2025-03-20 281 瀏覽
放工特別想吃韓國菜,和朋友便來到尖沙咀一條充滿著各式各樣的韓國餐廳,我們選了一很有韓國風味的餐廳,準備享用一頓美味的晚餐。店員很窩心的先準備了一碟前菜,醃蘿蔔酸酸甜甜辣辣,是一碟非常滿意的開胃小菜蔘雞湯一碗乳白色濃湯散發著濃濃的蔘藥香,顯然是用原隻雞文火炖煮多個小時的湯頭。湯裡的膠質豐潤如絲綢般滑順,紅棗的甜味和蒜香交織,再加上人蔘的提味,讓整體風味更上一層樓。底層還有一些米粒,吸收了湯汁精華,口感柔軟棉滑香濃,帶來極致的美味。原味石鍋芝士拌飯一鍋熱騰騰的石鍋,拉絲芝士緩緩融化,搭配其他配菜,散發著迷人的香氣。每一勺紫米飯都帶來濃濃的芝士香氣,與鍋底的香脆飯粒完美結合,入口即化,帶來絕妙的口感和豐富的風味,讓人愛不釋手。韓式煎餃子餃子都是煎得外皮金黃酥脆,內餡豐富多汁,每一口都充滿了濃厚的肉汁和粉絲,在沾一點餃子汁,鹹鹹酸酸,淡淡滋味,非常滿足 。

蔘雞湯

原味石鍋芝士拌飯

韓式煎餃子

• 韓式煎餃子
  • 原味石鍋芝士拌飯
2025-03-20 216 瀏覽
收工約咗朋友去尖沙咀韓國餐廳食飯,環境以木系風格為主,仲不停播住韓文歌,好似置身喺韓國咁!☆ 韓式漬蘿蔔微辣,口感脆爽,十分醒胃,正!☆ 韓式煎餃子餃子外皮煎得好香脆,餡料滿滿,香濃多汁,仲超大隻!☆ 醬炒牛肉拌飯好豐富,芽菜好爽脆,加埋翠玉瓜,紅蘿蔔條同菠菜等增添口感,紅米飯粒粒飽滿,牛肉炒得嫩滑多汁,米飯索晒秘制醬汁,正!☆ 人蔘雞湯 雞肉煮到好嫩滑,而且隻雞入邊會有啲米飯,吸收晒精華,非常入味!蔘雞湯入邊包住啲糯米咁樣燉雞好特別,令人回味無窮,鍾意食人蔘雞湯嘅人千祈唔好錯過!

☆ 韓式漬蘿蔔
微辣,口感脆爽,十分醒胃,正!

☆ 韓式煎餃子
餃子外皮煎得好香脆,餡料滿滿,香濃多汁,仲超大隻!

☆ 醬炒牛肉拌飯

☆ 人蔘雞湯

2025-03-14
  • 人蔘雞湯
  • 醬炒牛肉拌飯
約朋友係尖沙咀睇戲, 早少少出嚟搵嘢食 ,既然係睇韓國電影, 增加返少少儀式感, 去韓國街食韓國菜。 經過呢間韓國餐廳, 雖然已經過咗午飯時間 ,見到仍然有好多人幫襯。 餐廳主打 熱湯類 和餃子。泡菜湯 Kimchi Jiage其實都有少少心動想叫人蔘雞湯, 因為見到附近幾張枱, 雞湯好似幾好味。 不過最近都好似濕氣好重,食啲辣驅濕。 泡菜湯有豬肉 ,大量泡菜, 滑捋捋的豆腐, 唔算好辣鹹鹹地。 另外加配素麵, 浸湯之後真係好好食, 清爽彈牙又吸收咗泡菜湯嘅精華。店員重點推介 自家製 餃子 ,選擇2款試試,煎醬牛小排餃子,韓式煎餃子。 牛小排餃子較特別, 知道外皮好香脆, 牛肉餡好多汁, 可以唔使點 醬汁已經好好食。 韓式煎餃子相對嚟講就係正常發揮。Green Apple Soda好耐冇見過呢款梳打,上年喺韓國旅行成日飲, 青蘋果味酸酸甜甜好開胃, 整體感覺唔會太甜, 好夠氣好爽。

泡菜湯 Kimchi Jiage

Green Apple Soda

2025-03-19 132 瀏覽
呢幾日天氣忽冷忽熱,最岩去食韓式蔘雞湯😍🥬 開胃前菜:泡菜傳統的蘿白泡菜,口感爽脆,酸辣適中,開胃菜!🍚 #原味石鍋拌飯滿載著香噴噴的米飯和新鮮豐盛的配料,醬汁混合在一起,讓人胃口大開🔥🍳🥟 #蒸泡菜餃子外型小巧可愛,外皮薄透,餡料鮮美,微辛辣,泡菜的獨特風味!🥟✨🍲 #蔘雞湯人氣之選蔘雞湯!溫暖而濃郁的湯底,雞肉滑嫩,既滋補又美味❤️整體來說,韓屋的每一道菜都讓我感受到正宗的韓國風味,非常推薦給大家!下次再來試試其他的美食!🌟
呢幾日天氣忽冷忽熱,最岩去食韓式蔘雞湯😍

🥬 開胃前菜:泡菜
傳統的蘿白泡菜,口感爽脆,酸辣適中,開胃菜!

🍚 #原味石鍋拌飯

• 泡菜餃子王
  • 人蔘雞湯
  • 原味石鍋拌飯
2025-03-19 192 瀏覽
小妹同豬去咗尖沙咀行街,諗起有條街有好多韓國餐癮廳集中地😙見到呢間韓屋非常多人排隊,人氣十足,當然要食啦😄 餐廳主打不同款式的養生湯,亦可加紅米飯及蕎麥麵🍜亦有不同款式的拌飯及餃子🥟等,幾多選擇🤗雪濃湯🍲呢款湯名字非常特別,顏色感覺似雪白的顏色,亦幾足料,用上牛骨同精肉熬煮而成,好容易喝出牛肉的味道,肉質嫩滑,鮮甜濃郁,當中更有不少大蔥,好味道~配埋紅米飯🍚食絕對一流,好配搭👍🏻醬炒牛肉拌飯🐂🍚一見到已經覺得顏色豐富,色澤誘人,拌飯材料非常充足,當中包括胡蘿蔔絲🥕紫菜條,菠菜🥬芽菜及牛肉🐂當牛肉配上醬汁,令味道濃郁,口感豐富,牛肉味鮮甜,撈勻一齊食一流🤭蒸餃子🥟一共五粒的餃子,餡料豐富,味道鮮甜,呢款餃子採用韭菜及豬肉,餃子皮薄😍當放入口時食到滿滿的韭菜及鮮嫩的豬肉,真的不錯🤩韓國蜜桃茶🍑🥤罐裝呈現,韓國🇰🇷牌子,味道清甜,一飲已經飲到滿滿的蜜桃味道👅餐廳地方不算太大,人多時有時間限制,但餐廳裝潢感覺去到韓國一樣🌎電視播住韓國歌手👩‍🎤🧑‍🎤MV,加上餐廳會先遞上醃蘿蔔的小食,微辣夾脆,讓客人開開胃口⚡️✨🔥

雪濃湯🍲

醬炒牛肉拌飯🐂🍚

蒸餃子🥟

韓國蜜桃茶🍑🥤

2025-03-18 114 瀏覽
<尖沙咀地道韓式料理>🤩位於尖沙咀韓國街的這間韓式料理小店, 一直in my To Eat list, 今日終於黎食啦😋 店舖size 唔算大, 但係俾到客人一種親民又warm既感覺.<人蔘雞湯> {$168}😋~ 係必點既招牌菜. 雞既裡面包著滿滿既人蔘, 松子仁, 糯米等食材. 雞肉淋身而且充滿著人蔘香味. 而且份量多啖啖肉. 呢排天氣凍食黎暖下身最perfect match.<炒豬肉石鍋芝士拌飯> {$138}😋~ 用熱辣辣石鍋上, 豬肉煎完更加香口. 配埋芝士米飯, 再加其他蔬菜配菜撈埋一齊食, 特別惹味.<韓式煎餃子> {$78}😋~ 餃子皮煎到金黄色般香脆, 入面配左豬肉&韓式粉, 一客有五件, 正👍整體食物高質, 價錢合理, 性價比高👍絕對值得回頭再食🍄餐廳: 韓屋🍓地址: 尖沙咀金巴利道69-71號美園大厦地舖
<尖沙咀地道韓式料理>🤩

整體食物高質, 價錢合理, 性價比高👍絕對值得回頭再食

🍄餐廳: 韓屋
🍓地址: 尖沙咀金巴利道69-71號美園大厦地舖
2025-03-18
  • 炒豬肉石鍋芝士拌飯
2025-03-18 207 瀏覽
韓式拌飯和石鍋湯是韓式料理的特色,聽朋友說這家店Hanook做得很地道,中午來吃午餐嘗嘗韓國廚師的手藝。### 醬炒牛肉拌飯葷素搭配的不錯,有胡蘿蔔,青瓜,紫菜,菠菜,豆芽和蘑菇,色彩繽紛,令人看到就有食慾,牛肉肥瘦相間,醬香四溢,上面的紫菜提升了口味層次,顆粒分明的米飯帶點紫色,色澤誘人,味道更是層次分明!### 香辣牛肉湯 追加蕎麥麵 一個石鍋裝滿了牛肉湯,熱氣騰騰!湯很濃郁而富有層次感,融合了香辣的味道,讓人一口喝下去便感受到熱辣的滋味。裡面的牛肉選用上等部位,比較鮮嫩,還有其它配菜和蕎麥麵都吸附了湯汁,味道不錯!### 韓式煎餃子餃子的皮薄而韌,兩面煎得微微焦黃,餡料釋放出誘人的香氣,每一口都能感受到香脆與多汁的對比和層次!

### 醬炒牛肉拌飯

### 香辣牛肉湯 追加蕎麥麵

### 韓式煎餃子

2025-03-17 173 瀏覽
在這裏充滿各式各樣的韓國餐廳的街上,朋友介紹我去韓屋試試,果然真的沒有來錯,這裏的食物味道很好,而且份量大大,一個人蔘雞可以足夠兩個人品嚐,拌飯更加可以兩至三人享用!👍👍👍人蔘雞湯底清香四溢,帶有淡淡的人蔘香氣,喝上一口,濃郁的雞肉鮮味瞬間在口中蔓延,湯汁醇厚,令人陶醉。雞肉部分,肉質滑嫩,咀嚼時能感受到肉汁的鮮美,與湯底的搭配恰到好處。人蔘的微苦與雞肉的鮮甜相輔相成,讓這道菜既有滋補效果,又不失美味。😍😍😍醬炒牛肉石鍋拌飯黑色的石鍋裡搭配著翠綠的青菜、新鮮的青瓜、紅蘿蔔絲、大量的紫菜、芽菜及牛肉等。芝麻的點綴增添了視覺效果,色香味俱全。整個拌飯用紫米飯,非常好有口感兼有誠意!牛肉的醬汁味道濃郁,鹹中帶甜,非常下飯。牛肉本身口感軟嫩,不會過於乾柴。米飯在石鍋的加熱下,底部帶有微微的鍋巴,口感酥脆,與軟嫩的牛肉和爽口的蔬菜形成絕佳的口感對比。蔬菜的種類豐富,口感也各有不同,增添了整體的層次感。😋😋😋餃子王餃子以一個精緻的蒸籠盛裝,非常乾淨衛生。餃子形狀飽滿,褶皺清晰。咬開餃子,內餡豐富,蔬菜的清香與肉餡的鮮美完美融合,口感濕潤,不乾不膩。餃子皮薄而有韌性,不會過於軟爛,恰到好處地包裹著內

人蔘雞

醬炒牛肉石鍋拌飯

餃子王
餃子以一個精緻的蒸籠盛裝,非常乾淨衛生。餃子形狀飽滿,褶皺清晰。咬開餃子,內餡豐富,蔬菜的清香與肉餡的鮮美完美融合,口感濕潤,不乾不膩。餃子皮薄而有韌性,不會過於軟爛,恰到好處地包裹著內餡。味道也十分出色!👍👍👍

泡菜餃子王
內餡的泡菜味道酸辣適中,不會過於刺激,與豬肉的鮮香完美融合,鹹香中帶有一絲甜味,層次感豐富。內餡的食材處理得非常細膩,口感細膩綿軟,沒有粗糙感。整體味道鮮美,讓人回味無窮。❤️❤️❤️

2025-03-16 140 瀏覽
同老友聚餐,選擇左到位於尖沙咀的Hanook韓屋,餐廳主打零味精熱湯,好味又養生,芝士拌飯同蒸餃子🥟..的地道家常菜。牛膝骨湯,牛根煮得軟淋,口感Q彈軟滑,呈奶白色的牛骨湯,入口鮮甜香濃,內有洋蔥、大蔥等的配料,令味道更提升。炒牛肉石鍋芝士拌飯,有牛肉同芝士外,配料食材健康,紅蘿蔔絲、翠玉瓜、紫菜同芽菜,將醬汁跟飯拌均,每啖都食到芝士🧀,到最後仲有飯焦,都比我哋清埋囉。泡菜餃子王&餃子王各一,買相很cute , 皮彈性十足,原味餡料飽滿,是豬肉韭菜餡料,泡菜則辣辣的夠晒惹味,2款都好好食。配埋Hite韓國啤酒🍻,就十分滿足☺️。

配埋Hite韓國啤酒🍻,就十分滿足☺️。
2025-03-16
2025-03-15 159 瀏覽
又來又來啦!韓流又來啦❤️今日帶大家嚟到尖沙咀韓屋睇吓有咩好嘢食先!🙌🏻醬炒牛肉石鍋芝士拌飯🧀 $138呢個簡直係今日全場MVP個石鍋芝士拌飯,簡直好食到超乎我想像!個飯仲要係非常少女心嘅紫色,恰到好處嘅調味,滿滿都係暖笠笠嘅芝士同埋香脆嘅飯焦!大家嚟到一定要試!🙌🏻牛排骨湯$148見到好多人嗌呢一個湯都會配白飯,但係我哋兩個女仔減肥就唔食咁多啦,好彩冇嗌到咋!原來呢度嘅份量非常,如果再嗌多個飯肯定要做大嘥鬼。呢個牛骨湯非常鮮甜,可以食得出係用新鮮食材熬製!而且牛肉都非常大嚿啊!🙌🏻韓式煎餃子五隻$78去唔到韓國食吓韓式餃子都唔錯!呢度嘅韓式煎餃子非常正宗簡直1秒帶我飛到首爾!脆卜卜嘅外皮同鮮美嘅肉肉~真係好好食呀!

🙌🏻醬炒牛肉石鍋芝士拌飯🧀 $138

🙌🏻牛排骨湯$148

🙌🏻韓式煎餃子五隻$78

今日去咗一間人氣餐廳 -- 韓屋!呢度嘅韓式料理好地道,濃湯❄️🐄、拌飯、泡菜餃子🥟都好正。泡菜餃子王🌶&餃子王🥟:,呢款傳統韓式餃子好巨型,肉和菜的餡料比例啱啱好,泡菜餃子少少辣我好仲意,$18 一隻好抵。🐄雪濃湯❄️:用左大量牛骨&精肉熬煮而成,非常濃郁!入邊有好多肉🐄,好有口感!而且可以平價加配蕎麥麵,好抵食。🪨醬炒牛肉石鍋芝士拌飯:用左健康嘅紅米飯,好香好足料🐄🧀,用左多款蔬菜,加埋拌飯醬汁,好好食又惹味。
🥟都好正。

【🏠Hanook韓屋|健康韓國口味🇰🇷】餐廳近門口位置有閃光豬仔,好易認^前菜韓式辣蘿蔔.^人蔘雞湯廚師心機之作,用上數小時燉製,雞肉很滑,雞身內有糯米、栗子等材料,最欣賞係連雞骨都燉到全軟,真係可以「骨都食埋」,湯清甜,人蔘及藥材味較清,紅棗甜味帶出一陣滋補氣息。.^原味石鍋伴飯Bibimbap一向俾人感覺是飯焦和熱氣,今次這裡嘅bibimbap給我一份清新自然健康感覺,新鮮蔬食加上麻油,用上白米及紅米,辣椒醬味都相當溫和,整體上很平和健康。.^泡菜餃子王有個蒸籠仔原隻蒸,幾得意😎.^韓國米酒用返傳統韓國銅碗,韓味濃!夠氣氛!🐾韓屋 📍尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖#香港 #尖沙咀 #韓國餐廳 #韓屋 #人蔘雞好味
【🏠Hanook韓屋|健康韓國口味🇰🇷】

餐廳近門口位置有閃光豬仔,好易認

^前菜
韓式辣蘿蔔
前菜

^人蔘雞湯
人蔘雞湯

^原味石鍋伴飯
原味石鍋拌飯

^泡菜餃子王
有個蒸籠仔原隻蒸,幾得意😎

^韓國米酒
用返傳統韓國銅碗,韓味濃!夠氣氛!

🐾韓屋
📍尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖

#香港 #尖沙咀 #韓國餐廳 #韓屋 #人蔘雞好味
人蔘雞湯
原味石鍋拌飯
  • 蔘雞湯
尖沙咀有一條韓國街,如果想食韓國美食必定嚟依條街會見到好多選擇。今日突然間興起想食韓國食品,心思思又唔知揀邊間咁啱比依間門口有隻豬仔霓虹燈的店舖同埋笑容滿面既美女店員吸引咗,就去試下。店舖主打是石鍋拌飯,作為韓國著名特色菜之一,絕對唔可以唔叫。除咗拌飯外仲有天氣凍嘅時候唔可以唔飲嘅蔘雞湯! 🍚 原味石鍋芝士拌飯($118): 落枱新鮮滾熱辣 , 渣渣聲好正😼😋😋 石鍋芝士拌飯一般比較多用一般白飯,但依間選用左紅米飯,相對比較健康,表面加咗菇類、紫菜、蘿蔔絲芽菜等一齊食, 再加埋芝士口感一流😋 🍽️ 蔘雞湯($168) : 咁岩食嗰日天氣凍加上身體有啲虛,飲碗蔘雞湯就夠補身又暖胃。 雞湯是原隻雞熬製而成,本身擔心蔘味會很濃味道會怪怪地,但意外地雞湯味遮蓋左蔘味,更加易入口, 同埋唔會好大油脂, 整體唔錯👍🥟 韓式煎餃子(5隻)($78) : 餃子唔會煎到燶哂, 外皮香脆唔油膩, 餡料是豬肉餡同韓式粉絲,配上餐廳自家製醬料岩岩好🍹 Rice Water ($25) : 簡左韓國地道的罐裝飲品 , 本身以為好簡單既米水, 點知原來加左薑在裡面, 飲落好特別! 少少薑既辣感,但又唔同我地自制既味

🍹 Rice Water ($25) : 簡左韓國地道的罐裝飲品 , 本身以為好簡單既米水, 點知原來加左薑在裡面, 飲落好特別! 少少薑既辣感,但又唔同我地自制既味道飲落幾新奇😼

店員好活潑好可愛, 又親切🤣🤣
午餐
  • 原味石鍋芝士拌飯
又去韓國街搵食~ 🔘醬炒牛肉石鍋拌飯 $128用上紫米飯,配菜有紅蘿蔔、魚糕、翠玉瓜、菠菜、芽菜同冬菇,牛肉半肥瘦醃料甜甜的,足料飽肚,食到最尾仲有少少飯焦~🔘牛膝骨湯 $148呢個湯有驚喜,用上牛膝蓋骨同附近嘅筋長時間熬煮而成,牛筋煮至軟腍但保留少少咬口,口感Q彈,最正係已經去骨,啖啖都係牛筋,滿滿鈣質同骨膠原,個湯重牛味,用嚟撈飯都好正~ 🔘韓式煎餃子 $78外型修長嘅韓式餃子,外皮香脆,內餡主要係粉絲同豬肉~
又去韓國街搵食~

🔘醬炒牛肉石鍋拌飯 $128

🔘牛膝骨湯 $148

🔘韓式煎餃子 $78
外型修長嘅韓式餃子,外皮香脆,內餡主要係粉絲同豬肉~

繁忙時間超多人!需要排隊15分鐘才有位,令我更加期待這間餐廳的美食 🤩🔸炒豬肉石鍋芝士拌飯熱騰騰的石鍋中,豬肉煎至外焦裡嫩,融化的芝士與米飯混合,配搭多種不同蔬菜口感十分豐富 😍 值得一讚的是店家選用紅米飯,感覺更加健康 ❣️🔸釜山豬肉湯湯底是用豬骨熬成的濃湯,味道清甜香氣四溢!豬肉鮮嫩,喝一口讓人感受到家的溫暖,特別適合寒冷或下雨的天氣 🥰🔸餃子王很大一隻餃子!內餡有豬肉和一點粉絲,很好吃 🤤

🔸炒豬肉石鍋芝士拌飯

🔸釜山豬肉湯

🔸餃子王
很大一隻餃子!內餡有豬肉和一點粉絲,很好吃 🤤