2020-03-10 76 瀏覽
知道龍門居附近最多特色美食,今日試下呢間平民茶餐廳,感覺這裡大件夾抵食而且選擇多。 香茜沙薑雞大大碟的沙薑雞份量十足,做法比較特別,不是一般配搭沙薑醬,而是將沙薑剁碎混合上多種切碎的香料,包括香蔥頭,薑蔥、芫茜等爆炒過後均勻地鋪滿在雞面, 上面再放一層厚厚的新鮮香茜,足足有半杯子那般高,雞件是原味的蒸雞,望落與白切雞類似,味道有淡淡的鹹香味,肉質淋身,細嫩可口。 西蘭花炒帶子帶子鮮嫩美味、幼滑多汁,西蘭花口感爽身,青脆堅挺,配上薄薄一層的勾芡,色澤油潤,是一味營養又可口的料理。  xo醬西芹炒花膠膠質豐富的花膠用上惹味濃郁xo醬調味,廚師把一味花膠煮出多種口感,花膠質感有些軟滑、有些爽脆,豐富膳食纖維的西芹再配少許紅椒略炒,實是健康之選。 最後來一杯開胃消滯的熱檸茶,以黑白淡奶杯盛載,充滿傳統茶餐廰的情懷。

香茜沙薑雞

西蘭花炒帶子

xo醬西芹炒花膠

2020-03-04 75 瀏覽
今日放工比較夜, 就近就嚟到樓下呢間街坊都好知道嘅冰室, 重聽講老闆好nice, 最近班咗啲口罩返嚟,仲揾左區議員幫手一齊派講返今日食咗咩餸, 今日叫咗一個大蝦粉絲煲, 仲有一味椒鹽炸豆腐, 加埋白飯一流呀先講講個大蝦粉絲煲, 入面真係有好多隻蝦, 我同朋友一齊數過, 足足有十隻蝦咁多, 真係剝極都剝唔完, 入面啲粉絲亦都索曬個蝦嘅味道, 令到粉絲非常之夠味, 配埋白飯真係好好食最後就講下個椒鹽炸豆腐, 啲椒鹽真係好香, 都好神奇咁樣椒鹽嘅味道係可以同豆腐原來咁夾, 鹹鹹地咁樣為豆腐嘅味道帶嚟另一番風味

2020-03-04 39 瀏覽
今次嚟到屋企附近嘅雲貴川冰室, 試下嗰度好有屋企風味嘅住家飯餸 =)今次就叫咗兩個餸, 都係屋企經常會煮到嘅餸, 分別就係欖角豬肉同埋炒時蔬, 經老闆娘嘅介紹之後發覺今日嘅時蔬就係生菜, 老闆娘仲好貼心咁樣推介蒜蓉炒生菜畀我哋先講下味蒜蓉炒生菜, 師傅好有功架, 炒菜好有鑊氣, 啲菜又唔會煮得太林, 蒜蓉味有同生菜好夾, 咬落去好爽口, 好有屋企嘅感覺同味道第二味餸就係欖角豬肉, 呢碟欖角豬肉嘅份量非常之多, 兩個人係食唔曬㗎, 所以非常之抵食, 欖角炒完嘅味道好香, 同豬肉嘅味道融為一體, 非常之好食

2020-02-29 46 瀏覽
難得入屯門呀🤣果日去探親戚,順便去食午餐~呢間街坊小店嘅菜式選擇有好多!👏🏻迎合食客嘅口味~.作為米線控嘅我,一定揀碗米線食下先🤣招牌雜錦米線 $55大碗到呢!好驚喜😍見到都開心啦!有好多餸呀、豐富!滿足呢🤤不過米線淋咗啲呀🙈.魚香茄子煲 $68好香口、惹味!送白飯一流~茄子整得好好👍🏻不過食到底,覺得油膩呀🙈.流心芝士火腿西多士 $30好邪惡呀!幾好食~檸檬利賓納 $18好飲!北海道3.6牛乳 $18牛奶比較甜~夠晒飽同算豐盛嘅一餐🤣

難得入屯門呀🤣果日去探親戚,順便去食午餐~
呢間街坊小店嘅菜式選擇有好多!👏🏻迎合食客嘅口味~
作為米線控嘅我,一定揀碗米線食下先🤣
招牌雜錦米線 $55

魚香茄子煲 $68

流心芝士火腿西多士 $30

好邪惡呀!幾好食~

檸檬利賓納 $18
好飲!
北海道3.6牛乳 $18
牛奶比較甜~
夠晒飽同算豐盛嘅一餐🤣
2020-02-23 43 瀏覽
黎開屯門拎野,拎完之後趁天氣好好喺附近行下。沿住屯門河行到黎龍門居呢邊,喺輕鐵站對面見到呢間細細地既冰室,入去醫肚加坐番陣。餐廳入面幾新淨,位唔算多。但間隔都夠唔會聽到隔離枱講咩,個景望住對面個公園都幾唔錯👍🏻睇睇個menu,選擇都唔少,又有茶餐、炒粉、小菜等等。而且茶餐價錢都算價錢都唔算貴,小菜都係六十至一百左右。睇左一輪決定叫個炒公仔麵加個椒鹽雙拼,夠哂豐富,雖然從熱量黎睇就好 guilty😆😆豬排炒公仔麵,大大碟,就係茶餐廳大碟炒粉麵既size,份量比想像中多,仲要係下午茶餐三十幾蚊,好抵食👍🏻👍🏻夾起食一啖,好有鑊氣喎,唔錯。公仔麵既軟硬度適中,味道夠但唔會太咸。配料有蔥、洋蔥🧅、芝麻都幾豐富豬排既份量都好足,而且舊舊都唔細舊。豬排似係椒鹽豬排咁樣走過油,但肉質好鬆軟,一d都唔老,調味好夠好香口炒粉麵,由其係公仔麵,油膩就一定,但食到碟底又唔係油到會打斜個碟都成撻油果隻至於椒鹽雙併就係因為我地兩個人,一個想食椒鹽豆腐,一個又想食椒鹽鮮魷,所以就叫左個當小食。當然,餐廳出餐既size就緊係當小菜咁樣整,所以都疊到成座山仔咁高。熱辣辣炸起既椒鹽雙併,好想即刻食但都攤左一攤先敢食,太

夾起食一啖,好有鑊氣喎,唔錯。
公仔麵既軟硬度適中,味道夠但唔會太咸。
配料有蔥、洋蔥🧅、芝麻都幾豐富
豬排既份量都好足,而且舊舊都唔細舊。

熱辣辣炸起既椒鹽雙併,好想即刻食但都攤左一攤先敢食,太熱氣了,哈哈
豆腐細細粒,每粒都四四正正,外脆內軟,完全係我想要既口感
皮薄唔會油淋淋,脆脆地咬落去係軟嫩既豆腐🤤
鮮魷份量都唔少,冇炸得過頭
既爽又煙煙韌韌,炸漿都唔會過厚。
撈埋炸蒜,夠哂惹味,完全食唔停口😋

兩樣都幾抵食,份量多,食到我地兩個人都唔洗點食晚餐。加埋跟餐杯凍檸菜蜜,解解膩,爽

呢頭雖然好似有d格攝,但附近既環境其實唔錯,一邊係屯門河加河畔公園同花園,一邊就係對住山。得閒黎行下,食下野,都幾好。
2020-02-19 39 瀏覽
今日入屯門工作,快到晚餐時間,吃過才回家吧,食店選擇多,今日唔想食西餐,經過這間店面有住家的感覺,夠地道。花膠野菌扒 $80花膠一片片有口感,滑滑嘟好多膠質,野菌鮮味,江瑤柱勾的芡汁好鮮,菜芯爽甜。蒸倉魚 $88倉魚新鮮,魚肉鮮甜,豉汁有魚香,配薑蔥食好滑咖哩牛柳 $88咖哩香而少辣,香味濃,牛柳炆得夠淋,份量足,送飯一流!奶茶茶底濃,夠香滑。店面不大,人情味濃,有住家的感覺,食得好放鬆,小菜選擇不少,ok呀

花膠野菌扒 $80
花膠一片片有口感,滑滑嘟好多膠質
,野菌鮮味,江瑤柱勾的芡汁好鮮,菜芯爽甜。

蒸倉魚 $88
倉魚新鮮,魚肉鮮甜,豉汁有魚香,配薑蔥食好滑

咖哩牛柳 $88
咖哩香而少辣,香味濃,牛柳炆得夠淋,份量足,送飯一流!

奶茶茶底濃,夠香滑。

2020-02-18
2020-02-17 84 瀏覽
(內附原圖) 今日入屯門搵朋友食飯,我哋好casual去咗一間街坊茶餐廳,朋友住附近,都話呢度時時都好滿座,今日去到嘅時候都相當多人。去到叫咗一份西多士,當然要有基本嘅牛油同糖漿。不過呢份西多士內有乾坤,因為佢裏面原來係有餡,唔止得花生醬!切開咗之後就見到有流心效果,裡面係有芝士同火腿!!!到底佢係芝腿治定係西多?媽呀why not both?😍😍味道又真係幾得意,甜中帶鹹,鹹中帶甜,有西多嘅蛋香,又有濃郁嘅芝士味,好過癮,係個超級令人guilty但又好好食嘅comfort food!

去到叫咗一份西多士,當然要有基本嘅牛油同糖漿。

2020-02-13 44 瀏覽
前幾日去開屯門行街,係屯門公園突然間落大雨🥺即刻搵地方避雨,正值食飯時間,所以同朋友搵左間街坊茶記試試😋食得多西餐都會想食下中菜,尤其呢啲地道小炒,做街坊生意,大碟夾抵食,環境都坐得幾舒服,店員都好似街坊咁好隨和又niceeee 因為我地都幾肚餓🙊所以兩個人叫左三個小菜:XO醬豆卜蒸腩片、麻辣西蘭花🥦炒花膠、黑松露蝦仁炒蛋🥚。蒸腩片好入味,用XO醬煮真係冇死,加埋豆斗呢個配搭成個餸都好夾;另外個麻辣西蘭花真係好辣好香麻辣味絕對冇偷工減料👍不過唔食得辣嘅朋友可能要同佢講唔好咁辣,個種辣味有番西蘭花做平衡都啱啱好;最後不得不讚下佢個黑松露蝦仁炒蛋👍👍😋我地認為最好食,黑松露好香好入味,個蛋炒得好滑,送飯一流🥰其實佢仲有好多選擇,好多都好吸引🤤下次有機會一定要試下佢個奶油豬🐷

2020-01-31 43 瀏覽
前排風和日麗肺炎未流行前去左黃金海岸遊車河,而家諗返感覺就似恍如隔世!個日沿青山公路由荃灣入到黃金海岸行左陣,然後就嚟咗雲桂川食野。  口淡淡想食啲香口野,叫左個椒鹽鮮魷同豆腐。可惜當日有揸車,如果唔係配返支啤酒都幾爽!雖然只係一個小菜,但其實份量都唔細,如果加兩碗飯可能兩個人可以當一個晚餐。  另外我地幾個仲叫咗個流心西多士share。西多士入面有火腿芝士,新鮮熱辣辣時切開入面嘅芝士就流出來了。杯奶茶唔錯,果然係冰室嘅靈魂。

2020-01-11
2020-01-29 58 瀏覽
前排辛苦左成年,終於請到假去番個旅行,去完泰國旅行之後,唔知點解終於發現,始終都係覺得本地野先係最正。一去到間餐廳,環境唔錯,地方都幾乾淨,枱同枱之間既距離唔會太近,所以朋友之間傾計都幾好,之後一睇個餐牌,真係花多眼亂,選擇唔少,可惜我地得兩個人食,唔食得幾多野,而且小菜會包埋白飯一碗,所以最後都係揀左兩樣野食同野飲就夠。薑蔥黑椒牛柳條 $88呢個薑蔥黑椒牛柳條o的料都幾足,碟野一黎到真係香味逼人,賣相靚靚仔仔又大碟,而且佢既味道都唔錯,微辣岩唒我呢o的唔食得辣既人,一食落去有驚喜,牛柳條夠味得黎又煮得岩岩好,唔會太老,o的肉好淋,送飯一流。椒鹽鮮魷 $80椒鹽鮮魷一向都係打冷熱門菜色,估唔到係呢到都會食到椒鹽鮮魷,味道口感都非常有特色。鮮魷真係又鮮又彈牙。配合炸蒜、蔥等等,適合唔同人既口味,呢o的真係令人一食就停唔到口,好快就比我食唒。早點係全部野都勁大份勁飽 好抵食香滑奶茶 $16鹹榆七 $18最後賣單$202,夜晚兩個人食呢個價位,食到飽唒,都唔錯

薑蔥黑椒牛柳條 $88

椒鹽鮮魷 $80

早點係全部野都勁大份勁飽 好抵食

香滑奶茶 $16

鹹榆七 $18

最後賣單$202,夜晚兩個人食呢個價位,食到飽唒,都唔錯
2020-01-22 59 瀏覽
在屯門工作到了下午,肚子感覺有點餓,當然要找個地方醫醫肚,吃個下午茶!雲桂川冰室在富健花園,看到有下午茶餐就二話不說進去了。  午餐吃得有點豐富,下午茶就節制一點哈哈,不敢點太多太豐富。簡簡單單來個三文治應該就夠了吧?點了個黑松露炒蛋多士,簡單的配搭用上了名貴的材料,感覺很幸福!  看看厚厚的一份炒蛋,差不多有3厘米厚!所以拿起來很有視覺效果吧?加上上面的一層黑松露,帶出了蛋香的香氣。奶茶也不錯,是一頓輕鬆美味的下午茶!

2020-01-14 60 瀏覽
今日同朋友去龍門居掃街後,見到有間茶記就入去坐坐,食返個tea。一入到去,店員就非常熱情好客,安排座位、落單、擺餐具都好快手,同一般茶餐廳比較,就知道多咗份人情味。下午茶餐牌上嘅食物款式都幾多元化,粉麵飯、三文治、多士、小食都有。我哋揀咗兩個茶餐,一個係吉列魚柳配沙律,另一份係炸雞髀配薯角。吉列魚柳由細食到大,估唔到到而家都仲係咁鍾意食。外層炸到金黃香脆,炸粉唔會太厚,夾埋嫩滑嘅魚柳就已經好好食。港式茶記嘅薯仔雜果沙律又係另一樣喜歡嘅食品,食極都唔厭。朋友嘅炸雞髀配薯角都不錯,雞肉都好juicy,如果再大隻啲就好喇😆今日無飲到平時嘅至愛茶走,叫咗杯菠蘿冰,夠晒港式!香甜解渴,仲好足料,好多菠蘿同椰果!另一杯柚子蜜都唔錯,酸酸甜甜又潤喉。下次嚟就再試下晚餐,好似係有羊腩煲😍

2020-01-06 376 瀏覽
好耐無去過屯門啦! 睇openrice 見到呢到既雞脾好似好正!!今次就為左個雞脾同紅豆冰黎輕鐵龍門站落車 過馬路就見到見到雲貴川就自動配對米線但原來冰室都幾掂 望落都整齊乾淨老細(我估佢應該係) 話奶油豬好正, 咁就要試下啦下午茶其實好抵好平老細都係做街坊生意多 見佢同客既關係都唔錯 都幾nice 我仲聽到佢話個夥記成日都未食野  問佢食唔食野奶油豬仔包 $22呢個真心正喎!!老細無介紹錯烘到個包外脆內軟! 仲要係超鬆軟! 啲牛油同鍊奶都比得好足! 成個平面掃抣曬平時食啲豬仔包係得好少醬我想飲紅豆冰架 老細話冬天停左 嗚哇見到人地讚紅豆冰 我都想飲唯有叫個粉絲大蝦煲安慰下自己秘製粉絲大蝦煲 $88啲蝦真係多到嚇死人 忍唔住要影返一張真係隻隻都勁大隻 有成10隻蝦.. 好足料其實呢個煲仲送一個飯.. 咁好服務仲要無加一 真係好抵..粉絲煮到超級入味 啲香料落得好足炸雞配薯角 $32雞脾又要大讚啦!!勁大隻! 同埋個皮炸得好香口抵食過三多炸脾而且雞肉好滑!!檸樂雞脾配汽水~ gur曬!柑桔蜜食左咁多熱氣野 我主力飲杯柑桔蜜潤返個喉嚨先..感覺個咸柑桔都醃左好耐咁 好真材實料
好耐無去過屯門啦!
睇openrice 見到呢到既雞脾好似好正!!

今次就為左個雞脾同紅豆冰黎
輕鐵龍門站落車 過馬路就見到

見到雲貴川就自動配對米線

但原來冰室都幾掂
 望落都整齊乾淨

老細(我估佢應該係) 話奶油豬好正, 咁就要試下啦
下午茶其實好抵好平
老細都係做街坊生意多 見佢同客既關係都唔錯

奶油豬仔包 $22
奶油豬

呢個真心正喎!!老細無介紹錯
烘到個包外脆內軟! 仲要係超鬆軟!
啲牛油同鍊奶都比得好足! 成個平面掃抣曬

秘製粉絲大蝦煲 $88

啲蝦真係多到嚇死人
 忍唔住要影返一張
真係隻隻都勁大隻 有成10隻蝦.. 好足料
其實呢個煲仲送一個飯.. 咁好服務仲要無加一 真係好抵..
粉絲煮到超級入味 啲香料落得好足

炸雞配薯角 $32
炸雞脾配薯角

雞脾又要大讚啦!!
勁大隻! 同埋個皮炸得好香口
抵食過三多炸脾

而且雞肉好滑!!

檸樂

雞脾配汽水~ gur曬!

柑桔蜜

食左咁多熱氣野 我主力飲杯柑桔蜜潤返個喉嚨先..
感覺個咸柑桔都醃左好耐咁 好真材實料

2020-01-05
奶油豬
炸雞脾配薯角
2020-01-05 40 瀏覽
今日經過屯門食下午茶經過龍門居附近一間冰室 抵食又好食餐廳地方唔大 餐廳外面都SET左枱 一入到去老闆都好好招呼 感覺上係街坊小店 同附近街坊打好哂關係因為下午茶關係 所以叫左個炸脾配薯角 好熱辣辣 似係即炸咁 抵讚仲有個奶油豬仔包 牛油同煉奶都好足 香口好食除左下午茶餐 仲叫左個大蝦粉絲煲跟白飯 上碟好熱 粉絲好入味 仲有好多蝦叫左一杯柑桔蜜 好似平時餐廳比較少見 飲落好滋潤 味道都不錯 走既時候 老闆仲講左句新年快樂 可以多d支持下小店
今日經過屯門食下午茶
經過龍門居附近一間冰室 抵食又好食

仲有個奶油豬仔包 牛油同煉奶都好足 香口好食

走既時候 老闆仲講左句新年快樂 可以多d支持下小店

2019-12-12 83 瀏覽
平日少去屯門,難得過去就發掘下小店。冬天食雞煲,熱辣辣就岩哂,底汁唔會太鹹,亦有唔少配菜,2個人食都ok,可以自己加配料,質素好過唔少任食果dps.雞煲會送生菜一份牛柳條係驚喜,牛柳條煮左好耐都仍然諗,牛肉真係有牛味,唔會俾雪味蓋過,值得推介!朋友話今日未食過澱粉質,好九唔搭八地叫左個黑松露炒蛋多士,蛋都算幾香滑,松露香味就唔太突出,但整體質感唔錯舖頭係做街坊生意,環境乾淨,面積唔大,入到去先知只可以容納到20個人左右,下午茶時間比較多人,有啲食物會等得較耐。見到唔知係老闆定侍應,會同熟客傾計,亦有同我地介紹餐牌嘅食物,所以我地最後點咗較惹味嘅雞煲侍應都會幫我地撈下食物。原本只點細份雞煲,侍應都有問我地會唔會唔飽,可以加個白飯。街坊店,幾有人情味👍見到其他人食下午茶餐,份量好多,價錢都唔貴。侍應有推介佢地生炸雞髀,下次可以試下
平日少去屯門,難得過去就發掘下小店。

ps.雞煲會送生菜一份

侍應都會幫我地撈下食物。原本只點細份雞煲侍應都有問我地會唔會唔飽,可以加個白飯。街坊店,幾有人情味👍