2017-08-06 162 瀏覽
<霸嗎bari拉麵中環分店 啱香港人口味既拉麵 😉>喺尖沙咀大排長龍既霸嗎拉麵 😋💪🏻喺中環開左分店 嗰時喺tst食覺得味道唔錯 今日經過中環再試下佢分店 😉食店裝修同一般拉麵店差唔多 對牆既座位多 即席望到師傅預備食物 😃用拉麵紙點拉麵🍜 一如往常 點完可選拉麵既硬度等等 😉🍴炙燒豚肉海苔味玉拉麵🐷🍜 98 蚊用三塊大紫菜 加上 筍 葱花等 🌿同咪香濃既湯底 溏心蛋 🥚原個上十分軟滑 豚肉肥膏偏多 咬落啖啖油花😋 麵身幾爽口 整體唔錯 ,.若湯底濃肉味d 同豚肉冇甘肥多d 肉既煙靭口感會更佳💪🏻 🐽🍴辛辣炙燒豚肉味玉拉麵🍜🌶🐷93 蚊湯底基本上都係豬骨湯 🐷口感比較香濃 但若更多豬骨肉香會更佳😌 材料有肥美既有豚肉 軟滑溏心蛋 筍 等等 湯底加左辣椒 帶有少少辣香🌶😉 都唔錯 同爽口既拉麵幾夾其實整體都唔錯 合格😋 不過湯底味道比較港式 能夠滿足大部分鍾意過下口癮食拉麵既香港人心態 🤓 個人覺得如果湯底可整得更日本風 (點為之日本風 自行理解😂) 會更好🤓Score 平均分 <6.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍
<霸嗎bari拉麵中環分店 啱香港人口味既拉麵 😉>

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#霸嗎拉麵
中環德記立街22號地鋪
~~~~~~~~~~~~~
2017-08-06
2017-08-05 140 瀏覽
行到中環街頭,經過呢間拉麵店,位置方便門口幾吸引,就入去試下餐廳佈置好日本風,有自助檸檬水任飲夏天飲幾爽黎到就嗌左個熱門的。灸燒豚肉味玉拉麵,少油,走筍 $88麵底選適中拉麵湯底濃而且唔會好咸唔會過份油豚肉厚燒,有炭燒味之餘唔會好乾,肉汁保持得好好加上半肥瘦,食落好滑流水蛋原隻上,流心做得幾好蛋煮得剛剛好,好滑拉麵果然係主打,適中口感份量唔少追加左個炒野菜 $20主要係芽菜,非常爽口食落好清新,仲有少少蒜容乾,口感幾好枝豆 $20份量都幾多,有少少黑椒味,唔錯蜜瓜梳打 $28飲品好特別,蜜瓜味好重令人一試難忘餐廳個廚房都好日本風可以望住師傅煮值得讚係師傅好勤力,煮得快又有水準最後,見到門口有個茶壺相信係俾排隊的客人飲好貼心的餐廳
行到中環街頭,經過呢間拉麵店,位置方便
門口幾吸引,就入去試下

餐廳佈置好日本風,有自助檸檬水任飲
夏天飲幾爽

黎到就嗌左個熱門的。

灸燒豚肉味玉拉麵,少油,走筍 $88
麵底選適中

拉麵湯底濃而且唔會好咸
唔會過份油

豚肉
厚燒,有炭燒味之餘
唔會好乾,肉汁保持得好好
加上半肥瘦,食落好滑

流水蛋原隻上,流心做得幾好
蛋煮得剛剛好,好滑

拉麵果然係主打,適中口感
份量唔少

追加左個炒野菜 $20

主要係芽菜,非常爽口
食落好清新,仲有少少蒜容乾,口感幾好

枝豆 $20
份量都幾多,有少少黑椒味,唔錯

蜜瓜梳打 $28
飲品好特別,蜜瓜味好重
令人一試難忘

餐廳個廚房都好日本風
可以望住師傅煮
值得讚係師傅好勤力,煮得快又有水準

最後,見到門口有個茶壺
相信係俾排隊的客人飲
好貼心的餐廳

2017-08-04 144 瀏覽
我以後都唔會再黎呢間野食 係中環返工本來想lunch好好地食下野 但係啲侍應漏單都算 個類似manager既四眼呀叔既態度真係好惡劣 仲要人身攻擊 大佬 你鬧你啲手下都算啦 你地自己做錯野仲要鬧埋佢客 講真 呢間野啲態度同澳牛差唔多 如果你返工have a rough day 千祈唔好黎呢道受氣 呢個四眼呀叔真係好唔適合做服務性行業 再講野食 同其他食評一樣都係又油 啲肉又硬 其實呢個價係中環可以食到好啲既拉麵 呢間野真係無原因令到我會再返去!

30 分鐘 (堂食)
午餐
2017-08-02 221 瀏覽
蘭桂坊附近新開左呢間拉麵,今日同同事放工去try一try佢。去到大概8點左右,都幾多人,不過好彩有位坐!店內位置唔算寬敞,但裝修都唔錯,有幅日文字牆幾靚好想影但好多人T^T仲可以見到師傅煮麵既過程,佢地動作好快!炙燒豚肉似乎係佢地主打,當然要試下!喜歡呢種落單方式,可以揀最岩自己口味既口感味道。 我同fd都揀左辛辣炙燒豚肉味玉拉麵,不過麵軟硬之類既選擇唔同。我個碗就揀左小辣,軟硬適中,少油少蔥(押韻哈哈)。先試試個湯頭,超濃味,但唔會太鹹,麵條吸左飽滿既湯汁。流心蛋係我係日本食個隻味啊~~~!重點係塊炙燒豚肉,一擺入口,好大陣碳烤既香味湧出黎。肥瘦配搭適中,唔會太油膩。再另外點左一個羽根燒餃子。端上黎就見到,好大一塊脆皮啊,超鍾意呢d薄脆既口感。咬一口餃子,就有好多肉汁爆出黎,正!當然要叫一樽正宗日本汽水飲下!波子汽水係回憶啊!不過其實我覺得蘋果蘇打好飲d,因為比較多氣,哈哈哈。順帶一提,呢度既侍應服務態度超級好,咩都笑笑口咁,就算我係咁問問題都冇唔耐煩,抵讚!

去到大概8點左右,都幾多人,不過好彩有位坐!
仲可以見到師傅煮麵既過程,佢地動作好快!

炙燒豚肉似乎係佢地主打,當然要試下!
喜歡呢種落單方式,可以揀最岩自己口味既口感味道。
辛辣炙燒豚肉味玉拉麵
我個碗就揀左小辣,軟硬適中,少油少蔥(押韻哈哈)。
先試試個湯頭,超濃味,但唔會太鹹,麵條吸左飽滿既湯汁。
流心蛋係我係日本食個隻味啊~~~!
重點係塊炙燒豚肉,一擺入口,好大陣碳烤既香味湧出黎。
肥瘦配搭適中,唔會太油膩。
羽根燒餃子
再另外點左一個羽根燒餃子
端上黎就見到,好大一塊脆皮啊,超鍾意呢d薄脆既口感。
咬一口餃子,就有好多肉汁爆出黎,正!

日本汽水

當然要叫一樽正宗日本汽水飲下!
波子汽水係回憶啊!
不過其實我覺得蘋果蘇打好飲d,因為比較多氣,哈哈哈。

辛辣炙燒豚肉味玉拉麵
羽根燒餃子
日本汽水
2017-07-27 306 瀏覽
一個人食飯總想簡簡單單快捷食完就早點回崗位繼續完成手上既工作,希望能早點下班。因為開會關係今日晚了午飯,其實也不錯,完全避開了繁忙時間等位的情況,走在街上就給霸嗎拉麵的裝潢吸引過去已經很多次在尖沙咀想試這店的拉麵,但每次排隊的人龍,總令我卻步,或許我並沒有一般香港人有的特性,那就是耐性。那這次就是好機會來品嚐一下要排上一小時的拉麵是如何好吃炙燒豚肉海苔味玉拉麵麵點了硬度,這合我心意,湯底十分濃郁,而燒豚肉十分香口,入口鬆軟同有入口即溶的感覺。而蛋是原隻流心蛋一顆,十分好食而流心也做得很不錯燒汁唐揚炸雞炸得十分脆口而肉也很嫩滑,而且是即叫即做就再加分
那這次就是好機會來品嚐一下要排上一小時的拉麵是如何好吃
炙燒豚肉海苔味玉拉麵
而蛋是原隻流心蛋一顆,十分好食而流心也做得很不錯
燒汁唐揚炸雞
炸得十分脆口而肉也很嫩滑,而且是即叫即做就再加分
2017-07-25 261 瀏覽
在香港, 拉麵是其中一款受歡迎的食物, 相信大家都會同意, 在一般人心目中, 拉麵店的受歡迎程度跟排隊人龍的長度是成正比的。個人雖然喜愛吃拉麵但又不想花太多時間排隊, 所以有時都會選擇一些剛剛開業的拉麵店, 希望可以避開人潮,就如這天便走進中環試試這間來自廣島品牌的新拉麵店。踏入拉麵店,店子地方不算太大, 裝潢如一般日式拉麵店,店子一邊是開放式廚房,廚房外圍有一列吧枱,店內座位不太多, 在平日的下午到來,店子已有半滿的客人。拿餐牌一看, 食物分幾欄的列在內,主要提供拉麵、飯類、小食、甜品和飲品, 選擇不算太多。飲品方面, 點了一杯粒粒橙汁, 酸酸地也夠冰涼, 為這天較熱的天氣消消暑, 感覺唔錯。在多款拉麵之中選了炙燒豚肉味玉拉麵試試。當侍者將麵捧上來,先喝一口湯,口感確實較一般湯頭濃稠,湯頭濃郁而非常滋味,味道甜美也有香味,湯雖濃但也不太油膩, 合乎預期的水準。幼身麵是用自家製造的彈牙拉麵, 選了硬的麵,麵質口感是爽口, 咬勁十足,有足夠掛湯能力。這裡的炙燒厚切叉燒也有特色,從外表看是大大塊而且是厚切的,還有肥瘦相間的紋理,也是吸引, 吃了一口,口感鬆軟,肥肉和瘦肉配合恰到好處, 口感
這裡的炙燒厚切叉燒也有特色,從外表看是大大塊而且是厚切的,還有肥瘦相間的紋理,也是吸引, 吃了一口,口感鬆軟,肥肉和瘦肉配合恰到好處, 口感是豐腴的,肉味濃郁好吃, 也帶有小許焦香的味道。溏心蛋以秘製醬油浸過, 再做到蛋黃成流心狀,軟滑而蛋味香濃,味道出色。
在餐牌中見到日本芝麻雪糕好吸引, 也點了來試試, 以小型木桶盛載, 賣相已很討好, 芝麻雪糕上還鋪了些紅豆, 雪糕口感軟滑, 芝麻味道濃郁, 紅豆也同樣好吃,比想像中好的一個甜品
這店的拉麵算是交足功課, 水準不俗, 價格也在合理水平, 店子剛剛開業不久, 會否成為拉麵熱店,實在言之尚早, 要拭目以待
2017-07-24 133 瀏覽
朋友話呢間拉麵係廣島好出多,自己就冇食過所以今日就跟佢嚟朝聖啦 中午時間要排隊一陣,不過都好快就入到。有凍水供應,都算貼心。望一望張紙決定叫雞叉燒拉麵團特盛炙燒拉麵。雞叉燒真係好得意,明明係叉燒樣但食落係雞肉,唔似平時d豬咁咁肥,值得一食!而雞湯清甜,唔濃味,唔似平時d拉麵咁咸嘅。而特盛就有好幾舊腩肉咁,好厚身,入口即溶因爲都幾肥,湯底偏濃及帶辣,適合喜歡濃郁湯底人士。麵條硬度適中,慢慢食亦唔會太淋

望一望張紙決定叫雞叉燒拉麵團特盛炙燒拉麵。

2017-07-22 250 瀏覽
蘭桂芳不只多酒吧,如肯花時間到處覓食,你會發現這裡雲集多國菜色的食店。這個位於中環德己立街的鋪位,前身是蟹麵館,每次經過總有濃濃的蟹湯味道撲鼻,但自從新年假後結束營業,這鋪位經過數月的靜寂,終於因霸嗎拉麵的開張而再次傳出食物的香氣。自霸嗎拉麵開張以來,經常有員工在街頭向途人派扇子,為炎炎夏日帶來一絲清涼。翻開一看,是減$20的拉麵優惠券。就在上月底,與同事決定一試,這家拉麵的賣點是特濃湯底和厚切豚肉,果然湯頭與一般拉麵店的豬骨湯不同,這家湯底口味偏濃,口感像沾麵的湯汁,較為黏稠。拉麵上放上一大塊厚切豚肉和溏心蛋,遺憾的是豚肉脂肪太厚,令拉麵變得非常油膩,食慾大減,溏心蛋雖整顆上,沒有切開一半,但裡面的蛋黃已經熟了,不太「流心」。拉麵配料亦只有荀和蔥,與同區的豚王和長浜no.1拉麵店相比下較少。值得欣賞的是這裡可選少或走荀蔥、麵條的軟硬度之外,也可選擇多或少油。店鋪面積不大,但座位之間約留有半個身位的空間,環境不算擠逼,可容納約40名食客。可是剛開張時食客較多,只有三名員工負責樓面,實在供不應求。小記目睹對面一群素不相識的食客,詢問店員剛送上那碗拉麵的軟硬度,想把那碗拉麵分發給自己的同伴

翻開一看,是減$20的拉麵優惠券。

灸燒豚肉味玉拉麵

灸燒豚肉味玉拉麵

可是剛開張時食客較多,只有三名員工負責樓面,實在供不應求。小記目睹對面一群素不相識的食客,詢問店員剛送上那碗拉麵的軟硬度,想把那碗拉麵分發給自己的同伴,店員只回應:「就按你選的軟硬度啦!」當他再追問是不是軟麵,那店員沒查明便不屑地回應:「對的啦!」,服務態度有待改善。

這家分店整體上環境裝潢、衛生及食物質素各方面尚可,勝在特濃湯底令人一試難忘,如店員服務質素能加以提升,想必能更上一層樓。除了豚骨外,還有雞肉拉麵,下次有機會再試!
2017-06-26
25 分鐘 (堂食)
用餐優惠
優惠券
  • 炙燒豚肉味玉拉麵
2017-07-22 298 瀏覽
原本打算到蘭桂芳附近吃泰國串燒,可惜滿座了,不想等候的情況下發現了這間霸媽拉麵店。看見店內也有不少客人,裝潢也不錯,決定試試看桌面只有調味料,沒有平時日本拉麵店的醃菜/配菜,有點可惜。店內有些座位是對著街外的,比較有趣。上菜是比較快的,唐揚炸雞是第一道小食。吃下去,雞肉嫩滑的,而且不太乾身,炸粉也不算太多,幾好味!之後便是炙燒豚肉味玉拉麵,先試上一口湯,豬骨味不算太濃郁,反倒有點像醬油湯味。炙燒豚肉是厚切的,脂肪部分亦不少,吃下去有陣燒烤味,是炙燒的味道,不錯不錯拉麵質一般拉麵店一樣,可選軟硬度,而我一向喜歡偏軟的。等候較耐的是辛口燒餃子,沒想到這個是挺辣的,辣得過癮這店除了豬骨湯底、也有雞湯底、撈麵甚至石鍋飯選擇,比較多選擇呢!

桌面只有調味料,沒有平時日本拉麵店的醃菜/配菜,有點可惜。

店內有些座位是對著街外的,比較有趣。

唐揚炸雞

炙燒豚肉味玉拉麵

拉麵質一般拉麵店一樣,可選軟硬度,而我一向喜歡偏軟的。
炙燒豚肉味玉拉麵

等候較耐的是辛口燒餃子,沒想到這個是挺辣的,辣得過癮

辛口燒餃子

2017-07-22
唐揚炸雞
辛口燒餃子
2017-07-22 84 瀏覽
今期食拉麵真係停不了! 今日lunch時間就去咗人氣店, 霸嗎拉麵, 不過今次就係中環度食, 原來中環係新開嘅!排隊大概排咗五個字就入得去食, 叫咗炙燒豚肉味玉拉麵, 只係88蚊, 佢既麵質可以畀你自己挑選, 仲可以選擇蔥嘅份量, 油嘅份量, 同埋有冇筍, 我當然要多蔥啦! 另外再叫咗個靜岡蜜瓜梳打, 這個梳打用玻璃樽盛載, 個口感好似食緊一個密瓜汁, 一樣咁鮮甜 冇幾耐拉麵到啦, 叉燒真係極之邪惡, 燒到個皮有啲焦, 感覺不錯, 聞到有啲焦香既肉香, 超厚切, 非常之大塊, 口感香滑! 味玉係成一整個, 咬開一半啦, 嗰啲留心都係好邪惡! 蛋香非常之濃, 再食個拉麵, 掛湯能力非常之高, 質感上乘, 湯個濃度啱啱好, 今次真係值得排隊

2017-07-21 124 瀏覽
The pork bone soup is just way too greasy..... I feel gross for several hours after lunch....My friend ordered a clear chicken broth ramen but I could see the oil floating above the soup and noodle....yuk... don't drink the soup...Goyza was the best out of all the food we ordered... Fried vegetable was mostly bean sprouts that were tasteless...

2017-07-21
2017-07-19 128 瀏覽
今日雖然全日雷暴警告,但無改變我們的計劃,去蘭桂芳啤酒節奏熱鬧,但落雨又點可以係街食,經過呢開新開的拉麵店,決定先食晏。以前認識日本拉麵不多,近年開始食過許多間本地的、日本人開的都有,結論最欣賞這一家,因為只有霸嗎先至有咁好食的五花腩。非常肥美,有入口即化的口感,而且煎過非常香,湯底濃郁但唔太油。我點了$97 的紫菜炙燒豚肉味玉拉麵,有四大塊紫菜,味玉非常糖心軟滑。同伴點佐$93 的辛辣炙燒豚肉味玉拉麵(中辣),唔算好辣,下次應該選大辣。頭有炸蒜、黑胡椒及七味粒自助,加香,但其實夠味。麵好食,湯濃但唔油,五花腩正到魂,唔怪得禮拜日落雨都滿座,但只等了兩個人就有位。

頭有炸蒜、黑胡椒及七味粒自助,加香,但其實夠味。

2017-07-16 173 瀏覽
中環鬧市食肆林立,要喺中環持續經營2年以上已經算係唔錯。 就好似我今日食呢間鋪為例,上一手係食蟹肉拉麵。其實噱頭已經夠,但都係做唔住,印象中都係做左1年到,令人嘆息。如今鋪頭已經轉手俾這間連所日式拉麵店,睇見其餘2間分店評價唔錯,就等我地去試下味道如何。叫左碗辛辣炙燒豚肉味玉拉麵。賣相真係唔錯,排例勻稱, 辣湯令人食慾大增。先講湯底,湯底濃得黎唔油膩,辣度小辣都偏辣左啲,但因為係辣湯既關係,試唔到佢本身應有雞湯定豬骨湯既味道。豚肉都燒得好靚,肉厚燒香,味道就普普既燒豬肉味,可能肉較厚,肉質略嫌較實,少啲牙力都咬唔到好彩我仲後生,食多兩件唔怕既。要玉子有成隻咁多,但好可惜糖心蛋唔夠糖心,有小部份係熟透左,較為失望。而碗中既筍就似回鍋肉入面既筍咁,個人覺得唔太夾。而份量黎講,女人只能話係岩岩夠,而一般男士我諗要加底先夠飽。總括黎講味道只屬一般。但係呢度我不我不讚一位女店員,佢知道我朋友叫左辣湯覺得太辣而入唔到口,就特意換左碗湯比佢,好貼心。呢度加返分比店舖喇。最後叮囑各位食lunch早啲到,如果唔係就排排排喇~~

好彩我仲後生,食多兩件唔怕既。

2017-07-16 116 瀏覽
今日係weekend辛苦左一個禮拜💁係時候約班Girlfriends去Fever下🙆最輕鬆莫過於去蘭桂坊放鬆下,約咗10點鐘又未夠鐘,所以決定去先醫肚先未到蘭桂坊遠遠已經見到一條長長嘅人龍呢間係位於中環德己立街22號地下個名叫做霸嗎拉麵話明最強濃厚醬油丶自家製麵條丶秘製湯底排隊都要試試喇辛辣灼燒豚肉味玉拉麵分大丶中丶小辣三組$93經過🔥過嘅叉燒肥瘦相間入口即溶,味玉🍬心,有青蔥丶味筍配搭,湯底非常濃郁 麵質充滿麥香軟硬適中煙韌度🔟足辛口燒餃子$38外皮超脆超香,中間保留肉汁配以秘製嘅辣醬配上超多香蔥好味辣汁唐掦炸雞$38燒汁唐掦炸雞$38燒汁🆚辣汁我和朋友知投票大家一定要試吓燒汁非常惹味雞件炸得非常香脆,一咬落去仲有勁多肉汁流出大家一定要試吓下次一定要帶埋我老公來試試
未到蘭桂坊遠遠已經見到一條長長嘅人龍
呢間係位於中環德己立街22號地下個名叫做霸嗎拉麵
話明最強濃厚醬油丶自家製麵條丶秘製湯底

排隊都要試試喇
辛辣灼燒豚肉味玉拉麵分大丶中丶小辣三組$93
麵質充滿麥香軟硬適中煙韌度🔟足
辛口燒餃子$38
外皮超脆超香,中間保留肉汁配以秘製嘅辣醬配上超多香蔥
好味
辣汁唐掦炸雞$38
燒汁唐掦炸雞$38
燒汁🆚辣汁我和朋友知投票大家一定要試吓燒汁非常惹味
雞件炸得非常香脆,一咬落去仲有勁多肉汁流出
大家一定要試吓
下次一定要帶埋我老公來試試

• 辛辣炙燒豚肉味玉拉麵
  • 燒汁炸雞
2017-07-16 139 瀏覽
適逢男友星期六要番工,好女友當然要陪午飯天氣唔多好所以無選擇上歌賦街食拉麵。反而選擇左依間最近新貴時間尚早店鋪無乜客人 裝潢無特別,男友都未座好已經比一位暗黑系面口女士指示佢要座入d若然店鋪全滿 我明白要座好,但後面又無人而且我地係未"座定" 個人認為唔需要"警告"客人先男友拉麵愛好者,此店完全可惜強差人意湯底求其 腩肉得個肥 雞叉燒得個乾字不過餃子算好吃 屬中上最後買單亦係令我寫第一篇食評原因先補充一點,我地到走店鋪開始有客所以我地食完都快快走。我地座位置係收銀後面,因為店無標明如何付款所以男友禮貌性係信講左句買單而個位暗黑系女服務員就用差劣態度話 岀黎買 而且零眼神交流 仲要我地只係座係佢後面 一步的距離唔係一級食店,但連其本尊重都係無無問題,我地行去佢身邊無所謂 但找錢我真心覺得應該放客人前面而唔係拎去左邊又唔岀聲依間店,麵食唔會特別推介亦不值一排服務更加不敢恭維 可一不可再。
適逢男友星期六要番工,好女友當然要陪午飯
天氣唔多好所以無選擇上歌賦街食拉麵。
反而選擇左依間最近新貴

男友拉麵愛好者,此店完全可惜強差人意
湯底求其 腩肉得個肥 雞叉燒得個乾字
不過餃子算好吃 屬中上

最後買單亦係令我寫第一篇食評原因
先補充一點,我地到走店鋪開始有客所以我地食完都快快走。
我地座位置係收銀後面,因為店無標明如何付款
所以男友禮貌性係信講左句買單

唔係一級食店,但連其本尊重都係無

依間店,麵食唔會特別推介亦不值一排
服務更加不敢恭維 可一不可再。
2017-07-16