2024-03-06 32 瀏覽
原來觀塘都有居酒屋,係鴻圖道90號叫🎏響 居酒屋 !今次同朋友相約快閃食個快Lunch, 佢哋嘅午市套餐價錢低至$68,超級抵食!我地不約而同都叫左響の刺身定食,總共有廚師發辦精選五款刺身,包括北海道銀鱈魚、黑鮪刺身、中拖羅、赤身、北海道水八爪魚同我哋聽唔明嘅魴鮄魚😂真係無諗到係觀塘嘅Lunch都有咁嘅水準,每件刺身都係厚切,每一件都好新鮮,比較少食到嘅北海道銀鱈魚好有口感,佢哋有煎一煎魚皮位置,不過如果不太喜歡吃魚的朋友就可能未必很喜歡😂 另外北海道水八爪魚都係驚喜,比我想像中特別,還有我們問了店員其中一種是什麼,店員回覆 彷彿魚 我同朋友都好驚訝,原來是魴鮄魚,口感特別,有一點像油甘魚。由於刺身太出色,所以追加了北海道新鮮帆立貝及油甘魚,兩款都新鮮!另外原來店內有提供 "和服穿著體驗",場內還有少量日本場景,下次可以同朋友晚飯時間黎打卡拍照!臨走時還看到自助清酒機,真係有種身在日本嘅感覺!

臨走時還看到自助清酒機,真係有種身在日本嘅感覺!

2024-03-06 32 瀏覽
觀塘上班的我都不知不覺過了試用期, 好開心, 所以食好少少當慶祝啦!有間響居酒屋🏮 , 中午吃飯時間過來,餐廳環境空間感十足,有和服👘 供拍照📷,食客品嚐美食後可著上和服👘打卡喔!另又有有自助清酒🍶機,食物水準都不錯👍,更有即日空運✈️新鮮刺身!我們日間時間點了午餐定食,定食已包湯、飲品。鰻魚定食鰻魚肥美可口, 鮮嫩多汁惹味十足鯖魚定食煎得剛好外脆內軟,肉嫩又滑!響 居酒屋 🏮🎏地址: 觀塘鴻圖道90號6樓

我們日間時間點了午餐定食,定食已包湯、飲品。

鰻魚定食
鰻魚肥美可口, 鮮嫩多汁惹味十足

鯖魚定食
煎得剛好外脆內軟,肉嫩又滑!

響 居酒屋 🏮🎏
地址: 觀塘鴻圖道90號6樓

2024-03-01 1677 瀏覽
❗️$188清酒機任飲❗️自己揀自己禁機出酒全自助一入門口就有好多部清酒機好吸引!但都要食啲野墊底再飲《尊貴日式居酒屋M5和牛料理二人晚餐》份量其實夠2-3人食仲有和服穿著體驗女仔款多過男仔有齊背景、鏡、頭飾提供即刻卜檯打卡▪️佐酒小食枝豆,鱈魚乾、自家漬物鱈魚乾好脆好正▪️刺身時令原條日本魚、4款刺身個日係伊佐木魚食落鮮甜彈牙食得出好新鮮仲會上埋起左魚肉嘅魚身擺盤一流▪️壽司🍣4款各兩貫是日有吞拿魚、拖羅、伊佐木、左口魚邊壽司飯大小恰到好處粒粒分明▪️五色串燒拼盤有牛脷、雞軟骨、白膳、燒大蔥、豬腸串燒燒至外脆好推白膳!肉質彈牙不帶腥▪️煎M5澳洲和牛食落肉質好鬆化嘅感覺因為油脂感足唔乾身、重牛肉味、煎完中間仲好粉嫰😍▪️牛肉瓦蕎麥麵食具係日本訂返黎嘅瓦片加上點綴嘅蘿蔔蓉同檸檬片上碟好靚好有風味蕎麥麵有炒過都可以好似沾麵咁食▪️什菌蜆清湯看似簡單平平無奇但極推!湯頭極清,用左大量菇再加埋蜆有種好特別好significant 嘅鮮味!▪️巨峰提子🍇乳酸▪️雪花冰口感超綿密!可媲美甜品舖!🍧🍶清酒方面太多可揀啦,主要分薰爽醇熟4大類分享一下其中兩款今里酒造濃度16%、雄町米、薰風格薰比較岩女仔飲用淺舞酒造濃度1

❗️$188清酒機任飲❗️自己揀自己禁機出酒全自助
一入門口就有好多部清酒機好吸引!
但都要食啲野墊底再飲
《尊貴日式居酒屋M5和牛料理二人晚餐》
份量其實夠2-3人食

仲有和服穿著體驗
女仔款多過男仔
有齊背景、鏡、頭飾提供
即刻卜檯打卡

▪️佐酒小食
枝豆,鱈魚乾、自家漬物
鱈魚乾好脆好正

食得出好新鮮
仲會上埋起左魚肉嘅魚身
擺盤一流

▪️壽司🍣4款各兩貫
是日有吞拿魚、拖羅、伊佐木、左口魚邊
壽司飯大小恰到好處粒粒分明

▪️五色串燒拼盤
有牛脷、雞軟骨、白膳、燒大蔥、豬腸
串燒燒至外脆
好推白膳!肉質彈牙不帶腥

▪️煎M5澳洲和牛
食落肉質好鬆化嘅感覺因為油脂感足
唔乾身、重牛肉味、煎完中間仲好粉嫰😍

▪️牛肉瓦蕎麥麵
食具係日本訂返黎嘅瓦片
加上點綴嘅蘿蔔蓉同檸檬片
上碟好靚好有風味
蕎麥麵有炒過
都可以好似沾麵咁食

▪️什菌蜆清湯
看似簡單平平無奇
但極推!湯頭極清,用左大量菇再加埋蜆
有種好特別好significant 嘅鮮味!

▪️巨峰提子🍇乳酸

飲落濃厚啲
  • 尊貴日式居酒屋M5和牛料理二人晚餐
  • 串燒白鱔
2024-02-29 36 瀏覽
返工壓力真係唔少,返工又鬼死咁忙,好不容易等到放假,真係要好好Relax 下。近近地係觀塘搵間好野食,最後揀左係工業區既~🎎響 居酒屋~。餐廳面積好大,好闊落,坐得舒服,心情都靚啲。同朋友揀左特選二人餐再配無限時清酒機任飲,咁辛苦放肆啲都應該既。原來呢度仲有得着和服影相,同朋友係呢度打卡都玩左一輪。🎎🤣🤣枝豆、漬物、鱈魚乾,餸下酒,鱈魚乾最正,好香脆。原條魚 × 四款刺身盤刺身好架勢,加埋幾款魚壽司同帆立貝,全部都好新鮮。壽司4款,每款2件唔洗爭🤣,最鐘意左口魚壽司,油脂超豐富。五色串燒拼盤,有我至愛既白鱔,好腍既牛舌,好咬口既雞軟骨同雞腸,重口味既大葱。吞拿魚同M5澳洲和牛,揀左和牛,成塊和牛,又香牛味又入口即溶,正。牛肉炒蕎麥麵,蕎麥麵一邊煎得好香脆,仲有碗汁可以當湯面,兩款食法。什菌蜆清湯,蜆肉大大粒,湯夠清甜。特色雪花冰朋友話係鍊奶雪花冰,總知就好味啦,仲有咁多紅豆😋因為join 左清酒任飲,所以揀左巨峰乳酸,甜度適中,解渴。有成36款清酒任飲,當中仲有我鐘意既清酒。大嶺3粒 🍶 同 花邑 雄町 純米 吟釀 🍶呢度每隻酒都好清晰介紹,精米步合、米種、釀酒水源、酒精濃度同風格類型

餐廳面積好大,好闊落,坐得舒服,心情都靚啲。

枝豆、漬物、鱈魚乾,餸下酒,鱈魚乾最正,好香脆。

原條魚 × 四款刺身
刺身好架勢,加埋幾款魚壽司同帆立貝,全部都好新鮮。

壽司4款,每款2件唔洗爭🤣,最鐘意左口魚壽司,油脂超豐富。

什菌蜆清湯,蜆肉大大粒,湯夠清甜。

特色雪花冰
朋友話係鍊奶雪花冰,總知就好味啦,仲有咁多紅豆😋

有成36款清酒任飲,當中仲有我鐘意既清酒。
大嶺3粒 🍶 同 花邑 雄町 純米 吟釀 🍶
呢度每隻酒都好清晰介紹,精米步合、米種、釀酒水源、酒精濃度同風格類型,原來我鐘意薰既風格清酒。

呢度有5格或者10格清酒杯座,可以一次拎好多杯,唔洗行黎行去咁多次,仲有啲牌子mark 住嗰杯係咩酒,真貼心。

最後再讚一讚呢度待應,好熱情又禮貌🥰

[#免費和服體驗] 瘋狂任飲全港最齊最多~#自助清酒機仲有即日空運新鮮刺身,絕對係最近食過,覺得性價比好高嘅: 響 居酒屋 Hibiki Japanese Restaurant有得玩,又有得食,扮吓去咗日本嘅感覺,同老公拍拖仔食:#尊貴日式居酒屋M5和牛料理二人晚餐 ($998) #清酒機任飲($188)清酒機用QR code登記,就可以出去選擇自己喜歡嘅味道,apps 內有各款清酒介紹,亦可以自己+記錄自己鍾意嘅味道。客人可以一次斟多杯清酒,並以號碼小牌記下各種不同的清酒,喜歡的可以多斟一點,老公仔非常開心,而我哋最鍾意嘅兩款味道係:#伯楽星特別純米 及 #獺祭45純米大吟釀我個人喜歡甘口濃厚的清酒。而家居酒屋有 #和服體驗有男女裝和服,有齊飾物配件、有打卡位、可寫繪馬,嚟食嘢之餘仲可以影相同玩吓,都幾有心思!食物方面,刺身同壽司,令我哋好驚喜,原來刺身係即日空運,難怪咁鮮甜美味!最讚賞係:三文魚籽壽司,粒粒大大粒脹卜卜,店員話我哋知佢哋用嘅係A級魚籽,廚師亦有特別處理過魚籽,令佢更加鮮甜真係一食難忘。另外左口魚裙邊壽司,係入口即溶化,香濃鮮甜嘅味道充斥整個口腔。池魚刺身亦好彈牙!加

有得玩,又有得食,扮吓去咗日本嘅感覺,
同老公拍拖仔食:

#尊貴日式居酒屋M5和牛料理二人晚餐 ($998)
#清酒機任飲($188)
清酒機用QR code登記,就可以出去選擇自己喜歡嘅味道,
食物方面,刺身壽司,令我哋好驚喜,原來刺身係即日空運,難怪咁鮮甜美味!最讚賞係:三文魚籽壽司,粒粒大大粒脹卜卜,店員話我哋知佢哋用嘅係A級魚籽,廚師亦有特別處理過魚籽,令佢更加鮮甜真係一食難忘。另外左口魚裙邊壽司,係入口即溶化,香濃鮮甜嘅味道充斥整個口腔。
池魚刺身亦好彈牙!加埋特調醬汁越食越開胃,仲有帆立貝,啖啖鮮甜,好耐都未食過咁好味嘅帆立貝。
倒返轉,講返前菜,自家醃製漬物好好味,成餐飯食到最後我都不斷食返前菜,每次一食就令我更開胃。
#鱈魚片 香脆,#支豆 都好過口癮,不過太多嘢食最後食唔晒啲支豆~~
串燒有五款,我最鍾意係牛舌同燒鱔,魚皮好香脆,牛舌爽口有肉汁,呢啲香口食物好啱送洒。
主菜我哋揀咗 #M5和牛,係用黑椒燒熟,肥瘦均勻,脂香滿滿
#雜菌蜆肉清湯:蜆肉無沙大粒飽滿,湯嘅菇味好出,不過略嫌有少少鹹,所以我食晒蜆肉同埋所有嘅菇,湯就冇飲晒。
#牛肉瓦蕎麥麵:送上一碗湯,可以沾蕎麥麵食,蕎麥麵底部炸到少少燶的香口,面層係辣蘿蔔蓉,加埋清新檸檬,牛肉炒得惹味,雖然食到呢part已經好飽,但係又會不知不覺食晒!
套餐的巨峰梳打:
甜品係 #雪花冰,雪花冰嘅味道係紅豆,好似食緊煉奶紅豆冰,爽口清甜,作為結尾甜品感覺好滿足。以為已經好飽食唔落,但係清涼雪花冰好順口,又係不知不覺食晒
下次去觀塘居酒屋,我都會再encore!
2024-02-21
  • 三文魚籽壽司
  • 左口魚裙邊壽司
2024-02-28 32 瀏覽
🍣🍱🍹👘今日我同朋友嚟到觀塘嘅響居酒屋試佢哋嘅午市套餐,真係物超所值啊!佢哋嘅響の刺身定食,絕對新鮮啲海鮮任你揀,有油甘魚、三文魚、吞拿魚、鯛魚同埋左口魚,個盤都係鮮豔啲色彩,啲魚片都係鮮嫩飽滿,正呀!特別推薦咁,你仲可以試下佢哋啲油甘魚刺身同帆立貝刺身,每樣都新鮮靚味,食落口好滑好鮮美,份量十足,令人滿足! 如果你唔係咁鍾意生魚片,響居酒屋亦有唔少其他嘅選擇,例如蒲燒鰻魚盒飯,啱晒鍾意日式燒物嘅朋友。飯盒裏面嘅鰻魚燒得啱啱好,飯香鰻肥,配上圓碌碌嘅珍珠米一啖落去好滿足。搭配上凍檸檬可樂同巨峰乳酸梳打,又清新又解膩,好啱消化。響居酒屋嘅午市套餐價錢又平,低至$68就可以食到美味嘅日式料理。最特別嘅係佢哋提供「和服穿著體驗」,可以係食飯嘅同時感受下日本傳統文化,增加嘅食飯樂趣。響居酒屋係一個非常值得一試嘅地方,食物新鮮美味,價錢亦合理,令人有種置身於日本嘅感覺。如果你鍾意日式料理,記得要嚟響居酒屋試下啦!🍣🍱🍋🥤響居酒屋地址 觀塘鴻圖道90號6樓6/F, 90 Hung To Road, Kwun Tong#響居酒屋 #清酒自助機 #日本直送 #hkig #food #foodie #香
搭配上凍檸檬可樂同巨峰乳酸梳打,又清新又解膩,好啱消化。
響居酒屋
地址
觀塘鴻圖道90號6樓
@hkhibiki
2024-02-27 22 瀏覽
好耐冇食日本菜🇯🇵,今日就約埋朋友去觀塘響 居酒屋食午餐。店內環境寬敞,仲可以穿著和服👘打卡,好似去咗日本咁。午市套餐有多款選擇,有熱食,刺身,壽司等🍱。送麵豉湯及熱飲,價錢低至$68。我點咗特選壽司🍣拼盤,有9款不同壽司。都係以魚類為主,款款都好鮮甜。特別喜歡火炙左口魚邊同火炙三文魚壽司,油脂味更香更突出。朋友嘅🦀松葉蟹腳雜錦魚生飯都好鮮味。有松葉蟹腳、貝柱、帆立貝,三文魚同蟹子,佢話唔喜歡食魚都可以食到😂另追加小食有油甘魚🐟同帆立貝刺身。油甘魚入口即溶,帆立貝鮮甜,2款都好味。飲品巨峰乳酸梳打🍇,有很香提子味,唔太甜我鍾意。#響居酒屋 #清酒自助機 #日本直送 #hkig #food #foodie #香港美食 #觀塘美食 #香港居酒屋 #日本文化 #日本清酒 #日本菜 #酒場 #包場派對 #聚會 #觀塘美食 #日本定食 #hkfoodie #hkinfluencer #hkmodel

午市套餐有多款選擇,有熱食,刺身壽司等🍱。送麵豉湯及熱飲,價錢低至$68。

2024-02-27 26 瀏覽
餐廳勝在氣氛好🤩,有自助式清酒🍶機,可以試到好多款清酒!仲有和服👘同櫻花🌸佈景板打卡位,有男、女和兒童👧🏻和服。本身環境超大,座位闊又望到海境,好啱公司、親友聚會👍🏻。今日食lunch,雖然冇飲酒,但魚生lunch set 都好滿足😌🥢松葉蟹腳雜錦魚生飯:有大、細帆立貝、三文魚、松葉蟹肉,三文魚厚切肥美。🥢特選壽司拼盤:✨推薦✨有拖羅壽司、左口魚燒完帶焦香而入口即溶,貝類厚肉又爽口。🥢小食:油甘魚刺身都好肥美。味道 : 🔅🔅🔅新鮮 : 🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

🥢小食:油甘魚刺身都好肥美。

味道 : 🔅🔅🔅
新鮮 : 🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
呢間居酒屋佔地4000呎,最特別係有部巨型自助清酒機($188/位任飲!)同埋免費和服(浴衣)體驗。佢哋有齊浴衣、頭飾、木屐。好啱等緊嘢食嘅時候影下相。❤️尊貴日式居酒屋M5和牛料理二人晚餐 ($998) 枝豆✨鱈魚乾✨自家製漬物✨原條日本魚及刺身四款呢日嘅原條日本魚係鰤魚。肉質細嫩,味道濃郁而且重魚油香。帆立貝大大隻而且味道鮮甜。✨五色串燒拼盤日本味噌豬腸✨鹽燒牛舌汁燒白鱔✨鹽燒雞軟骨✨鹽燒秋葵味噌彈牙豬腸有𡁻勁。豬腸本身味道比較濃,加埋味噌變得香甜同柔和。白鱔肥美爽脆,魚皮仲燒得好香。✨澳洲M5和牛厚切嘅牛扒油脂分佈平均,多汁但唔會油膩。✨雜菌蜆清湯蜆肉鮮甜而且充滿海水味。雖然係清湯,但係菇菌味非常濃郁。✨廚師推介壽司四款四款分別係左口魚、三文魚、油甘魚、帆立貝。當中三文魚同埋油甘魚有經過火炙,魚油香特別出。✨牛肉瓦蕎麥麵山口名物「瓦そば」!蕎麥麵燒到有脆底,配合溫熱嘅醬汁好有特式。仲可以根據自己口味加檸檬汁或者藥味。✨特色雪花冰紅豆味道嘅雪花冰刨得夠細,口感綿密幼滑,甜度啱啱好。仲好食過某啲雪花冰專門店🤣。✨飲品:巨峰提子乳酸❤️清酒機任飲($188)2位自助機有成36款清酒,掃一次

❤️尊貴日式居酒屋M5和牛料理二人晚餐 ($998)

枝豆✨鱈魚乾✨自家製漬物

✨原條日本魚及刺身四款

✨五色串燒拼盤
日本味噌豬腸✨鹽燒牛舌
汁燒白鱔✨鹽燒雞軟骨✨鹽燒秋葵

✨澳洲M5和牛
厚切嘅牛扒油脂分佈平均,多汁但唔會油膩。

✨雜菌蜆清湯
蜆肉鮮甜而且充滿海水味。雖然係清湯,但係菇菌味非常濃郁。

廚師推介壽司四款

✨牛肉瓦蕎麥麵

✨特色雪花冰

✨飲品:巨峰提子乳酸

❤️清酒機任飲($188)2位
自助機有成36款清酒,掃一次QR code可以拎30毫升。

鍾意柔和啲嘅可以試吓「伯楽星純米大吟醸」,作為食中酒,佢嘅味道比較柔和,配咩嘢食都好夾。而「金紋秋田 X3 BLANC 」,經過長期熟成,味道比較濃厚,香氣特別重。
位於觀塘嘅日本料理餐廳-響 居酒屋🏮佔地4000呎非常寬敞🤩有全港首部最大型自助清酒機🍶有超過70款清酒可以飲到🥳另特設藍鰭吞拿魚即場解體宴🐟仲會有駐場國際酒匠及唎酒師🍸由日本直送多款時令刺身壽司及即製燒物✈️🇯🇵我試咗秋祭二人餐🥢有以下食物,好豐盛🤩🔴炸鹽酥雞🟠枝豆🟡涼拌洋蔥🟢刺身🔵清酒煮蜆🟣蜜汁煎豬頸肉⚫️雜菜鍋配烏冬⚪️鹽燒鮑魚🟤鹽燒油甘魚鮫🔴鹽燒五花腩🟠味噲豬腸🟡鹽燒雞軟骨🟢巨峰乳酸梳打🔵精選甜品前菜小食有炸鹽酥雞、枝豆同涼拌洋蔥🧅鹽酥雞炸得香脆可口🐔涼拌洋蔥夠晒入味同開胃🧅刺身分別有呑拿魚、油甘魚同赤貝🐟🐚味道鮮甜,肉厚肥美😛如果唔想食刺身都可以揀壽司架🍣料理有清酒煮蜆、蜜汁煎豬頸肉、雜菜鍋配烏冬🤩清酒煮蜆蜆肉大大粒味道鮮甜😛豬頸肉嫩滑多汁,外層香脆,肉質彈牙🐷雜菜鍋入面有冬菇、金菇、娃娃菜、豆腐、紅蘿蔔等,再配埋烏冬,相當足料👍🏻燒物係鹽燒鮑魚、鹽燒油甘魚鮫、鹽燒五花腩、味噲豬腸同鹽燒雞軟骨🍢全部都係即叫即燒,香口惹味🔥鮑魚口感彈牙😛油甘魚鮫肉質幼滑,啖啖肉🐟飲品可以揀清酒1壺或者巨峰乳酸梳打2杯🍶我揀咗巨峰乳酸梳打🍇香甜濃郁嘅巨峰提子味🥰最後甜品係水信玄餅,口感順滑☺️

我試咗秋祭二人餐🥢有以下食物,好豐盛🤩
🔴炸鹽酥雞
🟡鹽燒雞軟骨
🟢巨峰乳酸梳打
🔵精選甜品

2024-02-22 1241 瀏覽
同事話發掘左有間居酒屋可以成晚任飲SAKE🍶仲要全港最多機 作為清酒控點忍到唔衝❣️尊貴日式居酒屋M5和牛料理二人晚餐 $998🥢枝豆+鱈魚乾+自家製漬物(蘿蔔粒/筍粒)🥢原條鰤魚刺身+刺身鰤魚肉質緊實 鮮美且醇香濃郁 肥而不膩 原條上可以食曬全身每個部位🐟十分滿足另外幾款刺身分別有大大粒鮮甜嘅帶子; 肉身油份夠高 令口腔充滿油花嘅油甘魚; 質地纖細柔軟 口感順滑鮮甜嘅深海池魚塊塊厚切啖啖肉好頂癮呀🥢五色串燒拼盤日本味噌豬腸比較特別 洗得好乾淨而且醃得入味 彈牙口感一試愛上自家製免治雞軟骨棒 香脆外皮加上雞軟骨香氣🍢食到一啖接一啖軟嫩脆嘅鹽燒牛舌充分感受到牛嘅肌肉組織 獨特口感絕對係配酒佳品汁燒白鱔比平時鰻魚飯嗰啲鰻魚更加厚實 唔會話一咬成舊散晒 煙韌實在燒大葱好淋身而且燒到自身水份出晒嚟 食落相當juicy💦🥢壽司組合四款(各兩貫)帆立貝厚切鮮甜無比; 甘蝦有獨特黏口口感 入口嫩滑; 火炙三文魚腩燒過之後香氣撲鼻; 火炙左口魚邊油脂被火逼曬出嚟 非常豐富🥢 M5澳洲和牛肉質細膩 平均分佈嘅雪花紋理 明顯油脂令香濃牛肉味更昇華 整體味道十分吸引🔺🥢牛肉

❣️尊貴日式居酒屋M5和牛料理二人晚餐 $998

🥢枝豆+鱈魚乾+自家製漬物(蘿蔔粒/筍粒)
原條鰤魚刺身+刺身

🥢原條鰤魚刺身+刺身

塊塊厚切啖啖肉好頂癮呀
五色串燒拼盤

🥢五色串燒拼盤

自家製免治雞軟骨棒 香脆外皮加上雞軟骨香氣🍢食到一啖接一啖

燒大葱好淋身而且燒到自身水份出晒嚟 食落相當juicy💦
壽司組合四款(各兩貫)

🥢壽司組合四款(各兩貫)

M5澳洲和牛

🥢 M5澳洲和牛
牛肉瓦蕎麥麵

🥢牛肉瓦蕎麥麵
炒過嘅蕎麥麵配上蛋絲同肥牛 賣相非常多元化 熱蕎麥麵汁加入檸檬蘿蔔蓉後變得清香 以沾麵形式食去除油膩感

🥢什菌蜆清湯

🥢巨峰乳酸x2
紅豆雪花冰

🥢紅豆雪花冰
細緻嘅紅豆味雪花冰連埋超級淋身嘅紅豆🫘未試過可以咁極致咁體驗紅豆味 面頭放上櫻花同蝴蝶 啱曬打卡

❣️清酒機任飲 $188/位
全晚嘅重點嚟啦 全港最多36隻清酒集合喺曬度🍶唔似平時嗰啲得幾部機唔夠過癮

記得赤武嘅純米吟釀帶蜜瓜白桃味 同米味非常配合
去到最後仲有微微辛口 配搭壽司刺身一流

仲有加茂錦嘅黃水仙🌼純米大吟釀 清新口感散發出令人聯想起甘美水果嘅香甜 多層次但整體輕盈 為成餐飯加添額外餘韻
2024-02-20
原條鰤魚刺身+刺身
五色串燒拼盤
壽司組合四款(各兩貫)
M5澳洲和牛
牛肉瓦蕎麥麵
紅豆雪花冰
2024-02-21 22 瀏覽
-✍️餐點介紹——🌟特選二人餐 HK$998◽️ 枝豆、鱈魚乾、自家製漬物評論:開胃菜部分是居酒屋一如既往的漬物環節,不知道為什麼日本人這麼喜歡漬物,之前去日本每一餐都一定要有漬物,鱈魚乾吃起來脆脆的沾美乃滋更香,枝豆就是毛豆🫛個人很愛吃(被我媽傳染的🤣◽️原條日本魚,四款刺身🐟評論:今天的魚是深海池魚,吃起來軟嫩但帶有一點點嚼勁,深海池魚是omakase的常客之一,因為比較貴平常在外面比較少吃到,這次擺滿了一整盤,把CP值拉滿了,四款刺身分別是:北海道干貝、油乾魚、章魚🐙、鮪魚,每個都非常新鮮吃起來有在日本海鮮市場直接買來生吃的感覺,自己最愛的是油乾魚吃起來油脂滿滿,師傅刀功很好切的很厚口感紮實◽️壽司四款各兩貫評論:裡面最愛鰻魚的那貫,表面炙燒到微焦,取用鰻魚腹的位置,油脂非常豐富,輕輕沾一點醬油提味,感受鰻魚滿滿在口中跟醋飯融合在一起的過程,醋飯給過啦超派!◽️五色串燒拼盤評論:個人覺得牛舌一定是裡面的MVP,切的很厚但入口不會很韌很難咬,他們的烤肉醬也很香完美的融入牛舌裡面香味十足🫰大蔥也很不錯,配其他串串一起吃或單吃都很讚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)◽️M5澳洲和牛 或 吞拿魚下顎評論:我選的是M5澳
✍️餐點介紹——

🌟特選二人餐 HK$998
◽️ 枝豆、鱈魚乾、自家製漬物

◽️原條日本魚,四款刺身🐟

◽️壽司四款各兩貫

◽️五色串燒拼盤

◽️M5澳洲和牛 或 吞拿魚下顎
評論:我選的是M5澳洲和牛,因為總感覺吃這麼多海鮮要用肉食平衡一下,他們的牛排🥩也沒讓我失望,我選的是七分熟,放入口中用舌頭就可以輕鬆把肉分開,油脂均勻又豐富,本身不太需要調味單吃就很滿足了,肉質有符合和牛水準👍

◽️牛肉瓦蕎麥麵
評論:比較get不到的一道菜,因為我知道的傳統蕎麥麵是冷麵放進冷的醬汁裡面,但他們的是熱麵,個人還是比較愛冷麵

◽️什菌蜆清湯
評論:顧名思義是香菇🍄清湯,沒什麼特別的,可以用來解膩~

◽️清酒一壺 或 巨峰乳酸兩杯
評論:年糕應該是我點這幾道中最普的一道,吃起來不夠辣!有種少了靈魂的感覺,味道偏甜,年糕煮的蠻剛好的,但醬不對整道菜就不對了😮‍💨

◽️特色雪花冰
評論:本身不太愛紅豆🫘的我也能接受的雪花冰(上面那個紅豆除外….😮‍💨)那個勺子🥄很可愛形狀像鐵鍬一樣,吃冰的時候很像我們在鏟雪吃🤣

🫵惟翔碎念✊

這間在觀塘偏海濱的位置,離地鐵站稍微比較遠一點還隱藏在六樓所以大家要去的話要稍微找一下,店內空間很大,旁邊還有一個區域是可以讓你免費試穿和服的👘,他有很多選擇給你選,全身到鞋子都有,超適合情侶去拍照的,如果覺得日本機票太貴的話可以考慮去拍個偽日本照🤣

他們除了套餐之外還有單點的菜,比較特別的應該是他們只要加HK$188就可以清酒喝到飽,整面牆有30多種清酒可以給你任選,上面都有標示他的年份還有特色,很方便的是每次按一下就是給你30ml ,不多也不少,所以可以把所有種類的清酒都試過一遍,個人對清酒沒什麼了解就不關公面前耍大刀啦ʕ •ᴥ•ʔ自己比較喜歡的是京姬酒造純米大吟釀還有小山本家酒造純米吟釀,大家可以都試試看跟我說說你們最喜歡哪一個🤣

惟翔的總評分:🌕🌕🌕🌗(滿分5分)
2024-02-08 67 瀏覽
最近試咗一間位於觀塘坐擁4000呎嘅居酒屋🏮,品嘗咗期間限定嘅秋祭二人餐,提供日本直送及多款時令刺身壽司🍱,即製燒物🍢都十分出色同普通居酒屋與別不同,一入門口已經見到全港首部最大型自助清酒機,超過36款清酒只需$188🍶,可以唔同款式都試吓,更有國際酒匠及唎酒師駐場。另外特設藍鰭吞拿魚即場解體宴服務預訂🐟,比你去咗日本魚市場嘅專屬體驗👅秋祭二人餐🔸小食🔸👍🏻枝豆、涼拌洋蔥同炸鹽酥雞🍖全部都好適合配酒,可以食住慢慢等上菜🔸廚師推介🔸👍🏻可選4種壽司或3款刺身,三文魚、油甘魚等🍣,醋飯份量味道適中,擺盤又賞心悅目🔸廚部料理🔸👍🏻清酒煮蜆嘅蜆肉粒粒飽滿,如果再重啲清酒味道更好啦。蜜汁煎豬頸肉蜜味香甜,加上果仁碎更有口感🐷。再加一大鍋雜菜鍋配烏冬,真係非常飽足🔸燒物🔸👍🏻鹽燒鮑魚肉質緊繳,口感彈牙。串燒代表有鹽燒五花腩、味噌豬腸同鹽燒雞軟骨🔸飲品🔸👍🏻可選清酒1壺或巨蜂乳酸梳打2杯🍶🔸甜品🔸👍🏻是日精選甜品係雪糕🍨,有抹茶/黑芝麻兩款口味

👅秋祭二人餐

🔸小食🔸

🔸廚師推介🔸

🔸廚部料理🔸

🔸燒物🔸

🔸飲品🔸
👍🏻可選清酒1壺或巨蜂乳酸梳打2杯🍶

🔸甜品🔸
👍🏻是日精選甜品係雪糕🍨,有抹茶/黑芝麻兩款口味

2024-02-02 112 瀏覽
選擇「響」因為朋友想嘗試清酒放題,前題是整枱人必須一起買單。客人可以一次斟多杯清酒,並以號碼小牌記下各種不同的清酒,喜歡的可以多斟一點,安排是不錯的,只是本身不喝酒,所以不知道清酒的質素,但有朋友覺得某些清酒有少許怪味,懷疑問題來自酒櫃。4人付費3人飲酒,於是店家應承免費提供凍檸茶一杯,可惜最後還是要收費,只怪大意沒有核對賬單。有酒當然要有餚,下酒小食很多,隨意點了幾款,價錢合理,質素也可以。幾款下酒小食中最喜歡炸豆腐及枝豆,只要食材質素好,簡單的食物往往最受歡迎。刺身很新鮮而且厚度不錯,四人一盤,份量剛好。清酒煮活沙白很鮮甜,沙白熟度剛好,非常嫰滑。燒物炸物及串燒等點了不少,一致好評的是黃花魚一夜干,黃花魚燒得皮脆肉嫩,鹹香有致,不須任何佐料已非常美味。炒雜菜也做得不錯,份量大而且椰菜也爽脆。飽肚菜式點了幾款,當中的牛油果軟殼蟹反卷比較好吃,玉子燒的芝士香蔥醬汁不知何解甜味很重,把芝士香蓋過了。甜品也有不少選擇,不大喜歡南瓜雪葩的粉糯口感,反而椰子雪葩很香滑,椰子味亦濃郁,是最佳甜品。
清酒放題  (位)

凍檸檬茶

燒鱈魚乾 $48  /  枝豆  $38  /  脆炸雞軟骨  $52  /  日式炸豆腐  $38

廚師推介刺身拼盤(7點)

刺身很新鮮而且厚度不錯,四人一盤,份量剛好。
清酒煮活沙白

清酒煮活沙白很鮮甜,沙白熟度剛好,非常嫰滑。
芝麻雞翼  $96  /  汁燒白鱔(串)  $68  /  鹽燒牛舌(串)  $68  /鹽燒豬肋肉(串)  $38

活鮑魚(鹽燒)

黃花魚一夜干

醬油炒雜菜

炒雜菜也做得不錯,份量大而且椰菜也爽脆。
芝士年糕

牛油果軟殼蟹反卷  $98  /  芝士香蔥玉子燒  $58

蜜汁燒菠蘿  $48  /  原個迷你南瓜雪葩  $78  /  迷你椰子雪葩  $78

2023-12-08
廚師推介刺身拼盤(7點)
黃花魚一夜干
2024-01-31 53 瀏覽
一班Sakel lover🍶下次食飯我有好介紹 全港最齊最多自助sake機🍶🍶🍶😋😋仲有private room咁曬大時大節成班朋友酒局😗🍶Always said yes to Japanese food !!!如果唔知食咩交比我諗一定系日本餐😛😛 今日lunch嚟左響4000尺超級大 空間感十足 食得好舒服 叫左佢地特選壽司🍣platter 好新鮮 飯量啱啱好 刺身定食 呢到最好系咩 系可以自助落單有得自己揀要小飯 有得小飯好重要‼️😂對於咩都想食嘅我就啱晒 仲有得跟lunch add on engawa 🍣 我最中意食咖😛😛😛
仲有private room咁曬大時大節成班朋友酒局😗🍶