2024-05-03 62 瀏覽
餐廳營造出濃厚既韓國文化氛圍 裝飾音樂都係韓味濃真係好似飛咗一轉韓國咁😍==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🍴Pork & Beef Set Menu 2pp Set 韓國菜最大特色就係佢有好多道前菜 未食正餐之前已經食咗好多好味嘅小食☺️🐷五花肉 豬肩肉 調味特級牛肋臀 Pork 正宗韓國菜單 可以品嚐到地道韓國燒肉🥰🥗牛油果&生果沙律 🥑🍲泡菜豬肉湯 完全係食得出豐富既烹飪經驗同技巧 濃濃既泡菜湯 平衡咗泡菜同豬肉嘅味道😚🍨雪糕 最後食返個雪糕 真係大滿足啦🥰
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌
🍴Pork & Beef Set Menu 2pp Set

🥗牛油果&生果沙律 🥑

🍨雪糕 最後食返個雪糕 真係大滿足啦🥰
👦🏻👧🏻我哋一向都好少食韓國菜,但自從食過醬油蟹之後,就開始搵邊間韓國餐廳有好食嘅醬油蟹😆!呢間韓國餐廳除咗有醬油蟹,仲有湯鍋類、燒肉、燒海鮮、煎餅等等,燒肉會有店員全程幫手燒烤,可以坐喺度等食正阿🤭!一嚟到店員會送上六款韓式前菜,清新爽脆嘅芽菜、蘿蔔絲同泡菜令人打開味蕾!🦀醬油蟹一隻 $250醬油蟹會跟一碗牛油飯,滿滿嘅橙色醬膏甘甜美味,醬肉鮮甜滑溜,同埋生雞蛋撈落去紫菜飯入面,食起嚟真係好美味阿!🥩雪花牛肉 $250店員會幫我地燒肉類,燒好咗嘅肉會放喺翠玉瓜上面,令到牛肉唔會過熟,好貼心。雪花牛肉肉味濃郁,肉質軟腍。🐖護心肉 $150豬肉帶油脂嘅甘香,富有彈性,食落幾爽口,鐘意佢唔太肥膩👍🏻~🥚蒸蛋 免費每枱都會送一客鐵板蒸蛋,上枱時熱辣辣夠哂嫩滑,入面有紅椒同綠椒,增加咗爽脆嘅口感~🍹西柚梳打$48食完燒肉飲番杯酸酸地嘅係有梳打,解吓油膩都唔錯~🥤可樂 $20📍 韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖

🦀醬油蟹一隻 $250

🥩雪花牛肉 $250

🐖護心肉 $150

🥚蒸蛋 免費

🍹西柚梳打$48
食完燒肉飲番杯酸酸地嘅係有梳打,解吓油膩都唔錯~

🥤可樂 $20

📍 韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)
2024-04-25
2024-05-01 38 瀏覽
尖沙咀一向都係韓國菜嘅勝地,今次到訪位於帝國中心嘅「韓脈」,聽講餐廳主要都係韓國人打理,咁樣食物質素一定會比較接近韓國口味。醬油蟹聽講多數過嚟嘅都會食醬油蟹,所以我都叫返碟試吓。醬油蟹外觀上都幾乾淨,蟹肉呈現半透明嘅顏色。而蟹膏部份係鮮橙色,中間夾雜着黃色,睇落去都已經好新鮮。一啖食落去係鮮甜嘅味道,然後就有醬油嘅鹹香味。調味烤牛扒 食得韓國嘢都唔少得燒肉,所以我就叫咗一碟試吓。牛扒預先經過醃製,所以大火燒香之後仍然可以保持住肉汁,邊緣仲有朝香嘅味道。牛胸肉大醬湯食完啲乾身嘅嘢,不妨可以飲番個湯暖下位。湯身夠深色同埋濃郁,除左煮到入晒味嘅牛胸肉之外,仲有豆腐和香蔥做配菜。葛根水冷麵韓式嘅水冷麵夠晒冰凍,食嘅時候可以先用剪刀剪開,口感會比平時出邊中式嘅面更加爽口。韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖

醬油蟹

調味烤牛扒

牛胸肉大醬湯

葛根水冷麵

韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)
2024-04-26 41 瀏覽
🇰🇷Korean Raw Crab🦀 ✨醬油蟹Marinated Soy Sauce Crab醬油蟹充滿金黃的蟹膏,甘香鮮甜,再將軟糯滑溜的蟹肉擠出伴入紫菜飯中,與蛋黃和麻油的香氣交織,入口香濃惹味,層次豐富,口感軟綿。✨雪花牛肉Chuck Tail油花適中帶肉汁,肉質軟嫩有咬口。✨蜂窩五花腩Beehive-shaped Pork Belly五花腩豬肉味濃,厚度恰好,肉質爽口,沾少許包肉醬或麻油海鹽更有風味,用生菜包裹食用可減低油膩感。✨韓牛牛筋骨湯Bone broth with beef tendons湯頭用牛骨熬至奶白,味道溫和,醇厚濃郁,毫不油膩。牛筋份量十足,口感軟腍,筋膜位帶點爽脆。✨前菜多款前菜任添,包括鐵板烤蛋、醬油醃鵪鶉蛋、泡菜、酸蘿蔔、大豆芽、翠玉瓜、沙律和新鮮生菜等。P.S. 餐廳此前叫韓珍,最近改名為韓脈
🇰🇷Korean Raw Crab🦀
✨醬油蟹Marinated Soy Sauce Crab

✨雪花牛肉Chuck Tail
油花適中帶肉汁,肉質軟嫩有咬口。

✨前菜

P.S. 餐廳此前叫韓珍,最近改名為韓脈

2024-04-25 481 瀏覽
行開尖東見到呢間韓國嘢有每日製作嘅新鮮醬油蟹食, 呢排又無時間去韓國, 於是入去試試佢. 餐廳環境寬敞, 燈光柔和, 坐得舒服. 嘢食選擇多, 我哋主要嗌醬油蟹同燒烤. 職員態度幾好, 會主動幫手燒嘢食, 燒完仲會細心剪開, 網少燶會好快換網. 值得一提係佢吸油煙嘅設備好好, 唔會燒到成身味🙃前菜豐富有六款: 沙律 /泡菜/ 蘿蔔/ 芽菜/ 魚仔/ 醬油醃鵪鶉蛋. 當中醬油鵪鶉蛋好入味, 食完仲想再食🙃 主菜未嚟首先嚟個送嘅蛋餅🍳入面有紅綠椒, 食落好濃蛋香味, 趁熱食😋呢度嘅招牌醬油蟹🦀每日新鮮製作, 鮮味十足. 醃得好入味, 鹹度又剛好, 蟹膏勁多, 撈埋落有麻油香味嘅紫菜飯度食, 每一啖都又香又滑溜! 完全有韓國食醬油蟹嘅感覺, 必食!牛肋骨🥩好新鮮, 肉質鮮嫩多汁, 配生菜一齊食加埋醬汁增加口感, 完全唔油膩. 蔬菜🥬新鮮, 拼盤以菇類為主, 亦有蘆筍, 南瓜, 翠玉瓜等等. 鱔🐟係另一個重點, 份量都幾多有三條, 肉質嫩滑🫰🏻💛個人必食推介: 醬油蟹, 特級牛肋骨返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)#韓式蛋餅 ($0)#醬油蟹 ($250)#特級牛肋骨 ($275)#蔬菜蘑菇拼

💛個人必食推介: 醬油蟹, 特級牛肋骨

返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)

#韓式蛋餅 ($0)
#醬油蟹 ($250)
#特級牛肋骨 ($275)
#蔬菜蘑菇拼盤 ($100)
#鱔 ($198)

@hanmat_empire

📍 HAN MAT - 韓脈
尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖

#instafood #instafoodie #foodiegram #drinkdrinkeateatuide #drinkdrinkeateatguy #帝國中心 #尖沙咀 #尖東 #尖沙咀美食 #食好西 #DE九龍篇
  • 前菜
  • 特級牛肋骨
2024-04-25 35 瀏覽
主打韓式燒烤🔥原名韓珍,現改名為「韓脈」老闆是居港韓國人🇰🇷食材如蔬菜、醬汁💦調味品和冷麵大多由韓國直送✈️必吃這𥚃的醬油蟹🦀螃蟹本身非常新鮮、肉厚又爆膏😍放入秘製醬油醃製後鮮味提升🔝味道有層次,不會太鹹,蟹肉鮮嫩通透😋其招牌牛肋骨,加入多種醬料長時間醃製🥩包括人參、紅酒、大蒜、綠茶、香草、咖喱、大醬、辣椒八種調味🧂食法講究,由淡至濃,豐富且帶層次,為客人帶來最地道的韓風感受😃護心肉,位於豬的橫隔膜和肝之間🐷每隻豬只有二百至三百克,極為矜貴🤑燒香後帶點油脂的甘香,爽滑彈牙😙含豐富的纖維,又略帶點油花,肉質軟腍,還具有濃郁醇香的豬肉原味🤤另外,韓國代表性經典美食之一,莫過於有著清澈湯頭的「雪濃湯」,將牛蹄、牛膝骨、牛胸肉及内臟熬制而成的🥘燉製出来的乳白色湯汁,香醇濃郁,湯中的鮑片及牛肉味道香嫩可口🤩
主打韓式燒烤🔥
原名韓珍,現改名為「韓脈」
老闆是居港韓國人🇰🇷
食材如蔬菜、醬汁💦
調味品和冷麵大多由韓國直送✈️

必吃這𥚃的醬油蟹🦀
螃蟹本身非常新鮮、肉厚又爆膏😍
放入秘製醬油醃製後鮮味提升🔝
味道有層次,不會太鹹,蟹肉鮮嫩通透😋

其招牌牛肋骨,加入多種醬料長時間醃製🥩
包括人參、紅酒、大蒜、綠茶、香草、
咖喱、大醬、辣椒八種調味🧂
食法講究,由淡至濃,豐富且帶層次,
為客人帶來最地道的韓風感受😃

護心肉,位於豬的橫隔膜和肝之間🐷
每隻豬只有二百至三百克,極為矜貴🤑
燒香後帶點油脂的甘香,爽滑彈牙😙
含豐富的纖維,又略帶點油花,肉質軟腍,
還具有濃郁醇香的豬肉原味🤤

另外,韓國代表性經典美食之一,
莫過於有著清澈湯頭的「雪濃湯」,
將牛蹄、牛膝骨、牛胸肉
及内臟熬制而成的🥘

燉製出来的乳白色湯汁,香醇濃郁,
湯中的鮑片及牛肉味道香嫩可口🤩
  • 特級牛肋骨
  • 護心肉
  • 鮑魚雪濃湯
2024-04-24 29 瀏覽
帝國中心 地道韓式風味 韓國菜真係心頭好,今次同朋友嚟到尖沙咀帝國中心-韓脈聚會。餐廳menu菜式選擇好豐富。燒肉 、小食、湯類同麵食。還原地道韓風小菜六小碟(泡菜、翠肉瓜、芽菜、沙津、魚糕、鵪鶉蛋)醬油蟹 配紫菜飯 推介🥰醬油蟹蟹身肥美多膏鮮甜,甘甜清爽。滿滿蟹膏撈埋紫菜飯一齊食一流☺️人參雞湯🐓食韓國菜,點少得整返個熱辣辣湯。原只雞包住軟糯米,清甜養生。飲落好舒服。牛肉炒粉絲🥩味道香濃,炒到亦好入味。份量亦足。牛肉嫩滑而粉絲亦爽口,口感一流芝士炒年糕芝士量好足,焗得香濃。年糕彈牙,醬汁微辣帶甜,非常開胃蕎麥煎餅煎炸香口野絕對唔可以少,包裹住滿滿泡菜豬肉,香脆惹味韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)📍尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號鋪
帝國中心 地道韓式風味

小菜
六小碟(泡菜、翠肉瓜、芽菜、沙津、魚糕、鵪鶉蛋)

醬油蟹 配紫菜飯 推介🥰

人參雞湯🐓

牛肉炒粉絲🥩

芝士炒年糕
芝士量好足,焗得香濃。年糕彈牙,醬汁微辣帶甜,非常開胃

蕎麥煎餅
煎炸香口野絕對唔可以少,包裹住滿滿泡菜豬肉,香脆惹味

韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)
📍尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號鋪
(*♡´◡` 人´◡` ♡*)゚朋友想食醬油蟹,就搵左尖沙咀呢間韓脈同佢試🥢,順便韓燒睇返資料,餐廳原名叫韓珍,近期改左名😮一入座就有多款惹味前菜,竟然有沙律菜同送鐵板蛋餅🍳🦀 醬油蟹 & 牛油飯 ($250)平時唔食生嘢,同埋第一次食醬油蟹嘅我,驚覺原來醬油蟹膏撈飯超好食🥹🥹🥹勁鮮甜、質地又粘粘地好滿足‼️🥩 牛肉眼 ($250)🥩 牛舌 ($170)職員會勁細心咁幫手燒,仲要燒到啲肉啱啱好🤌🏼,唔使點醬都好食仲將肉剪埋粒,超級好嘅服務
(*♡´◡` 人´◡` ♡*)゚
朋友想食醬油蟹,就搵左尖沙咀呢間韓脈同佢試🥢,順便韓燒
睇返資料,餐廳原名叫韓珍,近期改左名😮
一入座就有多款惹味前菜,竟然有沙律菜同送鐵板蛋餅🍳

🦀 醬油蟹 & 牛油飯 ($250)
勁鮮甜、質地又粘粘地好滿足‼️

🥩 牛肉眼 ($250)
🥩 牛舌 ($170)
仲將肉剪埋粒,超級好嘅服務
韓脈 原名韓珍🇰🇷六點左右到,餐廳暫時沒有人。到了7:30才開始多人。首先來七個小前菜,特別喜歡滷水鵪鶉蛋,和熱烘烘的鐵板煎蛋餅。🥳☻︎醬油蟹以新鮮的螃蟹為主角,搭配醬油和其他香料烹調而成。螃蟹的肉質鮮嫩,每一口都是螃蟹的鮮甜,而醬油的鹹香蟹膏更是提升了整道菜的口感,跟生蛋和紫菜飯一起伴着吃,滋味無窮。☻︎牛油果生果沙律新鮮的牛油果搭配超級多的鮮甜多汁的車厘茄,很喜歡呢。☻︎牛胸肉大醬湯牛胸肉經過長時間的燉煮,肉質鮮嫩,搭配豆腐和濃郁的湯底,食完暖笠笠。店員會幫忙燒肉,很專業,我和朋友可以耍廢🥳☻︎燒蜂窩五花肉,五花肉的肥瘦適中,燒烤後,外皮酥脆,內部多汁,香噴噴。☻︎燒豬肩肉肉質鮮嫩多汁,豬肩肉本身帶有豐富的油脂,內部保持了豬肉的鮮嫩口感,調味都恰到好處,帶有微微的甜味和炭烤的香氣!👍🏼☻︎燒調味特級牛肋肉特級牛肋肉的肉質鮮嫩,油脂分布均勻,每一口都能品味到牛肉的鮮美。調味特別的醬汁更是為這道菜增添了豐富的風味,令人回味的菜式,完全不需要添加任何醬汁。☻︎雲呢拿雪糕🍦少少的甜品作結😊不是試食活動*
韓脈 原名韓珍🇰🇷

六點左右到,餐廳暫時沒有人。到了7:30才開始多人。

☻︎醬油蟹

☻︎牛油果生果沙律
新鮮的牛油果搭配超級多的鮮甜多汁的車厘茄,很喜歡呢。

☻︎牛胸肉大醬湯

店員會幫忙燒肉,很專業,我和朋友可以耍廢🥳

☻︎燒調味特級牛肋肉

☻︎雲呢拿雪糕🍦
少少的甜品作結😊

不是試食活動*

2024-04-13 50 瀏覽
🍱餐廳:韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)🍽️類別:韓國菜💯推薦指數:7/10≡※≡※≡※≡※≡※ 🍑桃仔推薦必試菜式🍑 ≡※≡※≡※≡※≡▪️醬油2人套餐 $398套餐包含了一隻醬油蟹、兩隻醬油蝦和兩隻醬油鮑魚。小編和友人尤其喜歡醬油蟹,其醬油調味恰到好處,徹底浸入蟹肉後,讓其咸香與鮮味並重,而且沒有腥味。蟹肉鮮嫩通透,蟹膏呈金黃色,賣相相當不錯,而且份量頗多,將白飯拌入蟹蓋中享用更加滋味。≡※≡※≡※≡※≡※≡ 💁🏻‍♀️值得一試系列💁🏻‍♀️ ≡※≡※≡※≡※≡※≡※▪️五花肉 $340一共有4大片厚厚的五花肉,其肉質柔軟,充滿油脂感,可見品質不錯,推薦給想過下韓燒口隱又不想有太大罪惡感的朋友。≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※😍整體評分 味道:🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟服務態度:🌟🌟🌟🌟
🍱餐廳:韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)
🍽️類別:韓國菜

味道:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
🍽️ Ginseng Chicken Soup $118It's a must-try during the winter! The chicken portion is substantial, and the meat is not overcooked. The soup base also has a hint of porridge, making it a satisfying and filling meal.🌱🍽️ Pork Hocks $350The meat is sooo tender! One of the best I’ve had in years. It's genuinely delicious even without any additional sauce. I never expected the portion of this Korean-style pork hock to be so generous when I ordered it!
🍽️ Ginseng Chicken Soup $118

🌱
🍽️ Pork Hocks $350

這兒的醬油蝦,蟹和鮑魚味道不錯,不死咸,但如果加埋檸檬就更對味。拌麵的辣度十足,愛吃辣的一定要試。比較可惜的是沒有豨腳,葱煎餅,明太魚湯等菜式。店長很好人,有禮貌,會說一口流利英語,有中,英文餐牌提供,就算不懂韓文也沒關係。

• 牛肋骨煲
  • 醬油蟹
繼上次吃過醬油蟹後,有朋友介紹話帝國中心上面有間叫《韓珍》的醬油蟹整得更好吃,今曰一於同亞仔來食,去到轉左一個圈都找不到,原來是改了名,衣家叫《韓脈》,由原班韓國人主理。有人被我和婆婆昨天果餐燒烤吸引過來😏,話今曰又要同我BBQ喎!仲問唔知衣度會唔會有專人幫我地燒呢?😌坐下不久,一貫韓風,馬上便上來一連串精彩的韓式前菜,有泡菜,涼拌黃豆芽,小魚干,醃白蘿蔔,翠玉瓜及生菜沙律等等,店員仲好好人提醒我地,話食晒同佢講可以免費再refill,前菜放題吸客🤣每間餐廳都有自己一套特製嘅醬油來醃製醬油蟹,連亞仔都話這家整得比較好食,醬汁不但提升了肥美蟹膏的鮮味,更一點腥味都沒有,蟹蓋膏拌上紫菜雞蛋牛油飯,瞬間把整碗飯也秒清過來😋鍋蓋五花肉要烤起來了🥳,四條超厚五花腩,確實有專人即埸幫你燒,烤出香氣十足又香脆的五花條,配上生菜泡菜一起吃,完全被這美味征服了🤤亞仔話食韓國菜,必定要點經典牛肉石鍋拌飯,還要瘋狂拌上韓式辣椒醬,讓每粒米飯蓋上顏色,這樣才叫真美味😉

2024-04-03
韓脈👻食韓燒有好多地方選擇不過想食埋醬油蟹我就會走來尖沙咀呢間韓脈地點方便得黎野食仲好有信心次次帶朋友嚟都食到讚不絕口.🔅醬油蟹HKD 250我最愛嘅醬油蟹因為係生醃製既所以都要搵有信心嘅餐廳去食喺依度食就非常之放心啦蟹大大隻仲要爆曬膏咁樣仲有跟一大碗麻油紫菜蛋飯食醬油蟹真係超級餸飯睇返張相都繼續流緊口水😛🔅特級牛肋骨HKD 275揀咗冇調味嘅特級牛肋骨可以食返牛肉嘅原味大大卷嘅牛肋骨每邊燒一燒中間仲係粉嫩食果陣加少少佢哋比嘅麻油配鹽肉質嫩 絕配冇得彈🤩🔅醬油雞肉HKD 110呢排要操肌肉要食多啲protein佢個醬油雞又醃得幾入味不過比較搶火就要細心啲燒啦燒完都幾嫩滑唔會好乾身😉🔅Beer Rita HKD 78仲叫咗杯啤酒配西柚嘅特飲成支啤酒倒轉插落個杯度打卡一流仲要好大杯添啤酒配西柚有幾夾食韓燒飲番杯好正.整體來說:必食醬蟹 韓燒第一😚.🎈 韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖
韓脈👻

啤酒配西柚有幾夾
食韓燒飲番杯好正
整體來說:
必食醬蟹 韓燒第一😚
🎈 韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)
2024-03-26 598 瀏覽
店名: 韓脈地址: 尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖尖東站P2出口,行4分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5一直都想試醬油蟹🦀,就同朋友上網搵到呢間評論幾好,而且又正宗嘅韓國餐廳🇰🇷佢哋本身係係帝國中心既韓珍,近日改左名🤣一入到去餐廳環境好舒服,座位亦都好闊落👍🏻,大部份職員都係韓國人,但係佢哋亦都識聽簡單嘅廣東話,態度服務亦都唔錯🥰一上嚟就有六至七款小菜,仲可以免費refill🥢,有泡菜、芽菜、酸蘿蔔、沙律菜🥗、小魚乾、魚板,一定有一款你鍾意食!仲有一個鐵板蛋餅🍳,份量絕對唔細架!醬油蟹、蝦、鮑魚拼盤 (送一碗牛油紫菜飯)❤️❤️❤️❤️❤️$398呢間啲醬油蟹🦀多膏,蟹肉好鮮甜,食落去亦都唔會有腥味。一啖蟹膏一啖飯🍚連埋一齊食好正,醬油蝦🦐咬落去彈牙黏口,啖啖肉好滿足❗️醬油鮑魚食落去甜甜地唔會過硬,亦都好易咬。如果想一次過食晒咁多款呢個拼盤絕對適合你👍🏻蜂窩五花腩❤️❤️❤️❤️$150五花腩肉一半肥一半瘦🥩,肥瘦肉相間,而且厚厚一大舊,肉質爽嫩。連埋生菜🥬豆瓣醬以及配菜一齊食唔會過膩。而且店員亦都幫你燒🍴,仲好好人剪到一細舊方便食☺️牛舌❤️❤️❤️❤️$170一碟份量好足夠,牛舌唔
店名: 韓脈

地址: 尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖
尖東站P2出口,行4分鐘

環境: 4/5
價錢: 4/5
味道: 4/5

蜂窩五花腩❤️❤️❤️❤️

牛舌❤️❤️❤️❤️
一碟份量好足夠,牛舌唔會好薄,咬落去好有口感,而且唔使點醬料已經有濃厚嘅牛味🐂。店員燒完之後會幫你換咗個新盤🥰,呢樣嘢好加分。同埋佢會將牛舌一分為二,好貼心🔅