2011-03-17 24 瀏覽
天氣乍暖還寒,把握機會,又來一次火鍋.四個人試了:靚煲皇$168 - 料多取勝,煲料有:大蜆,蘿蔔,甘筍,大蒜,蔥,蝦乾,芹菜,粟米,土魷……等等,豬筒骨與豬軟骨估計加埋有斤多兩斤重,如此多料,湯味自然濃郁!美國桶蠔$128 - 一桶一磅有七隻,肉鮮味美又夠大,好食!墨魚滑$58×2 - 夠鮮夠滑,一個最值得推薦的火鍋料!生腸$18 - 洗得乾淨,全無澀味,可以爽食,又可以腍食,正!雜菜$28 - 有西洋菜,塘萵,及小白菜三款混合,菜新鮮,好!其餘肥牛$158,脆肉鯇$38,貢丸$28,和四寶丸$20等都合格!加上烏冬$18,黑啤$30×2,酸梅湯$13×2,醬芥$6×4埋單$830,中上消費!
天氣乍暖還寒,把握機會,又來一次火鍋.

四個人試了:
墨魚滑$58×2 - 夠鮮夠滑,一個最值得推薦的火鍋料!
其餘
加上
烏冬$18,黑啤$30×2,酸梅湯$13×2,醬芥$6×4
埋單$830,中上消費!
  • 墨魚滑
  • 桶蠔
2011-02-07 12 瀏覽
我食過 出名既靚煲皇 同埋醉雞煲靚煲皇好多豬骨..正到爆...醉雞煲就睇個人..因為好多藥材...真係好正好濃味...岩曬我..兩個都好足料好正! 真係想ORDER 一個白飯黎送!D魚都幾新鮮! 同埋肥牛都OK....必定要試!如果係一班人宵夜OR 一定人去食反都唔錯..又過引!
我食過 出名既靚煲皇 同埋醉雞煲

靚煲皇好多豬骨..正到爆...

兩個都好足料好正! 真係想ORDER 一個白飯黎送!

D魚都幾新鮮! 同埋肥牛都OK....必定要試!

如果係一班人宵夜OR 一定人去食反都唔錯..又過引!
2011-02-02
10 分鐘 (堂食)
生日
2010-12-08 5 瀏覽
4男3女一齊食打邊爐,有女仔生日,先食飯再去飲野,其中一女仔介紹去塘尾道靚煲皇食,去到靚煲皇,好彩訂左位,因為去到都坐滿晒人,就咁望我估都有二十張檯,都好旺下.order左個招牌靚煲皇,好大煲,都幾多料,紅籮白,白羅白,粟米,豬桐骨,豬軟骨,大蜆,冬姑,啖湯好正,唔咸,好濃好多胡椒味,亦都好滑,每人飲一碗先.其他配料當然有牛肉,有幾款牛肉,我地叫左一碟本地手切肥牛,一碟牛頸脊,兩種唔同味道,搭埋d豬骨湯好入味,d牛肉好滑好稔.仲有叫由麥菜,墨魚滑,白鱔片,再叫一份豬軟骨,生蠔.酒叫左幾支,樣樣都幾好食,幾新鮮.另一樣係加湯時呢度係加豬骨湯,而唔係酒樓式加水,d湯唔會愈來越淡,呢樣我地都覺得幾好.
個招牌靚煲皇幾足料

2010-12-07
1 分鐘 (堂食)
生日
個招牌靚煲皇幾足料
  • 手切肥牛,牛頸脊,招牌靚煲皇
上網見到食評OK,加上飲食男女又有介紹得正.我哋9個人去食,叫咗個招牌靚煲皇同埋個艇皇大蜆煲,因為我哋女仔鍾意食海產嘢,湯底鮮甜,大大煲得來不會煲大材料少,,跟往生料叫咗大手切肥牛,一個好似叫極上肥牛(我哋都唔識得分),手打鮮蝦丸(蟹子黏在上面,連同鮮蝦丸放到煲裡滾,'蟹子又會爆開。到頭來,眼睛白白睇,又食唔到,只係裝飾多過實際!) 美國桶蠔,魚雲,墨魚滑,脆鯇腩,雞子、炸魚皮、田雞(上枱時仲陏陏吓,好恐怖!),值得一讚既鵝腸,水餃,生腸,金茹,魚蛋,娃娃菜等.一開蓋好香,好快啖湯,就幾乎全部飲光,之後佢係加湯唔係加水,幾好嘢喎湯底味不變,牛肉好正,唔係一般街市貨色,夠冧,好濃牛鮮活味!唔係一般嗰D任食火鍋可以比!我吔唔係好計較錢,不過超咗D預算,每人百伍蚊到,多咗D,不過都飲咗5支1升大ge 朝日啤(成30蚊罐)仲坐咗成三個鐘舔.值得一讚個煲!

手打鮮蝦丸,好彈牙齒(不過!蟹子黏在上面有D晒!)

艇皇大蜆煲有漁家海鮮風味

仲坐咗成三個鐘舔.
值得一讚個煲!
好鮮甜嗰湯底,大蜆同個豬骨都好好味

唔識分邊個牛打邊個牛,總之都好有特色味道!
2010-11-29
紀念日
好鮮甜嗰湯底,大蜆同個豬骨都好好味
艇皇大蜆煲有漁家海鮮風味
手打鮮蝦丸,好彈牙齒(不過!蟹子黏在上面有D晒!)
唔識分邊個牛打邊個牛,總之都好有特色味道!
  • 大手切肥牛
  • 同極上肥牛
  • 手打鮮蝦丸
2010-11-30 7 瀏覽
兩男兩女專程去食靚煲皇,原本友人說食正斗會好d,由於我未食過靚煲皇,加上飲食男女又有介紹,講到鬼咁正.叫了一個招牌靚煲皇,手切肥牛,脆鯇腩,蟹柳,蟹籽丸,西洋菜,一支啤酒&酸梅湯.招牌靚煲皇→失敗之作,d大蜆有沙,豬骨奇差.手切肥牛→仲離譜,一d肥都冇,像去街市同牛肉佬買十蚊牛肉炒嘅的牛肉沒兩樣.其他不過不失,埋單差不多六舊,仲要食唔飽,頂...好彩有義海大結局睇,如果唔係都唔知點算.

招牌靚煲皇→失敗之作,d大蜆有沙,豬骨奇差.

2010-11-28
2010-11-29 2 瀏覽
六人到了唐尾道的靚煲皇,都算來得蜜,有時唔打邊lo都會來食小菜,或者飲兩三支啤酒,加上可以坐露天位,有風味.咁當然都係打邊爐多d,三男三女一齊去,每人$100左右,湯底叫左個招牌靚煲皇,有好多隻大蜆,豬骨,蝦乾,粟米,籮白,啖湯好香好滑,唔鹹,每人都飲左兩碗,另外再叫霜降肥牛同牛頸脊肉,仲有墨魚滑,菜,豬軟骨,都幾多野食.每種牛入口都有唔同味,好新鮮,霜降牛入口好有牛味,夠淋,似入口即溶.湯又好鮮味.最重要係加湯唔係加水,成個煲keep住有豬骨味.

一齊食好多o野

2010-11-28
2 分鐘 (堂食)
一齊食好多o野
  • 美濃骨招牌靚煲皇
2010-08-31 6 瀏覽
上網見這一間的食評OK,同朋友試下。點左個澳門豬骨湯底,幾足料既,可惜的係佢唔係豬筒骨,只係軟骨,令一心去食豬筒骨的我有點失望......不過味道係可以,最值得讚係,之後佢係加湯唔係加水,我們不斷飲湯都仲係好好味。價錢OK啦,唔係貴,但又唔可以話好抵食。食物方面,其中叫左個韓國霜降牛肉,但口感麻麻地......魚雲份量太少,唔抵......至於其他食物,基本上都係滿意的。服務一般,唔覺得特別好,但又唔會令人唔高興果種。同其中一個網友講的一樣,入座時會問你食唔食煙,講左唔食,但上到去,其他桌的人都係在食煙的.......
上網見這一間的食評OK,同朋友試下。
價錢OK啦,唔係貴,但又唔可以話好抵食。
服務一般,唔覺得特別好,但又唔會令人唔高興果種。
2010-08-25
2010-08-03 2 瀏覽
沉日一行13人, 中學同學既gathering. 經過大家投票, 考慮過地理環環境之後, 我地決定幫襯openrice 好多個笑臉既笑臉既靚煲皇。打去訂位既時候問定點去, 原來係旺角地鐵站C2出口一直行到去橋底右轉過馬路就會見到大大個"靚煲皇"既螢虹燈掛左係度,比想像中易搵同就腳好多。值得一提既係訂位個陣個姐姐仲會好貼心咁問你係邊區黎咩車去,再教你點行,抵讚!去到既時候見到格離個陣骨煲皇, 差d入錯去。 大家要小心d, 因為兩間野既門口好近,好易撈亂!一開始見到個鋪面得好少枱,原來佢仲有一樓同二樓。 我地今次就被安排坐一樓。就咁望張湯底紙有好多選擇,眼花撩亂,最後叫左佢地既招牌煲 “靚煲皇”同埋地獄豬骨煲。個晚都算幾爆,好在一早訂左位,如果吾係有排等!兩個煲d 料都好足,好多豬骨,仲有粟米個D,個煲滿瀉咁滯!未落餸之前飲左啖湯,靚煲皇d 蜆超級大隻,個湯底好鮮甜,不愧為招牌煲。 火鍋配料同坊間既連鎖店大同小異,成堆餓鬼不理後果咁乜都叫,包括地本肥牛($58),手切肥牛($158),頂級手切牛($138),手打蟹籽墨魚滑($68),墨魚滑($58),桂花蚌,珊瑚蚌,帶子,田雞,炸魚皮,

火鍋配料同坊間既連鎖店大同小異,成堆餓鬼不理後果咁乜都叫,包括地本肥牛($58),手切肥牛($158),頂級手切牛($138),手打蟹籽墨魚滑($68),墨魚滑($58),桂花蚌,珊瑚蚌,帶子,田雞,炸魚皮,蟹籽包心丸,水土魷,桶蠔,鵝腸,江南魚腐,金菇,秀珍菇………etc

D 肥牛全部都幾大碟,油脂分佈得幾平均,又有牛肉味,加埋辣豬骨湯底,然後啖下一口冰涼既啤酒,一流!

另一心水推介-竹筒墨魚滑。D 滑用竹筒裝住,我地可以整大粒D又得,細粒D又得。墨魚滑好彈牙,而且中間有馬蹄同蟹籽,增加口感。
田雞黎個陣仲識郁, 好新鮮!!!

落完火鍋配料之後,驚覺有刺身紙!係火鍋店食刺身真係好少見,而且選擇亦不少。有三文魚,帶子,北寄貝同鮑魚等等。我地為免麻煩, 叫左兩客刺身拼盆。
刺身拚盆 ($148) , 擺相尚算不俗, 刺身亦不比坊間連鎖店遜色, 係火鍋店有如此水準既刺身,實屬驚喜之作!

個晚我地叫左差吾多2打Asahi , 幾易入口又唔貴($20/支). 雖然個晚幾旺場, d侍應亦做到無時停, 但仍然有求必應, 唔錯. 個晚落樓每人都唔洗$150 , 抵到爛, 遲d一定會番黎encore !
辣得黎吾會蓋過哂豬骨既味
靚煲皇 ($158)
極上肥牛 ($168)
大手切肥牛 ($158)
墨魚滑 $58
田雞黎個陣仲識郁, 好新鮮!!!
sashimi platter !
2010-07-31
辣得黎吾會蓋過哂豬骨既味
靚煲皇 ($158)
極上肥牛 ($168)
大手切肥牛 ($158)
墨魚滑 $58
田雞黎個陣仲識郁, 好新鮮!!!
sashimi platter !
  • 竹筒墨魚滑
2010-07-11
昨晚 5 位同事一齊上去食!好彩早一日訂左位!如果唔係都無位坐!入到去叫左個胡椒豬骨煲! d 豬肉夠哂味!好味!再叫左 d 四寶丸、墨魚滑、雞子、炸魚皮、手切肥牛...etc 啦 ~係啤酒叫得幾多,係咁打孖上 ~ 肥牛一般,但咁既價錢差唔多啦,墨魚滑真係正!推薦!服務幾好!有求必應!哥仔同姐仔都做到喘哂氣都不忘過黎幫手加湯!應該會有下一次!是次消費 $905 ~ 飲飽食醉!唔錯!
入到去叫左個胡椒豬骨煲! d 豬肉夠哂味!好味!
係啤酒叫得幾多,係咁打孖上 ~

肥牛一般,但咁既價錢差唔多啦,墨魚滑真係正!推薦!

應該會有下一次!
是次消費 $905 ~ 飲飽食醉!唔錯!
2010-07-10
  • 墨魚滑
六月的氣溫竟然下降到二十多度…又下著連綿細雨…這個時候最好的晚餐當然是打邊爐啦~~~沒想到踏入夏天還可以在微涼之下打邊爐…實在讓人很高興…今天就去試一間經常都會經過但就未去過的火鍋店….大概七點九到達…樓下的舖位幾乎坐滿了人…店員問我們吸不吸煙…我們不吸煙的…而且樓下的人不少在賭馬….(因為馬會就在隔離)…所以就建議我們到樓上去…要到樓上首先要成為會員…不收費用…只需要給姓氏和電話就可以….樓上一樓掛著會所牌…難怪要先做會員…不過一進去就發現好幾檯客在吸煙….那麼剛才為什麼問我們吸不吸煙呢…? 況且這樣比起坐在樓下吃更糟糕…樓下有一半是通風的…煙味會散…現在在室內開了冷氣…煙味就一直散不去了…..所以下次就不會再被騙上來…堅持坐在下面…..首先選湯底…涼涼的當然想吃辣…所以麻辣鍋是走不掉…所以另選了一個沙嗲做雙併…因為覺得吃麻辣鍋淥菜吃太油了…但又不能不吃菜…所以點一個沙爹中和一下…火鍋配料沒什麼特別…跟坊間的差不多….兩個人最後瘋狂的點了十款…包括花甲…鮮枝竹…豬紅…金菇…雜菇…唐生菜…鱔片…午餐肉…竹笙…肥牛…最後飽到反轉….火鍋料大同小異…所以只挑幾款值得講的…花甲…四十八蚊一碟

火鍋料大同小異…所以只挑幾款值得講的…

花甲…四十八蚊一碟…我還是頭一次吃火鍋的花甲全部是開了口的…是不是因為連裡面都要洗一洗呢? 上面還鋪了點薑絲…可惜的是這款花甲本身就不怎麼大…淥一淥過後小得可憐…毫無鮮味…一點也不覺得在吃花甲…似是吃小蜆多點…以我的認知花甲煮熟過後應該有一小塊紅色的肉嘛….(不過也可能是品種不同…) 總之就是浪費金錢之選…..

肥牛呢…雖然說是肥牛…但是瘦得過份…比我還要瘦…一點肥肉都幾乎看不到…牛味不濃…又鞋口…

豬紅…是一夾就會散開那種…但至少比起鞋口的好…吃起上來沒什麼味道…就算放在麻辣湯底裡也吸收不了該有的辣味….

其他材料都正常…價錢不算貴…份量也不少…而最值得一讚的是那麻辣湯底…夠麻…而且越煲越辣…真的很不錯…相反那邊的沙嗲湯底就很不濟了…沙嗲味很淡…只是零星的花生碎…味道嚴重不足…後來我們徹底放棄了沙嗲那邊…只是用來淥菜吃…

最後三百八十…價錢也不算很貴…只是我們比正常的兩人點得過多了…順帶一提是沙嗲湯底裡面有大量雜菇…想吃的話其實可以不用另外再叫了…愛吃金菇的就記住要另外點啦~~
2010-05-10 5 瀏覽
天氣最近涼涼地,最適宜打邊爐。三五知己一起滾下滾下好開心又可傾計。對我來講打邊爐的湯底非常重要,平時出面打邊爐d 湯底好多時都係加熱水,但靚煲皇係加豬骨湯底,個湯唔會越來越淡,最重要係豬骨湯底濃,配料廣泛,十分足料。而打邊爐最重要係肥牛,新鮮又薄,淥一淥即食,人口十分嫩滑彈牙。

肥牛
靚煲皇
肥牛
靚煲皇
2010-03-02 12 瀏覽
朋友介紹話唐尾道打邊爐,話X骨皇,去到發現有兩間,上次搞錯咗,食啲野麻麻哋,原來問番個fan先知係靚煲皇先啱,即係露天果間靚煲皇可以坐露天,亦都可以冷氣位,湯底選擇比較多,張紙"立"一"立"都有over50種煲底,我地就食咗個赤板豚骨煲,辣辣地的,問左可以少點辣,佢地話ok,個湯底幾香,飲左半碗,似某壽司店的麵豉湯,有芝麻,少少辣,好香口.個煲亦都有豬骨,粟米等.....都幾多配料.其他就叫咗碟手切肥牛,好大碟,望落都幾靚,田雞仲係跳緊郁緊,仲有叫菜,美國桶蠔,大蜆.配埋個湯好入味.碑酒唔係飲左好多,我地就飲柑桔檸檬,總共七百九十幾,即係每人一百蚊樓下...望其他人食的煲都幾吸引.個澳門豬骨煲都幾靚仔,下次可能會轉食下個澳門豬骨..

赤板豚骨煲圖片
2010-03-01
赤板豚骨煲圖片
  • 大蜆,手切肥牛,海鮮
2010-03-02 7 瀏覽
今日, 見做野辛苦左甘耐, 就約左班FRDS去食餐好, 有唸過放題, 有唸過打邊爐, 於是5比2既情況下去左打邊爐. 見靚煲皇甘多好評, 就打算去試下啦.去既途中, 差D比骨x皇的員工誤導, 大家千祈唔好去錯,係靚煲皇, 唔係骨x皇我地ORDER左赤阪豚骨煲, 頂級降霜牛,田雞, 當然唔少得"院"類啦, 由於太肚餓既關係, 我地食住三文魚刺身先, 無錯! 真係三文魚刺身, 仲好新鮮同肥味TIM.等左一陣, D湯同料開始黎, 個湯辛辣香味好特別...好有濃郁日本拉麵湯味, 田雞上枱時仲陏陏吓, 好新鮮, 頂級降霜牛既肥瘦適中, 真係好雪花, 同個湯底好夾另外, 呢到幾岩成班人聚會, 又有波睇;.仲有高清iD Tv ... 伙計介紹下次來食個新煲艇皇大蜆煲,有好多客食...話好有海鮮漁家風味.....下次一定會試

2010-03-01
2010-01-04
一個月打5次邊爐lo,想死咁. 今次比人叫去打, 開頭都唔想去, 叫到囉咪試下囉.本來意為靚煲皇同骨煲皇同一間公司,不過唔同叫o左:豬骨煲- 好多料lo手切牛肉x2- 好新鮮wor桂花蚌- 第一次食,幾易食重有幾款餸好飽,好食
本來意為靚煲皇同骨煲皇同一間公司,不過唔同

叫o左:
豬骨煲- 好多料lo
手切牛肉x2- 好新鮮wor
桂花蚌- 第一次食,幾易食
重有幾款餸
好飽,好食
2009-12-30
  • 豬骨煲 手切牛肉
2009-11-19
湯底吾會越打越冇味, 因為佢吾係加水, 係加番原本d湯落去, 正 !!番茄湯好濃, 食材都好新鮮, 值得去試6 個人都係食 左 650 蚊左右環境好一般, 不過好有地道風味

番茄湯好濃, 食材都好新鮮, 值得去試

6 個人都係食 左 650 蚊左右

環境好一般, 不過好有地道風味
2009-11-15