2024-02-24 2115 瀏覽
又貴又難食,同普通屋村茶樓無分別。42蚊茶錢一位,無服務😂仲要收加一。。。。香港喎😂真係笑話一個。一碟點心70蚊,唔值呢個價囉。最簡單既魚肉燒賣都唔掂,完全無味,唐記仲好食。。。真係呃遊客專家
2024-02-24
2024-01-28 2104 瀏覽
踏入陸羽茶室,仿佛時光倒流,四周充滿復古氛圍,細節之處透露著濃厚的歷史氣息🕰️。今次特意點咗幾款招牌點心,個個都係驚喜滿滿😲。首先,點心紙寫滿精選小食,雞蛋撻一上枱就聞到撲鼻蛋香,食落去皮酥內滑,重溫嗰陣童年嘅甜蜜回憶。咸水角外脆內糯,啖啖肉心好有嚼勁,入口即化,足以滿足沉醉喺老派港式小食嘅願望。特別值得一提嘅係,茶室嘅釀豬膶燒賣,實在係一絕🌟。咬一口,豬膶嘅爽脆,夾帶幼滑豬肉嘅鮮美,口感分明,彷似踏上美食探索之旅。同行嘅Yungzi媽媽對雞球大包更加讚不絕口,幾乎係響個人show添!總括嚟講,呢間茶室嘅每款點心都質量過硬,每一啖都能品嚐到傳統工藝嘅用心同堅持。如果想找尋一個寧靜嘅角落,同朋友或家人一齊慢慢欣賞舊香港飲茶文化,陸羽茶室絕對係你嘅首選呀!🥢🍵

2023-12-18 2996 瀏覽
今日嚟到中環「陸羽茶室」,環境懷舊典雅,氣氛非常好。服務員非常熱情,態度友好,讓人感到非常舒適,喺中環扎根多年,大部份客人都係老顧客,與店員傾偈非常熟絡,可以感受到好有人情味既酒樓•臘味糯雞卷$84糯米軟嫩,內餡豐富,有臘味既香味襯托,味道非常突出。•叉燒甘露批$65外皮酥脆,內餡香甜,叉燒的味道非常濃郁。•揚州煎蝦餅$65這道菜的口感非常清爽,蝦餅的外皮煎得非常酥脆,內餡鮮美可口。•鬆化雞蛋撻$58酥皮鬆軟,內餡香滑可口,雞蛋好滑好香濃。•百花釀魚肚$65魚肚的質地非常嫩滑,內餡豐富,味道鮮美。陸羽茶室 (中環)中環士丹利街24號地下至3樓

•臘味糯雞卷$84
糯米軟嫩,內餡豐富,有臘味既香味襯托,味道非常突出。

•叉燒甘露批$65
外皮酥脆,內餡香甜,叉燒的味道非常濃郁。

•揚州煎蝦餅$65

•鬆化雞蛋撻$58
酥皮鬆軟,內餡香滑可口,雞蛋好滑好香濃。

•百花釀魚肚$65
魚肚的質地非常嫩滑,內餡豐富,味道鮮美。

陸羽茶室 (中環)
中環士丹利街24號地下至3樓
2023-11-09 2979 瀏覽
未試過喺香港食過咁貴又唔好食嘅餐一碟乾炒牛河都要$200。其他菜都起碼要$200-300。炒完出黎又冇乜鍋氣。仲有叫個桂花魚肚羹又冇乜味但就落足夠料。呢個湯$280一啲都唔值得囉。可能係遊客先鍾意黎呢啲地方使錢
未試過喺香港食過咁貴又唔好食嘅餐
一碟乾炒牛河都要$200。其他菜都起碼要$200-300。
炒完出黎又冇乜鍋氣。
2023-11-09
2023-11-08 2799 瀏覽
數一數最少七,八年冇嚟陸羽食飯,難得朋友叫到,終於再次重遊舊地,食物依舊,很多嘢卻變化不少。因為我舊時嚟過幾次,所以由我發辦,我點了每次來必食嘅:杏汁白肺湯蝦多士波蘿咕嚕肉雲腿鴿片柚皮扒大鴨碧綠生魚片豆腐鯪魚球煲合桃露&杏仁露坦白說,食物味道尚算keep到,個豬肺湯依然好飲,個柚皮依然入味,雲腿鴿片依然精緻。可惜個咕嚕肉冇咗紫薑(可能唔啱季節),反而個鯪魚球相當好食。不過...真係太貴...所有小菜280起步(講緊普通一個青菜),其他好多都四,五百一個。而且我哋十一個人,侍應話一份唔夠食,全部小菜要起双~😱埋單找數差不多五千,比起舊時好似貴咗好多...值得一讚的是,侍應態度比起舊時真係完全不同,沒了以往那種愛理不理,盛氣凌人的態度,反而相當耐心解釋和等待,而且非常好服務,我們叫四個白飯,佢知道我哋諗住share食,佢主動話個飯比較大,幫我哋每個分開兩碗,非常貼心。雖然食物和服務都唔差,但我應該不會太常來,畢竟對我來說,真的太貴了...
因為我舊時嚟過幾次,所以由我發辦,我點了每次來必食嘅:
杏汁白肺湯

• 杏汁白肺湯
  • 咕嚕肉
  • 燒雲腿鴿片
2023-11-03 1635 瀏覽
I was quite worried as Open Rice and Japanese reviews for this place weren't great. We walked in at 11 am, and the staff on the G floor were very helpful. They told us, 'We're fully booked on this floor, but there might be seats on the 1st floor,' so we climbed the stairs. With a sense of anticipation, I asked if there were any available seats, and a friendly staff member led us to a table.While the tea prices have gone up but the quality was decent, so it was justifiable. Although each dim sum

Although each dim sum dish had a somewhat traditional, old-fashioned flavor, it was authentic without the unpleasant taste of artificial seasonings.
I went with a friend from Japan, and we had a great experience.
2023-10-27
本身約咗個馬來西亞朋友一齊去食午餐,俾佢體驗一下香港舊有文化,之前自己都未嚟過,諗住係一個好好嘅體驗,點知原來中咗伏,簡直可以係話貼錢買難受!首先由一入門口開始就已經感受到服務態度極差,坐低之後見到餐具衛生惡劣,茶杯痴住未洗乾淨嘅米粒,點心全部六十蚊以上都算,當係特色用餐環境都值,但食物質素好一般。完全唔想俾加一服務費,因為d伙記個個都好似欠佢錢咁,成個點心籠車埋黎,差d整污糟我件褸囉!!!真係請我都唔會再去,又話要保留香港文化,俾班咁嘅死_ _咁搞法,仲保乜鬼呀,等___啦!
裝修古色古香 米芝蓮推薦嘅懷舊餐廳 上網睇到評價好壞參差 決定黎試下好多味都係坊間少見嘅菜式 所以都值得黎(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)個人覺得服務係麻麻 但係食物出色!好多酒樓已經唔會做金錢雞 因為製作繁複 亦比較唔健康 所以要黎試試佢 果然冇失望 口感又爽 排骨亦燒得好香٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و螺頭煲豬踭湯 一定要預訂先有架 超鮮甜滋潤ꕀ 鴻運乳豬全體ꕀ 燒排骨金錢雞ꕀ 大白菜螺頭煲豬踭湯ꕀ 原隻蝦多士ꕀ 紫薑咕嚕肉ꕀ 陳皮蒸牛肉餅ꕀ 蒜蓉炒芥蘭ꕀ 脆皮糯米雞ꕀ 湘蓮合桃露ꕀ 蛋黃壽桃⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯𓍯 ꜰᴏᴏᴅ 𝟳/𝟭𝟬𓍯 ᴄᴘ ᴠᴀʟᴜᴇ 𝟲/𝟭𝟬𓍯 ʀᴇᴠɪꜱɪᴛ 𝙈𝘼𝙔𝘽𝙀
裝修古色古香 米芝蓮推薦嘅懷舊餐廳
上網睇到評價好壞參差 決定黎試下
個人覺得服務係麻麻 但係食物出色!

螺頭煲豬踭湯 一定要預訂先有架 超鮮甜滋潤

𓍯 ꜰᴏᴏᴅ 𝟳/𝟭𝟬
𓍯 ᴄᴘ ᴠᴀʟᴜᴇ 𝟲/𝟭𝟬
𓍯 ʀᴇᴠɪꜱɪᴛ 𝙈𝘼𝙔𝘽𝙀
2023-09-17 1909 瀏覽
落座九点半,第一次下单。到十点加了份猪肺汤,询问之前下单的食物还没上,答复没有成功落单,重新下单。十一点喝完汤,至前台询问,仍然答复没有成功落单。体验感极差,以后应该不会再来。建议还是去莲香楼至少是推车出来 有位就能吃到陆羽这里前台 服务人员很多厨房上菜速度严重不足个人评价不合格九十分钟时间一共喝到一碗猪肺汤在节奏如此快的香港简直无法理喻投诉后也是很熟练的抱歉如果有同样的小伙伴碰到这种情况可以考虑去旁边大快活或者Five guys临时解决下
落座九点半,第一次下单。
十一点喝完汤,至前台询问,仍然答复没有成功落单。
体验感极差,以后应该不会再来。

建议还是去莲香楼

投诉后也是很熟练的抱歉

如果有同样的小伙伴碰到这种情况
可以考虑去旁边大快活或者Five guys临时解决下

2023-08-09 3404 瀏覽
陸羽茶室是一間港式飲茶的老字號茶室 加上米芝蓮的加持 有一定的名氣 受到不少本地人同遊客的歡迎 剛好出中環工作 早了完成工作 經過見到 打算試一試 由於11:45時間尚早 不用等位就可以入座 樓下的裝潢帶點英式裝修 但上左二樓又變回中式茶樓釀豬潤燒賣 $68豬潤大塊但口感偏老 豬肉燒賣有蝦肉 口感彈牙 蝦蓉韮菜盒 $63味道沒有想像中出色 帶有粉感鮮蝦荷葉飯 $110荷葉飯雖然每粒飯都有上色 但是飯的口感令人失望 鮮蝦鮮味同荷葉清香不突出棗坭雪酥餃 $63四樣之中最出色的 雪酥鬆脆可口 餡料有好香的棗坭味道 但又不會太甜食物水準同想像中有出入 沒有預期出色 但香片茶葉的茶香值得一讚 茶室食的是情懷而不是味道

釀豬潤燒賣 $68

棗坭雪酥餃

茶室食的是情懷而不是味道
2023-08-09
棗坭雪酥餃
𝓑𝓻𝓲𝓷𝓰 𝓫𝓪𝓬𝓴 𝓽𝓱𝓮 𝓬𝓱𝓲𝓵𝓭𝓱𝓸𝓸𝓭 𝓶𝓮𝓶𝓸𝓻𝓲𝓮𝓼呢間餐廳已經歷史悠久,仲攞埋米芝蓮,係一間老字號嘅香港飲茶地方呢度嘅裝修都保留左傳統嘅特色,好似停留90年代嘅英式裝修。而且有好多點心都係兒時食過嘅傳統點心所以更加特別。滑雞球大包、脯魚蝦燒賣、蠔油叉燒包、笋尖鮮蝦餃、北菇糯米雞、釀豬潤燒賣、崧化雞蛋撻好多點心出面都已經冇賣,嚟呢度可以食番懷舊點心。

好多點心出面都已經冇賣,嚟呢度可以食番懷舊點心。
2023-02-27 4358 瀏覽
这里服务真是极差的。周日上午10点半,到楼下,服务员说楼上有座让我们去2楼。上到2楼,被告知没位置要排队等位。我看前面只有两个人,就觉得应该快。等了10多分钟,前面人已经坐下了,后面也排了更多人,服务员跟我说一楼有位了可以下去。好开心跑到1楼,结果被告知没位置要等下??我说2楼服务员告诉我有位置让我下来呢。服务员连我话也没耐心听完,就抢白说“我知道啊,那人家没吃完没走嘛,要等一下啊!”所以明明没有位置,让我下来干嘛??只好接着等。陆陆续续有两三桌吃完并且收拾出来了,但还没人叫我坐,于是我主动问前台“我看有位置了可以坐了吗?”前台只是挥挥手叫我再等等再等等。。所以在等什么也不知道。最后等了将近半小时终于坐下了,而且在有空的卡座情况下被领到中间拥挤的圆桌坐。已经不想跟他们计较了。更关键的是,食物也并不好吃,还不便宜。照都懒得拍。完全不懂这个食物的质量,哪里敢配这么差的服务
这里服务真是极差的。
更关键的是,食物也并不好吃,还不便宜。照都懒得拍。
完全不懂这个食物的质量,哪里敢配这么差的服务

2023-02-04 4058 瀏覽
公司食飯同事book左呢間老字號諗住黎朝下聖,平時成日經過都覺得門面好有氣派,似高級中式餐廳,本身都有少少期待,點知食完係失望到極,未試過咁難食嘅飲茶😓先講啲味道正常(但完全稱唔上好食)嘅野:蝦餃,咸水角,笑口棗,蛋撻,海鮮焗飯(百幾蚊但大家樂嗰個好食過佢)。跟住講啲難食嘅:灌湯餃以為係平時食開一盅盅嗰啲啦咁嗌左6件,最尾黎左3籠,total 8件,係呀有2籠3件1籠2件,完全唔知點解,都算,咬落去個皮勁大陣塑膠味,入面無湯不特止,啲餡係一pat pat,勁酸嘅怪味,完全食唔落口……. 盛惠$88件😅 止裝睇番先知原來係呢到嘅special蟹粉灌湯餃,但完全無蟹味。之後呢個麻蓉奶黃包,一上檯見到隻碟係濕晒啲水浸住個包😓 完全唔對路,咁我就問下侍應叔叔咁樣濕晒浸住係咪正常,佢答我「咁佢係蒸架嘛」ok咁即管試吓佢個味點,一夾起見到個包或係浸到發漲晒變左白色,重點食落係酸餿味,一定係變壞左🤮🤮🤮然後呢個蟹粉伊麵,完全係無味,好似鹽都冇落一滴,蟹味更加唔使講,個麵仲要係淋到好似唔洗咬咁,唔通係迎合返佢嗰一大班熟客羣嘅口味lol 最後8個人埋單$2500,完全唔知食左啲乜,街坊茶樓好食好多倍😅

跟住講啲難食嘅:

最後8個人埋單$2500,完全唔知食左啲乜,街坊茶樓好食好多倍😅 極度失望嘅用餐體驗。
2023-01-22 2854 瀏覽
讚1 嘢食保持水準 乳豬皮脆 啲肥位切走左 豬油包鬆軟 餡料甜中帶鹹 煲仔飯啲腸好夠味 膶腸好甘香 樣樣都好味2 環境保持得好好彈1 真係舊式傅統菜館 自己黎食 同熟客訂位食飯 無論味道同味道都好好多

2 環境保持得好好

士丹利街短而狭窄,看似存在感不强,但却云集着历史悠久、盛名远扬的老字号食肆与大排档,开业于1933年、从永吉街搬迁至此的陆羽茶室便是其中一间。莲香楼遗憾结业后,我更加想来同为中环传统早茶巨头的陆羽茶室感受一下。·三层茶室自成一栋,G/F是熟客专属,当天是假期,我们刚转上楼梯便听到了大堂传来的热闹声响。布置典雅气派,家具古色古香,墙面挂着儒雅的书画,仿佛踏进了一段上世纪的旧时光。·跟茶室往事一样传奇的,是这里的“星期美点”,招牌点心长期保留,其余则是半月一换。咸品20+款,甜品10+款,用工整的红字印在泛黄的点心纸上,古风尚存。虽不及星级餐厅精致,也不是结合名贵食材的创新,但深深吸引我的是它数十年如一日的老派作风,不少老式点心今日已经很难吃到了。·除了虾饺我们一致认为难吃,其他几款都满意。价格不怎么接地气,造型也没有与其价格相匹配的讲究。晚市不做点心,主打经典粤菜,人均更是翻倍。应了茶圣陆羽的名字,茶水还可以,店内也有茶叶出售。·【鲜牛肉烧卖】65HKD在我吃过的陈皮牛肉球中,陆羽茶室的出品力压群雄。个头足够大,口感足够弹嫩多汁,肉质是程度刚好并且很自然的滑软,还带点筋,整体嚼劲极好。悠
【鲜牛肉烧卖】65HKD
在我吃过的陈皮牛肉球中,陆羽茶室的出品力压群雄。个头足够大,口感足够弹嫩多汁,肉质是程度刚好并且很自然的滑软,还带点筋,整体嚼劲极好。悠长的陈皮香气从咸香的肉味中清晰浮现出来,贯穿始终,给滋味增加了不少复杂度。
【白汁石斑筒】84HKD
鱼肉咸鲜,保留着紧致而耐嚼的质感,紧紧依附在鲜甜弹牙的虾滑(或者鱼滑),两股不同的鲜味缠绵在一起,滋味淡雅又不失特别。
【百花酿鱼肚】65HKD
跟前一款神似(由于侍应连个菜名都不报,全凭自己感觉),但口味更清淡,海绵般蓬松的鱼肚将汤汁悉数吸收,搭配的也是虾滑或者鱼滑,其貌不扬但是味道一试难忘。
【黑芝麻奶卷】58HKD
外观光滑乌亮,细腻又糯性十足的口感中蔓延出烘炒过的黑芝麻甘香。甜度克制,可惜做工粗糙,本该是一层层紧紧裹在一起的,但我们这笼揭开盖时已经不争气地“散架”了。
【笋尖鲜虾饺】58HKD
虽不是狂热的虾饺爱好者,但在大大小小的粤菜馆点心店中也吃过不少虾饺了,只是没想到今天这份是个彻底的反面教材。皮子老厚,不仔细看都看不出褶皱,吃起来偏干,不香不油润,还有点粘蒸笼纸。虾仁已经与肉馅融为一体,不仅很小颗,也不是整只的。
【生磨蛋白杏仁露】70HKD
水准很在线的一碗杏仁露,绵滑的糊状质地和蛋白的柔嫩口感都称得上标致,去皮杏仁和蛋白交织出温润和谐的清香,在舀起糖水瞬间冒出的热气中绵延不绝。
【香滑核桃露】70HKD
同样真材实料、温暖滋润,没有完全磨化的桃仁小颗粒会有微微沙喉咙的质感,坚果香气虽浓醇,但糖水质地比较稀,和家全七福的核桃露不可相提并论。
极品服务断了我再访的念头,提前一周尝试电话订位,告诉我直接来有位子,结果来了又让排队,但偏偏其他桌上有预订字样的牌子。侍应都是老一辈的人,整体态度表现出缺乏耐心和无礼,动作也有些粗鲁,全程除了收盘子和结账基本不搭理。
2022-12-26
  • 百花酿鱼肚