2021-04-25
收工約左同事嚐新~去左呢間新開又唔太貴既雲壽司試試omakase。我地揀既係翔,另外佢地仲有自選壽司拼盤同其他盛盒,整體價錢唔算貴。帶子正常水準,有甜味,口感偏軟嫩。牡丹蝦感覺好新鮮,蝦肉鮮甜,而且爽口彈牙。伊佐木有少少蔥花作點綴,魚肉滑身,味道唔太濃,但都幾好食。活赤貝好大隻!!完全蓋過舊飯,厚肉而且口感非常爽口,呢個我幾鐘意~剥皮魚+魚肝魚肉比較軟滑,加上稍為濃味既魚肝,味道唔錯~螢光魷魚魷魚鮮甜彈牙!!金目鯛稍為火灸過,表面有好香既魚油滲出黎,魚肉口感都好好。呢個我又係幾鐘意。鯖魚一啲都唔腥,魚肉都係偏軟滑個type。北海道海膽我係一個海膽控,佢既海膽未到好濃味,但質素唔差,都幾鮮甜。吞拿魚面頰肉比較特別,表面又係有火炙過,睇落有啲似牛肉。感覺無拖羅咁漏,但都幾好味。拖羅手卷拖羅軟滑~加上圓潤而又稍為彈牙既珍珠米粒,整體感覺實在唔錯。麵豉湯唔錯,唔會太咸。佢地既omakase set價錢比較平易近人,而且cp值唔差。但店舖面積比較細,如果想坐吧台可能就要揀啲非繁忙時間/早啲過黎食啦。
帶子
正常水準,有甜味,口感偏軟嫩。
牡丹蝦
感覺好新鮮,蝦肉鮮甜,而且爽口彈牙。
伊佐木
有少少蔥花作點綴,魚肉滑身,味道唔太濃,但都幾好食。
活赤貝
剥皮魚+魚肝
魚肉比較軟滑,加上稍為濃味既魚肝,味道唔錯~
螢光魷魚
魷魚鮮甜彈牙!!
金目鯛
鯖魚
一啲都唔腥,魚肉都係偏軟滑個type。
北海道海膽
我係一個海膽控,佢既海膽未到好濃味,但質素唔差,都幾鮮甜。
吞拿魚面頰肉
拖羅手卷
麵豉湯唔錯,唔會太咸。