,
用來蘸餃子一流。

每枱都會贈送自家醃製酸瓜,
清爽解膩。

熱蜂蜜檸檬薏米水,
大大一杯 對皮膚和身體很好呢。
龍鳳松茸雙湯餃
#餃掂 嘅無味精手工餃子真係好掂 🥟 佢哋每日即包即製,每粒都好新鮮,包得又靚又好食!除咗有經典嘅韮菜豬肉、大白菜豬肉同粟米豬肉外,佢哋仲有好特別嘅松茸系列同埋壽喜燒牛肉口味等!湯餃嘅湯底係狀元九鼎湯,用咗粉葛、順德鯪魚、香山鯽魚、紅蘿蔔、扁豆、赤小豆同埋新會陳皮等煲成,而每張枱都有唔同嘅醬汁可以揀,豉油、黑醋、菜脯、辣椒醬等都有 🍲🌶️ 我每次嚟都一定會叫我最愛嘅龍鳳松茸雙湯餃 ($138/12隻),佢係用 #黑松露 同 #白松露 再混合豬肉整成。每粒餃子都包到漲卜卜,皮夠透薄,有黑松露嘅餃子味道再濃一啲。今次同朋友嚟,我哋仲試咗出面好少有嘅壽喜燒牛肉煎餃 ($58/7隻),底面煎到金黃色,賣相吸引,入面加咗啲京蔥同有少少甜味都幾特別。除咗餃子,我哋仲叫咗回味手拍青瓜 ($26),少少辣又新鮮爽脆。上湯松茸時蔬 ($35),用上湯煮後味道鮮甜,健康又 #好食!再嚟仲有佢哋自家製嘅山楂雪梨水同蜂蜜檸檬薏米水 (各$28),山楂雪梨水酸甜開胃,檸檬薏米水清熱祛濕,加埋蜂蜜滋潤又健康 🍋🍯
龍鳳松茸雙湯餃 (12 隻)
狀元九鼎湯
壽喜燒牛肉煎餃 (7 隻)
回味手拍青瓜
山楂雪梨水、蜂蜜檸檬薏米水、上湯松茸時蔬
白松露餃子
黑松露餃子
龍鳳松茸雙湯餃 (12 隻)
狀元九鼎湯
壽喜燒牛肉煎餃 (7 隻)
回味手拍青瓜
山楂雪梨水、蜂蜜檸檬薏米水、上湯松茸時蔬
白松露餃子
2024-05-07 31 瀏覽
呢間餃子專門店有好多間分店,主賣各款手工餃子,皮薄餡多,生熟餃都有!有好多唔同口味嘅現包手工餃子,可以揀湯餃或者煎餃,仲有好多唔同嘅小食,可以食得健康啲清淡啲,但係一啲都唔會dry!店家好貼心準備左幾款調味料供客人自行調味,有鹽、豉油、醋、辣椒油以及豆豉蒜蓉辣醬。個辣醬真心推介🙈❤️,有豆豉嘅咸香,又有蒜香,放少少係餃子上面一齊食,令啲餃子香味再增加幾個層次!------------------------------🐟◖龍鳳松茸雙灼餃◗ $92八隻黑白松露餃跟配九鼎狀元湯,每次嚟都必食呢個!黑松露豬肉同白松露豬肉有各四隻,而且豬肉餡料大大個,黑松露鮮肉一齊呢個組合,味道超夾超出!🥟◖韭菜x元貝煎餃(大)◗ $73每款餃子都有湯餃同煎餃,今次叫咗個韭菜煎餃雙拼元貝煎餃。煎餃外皮香脆唔油膩,韭菜煎餃幾香,元貝煎餃食落有一股鹹香嘅味道,但感覺味道唔太夾,略為遜色~🥤◖重慶鮮肉雲吞(中)◗ $44揀咗一個微辣嘅鮮肉雲吞,好惹味!雲吞皮好滑好薄,細細粒一口size,細細粒但肉餡嘅味道都唔少!🍋◖麻辣松花皮蛋◗ $26松花皮蛋晶瑩剔透,辣辣地好食!🍜◖凍豆漿◗ $15幾欣賞呢個豆漿,豆味濃郁而且唔
🐟◖龍鳳松茸雙灼餃◗ $92

🥟◖韭菜x元貝煎餃(大)◗ $73

🥤◖重慶鮮肉雲吞(中)◗ $44

🍋◖麻辣松花皮蛋◗ $26
松花皮蛋晶瑩剔透,辣辣地好食!

🍜◖凍豆漿◗ $15
幾欣賞呢個豆漿,豆味濃郁而且唔會好甜~
🥤◖Zero◗ $10

🌟 Encore指數:8/10
粟米豬肉湯餃子選擇了湯餃子,餃子外觀呈半透明狀,粒粒飽滿,充滿餡料,粟米口感清脆,配合豬肉,湯汁鮮甜。至尊松茸豬肉煎餃招牌永無失望😍煎餃外觀金黃,咬下酥脆,滿滿嘅松茸餡料,散發出誘人香氣,與豬肉鮮嫩完美結合!雲吞湯麵選了無辣口味,湯底鮮味,雲吞細細粒,份量都幾多。蜜餞雞翼雞翼煮得入味,入口鮮嫩多汁,味道偏甜,充滿蜂蜜香。日本龍鳳蛋配白松露醬半熟蛋內裡柔嫩鮮嫩,入口juicy,松露醬味道濃郁,令本身無味嘅蛋液更好吃!

粟米豬肉湯餃子

至尊松茸豬肉煎餃

雲吞湯麵
選了無辣口味,湯底鮮味,雲吞細細粒,份量都幾多。

蜜餞雞翼
雞翼煮得入味,入口鮮嫩多汁,味道偏甜,充滿蜂蜜香。

日本龍鳳蛋配白松露醬
2024-05-03 31 瀏覽
手工餃子一向係平民美食😚 最鍾意佢哋嘅軟心芝士餃,咸香十足,半溶芝士🧀好特別🥰💕煎壽喜燒牛肉餃 (10隻) $76: 壽喜燒味香甜 牛肉味濃郁👍🏼 一咬即爆汁 仲有蔥粒 層次豐富,好似生煎包嘅感覺🥹🧀香煎軟心芝士餃 (10隻) $69: 軟心芝士散發淡淡香氣😚 咸香芝士配粟米粒令口感更多層次🌽 芝士份量算慷慨🧀雙拼湯餃(7隻) $50: 韮莱豬肉餃及雲耳椰菜豬肉餃,兩款都好飽滿🥹😋 招牌狀元九鼎湯清甜~蜜餞雞翼 (5隻) $33檸檬蜂蜜薏米水 $20/杯
手工餃子一向係平民美食😚
最鍾意佢哋嘅軟心芝士餃,咸香十足,半溶芝士🧀好特別🥰

💕煎壽喜燒牛肉餃 (10隻) $76

🧀香煎軟心芝士餃 (10隻) $69

雙拼湯餃(7隻) $50

蜜餞雞翼 (5隻) $33

檸檬蜂蜜薏米水 $20/杯
2024-04-30 22 瀏覽
龍鳳松茸餃龍鳳松茸即係黑松露和白松露,餡料充盈,均勻分佈,粒粒都漲卜卜,充滿食慾!入口有咸香,口感濃郁。四川涼麵我哋選擇咗走辣,店家付上麻醬配搭,好清新🌱加上麵條本身彈牙有嚼勁,入口涼爽又帶有一絲絲韌度,好有口感。煎韮菜餃賣相簡單,金黃色外皮煎至酥脆,咬下去發出脆脆聲音,內餡鮮嫩有汁,韮菜份量豐富,經過煎煮,味道更加濃郁,更加鮮美,讓人愛不釋手。上湯松茸時蔬松茸和時蔬一齊烹調,湯汁清澈,入口甘甘地,口感清爽,食完煎餃,啱啱好可以解油膩添!
龍鳳松茸餃

四川涼麵

煎韮菜餃

上湯松茸時蔬
2024-04-28 12 瀏覽
餃掂手工餃子雲吞專門店(上環)地址:上環蘇杭街100號地舖上環好好味既餃子餐廳😍人氣一直高企,今次俾我行街見到,就要另一半陪我一齊食😋叫咗3款餃子同一枝飲品,大滿足呀!!🤭三款餃子分別叫咗佢地既至尊松茸豬肉餃,呢個湯餃係跟埋狀元九鼎湯,一定要試吓!然後就係韮菜豬肉餃(煎)同埋芫茜豬肉餃☺️食得餃子點可以少得飲品,一於叫埋佢既馳名既蜂蜜檸檬薏米水,聽到個名都已經想飲!至尊松茸豬肉餃 湯餃子(跟狀元九鼎湯)$120至尊松茸豬肉餃湯餃子,配上狀元九鼎湯,絕對是美味的絕配!餃子皮薄而富有彈性,餡料豐富,松茸的香氣與豬肉的鮮美完美融合。湯餃子口感鮮嫩,入口即化,搭配著狀元九鼎湯的濃郁湯底,讓人回味無窮~韮菜豬肉餃 (煎) $50韮菜豬肉餃煎得恰到好處,外皮金黃酥脆,內餡豐富多汁。韮菜的香氣和豬肉的鮮嫩相互襯托,口感爽口。每一口都能品味到餃子的美味芫茜豬肉餃 湯餃 $49芫茜豬肉餃,口感細膩豐潤,芫茜的清香與豬肉的鮮美相得益彰蜂蜜檸檬薏米水 $28/枝蜂蜜檸檬薏米水,清爽又滋潤,檸檬的酸甜與蜂蜜的香甜完美結合,薏米的口感綿密。這道飲品不僅解渴,還有美白和排毒的功效👍^_^
餃掂手工餃子雲吞專門店(上環)
地址:上環蘇杭街100號地舖

至尊松茸豬肉餃 湯餃子(跟狀元九鼎湯)$120

韮菜豬肉餃 (煎) $50

芫茜豬肉餃 湯餃 $49
芫茜豬肉餃,口感細膩豐潤,芫茜的清香與豬肉的鮮美相得益彰

蜂蜜檸檬薏米水 $28/枝
餃掂 天下第一餃Shop 100, Soho Street, Sheung WanWe ordered:Shabu Shabu Beef Dumplings - HKD 55Dragon and Phoenix Eggs - HKD 18Candied Chicken Wings - HKD 25Barley Water - HKD 28Located on Soho Street in Sheung Wan, Tian Xia Di Yi Jiao is a must-visit spot for dumpling lovers. The Shabu Shabu Beef Dumplings, priced at HKD 55, are filled with tender beef and served with a flavorful Shabu Shabu sauce, allowing you to savor the rich beef aroma and delicious sauce in every bite.If you're a fan of tasty eggs
餃掂
天下第一餃

We ordered:
Barley Water - HKD 28

If you're a fan of tasty eggs, their Dragon and Phoenix Eggs priced at HKD 18 are a definite must-try. Made with black and white truffle sauce, the eggs have a tender and rich texture, providing a unique flavor experience.

Tian Xia Di Yi Jiao impresses customers with its exquisite craftsmanship and diverse range of ingredients, offering dumplings that are always fresh and flavorful. Moreover, their prices are reasonable, allowing you to enjoy delicious food without breaking the bank.

If you're in search of a distinctive dumpling restaurant, Tian Xia Di Yi Jiao is definitely worth a visit!
2024-04-23 23 瀏覽
餃掂一向深受餃子迷歡迎!原來佢喺上環都開咗間分店,暫時仲未洗排隊😆湯餃:至尊松茸豬肉餃煎餃:野生松茸素餃 韭菜豬肉餃湯餃會跟狀元九鼎湯:順德活鯪魚、香山活鰂魚、紅蘿蔔、扁豆、赤小豆、新會陳皮、蜜棗、鮮排骨呢個湯水好正!完全冇落味精,清甜滋潤👍🏻呢度嘅招牌係松茸餃!個人認為係必試item🌟松茸有獨特嘅香氣,同餃子十分夾!松茸豬肉餃鮮味尤其突出~松茸素餃就口感豐富多層次~煎韭菜餃都十分之香👍🏻餃子皮煎得卜卜脆完全唔會黐牙😋另外佢嘅菜脯豆豉醬都好好味,唔會太辣好惹味!自家製山楂雪梨水味道酸酸甜甜,清潤解渴👍🏻餃掂手工餃子雲吞專門店 (上環)上環蘇杭街100號地舖

湯餃:至尊松茸豬肉餃
煎餃:野生松茸素餃
韭菜豬肉餃

呢個湯水好正!完全冇落味精,清甜滋潤👍🏻

呢度嘅招牌係松茸餃!個人認為係必試item🌟

自家製山楂雪梨水味道酸酸甜甜,清潤解渴👍🏻

餃掂手工餃子雲吞專門店 (上環)
上環蘇杭街100號地舖
2024-04-21 15 瀏覽
上環開咗新嘅餃子🥟分店 好味嘅餃子🥟當然係要皮薄餡靚,裏面夠juicy, 裏面嘅餡料要新鮮 🤭一於去試下先壽喜燒牛肉煎餃$58煎餃表面金黃色、帶點焦香,外層脆卜卜中間內餡牛味幾突出帶juicy肉汁用上微甜嘅壽喜燒醬汁元貝豬肉湯餃跟狀元九鼎湯$51外皮厚身、餡料超飽滿,比起外面的餃子幾乎大成倍。 再配上狀元九鼎湯,完全冇味精嘅湯底,粉葛、鯪魚、鯽魚、紅蘿蔔、扁豆、赤小豆、陳皮、蜜棗、排骨淆製而成重慶鮮肉雲吞 $44大小適中,岩岩好一啖就食哂,而且皮薄餡滑,肉質鮮嫩,雲吞皮夠薄,由唔辣至大辣,任君選擇!麻辣松花皮蛋$26辣的很夠味,配上軟Q的皮蛋,吃起來香辣卻不膩還有皮蛋的香蜂蜜檸檬薏米水 $28好適合而家天氣飲, 排毒美顏

壽喜燒牛肉煎餃$58

元貝豬肉湯餃跟狀元九鼎湯$51

重慶鮮肉雲吞 $44

麻辣松花皮蛋$26
辣的很夠味,配上軟Q的皮蛋,吃起來香辣卻不膩還有皮蛋的香

蜂蜜檸檬薏米水 $28
好適合而家天氣飲, 排毒美顏

2024-04-20 15 瀏覽
今日同朋友去上環食餃子,對於餃子控黎既講,餃子皮薄餡靚當然係重要啦,呢次同朋友叫咗兩個舖頭嘅招牌餃子同幾個前菜。🥟至尊松茸煎餃(8隻)送松茸餃湯 $86 松茸味好濃,餃子勁多餡,送埋個松茸湯,一啲味精都冇,岩曬啲鐘意健康既朋友🥟香煎軟心芝士煎餃(7隻)$58芝士🧀粟米🌽豬肉做餡,好好食👍🏻推薦🥢蔥味酸辣雲耳 $26雲耳勁爽脆,份量都好大口,個汁調得岩岩好👍🏻🥢惹味唐芹拌豆筋 $33唐芹同豆筋既配搭,好似喺香港少啲食到,幾有獨特風味🥢蜜餞雞翼(3隻)$25 雞翼好腍,同蜜餞既味道幾夾,一啖入口,唔錯😌另外我地叫左☕️熱山楂雪梨水 (一杯)$20同🥤凍蜜檸薏米水(一杯)$20,清下熱,埋單人頭$130左右。🏠環境:7/10🌟味道:8/10💰性價比:7/10🙇🏻服務:8/10餃掂手工餃子雲吞專門店📍上環蘇杭街100號地舖#hkfood#hkfoodie#852food#foodahoilc007#cafe#yummy#相機食先#餃掂手工餃子雲吞專門店#上環美食 #餃子#雲吞#手工餃子

🥟至尊松茸煎餃(8隻)送松茸餃湯 $86

🥟香煎軟心芝士煎餃(7隻)$58
芝士🧀粟米🌽豬肉做餡,好好食👍🏻推薦

🥢蔥味酸辣雲耳 $26
雲耳勁爽脆,份量都好大口,個汁調得岩岩好👍🏻

🥢惹味唐芹拌豆筋 $33
唐芹同豆筋既配搭,好似喺香港少啲食到,幾有獨特風味

🥢蜜餞雞翼(3隻)$25
雞翼好腍,同蜜餞既味道幾夾,一啖入口,唔錯😌

🏠環境:7/10
🌟味道:8/10
💰性價比:7/10
🙇🏻服務:8/10

📍上環蘇杭街100號地舖

2024-04-19 21 瀏覽
平時出街食飯食得多,今次轉下口味,轉食餃子。餐廳位於上環區,地鐵電車沿線,交通尚算方便!呢間餐廳除左有傳統款式例如豬肉韮菜外,仲有一啲另類的餃子選擇。我比餐牌上個名-龍鳳松茸餃吸引,因為畢竟松茸係高級食材,黑白松露做餃子都係第一次聽聞,餃子用上黑松露和白松露煮成,餃皮夠薄身,裡面松茸味香濃,吃起來沒有膩口,估唔到咁夾!跟住叫左客手拍青瓜,酸香脆爽一口就滿足,配理陽春米綫,為呢次餃子之旅劃上一個圓滿句號。
平時出街食飯食得多,今次轉下口味,轉食餃子。
餐廳位於上環區,地鐵電車沿線,交通尚算方便!