2021-10-15 2235 瀏覽
充滿歷史感的茶室令我地好似回到三十年代 復古木系中式擺設 很有氣派❤️店員安排我地坐卡位 可以自成一閣地聊天 只需要一壺高級普洱茶 再來一盅兩件 已經十分捨意😌店員態度親切 點心紙係用舊式黃紙 每個月逢一號同十六號轉一次menu 保持新鮮感 點心味道比較清淡 絕對係食緊老香港既味道 收得$36一個茶位 茶葉絕對夠哂靚 濃普洱唔苦 仲可以好似一代宗師咁用個「中」黎斟茶 真係少有既打卡道具😂如果又想品茗 又想帶媽咪老豆打卡 哩到係一個好好既地方😂久唔久做吓孝順仔或女 同爸媽有個能回味的地方 唔錯🥰🥰

• 濃普洱
2021-09-19 2274 瀏覽
嗰日係中環lunch但冇book位又唔知食咩好,經過呢間茶樓見冇人等位就入去試吓。之前經過都覺得佢好有特色,但都估到佢應該係幾貴。嗰日自己一個人食就叫咗三個點心,三個點心都係出邊好少見到嘅,最特別就係個豬潤燒賣,佢個配搭確實係好食嘅。另外兩樣都係水準之上,不過埋單都接近$200 ,係偏貴嘅。呢間餐廳聽聞已經有好耐歷史,見周圍都好多上咗年紀嘅熟客喺度飲茶。我覺得未試過係值得一試嘅,但呢個價錢偏貴可能短期內都未必會再試。😝
2021-08-18
是次帶媽媽到陸羽茶室懷緬一下,感受以前茶室的環境。不過當天由於是平日,打去留位時,侍應話只要去到就有位。不過去到依然座無虛席,幸好最後喺2樓都有位置。但就要食客自己搵位了。環境方面古色古香,餐牌亦沿用舊有嘅點心紙。茶葉方面質素不錯👍🏻食物方面,必點他們的杏汁豬肺湯。杏仁磨成茸,湯底非常濃郁,而且豬肺爽口,再加上南北杏,整個湯底非常滋補。令人忍唔住一碗接一碗。而且服務不錯,侍應會主動添湯。另外亦點了其他點心。例如蝦餃、紅棗桂花糕、豬潤燒賣等,但是味道沒有太大驚喜,蝦餃皮較厚,紅棗桂花糕沒太多紅棗味。而且價錢相對較貴,所以性價比不算太高~
是次帶媽媽到陸羽茶室懷緬一下,感受以前茶室的環境。

環境方面古色古香,餐牌亦沿用舊有嘅點心紙。

茶葉方面質素不錯👍🏻

杏汁豬肺湯

而且價錢相對較貴,所以性價比不算太高~

杏汁豬肺湯
2021-08-23 1496 瀏覽
中環傳統懷舊茶室🫖🍵 以唐代茶聖陸羽而命名 於1933年創業 數數手指 至今已跨越接近百年光景📆 走高檔路線嘅陸羽茶室 不少名流富商都係座上客👨🏻 茶室樓高三層 裝潢古色古香🏺 傢俱擺設如椅桌櫃台屏風 多以酸枝柚木為主 古雅樸素實而不華🪑🪵 四面牆上掛有唔少丹青墨寶🖼 同時又掛有富歐洲色彩嘅彩繪玻璃壁燈同吊扇🪞 中西合璧兩者和平共融 充分展現出香港獨有嘅華洋集散之美💗 簡簡單單一盅兩件都蘊藏著香港歷史嘅情懷點滴💧講返食物 一打開menu📖 價錢絕對唔親民💵💵💵 但的確值得一試 極力推介呢度嘅招牌菜🏆 杏汁豬肺湯🐷 蝦多士🍤 同荔芋香酥鴨🦆˜”*°•杏汁豬肺湯•°*”˜呢度嘅杏汁豬肺湯真係去到一生人點都要試一試嘅程度🐷 接受唔到杏仁嘅朋友千祈唔好叫 因為杏仁味真係超級超級香濃 嗰陣香氣離遠都聞到 雪白嘅湯濃厚順滑 感覺滋潤 真係一試難忘 好驚艷 好好飲 如果要回頭我覺得都係因為呢個湯🥣😋 豬肺冇試 不過其他人覺得點豉油食都唔錯 雪白潔淨嘅豬肺冇任何腥臭怪味 ˜”*°•蝦多士•°*”˜蝦多士又係另一佳作 即叫即炸嘅多士炸得非常透徹金黃 入口鬆脆 加埋原隻新鮮大蝦非常彈牙🍤 最令人驚嘆係咁熱
中環傳統懷舊茶室🫖🍵 以唐代茶聖陸羽而命名
於1933年創業 數數手指 至今已跨越接近百年光景📆
走高檔路線嘅陸羽茶室 不少名流富商都係座上客👨🏻

˜”*°•杏汁豬肺湯•°*”˜

˜”*°•蝦多士•°*”˜
蝦多士又係另一佳作 即叫即炸嘅多士炸得非常透徹金黃 入口鬆脆 加埋原隻新鮮大蝦非常彈牙🍤 最令人驚嘆係咁熱氣嘅炸物竟然一啲都唔油膩 點埋個甜酸醬仲覺得好light好開胃 食多兩舊都仲得👍🏻😋

˜”*°•荔芋香酥鴨•°*”˜
荔芋香酥鴨一樣係食到停唔到口🦆 其實就係一個巨大版攤平左嘅芋角 雖然賣相不是太吸引 佢有嘗試扮一隻鴨不過唔成功 但係外層非常鬆化 入面芋蓉超級軟綿綿 好似食雪糕咁🍦 真係好好食 仲有個耗油鮮菇醬🍄 點左味道豐富左冇咁單調 但如果對比返個蝦多士 呢個鴨油膩感就比較重

之後要介紹嘅係比較少地方食得到而我又覺得稍為冇咁好食嘅小菜 分別係燒雲腿鴿片🐦同埋古法焗魚腸🫕

˜”*°•燒雲腿鴿片•°*”˜
呢個菜式嘅配搭幾特別 除左軟嫩但肉味較淡嘅鴿肉🐦 仲有鹹香但肉質偏硬嘅金華火腿片🍖 兩種食材互補不足 仲有好多草菇🍄 全部細細粒 撈飯應該會唔錯 🥚不過個人就覺得鴿肉太細碎 食得唔夠滋味

˜”*°•古法焗魚腸•°*”˜
細細個成日聽人講話焗魚腸係好花功夫嘅小菜 🐟 要將腥臭嘅下爛魚內臟變成可以擺上枱嘅美食 工序繁多 呢度嘅焗魚腸好香 蛋味濃郁🍳 但個人接受唔到魚腸mix魚肝嘅口感 加上對腥味極之敏感 所以呢碟巧手小菜真係唔識欣賞🙈

至於其他小菜味道都屬中上水平 好似椒鹽鮮魷🦑 咕嚕肉🍍帶子炒芥蘭🥬 都幾好食 所以基本上除左焗魚腸 呢一餐中菜都係令人滿意嘅一餐🍴

2021-08-05 1849 瀏覽
機緣巧合之下嚟到陸羽食晚飯由正門旁升降機上二樓用膳店內裝修古色古香 現在買少見少由於疫情關係要四人一枱啲餸都係四人份量 或者已經分好一人一份樓面人手充足 侍應人數比枱數多牆上的menu 不過同今餐飯無關係沙律味道正常 內有蛋 薯仔 啤梨 蘋果等切粒略嫌沙律醬太多 同埋大蝦唔夠爽口冬瓜盅味道清甜 帶有一點點鹹香除冬瓜仲有菇 燒鴨粒 夜香花 鹹蛋等鵪鶉相比起雞鴨鵝 口感較軟嫩 但味道較淡炸雲腿外皮香脆 腿肉結實 切成薄片既有口感又方便咀嚼 邊咀嚼邊透出鹹香南非乾鮑味道濃厚 溏心 口感同味道都一流柚皮入味 無澀味 厚度十足 口感軟腍 一試難忘生炒骨味道正常 酸度甜度平衡 炸粉厚薄適中紫薑爽口 唔會太辣雞肉香滑 味淡夾上金華火腿 增添鹹香味 豐富口感荷葉飯正常 濕潤 帶點荷葉香氣獨特廣府菜雲吞皮炸過後浸上湯 鋪蟹肉 蟹肉少得可憐上湯清甜 浸住炸雲吞皮卻無半點油味材料簡單但很滋味杏仁味香濃 口感順滑布甸少甜 無乜特別陸羽有好多傳統廣府菜式而且味道和品質都有保證只是價錢比較貴 偶爾食一次無妨
機緣巧合之下嚟到陸羽食晚飯

金華玉樹雞
蟹肉片兒麵
蛋白杏仁露
2021-07-31 1225 瀏覽
老牌茶室🙆🏻‍♀️幾十年老字號🙆🏻‍♀️一於去試吓佢🤪其實本身想食佢嘅點心🥧點知原來晚市係冇點心🧆只得小炒🥲去嘅時候舖頭都比較少人🤫我哋真係全場最後生👀😂1️⃣杏汁白肺湯💰$260超級香濃嘅杏仁味😍😍😍真係第一次食到咁重杏仁味嘅菜式!鍾意食杏仁嘅朋友應該會覺得好出色😍而豬肺有一個朋友就話食落有少少腥😂不過我同另一個朋友就食唔出腥味🤫2️⃣菠蘿生炒骨💰$200可以揀子薑定菠蘿😎我哋就揀咗菠蘿😋其實佢係咕嚕肉😂因為冇骨的😂3️⃣八珍扒鴨鴨上面有啲海鮮同豬雜🙆🏻‍♀️鴨炆到非常淋 肉質一咬就爛🙆🏻‍♀️豬內臟就處理一般🙁豬膶都有少少苦味☹️另一樣內臟食落都臭臭的🙁4️⃣菜遠牛河濕炒牛河😀牛肉份量非常多而且嫩滑💕菜芯亦都唔會老🙌🏻🉐一坐低已經會比一條熱到出煙嘅毛巾我哋清潔雙手❣️裝修都好古風華麗❤️食物份量非常之大🤝夥計好好服務態度🤠非常細心👍🏻同朋友討論緊點咩菜嘅時候已經記得你嘅喜好😹好似我哋點豬肺湯嘅時候 我就話我唔係好食豬肺 可能一陣淨係飲湯😹跟住上菜嘅時候佢就已經記得淨係比湯我😶😬跟住朋友飲茶話覺得啲茶太濃🫖再下一次佢幫我哋斟茶嘅時候已經記得溝水落啲茶度😯雖然侍應哥哥唔係全程都企喺我哋隔離但係唔知點解耳仔好靈活😂👂
我哋真係全場最後生👀😂

抵食:⚫️⚫️⚫️⚫️⚫️
味道:🟡🟡🟡⚫️⚫️
環境:🟡🟡🟡🟡🟡
服務:🟡🟡🟡🟡🟡

地址:陸羽茶室 (中環)
中環士丹利街24號地下至3樓
#hkig #hkgirl #foodie #hkfoodie #日本菜 #日式燒肉 #燒肉 #蘭桂坊 #中環 #香港好去處 #便當日記 #小炒 #飲食日記 #燒肉放題 #日式料理 #粵菜 #香港美食 #相機食先 #香港一日遊 #香港打卡 #觀塘美食 #打邊爐 #hkcafe #打卡cafe #cafe #香港cafe #火鍋 #中環美食 #陸羽茶室 #大排檔
2021-07-30 1089 瀏覽
友人由美國回來,想尋找家鄉味道及特色小店, 於是便到陸羽茶室去尋找那些年的茶室風采。我還記得小時候曾到陸羽茶室地下的一層, 記得他們的待應是串串貢的,招呼熟客時非常熱情但對生客就不太理會。 傳統還是不變,現在地下一層只會留給熟客,散客就被安排到一樓或以上的樓層。我們預約的時間是1:15pm, 但去到的時候還是要等枱的, 於是我詢問侍應我不是已預約了枱嗎? 他的答案非常精警,他說:「張枱不會等你到1:15的」° 以他們的收費,我從未遇過有這樣的待遇, 相信他們的侍應和澳洲牛奶公司的侍應服務基因是相同的(但澳牛收費只是他們的一人茶錢價錢😅)真不明白他們到今時今日還有這種服務態度,好彩招待我們的待應不是這樣。我們主要是點一些點心,因為知道這裏的食物都是一般的。首先點的是他們出名的杏汁豬肺湯,味道是不錯的,杏汁未出,味道濃郁。其後點有一些懷舊點心,例如1)煎粉果連湯,因為已很少地方有這些種點心,可惜煎粉果不夠脆,有點失望,其實價錢不平易但口感已不復當年。 2)豬潤燒賣-豬潤味道是可以的,燒賣質感亦不錯。 3)牛肉燒賣,可能有期望所以有點失望,有少少果皮味但牛肉質感就普通了一點,混雜太多其他肉

其後點有一些懷舊點心,例如1)煎粉果連湯,因為已很少地方有這些種點心,可惜煎粉果不夠脆,有點失望,其實價錢不平易但口感已不復當年。 2)豬潤燒賣-豬潤味道是可以的,燒賣質感亦不錯。 3)牛肉燒賣,可能有期望所以有點失望,有少少果皮味但牛肉質感就普通了一點,混雜太多其他肉。 4)百花釀魚肚-味道是可以的。5)蛋黃麻蓉包-非常有份量的大包,麻蓉味夠香,大家可以嘗試。

總括來說,除了懷舊裝飾之外,點心是一般的,價錢和米芝蓮餐廳差不多,中午還是客似雲來,亦有很多熟客前來。
2021-07-29 750 瀏覽
.舊式茶樓唔係得返好多間,仲要有舊時嘅特色點心真係越嚟越少!樣樣都好想叫黎試,點心必試"叉燒荳糠糍",其實係煙煙韌韌嘅糯米糍包住滿滿嘅叉燒蓉;另外店員推介嘅”杏仁白肺湯”同”紫蒜生炒骨”都好出色,尤其後者外脆內軟同豬肉係靚部位,有肉味得黎,肥瘦都適中👍🏻最後一定要食佢哋自己磨嘅”合桃露”,超滑超濃😍.🔻🍽 陸羽茶室📌 地址: 中環士丹利街24號地下至3樓.#tummysready #tummysreadyinhongkong #tummysreadyatcentral #tummysreadyforchinese #tummysreadyfordimsum
🔻
🍽 陸羽茶室
📌 地址: 中環士丹利街24號地下至3樓
2021-07-25 901 瀏覽
今日放假帶阿媽去食下多年來都冇食過的陸羽茶室。到陸羽茶室嘅門口,諗住由正門入去,那知侍應開側門叫我哋上樓梯去二樓,其實今日是平日、落住毛毛細雨、未到12點,食客不多,為何不讓我們由正門入呢?我不得而知。帶著白髮蒼蒼的呀媽行上二樓,上到去只有兩台食客,我們是第三台。茶位每位收$36,oh 簡直係天文數字。3人坐低連加一便已是$118.8了。不過服務員的服務態度殷勤這個值得讚許。餐牌上沒有杏汁白肺湯 $260,我們有做功課所以識得叫,部份杏仁打磨溶在湯入面,令到杏仁味好濃郁,豬肺無蘇味,質地偏淋。我鍾意飲個湯但唔鍾意食豬肺。焗斑塊飯 $136斑塊沒有過度雪藏,茄汁香濃, 很驚喜地幾好食。叉燒軍機酥 $54正常味道讓豬潤燒賣 $60豬潤不新鮮,食咗一啖已經放棄,燒賣有陣奇怪嘅化學味。鴻圖灌湯餃 $84一盅有三件,三隻沒有湯嘅湯餃,呈現橙色,入邊啲餡沒有豬肉,只有一堆漿糊狀冇質感可言,唔知食緊乜蛋黃麻蓉包 $54呢個都幾好食,夾咗啲芝麻喺中間幾香賣單$831/3位 ,食物水準十分參差,除咗感受懷舊氣息,都唔會再去第二次
今日放假帶阿媽去食下多年來都冇食過的陸羽茶室。

焗斑塊飯 $136
斑塊沒有過度雪藏,茄汁香濃, 很驚喜地幾好食。

叉燒軍機酥 $54
正常味道

讓豬潤燒賣 $60
豬潤不新鮮,食咗一啖已經放棄,燒賣有陣奇怪嘅化學味。

鴻圖灌湯餃 $84
冇質感可言,唔知食緊乜

蛋黃麻蓉包 $54
呢個都幾好食,夾咗啲芝麻喺中間幾香

2021-07-24 545 瀏覽
這是我人生第二次光顧陸羽。感覺似曾相識。服務員一貫老牌侍應態度(與太平館、鹿嗚春之類差不多)。裝修懷舊但一點卻不殘舊,簡單的中式擺位,感覺十分舒服。懷舊食物選擇多,食物質素不用懷疑。論名氣、地理位置及環境,價錢可以接受,值得推介。
2021-07-23
2021-07-22 6320 瀏覽
🌹週末與老公到中環陸羽茶室,品嚐舊有味道。陸羽茶室以往比我的感覺是貴㗎,高傲,今時今日,旅客減少,食店順應環境,改善了服務。🌹陸羽茶室是一所位於香港中環的茶室,由馬超萬及李熾南於1933年6月11日創辦,初時在永吉街開業,後來因為業主要收回單位,遂於1976年遷至士丹利街現址。🌹到達門口進入茶室,像進入到以前的香港,茶室無論擺設,用具,牆上掛的鐘,服務員的制服都切合環境。我們進餐坐於2樓,去到的時候已有不少食客在進餐,在懷舊點心紙上畫出想吃的點心,遞給服務員,大約等不足5分鐘食物便陸續上枱,陸羽點心足料,懷舊點心味道不錯,大食老公今次只叫了六樣點心便飽了。😆食物味道評分百花釀魚肚🌟🌟🌟魚肚爽口入味家鄉蒸粉果🌟🌟🌟皮厚內餡豐富滑雞球大包🌟🌟🌟⭐️份量超大的大包,餡料豐富煎粉果連湯🌟🌟🌟皮脆餡料香口筍尖鮮蝦餃🌟🌟🌟蝦餃爽口五香鹹水角🌟🌟🌟外脆內軟,香口個人評分服務⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️衛生⭐️⭐️抵食⭐️⭐️⭐️回頭率⭐️⭐️⭐️

食物味道評分

百花釀魚肚🌟🌟🌟
魚肚爽口入味

家鄉蒸粉果🌟🌟🌟
皮厚內餡豐富

滑雞球大包🌟🌟🌟⭐️
份量超大的大包,餡料豐富

煎粉果連湯🌟🌟🌟

抵食⭐️⭐️⭐️
回頭率⭐️⭐️⭐️

百花魚肚$62,蒸粉果$54,大包$54,煎粉果$84
2021-07-17
$477 (早餐)
2021-07-14 920 瀏覽
之前聽人講過陸羽啲嘢好好食,所以見KKday 有得訂佢個下午茶餐,就訂嚟試吓啦。首先,個環境好靚,由古色古香嘅樓梯行上3樓,已經有幾個打卡位。個人最鍾意食個生炒骨,炒得乾身,唔油膩,我一個人都可以清哂二人份量。另外就係煎粉果連湯,絕對唔同一般嘅潮洲粉果,非常脆口,又有鮮味。個餐有幾款傳統點心,好似豬膶燒賣咁,唔係度度有得食,豬膶好大件,好有風味。至於腿蓉千層餅就更加未見過第二間酒樓有得食,中間係金華火腿做餡,好甘香。另外,依個餐仲有一款係陸羽餐牌上冇嘅點心,就係什果麵包布甸,奶味香濃,食完鹹點,食翻個甜品,零舍滿足!

生炒骨

腿蓉千層餅

什果麵包布甸
2021-07-10
生炒骨
腿蓉千層餅
2021-07-01 1038 瀏覽
今天在中環辨點事,也約了朋友於中環午飯,選擇了久違了的陸羽茶室11我則覺在這裡見老朋友。水滚茶靚這裡不用懷疑。而讓我最有感覺就是可以用茶盅飲茶,相信巳没有地方再供應茶盅(有其它地方供應茶盅請告知)杏汁豬肺湯到現在仍保持綿厚濃順的湯水,豐富味濃的杏汁绝對其它食店不可做到。除了點心當然點紫薑咕嚕肉,波羅隨時也可吃,紫畺則只可食完這月就不再供應,可謂不時不吃,最好的是紫薑不切片只是角切,大小如咕嚕肉,紫強伴肉放入口裡,倆種搶末的食物不會互相提味,卻提升了味道層次,脆爽鮮甜酸,這才是廣東小菜的精髓。燒賣肉吃得到仍是用手剁,肉綿鬆軟只可在這些堅持傳統做法才可享用,蝦餃,肉爽有旬粒,餃皮不用澄粉,入口不感黏口,在我來說我不相信食物會靚正,當然習慣連鎖店,放題只求量不求精的是不會明白。其實在這還有點像深銷飯堂,中國四大發明粥粉麵飯,如菜牌沒有,而你講得出,而它們又做得到必定為你做,有興趣可一試。

2021-06-09 1889 瀏覽
以前細細個睇過套謝君豪飾演嘅電影叫《南海十三郎》裡面有一幕幾感人就係坐係陸羽重遇唐滌生一直都想揾機會睇吓現實中宜家嘅香港嘅陸羽係咪真係好似電影入面咁 有個痰罐係枱底 咁耐歷史嘅茶樓係咪仲咁古色古香保存住舊香港風味今次係5月19號星期三平日嚟 本身想前幾日book位都但話平日walk-in食就得5洗卜 陸羽有3層 我哋就被direct去地下嗰層 3個人2點15分左右到 好好彩有卡位坐 都有70%full 一入嚟就已經有陣懷舊嘅味道第一次用茶盎飲茶 第一杯茶由伙記沖 唔似傳聞所講 實際上態度同服務都好好點心紙都有種懷舊嘅感覺 用花碼寫嘅數目字 杏汁白肺湯 $270/例一煲分量可以夠3個人每人飲两碗左右 好重嘅杏仁味 好多豬肺 必叫筍尖鮮蝦餃 $54/籠釀豬潤燒賣 $60/籠蛋煎蟹肉角 $54/3件煎粉果連湯 $84/3件鮮牛肉燒賣 $60/籠白汁石斑筒 $84/籠蛋黃麻蓉包 $54/籠呢個都係必叫 估唔到世界上有咁好味嘅麻蓉連平時對麻蓉冇乜感覺嘅我都覺得好好味

一入嚟就已經有陣懷舊嘅味道

煎粉果連湯
鮮牛肉燒賣
白汁石斑筒
2021-06-01 1013 瀏覽
陸羽茶室. 成個格局都係古典味重. 古色古香既感覺. 亦保留住佢地多年來歷史特色. 適逢端午節將近 可以一試呢度既粽. 足料大大隻 一開四剛剛好夠我地分享. 糯米口感軟. 口感不錯. 少少微黏既感覺. 綠豆頗香. 蛋黃麻蓉包大包整多兩籠🤪 冇錯 又係大包. 一開四剛剛好. 覺得味道有點偏咸. 而且個餡唔夠香.總括其他點心. 正常水準發揮. 與其他同類店相比 冇咩特別. 或者呢度食既係佢嘅感覺吧陸羽茶室 (中環)中環士丹利街24號地下至3樓
陸羽茶室.

口感不錯. 少少微黏既感覺. 綠豆頗香.

蛋黃麻蓉包

陸羽茶室 (中環)

中環士丹利街24號地下至3樓