2019-06-14 207 瀏覽
朋友推介黎呢間隱居,地點同舖名一樣,村屋入面有間日式餐廳,真係有d難搵,慕名而來既我真係好期待!入到餐廳,待應好有禮貌地安排坐位,而餐廳已有幾臺食客,環境ok,燈光有小小暗!睇完餐牌再睇下佢d推介牌,我對呢個山藥棒棒堂果名好有興趣,待應話係一個山藥既食品,味道好特別,山藥味加上甜甜的沙律醬同辣辣的明太子,口感爽口,而且賣相真係似一支波棒糖一口甜薯,細細粒唔算太甜!我地仲叫左d串燒,有燒雞腎,燒牛舌,燒雞軟骨,燒菠蘿,加上孜然粉,辣得黎又好想再食!另外叫左個清酒煮蜆,酒味唔想太濃,如果係好喜愛清酒既人應該會略嫌淡味!我地仲叫左個特級綜合刺身丼,刺身新鮮,尤其蝦好鮮甜!值得推介味增海膽甲羅燒,淨係睇果賣相已經好吸引,海膽加蟹膏甜甜咸咸,再加埋飯團伴食,而且還有鵪鶉蛋伴碟,我都係第一次食半生熟鵪鶉蛋,感覺很特別,食過翻尋味,非常推介

2019-06-12 241 瀏覽
朋友約了我到坑口的吃日本菜, 他很喜歡到坑口村找美食, 今次他帶我到隱居日式料理, 餐廳地方不算大, 環境裝修有日本居酒屋的風格, 食物種類有丼, 刺身,壽司,烏冬,串燒和小食等等。 看見餐牌上的丼和烏冬很吸引, 我們點了醬燒明太子雞扒丼$78, 豬軟骨烏冬$68, 露筍肥牛卷$58, 蠔燒飯團$68。醬燒明太子雞扒丼~ 一塊又香又多汁的雞扒, 加上玉子和紫菜,還有惹味的明太子, 配上熱辣辣的日本珍珠米, 做得唔錯。豬軟骨烏冬~ 豬軟骨稍為有點硬,烏冬質感彈牙,湯底不會太鹹,味道適中。蘆筍肥牛卷~ 肥牛配蘆筍的味道很夾, 肥牛不會太膩。蠔燒飯團~ 賣相很別緻, 飯糰味道濃郁好香口, 燒蠔反而味道一般。估唔到坑口村都有日式美食, 經過附近都見有其他不同的餐廳, 下次有機會要再來試下。
朋友約了我到坑口的吃日本菜, 他很喜歡到坑口村找美食, 今次他帶我到隱居日式料理, 餐廳地方不算大, 環境裝修有日本居酒屋的風格, 食物種類有丼, 刺身壽司,烏冬,串燒和小食等等。 看見餐牌上的丼和烏冬很吸引, 我們點了醬燒明太子雞扒丼$78, 豬軟骨烏冬$68, 露筍肥牛卷$58, 蠔燒飯團$68。

豬軟骨烏冬

蘆筍肥牛卷~ 肥牛配蘆筍的味道很夾, 肥牛不會太膩。
露筍肥牛卷

2019-06-11
豬軟骨烏冬
2019-06-10 2732 瀏覽
閨密相約,為壽星慶生, 她鍾愛日本菜,吃遍港九新界, 今次想搵一間大家都未食過又就腳嘅, 最後決定咗去將軍澳嘅【隱居】,因為聞說呢間日式居酒屋,營業時間、食物種類十分彈性,務求讓客人飲飽食醉,坐到盡興才回家。.我見 附近有幾間酒吧,食完唔夠喉仲可以去吹水再Hea下, 不過無論酒吧定【隱居】,唔熟路嘅朋友會比較難搵...記得係坑口村6號地下A舖,唔洗行到太入架。呢間隱居門面細細但就在轉角位入點點裝潢著日式門面,在昏暗的巷弄中,備感溫馨。入面整家店充滿濃厚日式風格,環境暗暗,很有感覺,座位方面有吧枱及梳化位置,兩邊都不擁擠。如果坐吧枱可以有機會看到開放式的料理製法。坐梳化位置就會見到裝飾著各式酒瓶的櫃子,居酒屋的酒類選擇很多,不知道要喝什麼酒的朋友,應該可以請老闆推薦吧!食店主要以日本菜式為主,如燒物、串燒、魚生等。不過都可以好彈性因為,如果餐牌沒有、但廚師做到的食物,都可以做到給客人。」不過食店平日只提供基本魚生菜式,想要特別的菜式、魚生等就最好預訂了。牆上也貼了一些食物照片或推介文字,唔知食咩就跟住人氣菜式點啦。.先黎個漬物吧🔹酒盜芝士 $58可能大部份的人都不知道它是什麼東西,因為一

先黎個漬物吧🔹酒盜芝士 $58
可能大部份的人都不知道它是什麼東西,因為一開始我也是不知道喔,在日本料理中,酒盗是最有特色的下酒小菜,由于非常下酒,便有了“酒盗”之名。
酒盜芝士

將魚的腸胃取出並以清酒及其他配料醃製再發酵,我認為略帶腥味但朋友愛它的獨特鹹鮮,軟芝士墊底,一併吃的話兩種獨特濃郁鹹香味道互搶,感覺更特別,如果佐清酒更覺細滑香濃。
好鍾意食串燒既我點左幾串黎食。
🔹燒京蔥豚肉串 $35
京蔥豚肉串超好食,重口味人士一定要試,主角不是雞肉,而是大蔥經過醬燒,燒埋之後更加香,這串豚肉燒得夠火喉,口感好正又惹味。

🔹醬燒三文魚腩串 $48
醬燒既味道讓人口水直流,三文魚腩串烤過的顏色已令我食指大動,食落非常軟嫩好鮮,肉質較不易鬆散。
醬燒三文魚腩串

🔹鹽燒牛舌心串 $48
鹽燒牛舌選用厚切牛舌心所以口感較好,感較好,爽口有嚼強卻不韌。用鹽帶出牛舌的味道,再灑一點七味粉,非常好吃。熱呼呼美味!
鹽燒牛舌心串

🔹羊肋串 $35
每次到內地,必定會光顧一下露天的串燒檔,貪其香料夠重手,味道濃香。特別是孜然,更是我的最愛,孜然羊肋串真材實料的腿肉及肋條交叉著,雙重口感,一次滿足!
羊肋串

食完熱辣辣既再點了些刺身壽司飯來吃。
🔹三文魚刺身 $78
三文魚肉色橙紅, 肉質細嫩鮮美,豐富的油質,刺身厚薄能夠讓人充份感受三文魚的最佳味道。

🔹炙燒醬油左口魚裙邊壽司兩件起 $25/1
壽司的優劣,取決於師傅的手藝、米飯的好壞及與醬油的配合。炙燒醬油左口魚裙邊,用上淡淡的醬油經燒過後香氣濃,油份喺口中爆發,點夠兩件先滿足!
炙燒醬油左口魚裙邊壽司

算係今晚既重頭戲了🔹綜合刺身丼-(8種食材) $188
8種食材有「玉子、左口魚裙邊、白玉豚、三文魚腩、油甘魚、帆立貝、甜蝦、海膽三文魚子」另配有有青檸粒同芥末。
視覺上已經給人一種滿足的感覺,每一款刺身厚切鋪滿在醋飯上,何其吸引,全部鮮嫩甘香,美味可口。勁高質!
綜合刺身丼-(8種食材)

油甘魚、白玉豚、海膽三文魚子、左口魚裙邊呢四款會更為高分。
「油甘魚、白玉豚」:油甘魚非常口切口感極佳而新鮮白玉豚呈奶白色,甘香爽嫩,油度高, 味道香濃,是刺身的最佳原料之一。
綜合刺身丼-(8種食材)

「海膽三文魚子、左口魚裙邊」:海膽三文魚子入口軟滑creamy , 味道濃甜, 最痛快的吃法是把海膽、 三文魚子和飯撈勻來吃, 一啖甘甜、 一啖鹹。左口魚裙邊正正係成條魚最肥美的部份,令人難忘的則是左口魚裙邊,一吃便無法抗拒。
綜合刺身丼-(8種食材)

辛苦工作一天,下班後最佳舒壓方式,就是和閨密到居酒屋喝酒,聊天,吃美食,是次慶祝生日她非常開心,這個聚腳點令人很放鬆喔。喜歡居酒屋氛圍的朋友,千萬不要錯過喔~~
醬燒三文魚腩串
鹽燒牛舌心串
羊肋串
炙燒醬油左口魚裙邊壽司
  • 綜合刺身丼
原來坑口村有一間日本料理🤭見人介紹好似唔錯就去試吓啦🤤淨係星鰻丼飯都有幾種,有明太子醬燒星鰻、炙燒比目魚邊配星鰻、吉列星鰻我就要左最Basic嘅炙燒星鰻丼飯 $88上枱根本就係鰻魚嘅樣😍不過其實星鰻同鰻魚係有啲分別,星鰻好少有腥味,但會比鰻魚淡味,大家都各有粉絲🤓佢哋嘅醬汁調味恰到好處,唔會太咸亦唔會太甜,不過份量少左D,唔係好夠撈飯😛星鰻肉質細嫩,偏彈牙嗰種,肥美度一般,所以比我嘅滿足感都係一般~~我本身好鍾意食鰻魚,所以對鰻魚嘅要求一向偏高,麻麻哋嗰啲我都唔會推薦,呢個只係normal普通吧,唔難食亦都唔算好好食🤭值得一讚係面頭有好多飯素,味道加分❤️不過要改善嘅地方係飯有啲位偏淋又有啲偏硬😗三色魚丼飯 $108入面有三文魚、白玉豚、油甘魚,每樣都有兩大塊厚切,份量滿當當,但質素就只係不過不失,唔會去到好好食嗰種😲牛油果豆腐沙律 $78呢個價錢我期望係會更大份😛不過味道係唔錯嘅,皆因牛油果新鮮,豆腐都嫩滑😜-🏠位置唔多,但唔會坐到好迫,有日式居酒屋嘅feel,小店經營,老闆店員都好有心對每一個客人,相信會越做越好🥰
原來坑口村有一間日本料理🤭
見人介紹好似唔錯就去試吓啦🤤

我就要左最Basic嘅炙燒星鰻丼飯 $88

值得一讚係面頭有好多飯素,味道加分❤️
不過要改善嘅地方係飯有啲位偏淋又有啲偏硬😗

三色魚丼飯 $108

牛油果豆腐沙律 $78
2019-06-08 122 瀏覽
朋友介紹坑口有間隠世日本餐廳,去開嗰頭見客,一於去試下。食日本嘢壽司同串燒又點少得呢!靚的海膽唔可以成水狀,小弟小試牛刀叫咗1件,味道鮮甜夠新鮮,掂呀仲有左口魚裙邊,微微燒香表面帶出魚的油香,值得推介。另一日本餐必食的當然係串燒,串燒最怕師傅燒得啲食物唔夠香口好似焗熟咁,但隱居的師傅絕對冇咁嘅問題。雞軟骨燒得夠脆口,翠玉瓜微微金黃帶點焦香更保留到瓜的水份,功力夠晒水準。另一推介必定喺燒蠔飯團,以廣島蠔配飯團,蠔味超濃,一食難忘。

2019-05-29
  • 海膽壽司
2019-06-03 168 瀏覽
今次黎到呢間日本餐廳,一行入去好有日本居酒屋既feel,有bar枱,普通座位,亦有室外座位,由於舖頭唔大,座位唔多所以最好就卜定位先好去呀😎食物選擇都算多而且D野全部都係大大份好足料,CP值係超高燒三文魚腩🔥🐟($48)三文魚腩一串三舊,每舊都好厚身,咬落好juicy,充滿住魚油再加上軟綿綿既肉質好正燒雞軟骨🔥🐔🦴($35)一份總共兩串,而且雞軟骨係連住一大舊肉,感覺比平日食開果D更真實同埋有口感,再加上七味粉變得更可口炸日式餃子🥟(5件)($48)餃子比較普通,不過值得一讚既就係佢既皮炸得夠脆而且唔會太油膩白玉豚剌身($78)/ 帆立貝刺身($58)兩款剌身都好厚身,而且食落新鮮,絕對係物超所值💯白玉豚原來係butter fish,唔知係味平日冇留意,好似好少見🤔總共有4件,厚厚既肉質再加上D筋令到成個魚肉軟綿綿中帶點煙韌好有口感帆立貝有3粒,每一件都係切左一半,食得出鮮甜,好厚肉,好幸福既感覺🥰海膽軍艦🍣(一件) ($38)海膽好新鮮,食落係鮮甜果種,軟綿綿既海膽配上幾粒魚子好豐富,滿口海膽,勁正灸燒醬油左口魚裙邊壽司🔥🍣(兩件) ($25/1件) 左口魚燒得啱啱好,食落口有少少入

燒三文魚腩🔥🐟($48)
燒三文魚腩

燒雞軟骨🔥🐔🦴($35)
燒雞軟骨

炸日式餃子🥟(5件)($48)
炸日式餃子

白玉豚剌身($78)/ 帆立貝刺身($58)
兩款剌身都好厚身,而且食落新鮮,絕對係物超所值💯
帆立貝剌身/白玉豚剌身

海膽軍艦🍣(一件) ($38)
海膽軍艦

灸燒醬油左口魚裙邊壽司🔥🍣
(兩件) ($25/1件)
左口魚燒得啱啱好,食落口有少少入口即融既感覺,唔洗點醬油都夠曬味
壽司

燒牛油果綜合粒粒魚丼🥑🍚($88)
呢個飯既size 算適中,而且配料豐富,有牛油果粒,三文魚粒同埋白玉豚粒,魚生粒每粒都大大粒,牛油果就食唔出有燒過既味道,飯量同配料既比例啱啱好
燒牛油果綜合粒粒魚丼

海膽軍艦
壽司
燒牛油果綜合粒粒魚丼
2019-05-31 182 瀏覽
朋友住將軍澳,話帶我去坑口村食日本野,我正奇怪以我認識嗰到環境比較嘈,只有中菜館,邊有日本野食㗎?!經朋友帶路原來真係有間藏於角落的曰本小店,裝修真係似地道居酒屋!先叫左個豬軟骨冬,烏冬係用日本稻庭烏冬,好滑,湯底係清清地既豬骨湯,無味精,今日天氣凍凍地,食完成個人暖晒。叫左店長推介既蠔燒飯糰,廣島蠔雖然細細隻但好惹味,飯糰更值得推介,燒得外軟,加上甜甜地既燒汁,好味壽司款式雖然吾多,但材料新鮮,尤其海胆同三文魚籽,食得出係新鮮高級貨另外再叫左啲小食,當中一口甜薯同芝士年糕都好味,後者芝士味重之餘又帶點甜味,食落吾會好漏食物性價比高,環境又舒服,值得推介

食物性價比高,環境又舒服,值得推介
2019-05-30 140 瀏覽
由於最近搬家了,一直在發掘身邊的好吃餐廳,務求足不出西貢也可以嘆美食。今天就把openrice 反轉了尋找附近好酒好菜。如果各位有任何提議也歡迎指點。坑口村離家比較近,所以鎖定目標及範圍,看到這間評價不錯的餐廳,確認了last order 是晚上10:30。正!通常我每去一間新餐廳,都會把推介的食物都點一遍。我最期待的海膽溫泉蛋和海膽鮑魚反而是最沒有驚喜,ok lor 不需再試,但其他的小吃他非常有水準,另外有支200毫升的日本清酒🍶,好cute,正正適合宵夜時段小酌一下。推薦附近朋友! 🥳

通常我每去一間新餐廳,都會把推介的食物都點一遍。

推薦附近朋友! 🥳
  • 蝦湯
  • 清酒煮蜆
來到這邊,一帶都有些食肆、大排檔,不過不太想吃太油膩的食物,選擇試試這裡日式的小店。餐牌上沒有圖片,有些光看名字,真的不太知道是什麼,幸好牆上貼了一些食物照片的海報,圖中的食物都很吸引,如甲羅燒、綜合刺身丼、帆立貝等等人氣之選的菜式。菜式挺創新,有特色,賣相精緻。山藥棒棒糖:上面塗上燒過的明太子醬,山藥爽口帶點黏稠,咬完有拉絲效果,上面的醬點綴了整個本身無味的山藥。白玉豚刺身、油甘魚刺身:日本餐廳定要點些刺身吃,本身很喜歡白玉豚及油甘魚。厚切的奶白色白玉豚,肉質結實;油甘魚帶淡紅色,鮮味。炙燒星鰻比目丼:甜甜的燒玉子,數片比目魚及鰻魚,比目魚的油脂慢慢在口中徘徊,肉質帶少許靭卻很易咀嚼,肉汁豐腴;鰻魚燒得外脆,甜甜的鰻魚醬汁,肉質嫰滑,不過份量有點少,男士吃就不太夠飽。
2019-05-20 138 瀏覽
第一次來到坑口村,而這間餐廳真是如其名,隱居的日式料理,如果不是友人帶路,還真的要到處找找呢。不過食物挺高質,串燒及丼飯賣相吸引。餐廳面積不大,吧檯位可以面對廚房,另外就是數張餐桌,還可以坐在室外位置。燒海膽帆立貝:肥美的帆立貝香甜juicy,配上幾片海膽。蠔燒飯糰:起初照字面意思還以為蠔在飯糰裡面,原來是串燒蠔,插在蘸上醬油的飯糰。先咬一口蠔,肉汁溢出,挺鮮味。除了蠔以外,飯糰也燒過的,微微燒焦的表面,帶點脆口,味道鹹中帶甜,不過吃至後期有點鹹。白玉親子丼:厚厚的白玉刺身、魚籽粒,飯粒亦以醋醃過,不過吃至後期有點太酸。
不過食物挺高質,串燒及丼飯賣相吸引。
2019-05-18 1757 瀏覽
今日落勁大雨,仲約左朋友入將軍澳食串燒!朋友十分推介呢間餐廳,今日一行4人去試下!好在朋友有揸車,唔係我實成身濕哂都未到!我地話哂第一次黎,佢係個巷仔入面,見到燈籠就係喇!店面唔係好大,大概廿個位左右,我鍾意小店 🥰🥰處理完自己既濕,開始搵野食 🤣🤣🤣 我地叫左好多想試既串燒,仲有兩個刺身丼!開始有野食,先黎牛油果豆腐沙律,個胡麻醬好濃 👍🏻 豆腐味俾個胡麻醬搶哂 🤣 入面既菜好新鮮,唔錯 👍🏻燒韮菜 / 燒明太子山藥捧捧糖 / 燒雞脾菇 / 燒雞腎兩份,韮菜我冇食,但佢地讚燒既火喉同調味都剛剛好!山藥好得意,同明太子做到朋友!個雞腎實在每人一串唔多夠喉 🤣 好爽口呀 🥰燒牛舌,我地勁愛牛舌!叫左每人一串!😱😱 會會太好食呀!火喉剛剛好,入面好 juice!太好食喇 🥰🥰 我想 encore,但俾人制止 🤣燒安格斯小牛排,牛味都好濃!配芥末醬 👍🏻燒蒜蓉茄子,粗既位置再熟少少會好d未夠淋,但味道唔錯呀!燒油甘魚鮫,朋友大讚!勁多魚油,魚皮好脆!配檸檬汁好正!侍應推介酒盗芝士,原來酒盗係醃魚既內臟再配以芝士!好邪惡呀 🥰🥰 味噌西京燒海鱸魚,味噌好入味 👍🏻 本來以為好細件,都唔錯 😋燒

開始有野食,先黎

燒安格斯小牛排,牛味都好濃!配芥末醬 👍🏻

燒蒜蓉茄子,粗既位置再熟少少會好d未夠淋,但味道唔錯呀!

燒油甘魚鮫,朋友大讚!勁多魚油,魚皮好脆!配檸檬汁好正!

燒京蔥豚肉串,呢個我地一見到話...京蔥去左邊!原來係面果d乾蔥咁既,做左個汁!個豚肉有驚喜!好 Juice!

今晚好想食雞翼,燒到好脆口!

見到燒雞皮,好邪惡,朋友話驚唔食!好似薯片咁 🤣

我地仲叫左兩個刺身飯,一個特級綜合刺身丼,另一個係帆立貝甘蝦海膽丼!呢個比較失望!個飯既醋味有刺鼻,飯過熱,令到刺身有半熟既狀態!但刺身都好鮮甜,唔錯!
2019-05-07
  • 串燒
2019-05-16 169 瀏覽
約左住將軍澳朋友食飯,佢提議去坑口村食日本野,話串燒好得,由坑口地鐵行去,大約10分鐘左右就到坑口村,巷中間見到紅色燈籠,有少少隱世既感覺冷胡麻牛油果豆腐沙律酒盗芝士燒明太子山藥,燒雞肶菇,燒韭菜燒雞皮,燒雞羽,燒雞腎鹽燒牛舌心燒安格斯牛小排原條燒茄子燒油甘魚鮫味噌西京燒海鱸魚燒京蔥豚肉串帆立貝甘蝦海膽丼特級綜合刺身丼丼飯刺身新鮮,甘蝦,帆立貝,海膽都好甜串燒果然好得,全部火候都控制得好好,調味都係岩岩好牛舌,豚肉串,肉汁好豐富又有肉香海鱸魚,魚肉嫩滑又juicy茄子皮香肉嫩,吸滿肉碎汁,好好味極力推介

冷胡麻牛油果豆腐沙律
酒盗芝士

燒明太子山藥,燒雞肶菇,燒韭菜

燒雞皮,燒雞羽,燒雞腎

鹽燒牛舌心

燒安格斯牛小排

原條燒茄子

燒油甘魚鮫

味噌西京燒海鱸魚

帆立貝甘蝦海膽丼

特級綜合刺身

丼飯刺身新鮮,甘蝦,帆立貝,海膽都好甜

串燒果然好得,全部火候都控制得好好,調味都係岩岩好
牛舌,豚肉串,肉汁好豐富又有肉香
海鱸魚,魚肉嫩滑又juicy
茄子皮香肉嫩,吸滿肉碎汁,好好味
極力推介

上星期二與友人一起試新口味,坑口村裡面的小店,在下雨的日子,蠻不方便,在第二排巷子里看到日式風格的燈籠🏮,才確認就是間小店,日式簡約風格,但氣氛還是不錯👍🏼。下單子,首選當然是期待已久的串燒,牛舌、韭菜、燒茄子、酒盜芝士、西京燒、雞腎,款式多樣,最主要就是調味和火路適中,帶出食材的鮮味,尤以牛舌,肉質柔軟細膩、肉汁豐盈,戰艦型的茄子🍆,加上調料,好正啊!還有酒盜芝士,既邪惡又美味,難以抵抗😋唯一不盡滿意的是什錦刺身丼,可能因米飯的溫度偏高,導致部分的刺身已半熟,降低了品嚐美味刺身的興致,這方面也許需要改善嚕☺️
串燒牛舌
串燒雞腎
燒茄子
西京燒
2019-05-08 139 瀏覽
作為將軍澳地頭龍,成日都話坑口既餐廳都已經差不多食過哂、食厭哂⋯⋯朋友👱🏻‍♀️竟然無聊到開openrice黎逐間坑口餐廳黎睇我係咪真係食哂⋯⋯👱🏻‍♀️WIN⋯真係比佢搵到間冇🙈⋯⋯所以⋯⋯一定要食埋!😤餐廳的地理位置係坑口村,離地鐵站都唔算太遠,一入小村就好簡單搵到。一早book左位,入餐廳之後,店員姨姨就帶我們坐安排好的位(留座小牌仔好得意🤣🤣點餐後,等左一陣小食就到!👍🏻(欣賞依個安排,最後食飯啲餐廳成日都先主菜後小食真係被激親小蕃薯!永遠的串燒小食必選!穩陣好食之選😍😍雞軟骨香脆惹味帆立貝燒一上就非常吸睛,竟然係咁精緻的擺盤!帆立貝夠大粒,一人一半都好滿足。而底層竟然係豆腐!炸得外脆內軟,配搭幾特別,真係一道好有特色,食得又睇得的小食👌🏻見到隔離台叫左茄子,勁大條(係原條冇切半!睇落好吸引,一開始都諗過叫唔叫😢😢😢一開始就比我食左舊玉子!讚😆三文魚係厚切,而燒出的外皮色澤都好令,值得一提的是,飯唔係普通的白飯,竟然係日本壽司飯,帶左淡淡醋香調味,食落更有味道,意料之外👍🏻厚厚的三文魚,比外面啲連鎖日式餐廳要厚,啖啖口感啖啖爽✌🏻選擇雞扒烏冬係想簡單而清淡少少。燒雞扒幾嫩,配上燒汁

燒一口甜薯

小蕃薯!永遠的串燒小食必選!穩陣好食之選😍😍

雞軟骨香脆惹味

金露帆立貝燒

醬燒明太子鮭魚丼

一開始就比我食左舊玉子!讚😆

厚厚的三文魚,比外面啲連鎖日式餐廳要厚,啖啖口感啖啖爽✌🏻

燒雞扒烏冬

選擇雞扒烏冬係想簡單而清淡少少。燒雞扒幾嫩,配上燒汁好香口

餐廳係小村中,內裡裝潢好精緻的日式風格。咁耐以來都冇係商場見過餐廳的宣傳傳單之類,真是多得👱🏻‍♀️小偵探⋯⋯感覺確實真係係隱藏係小村的一間質素幾高的日式餐廳。
燒一口甜薯
金露帆立貝燒
醬燒明太子鮭魚丼
燒雞扒烏冬
2019-05-06 703 瀏覽
一路都聽好多人講坑口村有好多特色小店而且味道都唔錯,今日終於都的起心肝過到嚟。行左一個圈發現到呢間叫隱居既日式餐廳,見佢又有燒物又有蓋飯就決定試一試!一入到去侍應已經好熱情咁招呼我地,可能係小店既關係,侍應都好有禮貌同埋細心,全程飯都一直留意住我地使唔使加茶,好耐都未試過有咁既服務啦!😆👍店內好大張poster有哂人氣之選~~於是就叫左個味噌甲羅燒同埋炸墨魚嘴試下先~味噌甲羅燒呢個甲羅燒非常出色!所有材料上檯顯得分明~唔係預先撈勻,我地可以好清楚見到佢有咩配料喺蟹蓋上,再加埋一隻生既鵪鶉蛋,賣相已經好吸引,另外仲有一個有加飯素既飯團添!當我地將所有配料都撈埋一齊既時候已經一直聞到好香,甲羅燒既熱力令到隻蛋唔會太生,溝埋一齊食真係好滋味!同我地喺日本食既味道都好類似!以呢個價錢食到呢個甲羅燒真係好抵,夾起少少飯再加埋一齊食又係第二種享受!炸墨魚嘴炸得好脆口~味粉落得岩岩好,唔油膩之餘每一粒都好彈牙,蛋黃醬亦都因為加左少少七味粉既關係同炸墨魚嘴好夾,好快我地就KO咗呢碟小食啦!主食方面我地叫咗醬燒明太子雞扒丼同埋牛骨湯飯。醬燒明太子雞扒丼明太子同埋個醬既味好夾好開胃,加埋雞扒係燒到岩岩好,

炸墨魚嘴

主食方面我地叫咗醬燒明太子雞扒丼同埋牛骨湯飯。
醬燒明太子雞扒丼
明太子同埋個醬既味好夾好開胃,加埋雞扒係燒到岩岩好,唔會鞋同埋有肉
汁,飯就係日本既珍珠米,加埋少少紫菜碎同埋一件玉子,呢個飯真係令人好滿足
估唔到當牛骨湯飯上台時我地仲驚喜!

牛骨湯飯
湯飯用左瓦煲裝住,一黎到已經聞到好香濃既牛尾同埋番茄味,我同老公即刻飲左一啖湯,真係好入味同埋足料,飯亦都唔會浸到淋哂變左粥咁,仲有d紅蘿蔔粒加埋牛肉,味道濃郁有口感!

牛骨湯飯

呢間餐廳位置雖然真係有d隱世~(店名改得好好😂)但侍應服務同埋食物質素都一流~抵讚