2022-03-20 22 瀏覽
第一次光顧此店,晚市禁堂食期間也頗多顧客訂外賣,下單後大約15分鐘可取食物。避風塘大蜆是店內海報推介菜式,甫打開盒已覺濃郁惹味。蜆肉無沙,爆香的蒜頭和紅辣椒好入味,辣度適中,不會蓋過蜆肉的鮮味。打冷必點的潮州凍烏頭用上元朗出品的本地魚,肉質扎實,經鹽醃過的魚肉帶微鹹。蘸上一些普寧豆醬,鹹鮮味更突出。芥蘭幼身無渣,沙嗲牛肉也嫩滑,很適合佐飯潮州蠔餅外賣盒特意剪開兩個洞,以免蠔餅被焗林。炸粉不算厚,蛋香味不俗,蠔餅入口煙韌。

避風塘大蜆是店內海報推介菜式,甫打開盒已覺濃郁惹味。

蘸上一些普寧豆醬,鹹鮮味更突出。

芥蘭幼身無渣,沙嗲牛肉也嫩滑,很適合佐飯

2022-03-17 623 瀏覽
「陳儀馨飯店」扎根新蒲崗超過50年,可說是地區名店;只是位於舊區,附近又沒有地鐵站,一直沒有的起心肝專程去光顧。估計是第二代、甚至第三代接手後,銳意擴張生意、靜極思動,選址新進中產住宅區將軍澳南開分店。種種原因,結果拖了差不多九個月,到了這個週末才有機會到將軍澳分店品嚐午餐。疫情肆虐下,週末午餐人流不多。面積唔算好大,潮州滷水打冷店的靈魂滷水檔也因此相對細小,視覺上未夠震撼。午市套餐及二人小菜套餐唔算特別抵食,最終決定單點。滷水鵝片($138)同其他潮州打冷店比較算便宜,但滷水鵝片份量也較少。鵝片切得厚薄適中,鵝胸皮爽滑,拍鬆後的鵝胸肉軟冧冇渣。滷水出色,醇而不嗆;香料份量恰好,芳香而沒有過鹹,兼有鵝脂油香;不愧是潮州老店的陳年滷水膽。撚手蒜香骨($95)選用一字排,但斬得細細件,似是蒸肉排的尺寸大小,用作蒜香炸肉排第一次見。撇除這一點,肉排表面沾上一層薄薄脆漿而非乾粉,入口多了一陣酥脆;咬下去肉汁豐富、有肉味,亦夠鬆軟。乾炒牛河($60)油潤、但略為太濕身;味道亦偏淡,欠缺豉油香氣。牛肉更差,欠肉味、亦缺乏調味;入口未夠鬆軟、有少少乾硬。追加燉湯($28)普普通通,稍欠鮮味肉味。始終
午市套餐及二人小菜套餐唔算特別抵食,最終決定單點。
乾炒牛河
乾炒牛河
追加燉湯($28)普普通通,稍欠鮮味肉味。
始終有一個幾十年歷史的滷水膽,滷水出品相當出色;但小菜及炒粉麵就很一般。滷水好味,可以作為外賣滷水斬料加餸之選。(編按:給予笑臉及味道四粒星純粹因為滷水出品。)
2022-02-27
2022-03-11 40 瀏覽
呢間潮州打冷菜係新蒲崗非常出名🤩原來係將軍澳都開左鋪以後好近又食到打冷小菜最近外賣自取仲有9️⃣折呀‼️絕對會encore嘅食店💗🔸滷水鵝 $118打冷最出名就係滷水鵝,外賣份量都勁足料。盒底裝滿花生,索晒滷水汁好入味。鵝肉質好嫩,唔會太肥,好入味😍🔸 蒜香排骨粒 $95平時好少自己炸嘢食,呢款外層炸得好酥脆,排骨粒充滿住蒜香味道😍🔸黃金雞軟骨 $82黃金雞軟骨係炸完之後用左鹹蛋黃炒成,好金黃色,份量好多🤣鹹蛋黃味道濃郁,好惹味。
呢間潮州打冷菜

🔸黃金雞軟骨 $82
2022-03-08
  • 撚手蒜香骨
  • 鹵水鵝件
陳儀興係新蒲崗立足多年地道潮州打冷飯店,將軍澳地鐵站附近開設了新分店~因疫情已整個月無同家人見個面,就決定外賣幾個鑊氣小炒番去食餐飯! 周五晚現場超過10人在等外賣~~小菜價錢約$68-$108左右是次外賣等候時間30分鐘望落出煙,而且鑊氣十足! 豉椒炒蜆 $98鑊氣十足熱辣辣,豉汁調味亦惹味唯蜆肉可能不時令,size偏少值得一讚嘅係蜆肉全部都無沙!撚手蒜香骨$95名字果然無改錯,蒜香惹味、唔會炸到油淋淋,小排骨質地爽彈,重口味人士首選,係最出色嘅一道菜!滷水拼盤 $108樣樣都有d, 最適合一家人share(墨魚、紅腸、生腸、豬頭肉、雞蛋)當然唔少得墊底嘅芽菜啦

因疫情已整個月無同家人見個面,
就決定外賣幾個鑊氣小炒番去食餐飯!

周五晚現場超過10人在等外賣~~

小菜價錢約$68-$108左右

是次外賣等候時間30分鐘

望落出煙,而且鑊氣十足!

豉椒炒蜆

鑊氣十足熱辣辣,豉汁調味亦惹味
唯蜆肉可能不時令,size偏少
值得一讚嘅係蜆肉全部都無沙!

滷水拼盤

當然唔少得墊底嘅芽菜啦
2022-03-04
30 分鐘 (外賣自取)
  • 撚手蒜香骨
2022-03-05 39 瀏覽
疫情關係,多咗喺屋企食飯今日放工冇煮飯,去咗將軍澳陳宜興飯店叫外賣😋兩個人食揀咗三款餸椒鹽粟米🌽一直都好想試吓🤤粟米非常香口惹味粟米加入椒鹽、八角、辣椒等,非常入味粟米切開一件件,每粒粟米炒至乾身,好惹味🤤黃金雞軟骨推介必叫🤤♥️ 每粒雞軟骨濃郁酥香,好香脆啊!鹹蛋黃金拌勻每粒雞軟骨,有少少鹹蛋黃碎送飯一流,食極唔停口啊🤤去潮州飯店唔少得叫滷水鵝份量好多,每件都切得好大件,啖啖肉啊肉質嫩滑,滷水味入味下面有芽菜同潮州滷水花生墊底漏水味道適中,唔會太鹹!下次試埋其他招牌菜🤤
疫情關係,多咗喺屋企食飯
今日放工冇煮飯,去咗將軍澳陳宜興飯店叫外賣😋
兩個人食揀咗三款餸

椒鹽粟米🌽
一直都好想試吓🤤粟米非常香口惹味
粟米加入椒鹽、八角、辣椒等,非常入味
粟米切開一件件,每粒粟米炒至乾身,好惹味🤤

黃金雞軟骨
推介必叫🤤♥️
每粒雞軟骨濃郁酥香,好香脆啊!
鹹蛋黃金拌勻每粒雞軟骨,有少少鹹蛋黃碎
送飯一流,食極唔停口啊🤤

去潮州飯店唔少得叫滷水鵝
份量好多,每件都切得好大件,啖啖肉啊
肉質嫩滑,滷水味入味
下面有芽菜同潮州滷水花生墊底
漏水味道適中,唔會太鹹!

下次試埋其他招牌菜🤤
2022-03-05 49 瀏覽
疫情又返嚟。。。好可惜晚上六點打後就再冇堂食,不過好彩有好多餐廳都有做晚市外賣,平時放工後唔想煮食就啱晒喇。今晚去咗將軍澳嘅打冷店,聽聞係新蒲崗潮州打冷老字號,竟然開到去呢頭,真係要試下係咪真係咁好食。我哋就外賣咗呢三個餸:元朗黃油烏頭王($188)- 條魚好大條,肉質嫩滑,魚嘅鮮味好濃郁,一啲都唔腥,啖啖肉,必食!蠔餅($80)- 唔係間間餐廳嘅蠔餅我都覺得好食,但係呢個真係做得好高質,因為佢個炸粉唔會話落得過多,仲好有蛋香味,同蠔嘅份量都唔少,大大塊真係好掋食。滷水拼盤($108)- 呢個拼盤好掋食,真係乜都有啲,滷蛋、墨魚、鴨舌、雞翼、紅腸、芽菜等等,如果有埋豆腐就好喇仲有唔同醬汁添~

我哋就外賣咗呢三個餸:

仲有唔同醬汁添~

2022-03-02 40 瀏覽
而家出面啲菜同肉咁貴,仲要同人搶,買餸返黎自己煮都幾辛苦,都係買外賣好過,至多自己煮個白飯。今晚就去左呢間老字號陳儀興飯店買左幾個潮州菜。川椒雞係出名潮州菜之一,我自己都好鐘意食。滑滑的雞肉又香又有濃濃既川椒麻麻味道,同埋炸到脆脆既珍珠葉,超惹味,餸飯一流。蒜香骨,實在太鐘意香口野,一拎到手陣陣香味傳黎。濃濃的蒜香再搭配上排骨肉的肉香,食過不停。避風塘炒蜆炒蜆份量都幾多幾大盒,新鮮粒粒都開晒。豉椒炒法非常惹味,豉汁濃小辣,好好味。

今晚就去左呢間老字號陳儀興飯店買左幾個潮州菜。

避風塘炒蜆

Chan Yee Hing❤️ Traditional Chaozhou Style💫..打冷又返嚟喇‼️一間新蒲崗潮州打冷老字號,已經開到去將軍澳喇🥳。仲好抵食高質,食品種類好多好味又大大份,而且新分店裝橫糅合時尚×傳統,想食正宗老字號潮洲菜,環境舒服乾淨企理,而且服務好好,就一定不能錯過這家喔!✨魚香茄子黃鱔煲 $118✨避風塘炒蜆 $98✨沙嗲牛肉炒芥蘭 $98✨王老吉 $15 each今次點選左幾款小炒,份份都鑊氣十足❤️。魚香茄子煲🍆 係我由大到大都鐘意既中菜式之一💜,肥美軟淋既炸香茄子加上香口黃鱔煲,伴飯同吃一流呢😍! 而炒蜆🐚 用上避風塘佐料同炒,惹味十足,份量都不少呢。沙嗲牛肉🐮 肉腍滑配翠嫩芥蘭苗,加上滑身煙韌河份,不失為一份好主食之選。最後飲返罐王老吉🍵 下下火,熱氣全消喔。..一間雅致×新派潮州打冷老字號💫。..×××××ש將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖

✨魚香茄子黃鱔煲 $118

✨避風塘炒蜆 $98

✨沙嗲牛肉炒芥蘭 $98
✨王老吉 $15 each

一間雅致×新派潮州打冷老字號💫。
×××[陳儀興飯店 (將軍澳 嘉悅)]×××
©將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖
2022-02-28 37 瀏覽
陳儀興飯店--高質餐廳😍好多鄰居話呢間餐廳幾好食,尤其係滷水同炒菜,成日外賣返去加餸,我見佢菜式都好多,主要係潮州菜同小炒,我都點咗三個餸試吓,果然有驚喜😍魚香茄子黃鱔煲,$118勁鍾意食魚香茄子,送飯一流,呢度仲加埋黃鱔,令普通嘅菜變得好有特色,佢嘅香味係隔住外賣盒都聞到,真係好正😍避風塘炒蜆,$98避風塘炒蟹就食得多,炒蜆我真係第一次食,原來都咁惹味,炒得好香夠火候亦都好夠味,最鍾意炸到金黃色嘅蒜👍🏻蒜香骨,$95呢個又係我由細到大都鍾意食嘅餸,睇顏色就知整得好好,勁香口但食完唔覺得油膩,食到停唔到口,真係好好味🥰雖然外賣,但都keep到高水準,想必堂食一定更好味,住附近嘅人有口福啦。
陳儀興飯店--高質餐廳😍

魚香茄子黃鱔煲,$118

避風塘炒蜆,$98

蒜香骨,$95

1K
終於黎試呢間好出名既潮州菜啦😍😍將軍澳分店已經開左一段時間,唔少朋友食過都推薦~~前幾日順路就去左買外賣同屋企人食❤️❤️🦆鹵水鵝件 $118✨呢個係佢地既招牌菜黎🤩🤩秘製鹵水汁鹹甜適中,鵝件好入味!!每件都切到好厚,啖啖肉,口感嫩滑🤤🤤仲有少少芽菜絲墊底,索哂鵝油同醬汁,好好味👍🏻👍🏻🐟凍食黃油烏頭 $188✨魚身清潔得好乾淨,一啲都唔腥~~肉質好實淨,味道鮮甜😋😋蘸少少普寧豆醬食更加惹味,送飯一流!!🍖撚手蒜香骨 $95✨用左腩排黎整,醃得好入味~~蒜粒金黃色炸到好香,唔會過火好香口🤤🤤食落肉嫩骨細,一啲油膩感都冇❤️❤️基本上所有菜式都值得推介~~大大份之餘質素都好好,屋企人食完都讚👍🏻👍🏻餐廳環境乾淨舒適,遲啲要黎堂食呢🤩🤩
終於黎試呢間好出名既潮州菜啦😍😍
將軍澳分店已經開左一段時間,唔少朋友食過都推薦~~
前幾日順路就去左買外賣同屋企人食❤️❤️

🦆鹵水鵝件 $118✨
呢個係佢地既招牌菜黎🤩🤩
秘製鹵水汁鹹甜適中,鵝件好入味!!
每件都切到好厚,啖啖肉,口感嫩滑🤤🤤
仲有少少芽菜絲墊底,索哂鵝油同醬汁,好好味👍🏻👍🏻

🐟凍食黃油烏頭 $188✨
魚身清潔得好乾淨,一啲都唔腥~~
肉質好實淨,味道鮮甜😋😋
蘸少少普寧豆醬食更加惹味,送飯一流!!

🍖撚手蒜香骨 $95✨
用左腩排黎整,醃得好入味~~
蒜粒金黃色炸到好香,唔會過火好香口🤤🤤
食落肉嫩骨細,一啲油膩感都冇❤️❤️

基本上所有菜式都值得推介~~
大大份之餘質素都好好,屋企人食完都讚👍🏻👍🏻
餐廳環境乾淨舒適,遲啲要黎堂食呢🤩🤩
2022-02-21 34 瀏覽
今曰好想食潮州野, 一諗就諗起陳儀興la, 叫左一個冷盤, 2個熱食避風塘粟米, 其精髓是那蒜蓉的獨特風味,甘口焦香,脆而不煳,蒜香味與辣味、了一種口味的平衡。與粟米共烹,姜蔥蒜蓉的香味浸透粟米,味道濃郁,令人越食越開胃生炒骨, 糖醋汁是生炒骨的靈魂,醬汁微微帶杰身. 排骨炸至香脆. 加入三色椒,蜜桃, ,醬汁緊緊包著每件排骨,色香味俱全 潮州凍烏頭魚,用左『楊氏水產』的元朗黃油烏頭魚, 皮下會自然流出黃色的脂肪油分,入口魚香四溢,肉質清甜幼嫩,的確好魚。

住喺將軍澳嘅居民有福了, 今次推介嘅餐廳大家可以save低做飯堂, 係堅好食堅好食堅好食! ❤️❤️❤️ 晚市外賣咗個二人小菜套餐, 非常有驚喜, 每一個餸都好好食, 好有屋企媽媽煮嘅味道, 唔鍾意重口味, 味精嘢嘅朋友真係要試下✨✨皇牌澄海鹵水鵝: 一食落口已經非常驚喜🐱, 出面好多做鹵水鵝都整到偏鹹, 完全蓋過曬鵝肉嘅原本味道, 呢間餐廳嘅鹵水鵝味道做到剛剛好💕, 由鵝皮去到鵝肉 味道非常均勻, 唔會個皮超級咸個肉又冇乜味, 而且呢個鵝肉非常鮮味, 配埋附送嘅花生同埋芽菜一齊食送啤酒一流🍻。🐟潮州凍食烏頭魚: 選用元朗出產嘅黃油烏頭王, 新鮮美味嘅魚🌟, 用最簡單嘅鹽調味已經非常好食, 魚背位置出曬黃油非常肥美, 魚肉結實鮮甜🌝, 烏頭魚冇乜骨啖啖肉, 餐廳非常細心準備咗辣椒油, 醋同埋黃豆醬用嚟點汁用。~~~~~~~~😋味道: 9.5/10📸賣相: 9/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 8.5/10💎性價比: 8.5/10💲人均:$100up/位⏪回頭率:100%~~~~~📍陳儀興飯店 (嘉悅)將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 9.5/10
📸賣相: 9/10
🛋️環境:8/10
💁‍♂️服務: 8.5/10
💎性價比: 8.5/10
💲人均:$100up/位
⏪回頭率:100%
~~~~~
📍陳儀興飯店 (嘉悅)
將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖
~~~~~
2022-02-21 17 瀏覽
凍到唔想郁、唔想煮🤣 所以都係叫外賣算啦🤣 之前都有好多人講新蒲崗陳儀興飯店打冷,將軍澳都開咗分店🥳🥳🥳💁🏻‍♀️是日餐單如下:滷水鵝件打冷點可唔以食🥳🥳滷水汁一啲都唔鹹,鵝肉嫩滑🥰 而且大大件👍🏻👍🏻份量都比想像中多😆生炒排骨粒雖然外賣,但拎到返屋企都唔會好淋,仲脆口🤣🤣佢地唔係用菠蘿 用多汁的蜜桃🍑黃金雞軟骨我第一次食鹹蛋黃雞軟骨,好多鹹蛋黃大大粒🤩🤩🤩每一粒雞軟骨都金黃色有鹹蛋黃👍🏻鹹蛋黃腔,不能錯過🥰整體黎講外賣都唔錯而且份量都好多,價錢亦都合理。餐廳裝修都好有打冷舖感覺🥰 希望疫情快啲過 可以約多啲人一齊食😆

💁🏻‍♀️是日餐單如下:

滷水鵝件
打冷點可唔以食🥳🥳

生炒排骨粒

黃金雞軟骨
鹹蛋黃腔,不能錯過🥰

• 鹵水鵝件
2022-02-15 67 瀏覽
平時食中菜食到悶悶地潮洲野都係一個唔錯既選擇~潮式醃螄蚶分量十足既螄蚶用牙籤輕輕鬆鬆就可以拔出螄蚶好鮮甜~ 唔加醬料味道都好充足當然,配搭埋醬料,味道更加升華~ 潮州蠔餅超足料的蠔餅! 絕不吝嗇!保證啖啖都有蠔! 炸得剛剛好,好脆口最愛食脆邊~鑊氣小炒皇鑊氣十足既小炒皇好味到,一覺唔小心食左半碟送飯食一流!
平時食中菜食到悶悶地
潮洲野都係一個唔錯既選擇~

分量十足既螄蚶
用牙籤輕輕鬆鬆就可以拔出
螄蚶好鮮甜~ 唔加醬料味道都好充足
當然,配搭埋醬料,味道更加升華~

潮州蠔餅
超足料的蠔餅! 絕不吝嗇!
保證啖啖都有蠔!
炸得剛剛好,好脆口
最愛食脆邊~

鑊氣小炒皇
鑊氣十足既小炒皇
好味到,一覺唔小心食左半碟
送飯食一流!
2022-02-04 84 瀏覽
疫情關係,無得外出用餐,幸好將軍澳有陳儀興分店,打冷啤酒是絕配,以前係新蒲崗已經食開~滷水拼盤,好足料,入面有滷水蛋,好香蛋味,紅腸,滷水豬肉,豬大腸,墨魚,豬耳,全部都好入味,每款唔止2-3舊咁少,配上辣椒油,真係一流盒底仲有豆芽菜,吸晒滷水汁的味道,全部清晒黃金雞軟骨,粒粒都黃金色,每粒都帶有蛋黃香,即場食應該更加美味反芋沙,是潮州甜品,品係周圍有得食,因為真係好考功夫,每件芋頭被砂糖包著,脆口帶芋頭香,一定要點!整體外賣都好大份,足料

盒底仲有豆芽菜,吸晒滷水汁的味道,全部清晒

整體外賣都好大份,足料