風雲丸 (尖沙咀)尖沙咀麼地道30號Mody House地舖一見到餐廳即刻有種 番左日本嘅感覺入到去見到好多人都叫左佢地嘅名物石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵 當然我同朋友都點左佢 🙈食物一黎到我就忍唔住 Wah左一聲 🙈因為佢好吸引 佢個石鍋入面嘅湯係keep住滾 我食完又剩番小小汁嘅情況 都keep住到熱🙈佢嘅味道非常濃厚 配合埋沾麵 係十分之夾我自己覺得佢嘅魚味相當之出如果你唔食魚就唔好試🙈因為佢真係濃濃嘅魚味 係口腔 keep到食完後1小時都重有 👍🏻呢間價錢中規中矩 如果甘岩經過就去試試佢 因為我如果甘岩經過都想去食🙈多謝睇到最後嘅你❤️如果鍾意我嘅分享請Subscribe 我個Blog/IG/FACBBOOK及其他Social Media我會不定期作出不同類型分享下一篇再見!BYEBYE!#karlee90s #尖沙咀美食 #k11 #沾麵 #日本 #豚肉 #魚湯 #風雲丸
風雲丸 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道30號Mody House地舖

如果你唔食魚就唔好試🙈因為佢真係濃濃嘅魚味
係口腔 keep到食完後1小時都重有 👍🏻

多謝睇到最後嘅你❤️
我會不定期作出不同類型分享
下一篇再見!BYEBYE!
  • 石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵
假日晚的尖沙咀很多餐廳都滿座,於是便排一下相對較速吃的麵店-風雲丸。雖然仍需排隊輪候,不過隊伍流動速度比想像中要快,沒有等候很久便能入店了。.排隊時,員工已經陸續派發餐單,供客人預先填寫,方便一進店便能馬上下單,提供效率,一貫人氣麵店的做法。.我們二人共點了豚骨魚介味玉沾麵($98)、豚骨魚介拉麵($88)和唐揚炸雞($35),另外Sapporo買一送一($32).▪️豚骨魚介拉麵($88)他們家的叉燒也太好吃了吧!帶點肥膏的厚切叉燒,可以看見表面被炙燒過,焦香味四溢,入口即化,讓人一試難忘。.剛上菜時,起初看見只有一塊叉燒,內心不禁有點小失望,可是吃了一口便發現好吃的叉燒,足以抵消兩三塊「普燒」。搭配濃郁惹味的魚介海鮮湯底,和彈牙麵條,高分!▪️豚骨魚介味玉沾麵($98)由於沾麵主要是友人在吃,所以只是小試了幾口。湯物以石鍋上枱,以保持熱度。沾麵是風雲丸招牌菜,友人同樣十分喜歡叉燒和湯底,下次再來我也要點沾麵,試試看!▪️唐揚炸雞($35)炸雞比預期中還要大份。鹹酥香脆的外皮,裡面是充滿醬汁香氣的鮮嫩雞肉!▪️Sapporo買一送一($32)
▪️豚骨魚介拉麵($88)

豚骨魚介拉麵

▪️豚骨魚介味玉沾麵($98)

豚骨魚介味玉沾麵

▪️唐揚炸雞($35)

唐揚炸雞

▪️Sapporo買一送一($32)
Sapporo買一送一
2022-12-03
15 分鐘 (堂食)
豚骨魚介拉麵
豚骨魚介味玉沾麵
唐揚炸雞
Sapporo買一送一
2022-11-08 266 瀏覽
同朋友嚟食晚市!叫咗個沾麵~一嚟到個湯係非常之熱!好適合冬天嘅時候去食而且面嘅份量都適中~佢個留心蛋做得非常出色另外再嗌咗一個辣味炸雞!食得辣嘅都覺得會有啲辣😂😂
同朋友嚟食晚市!
叫咗個沾麵~一嚟到個湯係非常之熱!好適合冬天嘅時候去食
而且面嘅份量都適中~佢個留心蛋做得非常出色

另外再嗌咗一個辣味炸雞!食得辣嘅都覺得會有啲辣😂😂
2022-11-08 273 瀏覽
之前在尖沙咀周圍逛時都留意到這間拉麵店。店舖掛滿日式大燈籠,整排大玻璃窗,搶眼的日本漫畫風格字型和圖案,以及整個木造結構,幾吸引,至少吸引了我目光🤣。這次有機會來試試。外面看以為店子大,進到去發現原來沒有很大,餐枱數目比想像少。店子充滿日式拉麵店氣氛,喜歡整個木造結構。餐牌選擇主要是各款豚骨魚介石燒沾麵或拉麵,還有幾款石燒飯、餃子和唐揚炸雞,以及期間限定。‖ 石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵 ($98) ‖熱氣騰騰,沾麵湯汁十分濃厚,不過稍為過鹹,有點蓋了豚骨和魚介味。拉麵是粗的,口感不錯,有咬口。豚肉很厚,肉質嫩滑,肥瘦均勻,經炙燒,所以非常美味😋,好香豚肉味。‖ 豚骨魚介拉麵 ($88) ‖拉麵沒有沾麵這麼鹹,所以吃到更多豚骨和魚介的鮮香,湯頭味道十分好。麵質和豚肉跟沾麵的一樣,所以不錯。店員招呼好好,十分友善😊。

‖ 石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵 ($98) ‖

‖ 豚骨魚介拉麵 ($88) ‖

麵質和豚肉跟沾麵的一樣,所以不錯。

店員招呼好好,十分友善😊。

2022-11-04 259 瀏覽
平常就經常吃拉麵,好吃的沾麵,來風雲丸便可吃到。入座了不久外面便很多人開始排隊,可見沾麵拉麵的吸引之處,特別是最近秋天來臨,吃一碗熱的麵令人感到溫暖。豚骨魚介味玉沾麵$98拉麵可選熱上或冷上,兩種選擇別有風味,溫度影響拉麵的質感,視乎個人口味。我比較喜歡熱上,果然沒有失望,拉麵質地軟硬剛好。豚骨魚芥湯底即叫即上,溫度夠高,味道濃郁,偏重咸味但濃郁的湯底對我來說是很滋味。天使赤海老櫻花蝦醬拉麵$98期間限定的特別口味,原隻海老十分吸引。蝦醬湯底十分濃郁,拉麵浸透在蝦味突出濃厚的湯底之中,味道很好。拉麵彈牙有口感,份量足夠。
平常就經常吃拉麵,好吃的沾麵,來風雲丸便可吃到。

豚骨魚介味玉沾麵$98

天使赤海老櫻花蝦醬拉麵$98

2022-10-27
10 分鐘 (堂食)
2022-11-03 119 瀏覽
最近天氣涼涼地就想食碗有湯嘅嘢平時行過尖沙咀都見到幾多人食呢一間拉麵見佢又有下午茶set所以就去試吓入到舖頭被安排坐去近廚房嘅吧枱一坐低就聞到有一種難以形容嘅氣味(唔知係清潔用品嘅味道定係嘢食嘅味道😳)不過諗住拿拿臨食完就走 所以都冇要求換位而且其他位都有客人 未必可以安排到調位個麵黎到覺得份量都幾多 唔似係下午茶set嘅size湯底亦算正常調味 唔會太鹹或太淡但舊豚肉就好乾 乾到可以一絲絲肉齒落嚟食咗兩啖後真係無力再咬🥹反而小食炸雞有驚喜 熱辣辣啱啱炸起而且醃製調味都好 皮都夠脆睇返食評大家都推介佢嘅沾麵可能下次再去俾多次機會你啦🤣
最近天氣涼涼地就想食碗有湯嘅嘢
平時行過尖沙咀都見到幾多人食呢一間拉麵
見佢又有下午茶set所以就去試吓
入到舖頭被安排坐去近廚房嘅吧枱
一坐低就聞到有一種難以形容嘅氣味
(唔知係清潔用品嘅味道定係嘢食嘅味道😳)
不過諗住拿拿臨食完就走 所以都冇要求換位

而且醃製調味都好 皮都夠脆
睇返食評大家都推介佢嘅沾麵
可能下次再去俾多次機會你啦🤣
2022-10-20 145 瀏覽
人生第一次食沾麵就係喺風雲丸🇯🇵真係一試難忘,之後去過其他店食都無佢咁正咁熱辣辣♨️💭天使赤海老櫻花蝦汁沾麵($128)新推出嘅系列,份量係大盛,好大隻蝦🦐蝦肉都好鮮甜😋麵質係櫻花蝦麵🥢真係粉紅色架😍加上沾麵汁放左好大量嘅櫻花蝦,真係啖啖都有蝦嘅香味👍🏻食完可以加湯🥄就變咗非常濃郁嘅湯底😋😋💭咖哩豚骨魚介沾麵($95)朋友叫呢款係regular menu嘅,只係小嚐左幾啖,感覺好似食緊咖喱烏冬🤔十分之濃嘅咖喱湯🥘其實都唔錯👌🏻

💭天使赤海老櫻花蝦汁沾麵($128)

💭咖哩豚骨魚介沾麵($95)
2022-10-19 160 瀏覽
I dined there on a hot day but the air conditioner was broken 😩I saw some comments on Openrice about it but they still couldn't fix the problem... We would try to enjoy some offer on that day but the staff rejected us as it was a public holiday. However, they didn't write clearly on terms and conditions. We feel like we were being faked.Well the ramen is quite bad, very salty. I didn't enjoy it at all.

2022-10-19 151 瀏覽
今日時間非常緊迫,趕住返公司開會,就係附近快食碗拉麵。呢間平時好多人排隊,而家無乜人真係岩晒,不用等太久。位於大街大巷,非常容易找。燈籠多而彭湃,紅白紅白燈籠,配搭得幾好。內裏光猛企理,樓底高,空間感大。辣豚骨魚介沾麵石鍋裏裝著滾滾紅紅既辣湯,當中有一片半肥瘦既豚肉,兩片味筍,小量蔥花,拉麵免費加底分開上的。拉麵看起來有點似油麵,比油麵粗小小,但口感煙韌,味筍香甜爽口,豚肉厚切一片,我一個人竟然吃剩小小,食唔晒,原來加左底個份量多好多。用麵沾上辣汁,當中見到好多辣椒碎,非常辛辣惹味,食完出d汗,感覺無咁凍。豚肉燒到金黃色帶點燶燶地,火喉剛剛好,豚肉一小片,感覺無咁制。拉麵都有好幾款,配搭不同,緊有一款岩心水。唔夠可以再加配味玉,粟米,海苔,味筍等。

位於大街大巷,非常容易找。

燈籠多而彭湃,紅白紅白燈籠,配搭得幾好。

內裏光猛企理,樓底高,空間感大。

辣豚骨魚介沾麵

2022-10-07
午餐
幫襯過三次第一次壞冷氣,但都冇損幫襯第二次,因為食物味道可以。第二次漏水被安排坐bar 枱,有啲焗同熱,問侍應拎濕紙巾亦忘記奉上。第三次晚上8時51分進入餐廳,樓面男性打扮侍應問廚房話仲接,被安排坐在61號檯,隔離一家四口兩大兩細在進食,其中一個仲要手抱,已經好迫同好狼狽,我問能不能安排另一張檯?樓面男性打扮侍應斷言拒絕❌,我轉身就離開咗。我想講唔好意思阻住妳收工,亦感受到妳好唔願意接受我呢位last minute嘅客人。好好地一間過江龍,點解要搞到咁?
幫襯過三次
第一次壞冷氣,但都冇損幫襯第二次,因為食物味道可以。
好好地一間過江龍,點解要搞到咁?
2022-10-17
2022-10-17 92 瀏覽
呢間充滿濃厚日式風格既拉麵店之前成日經過已經對佢好有興趣.今次終於約埋個係附近返工既朋友等埋佢收工一齊食.入面風格都好日式,內裏掛滿日式燈籠做擺設,感覺都帶點居酒屋風格.豚骨魚介沾麵黎到先要試試佢地最經典既魚介沾麵!豚骨魚介湯底濃郁濃稠,味道鹹香帶鮮.伴以石鍋送上,充分地保持到沾麵湯熱湯既溫度.用上較粗身拉麵沾上湯底,掛湯力特強,每啖拉麵都吸收到濃厚既湯汁.豚肉炙燒後更香,厚身又大既豚肉香軟充滿豚脂香.辣豚骨魚介拉麵沾麵以外既湯拉麵選擇,望到湯底已經感受到佢既辣度!豚骨魚介湯底同樣帶出濃厚既鹹香感,係鹹香同鮮味之中多左一陣辛辣既刺激感.拉麵煙韌彈牙同樣掛湯力十足.伴上厚切豚肉夠晒惹味香口.羽根燒餃子餃子煎得好有心思!底下餃子連成一塊煎好,餃子皮薄而且唔會過腍,入口帶有彈牙感.內裏餃子餡juicy,沾上酸酸甜甜既餃子汁減去油膩感.
豚骨魚介沾麵
辣豚骨魚介拉麵
羽根燒餃子
2022-10-12 1751 瀏覽
今晚在尖沙咀吃晚飯,發現這家風雲丸在附近,又突然想吃沾麵,於是來試試水準。餐廳門面十分有風格,店舖空間比一般拉麵店大寬敞,亦十分正宗的只提供冰水。餐廳主打各式豚骨魚介沾麵,有不同口味配搭,亦有期間限定的湯底,另外小食有炸雞等選擇。石燒野菜豚角豚骨魚介沾麵 $108沾麵湯底以石鍋盛載,所以吃到最後仍能保持溫度。吃沾麵習慣先品嘗麵條本身的味道及口感,口感筋道醇厚,頗有嚼勁,富小麥香味,而後味甘甜。接下來把麵條放入湯底中,入口醇厚香濃,實屬上品!沾麵湯底以內有大量野菜及豚角煮,肥瘦比例適中,濃郁肉香,野菜充滿了清爽的口感,沾麵濃郁香醇的滋味,再加上豚角油而不膩的口感,各種材料之間平衡恰當,不會彼此掩蓋味道,反而能調和到一起。天使赤海老櫻花蝦汁沾麵 $128另一碗點了期間限定的天使赤海老櫻花蝦汁沾麵,同樣先嚐一口麵條,加入櫻花蝦製作的麵條,帶有淡淡的蝦味鮮香,夾一著麵沾入湯底,一呷鮮蝦香氣在口中盪漾,湯底顏色呈鮮蝦橙色,鮮蝦精華味道突出,加上大大隻的天使赤海老,鮮味濃郁,爽口彈牙。沙拉唐揚炸雞 $38炸雞即叫即炸,外層焦香酥脆而內裡嫩滑,雞肉肉質軟嫩不乾澀,加上日式沙拉汁味道輕怡酸爽,十分惹味

石燒野菜豚角豚骨魚介沾麵 $108

天使赤海老櫻花蝦汁沾麵 $128
沙拉唐揚炸雞 $38
炸雞即叫即炸,外層焦香酥脆而內裡嫩滑,雞肉肉質軟嫩不乾澀,加上日式沙拉汁味道輕怡酸爽,十分惹味。
2022-10-12
2022-09-30 188 瀏覽
我好少可食完會打食評,但呢間嘢真係頂唔順,一定要劣評!!!首先,衛生情況好麻麻,我坐單人位,坐咗無耐,隻腳痕!啲枱、椅子嘅木係晦晦地,對住前面就係廚房,好焗!我嗌左魚湯沾麵,麵條都ok,但魚湯好咸!塊豚肉只係煎咗一面,另一面係白色…即係冇煎過,求其煎熟一邊就算。見到有其他食評都話個出餐阿姐態度差,真係好差!佢哋討論緊買邊隻馬,「未x開場啦」、「個隻唔x得」,夾雜晒粗口,又鬧其他同事「你爽手啲得唔x得?」、「咁咪我做x晒?」、「做x死我喎」。我心諗,開放式廚房,你都仲可以傾計傾成咁,完全當客無到,非常惡劣!我見呢間嘢都唔少正評,抱住一試態度去試吓,但劣評嘅評價仲更加符合呢間餐廳現況!我食咗20分鐘,但呢20分鐘係好難受。
我好少可食完會打食評,但呢間嘢真係頂唔順,一定要劣評!!!

2022-09-12 194 瀏覽
沾麵好掛汁汁好有鰹魚燒味👍🏻香👍🏻濃郁👍🏻麵條有咬口👍🏻叉燒厚肉,唔肥份量都多,一個女生食會飽的座位少少擠擁,不過可接受朋友食嘅石鍋飯,個鍋睇落去唔大,但係飯餸量都足料👍🏻
沾麵好掛汁
汁好有鰹魚燒味👍🏻香👍🏻濃郁👍🏻
麵條有咬口👍🏻
叉燒厚肉,唔肥
份量都多,一個女生食會飽的

座位少少擠擁,不過可接受

朋友食嘅石鍋飯,個鍋睇落去唔大,但係飯餸量都足料👍🏻
2022-08-29 230 瀏覽
同朋友好即興約食飯,咁岩見到呢間沾麵店唔多人排隊就試下😚 ♡ 豚骨魚介味玉沾麵 $98 ✔️冷面 ✔️400g (+$5) 呢間主打食石鍋沾麵,雖然都有拉麵可以選擇,但差唔多全場都係食緊沾麵🍜 平時都唔會食份量咁多既沾麵,但見佢+$5就多100g就揀左400g👅 (最後都食得哂~冇浪費😆) 魚介湯底好濃郁,食開清淡既朋友可能會覺得有少少咸🙌🏻 我同友人都接受到,如果加檸檬汁會更加開胃✨ 唔係好多沾麵店都會用石鍋,呢間食到最後個湯仲好熱🥰 食完可以叫店員加番個魚介清湯飲~ (如果食200g-300g應該會試埋個明太子香鬆飯,見到隔離枱食幾吸引☺️🙌🏻)
同朋友好即興約食飯,咁岩見到呢間沾麵店唔多人排隊就試下😚

♡ 豚骨魚介味玉沾麵 $98
✔️冷面 ✔️400g (+$5)