2015-03-13 1005 瀏覽
本身幾鍾意食冰果類,所以某睇報紙見到介紹就決定要試試其實類似嘅之前已經係韓燒嘅鋪食過,今次食間專門啲嘅甜品鋪!兩點幾去到人唔多,仲有大把位俾你揀都幾好坐啱晒吹水!呢度係揀好位,出去買野食,佢會俾牌仔你,到時會有人拎俾你。因為之前已經試過豆粉果個,所以諗位點佢嘅綠茶限定,點知未出😢,所以最後都係叫咗豆粉。最鍾意佢入口即溶,不過食到三份二開始覺得甜咗少少😅 ,但係正體幾好架!不過值得一提嘅係,佢要加一服務費。
本身幾鍾意食冰果類,所以某睇報紙見到介紹就決定要試試

2015-03-12 1346 瀏覽
There has been a recent obsession with everything Korean lately. K-dramas. K-pop. Korean fried chicken. Korean cosmetics. And now we have Korean desserts.Hanbing serves various popular Korean desserts along with topokki and popular Korean drinks. Located in Harbor City, it makes it more easily accessible to all.I have never had bingsu or Korean shaved ice, I was curious and took boyfriend to try it with me. As it was our first time having this, we ordered the traditional flavor: Injeolmi Red Bea

I have never had bingsu or Korean shaved ice, I was curious and took boyfriend to try it with me. As it was our first time having this, we ordered the traditional flavor: Injeolmi Red Bean. Ordering was easy. You order at the cashier, you get a number stand to place on your table and they bring the food to you when ready.

Injeolmi Red Bean Snow Ice ($75). Portion size is big so you can share. What you get is a mountain of light flakey ice under all that powdered injeolmi (aka powdered dry soybeans) and condensed milk. There is a bit of azuki bean paste on top and two mochi. The snowy ice melted super fast so I couldn't take a photo of it on my spoon as it melted the minute it hit my spoon. But it really looked like flakes. It was lightly sweet so ok for me. But if you have a sweet tooth, it may not be sweet at all. The mochi was chewy and not too bad. Personally, it was ok, but I don't think I'd order it again as I didn't like it enough.
Injeolmi Red Bean Snow Ice
The strange place with this place is that they charge you 10% service charge. This is noted in past reviews. Why is it strange? Because it is semi self service like Deli France. You even have to pour your own glasses of water. Why would they charge you 10%? Also, when we left, we noted that not only did they charge 10%, but they also rounded up as it should havev been $82.50 but they charged $83. Why would they do automatically round up? So, technically it wasn't 10% but a little bit more. I also wonder if you take away, will they still charge you 10%?
Would return as an option to buy a drink. I won't order the bingsu again as I really wasn't a fan of it. Not that it was bad. I just wasn't a fan of it. I prefer Taiwanese shaved ice instead. Or even the Japanese shaved ice desserts.
2015-03-09
是夜同中同聚會,食完正餐當然要食返個甜品夜宵先算圓滿^_^ 今次揀左呢間最近新開又幾好口碑嘅韓冰!For同我一樣唔多識路嘅人 ,呢間韓冰係位於海港城Nike同Toms嘅上面。當晚一行三人,去到都已經9點幾,係食甜品嘅當旺時間,所以全場都坐滿哂人 唯有慢慢等下,好彩都唔洗等好耐,5-10分鐘內都有喇。1. 藍莓芝士雪花冰  ★★★★★無論係賣相定味道,都係多款之中嘅No.1!藍莓同芝士大概係世上最好嘅配搭 ,佢所講嘅「芝士」其實係一舊舊cheese cake嚟,加上獨特嘅雪花冰零舍好味,呢間店嘅綿花冰食得出比一般街外店綿同細 ,認真抵讚!難怪店名都叫做「韓冰」以冰嚟自譽咁架勢。2. 紅豆豆花雪花冰 ★★★★✩雖然唔夠藍莓芝士咁好味,但都不過不失,可能我比較鐘意食豆花啦 不過有個小小Tips比返大家,食嘅時候千祈唔好大啖吸氣,否則好易吸左d豆粉落喉嚨,會好唔舒服>_< 另外d麻糬竟然係咸嘅 有d意想不到,亦都因為咁扣左分,咸味同整體唔太夾!3. 香蒜芝士脆脆波  ★★★✩✩揀黎呢間食甜品嘅時候,除左因為想試下雪花冰外,仲因為同朋友都係芝士愛好者  想試下
唯有慢慢等下,好彩都唔洗等好耐,5-10分鐘內都有喇。

1. 藍莓芝士雪花冰
 ★★★★★
,認真抵讚!難怪店名都叫做「韓冰」以冰嚟自譽咁架勢。
2. 紅豆豆花雪花冰
★★★★✩
有d意想不到,亦都因為咁扣左分,咸味同整體唔太夾!
紅豆豆花雪花冰
3. 香蒜芝士脆脆波
 ★★★✩✩
 想試下呢個香蒜芝士脆脆波有幾芝士!雖然食落無想像中咁好食,但味道都唔差,如果個脆脆波SIZE可以細返D,咁食落都唔會咁滯!建議大家趁熱食,味道更佳!
4. 黑芝麻脆脆波
 ★★★✩✩
都係覺得脆脆波太大舊,會有D吃不消嘅感覺,寧願留肚食多一個雪花冰,都唔想食脆脆波
而且呢個黑芝麻味有D過甜呢!黑芝麻似係有炒過,幾香!但係配嘅醬竟然係糖漿
超級甜,如果大家堅持要食呢款,建議唔好點太多醬一齊食,否則就只會滯上加滯喇!
黑芝麻脆脆波
Overall:
環境係幾唔錯咖!唔少人食完都留低傾左好耐偈,的確做到英文店名“Cafe”的意義。雪花冰係我最欣賞的一道甜品,希望將來會有更多唔同嘅口味推出啦
題外話/補充資料: 地方很大、座位頗多,店員送餐時只憑號碼牌來認出客人,有點不方便及費時。建議可在餐桌上設指定枱號,避免店員要走來走去和花時間找客人。
2015-02-27
10 分鐘 (堂食)
$93 (宵夜)
紅豆豆花雪花冰
2K
2015-03-03 1556 瀏覽
韓冰 (尖沙咀)地址 : 尖沙咀海港城港威中心4樓4201K-4202K號舖好味指數:8.5/10價錢:$78藍莓芝士雪花冰韓冰位於海港城內,店內是自助候位的,餐牌款式選擇不多,但勝在咸甜食也有。雪花冰是這裡的招牌,當然要試試。除了自助等位外,這裡還是自行點食物的,最出奇的是竟然還要收取加一服務費,如果一客雪花冰盛惠$86,絕非便宜。等候約十分鐘,店員根據號碼籌把食物送上。雪花冰份量挺大,而且配料份量非常足夠,擺放亦很精緻,光看賣相已非常满足。味道方面,雪糕很香很濃牛奶味,芝士是我喜愛的硬cheese,像吃cheesecake的感覺,藍莓很清甜。雪花冰不易溶掉,配合藍莓醬味道甜甜地,挺不錯的。
韓冰 (尖沙咀)
好味指數:8.5/10
價錢:$78
2015-02-27
20 分鐘 (堂食)
2015-02-25 1995 瀏覽
星期日, 年初四見韓冰有開就去試試。先自行搵座位, 之後出去買食物,取號碼牌, 食物會由店員送上,最後食完都由店員清理。 但這樣半自助也要收10%服務費,而且遇到搵位有人打尖, 太令人沒心情了。我同友人叫了套餐。- 藍莓芝士雪花冰 :好靚好好看,分量睇落比較少, 但食落有芝士蛋糕會膩, 所以分量也可以。藍莓醬太少, 所以藍莓味唔太突出, 反而好多芝士蛋糕粒,食落好重芝士味。不過芝士蛋糕有些硬身, 有些軟身, 好像怪怪。雖然芝士蛋糕比較膩, 但連同清淡奶味既雪花冰, 味道岩岩好。雪花冰好輕盈帶點奶味, 又不太甜。- 豆粉脆脆波 :黃豆粉好香, 好夾年糕。年糕好香軟煙韌。反而麵包得少少脆,唔係好夾年糕豆粉。食落好飽肚抵食。
星期日, 年初四見韓冰有開就去試試。
我同友人叫了套餐。
- 藍莓芝士雪花冰 :
不過芝士蛋糕有些硬身, 有些軟身, 好像怪怪。
雪花冰好輕盈帶點奶味, 又不太甜。
- 豆粉脆脆波
食落好飽肚抵食。
豆粉脆脆波
題外話/補充資料: 好難搵位, 同有人打尖。
2015-02-22
10 分鐘 (堂食)
豆粉脆脆波
  • 豆粉脆脆波,藍莓芝士雪花冰
2015-02-18 1914 瀏覽
小妹有次10:xx pm 去到, FULL HOUSE, 但店員就不好意思說已收鋪, 收鋪+cut off時間是10pm 。這次我 7pm 便到達, 不用等。點了2杯飲料+4個甜/點。紅棗茶售罄 =.=年糕除了炸醬, 其他售罄 =.=店員解釋是...因為新年前, 很多客人, 很快便售罄了。不如...你們入多少少貨。(沒拍照) Ginger Tea 好甜好甜, 加了熱水還是甜。原本諗住叫芝士年糕, 但..店員話現在只有炸醬年糕供應, 其他味都售罄。那..沒辨法喇~炸醬比想像中好吃, 年糕煙煙韌韌, 炸柴菜包飯, 辛辣面, 韓式魚蛋片配上甜甜的炸醬很配咧~這窩夫加了年糕, 質感變得煙韌, 值得一試~可能早食甜品, 所以Order 不夠20分鐘, 已上齊食物。為免看到綿綿雪塔下...就只能加快食野進度。不只面層有豆粉, 食到中間也有豆粉, 整個冰應該是加了甜奶去弄的, 每一口都是甜甜的, 味道不淡亦不濃。年糕面層加上芝士, 面包內有蒜味, 鹹鹹的,別有一番風味。但我們3位女生只能完成3/4個, 之前吃太多了 XD

點了2杯飲料+4個甜/點。

紅棗茶售罄 =.=
年糕除了炸醬, 其他售罄 =.=

韓式炸醬炒年糕
豆粉年糕窩夫配雪糕
這窩夫加了年糕, 質感變得煙韌, 值得一試~
2015-02-17
2015-02-15 1765 瀏覽
身為韓迷,呢間韓式刨冰由佢開張就已經好想黎試,聽講要排好耐隊,好彩星期五6點幾黎到唔洗等。紅豆豆粉雪花冰,呢種應該算係最傳統既配搭,雪花冰做得非常幼滑,入口即溶,而豆粉亦夠香,加埋紅豆蓉食簡直係絕配,不過我最欣賞都係入面有年糕,因為我最鍾意食d煙煙韌韌有咬口既野。香蒜芝士脆脆波,單係賣相已經一流!脆脆波其實類似港式脆豬,不過雖然睇落勁多芝士,但食落芝士味欠奉,反而香蒜味突出d,但係最驚喜部分依然係加左年糕,年糕覆蓋住整個麵包,香糯煙韌既年糕加上烘脆既麵包,原來兩者係會產生完美既化學作用,如果芝士味可以濃d真係一流!芒果雪花冰,配料當然有芒果粒仲同雲尼拿雪糕球,雪花冰照舊口感幼滑,配上水果既感覺比較清爽新鮮,如果夏天食應該係消暑良品。韓式芝士炒年糕,聽聞呢到既辣醬炒年糕係勁辣勁刺激,一心黎想試下,點知店員話辣醬賣晒。唯有轉食呢款,好彩都唔錯,芝士多到舖滿晒成個面,仲可以拉絲,呢到既年糕個樣好似腸粉,我就嫌年糕唔夠煙韌,軟身左d,除左年糕外仲有公仔麵同韓國魚糕片,而醬汁都調得幾好,樣樣都煮得夠味,旁邊仲有2條炸紫菜粉絲卷。ps不過有d無奈佢明明係自助形式但又要收加一服務費......

2015-02-09 2389 瀏覽
一來到的時候是有那麼一點的驚訝,因為本來以為是一間真正的餐廳,沒想過只是在商場內的一個小區塊,劃分了座位,有點像是連鎖咖啡廳的感覺。可是小小的店面並沒有減退客人的數量,沒有侍應帶位,各個客人就要用最原始的方法,在座位旁邊等位置,幸好客人都很有人性的吃完就走,讓位置給下一桌的客人,才不至於要等很久。餐牌的選擇不多,雪花冰,年糕窩夫,炒年糕跟飲品,可是,還是可以讓這麼多的香港人排著隊來吃,相信一定不簡單喔。紅豆豆粉雪花冰看來最普選的雪花冰,卻令人感覺很驚喜。有很香的紅豆,配搭著豆粉,再加一口雪花冰,綿綿的口感很吸引。雪花冰入口即溶,可是卻會停留在口中瞬刻的冰凍感,感覺很奇妙喔。最初叫這個的時候害怕味道會太無聊,沒想到這麼簡單的配搭,味道卻一點也不單調,甜甜的紅豆味,有一點像花生香的黏黏黃豆粉加上綿綿冰的感覺,真的是很特別。韓式芝士炒年糕朋友之前來過,說吃這裡的辣年糕,因為太辣的關係,所以又興奮又痛苦,她們知道我愛辣,特別叫我來吃。很可惜這次來到的時候,店員說已經沒有辣醬喔,就只好叫芝士吧。芝士很多,整塊鋪在年糕的上面,攪拌過後,發現年糕不只有年糕喔。還有魚片跟公仔麵,芝士黏黏稠稠的口感,很
韓式芝士炒年糕
朋友之前來過,說吃這裡的辣年糕,因為太辣的關係,所以又興奮又痛苦,她們知道我愛辣,特別叫我來吃。很可惜這次來到的時候,店員說已經沒有辣醬喔,就只好叫芝士吧。芝士很多,整塊鋪在年糕的上面,攪拌過後,發現年糕不只有年糕喔。還有魚片跟公仔麵,芝士黏黏稠稠的口感,很可愛,卻中和了年糕的辣度。這款芝士炒年糕的味道沒有很辣喔,感覺上跟一般辛辣麵差不多。公仔麵都沾滿了醬汁很好吃,魚片也很爽口,這裡的年糕感覺上是跟市面上的有一點不同,較為爽口,卻少了一點綿綿的口感,就是沒有那種要斷不斷的纏綿,我個人是沒有那麼喜歡。可是味道而言,確實很不錯,吃完一大碗也不會太飽,不過跟朋友分著吃當然會比較開心啦。
2015-02-08
30 分鐘 (堂食)
2015-02-08 2068 瀏覽
一直很喜歡韓國食物,不論韓燒,炸雞,傳統石頭飯,泡菜麵都是我的心頭好。最近,海港城新開一家韓國甜品店-韓冰 (Hanbing),在韓國當地有 20 間分店,作為韓食發燒友,當然不能錯過。我點了芒果雪花冰,口感跟一般的普通刨冰不同,軟滑口感,因為那些刨冰其實是牛奶造成,牛奶在攝氏零下 20 度快速打成冰,所以帶有濃濃奶香,不似刨冰般硬身無味。食時加上啖啖茫果,食落鮮甜美味,感覺新鮮又特別!另外,我還點了黑芝麻年糕窩夫配雪糕 ,窩夫內藏有年糕,食時外脆內煙韌,好特別。再配香胞米通及雲呢拿雪糕,大滿足!至於Mocha 咖啡, 咖啡味道一般,朱古力可可味又不濃,或許甜品才是他們的強項吧!另外,點單後要等超過20分鐘,稍為慢了一點,好彩食物質素及味道不錯,挽回一點分數吧。 Menu 內有多款不同toppings 的雪花冰及很多其他的甜品如炒年糕、南瓜粥、甜餡餅及豆粉脆脆波等。相信我會再來試試其他甜品的!
芒果雪花冰
黑芝麻年糕窩夫配雪糕
Mocha 咖啡
題外話/補充資料: 可能新開張不久,還須熟習運作,所以那次點單後要等超過20分鐘才來第一道甜品(芒果雪花冰),希望現在情況有所改善。
2015-01-23
慶祝紀念
紀念日
芒果雪花冰
黑芝麻年糕窩夫配雪糕
  • 黑芝麻年糕窩夫配雪糕、
  • 雪花冰
2015-02-07 1970 瀏覽
之前經過uniqlo抬頭見到已經想試,今日終於有機會。平日下午一點幾去唔多人,可以隨便坐慢慢嘆。先去收銀處落單,叫左個「香蒜芝士脆脆波」($58)。本來想要mocha,但落單既韓國男生落錯左,變左焦糖咖啡($33)……俾完錢攞個號碼牌揾位坐,唔多人既關係,等左一陣咖啡同脆脆波就先後送到。成隻手咁大既「香蒜芝士脆脆波」賣相吸引,麵包上面舖上火腿、年糕、芝士,面層芝士不少。麵包外脆內軟,配上煙韌年糕與芝士,意想不到的好味!!不過麵包加年糕,一個人吃都幾飽下。見餐牌仲有炒年糕雪花冰,下次有機會要試下。
香蒜芝士脆脆波

見餐牌仲有炒年糕雪花冰,下次有機會要試下。
題外話/補充資料: 加一服務費
2015-02-06
2015-02-06 1901 瀏覽
藍莓芝士雪花冰 Blueberry Cheese Snow Ice $75(6/10)兩個女仔食完豐富的晚餐,再來這裏食甜品,所以只叫一個甜品。雪花冰刨得夠幼細,入口即溶,而且是牛奶味。雲尼拿雲榚好滑,味道夠濃。而藍莓我相信是用新鮮的,因為味道有點酸,不是粒粒都甜,不過好過用罐裝浸滿糖水的水果。還有,一粒粒的Cream Cheese,口感幼滑。不過衛生和服務雖然改善,托盤沒有抹過,托邊看到了雪糕積,他們只是換了底紙。還有,雪花冰太滿,溶了的冰流出了碗外。而且這間店竟然要收取服務費,但完全沒有服務,只是幫你把食物和餐具送到你檯面。點食物要自己去收錢機前。而且一杯水都沒有,又是要自己出去攞水。衛生又差,我認為收了服務費就應該要提供服務給客人。

2015-02-05
2015-02-03 1882 瀏覽
早 2 日係某 MAGAZINE 見到介紹就即刻 FORWARD 比個 FD 話要食,, 講到話韓國有 20 間分店再開過黎,, 真係好期待..!但係香港真係唔可以太高期望.. 可能係用返香港原料掛,, 對我黎講係失望...... 上個月先走左轉韓國,, 天寒地凍都要食(其實鋪頭內好暖),, 當地既真係勁重奶香,, 但香港既真係無味,, 同之前係銅鑼灣某烤肉店一樣..LI 個年糕 WAFFLE 反而有 D 驚喜,, 因為係韓國無食過,, 無得比較..~ 第 1 啖食邊位個 D,, 煙 UN 得黎又有 D 脆,, 但食多 2 嚿就會好濟....
BingSoo
豆粉年糕窩夫
2015-01-25
2015-01-27 2444 瀏覽
得知海港城新開左間韓國甜品店, 今日專登同老公黎試下.星期6中午2點黎到, 都有好多人, 剛好有一台離開, 我地先唔洗等位.黎之前睇過網上ge介紹都已經諗好食邊幾樣野,所以睇menu都係哂氣 xdxd叫左2個set, 1.藍莓芝士雪花冰+豆粉脆脆波($128), 2.韓式芝士年糕+柚子沙冰($108), 店舖係自助形式,自己去點餐再等店員拎野食比你, 但都要收加一, 有點奇怪.柚子沙冰好快就到左, 有淡淡ge柚子香同柚子碎, 幾清新.等多15分鐘, 豆粉脆脆波黎到, wa, 比想像中大個, 脹卜卜名符其實係一個波!!上面鋪上一層年糕同好多豆粉, 仲有練奶, 切開一睇,入面有好多牛油>< 今次肥死la>< 面包食落好似奶油豬咁, 好味!而面頭ge年糕好e un, 豆粉都好好味><>< 可惜老公唔中意食d 豆粉, 最後成個脆脆波都係我一個人食哂 =v=再黎ge係藍莓芝士雪花冰, 樣子非常吸引, 有好多cheese cake係面,上面係H牌牛奶雪糕, 之前上網睇相以為好大份, 原來實物都係正常size. 雪花冰有淡淡ge牛奶味,
得知海港城新開左間韓國甜品店, 今日專登同老公黎試下.
柚子沙冰好快就到左, 有淡淡ge柚子香同柚子碎, 幾清新.
再黎ge係藍莓芝士雪花冰, 樣子非常吸引, 有好多cheese cake係面,上面係H牌牛奶雪糕, 之前上網睇相以為好大份, 原來實物都係正常size. 雪花冰有淡淡ge牛奶味, 但不夠濃郁, 配上藍莓醬食會完全食唔到牛奶味. 不過粒粒芝士蛋糕就好好食, 連雪花冰入面都有藏住芝士蛋糕!!
點餐時無得要求甜品後上, 攪到食食下雪花冰個韓式芝士年糕又黎, 都唔知食得邊樣, 係一大扣分位.
韓式芝士年糕原來好辣, 上面有一塊芝士但食唔到有芝士味, 同埋主角唔係年糕, 仲有辛辣面同韓式魚蛋片, 辛辣面同韓式魚蛋片都好好味, 年糕好e un但質地有種講不出的怪, 個人不太喜歡, 但辛辣面同韓式魚蛋片推介xd
食得年糕黎個雪花冰又溶lu, 最後唯有一路食年糕一路食雪花冰=v=
總括黎講係高質素ge韓式甜品, 令人有去左韓國ge感覺, 不過價錢略貴.下次要試埋豆粉冰!! ><><><
2015-01-24
2015-01-21 3176 瀏覽
先此聲明,甜魔媽媽在這間 韓冰,一吃就差不多三小時,與一頓 fine-dining 法菜差不多!不過食物的確美味出色,要不要看下去/前往幫襯,大家可以自行決定~重見光明的日子也實在忙得很啊,一月中下旬的邀約多得嚇人。始終是甜魔媽媽,對於看似有實力潛力的新店很有興趣,始終韓式甜品店香港少見,而且實在想念雪花冰!就於上週六深圳行後前往一試。新店位於海港城近 Uniqlo 樓上,樓高底空間感足,對出還有一大片人土草地,環境開揚幾舒服的。店子佔兩邊約有50-60個位吧,我們抵達時全店爆滿的;不過也是因為這樣,主要是韓藉的廚師/侍應做到一腳踢,場面比較混亂。當日抵達時見到不少食友,他們紛紛表示等待時間超久!但這裡的食物選擇真心吸引,不趕時間的四大一小,不客氣點了七款食物。之後的一小時的確有點難捱... 還好朋友快將遠行(轉插就是借給她的),話題不盡,加上得意妹又在場,跟她到處興奮亂跑,同時又給她拍照,時間過得特別快~想出去玩的小女孩雖是假的草地,也照樣玩吧!玩完一輪,又換了片,食物還未來到。一位看似是主理人的男士上前表示非常不好意思,又送上一盒韓式米通以表歉意;米通我不太愛吃,不過成品色彩繽紛,
新店位於海港城近 Uniqlo 樓上,樓高底空間感足,對出還有一大片人土草地,環境開揚幾舒服的。店子佔兩邊約有50-60個位吧,我們抵達時全店爆滿的;不過也是因為這樣,主要是韓藉的廚師侍應做到一腳踢,場面比較混亂。
想出去玩的小女孩
雖是假的草地,也照樣玩吧!玩完一輪,又換了片,食物還未來到。一位看似是主理人的男士上前表示非常不好意思,又送上一盒韓式米通以表歉意;米通我不太愛吃,不過成品色彩繽紛,又成了妹妹的玩具!
之後再過5分鐘,首份食物終於上檯,是我愛吃的 韓式炒年糕 Topokki。成品單份賣 $78,也可加柚子/藍莓/果仁冰沙,配成套餐,定價$108。
韓式炒年糕
成品份量比預期中大,而且內容也豐富,除了煙韌有咬口的美味年糕,還有濃惹入味的辛辣麵、薄身帶鮮的韓式魚片,以及炸過的水晶粉絲卷。點上香甜半辣的韓式辣醬,挺好吃!

接著我們沒點的 柚子沙冰 Citron Smoothie ($30) 上檯了(瞄到鄰桌也不乏上錯/重上事件,是韓藉廚子對英文食物單大搞亂了嗎?),免得浪費就飲了它吧。可幸是成品冰粒細碎,清新怡人,與辣味年糕實在是絕配。

柚子沙冰
接著是坊間少見的 山藥汁 White Yam Juice ($48),山藥也即淮山一類,打成汁後相信加了點糖,口味帶輕甜,質感有點黏黏的,幾特別我也喜歡飲。但飲品中的冰粒有點多就是了~
山藥汁
這裡的年糕是有四款口味,除了原味還有芝士、炸醬及辣味,我們還試多了一份 韓式辣醬炒年糕 Spicy Topokki (單價$78)。辣魔要注意了,這份年糕後勁凌厲,超勁火辣!
 但滋味又實在誘人好吃,明明舌頭發痛了,也忍不住慢慢吃光。想不到甜品店的年糕如此有水準,讚~

韓式辣醬炒年糕
然後甜品類的 紅豆豆粉雪花冰 Injeolmi Red Bean Snow Ice ($75) 也上檯了;要講這裡共有六款雪花冰之多,其中豆粉雪花冰、這款及藍莓芝士雪花冰都可配上脆脆波組成套餐 ($118-128)。
紅豆豆粉雪花冰
四個人吃兩份冰,起初我們以為一定吃不完,但事實是這冰非常好吃!輕柔不會太冰的雪花冰,配上香到不得的豆粉,加上香滑微甜的紅豆蓉,以及煙韌彈牙的年糕,組合很美味~ 最喜歡店子在雪花冰中也混了不少細小年糕粒,吃著吃著又有驚喜,絕是甜魔推介。

之後等約十分鐘,另一款 藍莓芝士雪花冰 Blueberry Cheese Snow Ice ($75) 也上檯了,這款賣前很美很美,面層有大大球 Haagen Dazs 的牛奶味雪糕,用的藍莓又爽甜美味,又很討喜!

藍莓芝士雪花冰
之不過,相比新麻浦的出品,這芝士蛋糕部分太硬又實,偏偏份量又非常的多,不得不扣一些分數。建議店方改改芝士蛋糕來貨,這樣效果一定會好得多。
之前講過,其中三款雪花冰可以配搭脆脆波組成套餐,我們也試了 豆粉脆脆波 Injeolmi Ball (單價$58,套餐價$118-128)。脆脆波體則不小,有點似港式的脆豬包,但更富彈性;面層滿佈香口豆粉、煙韌呈拉絲效果的年糕,以及口感豐富的果仁,再加上煉奶上檯。

豆粉脆脆波
對我來說,港式只加煉奶及牛油的脆豬包,已是人間美味;這個同樣熱暖美味,再加上眾多配料的脆脆波,就如簡單多士及蜜糖脆多士的分別,美味程度以幾何倍數遞升!

最喜歡那軟糯年糕糾結在鬆脆香軟的包身內,那纏繞感著實銷魂啊~ 邊寫邊流口水了!
由於部分友人尚有下場要早走,留下我與車媽媽都很飽了,但店方還堅持把另一份 香蒜多士脆脆波 Cheese Garlic Ball (單價$58) 也做來了... 成品有特多芝醬、特多年糕,可想而知那滋味有多誘惑了!其實那芝醬沒有太濃,蒜味更突出,那年糕真沒得輸;結果,我爆肚了!
香蒜多士脆脆波
總的來說,這裡的食物真心得,不過開業初期還未做順。想吃的話,建議找平日較少人時去試,情況應該會較好呢~
2015-01-17
韓式炒年糕
柚子沙冰
韓式辣醬炒年糕
香蒜多士脆脆波
2015-01-20 2400 瀏覽
剛開業一星期嘅Hanbing位處於海港城地點便利是日受甜魔媽媽邀請跟阿龍和Ka Wan一起品嚐韓冰,店子不知是否太新運作未能暢順還幸食物質素頗高挽回不少分數呢!!韓式炒年糕$78材料豐富有麵底韓國魚旦還有兩條用紫菜包住粉絲的炸物,年糕食落好煙韌味道仲好夠濃香不吃辣嘅朋友啱晒呀~韓式辣醬炒年糕$78須然同上碟差不多料子但加了辣醬即時變了另一番風味愛吃辣的朋友一定要試惹味非常 我哋叫咗兩杯沙杯分著喝左柚子沙冰$30柚子清香沙冰夠綿好正呀,右係山藥汁$48帶著濃香芝麻味還有山藥滑嘟嘟的特質好特別喔!!豆粉雪花冰$75香氣非常的豆粉加上紅荳蓉一口吃下真不想停下來還有煙韌好咬口的年糕Chloe妹妹也吃下不少呢~ 另一款藍莓芝士雪花冰$78好美的冰啊這味道更能吃出雪花冰那奶香要挑剔便是那藍莓芝士蛋糕有點硬 豆粉脆脆波$58我哋三位lady一見到便很想試究竟係咩東東說穿了其實係脆豬包,加上溶化年糕再灑上豆粉但這組合令一個平平無奇嘅包添上嶄新色彩味道絕不遜港式脆豬豆粉令這包加上無窮香氣~好吃豆粉年糕窩夫配冰淇淋$48這窩夫加了年糕在底令整體變得煙韌並非平常吃外脆內軟的那類這個非我喜愛,甜魔媽媽一試那球
豆粉年糕窩夫配冰淇淋$48這窩夫加了年糕在底令整體變得煙韌並非平常吃外脆內軟的那類這個非我喜愛,甜魔媽媽一試那球雪糕已說用上大師了好厲害的甜舌頭呀haha~
最後係香蒜芝士脆脆波$58這個加上芝士的又別有一番風味鹹鹹香香的這個比豆粉更能俘虜我心,希望店方快點行得暢順因為他們出品確有特色又好味
2015-01-17
下午茶