2018-12-02 460 瀏覽
今日難得和另一半出去二人世界,去了朋友介紹位於尖沙咀的樓上壽司店,有餐牌點餐也有由厨師發板保證新鮮時令的 Omakase 壽司,有9件或12件可選擇,我今回豪一次點了12件壽司。先來的是烤香的鱈魚乾小吃,相當脆口,伴以小量沙律醬,口味獨特。再來的是魚生雜錦小吃,每次可能不同配搭,今次有吞拿魚、小柱、甘目魚粒等等,配上醬汁調味,正好開胃。接著就是主角由壽司師傅發板的 12 件壽司,先上的 4 件是北海道帆立貝、深海池魚、甘目、吞拿魚。個人最喜歡帆立貝,鮮甜美味,而甘目的口感也很特別。緊接的 4 件是毛蟹、剝皮魚、鰤魚及拖羅,幾款都各有特色。毛蟹壽司非常多蟹肉,上有花蝦亁粒,口味多一層次。剝皮魚就略有咬勁,而鰤魚來自北海道,不太常吃,口感不錯。而拖羅的油脂適中,入口即溶。最後的 4 件有三炙燒系列,有肉厚的銀雪魚,燒香口非常美味。右口魚壽司,其油脂比左口魚多,非常適合做炙燒壽司。及炙燒吞拿魚。最後一件是鮮味無比的海膽壽司,而且海膽份量十足,大滿足。而伴碟的玉子也非常香滑,加了一點柚子碎在上面,所以多了一點清新的感覺。在 12 件壽司後竟竟然還有吞拿魚蓉飯碗子、茶碗蒸、味噌湯、及甜品抹

在 12 件壽司後竟竟然還有吞拿魚蓉飯碗子、茶碗蒸、味噌湯、及甜品抹茶雪糕,保證即使食量比較大的你,也一定滿足而回呢!

2018-12-01
2018-11-29 32 瀏覽
食日本菜,魚生刺食一定要新鮮,先食得安心,經朋友介紹之下,試下這樓上食店.午餐有set lunch 有刺身壽司及熟食可選擇.十分有心思的佈置,連紙巾盒又有食店名稱.有吧桌,可一路食,一路睇師父的刀法.前菜的沙律十分開胃爽口.深海池魚很鮮美。油甘魚十分肥厚,最重要拖羅十分香滑入口經溶化了,水準十分高,有日本級數.赤貝也是必點之選十分爽囗.加上美味的蝦,這set lunch 十分吸引.有日本飯跟的.海瞻正.拖羅.最後還有蒸蛋及湯.
午餐有set lunch 有刺身壽司及熟食可選擇.
十分有心思的佈置,連紙巾盒又有食店名稱.
有吧桌,可一路食,一路睇師父的刀法.
前菜的沙律十分開胃爽口.

有日本飯跟的.
海瞻正.
拖羅.
最後還有蒸蛋及湯.
2018-11-25 29 瀏覽
今天朋友生日,由於朋友十分喜歡吃日式料理,所以我預約了一間樓上鋪。餐廳很近地鐵站,細小簡潔,很有氣氛。店員們亦很親切,不停加茶。午餐有熟食、魚生、壽司及丼選擇,我們選了壽司十二貫。一開始就送上薄脆小食及熱茶,然後有沙律,沙津很清新,很開胃。之後就先上四款相對淡味的壽司,我最欣賞的是赤貝,很爽口,深海池魚亦很不錯,很鮮美。之後有金龍鯛、海膽、秋刀魚等,最愛當然是海膽了,香滑鮮甜。其後有火炙壽司,鰹魚、靖魚等毫不遜息。茶碗蒸和麵豉湯後上,蒸蛋真的好滑溜。最後有和菓子甜品,真是罕有高質素的日式料理,很喜歡。

午餐有熟食、魚生、壽司及丼選擇,我們選了壽司十二貫

之後有金龍鯛、海膽、秋刀魚等,最愛當然是海膽了,香滑鮮甜。

其後有火炙壽司,鰹魚、靖魚等毫不遜息。

茶碗蒸和麵豉湯後上,蒸蛋真的好滑溜。

最後有和菓子甜品,真是罕有高質素的日式料理,很喜歡。
2018-11-25 25 瀏覽
今日周年紀念日,搵左間Omakase的日本料理享受一下💕💕新開業地方唔算好大,都是10多個位左右,如果坐滿有點迫😌前菜三點順菜、海膽豆腐、螺、銀杏,整緊很精緻👍🏻刺身有剝皮魚、深海池魚、澤蟹、金目鯛,各樣都十分新鮮,美味可口;剝皮肉很特別第一次食,薄身得黎食落都很有質感😋日本真蠔好大隻又肥美 ,入口帶出陣陣鮮味,十分美味😋刺身方面有白子、鮟康魚肝和帶子,各樣都好新鮮,白子食落去一d都唔腥,很好味。大大片又好肥美的拖羅,相當鮮味😋配上紫蘇葉再夾著紫菜一齊食,陣陣清新的味道!鯰魚很新鮮,帶有配料,酸酸地食落好新清醒胃😋壽司方面分別有右口魚邊、赤綠、銀雪魚、海膽、拖羅十分新鮮,食落去相當滋味👍🏻👍🏻蝦面豉湯味道濃郁,很清新不錯👍🏻最後甜品是蜜瓜、桃🍑及朱古力蛋糕
今日周年紀念日,搵左間Omakase的日本料理享受一下💕💕

新開業地方唔算好大,都是10多個位左右,如果坐滿有點迫😌

前菜三點順菜、海膽豆腐、螺、銀杏,整緊很精緻👍🏻

日本真蠔好大隻又肥美 ,入口帶出陣陣鮮味,十分美味😋

鯰魚很新鮮,帶有配料,酸酸地食落好新清醒胃😋

蝦面豉湯味道濃郁,很清新不錯👍🏻

最後甜品是蜜瓜、桃🍑及朱古力蛋糕
2018-11-20
慶祝紀念
紀念日
2018-11-22 38 瀏覽
老友聚舊帶左我黎呢間日本餐廳食omakase, 今晚有口福了是晚揀左呢個竹 chef selection 冷盤有海膽豆腐同冷鮑魚,夠哂矜貴,海膽好香好鮮,鮑魚配一個鮑魚肝汁,更加甘香鮮味。刺身有笠貝同帆立貝,笠貝好爽甜彈牙,帆立貝鮮甜厚肉刺身第2輪,有晶瑩剔透嘅剝皮魚刺身,配魚肝汁,呢個絕對有驚喜,鮮甜爽口嘅剝皮魚點左個汁之後好香好好食,淨低嘅汁比我用海帶撈左黎食,全部汁都唔會放過。同場仲有火炙深海池魚,鯛魚卷同炸到可以成隻食,會爆膏嘅蟹仔,水準不俗。真蠔配酸汁啫喱,好大隻好爽甜,蠔味濃,好新鮮,正火灸鰹魚配炒洋蔥,甜甜酸酸嘅配搭,濃郁得黎帶點清新。重頭戲,中toro 卷,好大舊好厚肉,魚脂味香,入口即溶,無筋,非常正。燒物係燒油甘魚鮫,香脆滋味壽司環節有北海道海膽軍艦,放到滿一滿,鮮甜甘香,會齒頰留香!壽司仲有吞拿魚壽司同醬油鯛魚壽司。汁物係大蝦味噌湯,整隻大蝦放入湯,足料甜品係日本柿,靜岡蜜瓜同朱古力蛋糕,水果香甜好有水準,絕對係日本貨色,熱辣辣朱古力蛋糕為晚餐寫上完美句號,好滿足呀!總結價錢雖然唔係平民價,但絕對比到應有嘅水準,食omakase 都係質素行先,如果有預算嘅朋友,

是晚揀左呢個竹 chef selection

刺身有笠貝同帆立貝,笠貝好爽甜彈牙,帆立貝鮮甜厚肉

真蠔配酸汁啫喱,好大隻好爽甜,蠔味濃,好新鮮,正

火灸鰹魚配炒洋蔥,甜甜酸酸嘅配搭,濃郁得黎帶點清新。

燒物係燒油甘魚鮫,香脆滋味

汁物係大蝦味噌湯,整隻大蝦放入湯,足料

總結價錢雖然唔係平民價,但絕對比到應有嘅水準,食omakase 都係質素行先,如果有預算嘅朋友,呢度係唔錯嘅選擇。
2018-11-20 51 瀏覽
之前生日有個好姐妹請我首試日本餐廳既Omakase令我一試難忘,由於我自身對刺身都有要求,所以都甚少係一般連鎖店食,為獨是對Omakase情有獨鐘。所以每次特別日子都會找一間新Omakase店。是日為左同佢慶祝相識第十個年頭, 我專程訂左呢間今年先開業既新Omakase試一試,之前睇過有雜誌介紹過呢間名叫做“靖”既日本餐廳裡面既廚師發辦既食材全部都係揀當前最時令最新鮮既,而且價錢相宜,完全附合晒我地既要求。地點又唔難搵,位於尖沙咀赫德道。由於比較滿場,我預先早一星期訂枱,我放工比較早所以7點鐘左右已經到步比起訂枱時間早左半個鐘。一去到門口就見到一塊“靖”字既木牌掛住,好有日式簡單既味道。一坐就先遞上一條熱毛巾、熱茶同小食,我原本以為佢會介紹菜單,點知佢話等埋我朋友先一齊介紹叫我可以先欣賞餐廳環境,好窩心!!可能時間尚早其實客人仲未到我就有機會相機影先!!全間餐廳都以木材做裝飾,Bar枱用雲石造加上好柔和既燈光,令人非常舒服同放鬆欣賞以及品嚐師父既手藝。友人到步後就介紹晚市Omakase有兩款選擇, 分別係“梅” 同“竹”, 兩款都包括前菜, 刺身, 廚師精選料理, 壽司, 餐湯同甜品,

友人到步後就介紹晚市Omakase有兩款選擇, 分別係“梅” 同“竹”, 兩款都包括前菜, 刺身, 廚師精選料理, 壽司, 餐湯同甜品, 主要分別係“竹” 既料理、壽司刺身都比“梅”多一款。最後我地就揀左“梅”試一試。

前菜:
前菜拼盤係蟹肉, 汁煮鮑魚同海膽豆腐, 細細啖蟹肉好鮮味,另外個鮑魚夠腍夠入味,最後一個濃味既海膽配上清新既豆腐感覺一流,無論味道同口感都一絕,由清到濃食完三個前菜就準備開始視覺,嗅覺同味覺既Omakase之旅👍

先黎刺身
北海道帶子
帶子好厚,上面加左少少檸檬皮提升左帶子本身既鮮味,鮮甜加少少檸檬香,一流👍🏻

北海道粒貝
師父切薄片放係一片檸檬上面,粒貝本身好爽口,加埋少少檸檬酸味令人食指大動。😋

刺身拼盤
賣相一流,入面包括左3款刺身, 新鮮既炸蟹仔同一粒梅酒蕃茄。而且師父對呢件藝術品都好講究,佢話要先食中間既剝皮魚刺身, 跟住就食深海池魚卷再之後就係金目鯛, 最後就係蟹仔同梅酒番茄。
剝皮魚刺身好鮮甜味道唔濃,配上師父介紹既魚肝汁别有一番風味。

深海池魚中間卷入少量魚肝,令清淡既深海池魚刺身變成有少少濃味既小清新。

金目鯛用火槍燒一燒再加上七味芝麻,魚既油香充分發揮岀黎,好好食。
炸蟹仔好脆口成隻都食得,梅酒蕃茄好濃酒味好特別。😋

北海道真蠔
大大隻真蠔配酸汁啫喱,好重既蠔鮮甜味俾酸汁中和番,口感一絕。

鰹魚
鰹魚配上師傅特製嘅洋蔥汁,雖然我本人對洋蔥一般般, 但咁既配搭好新鮮又岀奇地夾,正。👍

最後拖羅守尾門
我鍾意就係大拖羅, 油脂超級豐富, 入口即溶個個感覺無得彈,師父特登用紫菜夾住再中間夾一片赤身,特別帶岀左拖羅既口感,而且可以中和番拖羅既油分,濃得黎又唔會膩,好有心思。😊

廚師精選
今日係燒油甘魚鮫 ,卜卜脆既魚皮,肉質鮮嫩,口感好有層次感。

再黎壽司
白蝦
白蝦既清新加上高貴既黑魚子,鮮甜得濟又唔帶點膩。好食。

馬冀海膽
我最愛既海膽之一,入口非常creamy, 濃濃既鮮甜海膽味, 加上膽卜卜既紫菜, 完全令人回味無窮。😋

秋刀魚
秋刀魚係季節限定既刺身, 而且唔係成日有,通常要預訂先有,呢到竟然有實在太令我喜岀望外,秋刀魚獨有既鮮味只能用兩個字黎形容“妙絕”。👍

BB銀鱈魚
第一次聽同第一次食, 燒一燒油脂好豐富,肉質好有口感,好有驚喜。😍

赤鯥
赤鯥係一款算係高級而且唔係間間整得好既刺身, 燒完之後迫左啲油份岀黎口感非一般既好,師父整得好岀色。😋

右口魚邊
油份比赤鯥仲要多,入口即溶,口感同味道充滿好濃濃既油香,無得彈。👍

餐湯
最後餐湯係用蝦同味噌, 清甜得黎帶蝦味,蝦肉彈牙有口感,好岀色。

甜品
最後既甜品係靜岡蜜瓜, 九州富有柿同自制朱古力小蛋糕。

總括黎講呢一餐我同姐妹都非常滿意,師父又好樂意講解每款菜式,環境又舒服,呢一餐非常滿足同滿意。😙
星期六同好朋友聚舊,唔想食中餐西餐,不如選日式,在尖沙嘴赫德道找來一間高質的”靖”,同朋友來一個高質Lunch,慢慢傾。來到餐廳,裝潢傳統日式,位置不算多,我們坐在吧枱位置,店員招呼周到。看看餐牌,有廚師精選壽司12貫、丼飯、烏冬等等,我揀了壽司12貫。店員送上小食 - 鱈魚片,口感酥脆魚味香濃,配上沙律醬不錯。配有前菜、沙律雜綿魚前菜,多款魚類有不同口感;青瓜沙律菜新鮮爽脆,配上柚子汁好醒胃。廚師精選壽司12貫 $3601.赤貝壽司赤貝厚身大件,完全把壽司飯遮蓋,中間夾著紫蘇葉,新鮮爽脆帶紫蘇葉香2.剝皮魚壽司上面配有其肝醬,中間有香蔥,味道配搭不錯。3.深海池魚壽司池魚厚切,魚鮨香濃,同樣配上肝醬,不錯。4.金目鯛壽司輕火炙過,質感軟滑幼嫩,配有蘿蔔蓉和香芝麻。5.醬油漬吞拿魚壽司質感極腍軟,配上紫菜。6.拖羅壽司入口即化,魚鮨香味濃,整個口腔充斥著拖羅的余韻,正。7.海膽壽司北海渡馬糞海膽,非常Creamy,味道濃甜,余韻悠長,配上新鮮脆紫菜,口感一流。8.BB銀鱈魚壽司火炙過,魚油豐盛,質感柔軟,帶點焦香。9.赤睦壽司火炙過的,質感特別幼滑,配有蘿蔔蓉,整體味道夾。10.鰹魚壽

鱈魚片 前菜、沙律

配有前菜、沙律

廚師精選壽司12貫 $360
赤貝壽司 剝皮魚壽司 深海池魚壽司

1.赤貝壽司
2.剝皮魚壽司
上面配有其肝醬,中間有香蔥,味道配搭不錯。
3.深海池魚壽司
池魚厚切,魚鮨香濃,同樣配上肝醬,不錯。
金目鯛壽司 醬油漬吞拿魚壽司 拖羅壽司

4.金目鯛壽司
輕火炙過,質感軟滑幼嫩,配有蘿蔔蓉和香芝麻。
5.醬油漬吞拿魚壽司
質感極腍軟,配上紫菜。
6.拖羅壽司
入口即化,魚鮨香味濃,整個口腔充斥著拖羅的余韻,正。

北海渡馬糞海膽壽司 BB銀鱈魚壽司 赤睦壽司

7.海膽壽司
8.BB銀鱈魚壽司
火炙過,魚油豐盛,質感柔軟,帶點焦香。
9.赤睦壽司
火炙過的,質感特別幼滑,配有蘿蔔蓉,整體味道夾。

鰹魚壽司 右口魚邊壽司 鯖魚壽司

10.鰹魚壽司
配洋蔥sauce,味道帶咸香,美味。
11.右口魚邊壽司
火炙過的右口魚邊油份極豐盛,質感嫩腍,入口即化而不膩,配有香蔥。
12.鯖魚壽司
燒到接近熟鯖魚,魚味夠香濃,配上白昆布紫蘇葉。

拖羅魚蓉手卷
調好味的拖羅魚蓉手卷有蔥絲、蘿蔔粒、 wasabi,配上新鮮香脆紫菜,口感味道都一流。

茶碗蒸及麵豉湯

茶碗蒸蛋好滑溜,好入味, 裏面還有銀杏。

豆腐雪糕 焦糖大福

豆腐雪糕 - 豆腐味好香濃,食完十分滿足。
焦糖大福 - 香甜煙韌,幾特別。

師傅用心製作,餐廳風格是會把每件壽司都經過精心配搭調味,所以有別一般的日式料理,價錢合理,餐廳服務非常到位,上座時店員都會幫忙推櫈好細心,而且斟茶時間都好密,每啖都能喝到熱茶。
2018-11-17
鱈魚片 前菜、沙律
赤貝壽司 剝皮魚壽司 深海池魚壽司
金目鯛壽司 醬油漬吞拿魚壽司 拖羅壽司
北海渡馬糞海膽壽司 BB銀鱈魚壽司 赤睦壽司
鰹魚壽司 右口魚邊壽司 鯖魚壽司
茶碗蒸及麵豉湯
豆腐雪糕 焦糖大福
早幾年同工作認識嘅老友非常投契, 雖然一齊工作嘅時間唔長, 不過份友誼一直維持, 我地每年都會同對方慶祝生日, 而且每次都會找一間新Omakase店食。為左同佢慶祝第五次我地一齊度過嘅生日, 我訂左呢間今年先開業, 養心殿旗下位於赫德道嘅”靖”同佢嘆返餐。之前睇飲食雜誌見到黃秋生介紹, 知道”靖”Omakase除左刺身同壽司之外, 仲會有廚師嘅精選料理, 而且食材全部都係時令款式, 整set Omakase都係由$1,100至$1,300, 價錢合理。不過由於客人眾多, 需要預早訂位, 所以我係兩星期前已訂好今晚嘅枱。我地放工都比較早, 6點半已經到餐廳, 所以到餐廳時客人都仲未多, 7點之後就見到其他客人陸續入座。餐廳主要以木材為裝飾, 雲石Bar枱, 配合柔和燈光, 非常富有日式簡約風格而且好有格調。晚市Omakase有兩款選擇, 分別係$1,100位的 ”梅” 同$1,300位的 ”竹” , 兩款都包括前菜, 刺身, 廚師精選料理, 壽司, 餐湯同甜品, 兩個set主要分別係 ”竹” 的廚師精選料理同壽司, 刺身都比 ”梅” 多一款。我地今日揀左價錢比較平嘅 "梅"。Omakas

之前睇飲食雜誌見到黃秋生介紹, 知道”靖”Omakase除左刺身壽司之外, 仲會有廚師嘅精選料理, 而且食材全部都係時令款式, 整set Omakase都係由$1,100至$1,300, 價錢合理。不過由於客人眾多, 需要預早訂位, 所以我係兩星期前已訂好今晚嘅枱。我地放工都比較早, 6點半已經到餐廳, 所以到餐廳時客人都仲未多, 7點之後就見到其他客人陸續入座。餐廳主要以木材為裝飾, 雲石Bar枱, 配合柔和燈光, 非常富有日式簡約風格而且好有格調。

Omakase:梅

前菜
前菜係蟹肉, 鮑魚同海膽豆腐, 鮑魚夠入味而且好軟腍, 不過3款入面我最鍾意當然係由海膽整呢個海膽豆腐啦, 鮮味濃郁嘅海膽連同香滑嘅豆腐一齊食, 味道同口感都非常好。👍

鮑魚

刺身
北海道帶子 北海道粒貝
北海道嘅帶子同粒貝都好鮮甜, 帶子好厚肉, 粒貝口感極爽脆, 師傅係上面加上少少檸檬皮, 味道更加清新。😋

剝皮魚 深海池魚 金目鯛
師傅擺碟好講究, 呢碟包括左3款刺身, 加上霸氣十足嘅炸蟹仔, 非常吸睛。剝皮魚係時令魚, 純白色嘅魚身口感滑溜, 沾上特製魚肝醬食, 風味絕佳。深海池魚係Omakase常見嘅刺身, 魚味好濃, 口感彈牙, 同碟最吸引嘅係金目鯛, 灑上七彩芝麻, 好睇又好食。伴碟嘅梅酒番茄酒味都幾濃, 味道清新香甜。😍

金目鯛

深海池魚

鰹魚
鰹魚刺身同師傅特製嘅洋蔥汁味道好夾, 雖然每人有兩片, 不過都唔多夠喉。

吞拿魚腩
最後一款刺身亦係我鍾意嘅就係呢個大拖羅, 油脂超級豐富, 師傅另外加上吞拿魚赤身, 並以紫菜包住食, 令魚味更濃, 食完之後份魚油香仲留係口。😍

真蠔
真蠔海水味濃, 加上微酸嘅醋啫喱, 鮮味更加突出。

油甘魚鮫
今晚廚師精選料理係燒油甘魚鮫, 油甘魚鮫皮香肉嫩,  油香豐腴, 伴碟嘅栗子非常香甜, 配上菠菜芥辣醬食, 味道好配。

壽司
白蝦
用好多隻白蝦整成嘅壽司蝦味好濃郁, 壽司飯已預先調味, 加上黑魚子, 鮮味好濃。
白蝦壽司

馬冀海膽
馬冀海膽係我嘅最愛, 呢件海膽軍艦載滿多層馬冀海膽, 非常creamy, 入口滿滿濃濃嘅鮮甜海膽味, 加上微脆嘅紫菜, 確實令人回味無窮。
馬冀海膽壽司

秋刀魚
秋刀魚亦係季節限定嘅刺身, 賣相非常華麗, 一啖放入口, 魚鮮味係口腔爆發, 超級好食。
秋刀魚壽司

BB銀鱈魚
銀鱈魚壽司我都係第一次食, 油脂好豐富, 銀鱈魚魚肉軟滑, 味道一試難忘。
BB銀鱈魚壽司

赤鯥
赤鯥又叫做喉黑, 係一款好高級嘅刺身, 因為係深海魚, 皮下脂肪好高, 油份非常豐富。輕炙之後, 油香味更突出。
赤鯥壽司

右口魚裙邊
右口魚肉質比左口魚更滑溜, 入口即溶, 魚味清淡, 魚油濃郁甘香。
右口魚裙邊壽司

是日精選餐湯
最後嘅餐湯都非常出色, 蝦肉彈牙, 蝦頭膏飽滿, 湯頭清甜。

甜品
估唔到靖的Omakase甜品都一樣咁講究, 有來自東京靜岡嘅蜜瓜, 九州嘅富有柿同朱古力小蛋糕, 食埋呢個甜品, 感覺非常完滿。
2018-11-14
BB銀鱈魚壽司
赤鯥壽司
右口魚裙邊壽司
2018-11-16 181 瀏覽
食 Omakase 食材質數固然重要,廚師的熱誠和心機亦不能缺少。不同地方,節氣和水質皆能影響食物的品質。所以師傅要拿犣得準把捱時宜,用心烹調後;再以精徵佈局呈現出客人面前,這種種決一都不能少。今次我和阿妹去了這間日式食肆皆能提供以上要求。刺身蟹肉順菜,微微的醋酸味清新開胃。海膽甘香味濃配上豆腐香滑無比。磯煮鮑魚嫩滑爽甜,蘸上肝醬更覺惹味。帶子肉質嫩滑,粒貝好有口感(上面淋了柚子汁)可配海鹽、wasabi或醬油均能帶出鮮甜美味。剝皮魚切得薄薄,肉質通透。池魚色澤紅潤亦爽口。金目鯛經過火炙處理後焦香的油脂,食得滋味。隨碟附上醬油和肝醬可任意蘸上加添味雷感覺。珍寶蠔肥大飽滿的生蠔來自北海道,以葱粒、蘿白蓉和醋jelly炮製, 食落不覺有海水味;只覺滿腔蠔的嫩滑。鏗魚配以醃製左D洋蔥味道加添惹味。拖罗滿佈油脂入口卽溶,加埋紫鬚葉和紫菜變清爽得多。油甘魚鮫皮脆肉嫩配蒜汁和波菜汁,粟子粟米仔。壽司白蝦肉質夠黏味淡,所以加埋咸味魚子醬是完美配搭。拖罗油脂滿佈入口即溶。海膽甘香甜美。赤綠魚經過火炙後迫出豐富的油脂,食落特到軟滑。銀雪魚肉味濃燒過後焦味混合一起食得上引。海鮮麵豉湯麵豉湯咸味適中,加埋大

刺身
刺身( 蟹肉順菜,海膽豆腐,磯煮鮑魚)

帶子,粒貝

剝皮魚,池魚,金目鯛

珍寶蠔
珍寶蠔

鏗魚
配以醃製左D洋蔥味道加添惹味。
鏗魚

拖罗
滿佈油脂入口卽溶,加埋紫鬚葉和紫菜變清爽得多。
油甘魚鮫皮脆肉嫩配蒜汁和波菜汁,粟子粟米仔。

壽司
白蝦肉質夠黏味淡,所以加埋咸味魚子醬是完美配搭。
拖罗油脂滿佈入口即溶。
海膽甘香甜美。
赤綠魚經過火炙後迫出豐富的油脂,食落特到軟滑。
銀雪魚肉味濃燒過後焦味混合一起食得上引。
白蝦,拖罗, 海膽,赤綠魚, 銀雪魚壽司

海鮮麵豉湯
麵豉湯咸味適中,加埋大大隻蜆肉鮮甜美味。
海鮮麵豉湯

柿,蜜瓜和蛋糕
柿,蜜瓜和蛋糕
2018-11-13
3K
2018-11-14 185 瀏覽
如不是友人帶路,跟本就不知道赫德道有如此好的日本料理店。赫德道一帶對我而言只不過是一條酒吧街,竟然在一商廈內,有間主打廚師發辨的料理店。店鋪並不大,一張長長的壽司吧枱和數張普通枱。論食物質素和服務指數,我一定比like。前菜三款,美觀又好味。蟹肉順菜: 滑潺潺,有類似秋葵的粘稠感,配以酸汁好開胃海膽豆腐: 海膽味濃郁,帶出海洋風。鮑魚: 肉質軟熟,入口有少許鹹味,有嚼口感。刺身有數款,最時令的呈現眼前。帶子:味道濃厚好鮮美粒貝:嘩!肉質爽脆,加上了柚子調味令粒貝更加鮮甜美味。剝皮魚:色澤透光,爽脆帶鮮。醮少許肝醬,大大提了味蕾的感覺。池魚: 肉質厚而肥美,捲著鮟康魚肝和針蔥,令層次感更豐富。金目鯛:經炙過處理,特別有香口感,油脂香表露無遺。蟹仔:炸得卜卜脆,伴以一粒酒釀蕃茄仔,清甜清新,味蕾得以換新。北海道真蠔:手掌之大,看得我心心眼!配以酸醋啫喱,蔥粒,就這麼簡簡單單己帶出蠔的鮮味。味道濃稠,有海水鹹味。肥美爆膏,在口腔內不段回味....!鏗魚:稍微炙燒,伴以醃製洋蔥,又多一層次感。拖羅: 色澤粉紅發亮,充滿油潤感。伴以紫菜和紫蘇葉,整件吃起來變得清新,好正!一品料理油甘魚鮫: 肉質

前菜三款,美觀又好味。
蟹肉順菜: 滑潺潺,有類似秋葵的粘稠感,配以酸汁好開胃
海膽豆腐: 海膽味濃郁,帶出海洋風。
鮑魚: 肉質軟熟,入口有少許鹹味,有嚼口感。

刺身有數款,最時令的呈現眼前。

帶子:味道濃厚好鮮美
粒貝:嘩!肉質爽脆,加上了柚子調味令粒貝更加鮮甜美味。

池魚: 肉質厚而肥美,捲著鮟康魚肝和針蔥,令層次感更豐富。
金目鯛:經炙過處理,特別有香口感,油脂香表露無遺。

鏗魚:稍微炙燒,伴以醃製洋蔥,又多一層次感。

一品料理
油甘魚鮫: 肉質比較結實,但又不失油份香氣。蘸點酸汁和菠菜汁減輕油膩感。配菜是粟米芯和栗子,秋天時令菜,甜美。

五款壽司要出場了,到底今晚的寵兒是那幾款呢?
白蝦: 晶瑩剔透的白蝦比較淡味,加入了魚子醬的原素,那鹹鮮的味道剛好配合白蝦。
無筋拖罹:掃了一層醬油令色澤更閃亮。入口軟嫰,無可挑剔。
海膽:滿滿的海膽,那甘香回味....回味!
赤綠魚:比較稀有的深海魚,油份特別豐富。輕輕的炙過,油份迫出,入口即化,魚味香濃。
銀雪魚:軟綿即化,大滿足。

最後來一碗不是一般簡單的麵豉湯,是帶有海鮮鮮味的麺豉湯,好窩心好暖胃。

甜品
絕不馬夫的一道甜品。來自日本的水果。有爽脆清甜的柿子和甜美多汁的蜜瓜。
看似平平無奇的朱古力蛋糕,竟然有驚喜。朱古力香濃還有粒粒合桃仁,質感鬆軟。最搞鬼有七色芝麻,鹹鹹地,連甜品都咁有層次,可謂誠意十足。

2018-11-13
2018-11-10 108 瀏覽
昨日presentation 後,心情馬馬,工作上有很多事情未能解決,本想豪吃一餐發洩一下,可惜全個人筋疲力盡,連吃也不想吃。昨日工作瘋癲,今日就讓自己瘋癲,一放工便豪吃一餐補數。點豪吃?當然揀成日都期望吃的Omakase 廚師發辦啦!一出升降機門就見到一塊木雕刻招牌,一室木材為主,很優雅。一入門就是我喜歡的壽司吧枱,共有九個座位,而另一邊就設有一張四人枱,地方小小,但骨子企理,環境舒適。而我當然坐在壽司吧枱邊品嚐美食,邊欣賞師傅的手藝,兼可互相交流,珍貴!晚巿只供應兩款廚師發辦Omakase,分別有梅($1100)和竹($1300)。話明想豪吃一餐,今晚就點竹 Zhu ($1300),包有先付、刺身盛、一品料理、二品料理、壽司盛、吸物和甜品,相當豐富。******************************先付 Appetizer 有三點:先嚐順菜蟹肉,滑溜得如啫喱,帶有醋酸味,配上少許鮮甜的蟹肉,清新怡人;再來磯煮鮑魚配鮑魚肝醬,鮮香嫩口,相當入味,再蘸上肝醬,味道更濃更甘香;最後是海膽豆腐,挺身幼滑,嚐到海膽的甘香,再加埋頂頭的海膽,更甘香鮮味,教人回味。**********
先付 Appetizer 有三點:
先付有三點
磯煮鮑魚配鮑魚肝醬
刺身盛 Sashimi 有十二點
刺身盛
第一碟有三款,有口感特別的白蝦仔,入口易於斷開,淡味的白蝦仔伴上鹹鮮的魚子醬,味道剛好。中間是北海道帶子,色澤亮白,肉厚肥大,柔軟中帶微爽,刨了柚子皮碎,更加清新鮮味。還有角螺,非常爽口,味道鮮甜,壓一壓墊底的檸檬更清新,亦可蘸些鹽提味,但個人還是覺得單單嚐它的鮮味最美味。
刺身盛
第兩碟賣相相當優美,放在正中是剝皮魚,配旁邊的肝醬豉油。剝皮魚色澤透亮,肉質鮮軟帶微爽,蘸上黏滑的魚肝醬,大大提鹹鮮味。
刺身盛
深海池魚色澤紅潤 “令”身, 肉質肥美, 柔軟中帶微爽, 魚鮮味濃且甜美,中間捲着針蔥和鮟康魚肝,味道和口感更添豐富。
刺身盛
火炙金目鯛頂頭放上紅心蘿蔔和七色芝麻,賣相一流。厚身的金目鯛挺爽口,魚鮮、焦香、甘香、清甜集於一身,味道豐富,喜歡!
刺身盛
旁邊還爬上一隻好可愛的炸蟹仔,香脆可口,味道鹹鮮。最後以一粒梅酒蕃茄清清味蕾,清甜的蕃茄仔滲出梅酒的酸甜,好清新。
北海道真蠔
第三碟是令人雙眼發光的北海道真蠔,面頭配上小花、蔥花和醋啫喱,很美!真蠔體積差不多有我手掌般大,挾起來相當墜手,蠔肚好肥美鮮甜,爆出蠔汁,極之creamy。蠔味濃郁,帶些海水味,鹹鮮有致,優質!真的啖啖教人回味……
刺身盛
第四碟有小肌卷,以紫菜捲着小肌、薑、青瓜、薑和紫蘇。魚味清淡,薑和紫蘇味較突出,未能吸引我。還是食秋刀時機,所以師傅也為我準備,正合我心意。魚皮充滿光澤,魚肉則呈嫩紅,嫩滑帶爽,味道鮮甜濃郁,富獨特的味道,對它從不厭倦。
沙甸就少食,一向都知它多幼骨,但吃落一條骨都無,可見師傅多細心。魚肉紅潤亮澤,它比秋刀更肥美,魚油香更高一層,一試就愛上,佔據了秋刀的地位。吃時蘸上薑蔥豉油,很夾!
刺身盛
第五碟是厚切的鰹魚刺身,每件都色澤紅潤,柔軟微爽,加了蛋黃汁醃製,有些鹹香,但不會太濃而蓋了魚鮮,剛好!
刺身盛
最後是拖羅刺身,唔止呀!還加了件赤身,既提升魚味之餘,又不會單吃厚厚的拖羅那麼漏滯,中間再夾着紫蘇葉和山葵莖茸,中和油膩感。拖羅色澤粉紅亮麗,油脂如雪花般分佈在整件魚肉中,肉質極之柔軟鮮嫩,充滿鮮香油潤的油脂,加埋赤身令魚鮮味更濃郁,配搭一流。
一品料理 1st Hot dish
一品料理
本以為這道鹽燒油甘魚鮫只是一大件魚鮫上枱,但卻是精緻小巧,還有爽甜的粟米芯和粉甜的栗子作伴菜,賣相可吃得優雅。魚鮫底面同樣燒的金黃,色澤平均。魚肉口感扎實,但絶不嚡口,內存肉汁,魚香四溢,鮮味十足, 味道亦剛好,鹹鮮有致,吃時再蘸些醋汁或香草醬,可中和了魚肉的油膩感,兩者配搭也美味。
二品料理 2nd Hot dish:
二品料理
料理又出場,是煎虎蝦,賣相同樣精美。虎蝦已拆殻,色澤鮮橙,啖啖爽口彈牙,優質!香煎時已加鹽和黑椒,調味剛好,鹹鮮有致,又試試蘸上蝦膏醬,再提升了甘香鮮味,配搭更吸引!最特別是配了一粒青檸啫喱,酸咪咪的味道可清新一下味蕾迎接壽司的出場。
壽司盛 Nigiri :
壽司陸續出場,每件壽司的米飯上加了少許山葵,亦掃上醬油,故品嚐時無需再作任何添加。那更好!免得自己不慎蘸上太多醬油而影響味道。
壽司盛
1)鮫鰈壽司即是右口魚,魚面加了些鹽昆布,少見的配搭。肉質微爽清淡,加上煙韌帶微鹹的昆布提味,不錯!
2)長長的無筋拖羅壽司掃上醬油,色澤粉紅亮麗,經師傅悉心起筋,故吃落非常柔軟滑身,油脂分佈平均細密,肥美得很,好味得很。
3)馬冀海膽壽司放得滿瀉,見到都令人興奮。一大啖放入口,黏滿整個口腔,味道極之甘香鮮美,油潤豐膄,真是啖啖教人回味,可否來多件呀?哈!
4)火炙右口魚邊壽司雖又是右口魚,但選用了邊位,更加肥美,再加埋經過輕燒,迫出油份,魚油香加焦香交雜,而且入口介乎溶化,全口充滿無比甘香的魚油脂,還久久留在口中,滋味得很。
壽司盛
5)火炙BB銀鱈魚壽司同樣經燒,再掃上醬油,表面帶焦色,好靚仔!肉質微爽且極之肥美,魚香四溢,令人難忘!
壽司盛
6)拖羅筋壽司燒耐一點,油份更出,所以吃落都好柔軟,加了京蔥絲和醃蘿蔔絲,多份口味,以脆口的紫菜挾著,平均油份,吃落無咁漏。
吸物 Soup :
吸物
一打開碗蓋,嘩!大大隻鮮蝦,是日是麵豉蝦湯,賣相極吸引。暖笠笠的麵豉湯味道剛好,並不會如平時所喝的麵豉湯味道偏鹹,味道仲好鮮香,內有滑溜的豆腐和清甜的蘿蔔,當然不少得鮮甜彈牙的大蝦,令湯帶鮮味,好吃好喝。
甜品 Dessert :
甜品
也是誠意之作,除了有來自日本的鮮果外,還配上自家製朱古力布朗尼,完美!蜜瓜甜美多汁;杮子爽口清甜,兩款都老實說……真的不喉嚨,可再來一客嗎?哈!
自家製的朱古力布朗尼也令人回味,相當鬆軟,充滿濃郁的朱古力味,一點也不甜膩,更特別是加上鹹鹹地的七色芝麻,好似鹽味朱古力咁,再配上一粒香脆的合桃仁,好好味!
一頓精美、高質、舒適、美味的Omakase,的確令人難忘,令人陶醉,令人讚嘆。當我投入當中,便可忘掉煩惱,看着師傅的努力,絕對是為我加力,再加力的好方法!咁....可否經常用此方法再力呢?哈!
2018-11-07
先付有三點
2018-11-04 38 瀏覽
星期日同老公拍拖食晏雖然餐廳細細間,只有十零個位,不過唔會感覺好局促👍🏻Set lunch 價錢一啲都唔貴,order 左兩個廚師精選壽司十二貫🍣仲會細心問你有無咩魚唔食個餐仲包埋salad、前菜、蒸蛋、飯、湯、甜品都只係$360加一上菜係4件4件咁上,會逐一介紹番係咩魚不過我對魚認識唔多,記唔曬🙈味道相當唔錯,每件都有特色值得一試!
星期日同老公拍拖食晏
雖然餐廳細細間,只有十零個位,不過唔會感覺好局促👍🏻

仲會細心問你有無咩魚唔食
個餐仲包埋salad、前菜、蒸蛋、飯、湯、甜品
都只係$360加一

上菜係4件4件咁上,會逐一介紹番係咩魚
不過我對魚認識唔多,記唔曬🙈
味道相當唔錯,每件都有特色
值得一試!

2018-11-03 92 瀏覽
別人OT都是在夜晚,但我OT都在朝早,最近一星期總有兩天要七點多就回到公司,即使前一晚盡量早睡,但總覺得睡不夠,所以外出晚飯也少了,即使約了朋友晚飯,吃完也要快快回家。正所謂Play Hard Eat Hard,辛苦搵來志在食,所以周末最好就是訓到飽之後吃個豐富午餐。靖是朋友介紹給我的,說這裡的午餐比晚餐便宜一半有多,但質素卻同樣高,最適合我這類想放縱但又不想花太多錢的人。**************靖是一間走中高檔路線的鮨店,店面不大,壽司吧枱和餐枱加起來也不夠二十個。全店以灰色磚和淺色木作裝潢,簡潔不累贅。這種地方的晚餐估計人均約一千元,但午餐卻經濟得多。午餐有十餘款選擇,我選的廚師精選壽司十二貫是最貴的,也只是$360,但已經包括茶碗蒸、沙律、十二貫壽司、烏冬/喬麥麵/麵瑕湯和甜品。茶碗蒸茶碗蒸熱辣辣非常滑溜,入面有冬菇、蟹柳和素翅。沙律沙律雖然簡單,但沙律菜夠爽脆,醋汁亦下得夠,酸香醒胃。師傅在切魚生前,先奉上漬物,這款漬物的酸味有點像喬頭,不是我杯茶,所以我只吃了一塊。周末午餐時段人不多,所以可以坐吧枱位,以不到晚餐一半的價錢,同樣可以欣賞師傅表演,賺到了!!食完前菜就開始吃

**************

茶碗蒸

茶碗蒸熱辣辣非常滑溜,入面有冬菇、蟹柳和素翅。

沙律

沙律雖然簡單,但沙律菜夠爽脆,醋汁亦下得夠,酸香醒胃。

漬物

食完前菜就開始吃壽司了,這裡的壽司飯全部加了赤醋,所以顏色較深,而且師傅在製作不同的壽司時,已經加了不同的調味料,所以全餐飯基本上都不用在蘸醬油。

右口魚壽司

師傳跟足淡至濃的順序,先由屬白身魚的右口魚食起。右口魚已經加了酸汁,令魚味較為突出,魚肉軟腍。

深海池魚壽司

深海池魚肉質比右口魚較有彈性,魚味更突出。

牡丹蝦壽司

牡丹蝦有幾好食都不用我多說,蝦肉爽彈結實超鮮甜,師傅在蝦身上加了少量芝麻,多了一點咬口幾特別。

鰤魚壽司

鰤魚壽司由數小塊鰤魚肉疊成,鰤魚肉質較腍,但因為疊了幾層,所以口感幾豐富。

小鯛壽司

小鯛以火槍輕灸過,魚油都被迫了出來。

赤貝壽司

赤貝很大塊,有半隻掌心般大,非常爽口。

金目鯛壽司

金目鯛出名魚油豐富,這件金目鯛壽司油份甘香之餘也很多咬口。

中拖羅壽司

中拖羅的油份雖遠不及大拖羅般入口即融,但油份適中沒有筋,加上厚切肥美,同樣美味。

左口魚邊壽司

左口魚邊是整條左口魚最肥美的部份,所以油份特別多,口感有點像吃豬油,入口即融,只是略嫌有點過鹹。

海膽軍艦

海膽是北海道貨,顏色較深比較小塊,師傅超慷慨,海膽堆得如小山高,我想海膽和飯的比例幾乎是一比一,海膽入口比平時吃到的凍,感覺有點像吃雪糕,令鮮甜味亦更突出。

燒拖羅壽司

拖羅本身已經多油,燒過的拖羅令魚油都被迫了出來,入口滿咀油香,絕沒有誇張。

櫻花蝦三文魚籽飯

最後一貫壽司以這個櫻花蝦三文魚籽飯代替,三文魚籽鹹鮮味突出,櫻花蝦比平時見到的稍為大隻,食落脆卜卜,飯粒軟硬適中,非常好吃。

烏冬

吃完十二貫壽司,還有烏冬/喬麥麵/麵豉湯三選一,不夠飽的朋友可以選烏冬或喬麥麵,已經夠飽的可以選麵豉湯,都幾貼心。烏冬很煙韌,細細碗食完剛剛好。

芝士豆腐蛋糕

甜品是芝士豆腐蛋糕,芝士味適中,不會太膩也不會蓋過豆腐味,為這一餐劃上完美句號。
芝士豆腐蛋糕

食完侍者奉上3M牙線棒,雖然看得出餐廳很落本,但在這個價位的餐廳用牙線棒感覺有點兒那個。

雖然知道鮨店的魚生一般都是黃昏時到貨,所以晚市所用的魚生是最新鮮,賣剩的才會用來製作第二天的午餐,也因此午餐比晚餐便宜,但這裡午餐的魚生個人覺得不比晚餐吃到的失色,以比晚餐便宜一大半的價錢能吃到這個質素還看到師傅表演,絕對超值!
芝士豆腐蛋糕
知道呢度新開左間有廚師發辦既日本料理,見價錢合理,假日輕鬆下一試無仿。地方雖小,但乾淨企理,職員禮貌夠好,加分。🍣廚師精選壽司12貫 $360🥢淮山漬非常爽口,酸酸地好開胃。🥄茶碗蒸蒸蛋好滑溜,菇味重。 沙律新鮮,帶酸汁,夠哂開胃。🥢右口魚口感軟稔,魚味淡,加上酸汁多分層次感。🥢真鯛口感軟稔,脂肪多,邪惡感十足。🥢帶子 帶柚子香味,肉厚鮮甜。🥢深海池魚口感較爽,甜味較突出。🥢牡丹蝦加上芝麻,口感豐富,黏度十足。🥢金目鯛微微燒過,好香帶甜。🥢赤貝火紅的肉體,爽口彈牙,夠鮮甜。🥢秋刀魚脂肪多,又肥美又彈牙。🥢大拖羅入口即溶,油脂豐富,令人無法抗拒。🥢北海道紫子海膽今年日本失收,所以會差少少,未到完美,但甘中帶甜,滿意。🥢燒拖羅香味撲鼻,油脂迫哂出黎,好邪惡丫。🥄櫻花蝦三文魚籽飯三文魚籽飽滿,櫻花蝦炸過,香鬆化,增添口感。咸、鮮、香味都有齊,滿分好味。🥢喬麥麵湯底清清地,食完唔會濟,完美作結。平時晚上去食Omakase都八百至千幾一個人,雖然食午餐較晚餐便宜一點,但質素卻有保證,$360/1位,食材新鮮,服務周到,值丫!

🍣廚師精選壽司12貫 $360

🥢淮山漬
非常爽口,酸酸地好開胃。

🥄茶碗蒸
蒸蛋好滑溜,菇味重。 沙律新鮮,帶酸汁,夠哂開胃。

🥢右口魚
口感軟稔,魚味淡,加上酸汁多分層次感。

🥢真鯛
口感軟稔,脂肪多,邪惡感十足。

🥢帶子
帶柚子香味,肉厚鮮甜。

🥢深海池魚
口感較爽,甜味較突出。

🥢牡丹蝦
加上芝麻,口感豐富,黏度十足。

🥢金目鯛
微微燒過,好香帶甜。

🥢赤貝
火紅的肉體,爽口彈牙,夠鮮甜。

🥢秋刀魚
脂肪多,又肥美又彈牙。

🥢大拖羅
入口即溶,油脂豐富,令人無法抗拒。

🥢北海道紫子海膽
今年日本失收,所以會差少少,未到完美,但甘中帶甜,滿意。

🥢燒拖羅
香味撲鼻,油脂迫哂出黎,好邪惡丫。

🥄櫻花蝦三文魚籽飯

🥢喬麥麵
湯底清清地,食完唔會濟,完美作結。

2018-09-29
2018-11-01 56 瀏覽
日本餐廳在香港一直都很受歡迎,而性價比高的日本料理也不易搵到,朋友介紹尖沙咀呢間新開的靖 餐廳係食高質的廚師發辦,就約好時間訂檯來食。餐廳位於K11附近,樓上鋪,方便易搵,裝修富有日式風格,清新的木質感,入面細細地,有一張八個位的吧台同四人位的坐檯,坐得舒適。今晚我地都揀咗竹($1200)呢個餐食,款式豐富吸引。先來前菜四點:三文魚額頭⻣,爽脆清甜,酸酸甜甜,好開胃,芋頭,軟稔香甜,味道清新,高野豆腐,多汁,外脆內滑,日本柿配沙律汁,清甜爽脆,切得細粒。刺身七點:秋刀,時令鮮魚,肉質嫩滑有咬口,唔腥,味道濃郁,真鯛,是𩶘魚的其中一款,肉質彈牙有質感,有少少似啫喱的口感,鮮甜美味石垣貝,大份厚肉,咬落十分爽脆,有嚼勁,梳子魚,肉質呈嫩白色,肉質香甜,深海池魚,肉質鮮甜美味,魚香味濃郁,牡丹蝦,蝦肉彈牙鮮甜,帶有少少蝦膏,香味更濃郁惹味,拖羅,嫩滑肥美,油脂分佈平均,入口即溶。一品料理汁燒三文魚鮫,魚肉軟稔,醬汁香甜濃味,滲入魚肉中,加上有冬菇蘿蔔,咬落清甜嫩滑。二品料理汁煮蠑螺,一上檯螺的下面用火熱位,燒一燒後可以搞勻鵪鶉蛋同角切螺肉一齊食,肉質嫩滑有嚼勁,個汁都十分清甜,可以趁熱飲埋。
今晚我地都揀咗竹($1200)呢個餐食,款式豐富吸引。

先來前菜四點:

三文魚額頭⻣,爽脆清甜,酸酸甜甜,好開胃,
芋頭,軟稔香甜,味道清新,
高野豆腐,多汁,外脆內滑,
日本柿配沙律汁,清甜爽脆,切得細粒。

刺身七點:

秋刀,時令鮮魚,肉質嫩滑有咬口,唔腥,味道濃郁,
石垣貝,大份厚肉,咬落十分爽脆,有嚼勁,
梳子魚,肉質呈嫩白色,肉質香甜,
深海池魚,肉質鮮甜美味,魚香味濃郁,
牡丹蝦,蝦肉彈牙鮮甜,帶有少少蝦膏,香味更濃郁惹味,
拖羅,嫩滑肥美,油脂分佈平均,入口即溶。

壽司七件:

毛蟹海膽, 蟹肉絲清甜嫩滑,海膽嫩滑濃味,一齊食味道好夾,
金目鯛, 肉質彈牙,飯粒清甜有醋味,煙韌有咬口,
赤貝, 大塊厚肉,爽口鮮甜,咬落多汁,
燒拖羅, 微微烤過,香味散發,入口即溶,油脂味濃郁,
紫鯛, 味道鮮甜,肉質都偏嫩滑,魚香味重,
海膽,味道唔腥,新鮮味濃,
深海池魚,肉質嫩滑,咬落彈牙有質感。

吸物
蜆肉味噌湯,熱辣辣,好香濃,蜆肉嫩滑清甜。

甜品有三款
賣相精緻,有豐水梨,多汁鮮甜,青檸凍,味道酸酸甜甜,青檸味香濃,仲有香濃的自家製芝麻雪糕,奶滑香甜。