❤️食物 7.5/10🐷始祖椒鹽豬扒飯 豬扒唔係好鞋 但椒鹽味唔係好出🙁炒飯底都係唔係好夠味 冇乜鑊氣 顯得炒飯底好油 雖然係人氣單品但個人認為唔夠惹味😣🍜秘制麻酸辣魚片嫩雞米線麻辣酸辣嘅味好平均🤭好多酸菜 加分!😍魚片份量比雞少 仲有兩塊魚片頭 米線偏冧🤔🍞榛子醬西多士🌟MVP!❤️‍🔥新鮮加出嚟 真係要熱辣辣咁襯熱食⚠️榛子醬都好足 仲會比支糖漿你自己落 加埋牛油👿邪惡之選😈🍗避風塘生炸髀 好大舊炸髀🤩雞皮好脆 肉汁豐富😚雞肉嫩滿口但上面啲炸蒜唔係好夠避風塘味☹️💛飲品7/10🍹雜果賓治 如圖所見 好多啫喱同生果粒🤣但似單純啫喱同生果粒溝雪碧(再溝色素🫡
❤️食物 7.5/10
🐷始祖椒鹽豬扒飯

🍜秘制麻酸辣魚片嫩雞米線

🍞榛子醬西多士🌟

🍗避風塘生炸髀

💛飲品7/10
🍹雜果賓治
第一次寫食評,先講食物:漢堡包隻蛋做得好既,半熟,肉就有筋同唔夠煎得耐。意粉就只係肉醬有味,意粉冇味。服務就真係趕客啦。。去到張2人檯,係未坐低,左邊位就已經勁大冷氣直吹頭頂,咁就想坐右邊囉。。有個長髮齊蔭阿姐就大大聲:“坐左邊啦~右邊滴水呀! 起!”😡然後就行開左。即係嫌你阻住地球轉果隻態度呀~我心諗:咪講左好大風囉,你做服務業仲可以“起!”🤬。然後另一個就叫我坐另一張,果刻我都唔明點解仲要係度食,仲真係轉檯😅 坐低落左單,1分鐘黎左杯飲品同個包之後就冷氣滴水!💀彈左落去d野食度~ 唉,唯有又轉檯,都費事叫佢地換食物,無謂罵戰。快快趣食完就走,咁既服務,d野食就算有5星級級數都唔會再黎💩

2023-06-18 92 瀏覽
之前一直聽講深水埗有一間懷舊冰室,價錢親民食物質素不錯的,所以跟朋友來到了品嘗一下。我們都點了好幾樣菜式,都頗為滿意。榛子醬西多士,冰室當然少不了西多士吧~是茶餐廳下午茶必點的!西多士炸到表面金黃,外脆內軟,再在酥脆的外皮上趁熱放上奶油,內夾著香濃的醬料,最後淋上糖醬~真是好吃到破表,中間流心榛子醬,甜度適中,任誰都抵擋不了的邪惡誘惑!招牌海南雞飯,海南雞及油飯份量正常,剛好一人前,而海南雞己去骨,肉厚有雞味,雞皮比較薄,雞油脂肪不多 。油飯色澤夠黃,水油飯散發著淡淡油香味,令人食指大動。醬汁很惹味,令雞肉味道昇華。經典芝士牛肉漢堡,漢堡包麵包外層烘熱過,非常香脆,很香口的!牛肉不錯很Juicy很多肉汁,有基本配料有芝士、蛋,麵包頗鬆軟,味道不錯。樽仔奶茶,樽仔有如樽裝汽水般,甜度適中,喝起來味道香濃且充滿茶香,由於是冰凍的關係,比起熱飲更覺涼透心。

• 榛子醬西多士
2023-06-10 164 瀏覽
雞皮唔脆,仲有啲un ,咬唔開要lur番出來再切過先食到。雞肉質地還好但唔juicy,食落鬆肉粉味重,死咸唔香,估計求其用味精同辣粉炸完,再係表面灑上無香味炸蒜,睇得出係化學色素。紅豆冰無奶香,不過豆既數量可以接受,但唔需要期望係大粒飽滿有誠意。寫完個寫評陣鬆肉味同味精味仲未散,希望餐廳睇到會改善,食客小心中伏。香港好多間餐廳明明無誠意又難食,但係openrice好高分。大熱天時食到呢餐,好傷心同失望,哈哈。
雞皮唔脆,仲有啲un ,咬唔開要lur番出來再切過先食到。
2023-06-02 162 瀏覽
見Openrice佢係成功入選,諗住質素都有返咁上下,特登行過去試下,唔知係咪因為食嗰一日落好大雨,所以覺得好遠😅 同埋唔知係咪嗌唔正好食嗰啲,今次食完真係有啲失望🙍🏻‍♀️嗌咗招牌海南雞飯 $68 (聲稱每日限定100份) - 賣相都okay嘅,但係啲雞真係好肥,食到肉嘅機率都無50:50😅 經典芝蛋牛肉漢堡配迷你肉醬意粉$60 - 嚟都係因為呢嗰漢堡,上網見到好juicy🤤 但今次食就覺得係屬於正常水平,無乜特別🤔 肉醬意粉🍝用茶餐廳跟餐嘅質素反而算係好👍🏻再叫多嗰爆餡蛋牛治(烘底)$28 - 好普通😅 如果大家有去過同樣係深水埗嘅新香園,佢都真係有好大段距離🤔不過佢嘅茶底係靚,茶餐廳最開心係飲到杯靚奶茶🤓整體來講,唔太吸引🤣

不過佢嘅茶底係靚,茶餐廳最開心係飲到杯靚奶茶🤓

整體來講,唔太吸引🤣
2023-05-30 136 瀏覽
某日行過深水埗,想去間熟悉嘅茶餐廳坐下,不過好多都唔見咗轉曬名,後尾行到嘉頓附近,依稀記得有間好舊嘅茶餐廳,查下OR原來仲係度,就行過去緬懷一下。一入到去,發現已經裝修咗,以前個種花花地嘅玻璃櫃、格仔地板已經冇左,不過仍然保留少許舊有風味,我至少不抗拒,起碼光猛啲睇餐牌都清楚啲。以前我最鍾意食佢嘅蛋撻,不過今次就無叫,試吓其他嘢。簡簡單單一個榛子醬西多加杯凍奶茶,表面平平無奇,先落去就得金黃鬆脆。不過今次叫榛子醬西多,我就唔多啱口味,下次有機會試返正常奶醬先。至於你話性價比,我就覺得正常一般,始終深水埗區,食開就知咩價。深水埗美食多,競爭都非常大,而且新對手陸續有嚟,對於呢啲老店真係好大嘅衝擊。

以前我最鍾意食佢嘅蛋撻,不過今次就無叫,試吓其他嘢。

2023-05-27 132 瀏覽
喜歡香港🇭🇰文化,更喜歡香港🇭🇰美食的朋友,一定要試充滿香港地道美食文化的茶餐廳🍴今次來到深水埗的雪山冰廳朝聖,這家茶餐廳開好多年好耐歷史,1956年開到宜家都半個世紀了,值得試試這裡的風味。點了幾款經典美食:1. 避風塘生炸雞比,鮮炸超級香脆2. 芝士🧀️煎蛋🍳牛肉漢堡飽🍔,價廉物美,厚厚的漢堡飽才$35,必試必食。3. 椒鹽豬扒飯(炒底),超愛這個炒底,好夠火候,豬扒更加沒得頂。4. 波士頓龍蝦拉沙摻摻,雖然係拉沙摻摻,但口味也正宗,厲害👍🏻5. 榛子醬西多士&菠蘿油,作為港式飯後甜品,也是必食之選,特別是西多士裡面有榛子醬, crazy yummy 😋 另外飲品就一定要試茶走紅豆冰,獨特之處就係茶走,沒試過一定要試下啊😋😛🤪
點了幾款經典美食:
1. 避風塘生炸雞比,鮮炸超級香脆
2023-05-19
5 分鐘 (堂食)
2023-05-27 111 瀏覽
深水埗有好多好嘢食,今次是但落街一間茶餐廳都大飽口福。朋友約雪山冰廳食晚飯,簡單實惠食一餐,原來都可以食得好豐富。雪山冰廳係經典香港茶餐廳,來得茶餐廳,小柔推薦必食以下幾款:1. 避風塘生炸雞比2. 芝士🧀️煎蛋🍳牛肉漢堡飽🍔3. 椒鹽豬扒飯(炒底)4. 波士頓龍蝦拉沙摻摻5. 榛子醬西多士6. 菠蘿油炸雞比真係超香脆,絕對茶餐廳風味。估唔到茶餐廳都有漢堡飽,不要小看港式漢堡飽,可以好食過外國漢堡飽,價錢還超級實惠,椒鹽豬扒又係超級脆炸,送飯一流龍蝦摻摻的龍蝦🦞是重點,估唔到又夠新鮮彈牙,比足面茶餐廳,絕不能看小。
深水埗有好多好嘢食,今次是但落街一間茶餐廳都大飽口福。
1. 避風塘生炸雞
2. 芝士🧀️煎蛋🍳牛肉漢堡飽🍔
3. 椒鹽豬扒飯(炒底)
4. 波士頓龍蝦拉沙摻摻
5. 榛子醬西多士
6. 菠蘿油

炸雞比真係超香脆,絕對茶餐廳風味。
椒鹽豬扒又係超級脆炸,送飯一流
2023-05-19
5 分鐘 (堂食)
呢間餐廳 我住附近, 所以我間中都會食下 中菜 茶記食物味道都唔錯 今次點左西多士 同炸脾 西多士配薯格 西多入面有花生醬 個包皮幾軟林 配牛油 ok, 薯格夠香脆 份量 ok平時水準 . 但我最嬲既野黎 我1614 落單 等到33,34 分 我同朋友都食哂多士, 我都覺得唔對路 正常炸生雞脾15 分鐘實得 . 所以就問下幾時有, 跟住個姐姐走黎同我講兩分鐘 點知等到50 分先有!!!!跟本係你地自己漏單 跟住又呃鬼我一路整緊 其實自己由頭整過!!做生意要誠實 漏左咪同人講漏左要等多15 分鐘炸 再睇下客人要唔要或轉唔轉野食 ..! 佢就冇 格硬老屈話2 分鐘有 要人等完又等我嬲到等一上碟 即刻成隻炸脾同沙律都冇食就走! 嗰50 蚊豪俾你 都廢事同你嘈 ! 本身呢間幫襯開 而家永冇下次!!!!
點知等到50 分先有!!!!
本身呢間幫襯開 而家永冇下次!!!!

2023-05-20
35 分鐘 (堂食)
2023-05-20 133 瀏覽
餐廳環境較舊今次來食下午茶餐,唔洗等位,下午茶餐去到6:30,好少餐廳做到甘晏,呢個係值得讚既,可以當晚餐食!坐位唔太窄,都好坐。至於食物方面唔錯,焗肉醬意粉好香,好明顯有加香草,下午茶來講價錢合理,份量足夠,但唔算平同底。不過支付方法比較少,無得用電子錢包支付。
餐廳環境較舊
坐位唔太窄,都好坐。
不過支付方法比較少,無得用電子錢包支付。
焗肉醬意粉
2023-05-16
焗肉醬意粉
2023-05-15 980 瀏覽
之前去過長沙灣分店,覺得幾好。今日去深水埗買野,順道去深水埗分店食。食lunch時間真係好多人,行左個圈再返去先有位🤗出品一樣咁有質素👍芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯 $128上枱時估唔到咁大份又足料,除左有半隻龍蝦,仲有魚柳、蝦、魷魚、青口、蟹柳、西蘭花、雜菌等,加上個炒底嘅飯配埋芝士白汁食,芝士味濃郁,仲做到拉絲效果😝真係食到lum lum脷😋🔹️老黃瓜湯 (例湯) +$6焗飯+$6有熱飲或例湯選擇,我揀左個例湯🫶今日係老黃瓜湯,味道好清甜,清潤可口。避風塘生炸雞脾配紅豆冰 $44仲叫左個下午茶餐,生炸雞脾真係好大隻,雞皮炸得好酥脆,內裡肉質嫰滑,面頭仲鋪左啲避風塘炸脆蒜,配埋一齊食好香口。跟餐嘅紅豆冰啖啖的紅豆香加上順滑濃郁的淡奶香,冰涼可口,甜度剛好!🔹️辣味薯皇 +$8炸雞脾餐加左$8要個薯皇,外層炸得金黃酥脆,內裡軟綿綿,薯味濃郁又香又厚身🫶yummy!

芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯 $128
芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯

🔹️老黃瓜湯 (例湯) +$6
老黃瓜湯 (例湯)

避風塘生炸雞脾配紅豆冰 $44
避風塘生炸雞脾 ,辣味薯皇

紅豆冰

🔹️辣味薯皇 +$8
2023-05-14
芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯
老黃瓜湯 (例湯)
避風塘生炸雞脾 ,辣味薯皇
紅豆冰
2023-05-08 4443 瀏覽
呢晚同外子去深水埗鴨記買嘢。買完嘢後肚仔餓搵嘢食。鴨記嗰邊人山人海,所以我哋就行遠些少過返嚟嘉頓呢邊呢條街,搵返食過翻尋味嘅雪山冰廳。入到去坐低咗之後,望到牆上黑板寫住盲鰽魚$98, 突然間好想食魚,於是就不作他想,決定點個二人套餐$168, 蒸返條靚魚食吓。點餐後,遮遮就送上兩盅燉湯,係海底椰燉赤肉雞腳,好滋潤。啲湯好清,一滴油都冇,雞腳大大隻脹卜卜,充滿骨膠原。套餐裡仲可以揀多一味季節小菜,我哋揀咗麒麟玉樹斑塊。小店細心的等埋條盲鰽魚蒸熟後先一併上枱,兩味魚都係熱炳炳冒住煙,實在太美味啦😋盲鰽魚嘅火候啱啱好,魚肉細緻嫩滑,用蒸魚豉油汁配埋青葱用嚟撈飯,真係一絕麒麟斑塊係用上一片豆腐再夾上一片金華火腿和一塊班片。呢啲功夫宴客小菜又係已經買少見少,估唔到小店仍然有廚師願意花功夫製作這味小菜外子另外加咗$35要多個上湯菇菌浸時菜,等我哋營養均衡啲🤭總括而言,呢次用餐體驗食得好飽足,亦好有家常嘅味道,會多多幫襯嘅呢

外子另外加咗$35要多個上湯菇菌浸時菜,等我哋營養均衡啲🤭

2023-05-05
2023-05-08 3102 瀏覽
深水埗實在太多美食了,真係唔知食邊樣先好,今次終於有機會去依間勁多😋評價的雪山冰廳食,舖頭位置並唔係位於深水埗最旺最多嘢食果邊,但無損佢嘅人氣.星期日下午六點多啲,已經坐了不少客人,舖位唔算大,但座位也寬躺舒適.食物叫咗常餐經典芝蛋牛肉漢堡配迷你肉醬意粉$60、咖喱吉列豬扒蛋包飯$68、上湯香菇浸時蔬(白菜)$35,飲品方面叫咗樽仔奶茶同埋熱檸水,見燉湯都好似幾受歡迎,於是叫一盅試吓,燉湯清潤,材料充足,有猴頭菇、雞腳、瘦肉、紅棗等,好有住家湯的感覺,芝蛋牛肉漢堡牛肉做到好淋身,芝士份量剛好,唔會好膩嘅感覺,麵包軟熟,中間夾住太陽🌞蛋,一咬蛋汁散去漢堡的每一個角落,juicy😋,肉醬意粉🍝雖然話係迷你,但其實個份量我覺得一啲也不迷你👍🏻,肉碎同個汁嘅比例做得幾好,味道也調校得幾好,咖喱吉列豬扒蛋包飯,豬扒兩大塊,外脆內軟,唔會炸到柴皮咁,咖喱幾香,帶點微辣吊起個味,樽仔奶茶幾香滑,而且賣相好有香港特色,整體來講幾好,價錢又大眾化,性價比高,值得支持.#深水埗#yummy#性價比高#漢堡#芝士#牛肉#冰廳#茶餐廳#冰室#選擇多#豬扒#咖喱#蛋#egg#🥚#奶茶#milktea#菜#cur
#深水埗#yummy#性價比高#漢堡#芝士#牛肉#冰廳#茶餐廳#冰室#選擇多#豬扒#咖喱#蛋#egg#🥚#奶茶#milktea#菜#curry#カレー
  • 經典芝蛋牛肉漢堡包
以前細細個成日都去呢間冰室食下午茶時至今日,呢間冰室依然乞立不倒任何時候都座無虛席😌而且裝修完之後坐得更舒服,大部份都係卡位🔥避風塘生炸髀配紅豆冰 $44招牌炸髀大概要等15分鐘,即叫即炸超大隻炸脾炸至金黃色,外層卜卜脆,上面鋪滿熱浪薯片碎,辣辣地更加香口惹味!另外$8配薯皇,口感香脆,分量十足夏天飲埋杯紅豆冰,啖啖都係香甜綿密嘅紅豆,消暑一流🫘🔥始祖椒鹽豬扒飯(炒底)$68最出名莫過於椒鹽豬扒飯,好惹味啊~椒鹽豬扒口感軟腍,啖啖肉唔會柴皮有筋用椒鹽醃過特別香口,充滿鹹香味炒飯底好出色,米飯粒粒分明夠哂獲氣加入辣椒🌶️小辣程度更加香口🔥 經典芝蛋牛肉漢堡包 $39下午茶餐之一,呢款漢堡包夠哂經典懷舊芝麻包微微烘底,中間爽住半溶芝士同漢堡扒雖然好邪惡,但係芝士同漢堡扒合二為一,好滋味啊!另外冰室名物,樽仔奶茶,茶底香濃又滑必試!
以前細細個成日都去呢間冰室食下午茶
時至今日,呢間冰室依然乞立不倒
任何時候都座無虛席😌
而且裝修完之後坐得更舒服,大部份都係卡位

🔥避風塘生炸髀配紅豆冰 $44
招牌炸髀大概要等15分鐘,即叫即炸
另外$8配薯皇,口感香脆,分量十足
夏天飲埋杯紅豆冰,啖啖都係香甜綿密嘅紅豆,消暑一流🫘

🔥始祖椒鹽豬扒飯(炒底)$68
最出名莫過於椒鹽豬扒飯,好惹味啊~
椒鹽豬扒口感軟腍,啖啖肉唔會柴皮有筋
用椒鹽醃過特別香口,充滿鹹香味
炒飯底好出色,米飯粒粒分明夠哂獲氣
加入辣椒🌶️小辣程度更加香口

🔥 經典芝蛋牛肉漢堡包 $39
下午茶餐之一,呢款漢堡包夠哂經典懷舊
芝麻包微微烘底,中間爽住半溶芝士同漢堡扒
雖然好邪惡,但係芝士同漢堡扒合二為一,好滋味啊!

另外冰室名物,樽仔奶茶,茶底香濃又滑
必試!
🎀深水埗。懷舊經典茶餐廳🍵🎀🪄店名* #雪山冰廳🔮地址*深水埗青山道62D號地舖 🔮🗾分店地區🗾 深水埗,長沙灣💰價錢$330 已加一(2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_深水埗剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_港式➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵位於舊區深水埗 當然要試下出名既茶餐廳😎呢一間榮獲深水埗區開飯熱點 勁多好評!由店面到內裡裝修 都係好懷舊經典 顏色較鮮豔 多花紋 位置好多 夠寬敞~ 好少見茶記既侍應姐姐夠nice同有禮貌 感覺唔錯😊🍽️食物質素🍽️整體評價不錯 330穩可以食到飽而且份量多 用料充足 選擇種類豐富~仲有特別既甜品 有時想三五知己平平地聚餐都可以黎試下!滋潤燉湯二人套餐👫$168👀評分💖💖💖💖💖🪄古法沙薑雞半隻本身預計半隻雞都唔會好多肉 估唔到佢份量好充足!超多肉 肉質嫩滑 雞味濃~沙薑味好夠 每一舊雞都有濃濃既沙薑味😍👀評分💖💖💖💖💖🪄招牌小菜- 椒鹽鮮魷拼金磚豆腐+$10上菜超大碟😍😍😍份量勁充足😍😍估唔到呢個價錢可以食到甘足料 炸皮好夠薄 炸物外脆內軟 豆腐入口即溶😋滑luplup 超好味~
🎀深水埗。懷舊經典茶餐廳🍵🎀

🪄店名* #雪山冰廳
🔮地址*深水埗青山道62D號地舖 🔮
🗾分店地區🗾 深水埗,長沙灣
💰價錢$330 已加一(2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🍽️食物質素🍽️

滋潤燉湯二人套餐👫$168
🪄古法沙薑雞半隻

🪄招牌小菜- 椒鹽鮮魷拼金磚豆腐+$10
上菜超大碟😍😍😍份量勁充足😍😍估唔到呢個價錢可以食到甘足料 炸皮好夠薄 炸物外脆內軟 豆腐入口即溶😋滑luplup 超好味~鮮魷好大舊 夠韌度 再加上椒鹽 辣辣地鹹鹹地幾惹味🤗

👀評分💖💖💖💖💖
🪄滋潤燉湯(花旗參燉赤肉)
市面上大部分都係味精湯 本身無太大期望 估唔到呢碗湯又幾出人意表~本身用湯盅上已經好夠儀式感 打開見到湯料有花旗參,豬肉同雞爪 湯味清甜可口 值得飲!

🪄樽仔奶茶+$5
如果你系好中意奶味濃既奶茶就必食 雖然佢冇得揀甜度 但係飲落去都唔算太甜 反而奶味好出 我都即刻買番啲外賣帶返屋企飲😚

👀評分💖💖💖💖
🪄 花膠海鮮煮雜菜煲$90
心思思想加多個菜黎食 佢嘅份量真係超級多 呢一個雜菜煲有齊曬所有菜 包括白菜西蘭花菜心等😯 佢仲配有少量海鮮 令到味道更甜 雜菜偏淋身 仲保持到青綠

🪄榛子醬西多士$22
平時喺茶餐廳 花生醬西多士就見得多拉 榛子醬西多士你地又有無食過呢😗 甜甜地再加上面頭淋上蜜糖 超邪惡😋😋 我直頭當咗佢係飯前加飯後甜品🤣
(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️