2022-12-25 1117 瀏覽
平時夜晚嚟就算book位都要等一陣 今日竟然唔使等 可能聖誕節無人食潮州嘢🤔烏頭新鮮 魚肉綿密唔會好鞋 鹹味適中 好味生醃瀨尿蝦主要係食個汁嘅味同生瀨尿蝦嘅口感呢個汁我覺得偏泰式 有好多辣椒蒜同芹菜 比較惹味 上一次食係甜嘅醬油味多啲 我鍾意以前個汁多啲蠔仔粥好鮮甜 都算多蠔 入面有芹菜同薑 味道豐富 冬天食好舒服辣酒煮花螺真係次次都會叫 辣得嚟好香 花螺有好多粒 四個人食每人都食到八至十粒花螺啲肉好實淨同吸晒啲酒同辣香入面仲有啲薯粉 不過我覺得薯粉索晒汁太鹹鹵水鵝片嫩滑得嚟好夠鹵水味 皮同肥同肉嘅比例都幾好 唔會話太肥鹵水唔會死鹹 食到有香料嘅甜味仲有叫咗鹵水鵝肝 鵝肝熟度啱啱好 好軟嫩 肥而不膩 好好食👍

凍烏頭

入面仲有啲薯粉 不過我覺得薯粉索晒汁太鹹

鹵水鵝片

鹵水唔會死鹹 食到有香料嘅甜味

2022-10-25 1979 瀏覽
不得了啊!!! 點估到潮州有咁正美食,大家平時去普通潮州店應該都係打冷阿食下滷水,我經常都係食下餓腸韭菜豬紅咁,原來呢道係隱世潮州美食店!!!個生醃蟹完全俘虜了我的心❤再來有潮式淹獅蚶,相信好多香港人勁鐘意食而且不是經常見到有興趣一定要預早訂,比我地個私訂menu 大家研究下9-10位聚餐menu潮式淹羔蟹兩隻潮式淹尿蝦兩份潮式淹獅蚶五年老鵝頭頸鹵水鵝大拼盆鹵水鵝粉肝原隻手工荷包善 位上手工石榴帶子 酥炸汕尾桶蠔籠仔糯米花蝦潮式春菜煲送甜品緑豆清心丸菜價 $8600

再來有潮式淹獅蚶,相信好多香港人勁鐘意食而且不是經常見到

有興趣一定要預早訂,比我地個私訂menu 大家研究下

9-10位聚餐menu

酒香鵝肝
  • 潮式生醃蟹
  • 滷水拼盤
2022-10-18 1177 瀏覽
蠔餅:新鮮熱辣辣炸起,香脆可口,如果蠔仔可以再多啲就好啦滷水拼盤:有滷水鵝,墨魚,大豆芽,豆腐等,全部都好入味,滷水唔會太咸,但有啲花椒八角嘅香料味豉汁白鱔:白鱔好新鮮好正,豉汁好岩送飯,不過我地叫左蠔仔粥😂芋泥:雖然價錢$45得細細碗,但因為本身好鍾意食芋泥同埋呢個唔係道道地方都有得食,所以都叫左一碗一齊share。芋泥入口好滑,但都有啲甜同漏,所以每人食一小匙就好了。每人都係$150左右,價錢合理,值得再訪。
蠔餅:新鮮熱辣辣炸起,香脆可口,如果蠔仔可以再多啲就好啦

每人都係$150左右,價錢合理,值得再訪。
2022-10-04 1194 瀏覽
呢間野一向好出名,平日好多人排隊。好耐冇打冷,久仰大名。個日放工好攰,又唔知點解突然好肚餓。咁啱路過見唔使排隊等位,就即刻入去。自己一個食,所以好唔好都求其又一餐。呢度四款餸嘅份量都ok,不過欠支青島啤(我戒左飲啤酒)!!!食完覺得好飽飽~~~
呢間野一向好出名,平日好多人排隊。
好耐冇打冷,久仰大名。

自己一個食,所以好唔好都求其又一餐。

食完覺得好飽飽~~~

2022-09-19 1192 瀏覽
< 陳儀興飯店 >打冷配啤酒!一班朋友仔去食係唔錯既選擇👯‍♀️ 不過撘車就唔多方便啦 訂座嗰陣餐廳會再send需要預訂嘅電子菜單俾客人落單先 幾先進🤣-滷水鵝粉肝 $138最出名既鵝肝✨ 幾粉嫩同滑 都有10塊左右 滷水味就唔係好重 下面個層豆腐反而吸晒啲滷水味🤭滷水拼盤 $108呢個可嗌可唔嗌 7-8樣野 都係紅腸、墨魚、豬頭肉個啲啦 無特別好食但又唔係難食囉蠔餅 $80炸到好香脆 一啲都唔油 炸漿同蛋比例都可以接受 唔會食到一舊舊炸麵粉 蠔仔都算多 幾乎每一啖都有一至兩隻🦪麻辣田螺 $98打冷最鍾意嗌🥰 個辣到啱啱好 田螺入味又大隻 吉出嚟仲好大舊肉可以添返個汁食仲正 送啤酒一流呀!😙-陳儀興飯店📍新蒲崗崇齡街40號地舖📷IG@myheasharings
< 陳儀興飯店 >

陳儀興飯店
📍新蒲崗崇齡街40號地舖
📷IG@myheasharings
2022-09-06 976 瀏覽
全程由馳名嘅酒店餅師監督生產👍潮州手工月餅,帶出傳統家鄉風味💕禮盒裝共八個,四款口味一定有啱你!水晶、🍠芋泥蛋黃、烏豆蛋黃、🥚綠豆蛋黃,我最中意鹹香綠豆!🤤清甜綠豆蓉,清熱又養生。甘香酥皮,一咬即化。流心奶黃💛蛋香甜而不膩,奶皇濃而不膩。用稍稍加熱,濃香餡料,流心難以抗拒🥰

2022-08-28 1320 瀏覽
來這裡,真係冇特別預期的,純粹係打完風,想外出走走,就回去我成長的地區—新蒲崗。原本係想去幫襯吓同一區嘅豬油雲吞的,奈何打半日風,唔開,老公興緻盎然提議去呢度。兩個人唔覺唔覺叫咗七樣嘢🥹(排位絶對跟先後😆)1.蠔餅2.滷水鵝片3.普寧浮豆腐4.烏頭5.潮州炒麵線6.滷水拼盤7.百花炸大腸8.可樂這裡食物其實不錯,其中特別係蠔餅,正宗唔hea ,有蠔雖然唔算多,但無被欺騙嘅感覺,最重要係新鮮熱辣炸出嚟,脆口得嚟唔油膩🫶🏼。嗰個普寧浮豆腐,炸出嚟外脆內滑,浸韮菜鹽水,名符其實浮豆腐😙滷水鵝片焾滑,無羶味☺️🫰🏼(開心)另外滷水拼盤嘅生腸同豆腐都好好味,生腸脆,真係堅係爽脆無怪味(這個很重要),墊底豆腐滑一啲都唔老,不過滷水就係滷水,唔會特別好impressed 。條烏頭新鮮,烏頭呢種魚本身肉質唔屬滑嘟嘟,呢度整得唔會死實實,暗藏黃油但又唔會好肥,可能大小適中容易掌握得到火喉,夠味,唔沾普寧豆醬都👌🏼。炒麵線恰味道到好處,麵線本身好食,不論質地定係味道都係好味嘅。試過响其他地方食過太咸,原來麵線本身搓嘅時候已調好了麵線本身味道。但係呢度就無乜配菜,佢哋只係得炒蛋同啲啲🤏🏼芹菜😑,其他地方係有加

兩個人唔覺唔覺叫咗七樣嘢🥹
(排位絶對跟先後😆)
1.蠔餅
2.滷水鵝片
3.普寧浮豆腐
4.烏頭
5.潮州炒麵線
6.滷水拼盤
7.百花炸大腸
8.可樂

炒麵線恰味道到好處,麵線本身好食,不論質地定係味道都係好味嘅。試過响其他地方食過太咸,原來麵線本身搓嘅時候已調好了麵線本身味道。但係呢度就無乜配菜,佢哋只係得炒蛋同啲啲🤏🏼芹菜😑,其他地方係有加咸肉切絲,有啲多魷魚之類,呢度嘅好齋囉,不過個人覺得都係好味嘅,但可以多啲配料就更加好🥹

個百花炸大腸就無預期咁好食,其實兩者質感唔係咁夾嘅,但處理大腸都好乾淨。

樓面姐姐好友善,好有人情味,有禮得嚟又風趣,整體來講好愉快,最重要係佢記得人客嘅小要求,例如係我點嘅麵線要走芝麻,到另一個樓面上菜時候,佢都唸唸有詞話走芝麻嘅🤨☝🏼;另一枱客人點蠔餅話要少油,🙄🤔阿姐話炸嘢都好難叫人少油㗎噃,但佢就好醒叫㕑房晾乾身啲先上碟,我regard呢啲叫有heart囉😄我叫可樂時就問我要罐定要樽裝,我眼碌碌look住佢⏳佢就講咗一句罐裝多過樽裝少少🤏🏼⋯⋯🫣好,罐裝啦😅你話呢位有點年紀嘅姐姐係咪冰雪聰明,善解人意😘
潮州蠔餅
滷水鵝片
烏頭
  • 澄海鹵水鵝
  • 滷水鵝
講起潮州打冷,陳儀興呢間野就老字號黎架喇!之前成日揸車嚟買外賣返去食,最近疫情終於好返啲,終於久違可以放心黎堂食返一次。潮州蠔餅 $80所有食物都係水準之上,尤其必試蠔餅!!呢個真係要堂食先掂!!好夠鑊氣,熱辣辣上枱,炸到鬆脆、脆卜卜,加上呢度啲蠔仔足料、肥美、鮮味,最緊要又唔算好油膩,唔會見到成pat油,油淋淋咁。正!另外鹵水鵝、鹵水墨魚片亦正宗潮州風味。古法砵仔焗魚腸又正,唔係度度有,而家買少見少喇。
講起潮州打冷,陳儀興呢間野就老字號黎架喇!
之前成日揸車嚟買外賣返去食,
最近疫情終於好返啲,
終於久違可以放心黎堂食返一次。

潮州蠔餅 $80
所有食物都係水準之上,
尤其必試蠔餅!!
呢個真係要堂食先掂!!
好夠鑊氣,
熱辣辣上枱,炸到鬆脆、脆卜卜,
加上呢度啲蠔仔足料、肥美、鮮味,
最緊要又唔算好油膩,唔會見到成pat油,油淋淋咁。正!

另外鹵水鵝、鹵水墨魚片亦正宗潮州風味。
古法砵仔焗魚腸又正,唔係度度有,而家買少見少喇。
首先陳儀興都有好多間,呢間同太子果間係唔一樣!🙊果日咁岩同朋友上完興趣班,夜晚10點幾想搵嘢食,於是入左呢間打冷🤓。蠔仔粥都幾多米同蠔,咸度適中,不錯👌🏻。滷味拼盤,有好多款材料,紅腸、豬耳、魷魚、蛋、豆腐、大腸、鴨,大部分都不錯。蠔餅炸得好香脆,入面都多蠔仔🦪牛肉炒芥蘭,d牛好腍好好食,芥蘭爽脆,唔錯!🥳京蔥羊肉,呢道菜可以話係敗筆,佢京蔥非常之辣同埋刺鼻;羊肉少之餘,仲非常之咸。不建議點呢道菜。😞
首先陳儀興都有好多間,呢間同太子果間係唔一樣!🙊

蠔仔粥都幾多米同蠔,咸度適中,不錯👌🏻。

蠔餅炸得好香脆,入面都多蠔仔🦪

牛肉炒芥蘭,d牛好腍好好食,芥蘭爽脆,唔錯!🥳

2022-07-29
評分:9/10⭕️*無敵粉嫩香醇*潮州滷水鵝肝🤤⭕️必食鬆化潮州煎蠔餅💕打冷覓食😎**************✳️潮州滷水鵝肝👍👍👍其貌不揚,粉嫩幼滑細緻滷水香氣濃郁,淡淡五香味✳️潮州煎蠔餅👍👍👍鬆化炸層包裹粒粒飽滿蠔仔爽脆不膩✳️魚湯浸大蜆濃烈胡椒湯底似食緊胡椒豬肚湯✳️生腸併墨魚片👍爽口彈牙有韌勁滷水豆腐真係好正🤤🤤******************⭐味道 9/10⭐️性價比 9/10⭐️環境 7/10⭐️賣相 7/10
評分:9/10
⭕️*無敵粉嫩香醇*潮州滷水鵝肝🤤
⭕️必食鬆化潮州煎蠔餅💕
打冷覓食😎
**************
✳️潮州滷水鵝肝👍👍👍
其貌不揚,粉嫩幼滑細緻
滷水香氣濃郁,淡淡五香味

✳️潮州煎蠔餅👍👍👍

⭐️賣相 7/10
  • 蠔餅
  • 滷水鵝肝
2022-07-26 720 瀏覽
身為一個潮州妹但係香港好少食潮州野疫情關係少左返去探親覓食今晚黎到幾出名既陳儀興質素有讚有彈叫做解左10%思鄉情囉😗😗⍥ 潮州蠔餅😌熱焫焫 大大份 脆卜卜 好好食⍥ 潮式滷水拼盤食得最多係豆腐同紅腸 其他內臟興趣大不 啲腸仲好多肥膏 睇見都想嘔😖⍥ 避風塘豆腐好香好惹味 有後勁既辣度 豆腐外脆內嫩 不過我總係覺得陣味怪怪地 唔似縮左既 但朋友們唔覺有問題 雖然覺得怪 但我又食左唔少😂😂😂⍥ 方魚肉碎粥方魚鹹香 味道突出 肉碎唔吝嗇 無咩肥肉 我覺得好好味🫶🏻🫶🏻
身為一個潮州妹

⍥ 方魚肉碎粥
2022-07-18
  • 方魚肉碎粥
2022-07-08 845 瀏覽
個人未試過打冷~但係最近見呢一間喺新蒲崗嘅打冷店好出名😋就嚟咗試吓~佢個潮州蠔餅真係幾好食😍炸得勁香脆 金黃色🧡蛋漿入面仲包住好多蠔仔肉💕再點埋個魚露一齊食 成個味道昇華左!
2022-06-27 912 瀏覽
同屋企人都好鍾意食潮州打冷 依間喺新蒲崗嘅兩打冷店價錢真係幾平好抵食🤑推介佢哋個潮州蠔餅~新鮮即炸 熱辣辣脆卜卜 入面再包住大大粒嘅蠔仔肉 外脆內鮮嫩 真係好正 唔會好油膩🦪
2022-06-11 1146 瀏覽
陳儀興飯店 (崇齡街) (新蒲崗)新蒲崗崇齡街40號地舖特登搭車去新蒲崗食飯 好彩book咗位 超級多人等位 食物係好食 但成晚不斷催我哋張枱走 好趕客 如果想坐耐少少就唔建議食呢間🐾🐾🐾蠔餅 🫓🫓- My favour- 好卜卜脆 - 好多蠔仔喺入邊避風塘炒蜆🥢- 成本嘢好多辣椒- 但係唔算好辣嘅滷水豬腸🐖- 幾好食好多肥膏- 都係幾爽口- 但係就唔係太入味 四季豆肉鬆🥢- 有驚喜麻油味好重- 四季豆非常爽脆 甜甜哋滷水拼盤🥢- 八爪魚仔都爽爽地水煮魚魚雲🌶🌶🌶🐟- 個人幾鍾意食- 主要係辣味- 魚頭位 - 配左少少薯粉啫啫雞煲🥘- 雞幾滑 都幾入味- 入邊有好多豬潤鑊氣小炒王🥢- 都幾大碟人均:200
陳儀興飯店 (崇齡街) (新蒲崗)
新蒲崗崇齡街40號地舖

鑊氣小炒王🥢
- 都幾大碟

人均:200
2022-06-03 721 瀏覽
端午節快樂!除咗有假放,當然要應節食粽啦❤潮州粽球你又食過未?😉「粽球」( 潮州讀音:增嬌)比一般糭細圓 , 唔會太過膩滯😋細細一隻入面已經勁足料!鹹肉、蝦干、鹹蛋、栗子、豆沙等,同你開心賀端午~雙拼口味,一半係鹹嘅炒糯米飯,一半係甜嘅豆沙白糯米,好欣賞佢有埋潮州獨有玻璃肉同橘餅🤤潮州糭用炒生糯米方式包製,同其他粽嘅米身軟綿綿唔同,食起嚟米身爽;鹹口部分同台灣糭相似,蝦干濃厚海鮮味💕口味正宗,屋企潮州人食完都大讚❣️建議食法:⭐拆開真空袋,水滾加熱45分鐘。⭐熱食凍食皆可呢兩日應節/送禮,記得要試!@chanyeehingsheungchiulau @chanyeehing_tko @yeehingchan @rose_yee_hing_chan📍太子/新蒲崗/將軍澳

口味正宗,屋企潮州人食完都大讚❣️

建議食法:
⭐拆開真空袋,水滾加熱45分鐘。
⭐熱食凍食皆可

呢兩日應節/送禮,記得要試!

@chanyeehingsheungchiulau
📍太子/新蒲崗/將軍澳