2018-02-25 4217 瀏覽
之前一直想同朋友黎呢到食lunch 做下短暫小公主🤭...無諗過今日行行下 跟住就入左黎🤭🤭🤭情人節當日有2段時間分為:1)六點半至八點半2)八點半至10點半餐廳係以歐陸設計為主,環境優雅我地就係食第一段時間😋坐低我哋就只需要揀前菜再同埋主菜啦,其他就會跟返情人節套餐已訂咗嘅特色菜式同埋甜品!😇當等緊我哋嘅前菜之時,侍應準備咗啲多士同埋法包俾我哋!前菜我揀咗三文魚配香煎帶子😋帶子兩邊輕微煎過有啲香脆,應該加左一啲檸檬汁食落口少少酸,好開胃!仲有一啲魚子要調味唔會太咸!😋😋😋那個他就揀左鵝肝😋😋😋但對我黎講鵝肝有啲太肥啦!我真係唔夠膽自己叫一份食😣之後佢就分咗一小部份比我試啦😽😽😽擺落口真係停唔到口呀!好!好!味!鵝肝四邊都煎到好香脆,食落口係好香軟㗎,不過真係有啲油膩🤫🤫🤫肥妹仔忌食太多本來以為呢一餐係以西式食物為主,原來餐湯係中式既,呢個湯青得來有啲似羅宋湯,裏面仲有一個小鮑魚!幾好食,比起平時嘅鮑魚佢比較偏林!👍我選擇左食西冷牛扒,侍應準備將我個牛扒送到我面先啦🤤🤤🤤牛扒方面,我選擇左五成熟,食落口係比較鬆軟,唔會多筋,容易入口!配菜方面有鮮冬菇菠菜同埋一夠叻煎個嘅粉團(呢個就真係
情人節當日有2段時間分為:
1)六點半至八點半
2)八點半至10點半
餐廳係以歐陸設計為主,環境優雅

我地就係食第一段時間😋

當等緊我哋嘅前菜之時,侍應準備咗啲多士同埋法包俾我哋!

前菜我揀咗三文魚配香煎帶子😋

我選擇左食西冷牛扒,侍應準備將我個牛扒送到我面先啦🤤🤤🤤

牛扒方面,我選擇左五成熟,食落口係比較鬆軟,唔會多筋,容易入口!配菜方面有鮮冬菇菠菜同埋一夠叻煎個嘅粉團(呢個就真係麻麻啦🤭🤭🤭)
那個他就揀咗鮮蝦肉釀龍利柳,可能鮮蝦嘅肉已經變成蝦蓉釀左係魚到,我地都搵唔到啲蝦仔喺邊度啊😗😗😗味道都唔錯嘅!

咁的骰嘅小甜品其實係朱古力脆皮小雪糕,細細粒容易擺落口斯斯文文又一粒🤫斯斯文文食一粒!淨係我食晒🤗

最後甜品就係一個芝士蛋糕配雲呢拿雪糕同埋集妹慕絲蛋糕!其實未食甜品應食到飽飽地😂但係又唔可以嘥咗個甜品喎😚😚😚個人比較鍾意食芝士蛋糕鍾意香濃嘅芝士味!

開心嘅係餐廳裏面,為我地演奏音樂,演奏左我鍾意既一首歌Sugar!令到呢一晚嘅晚餐更加完美,更加美滿!

呢一晚食飯食得開開心心的,多謝那個他 帶我嚟到呢間餐廳做咗兩個鐘嘅小公主!

情人節快樂💕

2018-02-14
情人節
  • 香煎法國鵝肝
  • 玫瑰花牛油
  • 甜品
2018-02-24 2081 瀏覽
多年來都是只經過其大門但都未有進一步試過的餐廳,一向都以為她是西班牙菜的餐廳,終於找了一天訂了枱試試,果然單裝修正正與名稱一致,門口磁磚均為美麗的西班牙式,天花、樓梯扶手、燭台、擺件都是極西式,坐下來方知餐牌內容都較為歐式。點了當日的套餐,味道真的很不錯,廚師將廚藝發揮至極致,值得一贊。服務方面也是細心無微不至,且有駐場的live band,是與家人團聚相處的好地方。

2018-02-20 1659 瀏覽
環境服務食物都是一流。首先環境有氣氛,有歷史感覺,高貴,但不會拘謹。加上 live band, 氣氛一流。可以點歌。服務細心有禮,都是有經驗的老臣子。每個位置都擺放好有客人名字的 memo pad 作為記念。食物方面絕不欺場。他們的周打蜆湯是用美國 Cherry clam 去做,鮮甜到不得了。主菜不論是牛排,魚,或是炒意粉都非常出色。甜點本也不錯,但最後給免費贈送的朱古力雪糕粒搶去風頭。生日贈送的蛋糕也很好吃。
環境服務食物都是一流。
主菜不論是牛排,魚,或是炒意粉都非常出色。
甜點本也不錯,但最後給免費贈送的朱古力雪糕粒搶去風頭。
生日贈送的蛋糕也很好吃。
2018-02-20 1519 瀏覽
上司請食收爐飯,可以試到平時不會吃的昂貴餐廳,想不到中午這裡都幾多人,幸好沒有訂位都有位,我們坐在二樓,一入到餐廳已覺古色古香,有點歐洲古堡風,食客多是本地人,這裡中午有lunchset,算是抵食。一開始有很脆的麵包,配牛油,叫了四道菜的牛餐,有湯,是忌廉周打魚湯,前菜是三文魚沙律,或是這個卷,忘記了裡面是什麼但很好吃的。主菜我覺得相對失色,燒春雞其實都好吃,但很普通,同事叫的牛排,也是普通,不過這個價錢咁抵,是值回票價的了。三個主菜中意粉是最好吃,汁很好味,份量適合我。甜品是我的最愛,雪糕apple crumble 最好食。咖啡味脆皮雪糕粒也很好味。這個蛋糕相對冇咁好食。整體來說食物不錯,服務都不錯,午餐價錢合理,值得一試。

叫了四道菜的牛餐,有湯,是忌廉周打魚湯,

前菜是三文魚沙律,或是這個卷,忘記了裡面是什麼
但很好吃的。

這個蛋糕相對冇咁好食。

整體來說食物不錯,服務都不錯,午餐價錢合理,值得一試。
2017-12-18 3069 瀏覽
曾幾何時,呢間係我最喜歡的餐廳。幾年前男友帶我去慶祝生日,印象中食物好、氣氛好。隔了幾年重臨,驚覺像花園餐廳貴價版!一d都唔似fine dining,中年阿叔侍應都怱怱忙忙,在客人面前將食物從一個盤放上碟再送上,怱怱忙忙的,很形式化,完全不是那回事,可能當天滿座吧。食物水準真的很普通,四百蚊一位比較合理,Hugo’s比它好好多.....環境、氣氛、食物都是。先生吃的是牛,侍應送來時都沒有介紹每隻mustard,我以為很基本的。特別是甜品栗子mousse,很普通,東海堂的栗子撻更好吃,我只吃了一啖。每位女士獲送一支玫瑰,侍應放低時加多句「公司送既」。有需要嗎?明明是一件浪漫事都.....總括來說,整餐都沒有fine dine的感覺,很失望。我想我去花園餐廳會吃得更開心。應該不會再來了,可惜。脆面包及花花牛油比較好,那個鴨肝都不錯,其他很一般。

脆面包及花花牛油比較好,那個鴨肝都不錯,其他很一般。
2017-12-16
  • 鵝肝
2017-12-07 1902 瀏覽
住左跑馬地一段時間經過門口都無入過去,今日終於入去試,門口服務很好一下車就有人接待,一入門口好有華麗古典風味感覺,一坐地就有超細心既小禮物,值得留念的💓 因為冇鵝肝所以食鴨肝但都入口即溶。 Parma ham配蟹肉好好食湯比較清淡我比較喜歡飲蜆湯多啲食完前菜有西柚雪杷非常開胃,可以清一清口味👍🏻👍🏻👍🏻香煎鱸魚 煎得剛剛好 暖暖的一淡食落去淡淡肉無腥味 配埋波菜一流羊架不会乾不會硬不会太多油不用配埋醬汁也好好食疏乎厘中間不夠鬆,但都還可以。這裡既服務生都系老一輩但服務都做很好好好有禮貌,洗手間還有姨姨服務客人,沒想過這裡也有這服務,希望呢間古老餐廳可以好好做下去。呢度仲有駐場歌手食完飯仲有花送🌹💕環境舒適。生日仲有蛋糕送💓 價錢同質素相當合理 人生必要來一次的餐廳🌹
因為冇鵝肝所以食鴨肝但都入口即溶。
Parma ham配蟹肉好好食
湯比較清淡我比較喜歡飲蜆湯多啲
食完前菜有西柚雪杷非常開胃,可以清一清口味👍🏻👍🏻👍🏻

羊架不会乾不會硬不会太多油不用配埋醬汁也好好食

疏乎厘中間不夠鬆,但都還可以。
2017-12-05
聖誕節
  • 扒特選羊排配薄荷汁
2017-11-20 9698 瀏覽
Amigo 雅谷餐廳,有一個大太陽Logo的歐洲古堡餐廳,聽聞超過50年了。 終於有機會去感受一下這很有氣派的餐廳。 這天相約朋友去吃午餐。 一條長長的樓梯,進入二樓的餐廳。 環境很古典優雅,有著懾人的魅力。有禮的侍應安排了近窗的位置,有微微的光線進入。午餐3個courses HK$340,我地選了4個courses HK$390。每位奉送一杯紅白餐酒。 玫瑰花的造型牛油,和友人送的玫瑰花很襯哩! 侍應先生會在傍送上餐湯,確保保持溫度。 香濃牛尾湯及周打魚湯。 我的周打魚湯香濃鮮味,很creamy! 鱈魚田園沙律,帶有酸甜的醬汁。 芝士焗茄子火腿卷,這個較膩口。 主菜系扒羊排配蒜片香草汁 格紋焦痕,烤得好靚仔,薯菜分開上。 鮮帶子白酒炒扁意大利粉 感覺沒有炒的火喉,味道帶點辣,帶子有鮮味,不會太乾身!精彩的甜品環節,香芒薄餅配巧克力及椰子雪糕 椰子雪糕有果肉,又滑又香。 榛子及開心果慕絲蛋糕配烤香梨 樣子多吸引,試了一口,唔會太膩。 每位也送上脆皮巧克力雪糕球,碟底戴上乾冰,不會很快溶掉,多貼心! 在這環境,渴著咖啡,大家也不願離去!
終於有機會去感受一下這很有氣派的餐廳。
這天相約朋友去吃午餐。
一條長長的樓梯,進入二樓的餐廳。
環境很古典優雅,有著懾人的魅力。

有禮的侍應安排了近窗的位置,有微微的光線進入。
每位奉送一杯紅白餐酒。
玫瑰花的造型牛油,和友人送的玫瑰花很襯哩!
侍應先生會在傍送上餐湯,確保保持溫度。
香濃牛尾湯及周打魚湯。
我的周打魚湯香濃鮮味,很creamy!

鱈魚田園沙律,帶有酸甜的醬汁。
芝士焗茄子火腿卷,這個較膩口。
主菜系扒羊排配蒜片香草汁
格紋焦痕,烤得好靚仔,薯菜分開上。
鮮帶子白酒炒扁意大利粉
感覺沒有炒的火喉,味道帶點辣,帶子有鮮味,不會太乾身!
精彩的甜品環節,香芒薄餅配巧克力及椰子雪糕
椰子雪糕有果肉,又滑又香。
榛子及開心果慕絲蛋糕配烤香梨
樣子多吸引,試了一口,唔會太膩。

在這環境,渴著咖啡,大家也不願離去!
2017-11-11
2017-11-11 2517 瀏覽
今次密友帶我去呢間老牌西餐廳食飯,入面個個侍應都全套西裝😮啲人有返咁上下年紀,氣氛有啲似太平館,當然呢度再decent啲講究啲。Lunch可以揀3或4course,3course沙律同湯揀一樣。侍應會攞住一籃麵包嚟問你要法包定多士,我少少地淨係要左一片。多士切得比較薄,烘到脆卜卜,牛油以玫瑰花樣present出嚟好賞心悅目。芝士焗茄子火腿卷,味道普通,有啲港式味道😓香濃牛尾湯,真係濃到杰撻撻周打魚湯都麻麻地羊排有三件,我淨係食左一啖,好似都唔錯😏帶子白酒意粉,有少少越式感覺,少少辣,帶子都幾多,意粉質地啱啱好,幾好味。每樣野都會熱住咁推出嚟再喺你面前上碟,確保溫度同品質👍🏻甜品轉左拿破崙蛋糕,呢個就真係名不虛存,拿破崙最怕係淋左唔好食,呢個係勁脆!!好似即刻整咁😱cream唔算多,海綿蛋糕超鬆軟,完全唔會太甜太膩。最尾仲有脆皮朱古力雪糕,成餐飯好圓滿🤤$390咁多野食,仲有餐酒同餐飲,食到勁飽,個人認為可以skip左個湯要3 course就夠。環境好好,坐得舒服,service都好好,張枱有少少碎屑都會掃乾淨先上下一樣野食。係唔錯嘅體驗,但試過就夠架喇🙈

芝士焗茄子火腿卷,味道普通,有啲港式味道😓

香濃牛尾湯,真係濃到杰撻撻

周打魚湯都麻麻地

羊排有三件,我淨係食左一啖,好似都唔錯😏

每樣野都會熱住咁推出嚟再喺你面前上碟,確保溫度同品質👍🏻

最尾仲有脆皮朱古力雪糕,成餐飯好圓滿🤤

2017-10-30 1859 瀏覽
今天帶了前女友及太太(同一個人)吃午餐,訂了久違了的西班牙朋友(Amigo)。多年不見,風采依然。2人各點了4個courses. 主菜未上,面包已食到飽。多士好一般,法包好好食,正式外脆內軟有溫度。頭盤要咗淡咖哩海鮮pancake 同蘋果雞沙律。OK啦。雞有好香烤木味。pancake不過不失。牛尾濃湯好多料,但有d酸咗dd。個忌廉湯同樣好多料,好得。2個湯都暖住上枱,傳統高級餐廳做法。主菜要咗牛柳。肉就幾嫰,但可能就價錢關係,比較普通,但廚師好,要 medium rare 唔會well done你。反而配菜好好食。甜品,黑森林好好食,味濃得嚟唔甜,配咖啡。生果壽司都ok.幾粒朱古力用凍碟上。有心思。有d嘢差d,咖啡奶冇暖過就上枱。多士面包同法包差太遠。整體同以前食好似差咗D,冇咁fine dining,但感覺多咗份休閒感。以390一位計,點都好過食d花園扒。

多年不見,風采依然。2人各點了4個courses.

甜品,黑森林好好食,味濃得嚟唔甜,配咖啡
。生果壽司都ok.

幾粒朱古力用凍碟上。有心思。

有d嘢差d,咖啡奶冇暖過就上枱。多士面包同法包差太遠。

以390一位計,點都好過食d花園扒。
2017-10-30
2017-09-18 2881 瀏覽
神秘的生日飯,去到門口先知原來係Amigo一直都聽過好多朋友話呢間野好味,但自己就對佢印象麻麻,因為佢個外殼都幾舊下。入到去,果然裝潢、Waiter 既衣著同餐具(好有美感既餐具)都散發著80年代高級西餐廳既味道,就幻想下自己生活晌80年代,作為上等人既感覺啦~先講野食:我地每人都叫左個Set Dinner. 因為佢真係得Set Dinner俾你揀,當然湯/ 前菜/ 主菜都各有幾個選擇。我地兩個人Main Course一個係牛,一個係魚。整晚既食物由湯 --> 前菜 --> 主菜都真係好好味,係超乎意料的好,令我對呢間舊野刮目相看!! 未黎過既人真係絕對要一試。
神秘的生日飯,去到門口先知原來係Amigo

未黎過既人真係絕對要一試。
題外話/補充資料: 話說現場係會有幾個外個人拎住結他,小提琴同中提琴周圍走,去每一台度唱幾首歌。佢地唱得OK好聽既,但如果你係Weekend 夜晚去,相信至少會聽到10次生日歌以上....所以去之前可以諗定想聽D咩歌先喇~! (上海灘佢地都識唱,聽到呆左~!)
2017-05-20
生日
2017-09-16 1504 瀏覽
適逢另一伴生日,聽朋友介紹下到呢間傳統名牌餐廳試下!食物質素有一定保證,不求花巧,服務態度好好,非常親切,環境氣氛都好好!因預訂時說明生日飯局,會送生日蛋糕及即影即有相片一張😊絕對值得到此一遊!
2017-09-09 1999 瀏覽
今日中午LUNCH約左個老朋友吹水,決定揀呢間Amigo 餐廳。呢間Amigo 裝修好裝潢,好靚,無論由外到內,都好有歐陸情懷。今日叫左個Four Courses 既 Set Lunch.頭盤要左灶鵪鶉配蘋果沙律,細細碟,剛剛好! 個湯叫左個牛尾湯,無影相添~ 好好味,湯好濃。另外,個牛油都好靚,整到成朵花咁,很細心!Main Course 揀左個扒羊排配百里香香草汁,塊羊排煎得剛剛好,D 肉好juicy,推介! 甜品叫左個鮮果串燒配夏威夷果仁雪糕,雪糕調較得非常好,再配D生果,好fresh.總括而言,份量唔係好多,但食派頭,食環境,食氣氛,食物質素都好高! 推介~

精緻的牛油

2017-09-06
精緻的牛油
2017-08-29 1656 瀏覽
跑馬地黃泥涌道 ,  歐洲古堡形式的餐廳,  Amigo ,   已成立超過 50 年, 門外 LOGO 是個大大太陽, 白色圍牆紅瓦頂, 加四個拱門, 給人留下深刻的印象, 我們一家人移民加拿大前, 曾特別到此餐廳吃晚餐, 難忘那時候看見的大型冰雕, 貴族般招待, 感覺高氣派, 客人穿華衣美服, 不乏市內名人, 明星.  今次回歸香港, 又再度重臨 Amigo, 一星期前電話訂座, 接線生提醒男仕不可穿短褲及涼鞋.今晚再度踏進餐廳, 先見那歐洲色彩的藝術雕刻.餐廳古典歐陸裝修不變, 酒吧仍在地層, 少不了壁爐及燭檯,原來餐廳是米之蓮食府, 食物品質有確認水準.主餐廳仍在二樓,  要走過長長的木梯級,餐廳內天花, 桌椅, 地板都以深啡色為主,室內拱形設計, 配合室外建築.設半圓梳化座, 仍式依舊.男侍應們穿著黑色禮服, 招呼我們入座,  餐桌上, 有精緻裝飾品, 鑲金邊的餐具, 浪漫的洋燭.  高貴形格保全.接頗具特式, 每人餐碟上放了一本小型記事本, 印有訂檯人姓氏.  (可惜訂檯時, 接待員欠問, 各位客人姓名, 所以我們訂了五位, 每位的印名字也相同是訂檯人姓氏, 欠周到)侍應送

今晚再度踏進餐廳, 先見那歐洲色彩的藝術雕刻.
餐廳古典歐陸裝修不變, 酒吧仍在地層,
少不了壁爐及燭檯,
原來餐廳是米之蓮食府, 食物品質有確認水準.
主餐廳仍在二樓,  要走過長長的木梯級,
餐廳內天花, 桌椅, 地板都以深啡色為主,
室內拱形設計, 配合室外建築.
設半圓梳化座, 仍式依舊.
侍應送上主餐牌, 及晚餐牌, 我們齊選了 The Chef Recommends Menu:   Four  courses  Set  Dinner  $950-/person,
點餐後, 侍應送上麵包籃, 只有法包和多士兩種, 較為單調, 幸好牛油唧成玫瑰花形,  賣相討好.
前菜我們五人選了三款,   Scotish Smoked Salmon 蘇格蘭煙三文魚, 侍應推了餐車在我們面前起魚肉, 上碟後, 送給我們, 煙三文魚肉質不錯. 配沙律菜, 擺碟 OK.
第二個前菜  Seared Fresh Duck Liver with Madeira Sauce 香煎法國鵝肝
鵝肝很大片, 煎得香口, 嫩滑, 入口溶化.
第三個前菜     意大利風乾火腿伴蜜瓜及海蝦芒果沙律
風乾火腿, 蜜瓜, 海蝦, 芒果, 豐富組合, 是一道清新的前菜, 不俗.
餐湯提供兩款, 我們都點齊了, 侍應把餐車送來湯煲, 再分給每位客人, 湯夠熱, 頗細心,
Abalone Consomme with Mushrooms 鮑魚蘑菇粒清湯
重蘑菇味, 帶濃郁的香氣, OK.
Cherry Stone Clam Chowder, 美國鮮蜆周打湯
這湯很滑, 口感不錯,  內有蜆肉,  好鮮味.
吃罷頭盤和湯,  待應送來西柚雪葩, 用精緻高腳小銀器杯載著, 雪葩圓球, 入口涼潯潯, 清酸的味道帶來開胃, 又可清清前菜的味蕾.
主菜我們五人點了不同的款式 :
Grilled Lamb Chops with Mint Sauce  特選羊扒配薄荷汁,
共有三塊羊扒, 熱烘烘, 伴碟有焗蒜子 薄荷汁隨碟後附上,   羊扒沒有騷味, 肉質顏色鮮明, 夠稔軟, 調味好. 烤燒時間控制得很好.
Baked Sea Bass and Crab Meat in a creamy tomato-Vodka Sauce 蟹肉焗鱸魚配伏特加酒蕃茄汁~
鱸魚微煎, 肉質細滑, 稍欠魚味, 配蕃茄汁更健康.
Grilled Fillet of Beef and Scallop with Red Wine Sauce  扒牛柳及帶子配紅酒汁
我們選了五成熟度, SIZE 偏細份的,  煎得啱啱好, 外面剛剛熟, 裡面又無浸出血水, 肉質鮮嫩又多汁, 牛肉味濃, 肉質不錯, 紅酒汁調度適中.
伴有帶子, 理想組合.
配菜是分開上, 焗薯, 青豆和蘑菇, yummy!  芥末也另上.
主餐過後, 便是甜品餐飲時間, 侍應先送來每人一個 朱古力雪糕粒.
用銀器盛載, 朱古力雪糕粒放在乾冰冰鎮著, 雪糕外層是薄薄的朱古力, 外脆內凍, 入口佳 !
甜品我們分別選了  Grand Marnier Souffle 橙酒疏乎厘.
Amigo 字樣的糖霜, 再可加些鮮忌廉, 疏乎厘有蛋白的清香及橙酒的香味, 好滋味.
Glazed Vanilla Cream Brulee  香草脆糖燉蛋,
面層的草莓好新鮮, 焦糖脆口,  燉蛋滑而有蛋香味.
餐飲可選的是咖啡和紅茶,  侍應送茶時會加派女仕們各一枝紅玫瑰, 令女仕更開心.   我們点了熱檸檬水, 檸檬清香, 熱熱的檸檬水, 確不錯.
今次重到 Amigo, 餐廳保留懷舊氣息, 食物一般無特別驚喜.
Live band  三人菲籍樂隊, 唱歌技術普通, 未能帶出氣氛, 而安排也不妥善,  只見他們三人每唱一曲, 又推著大提琴滿餐廳移來移去.
忙碌而不完美.   客人衣著隨便, 舊日的賨客, 移向他方了.
我們雖然己移民外國多年, 也有到其他香港高級食府, 發覺此餐廳食物價格比之前趨平民化, 服務較鬆散, 氣氛各方面都欠了與時並進 ??  有點失望.
2017-08-19 13172 瀏覽
由細到大成日都經過呢度,差不多隔幾日就會見到呢個大太陽及四度拱門,感覺非常親切,呢個太陽就係睇住我長大㗎喇,都會諗吓吖大個咗嚟食,但唔知點解到大個咗,又覺得外面其實有咁多選擇,點解要嚟呢度試呢?呢度應該都係得個名㗎啫,所以一直都冇諗住嚟,直到有一日,突然心血來潮想去食......一入到嚟,裝修唔係而家個啲餐廳嗰種一味賣金碧輝煌嘅感覺,反而呢度嗰種古典歐陸風味,令我感覺更舒服麵包揀咗baguette食,平時我一定唔會食嘅,因為太硬。但今日呢個baguette竟然令我另眼相看,外面好脆但入面非常軟熟,仲要係熱辣辣,搽一搽玫瑰形嘅牛油,即刻溶化,可想而知係幾咁熱炸大蝦多士我真係好鍾意食蝦多士,見到有咁傳統嘅食物,當然要叫嚟食!上菜時我都真係呆咗,因為好大件啊!炸到金黃色及非常乾身,炸粉唔厚,蝦嘅size同塊多士係差不多咁大,好厚肉,切開嚟睇係真係一隻肥大蝦安躺喺薄薄嘅多士上,口感激好!就算食完兩大件,個咀都唔會油立立,太正喇!周打魚湯著住踢死兔帶住手套嘅侍應會推架車仔出嚟,喺我哋面前將啲湯再煮熱,上菜後都係熱辣辣,連隻碗都好熱,真係好buy呢種咁貼心嘅服務,因為我實在太鍾意食熱辣辣嘅食物喇!

周打魚湯
著住踢死兔帶住手套嘅侍應會推架車仔出嚟,喺我哋面前將啲湯再煮熱,上菜後都係熱辣辣,連隻碗都好熱,真係好buy呢種咁貼心嘅服務,因為我實在太鍾意食熱辣辣嘅食物喇!味道方面,係細個飲嗰隻味道呀,濃郁creamy,鹹度適中,湯嘅口感濃厚,魚肉亦都好大塊

扒肉眼配乾蔥洋蔥紅酒汁
侍應又推架車出嚟,即場煮熱啲汁,再喺隻鑊裡面拎塊牛扒出嚟倒上醬汁,跟住另上配菜,感覺好細心。本身我係非常鍾意食牛扒,但當然要睇地方嚟食,嚟得呢度,希望塊扒唔會令我失望。上菜時,又呆咗一呆,因為非常大塊及厚身,真係冇expect過佢會係咁大舊!我要7成熟,燒得啱啱好,外面香脆grill味非常濃郁,入面嘅肉係粉嫩色,非常非常吸引。牛味好香濃,每一吓切落去都冇難度,肉質好有彈性,一啲都唔韌,非常滿意!

芝士菠菜焗鱸魚
又係比想像中大碟好多!兩大塊嘅鱸魚上鋪滿溶咗嘅芝士,賣相非常吸引,鱸魚煎得金黃色,下面全部都係菠菜,好有份量!本身鱸魚嘅外層係好香脆,但因為俾芝士蓋過晒,所以口感會變腍,感覺上牛扒比較出色啲;不過呢道菜都幾膩,正常食量嘅女仔食未必會食得晒

香草奶凍配巧克力吧芙條及香芒汁
又係咁大件嘅?!有濃濃嘅奶香,vanilla味香甜,口感幼滑到會滑入喉嚨。好多時食甜品都係覺得太好味但份量太細,食完都唔夠喉一樣,但呢個由於夠晒大份,所以完全冇嗰種唔夠喉嘅感覺!朱古力吧芙條外層微脆,我唔鍾意食朱古力都覺得唔錯!

黑森林蛋糕
記得細個嗰陣成日食黑森林蛋糕,媽咪又成日話而家食唔返以前嗰種味道,但似乎今日喺度食完之後,我幫佢搵返以前嘅味道喎!蛋糕好鬆軟,朱古力味適中,唔會太濃,連埋最頂層嗰啲朱古力碎一齊食,味道就啱啱好喇;中間嘅cream香滑細膩,我唔鍾意食cream,所以呢個得一層cream係做得啱啱好;櫻桃帶輕微酒味,連我唔飲酒都食到;整體成個蛋糕都唔係好甜,其實咁多年嚟都冇特別好想再食黑森林蛋糕,但唔知點解,今日食完之後又好懷念.....

朱古力雪糕
送咗4粒俾我哋,咬開個朱古力,入面係咖啡味雪糕,外脆內軟,層次豐富
朱古力雪糕

呢度嘅服務比想像中好,絕對冇因為你係生客而黑口黑面咁招呼你,反而會有一種好老朋友嘅感覺...... 不過以呢度咁嘅排場,另一檯食完野,我哋又咁啱食完野,就唔應該收咗我哋隻碟之後,再放去另一檯,跟住先一齊收碟,咁樣唔係太好睇,不過都係小問題啫

3個course $340,4個course $390,老實講冇諗過係咁嘅價錢。以呢度嘅歷史、排場、裝修,仲要每道菜都咁大碟,又熱辣辣,又好味,其實加埋真係$400都唔洗?

對好多人嚟講,呢度只係一間喺香港好有歷史嘅餐廳。但原來我對你真係好有感情,由細細個開始,每次行過學校嗰段石牆,我都總會抬頭望一望個太陽,望足咁多年,你都一直陪住我成長,揀咗今日嚟,真係好有意義
5 分鐘 (堂食)
2017-08-04 1791 瀏覽
This is a famous restaurant with long history; and was picked by my husby as the venue of my birthday dinner this year. The set dinner is at very acceptable price to my surprise. Although food is so-so, menu not very surprise but they are in acceptable quality.Service is fine, well dressed and pleasant waiter (but some are strange and cannot give me proper answer when I ask them if they can change the name tag memo from my husband name to my name; he just turned around in a terrific facial expre

Service is fine, well dressed and pleasant waiter (but some are strange and cannot give me proper answer when I ask them if they can change the name tag memo from my husband name to my name; he just turned around in a terrific facial expression without answering properly a yes or no🙄)
However, I appreciate free cake for my birthday,
Free photo shooting for us,
Free rose to me as surprise,
And wonderful live music from the band~

Add up a v good dinning experience for my birthday celebration.
2017-08-03