2018-09-07 148 瀏覽
大圍一向多bar鋪,之前聽朋友推介windmill呢間bar嘅食物水準不錯,所以就來一試。餐廳其實只係距離車站5分鐘路程,位置十分方便,而且環境幽靜,係難得唔會好嘈吵嘅bar店,可以同朋友好好暢談。一坐底未點食物店員就即刻送上呢個蕃茄粒法包做餐前小食,口感清新。跟著點了個龍蝦湯,食落有啖啖龍蝦肉!BBQ手撕豬肉釀薯皮,豬肉燒得香口而嫩冧,BBQ醬汁令豬肉更惹味,加上焗得軟棉棉嘅薯仔肉同薯皮味道很夾。主菜要了個parma ham pizza,pizza夠大之餘Parma ham份量十足,pizza餅底選用了薄底,夠晒香脆。最後我地仲叫了個香煎海鱸魚,魚塊大大件而偏實肉,特別鍾意伴碟嘅蕃茄蓉,魚塊點上清新又帶香甜嘅蕃茄醬汁份外好味。

跟著點了個龍蝦湯,食落有啖啖龍蝦肉!
龍蝦湯

BBQ手撕豬肉釀薯皮

Parma  ham  pizza

香煎海鱸魚拼蕃茄蓉
BBQ手撕豬肉釀薯皮
Parma  ham  pizza
香煎海鱸魚拼蕃茄蓉
2018-09-07 24 瀏覽
今天難得早收工,故特意前往大圍找朋友食晚飯,接著到大圍附近,朋友想食西餐,上OPENRICE看有那些餐廳吸引,看到其中一間的風車裝潢頗為特別,而又適合朋友聚會。由於當日下雨天,餐廳不算很多人,但也有七成滿座,相信食物有一定水準。環境氣氛偏暗,十分方便與朋友聊天,枱與枱相隔有距離,很有私穩度。如果餐牌可以加點心思,相信可以令人對餐廳印象提升不少。餐前小食,酸酸甜甜的,粟米片十分脆卜卜,很開胃。凱撒沙律,餐廳加入很多芝士粉,勁正!是日料品,蜜桃凍茶,蜜桃香味及味道不算突出,但是飲茶不會有罪惡感。lol.青豆湯,很濃郁,口感很滑。龍蝦意大利麵,茄汁醬帶點酸酸甜甜,很好味,意大利麵吸收了龍蝦及茄汁,很美味。肉眼,我點了七成熟,肉質不會很乾,味道很濃。配菜很新鮮,特別是菠蘿非常爽甜可口。最後的甜品為這一頓晚餐晚餐畫上完美的句號。

如果餐牌可以加點心思,相信可以令人對餐廳印象提升不少。

青豆湯,很濃郁,口感很滑。
最後的甜品為這一頓晚餐晚餐畫上完美的句號。
2018-09-06 86 瀏覽
和老公及朋友約在大圍,走着走着來到最後一條街,店鋪招牌完全是一間酒吧模樣,從來不是我選擇餐廳的首選;但看見評價似乎不錯,而且店外看到餐牌選擇也很多元化,想不到質素也不錯。可能是平日晚上而且還早,所以沒有太多人。說是酒吧卻沒有任何煙味、環境寧靜還有盞大吊燈,雖然說是街坊小店但也富有情調。我們三人叫了兩個小食、兩個主菜。首先會和朋友食飯別會叫雞翼,這個BBQ黑椒雞翼煎起來還富有肉汁,不會有太強的黑椒味,反而BBQ醬更突出。另一個小食白酒煮蜆配蒜蓉包也是配合小象的必點之選,蒜蓉包焗得香脆,點上白酒煮顯的忌廉汁也是很配,很鮮味!主食方面叫了一個煙三文魚薄餅,想不到三文魚也很厚身,份量很多,吃下去啖啖魚肉!餅底很脆,吃下去也不太油膩。另外叫了法國燴羊膝,雖然等了有點久,卻也是最有驚喜的一道菜!第一刀切下去已看得出非、常、淋!喜歡吃羊的應該會很愛,因為羊騷味適中,肉質嫩滑。而我個人也喜愛它有大量配菜,不會只吃肉太heavy。作為酒吧飲品也當然有一定質素。老公叫了一款香港出品的生啤,很易入口,而且有點橙味,挺特別的。我則點了杯荔枝味mocktail,甜甜地應該較適合女生。餐廳服務很好,而且一坐下便送

BBQ黑椒雞翼

白酒煮蜆蒜蓉包

煙三文魚薄餅

法式燴羊膝

餐廳服務很好,而且一坐下便送上番茄多士作小吃。想不到一間街坊酒吧原來食物質素也拍得住高級西餐廳!
2018-09-06
BBQ黑椒雞翼
白酒煮蜆蒜蓉包
煙三文魚薄餅
法式燴羊膝
風車 windmill 和朋友在大圍閒逛,說起喝夜茶便走到積存街油站附近,逛逛經常光顧的夜茶餐廳。順著那一列餐廳走著走著走到街尾,發現有間店面很像酒吧的餐廳,心想大圍什麼時候開了新酒吧。仔細一看,原來是間裝修挺用心的restaurant and bar,看時間不早了,便和朋友試試新餐廳。餐廳環境很舒適,裝修看得出有用心,燈光音樂也因應不同時段而調整,例如晚飯時段會較光亮舒適,再晚一點會把燈光調暗,開些霓虹燈,營造酒吧氣氛,很適合把酒言歡。人不多的時候2個人坐四人桌很闊落,桌子與桌子之間有一定距離,感覺這餐廳挺適合和三五知己吃飯直落喝酒聊天。今晚和朋友二人點了4個菜。前菜有凱撒沙律 $49沙律有生菜和少量煙肉粒。生菜爽口,整體味道偏淡一些。Bbq 黑椒雞翼(5隻) $62這個菜式的味道很特別,雖說是黑椒雞翼,但用了茄膏、bbq 醬和黑椒等調味,酸酸甜甜,味道很豐富,醬汁口感偏濃厚,雞肉煎得嫩滑多汁又入味,一口氣吃3、4隻才過癮。波士頓龍蝦義大利粉 $159這個意粉用上半隻龍蝦還有完整一隻蝦鉗肉。龍蝦面鋪滿芝士一齊焗,香氣十足。龍蝦肉和蝦鉗肉口感比較結實爽口,味道不錯。意粉偏軟身,和菇菌一
風車 windmill

今晚和朋友二人點了4個菜。
前菜有凱撒沙律 $49
沙律有生菜和少量煙肉粒。生菜爽口,整體味道偏淡一些。

Bbq 黑椒雞翼(5隻) $62

波士頓龍蝦義大利粉 $159
這個意粉用上半隻龍蝦還有完整一隻蝦鉗肉。龍蝦面鋪滿芝士一齊焗,香氣十足。龍蝦肉和蝦鉗肉口感比較結實爽口,味道不錯。意粉偏軟身,和菇菌一起用龍蝦汁拌炒。龍蝦汁味道尚算突出,如果能多些龍蝦汁並且拌炒得均勻一點,整體味道再濃一些便更好。

西班牙脆皮乳豬配彩椒汁 $179
乳豬旁邊的醬汁有兩種,右手邊紅色的是彩椒汁,左手邊的是海鮮醬。彩椒汁味道很特別,雖是紅色,吃起來很香但不辣。裡面有彩椒蓉,使整個汁口感濃厚,加上些許辣椒仔的香氣,真的很像吃乳豬時沾的辣椒醬。而海鮮醬味道似偏甜一些的耗油。乳豬皮很金黃香脆,伴菜的薯角熱騰騰且外脆內軟,讓人忍不住一塊接著一塊送進口中。美中不足是乳豬肉較厚實,有些粗孩。

餐廳還有不少飲品選擇,有含酒精的也有不含酒精的,選擇眾多。
點了一杯 Apple mojito $65,裡面有新鮮蘋果粒、薄荷葉、檸檬,口感清爽。

餐廳還有二人套餐選擇,包含頭盤、餐湯、2個主菜、甜品及飲品,整個套餐也不過300多元,價格也十分親民。加上餐廳環境舒適,離大圍火車站大約5分鐘路程也很方便,是個聊天聚餐好去處,下次再來要試試他的套餐,順便再encore 他的黑椒雞翼。
2018-09-06 62 瀏覽
大圍車站最近開小食商場,行左幾圈,覺得環境太逼,於是同男友周圍再行,竟然發現有間叫風車酒吧,但見不太吵就被吸引入去!入到去坐幾舒服,音樂不太吵又可以傾到計,過來酒吧太吵雜,唔鐘意!一來就有個番茄多士前菜,酸甜番茄加香脆多士番茄水牛芝士沙律$79,其實我最鐘意食番茄,因為抗氧化同味道開胃,所以多多番茄都一次過殺清光,而且呢個水牛城芝士食上去好似食蛋白甘,一d也不膩Bay breeze$72用Vooka溝波蘿加紅莓汁的輕量酒精飲品,好清新Strawberry colada$65用鮮奶加椰奶榨土多啤梨汁,冇酒精,岩曬我,清甜可口水牛城雞翼$62好香辣惹味,熱辣辣呈上急不及待要食法國春雞$159雖然外表烤到焦左,但內部肉好入味,帶d香辣!最欣賞呢個羊膝$159價錢又不太貴,用紅酒慢煮羊膝,肉質鮮嫩,用刀一咭就易散的肉好易入口,不太蘇味,而薯蓉好有口感,值得一試服務不錯,不太似酒吧的餐廳,之後見到門外有lunch set,都可以下次再來食!

一來就有個番茄多士前菜,酸甜番茄加香脆多士

Bay breeze$72
用Vooka溝波蘿加紅莓汁的輕量酒精飲品,好清新

Strawberry colada$65
用鮮奶加椰奶榨土多啤梨汁,冇酒精,岩曬我,清甜可口

水牛城雞翼$62好香辣惹味,熱辣辣呈上急不及待要食

2018-09-03
  • 水牛城雞翼
  • 法式燴羊膝
2018-09-05 23 瀏覽
以前覺得大圍除左轉馬鐵會去平時都好小去,但近年大圍都多左唔小特別既小店,都想去試下,今次黎到風車🍀餐廳很有氣氛,入到去就留意到正中既水晶燈,之後又有輕快既音樂,可能因為樓底夠高,所以空間感好夠,坐得好舒服,門側亦有大電視,球迷可以響到邊飲酒食野邊睇波,亦是一樂事也。由於唔想諗食乜所以揀左Set dinner for 2 [$338+10%/2 person]西班牙蕃茄配餐包+是日西餐湯 (粟米湯)蕃茄蓉唔係是旦得d 茄汁,係有真蕃茄味,酸度夠哂開胃,餐包亦勁脆,粟米湯唔係多油多cream 既罐頭湯,加小小即磨黑椒味道更佳凱撒沙律(二人份量)沙律一人一碗,份量夠之餘菜夠爽脆,加埋頭先餐包既脆脆麵包粒同脆煙肉粒,小小醬不會搶哂d 味,令成個沙律夠味又不覺膩Main Dish 係紐西蘭肉眼扒配焦糖菠蘿&波士頓龍蝦意大利粉焦糖脆面有驚喜,菠蘿既甜甜又多汁,菠蘿汁滲入扒令扒除左有肉味仲多左陣甜味,清減油膩感,龍蝦平時只會食到龍蝦尾,今次連蝦鉗都拆埋殼可以成舊肉咁食 XD精選甜品係熱情果Jam 芝士蛋糕酸酸甜甜的熱情果Jam 拼在輕芝士味既cake, 成件甜品都唔會覺的膩

西班牙蕃茄配餐包+是日西餐湯 (粟米湯)

凱撒沙律(二人份量)

精選甜品係熱情果Jam 芝士蛋糕

2018-09-02
  • 紐西蘭肉眼扒配焦糖菠蘿
2018-09-03 394 瀏覽
朋友租左新屋搬左係呢頭附近,一行數人黎左呢殊house warming深切問候完佢就係附近一齊開餐,落樓轉彎就係一條好多檔中式小炒既食肆,當中有人提出唔食中菜,所以最後我地揀左食西餐。呢個送既,4個人共有4條點左個凱撒沙律上枱果下有D驚喜,碟沙律非常大碟份量幾多下 沙律菜亦好新鮮,咬落去有脆既口感,味道甜甜地,配上沙律醬,口感&味道非不錯呢,好味又開胃朋友係香腸愛好,去到邊點到邊, 堅持要點既必吃小食呢個龍蝦意粉炒得好入味~意粉煮到軟硬度剛好,唔太糊又唔太軟身,呢度既意粉帶點挺身彈牙, 煮得入味,食吃起黎又無咩負擔/油膩感。羊膝賣相精緻,份量又係好大大件,share黎食剛剛好炆得入味,肉汁豐富,肉好易咬開唔un,開烹方法亦得當,完全係係無羊肉既腥膻味。薯仔炒大蝦,呢味炒得好香口惹味,秒清左呢個燒乳豬超好味,外而脆口又夠熱辣辣,而且好似中左化骨綿掌咁, 入口即溶乳豬總會帶點脂肪,但佢既好味程度係會令人連脂肪都食埋落肚,真心正夏日炎炎,冰凍飲品真係不可或缺既必備品呢度d mocktails 有佢地嘅創意同特色,呢杯係由味道清新爽口,解渴好飲!!味道非常輕,不甜,有薄荷清香,感覺健康朋友就點

呢個送既,4個人共有4條
點左個凱撒沙律
上枱果下有D驚喜,碟沙律非常大碟份量幾多下
朋友係香腸愛好,去到邊點到邊, 堅持要點既必吃小食
呢個龍蝦意粉炒得好入味~
羊膝賣相精緻,份量又係好大大件,share黎食剛剛好
薯仔炒大蝦,呢味炒得好香口惹味,秒清左

夏日炎炎,冰凍飲品真係不可或缺既必備品
味道非常輕,不甜,有薄荷清香,感覺健康
朋友就點左酒黎飲

食物同mocktails都有水準,店員態度亦友善

呢殊食野好輕鬆無壓迫感,我地食完坐左係度傾左陣閒計,都唔會感受到一絲食完野就有侍應趕住走埋黎掃枱面執野趕客走既感覺

唔錯之選,下次再黎探朋友既會黎再度encore
門口有呼吸人士專用區~~
2018-09-02 28 瀏覽
今日入咗大圍搵朋友食飯 本身好少入新界區食飯多數係九龍區九龍人嘛今日仲橫風橫雨,我地一路行一路搵 見到呢間餐廳個名叫風車 個名幾特別於是我地就決定食呢間餐廳環境好舒服 好有英式風格我地叫咗一個set dinner,頭盤菜式係開胃番茄多士,唔係厚多士我叫咗個青豆湯朋友就叫咗龍蝦湯青豆湯好清甜因為我平時唔食青豆估唔到整成湯咁好飲之後係龍蝦麵龍蝦大大隻佔咗成半隻鑊平時食飯飲得多凍檸茶今次我叫咗杯桃茶飲我地仲叫咗個烤乳豬,乳豬外脆內嫩入口即溶好似食緊棉花糖咁再黎就係牛扒我地叫咗7成熟因為我唔太鍾意食太生 牛扒肉質鮮味 再配上菠蘿,菠蘿汁好Juicy簡直係絕配最後就係甜品其實呢間餐廳仲有happy hour時段同朋友一路食飯一路飲酒真係唔錯

餐廳環境好舒服 好有英式風格

我叫咗個青豆湯朋友就叫咗龍蝦湯
青豆湯好清甜因為我平時唔食青豆估唔到整成湯咁好飲

之後係龍蝦麵龍蝦大大隻佔咗成半隻鑊

平時食飯飲得多凍檸茶今次我叫咗杯桃茶飲

我地仲叫咗個烤乳豬,乳豬外脆內嫩入口即溶好似食緊棉花糖咁

最後就係甜品

2018-08-22
2018-08-30 85 瀏覽
話說我都在沙田區打滾了兩個十年,今天我發現,原來沙田區有很多地方變遷得太快,我也沒辦法跟得上。亂打亂撞之下,今天路過大圍油站附近,發現一間外形是酒吧,原來暗地裡內藏寶藏的好地方。在店鋪的外觀,以為是一間非到晚上六時才營業的食店,望真,中午已開始營業,還可填飽和滿足到我這個貪吃鬼。一步入店內,環境非常有情調,一個大大的水晶燈沿掛於中間,很有氣派。再加上前後安裝至少 50吋的大電視,可想而知,晚上到此消遣或睇波,一定非常有氣氛。我們二人坐下,職員即遞上餐牌,介紹了人氣非常的日式照燒雞肉漢堡和醬燒豬扒土耳其三文治,我們當然聽取職員介紹,點了這兩個餐,套餐附有餐湯或沙律,還有餐後飲品。不需十分鐘,份量十足的兩個餐送上面前,它的外相的吸引程度,實在令我忍不住要相機食先,快速傳送給我另外的好朋友知。日式照燒雞肉漢堡,件雞扒夠嫰又夠厚,肉汁豐富,上下兩件麵包,也非常香口,中間亦夾雜著蕃茄,帶出鮮味,搭上雞扒一齊放進口中,那種味覺的微妙,真是不能用筆墨來形容。而醬燒豬扒土耳其三文治也不遜色,店鋪毫不吝嗇,放兩件厚豬扒,嘩!已值回票價。伴菜和著角亦非常新鮮,整體賣相已值一百零一分。埋單計,每人平均使費都
埋單計,每人平均使費都不過一百元,以這麽高質素的食物,簡直是超值。
青豆湯,特別,好味
日式照燒雞扒漢堡
醬燒豬扒土耳其三文治
青豆湯,特別,好味
日式照燒雞扒漢堡
醬燒豬扒土耳其三文治
2018-08-28 169 瀏覽
上次約了朋友在大圍吃lunch, 途經"風車"門口,被它的大餐牌內特色菜式吸引著。 它的價錢唔貴又多款式,所以今晚約朋友一齊去"風車"尋覓美食。 餐廳招牌光猛,遠處也看得見。 近門囗放置了一個玻璃酒櫃,餐廳天花也掛了一大盞水晶吊燈,讓人好像置身於5星級酒店餐廳一樣。 餐廳播放著柔柔音樂,牆上掛上大電視,坐位寛闊又舒適,在這環境中令人可以完全放鬆。先送上一份番茄茸脆法式麵包條,薄脆麵包抹上番茄茸,天然番茄果酸可清新味蕾。凱薩沙律(羅馬生菜夠新鮮,碎煙肉香脆)粟米湯(淡了一些,粟米味唔夠濃)法式龍蝦湯(龍蝦味濃,好飲)波士頓龍蝦意粉(龍蝦多膏又美味,令意粉也吸收了它鮮味)紐西蘭肉眼扒配焦糖菠蘿(煎到剛5成熟,外層焦香肉質嫩滑。 伴碟薯條炸到表層極香脆,再配上焦糖菠蘿,超美味。)熱情果芝士蛋糕(餐後一杯香濃熱茶,再配上酸甜熱情果芝士蛋糕,完美又美味一餐)

凱薩沙律(羅馬生菜夠新鮮,碎煙肉香脆)
凱薩沙律

粟米湯(淡了一些,粟米味唔夠濃)
粟米湯

法式龍蝦湯(龍蝦味濃,好飲
龍蝦濃湯

波士頓龍蝦意粉(龍蝦多膏又美味,令意粉也吸收了它鮮味)

凱薩沙律
粟米湯
龍蝦濃湯
2018-08-27 31 瀏覽
最近大圍愈黎愈多特色酒吧同CAFE. 怕左沙田新城市人山人海, 就試下係呢區覓食先!經過見到呢間餐廳, 覺得入面靜靜地環境唔錯就入去試下環境唔錯, 位置闊落有番私人空間, 同三五知己可以放心食下飲下野! 餐廳入面有2部大電視, 約朋友黎睇波一流呀!黎到會先上蕃茄多士做前菜, 蕃茄多汁酸酸地, 多士夠脆, 食完好開胃! Ceasar Salad, 生菜夠新鮮 生菜夠新鮮 唔會見到D菜頭同菜葉黃哂咁, menu上面其實有得揀加Smoked salmon同埋ham, 我諗加埋會再好味DAppetizer 叫左意式辣肉腸配大蝦, 送黎既時候傳出陣陣既辣椒香味我最鐘意既係佢個薯仔片, 稍微炒一炒保留脆脆既口感, 但係又夠入味 好似食薯片咁!大蝦彈牙, 配埋辣肉腸味道岩岩好 唔會過咸到主菜啦! 分別叫左法式燴羊膝同埋香蒜美式卡彊三文魚三文魚煎得外皮非常香脆, 魚肉帶油香, 好嫰滑伴碟仲配埋我最鐘意既露荀, 成碟比我掃哂LU法式燴羊膝羊膝炆得好腍, 一拎起把刀切幾下D肉已經離哂骨! 食落第一淡已經覺得好入味, 本身雖然都唔怕羊蘇味, 不過呢個羊膝幾乎冇咩蘇味。肉質都好嫰同埋無乜肥肉, 女仔食多D都唔

前菜-蕃茄多士

Ceasar Salad

大蝦彈牙, 配埋辣肉腸味道岩岩好 唔會過咸
Spicy Prawn Aglio e Olio

到主菜啦! 分別叫左法式燴羊膝同埋香蒜美式卡彊三文魚
三文魚煎得外皮非常香脆, 魚肉帶油香, 好嫰滑
伴碟仲配埋我最鐘意既露荀, 成碟比我掃哂LU

法式燴羊膝
羊膝炆得好腍, 一拎起把刀切幾下D肉已經離哂骨! 食落第一淡已經覺得好入味, 本身雖然都唔怕羊蘇味, 不過呢個羊膝幾乎冇咩蘇味。肉質都好嫰同埋無乜肥肉, 女仔食多D都唔怕!
Braised Lamb Shank in French Style

最後叫左1杯mocktail同1杯coacktail, 調得都唔錯, 比較喜歡mocktail strawberry colada, 士多啤梨加波蘿 好清新既配搭

見到呢個牛都心思思想叫, 不過一定食唔哂, 唯有下次再黎😂

如果大家想睇波或者同朋友坐低叫杯野飲傾下計, 呢度都係一個唔錯既選擇呢!
2018-08-26
前菜-蕃茄多士
Ceasar Salad
Spicy Prawn Aglio e Olio
2018-08-23 26 瀏覽
尋日落街橫風橫雨,又肚餓又唔想等位。依間唔使等位Menu好似好吸引於是就入去試一試。一行三人,我們選了一個二人set dinner ...... 個餐好抵食,包每人一個凱撒沙律,每人一個湯可選龍蝦湯和青豆湯......我自己選擇了龍蝦,龍蝦湯鮮味十足唔會太鹹而且湯面還有龍蝦肉,朋友點了青豆湯完全沒有草青味而且少少甜,主菜有紐西蘭西冷牛扒和龍蝦意粉,份量十足!樣樣大大碟!先講個牛扒我們點了七成熟肉質鮮甜還配有大量薯菜。我自己就好鍾意個龍蝦意粉,因為好鍾意龍蝦龍蝦半隻算係大隻,基本上覆蓋成兜意粉。個意粉誠意推介大家一定要試試!最後因為我哋驚唔夠食點多了一份西班牙燒乳豬!依一份亦都好好味大贊即叫即燒皮脆肉嫩我哋三個女仔真係完全食唔晒但係又眼闊肚窄最後還有每人一份甜品:熱情果芝士餅.......真係飽到不得了
我自己就好鍾意個龍蝦意粉,因為好鍾意龍蝦
即叫即燒皮脆肉嫩
2018-08-21
 呢晚約左朋友去佢屋企玩,咁就話上去之前去食d野先,咁大圍附近其實都唔算多野食,朋友就介紹話附近有間酒吧,但有西餐食,話野食都唔錯,咁所以就去試下啦。大圍站行過去其實都唔算遠,我諗10分鍾左右就到呢間酒吧。餐廳環境其實餐廳環境真心唔錯,佢有酒店應有既光暗度,另外酒吧入面果盞大燈係幾靚,有宴會廳既感覺,餐廳門口已經見到個感覺真係幾似西餐廳。餐廳餐牌餐廳餐牌只有兩頁食物再加drink menu,野食menu主要分為散點同dinner set,但我都朋友比較過之後最後想叫自己想食既,所以就係menu到就咁單點,無叫到set。前菜+凱撒沙律 $49凱撒沙律份量唔算話好多,但絕對夠食,個人覺得呢個沙律菜係可以的,上面既煙肉脆脆我都覺得正正常常,不過我覺得呢個沙律如果可以換另一隻醬,會更好味,因為餐廳用既呢隻醬係食落有酸味,同埋會飽既source,不過整體還是可以的。意式辣肉腸配大蝦 $72呢個意式辣肉腸配大蝦一上枱兒家好香,肉腸軟硬度適中,味道唔錯,大蝦就幾爽口,呢個價錢既小食尚可接受,不得不講既係辣肉腸真係整得幾好味。香煎美式卡彊三文魚 $159呢個三文魚係超級滑,應該係煮既時間控制得好好,入
餐廳環境
餐廳餐牌
凱撒沙律
前菜+凱撒沙律 $49
意式辣肉腸配大蝦
意式辣肉腸配大蝦 $72
香煎美式卡彊三文魚
香煎美式卡彊三文魚 $159
呢個三文魚係超級滑,應該係煮既時間控制得好好,入口基本上係即溶,本身又無咩骨(直頭係無),連魚皮都整得好好食,我同朋友都好驚喜,酒吧竟然可以將三文魚整得咁出色,完全係外脆內軟,呢個真係必食之選!
西班牙式燒春雞
西班牙式燒春雞 $159
燒春雞配上薯仔都好唔錯,首先係同魚一樣,真係外脆內軟,呢間酒吧令我懷疑佢地有個好好用既焗爐,醬汁唔算油,反而幾惹味,令人好好胃口,我同朋友都有笑住話,如果有飯就好哈哈!估唔到酒吧會食到高質燒春雞。

另外一提,估唔到我地食左一半,店員竟然幫我地換碟,真係值得一讚。唔好以為酒吧就無service,呢間真係不得了!
2018-08-20
意式辣肉腸配大蝦
香煎美式卡彊三文魚
西班牙式燒春雞
2018-08-22 17 瀏覽
餐廳入面環境舒適,裝潢幾靚,仲有得睇波,而且雖然係bar,但冇乜煙味,好適合坐低傾計食飯!仲有餐廳播既歌全部都係我幾鐘意嘅英文歌呢,超開心😍一坐底店員就比左餐前小食我地,麵包上有d蕃茄粒粒,麵包脆卜卜,幾開胃。-北海道帶子刺身沙律: 帶子出奇地新鮮清甜,沙律配埋酸橄欖都好正,不過份量就有點少,真係開胃only😂-意式辣肉腸配大蝦: 大蝦配埋個辣汁好好食,辣肉腸都好味,唔會太咸。另外我仲好鐘意配菜嘅薯仔同洋蔥。-西班牙式燒春雞: 擺盤好靚,見到已經流哂口水。嫩滑燒雞配上沾滿蕃茄醬嘅配菜,好切合西班牙式。燒雞外皮燒得惹味,但肉質又唔乾,好juicy,連雞胸都唔嚡口。-紐西蘭肉眼扒配焦糖菠蘿:肉眼扒生熟度約5成,肉味肉質都一流; 焦糖菠蘿味道清新,再加上脆脆嘅一層焦糖,整得好好味,令人驚喜😍😍配菜嘅薯角新鮮炸起,熱辣辣。-另外由於happy hour有買一送一,我地就order咗幾杯啤酒,有Asahi, 1664 blanc, hk yau同 Boddingtons,除咗boddingtons令我地有點失望,因為真係幾酸(怪怪的),其他都一貫地好飲,泡泡亦斟得唔錯,好綿滑👍🏻呢間bar比我既

紐西蘭肉眼扒配焦糖菠蘿:

呢間bar比我既感覺好驚喜,無論食物環境服務都好,下次一定會再嚟~
2018-08-16 117 瀏覽
相約朋友在九龍塘又一城看電影後,便決定撘東鐵到這間大圍人氣西餐廳享用晚餐由地鐵站走過來只需要3分鐘,非常方便我們大概7:30到達餐廳,餐廳的外觀十分有格調,首先有大大的風車招牌,餐廳既像西餐廳又像酒吧餐廳採用開放式廚房,使空間感十足桌上已為我們擺放好餐具,侍應也立即給我們餐牌和提供清水,服務態度良好我們馬上點了一個二人套餐($338)5分鐘後,一碟餐前小吃馬上送到蕃茄蓉酸酸甜甜的,十分開胃,配會鬆脆的薄脆,份量剛剛好吃完小吃後,侍應便把凱薩沙拉送上沙律菜十分新鮮,沒有苦味,也不會因冷藏而過冷,配合火腿碎和芝士粉,十分惹味然後青豆湯送上這次是我第一次品質青豆湯,沒有青豆的草青味,鹹味適中,有淡淡的豆香,也有少少青豆蓉的口感,令我印象深刻朋友便喝龍蝦湯有不少龍蝦肉,份量絕不吝嗇龍蝦味十分濃烈,鹹度剛好,又一佳作第一個主菜到了肉眼扒有三分之二隻碟大,有十分有厚度我們點了5成熟,切開牛扒裏是紅色的,廚師將時間掌握得十分之好牛扒十分鮮嫩和很濃牛味,非常易咬開,配合少少脂肪部分,十分有油香焦糖波蘿也值得一讚波蘿非常多汁,配合焦糖片,更加香甜合配另外,朋友的龍蝦意麵也隨即送上龍蝦大概有大於半隻手掌,

由地鐵站走過來只需要3分鐘,非常方便

餐廳採用開放式廚房,使空間感十足

我們馬上點了一個二人套餐($338)

餐前小吃
5分鐘後,一碟餐前小吃馬上送到
蕃茄蓉酸酸甜甜的,十分開胃,配會鬆脆的薄脆,份量剛剛好

凱薩沙拉
吃完小吃後,侍應便把凱薩沙拉送上

青豆湯

然後青豆湯送上

法式龍蝦湯
朋友便喝龍蝦湯
有不少龍蝦肉,份量絕不吝嗇
龍蝦味十分濃烈,鹹度剛好,又一佳作

紐西蘭肉眼扒配焦糖波蘿
第一個主菜到了
肉眼扒有三分之二隻碟大,有十分有厚度
焦糖波蘿也值得一讚
波蘿非常多汁,配合焦糖片,更加香甜合配

波士頓龍蝦意大利粉
另外,朋友的龍蝦意麵也隨即送上
龍蝦大概有大於半隻手掌,份量大
龍蝦肉質十分鮮甜,意麵的麵質剛好

咖啡
跟餐配的咖啡和水果茶也陸續送上。水果茶有淡淡的桃香,十分清新

熱情果蛋糕

最後侍應便呈上甜品
熱情果味十分香濃清新

整體而言,風車是一間十分有誠意的西餐廳
侍應不時過來加水,也不像其他西餐廳般,一次過送上前菜湯主菜,他們會等食客吃完一樣才呈上下一樣,令食客不會感到急促有壓力
風車已列入我最喜愛餐廳之一

2018-08-14