2021-04-10
去完大館就食omasake 先,之前去過銅鑼灣店,食過好正我們叫了吟,翔,反正兩個人食,一定夠食。吟刺身有赤貝,好爽口,池魚好鮮味,我第一次食金目鯛,很鮮甜,淡口岩我食,老公食蠔,海水味淡口,鮮甜。拖羅油花分佈平均,肥美,帆立貝大粒又鮮甜,牡丹蝦大隻又鮮甜。基本上刺身相當滿意,好新鮮,有啲我唔熟悉,店員很有耐性跟我講解。仲有壽司,分別北寄貝,吞拿魚腦天,白蝦,剝皮魚,螢光尤魚,赤鯥,銀雪魚,海膽。赤鯥是高級魚生,肉質彈牙,油脂豐富。吞拿魚腦天,原來係魚頭頂的肉,口感軟滑,魚味濃郁。呢set 真係高級食材,值得去食。手卷是吞拿魚蓉,餡料好滿,魚的油分豐腴,紫菜又脆,非常新鮮。翔壽司是拖羅,針魚,剝皮魚,赤貝,海膽,牡丹蝦,螢光尤魚,左口魚邊,吞拿魚面頰肉,銀雪魚。針魚魚味重,剝皮魚第一次聽,我以為自己聽錯,肉質爽彈,唔錯。仲有濃味的麵豉湯,享用一餐壽司,刺身,飲碗湯暖胃就最岩。
我們叫了吟,翔,反正兩個人食,一定夠食。
吟
翔
仲有濃味的麵豉湯,享用一餐壽司,刺身,飲碗湯暖胃就最岩。