2019-05-04
今日同好朋友去將軍澳醫院探病,探完病之後,好朋友帶咗我哋去後面嘅 坑口村食好西。 一直以嚟都以為村屋係好偏僻。但原來村屋都可以有好好食好高檔嘅餐廳。我哋先叫咗啲送酒嘅菜, 朋友話 雞泡魚乾係啤酒嘅伴侶而我就叫多咗一樣燒牛舌。雞泡魚乾:第一次食雞泡魚乾,食落口,佢個質感有少少似燒魷魚,但就厚身D,同埋質感軟少少。 因為係魚乾,味道相對比較濃烈,送啤酒真係好快就清曬成碟。燒牛舌:個牛舌燒得幾好,唔會太乾,保持到D肉汁, 再加上D燒烤粉,幾野味。蟹膏海膽丼:大份量既蟹膏加埋海膽撈埋一齊,已經好鮮甜美味。仲要再加埋少量嘅魚仔同埋紫菜撈埋啲飯度,真係一流。金露帆立貝燒:要睇清楚,佢係金露唔係甘露。佢個金係真係指金。 有金箔舖喺帶子上面,而帶子下面又鋪咗豆腐乾,擺設精緻,味覺層次豐富。阿根廷珍寶赤蝦:個隻蝦好鮮甜,而且肉質唔會淋。D蝦都幾大件,蝦膏亦都好多,好好食。甲囉燒:見個菜名都唔知係咩嚟,所以叫咗黎試下。 點知係咁正自精緻既一道菜。 喺蟹殼上面有蟹膏同埋鵪鶉蛋。鵪鶉蛋撈埋啲蟹膏之後將飯撈埋落去蟹殼上面, 每粒飯都充滿咗蟹膏嘅蟹香,再加埋鵪鶉蛋嘅蛋香好好食。燒茄子:茄子燒得適中, 茄子外皮燒得
雞泡魚乾:
燒牛舌:
蟹膏海膽丼:
金露帆立貝燒:
阿根廷珍寶赤蝦:
甲囉燒:
燒茄子:
茄子燒得適中, 茄子外皮燒得夠乾身,但又保持到其肉質既嫩滑。茄肉吸收咗上面啲肉碎嘅汁好香滑。