拍拖的活動 多數行街。睇戲食飯。 今日同 honey 行 尖沙咀。 一間新派川菜漁牧Fisher & Farmer所以都想試下 以前都食過川菜. 都想回味其酸辣味.麻辣海帶絲 (冷盤)壇子花雕雞 (冷盤)鮮泡椒酸菜味燒清江魚漁牧混豬(1/4)份點了一些小食及特色美食.好想新舊口味互相交替麻辣海帶絲用了少許辣椒,蒜泥。 沒有辛辣味,對於怕辣味朋友。 可以安心食。 爽身之餘配上麻香味.而醉雞選用雞腿。 用花鵰酒調味。 雞身的肥膏較少.少了雞油香味.反而入口香濃花鵰酒味 雞肉質都不錯。 之後漁牧混豬(1/4)份。同我們一般燒烤店不同  豬皮薄身。豬肉本身沒有太多肥膏。 再配上傳統乳豬醬, 芝麻醬及抺茶醬.減少膩口感。可以吃多兩片。 乳豬身下收藏糯米飯。  飯質較軟及"淋"。少了咬口感。 而主角鮮泡椒酸菜味燒清爐魚。 超正。 附上其他配料篙筍,豆卜, 鮮腐竹,蟹柳, 大鱸魚兩邊對開. 先煎香,上面放上一些酸菜。辣椒。蕃茜等香料.第一啖。超辣  有點搶喉 本身都愛辣 但第一刻接受不了 之後慢慢接受川菜特色帶有辛辣, 麻感覺不是一般辣味. 反而層次較明顯.自然不斷追食.特別豆卜. 夠入味.之後發現
拍拖的活動

多數行街。睇戲食飯。

今日同 honey 行 尖沙咀。

一間新派川菜漁牧Fisher & Farmer

所以都想試下

以前都食過川菜. 都想回味其酸辣味.

麻辣海帶絲 (冷盤)
壇子花雕雞 (冷盤)
鮮泡椒酸菜味燒清江魚
漁牧混豬(1/4)份

點了一些小食及特色美食.

好想新舊口味互相交替

麻辣海帶絲用了少許辣椒,蒜泥。

沒有辛辣味,對於怕辣味朋友。

可以安心食。 爽身之餘配上麻香味.

而醉雞選用雞腿。

用花鵰酒調味。

雞身的肥膏較少.

少了雞油香味.

反而入口香濃花鵰酒味

雞肉質都不錯。

之後漁牧混豬(1/4)份。同我們一般燒烤店不同

減少膩口感。可以吃多兩片。

乳豬身下收藏糯米飯。

飯質較軟及"淋"。少了咬口感。

而主角鮮泡椒酸菜味燒清爐魚。

超正。

附上其他配料篙筍,豆卜, 鮮腐竹,蟹柳,

大鱸魚兩邊對開. 先煎香,

上面放上一些酸菜。辣椒。蕃茜等香料.

第一啖。超辣

有點搶喉

本身都愛辣

但第一刻接受不了

之後慢慢接受

川菜特色帶有辛辣, 麻感覺

不是一般辣味. 反而層次較明顯.

自然不斷追食.特別豆卜. 夠入味.

之後發現魚身上面有好多咸梅菜

如果太辣,

我們會飲下青檸柚子冰及黑糖竹蔗冰降下辣.

清甜竹蔗配上黑糖味道.

配搭新鮮.

反而青檸柚子較特別.
2017-07-26
  • 水煮魚
2017-07-27 134 瀏覽
Honey 有時間陪我行街。 因為佢好怕去人多地方。 特別銅鑼灣 但今次佢肯去。 自然帶佢食好西喇 同佢去上樓舖食 因為我鍾意佢有個大露台 望下街景。 Honey可以慢慢煲煙 今次要個至尊套餐 有不少份量 啤酒(Hoegaarden)及我點了杯特飲 之後來個法國酥皮焗田螺伴凱撒沙律 最愛其酥皮焗田螺,因為細細粒, 又香又鬆.而且不頂肚.跟住芝士蒜蓉包及是日餐湯Honey 最期待的香煎鵝肝伴蕃茄莎莎慢火香煎鵝肝,鎖住肉汁面層香脆。肉質嫩滑。 啖啖鵝香滋味.卡邦尼白菌煙肉意粉濃厚芝士味。 配上微煎煙肉.爽口意粉。 對於愛好芝士的我.可以開懷大食.之後, 金獎菜式醬燒豬仔骨配肉醬薯仔屋鋪天薯條豬仔骨配上粗薯條 豬仔骨沒有太多肥膏 入口減少油膩感 肉質雖然不多。 但肉質嫩滑可口。 沒有用鬆肉粉 因此沒有"梅" 同 "鬆" 的感覺。 醃料不是一般味精的味道。 反而用了一些香草作調味。 味道不會太重。 但令你可以真正食到豬肉質感的味道之餘 配上粗薯條 夠咬口 再點上酸沙律醬較為新鮮。 其實我們已經好飽仲有甜品.好彩是細細件藍莓芝士餅.短短兩粒鐘飯局。 Honey 好滿足。 下次去銅鑼灣行街,又多一
Honey 有時間陪我行街。

因為佢好怕去人多地方。

特別銅鑼灣

有不少份量

啤酒(Hoegaarden)及我點了杯特飲

之後來個法國酥皮焗田螺伴凱撒沙律

最愛其酥皮焗田螺,

因為細細粒, 又香又鬆.

而且不頂肚.

跟住芝士蒜蓉包及是日餐湯

Honey 最期待的香煎鵝肝伴蕃茄莎莎

慢火香煎鵝肝,鎖住肉汁

面層香脆。肉質嫩滑。

啖啖鵝香滋味.

卡邦尼白菌煙肉意粉

濃厚芝士味。 配上微煎煙肉.

爽口意粉。

對於愛好芝士的我.

可以開懷大食.

之後, 金獎菜式

醬燒豬仔骨配肉醬薯仔屋鋪天薯條

豬仔骨配上粗薯條

豬仔骨沒有太多肥膏

入口減少油膩感

肉質雖然不多。

但肉質嫩滑可口。 沒有用鬆肉粉

因此沒有"梅" 同 "鬆" 的感覺。

醃料不是一般味精的味道。

反而用了一些香草作調味。

味道不會太重。

但令你可以真正食到豬肉質感的味道之餘

配上粗薯條

夠咬口

再點上酸沙律醬較為新鮮。

其實我們已經好飽

仲有甜品.

好彩是細細件藍莓芝士餅.

短短兩粒鐘飯局。

Honey 好滿足。

下次去銅鑼灣行街,又多一個好去處
2017-07-13
2017-03-03 1110 瀏覽
鋪頭初開業時既冰好重牛奶味,好好味的!幾個月前黎過 都仲唔錯 但今天重遊此鋪,抱住一個大期望既心情黎食 點知咁令人失望 唉 啲"牛奶冰"似乎溝左好多水,完全無晒牛奶味,而且仲一啲味都無!今次試左個新作品朱古力冰,所用既朱古力一睇就知係kitkat, 十分無誠意。相比起以往既籃莓冰,西瓜冰等質素相差太遠了。而且這碗冰的size 也減少了不少。價錢上升之餘,食物質素下降,size 下降,真的十分失望,實在不會再來了。
鋪頭初開業時既冰好重牛奶味,好好味的!
幾個月前黎過 都仲唔錯

Chocolate snow ice
2017-02-18 712 瀏覽
望落去主打韓國既食,睇個menu d相就影得好吸引,所以坐落去試下未食lunch,所以諗住叫個飯、小食同、炒年糕同2杯野飲,點知對住個黑面員工,叫個樣沒個樣,大約1點星期六,竟然沒樣野有,但得2枱人食緊野唔似好爆賣曬,但轉頭又話有剩可以叫,最尾見到一堆(傑達達)既醬,成堆垃圾嘔物咁就叫炸醬炒年糕,$75,都幾難食,相都廢事影了總結: 沒services, over value, 幾個黑面靚妹員工的korea cafe, 想食完 一個大好既中午俾破壞心情就黎啦!(第一次特登要開個post 寫!)
2017-02-03 655 瀏覽
記得前排曾經好興呢間食冰嘅地方之前去都要自己等一等位但琴晚上到去個場居然得兩三枱客 以為已經收工無得食😂 但好彩未收而且好多吉位呢到有得order咸食但我地係衝著個冰黎我地叫左blueberry cheese 同朱古力脆脆(?)blueberry個個係因為之前食完覺得好正先叫因為有好多cheese cake係上面 覺得成件事好豐富 但今次反而覺得嘛嘛🤔 可能口味變左反而中意食朱古力脆脆多啲呢個上面插左幾舊類似kitkat嘅朱古力面同中間都有朱古力粉 唔好太甜嘅我覺得岩岩好 食到底仲食到朱古力碎嘅感覺我地加左十蚊加左年糕佢有一兜充滿綠豆粉嘅年糕仔 微微嘅咸味 同冰一齊食係幾夾兩個相比我中意朱古力個個多啲不過價錢有少少貴 無記錯係$85一個冰環境方面個晚唔多人 所以可以坐到夠先走
記得前排曾經好興呢間食冰嘅地方

兩個相比我中意朱古力個個多啲

不過價錢有少少貴 無記錯係$85一個冰

環境方面個晚唔多人 所以可以坐到夠先走
2017-01-23 590 瀏覽
I Had oreo snow ice. Was small, not tasty, overpriced, very plain as too much tasteless ice . it needed sauce or more oreos. There are other better places for Korean shaved ice. I suppose it's good portion for people who don't want as much but taste wise, go elsewhere.

2017-01-18 421 瀏覽
去到無人serve 自己攞menu ,又要行出counter叫餐,我仲要有個BB咩住左。有個想食嘅item 無左個menu又唔貼"暫停供應"又唔刪左佢,到我落order 時先話冇。
過得去但好坐嘅韓式desserts我唸80幾蚊一碗冰,有一大半都去左個地產商度。其實假日都幾難揾位,因為啲staff唔會催你走(有好有唔好啦),所以要睇你好唔好采。甜品,仲要係冰,其實無咩期望,都係嗰啲野啦。雪花冰其實無咩特別,不過勝在好睇。得兩件年糕唔開心, 年糕咁cheap都唔比多幾件。。。可能因為佢叫紅豆雪花冰....但係加多啲年糕都得掛但係坐得幾好,同朋友傾下計算係咁啦新品?kit-kat冰,唔係特別好食,但無年糕紅豆得兩粒咁離譜....味道我就鍾意紅豆多啲,不過要加年糕先得!
過得去但好坐嘅韓式desserts

甜品,仲要係冰,其實無咩期望,都係嗰啲野啦。

雪花冰其實無咩特別,不過勝在好睇。

得兩件年糕唔開心, 年糕咁cheap都唔比多幾件。。。
可能因為佢叫紅豆雪花冰....但係加多啲年糕都得掛
但係坐得幾好,同朋友傾下計算係咁啦
味道我就鍾意紅豆多啲,不過要加年糕先得!
2016-12-11
下午茶
  • 紅豆豆粉雪花冰
2016-12-24 310 瀏覽
同朋友行街行到熱想飲沙冰消下暑,因為某連鎖店既芒果飲品比較貴所以泥韓冰試下,點知中招。我地一人叫左一杯芒果沙冰,望到實物已經有d失望,賣相5吸引,飲落口第一淡已經系化學水加糖水味,完全飲5出鮮芒果味,我朋友飲到尾都系覺得飲糖水甘好失望。只是沙冰做得還好,算系綿,只有小部分系未磨碎既冰粒。解暑的確5錯,但飲完會口渴,因為落太多糖水有d過甜但呢杯野完全5值35蚊,咩配料都冇,只有沙冰,真系太貴啦不推介大家飲呢杯野

但呢杯野完全5值35蚊,咩配料都冇,只有沙冰,真系太貴啦
不推介大家飲呢杯野
2016-12-19 250 瀏覽
今日第一次去試食韓冰嘅紫薯棉花冰一入到店舖就覺得環境好舒適,好適合同朋友一齊去食甜品傾傾計~一見到個棉花冰黎到,就已經覺得隻紫色好靚!食落口就有濃濃既紫薯味,棉花冰有夠軟綿綿!媽媽食落去就會一粒粒嘅麻薯同nuts,味道鹹鹹地,口感好特別!鍾意食甜品嘅真係值得去試吓
今日第一次去試食韓冰嘅紫薯棉花冰

鍾意食甜品嘅真係值得去試吓
  • 紫薯棉花冰
2016-12-17 229 瀏覽
拌飯不是韓國菜當中什麼高級食物,選擇這個為晚餐,都是為了醫肚而已,所以拌飯的份量是十分重要。那天趕住入場睇《星球大戰》,又唔想食麥當勞,結果入左呢家韓式甜品店,食個 quick dinner。這家的拌飯,上菜時就發現了問題,怎麼是用碟上,而不是用碗上呢。把匙羹放下去的一刻,心裏面即刻彈出“中伏了”。配菜少,飯少,連辣椒醬都少,“真係好離譜囉”。我體諒你是甜品店,飯食未必是強項,既然如此,那你就繼續專注做韓式甜品吧,不要用這個拌飯來賺錢吧。

拌飯
把匙羹放下去的一刻,心裏面即刻彈出“中伏了”。

配菜少,飯少,連辣椒醬都少,“真係好離譜囉”。

2016-12-15
2016-12-02 180 瀏覽
點了兩杯野飲,一杯Mint Chocolate 同一杯Organic BerryBoost,真係難飲過7-11隨便買既野飲,Mint Chocolate 完全無chocolate味,色仲淡過水,杯Organic Berry Boost 就十足十紅藥水,飲兩啖就唔想飲!
2016-11-13 296 瀏覽
有kitkat控嗎?繼便利店出kitkat雪糕中大伏之後,我再接再厲試下韓冰既kitkat奶冰結果:伏again!!!!!個樣甘邪惡,影相呃下like都ok既...但係味道真係麻麻地,個奶冰無乜奶味,溶左之後同上面啲朱古力粉痴埋一舊舊口感...你懂的
結果:伏again!!!!!

口感...你懂的
2016-10-06
2016-10-21 1715 瀏覽
現在的女生大部分都崇日或韓,是夜我們仨再次聚會。尖沙咀人流比較多,如果想吃雪花冰可能大家會想起厚福街的某家;但我卻發現海港城此店更見驚喜。 首先位於海港城三樓高層,地方寛敞並帶有卡位位置;而且等候時間不會太久,這是我選擇此店其中一個因素。 三人行雪花冰就是最好的選擇,適逢十月有限定食品-Kitkat雪花冰;聽聞韓國才有這個甜品,現在香港亦有又怎能錯過呢? Kitkat雪花冰$85 雪花冰大約10分鐘左右呈現眼前,別以為份量頗多,但確實有點想追加的理由。棉棉的碎雪花冰,大量的朱古力粉鋪上面上再添加一層朱古力醬。每一口都充滿朱古力與幼滑的棉花冰,透心涼感覺帶入心。旁邊更加插有不少kitkat朱古力味,帶有不少口感及脆身。頂層更有一球雲尼嗱雪糕,滑溜又美味整個甜品不膩而且令人愈來愈想食的感覺。

Kitkat雪花冰$85

Kitkat雪花冰
2016-10-09
$85 (宵夜)
Kitkat雪花冰
2016-10-08 1628 瀏覽
迎年韓風大熱,除了鹹食炸雞、部隊鍋及芝士排骨外。甜食代表也有最近達陣的特色雪糕,當然不得不數各種的韓式雪花冰。談及雪花冰的話,在香港似乎愈多愈常見的冰店,哪家才會成為心頭好呢?早前曾跟友人們聊及此,有幾位都不約而同地提到韓冰。本已在尖沙咀商場內的大店位落戶,其後更多開了銅鑼灣分店。真有如此吸引,可以讓這麼多人為之神迷到會再開分店嗎?  首先當然有本月新推出的朱古力脆脆雪花冰 $85。以我們熟悉的KitKat及美祿重塑兒時回憶,也是十分保險的美味組合。配搭雲尼拿雪糕,依然是安全至上,和諧融洽的柔和。牛奶雪花冰表層細綿,易溶於口,可是吃到最底層時早已壓至硬實結塊。  其後備受期待的紫薯雪花冰 $80果然比較合口味,就是賣相可以再調整下。不同深淺度的紫調,若然紫薯粉更多,香味更加明顯。綿密清甜的紫薯蓉不會過份膩口,配合紫薯粉,點出主題。冰花之間有杏仁片的點綴,多添一分果仁香氣及薄脆嚼感。  藍莓芝士雪花冰 $85已成常見款,小小一碗但食材還是滿多的。芝士蛋糕紥實,芝士感稠重厚身,甜度適中,只是略為帶膩。配上莓果醬及藍莓,嘗試用酸甜果味消解一下甜膩。雖說份量不多,但因為有芝士蛋糕會算是比較重口
朱古力脆脆雪花冰
紫薯雪花冰
藍莓芝士雪花冰
  藍莓芝士雪花冰 $85已成常見款,小小一碗但食材還是滿多的。芝士蛋糕紥實,芝士感稠重厚身,甜度適中,只是略為帶膩。配上莓果醬及藍莓,嘗試用酸甜果味消解一下甜膩。雖說份量不多,但因為有芝士蛋糕會算是比較重口味,還是與人分享為上。
紅豆豆粉雪花冰
  最後來份傳統口味的紅豆豆粉雪花冰 $75,回想起在韓國的日子了。滿滿的黃豆粉混合杏仁片灑於奶白雪花冰上,再盛起帶點豆皮的紅豆蓉。紅豆蓉味道自然,膩感不算重,加上軟糯感重的年糕,甜美怡人。可惜論及冰品,表面一層確是鬆綿可口,然而中心及底層還是太實身至成硬塊。
香蒜芝士脆脆波
  想要飽肚的先有鹹味香蒜芝士脆脆波 $58,一直見人瘋傳。一切之下,年糕及芝士層略帶牽絲糯韌感,可是沒有那些照片中的澎湃。麵包中間略帶濕綿,但整體而言還是偏乾身且硬實的。以此價位而言,這種食味實在讓人不夠滿足啊……
豆粉脆脆波
  雖然鹹味的一款表現不佳,但是早已一下子點了兩份,不得繼續吃下去。今次有甜味代表--豆粉脆脆波 $58,年糕的再度出現亦是同樣的實淨。幸好只是軟腍的,不帶硬韌感,配黃豆粉的味道無疑亦是十分相襯的。就是麵包部分真的乾得很,要配上飲品才叫做比較合嚼感。
  其實之前已經知道韓冰跟新麻蒲是同一集團旗下的品牌。只是兩者相比時,前者款式比較多樣,也似乎在冰品製作方面專注一點。論及出品品質,還是後者更為合心,比較穩定,略勝一籌。雖說不能說是最好的出品,但是在香港而言,已可說算是至少中等的品質吧。
藍莓芝士雪花冰
紫薯雪花冰