超級有氣氛的巨型原條藍鯨吞拿魚解體宴‼️估唔到喺香港🇭🇰可以食到日本原條直送巨型藍鰭吞拿魚仲可以即場近距離觀看吞拿魚解體秀同埋品嗜。即刻約埋好朋友一齊喺位於觀塘嘅響居酒屋一齊體驗一下🎏全場氣氛超級好,4000呎隱世居酒屋全部座無虛席,居酒屋🏮 邀請咗香港和食文化協會會長 Charles Chen jr. 講解和食文化同吞拿魚知識,令大家更了解日本🇯🇵文化同知識,現場仲有全港首部最大型自助清酒機🍻供應超過70款清酒、各式日本焼酎、威士忌等‼️ 我同朋友仲即場飲多款來自新潟、山形、三重、秋田等三十多個縣的清酒、燒酎。🐟巨型九州藍鰭吞拿解體宴🐟🎏近距離觀看吞拿魚解體秀🎏即場品嚐以切、炸、煮、灸、握、漬等和食烹調技巧精心製作的稀有部位,例如魚鮫拖羅(鎌拖羅)、背拖羅(分身)、赤身、中落、腦天等 🎏欣賞師傅在席間示範火灼拖羅、手巻壽司等技術,即製即食🎏親自採刮「中落」赤身(Negitoroネギトロ)🎏即場試玩全港最大型自助清酒機當晚即場品嚐嘅吞拿魚,喺我同朋友咁耐以喺識過最新鮮最好味,完全無經過冰鮮處理,無論任何部位都入口即溶🥹 仲可以現場同其他賓客採刮「中落」赤身同互動,係一個好難忘嘅體驗。🎏響
超級有氣氛的巨型原條藍鯨吞拿魚解體宴‼️

🐟巨型九州藍鰭吞拿解體宴🐟
🎏近距離觀看吞拿魚解體秀
🎏欣賞師傅在席間示範火灼拖羅、手巻壽司等技術,即製即食
🎏親自採刮「中落」赤身(Negitoroネギトロ)
🎏即場試玩全港最大型自助清酒機

🎏響 居酒屋 (觀塘)

#響居酒屋 #香港居酒屋
#巨型原條藍鰭吞拿魚解體宴 #吞拿魚解體
#japaneserestaurant #bluefintuna #tuna
2024-01-23 50 瀏覽
我要介紹的是位於觀塘的一家隱世居酒屋,名為「4000尺觀塘隱世居酒屋」。這裡提供人均價位約三百多蚊的Omakase套餐,給客人帶來高品質的用餐體驗。首先,這家餐廳的環境非常寬敞,讓人感到舒適自在。一進門就能看到全港首部最大的自助清酒機,提供超過70種清酒供客人選擇,絕對是清酒愛好者的天堂。Omakase套餐包括了多道精緻的菜品,從小食前菜、壽司/刺身、三款熱食、五款燒物、燒酒/飲品、到甜品,應有盡有。整體而言,這裡的菜品口味都相當出色,給人留下了深刻的印象。我極度推薦他們的海膽、左口魚肉和魚鯢,不僅味道出眾,而且價格也相當合理。如果你想前往這家餐廳,它位於觀塘鴻圖道90號6樓,是一個隱世的寶藏,非常值得一試。不論是用餐氛圍還是美食品質,都能讓你度過一個美好的用餐時光。

2024-01-10 909 瀏覽
話說早幾日係觀塘食左間幾好既居酒屋🏮價錢親民,好低食嫁!以咁既價錢可以食到高質既居酒屋🏮真係好難得嫁!呢度既食物種類有好多,有刺身、壽司、小食、鍋物、串燒、飯及面類等等,想食乜基本上都有😍🥢壽司🍣三文魚腩壽司🍣本鮪大拖羅壽司🍣玉子壽司🍣蟹膏壽司🍣全部壽司都好新鮮,大拖羅真係好正,價錢仲要唔貴嫁,蟹膏壽司好特別😍佢會將蟹膏整到好似啫喱咁,同壽司飯一齊食就好夾🥰食落勁重蟹膏味,勁足料👍🏻🔸芝士香蔥玉子燒勁多芝士喺面,呢個就一定要趁熱食啦!香蔥味唔會好重,本身我唔係好鍾意食蔥嘅,但佢夾埋玉子燒一齊食又唔錯wo👍🏻🔸日式蟹肉忌廉餅炸到金黃色既蟹肉忌廉餅,必食呀!咬開記有蟹肉忌廉流出嚟,熱辣辣😋🔸壽喜燒牛肉鍋壽喜燒我覺得就偏甜,如果冇咁甜就更加好👍🏻不過份量就十足👍🏻超大煲呀!🥢串燒鹽燒日本雞腎汁燒日本雞肝燒日本五花腩鹽燒雞軟骨鹽燒雞翼2隻燒得岩岩好,好岀色呀!如果再加多杯啤酒一齊食,簡直就完美😍🔸三文魚蟹籽炒飯比我想像中大碟好多🫣色彩鮮艷,勁多蟹籽係面,三文魚份量都唔小嫁,係勁足料既炒飯,仲要好有鑊氣tim呀!
話說早幾日係觀塘食左間幾好既居酒屋🏮

呢度既食物種類有好多,有刺身壽司、小食、鍋物、串燒、飯及面類等等,想食乜基本上都有😍

🥢壽司🍣

汁燒日本雞肝
燒日本五花腩
鹽燒雞軟骨
鹽燒雞翼2隻
燒得岩岩好,好岀色呀!如果再加多杯啤酒一齊食,簡直就完美😍

🔸三文魚蟹籽炒飯
2023-12-29
2024-01-09 58 瀏覽
觀塘不嬲都出名多好嘢食,呢排成日聽到人講呢間居酒屋有一部好大嘅清酒機,可以自己去浸清酒,仲要好平嘅價錢就可以任飲添,咁就梗係要去試吓啦。一去到門口就見到個清酒機,真係好大部呀,我同朋友都不停出去斟酒,又好飲又好玩。而且佢一次可以俾你針到10杯,咁就唔使要行嚟行去咁多轉啦。而且呢度嘅嘢食都好出色,呢個燒牛肉真係好好食,而且價錢又唔貴,佢嘅牛肉整得啱啱好唔會太硬,亦都好有牛味。同埋佢嘅串燒都燒得好出色,食落佢食材好新鮮,而且調味得啱啱好。呢度除咗部清酒機好玩之外,估唔到食物都好有質素。而且呢度嘅環境好大,啱晒一大班朋友嚟gathering,又可以坐喺度傾吓偈飲下酒,唔怪得咁多人推薦啦。

2024-01-04 51 瀏覽
帶細佬去接哥哥放學前,食餐好先🍱近近地,嚟到觀塘呢間4000呎居酒屋🏮食lunch入門位就有一座 全港首部最大型自助清酒機🍶 超過70款清酒可供選擇可惜我今次帶住小朋友,享受唔到呢種快樂..下次約埋班fd再嚟試吓先🤩我哋去嗰日係入冬最凍當日⛄️但港女啊媽我 仍然食最愛嘅魚生飯🍣呢個 💫特選魚生飯 $88由多款日本直送🇯🇵時令刺身 精製而成💫九洲叉燒拉麵 $88細佬最愛,叉燒肉肥瘦適中🍜💫一口牛肉釜飯 $98油脂分布平均,啖啖肉質嫩滑🥩💫燒明太子寺羽 $38炸得香口 脆卜卜,必食小食推介👍🏻現場仲會有駐場國際酒匠及唎酒師,得閒放工後同班朋友嚟整返杯🍶再叫返兩串燒烤chill吓啦😎#觀塘餐廳#居酒屋 #自助清酒機#清酒
帶細佬去接哥哥放學前,食餐好先🍱
近近地,嚟到觀塘呢間4000呎居酒屋🏮食lunch

入門位就有一座 全港首部最大型自助清
酒機🍶 超過70款清酒可供選擇
可惜我今次帶住小朋友,享受唔到呢種快樂..
下次約埋班fd再嚟試吓先🤩

我哋去嗰日係入冬最凍當日⛄️
但港女啊媽我 仍然食最愛嘅魚生飯🍣
呢個
💫特選魚生飯 $88
由多款日本直送🇯🇵時令刺身 精製而成

💫九洲叉燒拉麵 $88
細佬最愛,叉燒肉肥瘦適中🍜

💫一口牛肉釜飯 $98
油脂分布平均,啖啖肉質嫩滑🥩

💫燒明太子寺羽 $38
炸得香口 脆卜卜,必食小食推介👍🏻

#觀塘餐廳
#居酒屋 #自助清酒機
#清酒
2023-12-28 49 瀏覽
門口位置係全港首部最大型自助清酒機超過70款清酒任飲 都係只係$188🤪約埋三五知己朋友一齊黎聚下就啱晒啦😝而我地2個有選擇困難既人類😹叫佢個秋祭二人餐就啱晒🤪一個價錢 由小食到甜品 咩都有齊😌🔸小食(枝豆 涼拌洋葱 炸鹽酥雞) 都係送酒既開胃菜 特別欣賞個涼拌洋葱👍🏻 酸酸甜甜好開胃😍🔸廚師推介可以揀4種壽司或3款刺身刺身每一片都係厚切的肥美又鮮甜 好驚喜🫣 🔸廚部料理 (清酒煮蜆 蜜汁煎豬頸肉 雜菜鍋配烏冬)清酒煮蜆 好香既清酒做湯底 帶出蜆肉既鮮美😍豬頸肉非常惹味 一D都唔乾 我地最快食晒既係佢😹雜菜鍋配烏冬 Portion夠 甜豉油湯底 烏冬彈牙👍🏻🔸燒物(鹽燒鮑魚 鹽燒油甘魚餃) 鮑魚夠彈牙仲要一D都唔硬油甘魚餃勁大碟 肉質好嫰滑 食唔停口😆 (鹽燒五花腩串 味增豬腸串 鹽燒雞軟骨) 串燒整體燒得剛剛好 唔會太乾 保留到肉質嘅juicy口感 而且我鐘意佢地做法唔會好似其他港式居酒屋咁🫣 一味落勁多七味粉呢到完全可以食到食材本身既味道👍🏻食到好飽之際 仲要送埋甜品 😳
門口位置係全港首部最大型自助清酒機
超過70款清酒任飲 都係只係$188🤪

約埋三五知己朋友一齊黎聚下
就啱晒啦😝

而我地2個有選擇困難既人類😹
叫佢個秋祭二人餐就啱晒🤪
一個價錢 由小食到甜品 咩都有齊😌

🔸小食
(枝豆 涼拌洋葱 炸鹽酥雞)

都係送酒既開胃菜
特別欣賞個涼拌洋葱👍🏻
酸酸甜甜好開胃😍

🔸廚師推介
可以揀4種壽司或3款刺身
刺身每一片都係厚切的
肥美又鮮甜 好驚喜🫣

🔸廚部料理
(清酒煮蜆 蜜汁煎豬頸肉 雜菜鍋配烏冬)

清酒煮蜆 好香既清酒做湯底 帶出蜆肉既鮮美😍

豬頸肉非常惹味 一D都唔乾 我地最快食晒既係佢😹

雜菜鍋配烏冬 Portion夠 甜豉油湯底 烏冬彈牙👍🏻

🔸燒物
(鹽燒鮑魚 鹽燒油甘魚餃)

鮑魚夠彈牙仲要一D都唔硬
油甘魚餃勁大碟 肉質好嫰滑 食唔停口😆

(鹽燒五花腩串 味增豬腸串 鹽燒雞軟骨)
串燒整體燒得剛剛好 唔會太乾 保留到肉質嘅juicy口感

而且我鐘意佢地做法
唔會好似其他港式居酒屋咁🫣 一味落勁多七味粉
呢到完全可以食到食材本身既味道👍🏻

食到好飽之際 仲要送埋甜品 😳
2023-12-28 37 瀏覽
最近去咗觀塘一間好正嘅居酒屋,裝修好有氣氛,啲位好闊落,坐得好舒服,再加上食物又靚又好食,稱得上色香味俱全!仲有部超正自助清酒機,超適合一班朋友黎飲酒、食野、吹水!🎊🎉🍻🎈✶脆炸雞軟骨粒 $52雞軟骨炸至金黃色,外脆內軟,同埋分量都多✶蟹籽青瓜沙律醬 $68隻碟真係好靚,係新鮮爽口又開胃嘅蟹籽沙律。蟹柳同蟹籽都落得多✶廚師推介壽司拼盤(8點)$198我唔食生野所以全部都係男朋友食,佢係超鐘意食壽司、刺身,所以成日周圍食,而佢都話呢8件真係整得好好味好新鮮!同埋店員好貼心提醒食咗啲軍艦先,如果唔係紫菜會淋~✶豆腐雜菜煲 $88壽喜燒湯底嘅豆腐雜菜鍋,上檯都係熱辣辣,分量好多同埋好入味。係色香味俱全!✶三文魚蟹籽炒飯 $98呢個炒飯反而我地兩個都覺得一般~味道比較清淡,幾乎無咩味。男朋友話可能因為我食咗其他野最後先食炒飯所以咁覺得,最後我地打包咗返屋企第二日再自己調味炒返熱食~串燒系列肉質鮮美且保留了食品本來鮮味,佐酒嘅最佳選擇✧蜜汁燒菠蘿 $48超超超愛食蜜糖燒菠蘿嘅我地當然要叫啦~ 超好味,表面嘅蜜糖好脆而菠蘿好多汁好甜~✧鹽燒日本雞皮 $18我地都係超愛食雞皮嘅,所以每次食串燒肉必叫

✶脆炸雞軟骨粒 $52
雞軟骨炸至金黃色,外脆內軟,同埋分量都多

✶蟹籽青瓜沙律醬 $68

廚師推介壽司拼盤(8點)$198
我唔食生野所以全部都係男朋友食,佢係超鐘意食壽司刺身,所以成日周圍食,而佢都話呢8件真係整得好好味好新鮮!同埋店員好貼心提醒食咗啲軍艦先,如果唔係紫菜會淋~

✶豆腐雜菜煲 $88

✶三文魚蟹籽炒飯 $98

串燒系列
肉質鮮美且保留了食品本來鮮味,佐酒嘅最佳選擇

✧蜜汁燒菠蘿 $48

✧鹽燒日本雞皮 $18
我地都係超愛食雞皮嘅,所以每次食串燒肉必叫。呢度嘅雞皮燒得好脆好香,明明一人一串唔洗爭,男朋友食埋我嗰串

✧鹽燒雞翼2隻 $32
鹽燒可以保留雞翼原本嘅鮮味同多汁

✧燒日本五花腩 $28
五花腩好肥但係唔油膩,入口滿滿油花好滿足!

✧汁燒日本雞肉 $26
我地覺得相對其他串燒,汁燒日本雞肉就相對比較普通,不過肉質都鮮嫩~

✶柚子檸檬酒(杯)
以清新嘅柚子同檸檬口味調製,口感清新美味,令人精神一振~酸酸甜甜易入口

呢度仲有一部有好多唔同清酒飲嘅清酒機,真係好得意,但因為男朋友要揸車唔可以飲酒,得我一個飲,所以只係叫咗一杯~ 下次我地一定要再黎飲!!

總結,我極力推薦大家嚐試呢度嘅美食,真係好適合一大班朋友聖誕節一齊食,因為呢度小食嘅分量都多,大家一齊share就好啲,慢慢傾計慢慢食~價錢都唔係特別貴,算性價比高!呢度氣氛都好好同埋可以坐得耐~ ❤️✨
嚟到觀塘鴻圖道90號呢度,附近好多美食,包括曾經介紹過喺電梯底下嘅cafe,而今日介紹嘅呢間日式餐廳都係喺同一橦,而且一樣咁好食!餐廳地方十分闊落,座位舒適,門口旁有特色清酒機,而且仲養咗少量海鮮,食物款式都好多,性價比偏高👍🏻✨✍🏻 /海膽蟹膏豆腐▪️價錢:HK$88▪️美味指數:♥♥♥♥♥以為會有好多舊,嚟到得一舊仔豆腐(笑)。不過,最令人念念不忘就係呢舊豆腐!豆腐充滿蟹香味,上面鋪有超級新鮮嘅海膽,仲有啲三文魚籽,慢慢品嚐,值得☺️✨✍🏻 /牛油果軟殼蟹反卷▪️價錢:HK$98▪️美味指數:♥♥♥♥♥1份有6大舊,性價比好高嘅反卷!牛油果切到薄薄一片,每舊反卷都配有5片以上,上面再加蟹籽,再配香噴噴軟殼蟹,好飽肚🤣✨✍🏻 /燒明太子▪️價錢:HK$58▪️美味指數:♥♥♥♥♡明太子咸咸哋,好啱餸飯啊!✍🏻 /芝士年糕▪️價錢:HK$48▪️美味指數:♥♥♥♥♡本來麻麻哋呢類食物,但食落又ok喎,鐘意芝士嘅一定會更鐘意!✍🏻 /日式蟹肉忌廉餅▪️價錢:HK$48▪️美味指數:♥♥♥♥♡呢個正常發揮,外層炸得金黃香脆,內層充滿香噴噴蟹肉忌廉🦀✨✍🏻 /燒飯團▪️價錢:HK$28▪️美味指數:♥♥♥♥♡充滿肉鬆

✍🏻 /海膽蟹膏豆腐
▪️價錢:HK$88

✍🏻 /牛油果軟殼蟹反卷
▪️價錢:HK$98

✍🏻 /燒明太子
▪️價錢:HK$58
▪️美味指數:♥♥♥♥♡
明太子咸咸哋,好啱餸飯啊!

✍🏻 /芝士年糕

✍🏻 /日式蟹肉忌廉餅
▪️美味指數:♥♥♥♥♡
呢個正常發揮,外層炸得金黃香脆,內層充滿香噴噴蟹肉忌廉🦀✨

✍🏻 /燒飯團
▪️價錢:HK$28
▪️美味指數:♥♥♥♥♡
充滿肉鬆、芝麻香氣,外層燒成飯焦咁🍙✨

✍🏻 /茶漬飯:三文魚
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
超吸晴嘅月亮形狀碟,啱曬打卡,而且性價比好高,味道清清哋唔會好咸,啲飯同三文魚份量都幾多,最後食唔曬呢😋✨

✍🏻 /燒油甘魚鮫
▪️價錢:HK$128
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
第一次食魚鮫會附埋刀叉,好似鋸排咁,真係好大份,肉質鮮嫩,加埋檸檬汁,正🥰✨

2023-12-17 55 瀏覽
喺觀塘工廈有一間高質居酒屋🌟『響』,一入到舖頭入邊,就會見到牆身有一道好特別既清酒機牆,有超級多款唔同嘅清酒選擇!十分吸睛,係一個打卡位🤣.入到店內,環境非常寬闊,卡座都大好,坐得舒服,唔會好似其他居酒屋咁樣咁逼,而且仲設有獨立房間🌟.食物方面,我地首選叫左『廚師推介刺身拼盤(7點)』今日呢個刺身拼盤,入面有『北海道鮟鱇魚乾』,『北海道大溝貝』,『牛尾魚薄切』,『北海道鮮帶子』,『北海道海膽』,『油甘魚』。其中『牛尾魚』魚肉質細嫩、肉質緊實,做刺身食用味道清淡爽口,因此店家會配上酸酸的醬汁,吃落口會更夾!其於刺身亦都很新鮮,厚身,咬落口感十足!鮟鱇魚肝亦不會腥,吃落口綿綿的,非常好吃!.三文魚蟹籽炒飯炒飯炒得粒粒乾身,配上的三文魚粒都很大塊,再有蟹籽增加口感,十分惹味,不經不覺就吃完一碗🤣.牛肉壽喜燒鍋壽喜燒是一道我很喜愛的日式料理😳看圖片就知道這家牛肉的品質非常不錯了!每一片牛肉都很大塊!牛肉本身的香味非常濃郁,裏滿雞蛋液更加順滑細膩~壽喜燒汁甜甜的,配上大類蔬菜,非常好吃.日式蟹肉忌廉餅三塊忌廉餅都很大塊,外皮炸得很脆,內裡滿滿的蟹肉忌廉,很邪惡🤣.這家店位置在觀塘,地鐵站出直行都
食物方面,我地首選叫左『廚師推介刺身拼盤(7點)』
三文魚蟹籽炒飯
牛肉壽喜燒鍋
日式蟹肉忌廉餅
這家店位置在觀塘,地鐵站出直行都好快到!值得讚的是店內環境真的很寬闊,平時如果跟朋友聚會,這裡會是一個不錯的選!而且食物方面真的一點都不差🌟
2023-12-17 36 瀏覽
喺街市見姐姐劏魚可能見得多,「藍鰭吞拿魚解體宴」就第一次!歎為觀止唷!今次藍鰭吞拿魚解體宴真係確確實實嘅一個沉浸式體驗,不單止有原條60kg嘅藍鯨吞拿魚,同場有專門講導員同日本師父駐場解答,講解日本江戶時代的飲食文化及燒酒歷史。抱住個肚腩仔食到滿載而歸之餘,仲🧠增長了不少知識。餐廳大門一開,就俾左邊一排排的清酒機吸引住,大概有40款唔同地區同款式嘅清酒,好似身處日本咁,款款都想試!好在餐廳店員介紹,我個人推薦13,39號!🤭趁藍鰭吞拿魚解體前,同條60 kg嘅吞拿魚合照😎大概七點的時候全場爆滿👀,講導員會講述一下吞拿魚的背景,包括養殖場點樣養殖,吞拿魚的不同部位,以及點樣烹調先可以將吞拿魚最好味嘅一面呈現俾我哋。師傅拆解完之後就會服務員送上你張枱即時享用,所以十分新鮮。菜式方面,除左有炸雞,燉牛腩,毛豆作為前菜之外,亦都有非常特別嘅山掛刺身燒吞拿魚下巴,仲有非常暖胃嘅魚湯。接下來到主角出場,有非常稀有的鎌拖羅,大拖羅,中拖羅同赤身刺身,仲有不同部位的吞拿魚壽司無限量供應。食到中間的時候,壽司師傅叫大家行埋去條魚前面刮,刮佢骨同骨中間啲肉,呢個位置叫中落,亦都係赤身最好味的位置。中落加上

抱住個肚腩仔食到滿載而歸之餘,仲🧠增長了不少知識。

師傅拆解完之後就會服務員送上你張枱即時享用,所以十分新鮮。
燒吞拿魚下巴,仲有非常暖胃嘅魚湯。

食到中間的時候,壽司師傅叫大家行埋去條魚前面刮,刮佢骨同骨中間啲肉,呢個位置叫中落,亦都係赤身最好味的位置。中落加上甜蔥油埋一齊,正!

除此之外,解體宴都會包埋澳洲火炙A5和牛同埋火炙拖羅。

整餐飯體驗感非常豐富,吞拿魚一啲非常稀有的部位會用抽獎形式同食客互動,我都抽中一份腦天,入口非常嫩滑。

大家如果去嘅話,記住記住最尾一定要留肚食佢個吞拿魚手卷,好似入口即溶咁,好正唷~值得一試

響 居酒屋 (觀塘)

#觀塘美食 #chantaljj觀塘
#藍鰭吞拿魚解體宴 #藍鰭吞拿魚 #藍鰭
#吞拿魚解體宴#香港美食 #活魚 #廚師發辦
#難忘 #活刺身
#蒸魚腩爸媽觀塘好介紹 【💖觀塘隱世性價比高居酒屋😋】 🌟💖響 居酒屋🍣🏮📍觀塘鴻圖道90號6樓🔗https://s.openrice.com/QrbS0CZC800~uCpsKBA 💠蔥吞拿魚腩蓉油甘魚魚生飯🍣🩷推介🩷好足料🤭丼飯上面舖左滿滿嘅吞拿魚腩蓉,口感好綿滑,而且油香都好豐富🤤😋油甘魚味道甘甜鮮味,每啖都充斥住濃郁嘅魚油嘅香氣🤤😍魚生飯好彈牙又有米飯香,呢個魚生飯好好味😋💠一口牛肉釜飯🐮🐄熱辣辣上枱,滿滿嘅一口牛肉粒,每一啖飯都滲有香濃嘅牛肉味🤭配埋嫩滑嘅蛋漿同埋特製醬料,一齊融入熱辣辣的釜飯😋👍🏻💠帆立貝刺身🥰帆立貝刺身肉身好厚實,食落口味道仲好鮮甜😍口感十分彈牙🤤好新鮮好好味😋💠左口魚邊壽司🐟🩷推介🩷燒過嘅左口魚邊魚仍有微溫😍食落口濃郁甘香,入口即溶,好正🤭🥰😍魚油仲非常豐富,鮮味甘香👍🏻👍🏻正💠炸芝士年糕🧀🩷推介🩷軟滑煙煙韌韌,咬入口仲有濃郁又香噴噴嘅芝士香味🧀好味😋💠日式炒雜菜🥬份量足夠,炒後仍可以保持雜菜嘅爽脆口感,味道清甜😋😋💠燒明太子手羽🐓皮脆肉嫩😍 入面充滿大量明太子,食落口有少少辣,但越食越惹味🤩🤩💠檸蜜🍋💠凍檸蜜🍋🍴 餐廳環境舒適寬敞,仲有全港首
#蒸魚腩爸媽觀塘好介紹 【💖觀塘隱世性價比高居酒屋😋】

🌟💖響 居酒屋🍣🏮
💠蔥吞拿魚腩蓉油甘魚魚生飯🍣

💠一口牛肉釜飯🐮🐄

💠帆立貝刺身🥰

💠左口魚邊壽司🐟

💠炸芝士年糕🧀🩷推介🩷
軟滑煙煙韌韌,咬入口仲有濃郁又香噴噴嘅芝士香味🧀好味😋

💠檸蜜🍋

💠凍檸蜜🍋

🍴 餐廳環境舒適寬敞,仲有全港首部最大型嘅自助清酒機😍😍🤭🤭超過70款清酒🥃🥃🤤仲特設有藍鰭吞拿魚即場解體宴🐟💖同埋駐場國際酒匠及唎酒師🤩🤩店員服務態度好👍🏻上菜速度快,抵讚😝
2023-12-11 121 瀏覽
見到$188/位清酒放題,一心諗住試吓啦佢所謂嘅放題係用清酒機自己斟,唔飲由自可…斟第一杯已經飲到啲清酒變咗😱‼️佢仲夠膽死放「生元」酒呢啲有微碳酸嘅清酒喺入面,咁當然又係無晒碳酸感又變晒味啦…食物非常一般,完全感受唔到居酒屋嘅氣氛叫咗壽司🍣,好明顯啲魚生唔係新鮮貨;其他熟食都係一般水準。三個人叫咗5-6樣嘢食,淨係個清酒放題已經瀨晒嘢成肚火😢,埋單每人$600。一間完全唔尊重日本飲酒文化嘅「居酒屋」真心無下次。
見到$188/位清酒放題,一心諗住試吓啦
食物非常一般,完全感受唔到居酒屋嘅氣氛
叫咗壽司🍣,好明顯啲魚生唔係新鮮貨;其他熟食都係一般水準。
一間完全唔尊重日本飲酒文化嘅「居酒屋」真心無下次。

2023-12-10 41 瀏覽
諗住同朋友去居酒屋食嘢準備飲清酒🍶觀塘呢間居酒屋有超過70款清酒,仲有駐場唎酒師,join會員可以免費試兩杯🍶款式種類夠多,好多大牌子三粒米、獺祭都有☺️✅火灸魚生飯朋友想食魚生飯,叫咗呢款有三文魚、油甘魚、左口魚邊、蟹籽,味道都唔錯✅豆腐雜菜煲想食雜菜煲均衡飲食一下,點多個稻庭烏冬配湯食啱啱好😜✅⁠牛油果軟殼蟹反卷牛油果嘅配搭軟殼蟹口感豐富🦀賣相又靚又好食✅串燒鹽燒雞軟骨、汁燒日本雞肉、燒日本五花腩、自家製免治雞軟骨棒、鹽燒牛舌串燒整體都唔錯,唔會燒得太乾,保留到肉質嘅juicy口感✅黑糖抹茶蕨餅最後叫咗個甜品,抹茶味好濃,個人都幾中意蕨餅嘅口感,加黑糖仲好食😋🐻總結清酒放題相當吸引,而且酒的質素都好好👍🏻💛好味指數:4.5/5 💜回頭指數:4.5/5📍響 居酒屋 (觀塘)觀塘鴻圖道90號6樓
諗住同朋友去居酒屋食嘢準備飲清酒🍶

✅火灸魚生飯
✅豆腐雜菜煲
想食雜菜煲均衡飲食一下,點多個稻庭烏冬配湯食啱啱好😜

✅⁠牛油果軟殼蟹反卷
牛油果嘅配搭軟殼蟹口感豐富🦀賣相又靚又好食

✅串燒
串燒整體都唔錯,唔會燒得太乾,保留到肉質嘅juicy口感

✅黑糖抹茶蕨餅
🐻總結
清酒放題相當吸引,而且酒的質素都好好👍🏻

💛好味指數:4.5/5 💜回頭指數:4.5/5

📍響 居酒屋 (觀塘)
觀塘鴻圖道90號6樓
🐟🐟巨型九州藍鰭吞拿解體宴🐟🐟源於日本和歌山縣的「吞拿魚解體 Show」,通常只會在特別的場合舉行,結合飲食與娯樂文化的獨特體驗。🎏《響》居酒屋於秋祭期間特別推出「巨型藍鰭吞拿魚解體宴」,即場將數十公斤的巨型藍鰭吞拿魚「解體」,可以近距離欣賞整個過程,場面非常震撼!同場配合文化導賞,客人不僅可品嚐到吞拿魚的各個稀有部位,更可欣賞刺身師傅展示純熟既宰割技術和親自體驗刮取魚骨上的「中落」赤身。解體宴提供豐富的菜單,包括佐酒小食、炸物、吸物、四色刺身、壽司、主食和甜品等等。吞拿魚的稀有部位,包括魚骹拖羅、大拖羅、中拖羅和赤身,熱鬧的氛圍,令是次巨型九州藍鰭吞拿解體宴充滿歡樂,完全是視覺和味覺的享受,大滿足❤️📍響 居酒屋 Hibiki Japanese Restaurant主辦機構:香港和食文化協會
🐟🐟巨型九州藍鰭吞拿解體宴🐟🐟

解體宴提供豐富的菜單,包括佐酒小食、炸物、吸物、四色刺身壽司、主食和甜品等等。吞拿魚的稀有部位,包括魚骹拖羅、大拖羅、中拖羅和赤身,熱鬧的氛圍,令是次巨型九州藍鰭吞拿解體宴充滿歡樂,完全是視覺和味覺的享受,大滿足❤️

主辦機構:香港和食文化協會
2023-12-05 36 瀏覽
最近同老公去了響 居酒屋😋響 居酒屋菜單有多款日式美食。每款都非常吸引! 居酒屋在做清酒任飲優惠,見到有不少客人在清酒機面前自行揀選喜歡的清酒,氣氛相當好🎉⭐️北海道海鮮丼 💲198海鮮丼份量豐富。以赤牡丹蝦、帆立貝、吞拿魚腩蓉、三文魚籽和三文魚為主要配料。每一口都帶來新鮮、鮮美的口感。⭐️廚師推介壽司拼盤(8款)💲198壽司拼盤賣相精緻,其中帆立貝、中拖羅、三文魚籽和海膽蟹膏為其中的亮點。帆立貝鮮嫩多汁,帶有微妙的甜味。中拖羅顏色粉嫩,魚香持久。海膽蟹膏帶來濃郁的海鮮味道。⭐️鰻魚炒飯💲108炒飯口感香氣四溢,每粒飯都沾有醬汁。鰻魚的軟嫩肉質與飯粒的結合非常美味。⭐️日本一口炸芝士(6粒)💲48一口芝士炸得香脆,內餡融化,每一口都帶來濃郁的芝士風味。📍響 居酒屋 觀塘鴻圖道90號6樓

⭐️北海道海鮮丼 💲198

⭐️廚師推介壽司拼盤(8款)💲198

⭐️鰻魚炒飯💲108

⭐️日本一口炸芝士(6粒)💲48
一口芝士炸得香脆,內餡融化,每一口都帶來濃郁的芝士風味。

📍響 居酒屋
觀塘鴻圖道90號6樓