2018-06-01 132 瀏覽
近日在網上看到這店舉辦挑戰賽,當筆者想去挑戰時,竟然發現沒開鋪!講宜,想去挑戰,其實也想見識一下,可是店鋪在未有任何先兆之下休息 (或停業?或其他可能性),真的人費解,也令有心人白行一趟。老實說,無論做人,做事,做食物,做生意,都應要有誠信。一間缺乏誠信的食肆,大家還會信其所舉行的活動嗎? 正面一點去看,各位如果想挑戰,或光顧,還是先跟負責人 聯絡一下,會比較穩妥。

2018-04-23
2018-05-02 71 瀏覽
較早前看見人家介紹這一間,看見别人點的菜也賣相不差,昨晚專誠搭的士去試,但下了車找了又找,也找不到招牌,問一問原來已經轉手了。現在好像將變了茶餐廳了,打他們的電話也打不通
2018-04-26 82 瀏覽
以前中學時期喺九龍城讀書,所以對九龍城嘅餐廳好熟悉,差唔多每間都食匀。闊別中學幾年,九龍城已經面目全非,好多以前食開嘅餐廳都已經執咗,換來一批新嘅食店。同中學嘅好朋友返完母校探老師,之後就決定試吓新野!平時夜晚嚟九龍城都一定食泰國嘢,好少去食吓小菜或者雞煲,呢間餐廳就可以俾多個選擇你。我同朋友作為一個九龍城嘅食家,當然要試吓呢個食家飯堂啦!未入去已經見到入面有三台客,佢哋都食得好豐富有龍蝦又有蟹。望到牆上面寫住佢哋有招牌雞煲,亦都有海膽炒飯等等嘅嘢食,食之前都好擔心係呢度食海膽會唔會出事呢🤔我哋叫咗海膽炒飯、啫啫芥蘭煲同埋辣子脆香雞。朋友就叫咗個朝日,即係asahi🤣 我哋冇嗌白飯嚟撈餸,因為見海膽炒飯都幾大碟辣子脆香雞率先上菜,對於我咁食得辣來講,呢一碟係小意思~ 一上菜就已經聞到陣麻辣味,食落去就無聞落咁辣,自己覺得碟菜可以再辣啲,話明個名都有辣子呢兩個字😛。啲雞肉好鮮嫩,肉質結實,呢個時候係爭左個炒飯😋啫啫芥蘭煲唔知點解好多菜框,得一兩條菜葉🤣 但每一條菜框都好入味,咬落去每一啖都有醬汁味,呢個係其他餐廳無試過。平時其他餐廳啲蝦乾會勁鹹,但呢度又唔會,之後我就攞晒啲肉碎同蝦乾嚟撈

朝日

辣子脆香雞

啫啫芥蘭煲唔知點解好多菜框,得一兩條菜葉🤣 但每一條菜框都好入味,咬落去每一啖都有醬汁味,呢個係其他餐廳無試過。平時其他餐廳啲蝦乾會勁鹹,但呢度又唔會,之後我就攞晒啲肉碎同蝦乾嚟撈埋落個炒飯🤤

啫啫芥蘭煲

海膽炒飯嘅海膽冇腥味,食落都新鮮,有少少甜味。我撈晒落啲飯到食,食落就好似啖啖都有海膽咁。炒飯入面仲有好多帶子同蝦,啲蝦肉質結實,唔會爽口到好似用咗化學野咁。炒飯嘅份量都大碟,我哋兩個人食都爭啲食唔晒,入面仲要有咁足本嘅海膽同海鮮,呢個價錢來講都抵哂

海膽炒飯

兩個人食唔得多野,下次會在叫哂成班中學同學黎食就啱啦✔️

2018-04-25
啫啫芥蘭煲
2018-04-26 51 瀏覽
實在實在太好味喇,小小唔同嘅煮法就帶來不同的味覺感受,真係好有特色好有驚喜的一餐,連配菜都好好味啊😍😋 菜式:椒鹽粟米拼雞軟骨 香口脆口,正菊花殘雞煲 叫咗個小辣,但係非常香好好食啫啫秋葵煲 平時通常只有冰鎮秋葵,整啫啫做法別有一番風味爵士湯 西苑名菜乾坤大海班 起肉嚟炒球,連底碟啲菜都好好食黑松蘆筍炒元貝 有進步嘅空間卡邦尼焗貴妃蚌未見過呢個做法,原來真係好好食青檸煎焗大蝦 每隻蝦都大過我手掌,青檸汁清新醒胃燒汁野菌牛仔粒已經食到好飽卜卜蜆煲比較普通風沙bb乳鴿細隻嘅乳鴿,其實比大隻更加好食馬糞海膽炒飯食到食唔到

菜式:
香口脆口,正

菊花殘雞煲
叫咗個小辣,但係非常香好好食

啫啫秋葵煲
平時通常只有冰鎮秋葵,整啫啫做法別有一番風味

西苑名菜

乾坤大海班
起肉嚟炒球,連底碟啲菜都好好食

黑松蘆筍炒元貝
有進步嘅空間

卡邦尼焗貴妃蚌
未見過呢個做法,原來真係好好食

青檸煎焗大蝦
每隻蝦都大過我手掌,青檸汁清新醒胃

燒汁野菌牛仔粒
已經食到好飽

比較普通

風沙bb乳鴿
細隻嘅乳鴿,其實比大隻更加好食

馬糞海膽炒飯
卡邦尼貴妃蚌烏冬底
乾坤大海斑
乾坤大海斑2.0
爵士湯
等左咁耐, 朋友終於都肯返香港食餐飯。今晚食得好開心, 野食有水準無令朋友失望。我地揀咗一間新派廣東fusion菜 食家飯堂 , 聽youtuber講佢地的招牌菜是 <麻辣雞煲>出名辣。由於我有少少感冒唔食得辣所以點左另一個招牌菜<砂鍋卜卜蜆>等左一陣就黎左 <醬爆啫啫秋葵煲> 好香, (本身好擔心佢地會炒到個秋葵乾晒, 咁就唔好食架啦) 發現呢個擔心是多餘的 😂因為都是滿滿的啫啫醬汁及肉碎, 好開胃 (好想即刻叫碗白飯)之後就上招牌菜<砂鍋卜卜蜆>, 原來個底仲有好多粉絲, 粟米, 菜, 仲有勁多新鮮的蜆。我地望住佢D蜆由合口煮到打開, 好鮮甜食到卜卜聲, 呢個真係好食👍👍👍 十分推介大家一定要叫黎食個<海膽炒飯>真係有成板海膽係上面架😍味道如何? 以我多年食海膽的經驗當然對海膽有要求啦! (大家都知唔新鮮的海膽係有腥味) 佢地除左唔腥仲無苦味, 好鮮甜👍👍果然性價比高!其實另外仲點左個<椒鹽粟米> 不過我地實左太飽所以都無咩點食, 比較乾適合送啤酒。我地發現樣樣都大大份, 叫得太多, 兩

醬爆啫啫秋葵煲

椒鹽粟米

我地發現樣樣都大大份, 叫得太多, 兩個人最後都食唔晒要帶走😅😅
2018-04-10
生日
用餐優惠
試食活動
醬爆啫啫秋葵煲
2018-04-23 49 瀏覽
菊花殘勁辣雞煲,只是聞一下味道已經夠梗!夠攻鼻!原來他們用上不同的辣椒還有用不同的香料一起炒成為這裡的秘制醬汁配合上整隻雞來吃真的零舍和味!想吃辣的朋友不妨來到這裡,隨時可以免費享用雞煲呢!呢個海膽炒飯賣相就夠曬吸引啦,上面鋪滿了馬糞海膽,配上香噴噴的炒飯,真的令人食指大動。日式的食材配上中式的煮法,真的第一次見到。再望埋呢個卜卜蜆鍋先,這裏粗略估計也已經有2斤的蜆在裡面,當他們熟透了以後蜆就會開口,將海水融入在湯裡面,非常鮮味再配上玉米、粉絲和蘿蔔,味道就更清甜。辣酒煮花螺,相信很多朋友仔也已經吃過,不過這裡的廚師會加上半碗的酒灑在面頭,點起火來立即火光洪洪,真的非常危險。然後吃落去就有很香的酒味,螺肉亦變得更辣了。

菊花殘勁辣雞煲,只是聞一下味道
已經夠梗!夠攻鼻!原來他們用上不同的辣椒
還有用不同的香料一起炒成為這裡的秘制醬汁
配合上整隻雞來吃真的零舍和味!
想吃辣的朋友不妨來到這裡,隨時可以免費享用雞煲呢!

日式的食材配上中式的煮法,真的第一次見到。

2018-04-17
  • 海膽炒飯
2018-04-23 58 瀏覽
今日去九龍城搵食,去左一間叫「食家飯堂」嘅餐廳食。想食雞煲,見佢寫住麻辣雞煲,問下店員可否走辣,店員好好幫我走辣,好窩心。雞肉好滑好新鮮,熱辣辣。店員好細心咁幫我地撈渾d汁,真係抵讚呀!呢度嘅雞煲特別嘅係佢有雞腳!平時食開d雞煲都唔覺有。夾埋d芹蒜同莞茜一齊食,令雞食起黎更香口。啫啫芥蘭煲用上芥蘭嘅莖部煮,新鮮爽口。好似有落到鹹魚,加上肉碎同蝦乾一齊煮,別有風味。鐵板跳跳豆腐見個名幾得意一於試試佢!上枱時,d豆腐雖然唔會真係「跳」咁誇張,但係d汁真係「滋滋」聲架!好耐冇食過玉子豆腐,好滑呀!面頭曬上木魚絲,成件事即刻變左好日式!鐵板一口牛真係「牛如其名」真係「一口」,切到小小正方形,一啖一舊,好正呀!牛肉肉質鮮嫩,加上黑椒汁,連埋京蔥同洋蔥食,十分香口。辣酒煮花螺見到d辣椒我d口水已經流曬出黎啦!花螺新鮮,除左有螺,原來重有粉絲!d粉絲多到食極食唔曬!椒鹽粟米好甜,連埋椒鹽一齊食份外有口感。如果要我推薦呢度嘅菜式,我一定會推薦薑蔥蠔!蠔好大嚿!有半隻手咁大!成日好驚d蠔煮得唔夠熟,會好鯹。點知一d都唔鯹!重好入味,好juicy!海鮮炒飯用左蝦炒重有蛋花同木魚,飯粒分明,炒得好有鑊氣!菜
今日去九龍城搵食,去左一間叫「食家飯堂」嘅餐廳食。

椒鹽粟米好甜,連埋椒鹽一齊食份外有口感。

海鮮炒飯用左蝦炒重有蛋花同木魚,飯粒分明,炒得好有鑊氣!菜用上菜心莖切成薄小片,連埋飯一齊食入口更有口感。
2018-04-17
  • 薑蔥蠔
2018-04-21 100 瀏覽
吃貨都知通常去九龍城都係食泰菜或者打邊爐,呢日同朋友行行下發現呢邊開左間中菜~當然要試下啦。食物選擇唔算話好多,但招牌菜同小炒都一應俱全。連依家已經好少見既涼拌魚皮都有,可惜我地七點去到既時候已經賣哂最後我地一行兩人嗌左:- 砂鍋卜卜蜆 $148- 海膽炒飯 $158- 紅燒BB鴿 $48@1砂鍋卜卜蜆同海膽炒飯都係店員推薦既,話卜卜蜆湯底清甜,口味偏清,岩哂唔食辣唔食濃味既人食海膽炒飯係成板海膽上,呢個價錢值得一試!砂鍋卜卜蜆即叫即煲,煲到一半已經聞到好香蒜味同胡椒味湯底加左粟米同白蘿蔔所以飲落好鮮甜,蜆唔算好大隻,但份量好多,兩人絕對夠食。底下仲有粉絲,吸引哂湯汁,入口啖啖都係鮮味紅燒BB鴿個名叫BB鴿但原來都幾大隻外皮燒得金黃香脆,火候恰到好處,肉質唔乾,嫩滑多汁。海膽炒飯海膽真係原板上,食起黎新鮮,無臭味。炒飯雖然間間中菜都有,但要炒得好食真係好考功夫。呢度既炒飯值得一讚,飯粒粒粒分明,入口乾爽唔油膩,落左蝦仁、帶子同菜心炒更添口感,好足料食到中途見到隔離枱嗌左麻辣雞煲,賣相同聞落都好吸引,下次再黎真係要試下個涼拌魚皮同雞煲
吃貨都知通常去九龍城都係食泰菜或者打邊爐,
呢日同朋友行行下發現呢邊開左間中菜~當然要試下啦。

食物選擇唔算話好多,但招牌菜同小炒都一應俱全

最後我地一行兩人嗌左:
- 砂鍋卜卜蜆 $148
- 海膽炒飯 $158
- 紅燒BB鴿 $48@1

砂鍋卜卜蜆同海膽炒飯都係店員推薦既,
話卜卜蜆湯底清甜,口味偏清,岩哂唔食辣唔食濃味既人食

海膽炒飯係成板海膽上,呢個價錢值得一試!

砂鍋卜卜蜆
即叫即煲,煲到一半已經聞到好香蒜味同胡椒味

卜卜蜆煲
底下仲有粉絲,吸引哂湯汁,入口啖啖都係鮮味

紅燒BB鴿
紅燒BB鴿
個名叫BB鴿但原來都幾大隻

外皮燒得金黃香脆,火候恰到好處,肉質唔乾,嫩滑多汁

海膽炒飯
海膽真係原板上,食起黎新鮮,無臭味
炒飯雖然間間中菜都有,但要炒得好食真係好考功夫。

海膽炒飯
呢度既炒飯值得一讚,飯粒粒粒分明,入口乾爽唔油膩落左蝦仁、帶子同菜心炒更添口感,好足料

食到中途見到隔離枱嗌左麻辣雞煲,賣相同聞落都好吸引,
下次再黎真係要試下個涼拌魚皮同雞煲
2018-04-19
2018-04-21 66 瀏覽
九龍城不嬲俾人嘅感覺都剩係得泰國菜事實上泰國菜喺九龍城真係佔咗一個好大嘅地位基本上每一個人嚟到呢個地方都淨係會食泰國菜變相其他食中菜嘅餐廳就會變得冇咁有優勢今日行過城南道 本身同男朋友都諗住食泰國菜但係我哋見到有一間餐廳嘅菜牌竟然有卜卜蜆之前喺旺角食過覺得好好食所以今次都要嚟呢度試吓係咪都係咁好食!坐低之後待應即刻叫我地諗下食咩仲遞咗兩杯水俾我哋態度係非常好今次我哋叫咗三樣嘢食主食 - 卜卜蜆煲🥘卜卜蜆係用沙白去整而且啲蜆吐沙吐得好夠食落去嘅時候一粒沙都冇湯底非常之清甜而且原來食食吓發覺下面有啲粟米 我係一個超級鍾意食粟米嘅人 所以我係將個煲嘅所有粟米食晒 入面切開咗六舊大概有一條粟米左右另外仲有啲蘿蔔因為你淥d蜆嘅時候一路都煮緊啲蘿蔔所以到到你食到最尾嘅時候啲蘿蔔係超級好食入邊另外總會跟一啲芹菜同埋芫荽 入邊仲會有粉絲啲粉絲吸晒湯真係好正!令到成個煲更加好食主食 - 原板海膽炒飯🍚佢哋呢度標榜自己係全港唯一會用原板海膽整炒飯嘅餐廳我覺得呢度嘅炒飯係非常值得叫嘅面頭除咗會有海膽之外 炒飯入邊總會有雞蛋蝦同埋帶子仔比起我expect嘅多咗好多 而且呢度不出來嘅飯大概有四碗左右所以就算佢係
九龍城不嬲俾人嘅感覺都剩係得泰國菜

我係一個超級鍾意食粟米嘅人
所以我係將個煲嘅所有粟米食晒 入面切開咗六舊
大概有一條粟米左右
入邊另外總會跟一啲芹菜同埋芫荽
入邊仲會有粉絲啲粉絲吸晒湯真係好正!
令到成個煲更加好食

份量都好大碟!好值得一試

overall覺得你間餐廳都好好食
而且店員嘅態度真係好好令到你食得更加開心😛🤤
  • 卜卜蜆
今次閃閃哈打黎到出發哥成日出沒既九龍城食好西!雖然見唔到發哥,但食到菊花殘雞煲~10分鐘食完個雞煲,就可以免費!辣友一齊黎挑機啦!平時食開中辣既哈打 覺得雞煲未算好辣,好有麻香!如果大家想挑戰10分鐘入面食晒成隻雞,比D貼士大家:可以先夾D雞落碗後再繼續食,令雞件無咁熱~咁樣就會食得快D嫁喇!同場仲有好多好野食好似呢一款椒鹽栗米,香口多汁,正另一惹味小菜-涼拌魚皮勁爽口,又有薑蔥辣椒調味,一D都唔會腥~仲見到好多透明啫哩狀既骨膠原,女生一定要食D喇!仲有呢個卜卜蜆,蜆鮮甜冇沙,加入粉絲底,粉絲吸收晒蜆湯既精華,鮮甜美味最後再整返個韓國馬糞海膽炒飯,為呢一餐畫上完美句號~

同場仲有好多好野食
好似呢一款椒鹽栗米,香口多汁,正

卜卜蜆

最後再整返個韓國馬糞海膽炒飯,為呢一餐畫上完美句號~

卜卜蜆
2018-04-15 93 瀏覽
招牌海膽炒飯 , 一板過的海膽,加上足料的炒飯底啫啫秋葵煲 , 沒有太油膩, 健康好味卜卜蜆煲, 食材新鮮, 但美中不足,內裡蘿蔔不夠淋椒鹽粟米, 香口送酒一流總括來說, 要叫多點朋友一起吃, 可以試到更多不同的菜式, 因為份量也不少
招牌海膽炒飯 , 一板過的海膽,加上足料的炒飯底

啫啫秋葵煲 , 沒有太油膩, 健康好味

卜卜蜆煲, 食材新鮮, 但美中不足,內裡蘿蔔不夠淋

椒鹽粟米, 香口送酒一流

2018-04-10 75 瀏覽
黎到九龍城,未必一定要食泰國菜既。聽聞呢度有海膽炒飯,聞名不如見面,一於親自黎九龍城試試佢先😽菜式選擇非常多,黑椒豬手,亂棍打死豬八戒,通通都好吸引。最尾我地選擇左卜卜蜆煲,海膽炒飯同埋啫啫秋葵作為我地今晚既晚餐。先講啫啫秋葵,上枱就有股香氣撲面而來。啫啫雞就聽得多,啫啫秋葵真係未試過。賣相不錯,附有大量蝦乾同肉碎,撈飯真係一流。秋葵口感爽脆,好好食。趁熱食最好食😻之後上枱既係卜卜蜆煲($148),大大鍋,份量慷慨,3-4個人食都唔係問題。蜆肉鮮甜美味,帶點蒜香。湯底同粉絲吸收左海鮮既精華,味道清甜,一邊食蜆,一邊飲湯,非常滿足!主角出場,海膽炒飯($158)。炒飯即叫即炒,好有鑊氣。加上海膽,鮮蝦同帶子,配合得天衣無縫,更添鮮味。如果海膽再鮮甜啲就完美了。好滿足既一餐,食到好飽。下次嗌埋朋友試埋麻辣雞煲先得!

趁熱食最好食😻

好滿足既一餐,食到好飽。下次嗌埋朋友試埋麻辣雞煲先得!