細個嗰時喺大圍住, 今日有事經過大圍, 見到大圍多咗好多餐廳, 經過一間酒吧餐廳, 見到個 set dinner for 2 幾抵, 所以入咗去試。當晚突然間好想食炸魚薯條, 所以加咗碟。坐低見到枱上面有樽即磨岩鹽 同埋即磨黑椒, 就知道餐廳對食品要求頗高。頭盤凱撒沙律, 沙律菜新鮮爽口, 凱撒醬份量適中, 唔會過多, 加上芝士粉和煙肉碎, 口味豐富。餐湯有得揀蘑菇湯同埋龍蝦湯, 我哋每樣叫咗一款呢試, 個磨菇湯夠creamy, 湯入面有好多磨菇粒, 蘑菇味濃。 個龍蝦湯夠鮮味, 湯入面有龍蝦肉。 個餐包都好有特色, 佢有啲似breadstick 好脆, 包上面仲有啲蕃茄沙律, 好味好有特色。個炸魚薯條食得出個炸魚有用香料醃過, 魚肉個質地都好滑, 個炸槳夠脆配上他他醬, 超正。波士頓龍蝦意大利粉, 足料, 龍蝦加芝士喺邊度焗過, 意大利粉有用 露筍 ,洋蔥 ,蘑菇同埋龍蝦汁嚟炒, 好入味。紐西蘭肉眼扒配焦糖菠蘿, 因為有朋友唔食得太生, 所以我哋當日個肉眼扒叫咗七成熟, 雖然叫咗七成熟 但肉嘅質地都唔會靭, 肉味濃。 個焦糖菠蘿都好有特色, 薄脆嘅焦糖包住新鮮而又好甜嘅菠蘿, 好正。

當晚突然間好想食炸魚薯條, 所以加咗碟。

是日甜品係朱古力橙味蛋糕, 朱古力味好濃, 有少少橙味中和返個濃度所以啱啱好。

餐飲叫咗個爆谷咖啡, 好特別, 飲完幾個鐘頭後 個口都有爆谷味。

• 波士頓龍蝦意粉
  • 紐西蘭肉眼扒配焦糖菠蘿
2018-11-28 36 瀏覽
難得放假唔想出九龍諗起好耐無去過大圍食飯,不過又想搵間特別啲既餐廳同朋友仔坐低慢慢傾下計食下飯,所以揀咗哩間因為見佢裝修得好精緻有盞水晶燈好靚呀!暗暗的好有情調我哋點了兩個set dinner。。。 “蕃茄脆多士”新鮮蕃茄蓉配脆脆多士好開胃。頭盤一 ... “煙三文魚芝士卷” 煙三文魚包住芝士條青瓜同梅子乾好似朵花形狀好睇又好食。頭盤二... “芒果蟹肉他他配黑魚子”這款菜式好像一幅畫咁靚,細意品嚐滿滿蟹肉加芒果汁蕃茄蓉黑魚子放在脆脆法包上,輕輕一口好滿足啊!“甘筍蓉湯” 好幼滑好香甜。另一款揀左“龍蝦湯” 好濃郁好多龍蝦肉...正。主菜一 ... “香煎海鱸魚配鮮茄蓉” 好大碟兩大件海鱸魚好鮮嫰配薯蓉同鮮茄蓉好夾,魚身好厚肉幼滑魚皮煎得好脆口。主菜二...有至愛之一羊肉食 “法式燴羊膝” 羊肉唔嚡好嫰好林好入味。今餐好豐富肚子已經滿晒好飽但到食甜品梗係要開第二個胃啦!甜品... “紫薯蛋糕” 賣相好靚一層蛋糕一層忌廉好香好軟綿綿好味道。最後飲埋杯“熱咖啡”就完美。

我哋點了兩個set dinner。。。
“蕃茄脆多士”新鮮蕃茄蓉配脆脆多士好開胃。

“甘筍蓉湯” 好幼滑好香甜。

另一款揀左“龍蝦湯” 好濃郁好多龍蝦肉...正。

主菜二...有至愛之一羊肉食
“法式燴羊膝” 羊肉唔嚡好嫰好林好入味。

今餐好豐富肚子已經滿晒好飽但到食甜品梗係要開第二個胃啦!

最後飲埋杯“熱咖啡”就完美。

2018-11-26 32 瀏覽
今天參加了在沙田舉行的慈善步行, 行完剛好可以落埋大圍食返個晚飯, 呢間好似酒吧認識嘅餐廳坐喺度食飯都幾輕鬆, 六點幾落到嚟時間仲早,餐廳未有咁多人 食得會比較舒服啲頭盤點返個芒果蟹肉他他黑魚子清清哋解下暑先餐廳一人跟咗一件 蕃茄多士 贈送, 酸酸咪咪咁都幾醒胃蒜蓉一口牛都唔錯, 剛好七成熟煎海鱸魚, 啱曬衣家努力減肥瘦身嘅我, 夠曬健康, 啲肉又嫩, 仲要係冇乜骨嘅添,正朋友仔就點咗黑毛豬扒, 夠曬厚身,食落 juicy,都幾唔錯價錢合理下次都會再嚟encore😊

頭盤點返個芒果蟹肉他他黑魚子
清清哋解下暑先

餐廳一人跟咗一件 蕃茄多士 贈送, 酸酸咪咪咁都幾醒胃

蒜蓉一口牛都唔錯, 剛好七成熟

價錢合理下次都會再嚟encore😊
2018-11-22 49 瀏覽
在大圍地鐵站走過去不用10分鐘,在一排吃小菜館旁邊的酒吧。我挺喜歡入面不嘈吵的氣氛, 被安排在一角吃生日飯。選了一個基本二人套餐,很抵吃!凱撒沙律有芝士加煙肉碎,味道剛剛好。我跟朋友試左一個龍蝦湯,一個是日西式餐湯- 甘筍湯。龍蝦湯味道濃,有不少龍蝦肉。甘筍湯味道適中,不濃不淡。紐西蘭肉眼扒配焦糖菠蘿,我們叫七成熟。肉身夠軟唸,很好吃,完全沒有那些被鬆肉粉過度醃製的味道。 薯角也夠熱和脆。我第一次見牛扒配菠蘿,想不到味道挺配,又新鮮。西蘭花也有蒜香,並不是平常隨意滾熟那些。波士頓龍蝦意大利粉用了很多芝士焗龍蝦,肉身爽,正!意粉夠入味,質感不會太軟,剛剛好。甜品是紫薯蛋糕,有層次感,上面一顆顆的紫薯吃下去很有趣。最後也有餐飲。整個套餐十分抵吃!!其他選擇
在大圍地鐵站走過去不用10分鐘,在一排吃小菜館旁邊的酒吧。
我挺喜歡入面不嘈吵的氣氛, 被安排在一角吃生日飯。

選了一個基本二人套餐,很抵吃!

凱撒沙律
有芝士加煙肉碎,味道剛剛好。

我跟朋友試左一個龍蝦湯,一個是日西式餐湯- 甘筍湯。

龍蝦湯味道濃,有不少龍蝦肉。

甘筍湯味道適中,不濃不淡。

波士頓龍蝦意大利粉
用了很多芝士焗龍蝦,肉身爽,正!
意粉夠入味,質感不會太軟,剛剛好。

甜品是紫薯蛋糕,有層次感,上面一顆顆的紫薯吃下去很有趣。

最後也有餐飲。整個套餐十分抵吃!!其他選擇
2018-11-21
慶祝紀念
生日
今日去完行山,原來我地最後的終點站是大圍,難得過來當然就找找住大圍的朋友來介紹食咩午餐好,他說在積存街有間不錯的漢堡包,而且都近我們的地方就試試!~去到見到裝潢都不錯十分光猛,這裡的午餐選擇不少,都是以包為主岩晒我地,最後我們選擇了流心藍芝士牛肉漢堡和醬燒豬扒土耳其三文治,仲有湯,前菜和飲品,以$71都合理價錢。青豆湯飲落去好清新又有豆香,口感仲有少少豆的碎,沙律開胃而且蔬菜都好脆口新鮮。流心藍芝士牛肉漢堡,包面帶點芝麻香和牛油香,再有不少芝士和菜味道幾夾,牛肉口感不錯吾會好硬身食得出十分新鮮,而且仲有新鮮炸起的薯角吾太油十分好味。醬燒豬扒土耳其三文治,土耳其三文治原來口感又同整個包都有黑白芝麻令到幾脆口,豬扒味道不錯而且邊帶點脆,當然都有差不多半碟薯角伴菜,最後飲品都來到,我和朋友一路飲一路傾計都吾錯。

2018-11-18 32 瀏覽
禮拜日晚,見都幾耐未食過西餐,就約朋友去咗大圍一間好評都幾多嘅西餐廳,鋸下扒仔。😜餐廳入面感覺都有小小酒吧feel,環境偏暗,有個吧檯,兩個大熒幕播緊足球比賽,坐落好放鬆寫意。☺️👍🏻我地就無唸咁多,order咗份2人餐,一個湯,一份沙律,一份主菜同甜品真係算咁。我地就order咗一碗南瓜湯同一碗龍蝦湯。南瓜湯都算幾真材實料,飲到有細細條嘅南瓜絲,個南瓜湯煮得幾好,口感又綿又滑,帶有南瓜獨有嘅清甜香味;另外碗龍蝦湯就仲好飲,個湯煮得好濃稠,我第一次飲龍蝦湯係食到龍蝦肉,咁真材實料,唔洗我多講,實好飲,龍蝦鮮甜味道濃郁又霸道,真係好正。💕跟住就講下主菜,我地order咗一件牛扒同龍蝦意粉。先講塊牛扒, 叫咗4成熟,外層煎得香口,內層d肉又未熟透,望落去顏色粉嫩,咬落去肉質鮮嫩,一d都唔韌,肉汁彪曬出離,好鬼juicy,好有牛肉味,對於我呢個牛魔王黎講,真係好鬼滿足。💕跟住到個龍蝦意粉,個意粉調味恰當,都有龍蝦嘅鮮甜味,醬汁唔不會太濃,食起身唔會有好膩嘅感覺,意粉煮嘅時間都好岩,粉質唔係比較韌個隻,基本上係一咬就斷又唔會好num。而隻龍蝦雖然唔會話好大隻,但都算新鮮,肉質扎實彈牙,個龍蝦味道

跟住到個龍蝦意粉,個意粉調味恰當,都有龍蝦嘅鮮甜味,醬汁唔不會太濃,食起身唔會有好膩嘅感覺,意粉煮嘅時間都好岩,粉質唔係比較韌個隻,基本上係一咬就斷又唔會好num。而隻龍蝦雖然唔會話好大隻,但都算新鮮,肉質扎實彈牙,個龍蝦味道自然唔洗多講就知有幾濃,最緊要係個頭嘅部位,仲有d膏,連埋龍蝦一起食,又係另一番滋味。😊😊

最後就係個甜品紫薯蛋糕。個紫薯蛋糕整得好好,面層有d紫薯蓉,跟住有d雪凍嘅cream,下底終有件軟綿嘅蛋糕,食落去又幾有層次,有食緊冰沙嘅感覺,味道又唔會太甜,完全食到紫薯淡淡嘅清香,用呢件甜品作晚餐嘅結束,簡直一流。
總嘅黎講,呢間餐廳價錢算係公道,食物質素都算幾高,歡迎朋友仔你地都可以黎試下。😃😃
2018-11-11
  • 波士頓龍蝦意粉
  • 紐西蘭肉眼扒配焦糖菠蘿
餐前小食:鮮茄脆烤麵包,麵包超脆,薄薄地,蕃茄粒,酸味味,好醒胃頭盤:三文魚芝士卷,咸咸的煙三文魚配合青瓜,可減淡咸度,配蕃茹乾,可減淡油膩感,配芝士,刺激其餘味蕾。韓式炸雞:新鮮,皮脆,表面灑上芝麻,有啖啖芝麻香;辣辣地,甜甜地,雞肉嫩滑,有肉汁流出。粟米湯、龍蝦湯:粟米味濃,杰身,夾有粟米茸,近似粟米汁的感覺,幾特別;龍蝦湯,味濃,有不少龍蝦肉,落重本,好味。燒乳豬:長方形設計,少見,有創意!皮好薄,切落去,冇特別聲音,但食落口就脆卜卜,聽住呢種聲音,好有快感😅配合乳豬醬,一貫乳豬的好味,仲配有特色的紅椒醬,有淡淡的椒味,唔辣,好特別,薯角好粉,食物配有沙律菜,好健康。酒吧格調,播住英文歌,感覺好relax, 可以用餐時間係7-8點,所以食客大約佔了半間舖,但感覺好安靜(冇咩人既嘈吵聲),所以絕對適合同honey, 同一班friends 一齊去食、去飲😉👍🏻👍🏻這間店雖然係酒吧,但亦係餐廳,所以就算係一家大細都可去食😉
餐前小食:
鮮茄脆烤麵包,麵包超脆,薄薄地,蕃茄粒,酸味味,好醒胃

頭盤:

韓式炸雞

粟米湯、龍蝦湯:

燒乳豬:

這間店雖然係酒吧,但亦係餐廳,所以就算係一家大細都可去食😉
2018-11-13
2018-11-14 36 瀏覽
約了朋友,大圍聚下舊,佢那晚同我到咗呢間酒吧餐廳食野吹水。間酒吧餐廳裝修得幾high,有得掟鏢,啱晒我,重有佢嗰盞超大古堡水晶燈,成間吧好英式。我老死特登叫我黎,因為知我鐘意食漢堡,佢話食過呢間,堅好味。我見到餐牌包set約70元,都唔算貴,我叫的流心藍芝士牛肉漢堡,漢堡牛肉D牛味好濃,新鮮又多肉汁,牛肉厚,good !咬落去有爆漿出的芝士流心溶岩,超好味! 重有係D薯角,好食,好有薯,配漢堡都係薯角吐比薯條更惹味! 另外我餐包的沙律幾清新,叫食番D菜咁啦。因為胃唔好,我都無飲酒啦。友人叫的豬扒土耳其包配薯角,佢話十分多汁美味,豬扒大大瑰,岩晒佢D食肉獸! 重有我試飲佢D青豆湯,口感帶蓉滑,都唔錯。

2018-10-28
5 分鐘 (堂食)
2018-11-09 32 瀏覽
放左工之後同男朋友去大圍搵野食。搵左呢間價廉物美既西班牙菜bar and restaurant😍。環境方面,十分好!前後有兩部大電視,螢幕大,播nowTv,相信睇波黎呢度睇都ok。其次,中間天花板有盞大吊燈✨好有feel,我仲幫我男朋友影左張相😂前菜叫左凱薩沙拉🥗。香料同鹽份量好岩👍🏻而且已經撈勻,直接食就ok。我幾中意個沙拉。小食:BBQ手撕豬肉釀薯皮。豬肉好惹味,配埋薯薯皮食味道好夾主食叫左個大網菇意粉。我同男朋友一食個菇第一啖,就嘩左一聲😝超鮮味多汁!!!未食過咁好食既菇😂主角:法國春雞。皮脆肉嫩!連d配菜都整得好有心機!燒翠肉瓜同燒玉米都好好食😋😋飲品:Apple Mocktail

飲品:Apple Mocktail
2018-11-07
2018-11-05 44 瀏覽
今天放工後,同老公來到大圍吃晚餐!因朋友的推介,我們就來到「風車」這間餐廳,品嚐西餐!入到餐廳後,就被店內的古式吊燈吸引著,加上暗黃的燈光,給予我們一種浪漫而神秘的感覺!店內還有飛標可供客人玩樂,是消閒娛樂的好去處~ 接著,就是看menu時間!我們點了香煎海鱸魚配鮮茄蓉、西班牙黑毛豬鞍、意式辣肉腸炒大蝦🍤及白酒煮蜆配蒜茸包。 首先呈上的是意式辣肉腸炒大蝦!辣肉腸味道一流,配上焗薯加配菜,味道香口~鮮蝦大大粒,清甜其後呈上的是白酒煮蜆配蒜茸包!蜆的份量多,配上醬汁,味道鮮甜!至於蒜茸包就十分香脆,包身也不太厚,味道不錯~接著,呈上的是香煎海鱸魚配鮮茄蓉~魚有兩大塊,份量多,魚肉滑嫩。而最值得一讚是鮮茄蓉,十分鮮甜!最後,呈上的是西班牙黑毛豬鞍。由於這是本人首次吃黑毛豬鞍,所以都十分期待👍 黑毛豬鞍大大塊,肉質鮮嫩,正! 整體來說,這裡的環境舒適,是跟朋友談天說地的好地方,加上食物質素都高質,二人吃了五百多元,都算合理!

店內還有飛標可供客人玩樂,是消閒娛樂的好去處~

接著,就是看menu時間!

鮮蝦大大粒,清甜

白酒煮蜆配蒜茸包

至於蒜茸包就十分香脆,包身也不太厚,味道不錯~

香煎海鱸魚配鮮茄蓉

白酒煮蜆配蒜茸包
香煎海鱸魚配鮮茄蓉
2018-11-05 28 瀏覽
成9 點先搵地方食飯好多地方都收左,我地想食牛扒,就搵到呢間係大圍既 restaurant & bar。叫左個2 人set,2 個頭盤沙律同餐湯都好大盤好足料,尤其沙律菜去到咁晏既鐘數都仲新鮮脆既好難得,餐湯係青豆湯同龍蝦湯 (+$15) 係OK既,主菜我試左紐西蘭肉眼 Rib Eye,老公就食波士頓龍蝦意粉。牛扒我叫左 Medium 5成熟,整得好好,入面係紅色既,塊牛都算幾大塊同埋唔多筋,咁既價錢質素唔錯!面頭塊焦糖菠蘿大大塊超級甜!好match~~仲有好多脆薯角,呢個主菜一個女仔食就真係食唔晒啦...  老公話佢隻龍蝦都好新鮮D肉係爽既,意粉都好入味,見佢一路食都無出過聲就知佢都幾滿意呢一餐哈哈。最後仲有甜品藍苺Cake同飲品。我地都食到勁飽... 實在太高興啦。臨走仲見到隔離枱order左一大座 Beer tower 一班人好high, 下次大班人黎既時候都要試下!聽聞 happy hour 到9點完,今次太飽食唔落,下次黎要叫返杯!

2018-10-29
2018-11-02 32 瀏覽
黎到大圍,完全冇idea呢度有咩出名嘅餐廳,見到呢間餐廳都幾有氣氛,已經佈置左啲萬聖節裝飾,所以就果斷入黎試試。入到黎,燈光調到暗暗地,都有幾feel,好岩情侶黎,不過如果播埋音樂,都更加完美喇。餐單選擇還可以,正正常常,但因為見到有set嗌,所以都冇咩研究其他,set永遠都係最抵食嫁嘛!呢度嘅餐包都幾得意,係脆多士配番茄蓉,酸酸甜甜,幾開胃,不過略嫌多士太脆,脆到有啲硬。頭盤我同友人分別嗌左一份。BBQ手撕豬肉釀薯皮。豬肉有調味,薯皮焗得岩岩好,加埋一齊食係唔錯嘅。煙三文魚芝士卷。用原塊煙三文魚包住青瓜同原條芝士,有芝士嘅鹹香,再加埋青瓜嘅清新解膩,幾有新意嘅配搭。主菜方面,西班牙脆皮乳豬配彩椒汁,好少會見到西餐廳會有乳豬,豬皮燒得唔錯,真係幾脆,豬肉都幾嫩口,亦好貼心咁去左骨。不過略嫌肥膏太多,食多左會覺得膩,彩椒汁都唔係好夾。香煎海臚魚配鮮茄蓉。算係驚喜之作,海鱸魚煎得香口但唔油,而且魚肉嫩口而又唔會散曬,唔錯,加埋鮮茄蓉都幾開胃。總括黎講,如果黎到大圍,又想搵間grand少少嘅餐廳,呢間都算係唔錯嘅選擇。

2018-11-01 40 瀏覽
<高級西餐廳>剛剛去完考試,我當然也要放鬆下啦,於是就和朋友一起去吃西餐撐枱腳,傾下計。佢選了大圍的這間西餐廳名叫風車, 食西班牙菜,挺特別的,餐廳位置旺中帶靜, 大圍火車站行幾分鐘就到,餐廳佈置優雅,播著rather be, 是我最喜愛的歌之一。< 點餐時間 >朋友點了他最喜愛的白酒煮蜆和黑毛豬扒,我就點了燒春雞和一口牛。<白酒煮蜆>經常外出吃蜆,都是半碟是蜆殼,得伴碟有蜆肉,今次好唔同,粒粒蜆殼內都有肉, 廚師煮得剛好,蜆肉不會散曬出來,加上微微的酒香,味道剛好。<一口牛>一口牛是佐酒的良伴,牛肉軟硬適中,食了一口之後就停不了口,一下子就吃完了。<燒春雞>主菜來了,燒雞每人半隻,燒得很香,雞髀固然好吃,難得是雞胸肉都好吃。<黑毛豬>黑毛豬排肉質嫩到不得了,鬆軟,彈牙,廚師煎得香,一點沒有過火…… 連薯蓉和伴菜都很美味,這碟重點推介,超讚!這餐有雞、牛、豬、海鮮,超級滿足!一定會再來!< menu>呢個質素,又平又抵食
<高級西餐廳>

< 點餐時間 >

<白酒煮蜆>

<一口牛>

<燒春雞>

<黑毛豬>

< menu>

呢個質素,又平又抵食

2018-10-30
2018-11-01 31 瀏覽
行開大圍附近A出口,呢度積存街多數都係打冷小菜的餐廳,竟然同一條街裏面有一千零一間西餐廳,俾佢吸引住,所以試吓。我哋早食晚飯,大概六點就到,所以只有幾檯人喺度飲緊啤酒happy hour.點完菜,侍應哥哥就先比前菜我哋食,脆卜卜,又有我最中意的tomato1)Salmon and Parma Ham Salad真係比其他西餐廳的份量大很多,其他西餐廳應該只有一半的份量,但是這個沙律菜我們兩個人食已經好飽了, 十分足夠,除咗見到的三文魚同火腿之外中間的沙律菜是有橄欖點綴的,十分好吃,好多層次感。2)服務很好,竟然在我們吃完沙律菜後自動幫我們換碟,我們都surprised 左3)西班牙脆皮乳豬好夠林身,同酒樓是兩回事,可以試試西式煮法的乳豬4)龍蝦意粉個芝士焗龍蝦好入味,一般的餐廳通常都係只有龍蝦有味,意粉剩係得鹹味,但是這間餐廳竟然連意粉都有龍蝦味,食得出佢係一齊整嘅,同埋真係所有食物即叫即整。

1)Salmon and Parma Ham Salad

3)西班牙脆皮乳豬
好夠林身,同酒樓是兩回事,可以試試西式煮法的乳豬

4)龍蝦意粉

2018-10-31 20 瀏覽
同朋友喺大圍覓食,經過油站附近見到呢間風車cafe,個招牌好光猛, 望入入面反而燈光昏暗,好有情調,見時間尚早入面唔多人,朋友又想食西餐,就試下呢間吧。我地諗左好耐,最後老細介紹二人套餐,但朋友唔食得牛,老細特意幫我地將肉眼扒轉做三文魚,好好人!餐前小食:呢個有啲似西班牙嘅tapas, 鬆脆面包上有蕃茄蓉,,開胃之作。是日餐湯:龍蝦湯湯煮得唔算太濃,有加入橄欖油,飲落唔會好濟。凱撒沙律沙律菜新鮮,芝士煙肉都足夠,二人份量剛剛好。波士頓龍蝦意粉呢個意粉睇得又食得,份量好多,龍蝦熱辣辣,芝士在半溶狀態要趁熱食,龍蝦肉新鮮爽口彈牙,冇霉冇鞋,好好食!香煎美式三文魚厚件三文魚好難剪得靚,呢度整得得啱啱好,擺碟好靚,有好多配菜,車厘茄好甜,配以三文魚啖啖魚肉,好快食哂。飯後甜品老闆話晚晚甜品唔同,今日係檸檬芝士餅,酸酸甜甜,食埋呢個就飽哂!

餐前小食:

是日餐湯:龍蝦湯

湯煮得唔算太濃,有加入橄欖油,飲落唔會好濟。

凱撒沙律

沙律菜新鮮,芝士煙肉都足夠,二人份量剛剛好。

波士頓龍蝦意粉

香煎美式三文魚