2019-09-17 909 瀏覽
同屋主在家開派對,其實她很好,有邀請埋我,但我卻.....怕陌生人,可能有社交恐懼,所以還是為自己安排一連串節目,先去facial,再晚餐、返church 和嘆咖啡,待差不多時間才回家吧!Facial後便四處逛逛,竟然發現「風雲丸」,以為只在灣仔有店,原來尖沙咀也有分店。門面設計吸引,採用富動感的字體、掛上日式布簾和一排排紅白燈籠,而招牌就用了多個閃亮的燈泡圍着,在大街中顯得特別搶眼。店內的裝潢更具特色,色彩繽紛的牆身圖畫、多句日語、店頂懸掛繩網等等,都很吸晴。長方形格局,座位不少,泊牆設有一排長椅配二至四人枱,而中間則有兩排長枱,最入端有設計成居酒屋的吧枱座,可看到師傅正忙過不停。看看枱上的物品,放齊餐具、紙巾、檸檬水、調味料、餐牌和點菜紙,都算幾齊備,而調味料分別有餃子汁、黑椒粉、蒜粉和一味料,但今日就未需要用上。雖主打沾麵,但亦有拉麵, 還有子供套餐、羽根餃子、唐揚炸雞、追加配料、石燒飯、丼物、小食、甜品和飲品,還有一款期間限定,就馬上取張點菜紙剔出自己所需。*****************熱辣辣,香噴噴的石燒野菜豚角豚骨魚介沾麵 Tsukemen with vegetable
可看到師傅正忙過不停。
石燒野菜豚角豚骨魚介沾麵
熱辣辣,香噴噴的石燒野菜豚角豚骨魚介沾麵 Tsukemen with vegetable & pork dice ($103)上枱啦!盤上放有一碢熱度十足的野菜豚角豚骨魚介湯、一碟配有少許瓜菜的冷麵條(本是200g,我再指定少麵)、一角檸檬和一個小碗。先趁熱呷一口湯,質感濃厚黏口,香濃的豚肉味滲出鹹鮮的魚香,味道唔會太鹹,加上內有大量野菜,再唧些檸檬汁,有助中和油膩感,配搭合宜。
石燒野菜豚角豚骨魚介沾麵
豚角約有六至七件,份量唔少。每粒只是夾雜少許肥膏,不會太肥膩,正合我心意。咬出絲絲的肉絲,肉質紮實兼肉味香濃,味道和口感也不錯!
石燒野菜豚角豚骨魚介沾麵
按牆上的小指引而行,先挾起麵條浸入湯中便可享用,而我就想令其更入味,就浸耐一點,沾湯的確熱度十足,麵條變得熱騰騰,更滋味!冷麵的確很有嚼勁,滑而彈牙,而濃厚的湯汁亦緊緊沾在麵條上,鹹鮮香濃,很美味。而在麵條上的翠肉瓜和粟米芯也有下功夫,見到經過輕烤,兩者都爽脆清甜,也討我喜歡。
味玉
吃拉麵必要有味玉 Egg ($12),所點的那款沾麵沒有,那就追加一隻吧!原隻上枱,咬一口,嘩! 流心狀極佳,鮮黃的蛋黃汁不斷滴下,很誘人。全隻味玉都極之黏滑,亦富有蛋香,而蛋白亦滑溜,鮮香帶微甜,教人回味,很想再來多隻呀!
海苔
粟米
另再追加了一客海苔 Seaweed ($12/3pcs),大大塊,又脆又香,浸一浸熱湯又是另一種美味的食法。還有粟米 Sweet corns ($12)都幾有份量,粒粒圓潤飽滿,沒有作任何添加,清爽甜美。
野菜
最後是野菜 Vegetable ($20),份量都幾足,但款式不多,只有有芽菜和椰菜,兩者都清爽,帶有蔥香,烹調入味。
月桂冠山梨縣水蜜桃果汁清酒
飲品選擇不少,有一般飲品、多款日本直送飲品和酒精飲品。一樽樽放在我眼前,就被一身粉紅的月桂冠山梨縣水蜜桃果汁清酒($38)。一樽200ml,酒底是清酒,酒度只含3%,以我的酒量一定唔會醉,絕對放心!配以桃、糖、酸味料等。味道香甜,淡淡酒香,相當易入口,幾好喝。
----------------------------
觀察四周,見到牆上有不少正面的詞語,要正正貼在我面前就是「笑顏」。無錯!吃完美味的沾麵的確令人不禁展露笑顏。
2019-09-15
海苔
粟米
2019-11-14 28 瀏覽
今日下午約了朋友去行sogoShopping前當然要醫醫肚,跟朋友去了食沾麵。風雲丸外貌好地道,好特別。店內都有不少位置。望下餐牌,發現有不少款式沾麵、拉麵、小食等等。最後我們一人點了一款沾麵。因為這餐廳的沾麵是很有名的。這餐廳十分窩心,可以自己決定麵的份量,免費可選的分別有200g,300g,400g 。如果你是大胃王,仲可以加$45吃800g的麵。份量十分驚人。由於我跟朋友都是第一次吃,又不清楚麵的g。所以我們二人都點了400g。但之後我們發覺女生來說,400g真是太多了,如果不是太餓或大食,其實可不用點400g.除了麵份量可點選外,仲可自行決定要熱麵還是凍麵。我們一人點了一款,試了這兩種的分別。熱麵會較腍身,較濃郁麥味。凍麵會較煙un。口感會較佳。不過都係因應各人自己口味來決定,因每款麵都各有優點。點了一份咖哩魚介沾麵。咖哩湯底以熱鍋盛著,那便不怕湯很快涼了。把一小著麵條放到碗內,再沾上了湯汁再入口食用,十分好味。湯底好濃郁好惹味。這樣咖哩魚介沾麵是沒有付上味玉,所以我便額外點了一隻味玉。味玉好正。朋友點的豚骨魚介沾麵都是超香濃超惹味。我們有兩款不同湯底,不同溫度的麵條,所以我們

風雲丸外貌好地道,好特別。店內都有不少位置。
望下餐牌,發現有不少款式沾麵、拉麵、小食等等。

最後我們一人點了一款沾麵。因為這餐廳的沾麵是很有名的。
熱麵會較腍身,較濃郁麥味。
凍麵會較煙un。口感會較佳。
不過都係因應各人自己口味來決定,因每款麵都各有優點。
咖哩魚介沾麵

這樣咖哩魚介沾麵是沒有付上味玉,所以我便額外點了一隻味玉。
味玉好正。
豚骨魚介味玉沾麵

朋友點的豚骨魚介沾麵都是超香濃超惹味。
我們有兩款不同湯底,不同溫度的麵條,所以我們都是混合來吃。正

豚肉又厚又大片,吃起來啖啖肉好正。
2019-11-10
咖哩魚介沾麵
豚骨魚介味玉沾麵
2019-10-26 99 瀏覽
因為趕着陪客戶購物沒來得切吃晚飯,又已經差不多晚上九時,決定簡單的吃碗拉麵,站在對面就看到門面吸引的 風雲丸。這裏以招牌沾麵作主打,款式多而且有不同口味,有辣有唔辣,份量足料而且價錢合理。《咖喱魚介沾麵》 $93我點了 咖喱魚介沾麵,特別一提如果你是大胃王的話可以免費加大面底,免費選擇 特盛 400g,分量真係有點像相撲手的食糧。麵跟石鍋湯是分開上的,夾著熱麵放進熱騰騰的石鍋咖喱湯汁中,石鍋盛湯可以保持熱度,沾麵精華慢慢吃也不會涼。粗身的沾麵很容易便掛上濃郁香辣的咖喱汁,惹味非常!麵條彈牙可口,入口有咬勁。配菜方面有味荀和肥美的豚肉,豚肉脂肪分布平均,一層肥一層瘦,入口軟滑,口感豐富肉質軟腍。《野菜》$20女生要吸收多一點纖維,大大碟野菜感覺健康。《唐掦炸雞 》$35酥脆可口,外脆內軟,肉汁滿滿的。《羽根燒餃子 》$35這裏的餃子正宗口味,就像天使之翼,沾上特製餃子汁更美味。《煎茶雪糕》$28最後在麵店還可以享受到完美的甜品,味道甘甜,一冷一熱刺激味蕾。《三矢蘇打》$20整體來說很喜歡石頭鍋沾麵的飲食體驗,店員服務細心到位,座位寬敞,下次會再來!

《咖喱魚介沾麵》 $93

《野菜》$20
女生要吸收多一點纖維,大大碟野菜感覺健康。

《唐掦炸雞 》$35
酥脆可口,外脆內軟,肉汁滿滿的。

《羽根燒餃子 》$35
這裏的餃子正宗口味,就像天使之翼,沾上特製餃子汁更美味。

《煎茶雪糕》$28

《三矢蘇打》$20

• 羽根燒餃子
  • 豚骨魚介沾麵
2019-08-26 533 瀏覽
好似話呢間野個老闆真係係日本人黎架!今日同個朋友黎個 Quick Lunch,又唔想食飯,所以去左食個拉麵,終於食到呢間成日經過既風雲丸拉麵!睇睇餐牌,佢主要分為兩類,沾麵及拉麵兩款,另外都仲會有炒飯及小食等,所以其實選擇都幾多,如果揀好咗,就係右邊嗰張落單紙度畫低,再比店員就可以啦由大門開始,成個環境裝潢都好日本架,搞到真係好想去日本囉!一開始先黎個小食,食個唐揚炸雞先!都幾正架,一碟有5大件,我地兩個人食,每人都有兩至三件我地揀左原味,雖然無其他醬汁,不過味道已經好夠,炸到外脆內軟既佢,咬開件雞,入面仍有肉汁架!值得一試先介紹呢個我朋友叫嘅,豚骨魚介味玉沾麵,呢個沾麵係餐廳其中一個主打嘅麵款之一,麵同醬汁分開,而且佢嘅醬汁仲用一個石頭鍋裝住,上枱嘅時候可見,非常滾熱辣,而且香氣撲鼻,非常吸引佢嘅特色就係當你食每啖麵嘅時候,將適量嘅麵放入右邊嘅石頭鍋醬汁入面,除咗可以食到佢嘅熱辣辣溫度之外,佢嘅味道亦都係最濃郁極為香濃嘅豚骨魚介醬汁,將軟硬度啱啱好嘅麵條放落去,麵條嘅掛湯能力非常高,所以完全食到呢個醬汁嘅精髓,非常出色而我就叫左呢個豬骨魚介拉麵,雖然佢冇沾麵咁有特色,但係佢呢個味道都
好似話呢間野個老闆真係係日本人黎架!

由大門開始,成個環境裝潢都好日本架,搞到真係好想去日本囉!

而我就叫左呢個豬骨魚介拉麵,雖然佢冇沾麵咁有特色,但係佢呢個味道都唔錯㗎,一大塊嘅豚肉係入面,拉麵當中亦唔花巧,所以可以重點放喺佢嘅醬汁方面

同樣地,每一啖拉麵都可以食到呢個湯底嘅香濃味道,拉麵嘅掛汁能力其實真係好高,所以每一啖拉麵都非常好味,完全食盡呢個湯底豚骨魚介既味道
2019-07-31 931 瀏覽
大半年冇食過沾麵, 一想到沾麵, 第一時間諗起大半年前去過風雲丸, 印象中味道唔錯, 今晚收工我地再去!風雲丸尖東站出去, 過條馬路就到, 夠方便! 呢間沾麵確實係人氣之店, 每次經過, 店內總有滿滿食客~ 等左陣, 很快被安排入座, 呢度地方唔大, 座位較窄, 但食物味道總比環境佔優!沾麵湯底配搭主要為魚介湯, 至於可自選麵既份量, 400g以下都係free~ 麵既溫度更可自選冷同埋常溫,而且亦可因應個人喜好走掉某些配菜~【咖哩豚骨魚介沾麵】HK$93今晚特別餓, 揀左400g size麵, 湯底以熱辣辣石鍋盛裝, 湯底還是熱得滾滾下, 散發著陣陣咖哩香~湯底較杰, 容易掛湯, 味道濃郁兼有魚香味, 鹹中帶少少咖哩既香辣, 非常惹味~ 揀左冷麵底, 其實唔係很冰凍果種, 但沾上湯汁後, 外熱內暖, 感覺很正! 麵質彈牙, 至於豚肉肥瘦相間, 咬落唔會成口油, 表面煎至焦香, 質地很林~  另外加左HK$12叫多個【粟米粒】增加口感~【信州提子蘇打】HK$28出面較少機會見到呢款提子汁, 夠汽~ 甜甜地, 唔錯!【沙拉唐揚炸雞】HK$38對上一次食過呢度既炸雞, 今次再order! 驚
風雲丸尖東站出去, 過條馬路就到, 夠方便!

【咖哩豚骨魚介沾麵】HK$93
咖哩豚骨魚介沾麵

另外加左HK$12叫多個【粟米粒】增加口感~
粟米粒

【信州提子蘇打】HK$28
出面較少機會見到呢款提子汁, 夠汽~ 甜甜地, 唔錯!
信州提子蘇打

【沙拉唐揚炸雞HK$38
對上一次食過呢度既炸雞, 今次再order! 驚喜今次炸雞炸得表面乾身香脆, 內裡keep到肉汁, 都幾嫩~
配上沙津醬, 味道更加提升!

沙拉唐揚炸雞

【日本米雪糕】HK$28
同樣出面很少可以買到, 有淡淡米香, 當中有少少略帶煙韌既米飯粒~
日本米雪糕
2019-07-30
咖哩豚骨魚介沾麵
信州提子蘇打
日本米雪糕
  • 沙拉唐揚炸雞
2019-11-29 1 瀏覽
尖沙咀人氣排隊沾麵店,一向都超級多人,今日終於趁早咗收工,同女朋友來試試。石燒濃厚豚骨孫介味玉沾麵 $93石燒濃湯Jar Jar聲上枱,夠晒吸引,先聲奪人,開始轉涼的天氣下真係暖笠笠。石鍋湯底,沾汁由頭到尾都保持住熱辣辣的溫度麵底可以揀200g - 400g,大/中/小也是同價,保證一定夠飽,我當然係揀400g啦!凍麵,煙韌彈牙,口感夠晒爽口。豚肉肉質好嫩,十分滋味,厚切,油脂真係好好味😋 豚肉燒得很甘香,是一層層的五花腩,肥瘦相間,入口即融,十分邪惡,但不會太肥膩,有驚喜。溏心蛋做得好出色,半生熟剛剛好,最得我歡心。另外再叫了一份粟米,加落湯底,豐富口感!絕對會想再食多次!

石燒濃厚豚骨孫介味玉沾麵 $93

石鍋湯底,沾汁由頭到尾都保持住熱辣辣的溫度

溏心蛋做得好出色,半生熟剛剛好,最得我歡心。

另外再叫了一份粟米,加落湯底,豐富口感!

絕對會想再食多次!
2019-11-27 4 瀏覽
濃香的湯汁,煙韌的麵質,肥瘦均勻,肉香撲鼻,一碗掌乾坤。這就是我個人認為,一碗美味拉麵的描述。除了拉麵,我亦喜歡沾麵,因為湯汁更濃,更能品嚐到麵的本質。昨晚,在尖沙咀風雲丸,就品嚐了一碗,味道不錯的沾麵。雖然是星期一,但人數不少,排隊等候了大約五分鐘,才能入座。餐牌的選擇,基本只有拉麵、沾麵、餃子及唐揚炸雞,數款配料,飲料及酒類。我選擇了一款咖哩豚骨魚介沾麵,同行的父親則選擇了豚骨魚介沾麵,再要了一份唐揚炸雞。咖哩豚骨魚介沾麵,麵的份量我選擇了最大的,以及入口質感較重的冷麵,配上咖哩,有點像日本的咖哩湯拉麵,豚肉肥瘦適中,香味稍嫌不足,豚肉味很重。唐揚炸雞,35元只有5件,味道不錯,外層乾爽,不太油,肉質很嫩,多汁,值得一試。除了環境較迫,不太適合肥人之外,食物質素尚算不錯,喜歡沾麵及炸雞的朋友可以來試試。風雲丸 (尖沙咀)人均消費108元尖沙咀麼地道30號Mody House地舖本人以簡單的飲食隨筆為主,有興趣請follow我~緣食魔宮。上菜時很熱

嚐了一碗,味道不錯的沾麵。

雖然是星期一,但人數不少,排隊等候了大約五分鐘,才能入座。

風雲丸 (尖沙咀)
人均消費108元
尖沙咀麼地道30號Mody House地舖

上菜時很熱
2019-11-25
2019-11-26 4 瀏覽
簡唔中都有食下日式拉麵因為到處都食得到,反而日式沾麵比較少,真係唔係到處都可以食到,難得行開K11呢頭附近除咗有呢間人氣拉麵店外,其實係隔離街仲有間人氣日式沾麵店係度,橫掂都要去開飯不如去食番餐沾麵,同時滿足一下食慾,其實沾麵嘅味道一D都唔會差過拉麵,主要係靠超濃厚湯底精華再沾上麵條咁食會特別滋味,係餐牌上已有多款人氣美食,先點左呢款石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵外,當然唔少得有唐揚炸雞呢D必吃小食,再點杯橙汁飲咁就最正,而且麵嘅份量仲有得免費加大夠晒體貼一定食得飽滿,先來有熱辣辣香脆炸雞,入口肉質香嫩,又食到啖啖肉汁份外惹味,再來係呢款豚骨魚介味玉沾麵,盛滿香濃湯汁用左石鍋上夠晒香味撲鼻,先放入麵條沾滿湯汁入口特別濃郁,再食件肥美香滑豚肉更加口感十足,唔少得飲啖鮮甜美味嘅豚骨魚介湯,最後食埋綠茶雪糕咁先至完美享受。
再點杯橙汁飲咁就最正,
最後食埋綠茶雪糕咁先至完美享受。
2019-11-24 6 瀏覽
呢個天氣最岩就係食熱辣辣既嘢❤️我平時好少食沾麵因為怕會好咸但呢間既沾麵我竟然接受到 唔會太過死咸 有驚喜。.石燒濃湯上枱夠晒吸引麵底可以揀200g - 400g 大食既男士可以揀400g 一定夠飽😋我就揀左200g熱麵 會麥味香濃少少 煙韌彈牙如果凍麵口感會更爽口的~.豬骨湯底好濃郁 豚肉軟腍唔嚡口 肥瘦剛好🐖🥚溏心蛋好出色 魚介湯帶有濃濃既鯷魚味加上少許檸檬汁🍋 中和左湯既油膩感.朋友揀左野菜豚角豚肉沾麵 湯底香濃鮮甜豚肉已經切粒係湯入面 加埋野菜🥗 材料豐富🐷豚肉肉質會相對腍身 好嫩 十分滋味呢~💙由於呢款唔係濃厚湯底 會略為無咁重口味初嚐沾麵人士可以一試啊~
呢個天氣最岩就係食熱辣辣既嘢❤️
我平時好少食沾麵因為怕會好咸
但呢間既沾麵我竟然接受到 唔會太過死咸 有驚喜。
石燒濃湯上枱夠晒吸引
我就揀左200g熱麵 會麥味香濃少少 煙韌彈牙
如果凍麵口感會更爽口的~
豬骨湯底好濃郁 豚肉軟腍唔嚡口 肥瘦剛好🐖
🥚溏心蛋好出色 魚介湯帶有濃濃既鯷魚味
加上少許檸檬汁🍋 中和左湯既油膩感
朋友揀左野菜豚角豚肉沾麵 湯底香濃鮮甜
豚肉已經切粒係湯入面 加埋野菜🥗 材料豐富
🐷豚肉肉質會相對腍身 好嫩 十分滋味呢~💙
由於呢款唔係濃厚湯底 會略為無咁重口味
初嚐沾麵人士可以一試啊~
2019-11-21
2019-11-21 8 瀏覽
超鐘意食 つけ麺 (๑¯∀¯๑)!終於來到其中一間我bookmarked了很久的拉麵店用餐🥰! 這裏有拉麵和沾麵選擇, 還有一系列小食和飲品可以點。拉麵方面, 可以選擇麵的質感, 有軟麵、適中、硬麵, 亦可以選擇少油、少蔥、走蔥。沾麵可以自由選擇麵的份量, 大/中/小也是同價的。⁑⁑野菜豚骨魚介沾麵🍜⁑⁑沾麵湯汁用上日本豬骨熬製10小時而成, 湯汁裡面有青蔥及野菜。沾汁以石鍋呈上, 令湯底由頭到尾都保持住熱辣辣的溫度。沾汁質感濃稠, 魚介味道濃厚, 整體來說不會過鹹, 亦不太油膩。沾麵麵條較粗, 質感煙韌彈牙、有嚼勁, 帶淡淡麥香, 挺有掛湯力的。湯頭香濃, 可嘗到點點油香。
超鐘意食 つけ麺 [沾麵] (๑¯∀¯๑)!

⁑⁑野菜豚骨魚介沾麵🍜⁑⁑

2019-11-21
  • 辣豚骨魚介拉麵
2019-10-30 21 瀏覽
成日食拉麵,有時候會想食下沾麵,今次試下尖沙咀這間風雲丸,地點在K11附近都幾方便。點了一個招牌菜「肉盛豚肉魚介沾麵」,湯底十分濃郁,好重味,好香,而且超級的熱!熱到湯仍在滾動!把不熱的麵條放進去一兩秒已經夠熱了😋吃時要小心熱麵質軟硬適中,粗麵口感很好。份量可以選200,300,400g, 都是不用另外加錢,我選了300g是超飽的,差點吃不完。如加錢可以選800g,但是也太多了吧,哈哈炸雞味道不錯,很脆整體好吃,是中上級的沾麵店👍🏻

麵質軟硬適中,粗麵口感很好。
如加錢可以選800g,但是也太多了吧,哈哈

炸雞味道不錯,很脆
整體好吃,是中上級的沾麵店👍🏻
2019-10-30 17 瀏覽
在尖沙咀happy hour完 有點肚餓但又不想食大餐 朋友提議不如食碗拉麵 正正合我心意在openrice搜索了一陣 去了風雲丸 裝修日式格調 有吧位又有枱 座位雖然排得密密麻麻 但這樣更有風味 🇯🇵這裡有湯拉麵亦有沾麵供應 我當然和朋友各點一款 然後互相分享先送上有朋友的豚骨味玉拉麵 麵的軟硬度我們都選了硬一點 這樣口感更好 豚骨湯底濃而清 就算要喝上幾口都不覺油膩😋由於麵的質地真的很好 比起拉麵 這裡的沾麵更出色 我點的是辛肉爆彈野菜豚骨魚介拉麵 辣的勁度真強 而且越吃越辣 野菜十分甜 起了中和作用 而一直未提到的豚肉質感札實但柔軟 是煮得比較彈牙的一款 很欣賞沾麵湯一路能包持著滾熱燙 這是非常重要的❗️辣的食物越吃越上癮 最後索性再點份辛口沙拉餃子開心share 餃子煎完都juicy 不錯 但不能吃辣的記得叫原味好喇😂

2019-10-27 22 瀏覽
星期六於尖沙咀逛街,午餐想吃拉麵,想起了風雲丸,一於跟朋友再來吃沾麵。重臨舊地,餐廳依舊環境光猛,有大片玻璃窗投入日光,裝修很日本風。豚骨魚介沾麵沾麵湯汁用石窩裝著,熱騰騰的,香氣撲鼻。拉麵屬於比較粗身的,很有口感,我選了溫拉麵,相當掛汁,湯汁一如以前好味,有豚骨的濃、魚的鮮味,相當濃郁。豚肉燒得很甘香,是一層層的五花腩,但燒過係不會太肥膩。辛辣豚骨魚介沾麵沾麵湯汁同樣熱騰騰,跟原味的基本是一樣,只是加了層惹味辣油,辣度剛好不會太超過。朋友選了冷的拉麵,沾上熱湯,拉麵更添爽口。野菜分量很足,滿滿的椰菜和芽菜,爽口又健康,正好一清肥膩。

豚骨魚介沾麵

辛辣豚骨魚介沾麵

野菜
分量很足,滿滿的椰菜和芽菜,爽口又健康,正好一清肥膩。