2023-07-03 68 瀏覽
約好友一起去中環街市參觀購物,在地下美食坊內有一間... Pho Dho 順..越南牛肉河粉,越南 菜是我們的最愛,看看餐牌這裏的價錢很實惠,環境闊落舒適,於是我們在這裏吃了一些越南河粉和小食,味道真的很好吃啊! 會安扎肉雞絲湯河....56元河粉爽滑彈牙,湯底雞肉味清甜而且絕不油膩,份量之多足夠飽肚,上等雞絲和札肉,鮮味濃沃,配以新鮮香葉和檸檬汁,令人吃得開胃又醒神,再加一些酸甜嘅魚露就更加好味👍👍😋😋💞🍲順..生牛肉牛丸湯河....62元半生熟的牛肉滑滑鮮甜好味道,牛丸粒粒爽滑彈口,肉味新鮮,河粉爽口又幼滑,份量之多非常抵吃,加上香菜蘿蔔等配料,大大碗食得開心又飽肚!👍👍😋😋🍲越南炸春捲四件....48 元真正皮薄餡靚脆卜卜,圓碌碌的餡料勁多,餡料有粉絲,豬肉,蔬菜,香菜等等,加一些魚露更加可口開胃👍👍😋😋😋😋❤️自家手工牛肉丸湯....56 元一口牛丸彈口爽滑好味道,一粒一粒的吃真是停不了!越南菜真是好有特色又好味啊!,值得一試再試呢!👍👍😋😋🏃🏃

會安扎肉雞絲湯河....56元

順..生牛肉牛丸湯河....62元

越南炸春捲四件....48 元

自家手工牛肉丸湯....56 元

2023-07-03 69 瀏覽
之前去過中環街市樓下的中環食坊,園林風的環境設計,一路進食一路望住林景真心寫意!呢日相約朋友在附近放工過來食飯,先發覺開咗一間新越南粉麵和一間台灣牛肉麵鋪頭,因為風格類似food count所以兩間都食晒!🌟傳統順化湯檬味道正宗湯底較清,配料有生牛肉、牛丸、扎肉,仲有好特別的扎蹄,呢幾片扎蹄更有獨特之處是有胡椒粒,微辣惹味!🌟蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬呢碗湯底有濃濃蕃茄味,仲有一大pat蟹膏放面,有好吸引🤩!為咗令味道更濃,我就無將佢拌勻在湯中,只食粉時配搭一齊,果然蟹味更突出,好好味!🌟花蓮地瓜酥外層質感好似麥樂雞🤭內裏有軟糯蕃薯蓉,口感外微微脆內微微煙韌,好有口感!🌟芋香珍珠奶茶頗濃芋頭香味,珍珠大小都適中

🌟傳統順化湯檬

🌟蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬

🌟花蓮地瓜酥

🌟芋香珍珠奶茶
頗濃芋頭香味,珍珠大小都適中
2023-06-26 40 瀏覽
幫襯過好幾次 覺得尚可以同埋價錢算合理,每次都係食生牛肉河。上星期五(23/6)lunch 幫襯完就出事。那天都是一如以往食生牛肉河。食完冇幾耐 (其間沒有食其他東西)下午3、4點就開始肚痛。當晚緊嘔到飛起。 當日食既時候已經感覺同平時唔一樣。牛肉沒有之前幾次的質感 感覺比較”鞋”,牛肉好似冇咁新鮮。湯唔夠熱 (唔知係咪導致痾嘔的原因)。我眼見每日都有很多人幫襯。但覺多人幫襯 食物衛生都不可以馬虎! 經此一事,我唔會再幫襯你⋯食到痾嘔 冇下次!建議有遇過同類事情的人都報告一下,以免有更多受害人!!!
2023-06-16 73 瀏覽
蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬這道菜色呈現得相當美觀,湯裡面有著豐富的蟹肉、蝦丸和扎肉,搭配著鮮紅的蕃茄和檸檬,讓人一口咬下去,感覺到豐富的口感和味覺。湯的口感鮮美,融合了蕃茄的酸甜和蟹肉的鮮甜,讓人意猶未盡。蝦丸和扎肉都非常鮮嫩,入口即化,增添了湯的豐富度。會安雞絲扎肉撈懞這道菜色的特色在於配料的豐富度。撈懞裡有著嫩滑的米粉和絲狀的雞絲,搭配著酥脆的扎肉、芝麻、蔥花和生菜,讓人一口咬下去,感受到豐富的口感和層次。撈懞的味道鮮美,有著淡淡的辣味和酸味,讓人食欲大開。越式香茅雞翼這道菜色的雞翼烤得剛剛好,外皮酥脆,肉質嫩滑。香茅的香氣和辣椒的辣味融合在一起,讓人感受到越南料理的特色。雞翼的味道非常美味,有著淡淡的甜味和微辣的口感,讓人食欲大開。蓮藕蝦餅這道菜色的特色在於蓮藕的使用。蓮藕蝦餅外皮酥脆,內裡有著豐富的蝦肉和蓮藕絲,搭配著甜辣的醬汁,讓人一口咬下去,感受到豐富的口感和層次。蓮藕的使用增添了這道菜的特色,讓人感受到越南料理的獨特風味。
蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬

會安雞絲扎肉撈懞

越式香茅雞翼

蓮藕蝦餅

2023-06-11 71 瀏覽
自從食過蕃茄蟹肉湯檬之後,每次去到越南餐廳,都想叫呢樣嘢,但唔係間間整得好食……今日去到中環街市地下food court,見到有呢間越南嘢,自自然然就想叫一個嚟食,另外仲見到佢有蓮藕蝦餅,好似冇咁普通,又有啲蔬菜咁😆個蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬不得了,有一大匙嘅蟹膏喺度,仲有一梳梳既蟹肉,非常鮮味。做得好就係唔會話番茄嘅酸味,搶走晒蟹啲鮮味,做得唔錯,如果多啲芽菜就完美😝個蓮藕蝦餅食落就知道係真材實料,唔係買返嚟嗰啲彈牙蝦餅,佢仲有一絲絲嘅蝦肉喺度,真係值得一試,如果經過中環街市,我都會再黎,唯一美中不足嘅,就係佢冇賣嘢飲🥺

2023-06-07 62 瀏覽
日日都咁熱,胃口真係好麻麻,成日想食d酸酸辣辣嘅菜式先可以開胃d,係中環街市買完沙律行下見到有撈檬就叫黎食下。會安雞絲扎肉撈檬雞絲肉質嫩,扎肉爽口彈牙,檬粉煙韌爽口,醬汁味道酸酸甜甜,帶有少少辣辣地,加咗醬汁10分開胃,不知不覺食晒成碗。蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬朋友揀咗呢個,蟹肉鮮甜,蟹膏10分多,加上蕃茄味道酸甜可口,另外手打蝦丸爽口彈牙。越南炸春卷春卷炸到外面脆卜卜,好香口,入面材料豐富。蓮藕蝦餅入口爽口彈牙,加咗蓮藕充滿口感。

會安雞絲扎肉撈檬

蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬

越南炸春卷
春卷炸到外面脆卜卜,好香口,入面材料豐富。

蓮藕蝦餅
入口爽口彈牙,加咗蓮藕充滿口感。
2023-05-31 77 瀏覽
📍#中環 #順越南牛肉粉#羊羊在中環#羊羊在港島早排staycation唔想浪費靚海景,梗係叫外賣返去望住食🥡原來中環街市有food court,好多野食,今次揀係近門口呢間先✌🏻🐂順.生牛肉牛肉丸湯河 $78牛肉都唔韌,仲重牛味☺️雖然一開蓋就見到啲牛肉熟哂,始終唔係堂食,可能湯都唔夠熱淥熟佢😂牛肉好彈牙,唔係平時個啲多粉嘅牛丸😙河粉一開係黏住哂,但係浸下湯就好,湯夠清甜👍🦐春卷蓮藕蝦餅撈檬 $75冇失望嘅撈檬,凍食都唔怕,條條分明,外賣之選😝配啲酸酸甜甜嘅汁非常開胃😆仲有好多菜,夠健康💪🏻春卷竟然仲脆,係肉餡,蝦餅食到藕粒,仲夠彈牙😁🐖順化香茅豬扒 $78本身仲覺得單點有啲貴,不過打開又覺得ok😽勁大份,仲要厚切🥹咬落去又juicy,外皮脆脆地,會唔會太正🫣🐓越式香茅雞翼 $52雞翼炸完少少乾水,肉都乾乾地😣仲要偏細隻,食得唔太爽,但味道ok👌不過CP值唔高,不推薦單點🥱評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)食物:🍀🍀🍀🍀#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #中環美食 #港島美食 #中環街市 #越南菜 #香茅豬扒 #撈檬 #牛肉河粉 #外賣自取 #美食推介 #朋友聚餐 #情侶好去

📍#中環 #順越南牛肉粉

#羊羊在中環
#羊羊在港島

🐂順.生牛肉牛肉丸湯河 $78

🦐春卷蓮藕蝦餅撈檬 $75

🐖順化香茅豬扒 $78

🐓越式香茅雞翼 $52

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #中環美食 #港島美食 #中環街市 #越南菜 #香茅豬扒 #撈檬 #牛肉河粉 #外賣自取 #美食推介 #朋友聚餐 #情侶好去處 #紀念日 #節日慶祝 #生日飯 #情人節 #生日餐廳 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記 #香港必食
外賣自取
2023-05-22 74 瀏覽
順.越南牛肉粉 中環皇后大道中93號中環街市地下G16號舖Shop G16, G/F, Central Market, 93 Queen's Road Central, Central發現了新大陸, 原來中環街市GROUND FLOOR,有個好大的FOOD COURT, 且餐廳食物水準普遍都好高, 同女朋友DINNER都是出街食完先返屋企, 有是時大家想食的食物及菜式不同, 而來到FOOD COURT 自己揀返心想食的東西一用特別遷就, 開開心心食飯。 今日就想食越南, 點了最出名架PHO $78生牛肉牛肉丸湯河, 而越南河很好吃, 不是用油拉, 少了油膩感覺, 食入口很有彈性。個湯也是飲過便愛上, 濃郁 牛骨湯加上必有的配料, 紅辣椒,青檸,芽菜,香菜。牛丸彈牙, 生牛片沉到7成熟夠滑本想食香茅豬扒飯的女友, 因只有湯麵供應,咁就單點了$78 香茅豬扒比佢過下心癮口癮, 滿足佢。落ORDER時店員聽到想食飯, 原來有姊妹店食泰國菜, MENU可以互通,有海南雞、豬手飯等。擁有香芬芳香, 豬扒入口軟腍, 加了糖醃製, 食入口少少甜更滋味另外點了一份小食, 記得媽媽拿手菜是 蓮藕豬肉餅
順.越南牛肉粉
中環皇后大道中93號中環街市地下G16號舖

今日就想食越南, 點了最出名架PHO

另外點了一份小食, 記得媽媽拿手菜是 蓮藕豬肉餅, 見到$48 蓮藕蝦餅又想試下, 加入了 蓮藕碎咬下很爽脆, 而蝦肉打成膠, 彈牙好吃。

#香港探店 #香港美食 #hkfood #hkfoodie #yummy #foodporn #delicious #cuisine #shabubu #restaurant #pho #noodle #central
2023-05-21 58 瀏覽
上次係中環街市食個間餐廳唔錯😋😋今次再係呢到搵間餐廳食,醫下個肚😆😆⭐️順生牛肉湯河個湯好香牛骨香,好清甜,牛肉片好大塊,都有4-5塊半熟牛肉片,好粉嫩,食落就好嫩滑,接自己喜好❤️加八層塔同埋辣椒🌶粒,加埋會再增加口味,特別係鍾意食辣嘅人⭐️越南炸春卷春卷外皮炸得酥酥脆脆,點埋酸酸甜甜嘅魚露,可以減少油膩感。我就用生菜🥬葉包着春卷食呢間雖然無飲品🥤提供,但係如果買對面鋪嘅飲品會有9折

⭐️順生牛肉湯河

順生牛肉湯河
順生牛肉湯河、越南炸春卷

⭐️越南炸春卷

呢間雖然無飲品🥤提供,但係如果買對面鋪嘅飲品會有9折

順生牛肉湯河
順生牛肉湯河、越南炸春卷
2023-05-19 59 瀏覽
中環街市翻新後,原來地下開了許多餐廳,像是美食廣場似的。今日想吃越南菜,便點了這家的食物。生牛肉牛肉丸湯粉生牛肉有嚼勁,牛肉丸彈牙而且有香濃牛味👍🏻 搭配著香菜、蔥和花生等等配料,口感非常清爽!越式香茅雞翼這雞翼非常入味,味道還挺好吃的!外皮烤得酥脆,內裡卻非常嫩。😋越南炸春卷越南炸春卷外皮炸得非常酥脆,內裡的馅料也非常豐富及有層次,搭配著酸甜醬汁,味道更加美味!這裏座位很多,不怕難找位,而且算乾淨,開放空間有微微風吹着吃都幾寫意😆😆

生牛肉牛肉丸湯粉

越式香茅雞翼

2023-05-08 91 瀏覽
平時就係中環中心番工,一直被唔同美食圍繞好開心;今日同同事來到隔離既中環街市地下層既food court 同事想食越南野,要左杯生牛肉牛丸湯河($72)試左啖佢既湯都幾鮮甜清醇,同事好好人咁分左粒牛丸同生牛肉比我🤣牛丸煙韌彈牙,生牛肉肉味濃兼肉汁豐富我地仲點左份特別既小食蓮藕蝦餅($48)一齊share,蝦餅有粒粒蓮藕有咬口,蝦味鹹香,唔錯👍🏻我就要左亞參屋既豬手飯($80)配魚蛋雞湯,豬手去左骨,仲入口即溶,配埋粒粒甘香既油飯簡直一流

2023-04-20
  • 蓮藕蝦餅
放工又嚟中環搵嘢食啦 其實選擇都好多 中環街市裏面開咗好多餐廳 都好值得放工嚟試下我同朋友最鍾意食越南嘢 咁啱呢度有有位坐 感覺都舒服就試下 其實價錢都唔算貴而且裝修都好有感覺 約朋友放工食飯啱曬 呢一間我好鍾意嘅越南菜嘢食 好現代化 湯底有好 清番茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬湯底好濃沃蟹膏份量好多 甜甜愈食愈想食蟹肉好鮮甜 再加個香茅豬扒啖啖肉分量好多夠曬飽朋友分享啱曬另外隔離都係同一間公司就點咗阿塔屋一直好想試嘅阿塔慢煮豬手飯 配蘇冬魚丸雞湯雞湯好鮮甜配上油飯 真係好滿足 豬手骨膠原好多酸辣醬料真係好好餸飯 好開位呢度坐位好多又有得揀嘢食選擇好多放工嚟消費都係一個好選擇
放工又嚟中環搵嘢食啦 其實選擇都好多

阿塔屋一直好想試嘅

阿塔慢煮豬手飯 配蘇冬魚丸雞湯雞

呢度坐位好多又有得揀嘢食選擇好多放工嚟消費都係一個好選擇
2023-04-26 66 瀏覽
順。越南牛肉粉Pho NhoDining Ground中環皇后大道中9 13號中環街市地下 G16 & G17經開中環,去咗中環街市試吓,好多選擇,今次簡咗 順。越南牛肉粉 同 亞答屋。😋順。生牛肉,牛肉丸湯粉。湯底處理得很好,鮮甜不肥膩,加了很多香草和配菜,真材實料。生牛肉肉汁豐富,大廚用湯底的熱力烹調牛肉,恰到好處。牛肉丸煙韌彈牙,鹹度適中,食到中段加了青檸,辣椒和酸汁,好開胃,必食!🤤越南炸春卷記得趁熱食,外脆內軟,配料新鮮,我點了海南雞飯的醬汁,估唔到又幾夾喎!😂亞答屋海南雞飯配蘇東魚丸雞湯海南雞皮香玉滑,雞皮下沒有肥膏,我連皮都食埋,吃到中段點醬汁提升層次,薑蓉少鹹不肥膩,點海南雞和撈雞油飯一流。欣賞大廚調配的酸辣醬,夠香夠酸夠辣。醬油夠香甜,推薦。😁蘇東魚丸雞湯鮮甜沒有味精,魚丸高汁煙韌彈牙。順。越南牛肉粉 和 亞答屋 真材實料,沒有味精,還會再來。😎
順。越南牛肉粉
Pho Nho

Dining Ground
中環皇后大道中9 13號中環街市地下 G16 & G17

順。生牛肉,牛肉丸湯粉。

亞答屋

海南雞飯配蘇東魚丸雞湯

蘇東魚丸雞湯

鮮甜沒有味精,魚丸高汁煙韌彈牙。

2023-04-25
2023-04-22 54 瀏覽
[ 順。越南牛肉粉 ]今站又嚟到中環街市搵食,地下樓層部分餐廳以food court 形式運作,款式選擇多,今次去咗位於入口附近既越南菜,性價比高👍🏻✿ 吉羅大蝦雞串咖哩麵🦐 $72大蝦經過烘乾加工,口感爽脆,雞肉都好入味,咖哩麵略帶辛辣,少少辣,好惹味,碗麵大大碗又多餸,抵食之選👏🏻✿ 會安雞絲扎肉湯檬 $56湯檬搭配越南香料,例如豆蔻、茴香等,口感豐富,湯底清甜,係傳統越南湯檬。✿ 蓮藕蝦餅 $48使用蓮藕同蝦仁為主要成分,口感酥脆,食落好有咬口。✿ 新加坡鹹蛋黄魚皮 $56熱辣辣新鮮炸起,炸得酥脆香口,十分邪惡既一個小食,令人越食越想食😋總結🫦中環地區食飯一般都比其他地方貴,推薦嚟中環街市入面搵野食。餐廳性價比高,而且食物質素唔錯,最緊要係自由搵位,慢慢食都唔會有人吹你,可以慢慢享受食物😎✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿順。越南牛肉粉地址:中環皇后大道中93號中環街市地下G16號舖✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 順。越南牛肉粉 ]

✿ 吉羅大蝦雞串咖哩麵🦐 $72

✿ 會安雞絲扎肉湯檬 $56

✿ 蓮藕蝦餅 $48
使用蓮藕同蝦仁為主要成分,口感酥脆,食落好有咬口。

✿ 新加坡鹹蛋黄魚皮 $56

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
順。越南牛肉粉
地址:中環皇后大道中93號中環街市地下G16號舖
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-04-21 43 瀏覽
坊間好多越南🇻🇳料理,但我唔算特別喜愛,主要係怕湯底令到好口渴🥴但最近我發現左一間湯底飲完都唔會乾渴既越南粉,叫「順。越南牛肉粉」,位置處於中環街市入面既中環食坊,雖然係Food Court 形式但環境比較Chill !我分別叫左「傳統順化湯檬」同「順生牛肉湯河」,牛肉好粉嫩,最出色係粒牛丸有超香牛肉味,個湯大啖大啖飲都唔會覺得口渴!讚👍本來想叫順化香茅豬扒,可惜已經沽清了😮‍💨咁改叫蓮藕蝦餅同越南炸春卷,有點小驚喜蓮藕餅有粒粒蓮藕非常有咬口,春卷好香脆,沾了醬汁再用生菜卷起來,另有一番味道!