2008-09-23 14 瀏覽
我今年生日便相約我的家人去amigo食lunch當慶祝. 之前已聽聞這間餐廳很高級,食物很好味, 所以我滿懷希望去食la. 去到服務好好, 見到有位小孩便提議我們在sofa. 很周到. 我們各叫了一份 4-course meal. A, B, C 叫齊之後share. 餐包很脆, 好味. 但老人家就未必食到, 可能連假牙都爛埋. o個舊牛油很特別, 成朵玫瑰. 值得一讚. 餐湯普通. 沒什麼好提. 主菜是魚,牛脷和鴨胸. 三樣都普通得不能再普通. 不是難食. 只是跟普通的沒分別. 最後拿破崙蛋糕做甜品 (因我生日, 所以把甜品變成生日蛋糕). 那個蛋糕就值得一讚. 鬆脆, 有濃濃的酒味. 成一個都唔覺"漏". 餐跟的餐酒都不錯. 比普通好. 服務生服務真不錯. 全程都好好招呼. 好nice. 因我生日, 還用polariod影相幫我留念. 但講到環境, 就不敢苛同其他人的說法. 說什麼靚什麼名貴. 對我來說, 那裡的環境很殘,很舊(可能是昏暗的燈光下映射出來). 并不覺得有什麼希罕. 我本身并不討厭歐陸式的擺設(可以算是喜歡添). 人們說那張椅是孫詠恩加冕時坐過. 同我有何相干? 又話
但講到環境, 就不敢苛同其他人的說法. 說什麼靚什麼名貴. 對我來說, 那裡的環境很殘,很舊(可能是昏暗的燈光下映射出來). 并不覺得有什麼希罕. 我本身并不討厭歐陸式的擺設(可以算是喜歡添). 人們說那張椅是孫詠恩加冕時坐過. 同我有何相干? 又話洗手間都好靚, 一定要去看看. 唔看由自可, 一看就覺得好舊. 仲覺得咁舊會好污糟. 枱和枱ok近, 如坐滿的話, 隔離枱一定會是騷擾.
一句講晒, 要這個價錢就唔值.
  • 拿破崙蛋糕
2008-09-18 24 瀏覽
上星期五是老公大人生日, 亦是我第一年為老公搞生日, 我絞盡腦汁想想, 早幾個月前已plan好了一定要拎老公在這間試試, 這次是lunch.12noon開門, 準點才放你入去, 一入門口, 我們立即被那些古董擺設、雕像和真跡名畫加城堡feel的氣氛深深吸引, 由暗暗的環境下, 慢慢行上較光猛的第2層. 滿足了我的request, 我們被安排了坐窗口較靜的位置. 環境很休閒的感覺….正穿著踢死兔的侍應叔叔全部都好有禮, 他放下一本厚重皮製的大menu, 我們各選擇了4-courses, 大家一起分享.頭盤前, 我們各要了點麵包, 有脆脆的百吉包, 和很脆脆脆脆脆的薄多士, 配上不知怎樣整的神級玫瑰型牛油, 有香濃牛油味, 我們通通幹掉它們了. 侍應們亦很精靈, 見枱上有碎屑便會幫你掃走, 在我們吃完一道菜後才會送上第二道菜, 而每道菜放在餐車仔上被推出來.頭盤是: 煙火腿菠蘿沙律, 炸蝦多士.(第1道菜: 深啡色的煙火腿以為會好硬and韌, 點知唔係仲好淋, 配上幸好是甜甜的菠蘿, 老公才愛吃;第2道菜, 蝦多士當然美味, 但值得一提是, 那個配菜紅蘿蔔絲, 問題 : 為何可以刨得長

頭盤是: 煙火腿菠蘿沙律, 炸蝦多士.
(第1道菜: 深啡色的煙火腿以為會好硬and韌, 點知唔係仲好淋, 配上幸好是甜甜的菠蘿, 老公才愛吃;第2道菜, 蝦多士當然美味, 但值得一提是, 那個配菜紅蘿蔔絲, 問題 : 為何可以刨得長過蘿蔔長度多好多??? 我們要像吃意大利粉那樣用叉捲起吃, 好攪笑!)

湯: 牛尾湯, 周打湯
(喝牛尾湯前, 侍應哥哥替我加了點白酒, 但只得老公先喝到酒味, 都好啦我廢事醉)呢個湯有香香蕃茄味, 唔蘇呀幾好吖有點似羅宋湯! 另外個周打湯, 老公話呢個好飲d, &不會濃濃的白湯cream大家都開心, 材料很多有蜆, 帶子, 蝦, 麵包等等, 大家最尾都放了黑椒很香口)

主菜: 龍蝦汁芝士焗爐魚x2
(其它選擇, 是牛脷同羊, 我地both都唔食, 唯有x2, 不過個爐魚好滑好好食, 又多汁, 配上少少薯蓉, very full了) 而冄很夠味道, 不會過淡

甜品: 一早request了餐牌上沒有的王牌拿破侖餅, 是一整個圓形約1磅cake, 寫上happy b’day my老公的名字 (cake輕軟層層鬆化, crème香甜美味, 老公很滿意說很好味)

飲東東前, 吃了冰凍朱古力脆皮咖啡雪糕波數球, 來清清味蕾~貼心~~~
我喝熱檸茶, 老公喝最愛的熱朱古力, 他說是與別不同的美味朱古力味. 很有食貴價朱古力的感覺

吃飽喝足, 我們周圍影影酒窖和其它裝飾藝術品, 參觀埋仍在裝修的樓下, 便心滿意足地走了.

真是要讚讚這裡的員工都好友善, 而且還不斷叫我們拍多些照片呢!
1K
2008-09-08 78 瀏覽
自己家住銅鑼灣15年, 但卻未來過 amigo, 其實也說不通吧...今天, 終於有機會來了~去旅行看lonely planet及 tripadvisor就試過, 但在跑馬地食飯也看, 都算係第一次囉...咁當然也有看開飯啦~7點來到, 以為會好多人, 但其實都係剛滿坐.上了樓上, 地方真的好靚.每一件東西也好精緻, 夠 detail.就算係樓下男廁也好美~服務當然也很好啦. 踢死兔叔叔推了架手推車過來, 介紹今晚的菜色.叫了個 3 course 晚餐, $560, (另有 4 course, $660) 我要牛柳, 女友要香蕉鱸魚, 媽則散叫, 因她想要羊架但 set meal 冇.前菜係周打魚湯, 好香, 落了好多洋蔥碎, bacon 粒, 好好味~女友食鵝肝,也冇問題.牛柳要 medium, 也掌握得不錯, 上有兩粒田螺, 也 ok;sides 係另外一個半月型碟仔上的, 有一粒西蘭花, 半粒芝士蕃茄, 一粒小型薯仔. 可多點菜便好, 但這是法國餐, 細份 d 也可理解.女友的魚也不錯, 新鮮, 都算咁.香蕉鱸魚真的有蕉的, 但和鱸魚又不覺有問題. 幾得意, 清清地, 女仔必鐘意
今天, 終於有機會來了~

咁當然也有看開飯啦~

7點來到, 以為會好多人, 但其實都係剛滿坐.
上了樓上, 地方真的好靚.
每一件東西也好精緻, 夠 detail.
就算係樓下男廁也好美~
媽則散叫, 因她想要羊架但 set meal 冇.
女友食鵝肝,也冇問題.
可多點菜便好, 但這是法國餐, 細份 d 也可理解.
女友的魚也不錯, 新鮮, 都算咁.
香蕉鱸魚真的有蕉的, 但和鱸魚又不覺有問題. 幾得意, 清清地, 女仔必鐘意.
媽也說羊架ok冇問題~
甜品有橙味souffle 及 chocolate brulee.
兩樣都做得好好! 我也叫了 napoleon, 果真係好味, 大家冇介紹錯呢.
三位菲律賓音樂人也唱得好. 媽話要 elvis, 又真的唱了給她, 氹得她好開心呢.
我其實不明為何有人介意有音樂 live band, 因氣氛係不錯的; 但如果唔想聽的話, 不如唔來這裡算了.
出到樓下, 看到那個太陽公仔, 突然好開心咁, 像了結了件心事一般.
menu
香蕉鱸魚
羊, ok
牛, 也 ok
香蕉鱸魚
羊, ok
牛, 也 ok
2008-07-29 105 瀏覽
兒時路經此餐廳, 總被它門外的金太陽和黑漆漆的大門吸引, 感覺神秘. 父母口中是一間有錢人和明星光顧的食肆, 跟高級餐廳畫上等號….7/28 女友生日, 訂位到此晚飯, 心想會是一個值得一到的地方….8時到達, 侍應引領我們到上層的梳化座位, 心想環境還可以吧…. 看看餐廳為客人作紀念的MEMO PAD... 名字有點兒弄錯了…. 算了罷… 點菜…. 侍應阿叔推車介紹食材, 車上的龍蝦應該全晚也是同一隻吧… 正作垂死的伸展... 阿叔一貫MONOTONE 介紹... 令我毫無興趣... WINE LIST 像電話簿那般厚… 我不是專家, 還是算了吧… 我們各叫了4 COURSE SET DINNER… 1)鵝肝 - 不油不甘不香, 很多地方也做得比它好… 2)周打蜆湯 - 比罐頭的CREAMY 一點…蜆很大隻, 但有點沙… 3)鱸魚 – 肉質一般, 外面很鹹, 內裡無味, 雙重味覺… 4)麪包布丁 – 無特別… 1)煙三文魚 - 很普通的三文魚, 只有兩塊… 2)露筍清湯 – 味道十分像史雲生清雞湯…. 3)鵝肝牛柳 – 鵝肝已全熟, 沒有香味, 很像潮州鹵水鵝肝…. 牛
…. 算了罷… 點菜….
我們各叫了4 COURSE SET DINNER…
1)鵝肝 - 不油不甘不香, 很多地方也做得比它好…
4)麪包布丁 – 無特別…

1)煙三文魚 - 很普通的三文魚, 只有兩塊…
2)露筍清湯 – 味道十分像史雲生清雞湯….
3)鵝肝牛柳 – 鵝肝已全熟, 沒有香味, 很像潮州鹵水鵝肝…. 牛肉亦無牛味…
4)麪包布丁 – 無特別…
5)COFFEE – 本來覺得頗香, 但阿叔幫你加糖加奶, 加一羹 糖已經甜到想死…..

甜品的時候, 外籍LIVE BAND 走過來… 始終不是那個年代, 我不想聽老歌, 女友亦不想聽全晚已聽了很多遍的BIRTHDAY SONG, 所以打發了他們….
侍應阿叔們不知是否工作多年已麻木, 服務是有的, 不過感覺十分公式又HEA….
我不懂二三十年前它的食物水準有多好, 但地方環境就算不變, 可是以這樣的食物質素, 實在是名不符實, 物非所值, 不去也罷…. 最終只是給人懷舊的老地方… 就像金雀餐廳一樣…..

浪漫沒有了, 自己就多了一個名 – MR. YEUNG, “羊估”.
2008-07-18 16 瀏覽
慶生日,好友知自己為食,亦未嚐過金太陽法國菜,被帶到這裡。當然,也不好意思要人家大出血,午市實是不錯選擇,當然最重是晚市消費計,有更好選擇。甫坐下已見到玩具大王坐在近樓梯的大圓檯,很悠閒。他老人家不惜工本雕琢下來的Amigo,一事一物也滲透著古典韻味,影影相也是樂事。是首間全本地班底的法國料理,大概是玩具大王睹氣而成手筆,很餓,懶理背後故事,拿過餐牌快手點些吃的,午市有3/4道菜選擇,要了炸雞肉卷牛尾湯、、燒西冷扒及招牌拿破倫。是日上層客半滿,然而侍應陣容亦不遑多讓,身邊總有人貼身招呼,好不熱鬧。由小品開始全用餐車推出,老式講派頭規格,想吃的都給好友點下來,不好跟風,眼前炸雞肉卷,是雞胸卷著火腿忌廉,拍上薄醬及麵包糠炸成,酥脆不油,雞胸醃得夠味不韌,而忌廉及火腿絲構成的本土風味,令自己留下深刻回憶。牛尾湯,侍應會在面前表演,湯熬得夠身,帶著濃厚質感,又充滿著強烈茄香,雜蔬及牛肉令味道豐富起來,喝得出真材實料,精彩處是下了brandy,總算見識過它的特色。好友的consume,滿滿的一碗雜豆湯,看起來亦覺可愛。主菜燒西冷扒,平日午餐絕少叫此品,西冷以豐富的Gravy浸著,要了rare,然

主菜燒西冷扒,平日午餐絕少叫此品,西冷以豐富的Gravy浸著,要了rare,然肉太韌了,連換兩把矜貴的英國銀刀亦切不下,有點敗興。

幾味之後的甜品拿破崙,自家製奶油層層疊著,皮酥奶滑,感動得流淚。好友細心的安排,漫味一頓視覺之旅,賞心悅目的裝潢,很愉快,在此謝過。
玩具大王
想起潘多拉的盒子
名物拿破崙
  • 拿破崙
2008-06-27 14 瀏覽
相識三週年... 和未婚妻吃我們的紀念日飯....晚上7:30.... 餐廳沒有很多人.... 被安排坐在較入的圓桌位置..... 點了兩份set dinner:她要了:煙三文魚露荀清湯牛柳拿破崙我要了:煎鵝肝周打蜆湯牛柳拿破崙先說煙三文魚... 分量ok... 中規中矩, 煎鵝肝都算是好的.... 但不是最好...湯... 算了吧...... 其實真正有好好的湯的restaurant... 屈指可數...牛柳... 一般啦.... 口感都ok... 拿破崙.... 都係一般...... 現在太多地方好過佢了...自己帶左支lascombe 00 half bottle..... RP 91 .... 都係一般.... 但她只愛 margaux...Service.... 係好的....table setting 係好的,,,,, 沒有不滿..... 最好係杯coffee.... 好好飲..... anyway, amigo 只係一間中上級數懷舊餐廳...... 單是歷史, 懷舊感覺.... 已經滿足了... 價錢 (including corkage) 都係1,600.......
相識三週年... 和未婚妻吃我們的紀念日飯....

點了兩份set dinner:

煎鵝肝
周打蜆湯
牛柳
拿破崙

牛柳... 一般啦.... 口感都ok...

最好係杯coffee.... 好好飲.....

價錢 (including corkage) 都係1,600....... 合理啦....
2008-06-26 39 瀏覽
六月二十五日 (星期三)媽媽生日, 決定到 Amigo 食飯慶祝超過三十年嘅老牌名店, 其實一直好想試所以一早已經訂好檯當晚落住微微雨, 交低架車一入門口, 就跟侍應沿古典式樓梯上上層帶到一張附有我屋企 Family name 嘅水牌嘅圓檯坐低 (先前訂檯留嘅姓氏)而每位碟上都擺放印有姓氏嘅 Memo pad (可能禁煙關係, 以前通常送火柴盒)過時過節當然叫酒, 侍應點好枱上蠟燭後馬上送上一本又大又厚嘅相簿每頁放有酒嘅招紙, 因為眼花撩亂, 所以就隨便叫侍應介紹叫酒後送上餐牌研究餐牌同時侍應又會推來餐車介紹當晚時令, 離不開牛排、龍蝦、蠔、煙三文魚套餐 3 或 4 course 選擇, 價錢於六佰至七佰之間最後有人叫餐有人散叫, 我屬後者未久, 侍應就送上玫瑰花型嘅牛油同麵包(有兩種選擇)約十分鐘後開始上套餐嘅頭盤, 同時上我散叫嘅 "酥皮蠔湯", 同家姐食齋亦是散叫的 "洋蔥湯"套餐頭盤我媽媽揀 "煎鵝肝", 爸爸妹妹揀 "煙三文魚沙律", 家姐男友點了 "南非生蠔"預先裝好沙律嘅碟用餐車推來, 再將之前介紹過成條嘅煙三文魚, 一片片即場切下上碟.上菜女先男後, 都算基本做足, 但

六月二十五日 (星期三)
媽媽生日, 決定到 Amigo 食飯慶祝
超過三十年嘅老牌名店, 其實一直好想試
所以一早已經訂好檯
每頁放有酒嘅招紙, 因為眼花撩亂, 所以就隨便叫侍應介紹
叫酒後送上餐牌
最後有人叫餐有人散叫, 我屬後者
未久, 侍應就送上玫瑰花型嘅牛油同麵包(有兩種選擇)
上菜女先男後, 都算基本做足, 但左右那一邊上我就沒留意了
說回我嘅 "酥皮蠔湯", 香濃清湯配上兩隻手指公噤大嘅蠔, 食晒成個酥皮
頭盤過後, 由於只有家姐男友要了 4 course
所以基本上所有人要等佢食埋先 (笑)
佢個套餐嘅 "周打蜆湯", 亦係用餐車出場,
侍應用餐車上面嘅小火爐, 即場將再將蜆肉同湯兜兩兜先上枱
味道唔知, 但蜆肉就認真大隻.
Main course 之前會送上有如聖杯的一杯柚子雪葩清一清味, 醒神.
套餐 main course 分別有牛柳、龍蝦汁焗大蝦、羊排
我自己就叫咗另外一份黑椒汁小牛排, 家姐就噤食沙律
跟住餐車再次出場比侍應先生表演撈沙律
我嘅黑椒汁小牛排, 牛排只屬不俗, 而且黑椒汁太搶味
之後同妹妹嘅龍蝦汁焗大蝦交換試, 大蝦爽口配合濃龍蝦汁味道有層次
套餐甜品有梳乎厘、另外有一款甜品係以 Vanilla 雪糕作伴碟, 雪糕味道香濃, 應該唔係一般雪糕.
餐車最後一次出場, 載住拿破崙蛋糕, 蛋糕外仲有一尊壽星公擺設~ haha
拿破崙蛋糕係好味, 但未之於食完會 "哇" 一聲
侍應會用即影即有相機影切蛋糕相, 再將相片放入印有日子嘅咭套內送上, 而全枱女仕都會送玫瑰花一枝
埋單時會問有冇代泊, 有的話會幫你渣定放正門口.
以前 Amigo 起我心目中係一間典型高級餐廳:入場起碼要著 suit, 門口應該有嚤囉 door man(我記得以前有), 選酒應該有酒侍幫忙.
但今次經驗後我心目中 Amigo 只屬 "靚餐廳" .
唔係話間嘢唔掂, 亦可能係我期望過高, 又或者係真正高級餐廳已無生存空間, 只好移船就磡

酥皮蠔湯
柚子雪葩
Decanter
蠟燭台
2008-06-25 30 瀏覽
吃過寶哥, 嚐了The Steak house, 朋友再約我是夜吃飯. 事前沒說吃啥. 只道天氣寒冷, 不如再到寶哥打邊爐,.上次吃得滿意, 當然舉腳贊成. 約了在鳳城對開的巴士站等, 走著走著, 竟在這兒停了下來...朋友說上次在The Steak House吃的生日飯食物是好, 環境卻一般(有公司開Party, 十分嘈吵), 所以要補一補...我說: 你傻的, 上次巳滿意得無言以對了.朋友說: 就當一起開開心心的吃頓飯吧!我說: 是你今年請我最後一餐生日飯吧.朋友說: 是的了, 再故弄懸虛, 怕你以後不敢和我吃飯....這裡的環境不用多談, 古典, 優雅, 浪漫. 先看看那厚若聖經的酒牌, 甚有特色, 因為內裡全貼了各款酒的label, 實在非常賞心悅目. 是夜想喝紅酒, 就要了瓶Chateau de Seguin 2003 Bordeaux.未幾侍應叔叔便推來一張長方形的檯介紹當晚的食材, 見那只大龍蝦還在手舞足蹈, 很有趣呢. 是晚有蠔供應, 還是我喜歡的英國蠔Colchester, 就要了兩隻. 雖然個子較小, 但非常新鮮, 蠔身爽脆, 蠔味不太濃, 海水味卻甚充盈, 很
我說: 你傻的, 上次巳滿意得無言以對了.
朋友說: 就當一起開開心心的吃頓飯吧!
我說: 是你今年請我最後一餐生日飯吧.
是晚有蠔供應, 還是我喜歡的英國蠔Colchester, 就要了兩隻. 雖然個子較小, 但非常新鮮, 蠔身爽脆, 蠔味不太濃, 海水味卻甚充盈, 很滿意了.
大家也要了Dinner Set. 前菜朋友點了芒果大蝦沙律 , 賣相精緻, 芒果甜美, 大蝦鮮爽, 朋友是喜歡到不得了. 我則要了簡單的煎鵝肝, 份量十分慷慨, 煎得外脆內軟, 甘香無比, 墊底的清甜蘿蔔可平衡較濃膩的鵝肝, 很聰明的配搭, 沒剔可挑.
湯方面, 朋友的周打蜆湯集鮮, 香, 濃, 甜, 滑於一身, 還有肥美蜆肉, 喝得他不亦樂乎. 我的羊肚菌清湯十分清澈鮮甜, 很好. 近期喝過幾次不俗的Consumme, 漸漸愛上這種湯.
間場每人一杯柚子雪葩, 味道真樸, 十分Refreshing, 對於喜愛柚子的朋友來說, 簡直是人間美味.
我的主菜是扒牛柳配青蔥, 些厘酒汁. 牛柳肉質鮮嫩, 洋葱些厘汁很濃美! 朋友的芝士龍蝦汁焗大蝦, 芝士份量剛好, 不會過膩, 大蝦十分爽甜, 最出色的是那個龍蝦汁, 十分香濃, 真的想一羹羹的把它喝盡! 配菜的薯片千層香到不得了, 也是吃個一點不留.
正常我是不會要甜品的, 但聽聞拿破崙是Amigo的Signature之一, 就叫來試試 (Dinner Set 是沒有的, 但可以轉). 不太甜, 也真的不錯. 朋友的橙酒梳乎厘據說就比較普通.
最後以香濃咖啡作結, 很滿足.
這餐飯, 可用完美來形容. 完美這形容詞, 以往也用過, 今夜, 用得份外貼切....
心思, 環境, 服務, 食物, 沒一處可挑剔. 最後, 還現場聽了我最喜愛的歌曲, 那一刻, 有種熱淚盈眶的感覺...真的...
謝謝!! 也謝謝又一次的禮物.

煎鵝肝
周打蜆湯
扒牛柳
芝士龍蝦汁焗大蝦
The Foie Gras was nicely done.... lovely sauce and not over cooked.BEST souffle that I have ever had!! A hell lot better than the ones in Agnes B.the main was ok..I finally tried the chocolate BonBon at last!! not bad at all!!!

the main was ok..

2008-05-29 16 瀏覽
食環境﹐食氣氛﹐ 食table setting﹐食service﹐ 食個靚靚相簿wine list﹐再食埋D souvenir。。。。抵食 抵食 開心 開心至於食物方面 始終都係港式西餐 但絕對係有心思果種好唔好食 要睇你點諗We here for atmosphere Not just for food﹐ expectation 不能太高﹐ above average已經幾好架哪試問一餐飯仔 送你玫瑰 送你即影即有相 送你處名memo pad再送埋拿破倫蛋糕都算係咁lor
再食埋D souvenir。。。。抵食 抵食 開心 開心
至於食物方面 始終都係港式西餐 但絕對係有心思果種
好唔好食 要睇你點諗
試問一餐飯仔 送你玫瑰
送你即影即有相
送你處名memo pad
再送埋拿破倫蛋糕
都算係咁lor

2008-05-25 2 瀏覽
原先考慮過多間酒店扒房,最後另一半決定還原基本步,重回"雅谷"慶祝周年紀念。服務仍然保持高上水準,招呼有禮,我很喜歡每次來到,都有餐車介紹食物的環節,而那位部長,總是很有禮貌。繼續點了超值的set dinner。食物還是那樣,中上質素,但是晚人多,上菜較慢。由於先生預先講了是周年紀念,待應在甜品後推出拿破倫心型旦糕,皇牌產品,好吃。希望繼續保持水準。

希望繼續保持水準。
  • set dinner
2008-05-21 26 瀏覽
又腸胃炎又忙,以為這餐不知要擱置到甚麼時間;龍卻百忙之中都抽空陪我來朝聖,首先真的很多謝他! 未入Amigo之前,兩個人為太陽logo已經謀殺了很多相機memory,進到餐廳後,我們更加忍不住手:底層裝潢既似古堡又有點船倉的,加上大量精緻的雕像、掛飾,氣氛古舊十分引人入勝,我們自然影個不停! 是日用餐地點是在上層,我們經過華美的樓梯,去到另一片天地:樓上較為光猛,格調亦較華麗隆重,與下層真是各有各風采,各有各吸引,就連洗手間也異常雅潔乾淨,與酒店無異。侍者見我們喜歡拍照,不但讓我們任影,還向我們介紹古董花瓶,又帶我們參觀酒窖,甚至教我們攞靚位影相。貼心的服務,還包括拿來貼滿酒牌的wine list給我們欣賞、拍照,向我們介紹正好來巡舖的老闆,等等,總之環境與服務絕對值得拿滿分。 至於食物,雖然不及環境優勝,在昏黃的燈光下照片亦拍得不好,但亦算有水準的: 三文魚班戟配蒔蘿汁-所有熱盤都有專人推車上檯,確保食物新鮮熱辣上檯,這點真的值得一讚。熱暖的細滑的班戟皮包裹著熟度剛好三文魚,入口有陣芳香,是個合意的頭盤。 周打魚湯-鮮嫩的魚柳滿盛,十分足料,可我嫌湯芝士味不足,配以稍帶咸味的麵包脆片

周打魚湯-鮮嫩的魚柳滿盛,十分足料,可我嫌湯芝士味不足,配以稍帶咸味的麵包脆片享用就較好。
香濃牛尾湯-特別加上雪梨酒,味道芳香還帶濃郁的牛味,水準不錯!

蒙古式京蔥炒羊柳-龍的主菜,試了一口羊柳,肉質嫩滑而且香口,只是嫌調味不足有點淡。午餐會附一杯餐酒,紅肉正好對上紅酒,相得益彰。
香煎鱸魚配瑪嘉莉汁-我還是比較欣賞自己的主菜,鱸魚又香又滑,瑪嘉莉汁本來有點漏,廚房想到加入蕃茄粒令口味更清新,是個聰明做法,還有配菜的翠玉瓜也鮮嫩美味。如此美饌配以白酒,實在是賞心樂事,雖然我最後都乾不完。又,侍者見我們影了很多相,趕急提醒我們要趁熱享用美食,在此再讚多次服務!

來到滿心期待的甜品環節:久聞
拿破侖的大名,今日終於得試其真味,果然質感極度鬆脆,不過此餅用的是普通忌廉而非甜香的吉士,是好吃但不是驚喜,個人還是更喜歡帝苑出品,鎮店之寶是有點過譽。另一款甜品
吉士布冧批的批底過稔,但勝在有香甜吉士撐場,我們都收貨了。

其實最滿足是餐後的cappuccino,味道香醇十分好受,加上最後的冰淇淋巧克力甜點,真是十分滿足。如此滿足的一頓,收$240三道菜/$290四道菜,我與龍都認為是物超所值呢!
華美的樓梯
上層的用餐環境
拿破侖好吃,但未算驚喜
精緻的牙簽盒
拿破侖好吃,但未算驚喜
  • 鱸魚、拿破侖、cappuccino
(非會員)
2008-05-14 82 瀏覽
So many other french restaurant is doing a lot better the Amigo.. A good restaurant should rate on both food and service, and I would say food is just not good, and the service from Amigo is un-acceptable! What a bad experience I had with my friends for dinner last week, taking your order without any politeness, even Tai Ping Restaurant is a lot better. That night my boyfriend was having steak and i took chicken as main course, since the side dishes are different from each other, and i like my t

That night my boyfriend was having steak and i took chicken as main course, since the side dishes are different from each other, and i like my the vege my boyfriend had, so i switch it with him!! Haha, you know what had happened next?! The old man (waiter) came over and said : Did you switch the side dish on your own???? OMG, can't we? Just can't believe that they are serving with such attitude!!!

Sware will never ever go there again!
2008-05-10 15 瀏覽
當我考完哂呢個term要考既試之後, 第一時間梗係同dad&mom好好慶祝我回歸自由既好日子啦, 一早就已經make reservation, 好多野都好配合, thanks god!appetizer, 自己要左goose liver, 好香好油, 煎得脆脆地, 入面就好軟身, 口感非常好 soup, 要周打蜆湯, 好新鮮, 絕對唔係什麼canned food, 蜆好大隻, waiter會推車係我地面前煮, 呢樣野dad&mom都好鍾意refreshment, 係sorbert, 好正! 同mo有得比main course, 煎爐魚, 好香好滑, 又新鮮, 口感簡直一流, 但dad就覺得steak係過左火, 有待改善dessert, 一定係好出名既招牌菜nepoleon啦, 夠crispy又夠creamy, 比係royal garden既fine dining, 有一定水準, 2間都叮噹馬頭!最後要一杯hot lemon tea, wow! 近乎perfect既一餐, 美中不足既係over-cooked既steak

$--- (晚餐)
2008-05-04 10 瀏覽
Briefly put, you would enjoy the good old interior decoration & friendly staff dressed in tuxedo. It will still be a traditional restaurant to visit (and romantic perhaps?), but don't expect the same for the food quality.A few of us had its 4-course set dinner tonight, while other guests ordered a-la-carte. The "goose liver" was, reluctant to admit, one of the worst we tasted in years. It was so stiff that we can't help but wonder whether it is pan fried goose liver PATE ??? (However, if you

A few of us had its 4-course set dinner tonight, while other guests ordered a-la-carte. The "goose liver" was, reluctant to admit, one of the worst we tasted in years. It was so stiff that we can't help but wonder whether it is pan fried goose liver PATE ??? (However, if you order the foie gras from the menu, it was accordingly a different story).

The onion soup & snail soup disappointed us too. The best of the meal was the beef tenderloin & rack of lamb- I mean good, but not wow.

Dessert wise? The Napoleon was similiar to the past, while the apple strudel is normal. The bon-bons served was always a nice little treat. The coffee however is worth a praise.

Concluson? Well, a good place to spend with your beloved other half; but advisable to have an afternoon tea beforehand ;)