2021-09-14
朋友知道我鍾意食日本🇯🇵料理,佢發現有高質素日本餐廳,都會介紹俾我,佢曾經推薦過呢間餐廳,呢日喺上環,就特登上去試吓😆叫咗 $880嘅「霜瀛廚師精選午餐」,包好多食物😆:- 前菜 先付け:有加咗胡麻醬嘅腐皮、漬秋葵、煙燻鴨胸肉,全部都好味😋;特別係 腐皮,超滑,好香黃豆味😋- 沙律 サラダ🥗:澳洲嚟嘅沙律菜,簡單新鮮美味😋- 刺身6款 さしみ6品:全部新鮮美味,特別出色嘅有:右口魚 カレイ超鮮甜😋;漬吞拿魚 マグロの漬け🐟肉質軟熟帶醬油鹹香,有兩粒,其中一粒上邊仲加咗海膽😋;鮑魚煮 アワビの柔らか煮 嘅鮑魚煮得非常軟熟,上邊亦放咗海膽下邊就有少少似乎係撈咗炒蒜粒嘅米飯,超美味😋;帆立貝 ホタテ 超級巨型,肉質結實極新鮮,中間片開放咗啲蟹肉🦀,好正😋- 壽司🍣6件 にぎり寿司6貫:又係全部都好食😋,其中極好食嘅係:新子 シンコ,係 小鰭魚 幼魚時期嘅尊稱😆,肉質軟熟,超鮮甜,充滿 umami,每年七月初開始有得食,供應期短暫,產量亦不多,依家差不多係季尾😋;中拖羅 中トロ,特別之處 係 醬油漬兼熟成七日,魚肉嘅纖維分解晒,umami 亦更加集中,加上醬油香味,味道超濃郁超好食😋;海膽 ウ
叫咗 $880嘅「霜瀛廚師精選午餐」,包好多食物😆:
- 沙律 サラダ🥗:澳洲嚟嘅沙律菜,簡單新鮮美味😋
- 壽司🍣6件 にぎり寿司6貫:又係全部都好食😋,其中極好食嘅係:新子 シンコ,係 小鰭魚 幼魚時期嘅尊稱😆,肉質軟熟,超鮮甜,充滿 umami,每年七月初開始有得食,供應期短暫,產量亦不多,依家差不多係季尾😋;中拖羅 中トロ,特別之處 係 醬油漬兼熟成七日,魚肉嘅纖維分解晒,umami 亦更加集中,加上醬油香味,味道超濃郁超好食😋;海膽 ウニ 係嚟自北海道 利尻島,可能係全日本🇯🇵出最美味最高質 雲丹 嘅地方,超好味,食過就知道真係唔同😋;仲有,呢度係用 新潟県 魚沼地區産米,係日本🇯🇵出產靚米 數一數二嘅地方👍,壽司米飯🍙口感滑脫脫,有subtle 嘅米香😋
- 迷你海鮮丼 ミニ海鮮丼:吞拿魚茸好新鮮;漬過嘅 魚籽 出奇地好食😋
- 霜瀛日式蒸蛋 茶碗蒸し:好滑,好味😋
- 麵豉湯 味噌汁:非常鮮甜😋
- 甜品 デザート:甜品係栗子雪糕🍨,有淡淡的栗子香味,好清新😋