2024-01-01 67 瀏覽
這間來自日本廣島的人氣過江龍沾麵位於尖沙咀,鄰近K11購物藝術館。秋冬正值嚐蟹的最佳時機,推出兩款期間限定,絕不能錯過。麵量方面,分別有並盛(200克)、大盛(300克)、特盛(400克)及富士山盛(800克)四款選擇。現凡惠顧任何拉麵,即可以優惠價追加唐揚炸雞兩件。石燒蟹粉飯 - $128滿滿金黃色的蟹粉,有絲絲香甜細膩的蟹肉及甘香的蟹膏,鹹香味濃郁,再以熱呼呼的石鍋盛載,保持溫度之餘,又有脆口的鍋巴。石燒蟹粉蟹湯沾麵 - $168同樣以石燒盛放高湯,大量甘香的蟹膏及蟹肉絲很濃稠,蟹味十足;招牌自家製沾麵煙韌彈牙很掛湯,亦有大量蟹肉絲、木耳絲、紫菜、香蔥及日本生蛋等,非常豐富;建議沾麵吃至中段時,可擠適量檸檬汁入湯,減去濃膩感;最後的剩湯中可加入魚介水,當湯飲用,又或者追加香鬆飯製成泡飯。

石燒蟹粉飯 - $128

石燒蟹粉蟹湯沾麵 - $168
2024-01-01
2023-12-14 123 瀏覽
拉麵店嘅位置非常近K11,好容易搵到。一去到門口已經見到有一班人喺度排緊隊,本來對呢餐飯都好期待。心諗咁多人排隊應該冇死啦。點知道入到去係災難嘅開始。首先食客坐位位置非常迫夾。一張八人枱分咗比四台食客坐,中間係冇任何分枱都。其次佢哋嘅員工根本就搞唔清楚邊張枱係邊一張枱居然有攞錯QR code嘅情況出現。然後搵到錯嘅嗰張枱,居然係想叫客人離開。最後有部份嘅店員係根本就唔識得講廣東話,要我用普通話同佢交流。食物質素只能夠講普普通通,我選擇咗:石燒濃厚雞叉燒魚介味玉沾麵。整體湯味濃郁,湯底更加有大量嘅黑椒喺度調味。唯一美中不足係我將啲麵倒落去三份一嗰陣時個湯已經凍咗一半。叉燒唔係豬肉,而係雞肉最外圍仲有一圈雞皮。我自己習慣去咗雞皮先至食。識到雞肉非常嫩滑,算係廚師誠意之作。荀太厚、太長,如果短少少加薄少少嘅話會更加爽。食之前我將檸檬汁淋咗落去雞叉燒,跟住再將剩餘嘅檸檬淋落去湯度。因為個湯底比較濃郁,所以我都唔係好食得出清新嘅感覺。整體嚟講,我覺得服務質素需要加強。湯底可以淡返少少,因為係加咗水都有種鹹嘅感覺。

2023-09-16 390 瀏覽
朋友轉左去尖沙咀番工,有時間說簡單約佢係尖沙咀晚餐聚舊全程諗唔到食咩,最後佢介紹左位於K11 Art Mall附近既風雲丸因為之前食開厚福街既某元祖沾面店,所以都覺得好食,對呢間店有少少期待記得選擇好似唔多,食物圖都唔係話好吸引,揀左好耐都冇邊個可以令我好想好想試最後唯有遵從食肉獸既喜好,揀左個肉盛沾面,加燒汁唐揚炸雞,而朋友揀左雞肉叉燒沾面同辛辣唐揚炸雞等左一段時間,首先上左唐揚炸鷄,好彩唔柴,而個汁都唔錯,比預期有驚喜肉盛沾面一上,見到好多好的肉,嚇親有驚喜,好似好正而石鍋沾面湯,不停翻滾,香氣十足湯很熱,但面同肉都係凍,浸湯後就暖番但湯偏鹹左少少,而且湯量不足,食到一半就冇曬湯, 得番凍肉同面,失去左吸引力總體而言,就是普普通通
朋友轉左去尖沙咀番工,有時間說簡單約佢係尖沙咀晚餐聚舊

燒汁唐揚炸鷄
肉盛沾面一上,見到好多好的肉,嚇親有驚喜,好似好正
而石鍋沾面湯,不停翻滾,香氣十足
湯很熱,但面同肉都係凍,浸湯後就暖番

肉盛沾面

總體而言,就是普普通通
2023-09-12
燒汁唐揚炸鷄
肉盛沾面
2023-08-22 318 瀏覽
出面熱,入去更熱, 食到身水身汗,坐得逼就香港地預左兩人叫左兩碗沾麵,味道好鹹,連男朋友食開重口味都覺得鹹…上枱時沾麵湯只得石鍋一半容量…個麵食到一半已經沾哂d湯,咁咪叫加湯囉,侍應同我講每份沾麵限定左跟一份湯,要加都剩係可以加清湯,可能我見識少,第一次見沾麵冇得加湯….清湯應該都唔係拉麵果種清湯,冇乜味…即刻冇哂胃口另外落單時叫左罐可樂,食到一半都未來咪同侍應講漏左,拎完俾我之後類似店長既人就問頭先邊枱要可樂…即係咁,你要check單咪拎俾我之前check,拎完俾我再check好似我昆你咁,感覺好差結論係冇下次
出面熱,入去更熱, 食到身水身汗,坐得逼就香港地預左

兩人叫左兩碗沾麵,味道好鹹,連男朋友食開重口味都覺得鹹…

結論係冇下次
2023-07-29 335 瀏覽
去完日本食唔到沾麵唯有香港搵返間食下店舖唔知點解超熱無乜冷氣真係幾趕客 有一下 入完去後 想離開唔食因為真係超熱超焗坐耐都出汗真係 如有關方面見食評 麻煩真係要搞搞佢🙈🙈雞叉燒魚介沾麵大盛沾麵湯濃厚 可能大盛沾麵湯多dd分左d卑並盛既同行人(佢食到一半已唔係幾夠湯)分完卑佢 自己都唔係幾夠沾麵🤢豚肉魚介味玉沾麵 並盛個塊叉燒真係 三層全部肥膏豚肉得個ddd豚肉無肉食真係 😰😰😰粒蛋幾好食😋仲有沾麵湯唔夠湯沾麵 可以加飯$20 撈埋d湯但沾麵湯都唔夠沾麵 唔知點加$20撈飯整體 正正常無乜特別大感覺深刻印象沾麵湯可以加返多d 唔係唔夠汁沾麵豚肉 卑返d肉食下好 唔使卑全舊肥😅店舖冷氣搵人搞搞去 超熱超焗
去完日本

雞叉燒魚介沾麵大盛
沾麵湯濃厚
可能大盛
沾麵湯多dd
分左d卑並盛既同行人(佢食到一半已唔係幾夠湯)
分完卑佢 自己都唔係幾夠沾麵🤢

沾麵湯可以加返多d 唔係唔夠汁沾麵
豚肉 卑返d肉食下好 唔使卑全舊肥😅
店舖冷氣搵人搞搞去 超熱超焗

2023-07-11 335 瀏覽
石燒濃厚豚骨魚介味沾麵 🍜 $103我一向都鍾意食沾麵,由其是冬天, 因為夠熱辣辣, ♨️沾麵湯以特製石鍋上, 充分保持到沾麵熱湯既溫度, 拎到埋來仲出緊煙滾緊架!麵沾上魚介湯汁非常好味!湯底好濃郁 ,但又唔會好咸! 喜歡濃味的朋友不要錯過!🤭個麵有分吾同size 我就選了200g, 已經好夠飽了! 200/300g 都是免費的, 需要比較大份量才需要加錢!麵跟兩片味筍, 一片豚肉, 而豚肉炙燒後很香🥩, 又夠厚身! 豚肉香軟充滿脂香.,脂肪同瘦肉比例適中,肥瘦恰到好處👍,肉又唔會乾柴!🥚 蛋又很糖心! 好味!😋間吾中會番來食下!👍😋美味指數:8.5/10💲 性價比:8/10🚶‍♂️ 服務: 8/10🏡環境: 8/10風雲丸📍地址: 尖沙咀麼地道30號Mody House地舖號舖 Tel: 25130693🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜
石燒濃厚豚骨魚介味沾麵 🍜 $103

號舖 Tel: 25130693

🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜

2023-06-24
  • 石燒濃厚豚骨魚介味沾麵
香港旅游|尖沙咀美食必吃玉沾面🍜来香港旅游必吃的一定要尝尝位于尖沙咀的风云丸,他们家面条太好吃了!🍜我点了豚骨魚介味玉沾面和石燒濃厚雞叉燒魚介味玉沾麵,两个都hin好吃呀~首先,豚骨鱼介味玉沾面的汤底色泽金黄,味道浓郁,入口滋味鲜美。面条的口感Q弹,鲜香的配料令人垂涎欲滴,让人一吃就停不下来。其次,石烧浓厚鸡叉烧鱼介味玉沾面更是一绝!一份面条,满满一碗浓郁的鲜香汤底,让人食欲大开,口感十足。店铺位于尖沙咀,有时候需要排队等候,但是一定值得等待。服务员态度友好,环境干净整洁,价格也很实惠。相信一定会成为你香港旅游中的美食之选。🏠店铺:风云丸 (尖沙咀)🍜地址:尖沙咀麽地道30号Mody House地舖#香港旅游攻略 #尖沙咀美食 #尖沙咀美食推荐 #香港必吃 #香港排队美食 #广岛过江龙沾面专门店 #美食天堂
香港旅游|尖沙咀美食必吃玉沾面🍜

🏠店铺:风云丸 (尖沙咀)
🍜地址:尖沙咀麽地道30号Mody House地舖

2023-06-04 213 瀏覽
This restaurant is famous with ramen and dipping ramen. I order the one with biggest pork. The pork is great. The soup is a bit salty as usual dipping sauce. It does have strong fish flavour!!!The rice with grilled eel is a bit disappointed!!! Too tiny and too salty with the grilled sauce!!! 😝😝😝 The crispy rice at the bottom becomes too salty!!!The deep fried chicken is nice with crispy skin and juicy meat!!! 👍🏻👍🏻👍🏻The fried dumplings are good with meat and vegetables inside!!!

2023-06-03 171 瀏覽
這天突然想吃拉麵,之前喜歡的拉麵店竟然關門了,在找尋期間竟然看到這間不錯的沾麵店,裝修很有日本風格。湯以石鍋盛上,很熱,味道香濃,麵沾上湯汁非常美味,喜歡濃味的朋友不要錯過。

2023-05-22
2023-06-01 173 瀏覽
【油尖旺區】【風雲丸】近紅館嘅位置我做咗個 1am紅館 系列之後,嗰邊啲嘢食都食得七七八八,所以要將核心嘅內圍擴展到去核心嘅外圍,去遠少少食。講到尾其實咪即係尖東,因為紅磡去到蕪湖街嗰邊其實我都食過唔少餐廳,有啲又要排隊。一直都有人問我日式拉麵邊間好食,只可惜我只係比較多食潮式粉麵,日式拉麵真係好少食,同埋冇乜感覺,好難比較高低,只能夠單純地講啲流於表面嘅嘢。嚟到呢間「風雲丸」見佢仲有「下午茶套餐」,就叫個嚟食吓。我叫嘅係 $88 嘅「魚介醬油豚骨炙燒豚肉沾麵」,沾麵我更加唔識食,見佢個湯係用石鍋熱辣辣咁上覺得幾有誠意,搵啲麵稍為拖一拖之後食都幾好。麵上面有塊炙燒豚肉,肥瘦適中,質素係可以嘅,嘢飲「熱綠茶」就一般。個餐仲有個小食,我揀咗「沙拉炸餃子」兩件,味道都唔錯。不過其實另一款小食我都想食,就加 $18 要埋「燒汁唐揚炸雞」,啲雞都幾滑,燒汁又幾濃,都係幾好食嘅。咁樣夾埋玩咗我 $106,食個日式拉麵下午茶係咁上下掛。。。(地址:尖沙咀麼地道30號Mody House地舖)

(地址:尖沙咀麼地道30號Mody House地舖)

2023-05-18 176 瀏覽
呢間拉麵店位於K11 Art Mall附近店面紅燈籠裝飾好搶眼咁岩星期三有會員優惠 拉麵第二碗半價!一於試試佢~湯底好濃郁 魚介味好出 但又唔會好咸👍🏻跟咗兩塊雞叉燒 有雞味 肉質好嫩滑湯底一樣好濃 旁邊跟咗啲辣肉醬 成碗湯好辣但都好香 不過豚骨魚介味就被搶晒了叉燒有焦香味 都夠腍 可惜得一塊整體黎講好足料亦好入味 好滿足好飽😛麵可以揀軟硬 硬麵不錯幾有口感如果係沾麵仲可以揀大盛!啱晒大胃王裝修 味道都會有種去咗日本旅行嘅感覺除咗店員有啲惡之外🫢
呢間拉麵店位於K11 Art Mall附近
店面紅燈籠裝飾好搶眼
咁岩星期三有會員優惠 拉麵第二碗半價!
一於試試佢~

除咗店員有啲惡之外🫢
2023-05-17
雞叉燒魚介拉麵
辛辣豚骨魚介拉麵
風雲丸 Fuunmaru📍尖沙咀麼地道30號Mody House地舖呢日朋友陪我去尖沙咀牙科複診,完咗之後我哋喺附近搵咗一間拉麵店食。其實每次經過我都想食㗎啦,因為見親都要排隊,而且門面好多個燈籠,感覺都幾有日本風。啱啱好,趕喺lunch hour前幾個字入咗去坐,唔洗排隊,到走嘅時候餐廳已經坐滿咗拎住一袋二袋嘅內地客,真係好彩!呢度嘅嘢食選擇都好多,而且近乎每一樣都可以按個人喜好作口味上嘅安排,例如可以選揀面嘅軟硬度、湯底溫定冷、蔥嘅份量同埋要唔要筍之類。雖然對於選擇困難症嘅人嚟講應該係一大惡夢,但係我就鍾意呢一種可以自己按口味選擇嘅餐廳,因為佢甚至連份量都可以選擇,咁就唔會怕食得唔飽,又或者食唔晒好浪費啦! 💰$93豚骨魚介拉麵 🍜我一向都鍾意食拉麵多過沾麵,所以每次都係我食拉麵,朋友就被我安排食沾麵。而我好鍾意食拉麵嘅原因,就係因為我好鍾意飲湯,覺得有湯浸住嘅麵特別好食!而喺拉麵當中,我最鍾意食嘅一定係豚骨拉麵,呢一度嘅拉麵更加得我歡心,因為我係魚介粉嘅超級fans!雖然佢唔係我喺香港食過最好食嘅豚骨拉麵,魚介粉亦唔係俾得特別多,但係勝在兩者味道非常融和,麵條亦可以索盡湯底嘅精華
風雲丸 Fuunmaru
📍尖沙咀麼地道30號Mody House地舖

💰$93
豚骨魚介拉麵 🍜
我一向都鍾意食拉麵多過沾麵,所以每次都係我食拉麵,朋友就被我安排食沾麵。而我好鍾意食拉麵嘅原因,就係因為我好鍾意飲湯,覺得有湯浸住嘅麵特別好食!而喺拉麵當中,我最鍾意食嘅一定係豚骨拉麵,呢一度嘅拉麵更加得我歡心,因為我係魚介粉嘅超級fans!雖然佢唔係我喺香港食過最好食嘅豚骨拉麵,魚介粉亦唔係俾得特別多,但係勝在兩者味道非常融和,麵條亦可以索盡湯底嘅精華!

佢嘅豚肉叉燒雖然只有一塊,但都幾厚身,脂肪同瘦肉嘅比例適中,肥瘦恰到好處,而且肥肉嘅部份入口即溶,瘦肉唔會乾柴,同一般圓形狀嘅叉燒口感好唔同!整體嚟講佢唔算係我食過喺香港最好食嘅拉麵,但都不失為一個好嘅選擇!

💰$103
石燒濃厚雞叉燒魚介味玉沾麵 🍜
佢哋嘅沾麵係用日本小麥粉,每日新鮮製作而成,所以咬落滿滿麥香味,掛湯力十足!而湯底係以大量日本豬骨熬製長達10小時,加入瀨戶內海出產嘅海鰯魚製成嘅魚介粉,豬骨同魚嘅精華都融入晒喺湯底裏面。加上呢款沾面係用咗特製嘅石鍋裝住個汁,最高可達攝氏300度,令到個汁食到落尾都係熱辣辣!

佢個汁色水好深,味亦好濃郁,配住彈牙偏重麥味嘅麵條嚟食就最啱啦!成個沾麵令我最驚喜嘅位就係佢嘅雞叉燒,用嘅部位非常嫩滑,包住雞叉燒嘅雞皮亦唔重油膩感,少少嘅焦香令到佢更加香口,比起一般用豬肉做嘅叉燒更好味!

如果唔叫味玉,唔使$100有找,但係我哋都好認同隻蛋真係食得過,蛋黃呈深橙色,係溫泉蛋嚟㗎,半流心嘅蛋黃真係特別好味!

💰$20
香鬆飯 🍚
一碗100g嘅白飯加上紫菜同飯素,喺食晒拉麵之後可以加入湯底裏面整成雜炊,食盡湯底精華。飯素味道普通,白飯量亦唔多,性價比唔算高,試過一次後下次未必會再叫。

• 石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵
  • 豚骨魚介拉麵
  • 味玉
  • 香鬆飯
2023-04-24 204 瀏覽
見到咁多人推介豚骨魚介味玉沾麵,今日見6點到就係呢附近,唔洗等好耐,就嚟試下係咪真係咁好食🙈 沾麵可以自選冷或溫,聲稱口感會唔同,麵條嘅份量亦都可以自選,正常嘅係200G,可以免費加大至 300G ,再加就要額外收費😳 有嗰熱鍋,佢的確可以由頭熱到尾,亦都好掛汁,但我自己就真係好麻麻,太重味精,$98真係有啲失望,不過佢嗰豚肉同玉子都做得有水準😋不過帶返嗰頭盔🪖先,可能係我自己本身唔中意食呢類型嘅麵,但麵條都真係好煙韌🤗 另外,可以download storellet 登記做會員,就有唔同嘅優惠,今餐減咗$20,如果係等嘅期間都可以download埋🙊

2023-03-19 288 瀏覽
疫情前來過風雲丸,但吃過沾麵2次都胃痛。。。事隔2年,今日試下拉麵!6點前來到已有6人在排隊!濃底香濃,不過有點點過鹹。燒肉很厚,蛋很糖心 麵條很滑很有咬口!湯很濃所以都掛在麵上!超好吃!加了份野菜,很解油膩!本來點了炸雞,點知賣完。。。唯有點了份餃子,不過不失啦!左邊是抹茶可樂,可以不試,只有汽水味。反而右邊的哈密瓜汽水很香很哈密瓜!🤣桌面衛生不錯,不過椅子摸上手是黐手的。。。這有待改善!吃完回家後有點點口渴,可能味太濃了?
拉麵

湯很濃所以都掛在麵上!超好吃!
雜菜

加了份野菜,很解油膩!

原味餃子

本來點了炸雞,點知賣完。。。唯有點了份餃子,不過不失啦!

蜜瓜梳打,抹茶可樂

桌面衛生不錯,不過椅子摸上手是黐手的。。。這有待改善!

吃完回家後有點點口渴,可能味太濃了?

蜜瓜梳打,抹茶可樂
2023-03-18 217 瀏覽
❣︎ 創於2009年的風雲丸係日本一共有7間分店而香港店係海外第一間分店😜食飯時間黎絕對大排長龍環境裝修相當有日本風格猶如置身日本🥳呢到有沾麵有拉麵,仲有各款小食同飲品會有張紙仔剔要啲咩,揀好交俾員工就可以等食🥳♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.3/5 🍜豚骨魚介味玉沾麵 $98沾麵湯以特製石鍋登場魚介沾麵湯好香濃麵條掛哂汁咁 好正不過如果多啲湯就好😜🍜辛辣野菜魚介沾麵 $108員工好貼心咁幫我將辛辣醬另上辛辣醬的辛辣程度比想像中高野茶份量好多,吸滿魚介湯汁超好食元祖彈珠汽水 $20跟拉麵是絕配 不得不點❤️

❣︎ 創於2009年的風雲丸
係日本一共有7間分店
而香港店係海外第一間分店😜
食飯時間黎絕對大排長龍

環境裝修相當有日本風格
猶如置身日本🥳
呢到有沾麵有拉麵,仲有各款小食同飲品
會有張紙仔剔要啲咩,揀好交俾員工就可以等食🥳

♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.3/5
不過如果多啲湯就好😜

🍜辛辣野菜魚介沾麵 $108
員工好貼心咁幫我將辛辣醬另上
辛辣醬的辛辣程度比想像中高
野茶份量好多,吸滿魚介湯汁超好食

元祖彈珠汽水 $20
跟拉麵是絕配 不得不點❤️