2024-05-26 355 瀏覽
位於鰂魚涌英皇道的陳儀興尚潮樓是一家以潮州菜為主打的餐廳,L型的餐廳佈局也不會讓我覺得很侷促。首先我們選了例牌份量的鵝片$188,每一片鵝肉都鮮嫩多汁,入口即化,滷汁濃厚。鵝腸$168,鵝腸充份吸收了滷汁的味道,香氣撲鼻,口感鮮美。荔芋香酥鵝$168,外酥內軟,荔芋的香甜與鵝肉的鮮美完美融合。潮式胡椒鹹菜浸台山蠔$268,蠔肉鮮嫩,搭配潮州特有的胡椒鹹菜,味道獨特。肚肉苦瓜煲$128,煲湯濃郁,肚肉入口即化,苦瓜的清香中和了肚肉的油膩,美味可口。欖菜肉碎炒飯$118,炒飯香氣四溢,欖菜與肉碎的搭配,讓人胃口大開。飯前飯後都搭配了功夫茶-烏崬單叢茶;入口後,茶葉散發出清新的清香,口感柔和細膩,不帶任何的苦澀味道,茶湯滋味鮮甜,回甘持久。最後還是少不了每人來份糖水;清心丸綠豆湯$45,舒爽的口感。除了美味的菜品,陳儀興尚潮樓的環境也是一大亮點。餐廳裝修簡約大方,溫馨舒適,讓人感覺彷彿置身於家中。服務人員姐姐們熱情周到,笑容滿面,讓我們感受到好溫暖。

首先我們選了例牌份量的鵝片$188,
每一片鵝肉都鮮嫩多汁,入口即化,滷汁濃厚。

清心丸綠豆湯

服務人員姐姐們熱情周到,笑容滿面,讓我們感受到好溫暖。
  • 滷水鵝片
之前在新蒲崗食過「陳儀興」,在他的旗下其實還有幾間分店。位於鰂魚涌的陳儀興尚潮樓便是旗下一間人氣潮式打冷店。餐廳裝潢走中國古典風格,桌子與桌子之間會有雅致的屏風作為分隔。點好餐之後就先送上味濃甘香的工夫茶和鹹酸菜。鹹酸菜用來配潮州白粥吃,也是非常開胃。工夫茶在吃完後會再送上,能夠解膩,但不敢喝太多因為頗提神醒腦。首先來一道前菜 - 涼拌海蜇頭。海蜇頭的口感爽脆得來有種厚實感。調味是微辣帶酸,還有麻油香。來到潮式打冷,招牌鵝三寶 會是必點菜式之一吧。以鎮店傳統滷水炮製的鵝肝、鵝腸和鵝肉。鵝肝很細膩滑嫩,鵝腸入口爽脆和帶有少許的脂肪。鵝肉則是愈嚼愈甘香。底下還有非常入味的滷水豆腐。熱辣辣的湯喝起來才最鮮 - 二十年老菜脯燉鮮豬肚湯。燉湯有來自二十年老菜脯的獨特香味,會是非常濃,另外還有胡椒香。也能吃到口感Q彈的鮮味豬肚,都幾大舊的喔。如果想吃菜的可以點這個 - 潮式魚丸肉碎煮汕頭白。 能吃到彈牙的潮州白魚蛋,而且是有吃到魚味。汕頭白夠腍身入味,清甜的湯底加了肉碎帶少許鹹香,不自覺會想多喝幾口。
之前在新蒲崗食過「陳儀興」,在他的旗下其實還有幾間分店。
位於鰂魚涌的陳儀興尚潮樓便是旗下一間人氣潮式打冷店。
點好餐之後就先送上味濃甘香的工夫茶和鹹酸菜。
鹹酸菜用來配潮州白粥吃,也是非常開胃。
首先來一道前菜 - 涼拌海蜇頭
涼拌海蜇頭
來到潮式打冷,招牌鵝三寶 會是必點菜式之一吧。
以鎮店傳統滷水炮製的鵝肝、鵝腸和鵝肉。
底下還有非常入味的滷水豆腐。
熱辣辣的湯喝起來才最鮮 - 二十年老菜脯燉鮮豬肚湯
也能吃到口感Q彈的鮮味豬肚,都幾大舊的喔。
如果想吃菜的可以點這個 - 潮式魚丸肉碎煮汕頭白
 能吃到彈牙的潮州白魚蛋,而且是有吃到魚味。
2024-03-21
潮式魚丸肉碎煮汕頭白
陳儀興尚潮樓 Chan Yee Hong Sheung Chiu Lau📍鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖嚟咗港島區返工之後,一直想周圍覓食,識下唔同餐廳。呢晚終於俾我搵到另外三位識食之人,同我一齊試下一間潮式打冷。佢哋嘅招牌菜有潮汕滷水、傳統潮州手工菜同各式各樣嘅特色湯羹、小菜。我哋會揀佢,因為佢完美將懷舊潮菜同新派元素結合,令無食開潮式料理嘅人,都可以更容易接受;而且佢算係陳儀興呢個老字號嘅高檔版,裝修具有中國古典優雅風,檯與檯之間都有古色古香嘅屏風相隔,好適合三五知己聚腳。介紹食物湯品前,不得不提呢度嘅一大特色,就係功!夫!茶!餐前餐後都會奉上,茶濃味甘,既開胃又解膩。功夫茶嘅選料好嚴格,烘焙嘅方法亦好有學問,所以沖泡功夫茶係一門非常講究同費功夫嘅手技。 💰$88涼拌海蜇頭 🐙我哋叫咗兩款前菜,先介紹涼拌海蜇頭。海蜇頭色澤偏黃,口感Q彈厚實兼爽脆,咬落去會有索索聲!佢嘅調味偏酸帶微辣,仲有麻油嘅清香,食落非常醒胃。 💰$68涼拌雲耳 🍄涼拌雲耳口感爽脆,醬汁微辛,份量好多,係另一必點醒胃前菜! 💰$338滷水拼盤 🍱一個價錢,食齊各樣滷水名物,包括大腸、生腸、墨魚、腩肉、元蹄,性
📍鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖

💰$88
涼拌海蜇頭 🐙

💰$68
涼拌雲耳 🍄
涼拌雲耳口感爽脆,醬汁微辛,份量好多,係另一必點醒胃前菜!

💰$338
滷水拼盤 🍱
一個價錢,食齊各樣滷水名物,包括大腸、生腸、墨魚、腩肉、元蹄,性價比夠晒高!陳儀興最出名嘅係佢嘅秘製陳年滷水汁,由多種香料滷製而成,味道香醇,還原正宗潮汕風味!

本地大腸、生腸入味非常,外皮彈牙;墨魚唔韌,質感嫩滑;腩肉肥瘦適中,瘦肉唔乾,肥肉唔重油膩感;元蹄肉質紮實,表皮爽口。一個拼盤滿足晒各人喜好所需,認真抵讚。

💰$158
欖菜肉鬆生菜包 🥙
欖菜肉鬆煮得非常入味,上檯時欖菜味芬芳撲食,唔會過份濕潤或乾身,質感恰到好處,喺面上灑滿嘅松子仁超級香口,好食到停唔到口。雖然佢係跟配生菜包,但我哋認為撈飯送粥,都一樣好食!

💰$228
潮式魚丸肉碎煮汕頭白 🍡
潮式魚丸爽口彈牙,每咬一啖都到魚嘅鮮味,落埋肉碎去煮汕頭白菜。白菜入味腍身,索滿湯汁,整體味道口感細膩,淨食定送飯都一流!

💰$118
方魚炒芥蘭 🥬
食親潮州菜,我都好鍾意叫方魚入饡嘅菜式,例如方魚肉碎粥、方魚炒飯之類。今次嚟到呢度都唔例外,我哋叫咗個方魚炒芥蘭,睇相都見到佢啲芥蘭幾綠油油啦。佢嘅芥蘭好嫩口,所以唔會過硬同有渣,用方魚嚟炒,就可以落少啲鹽,因為方面味道偏鹹,質感偏硬,所以唔洗額外調味就已經好夠。

💰$78
鹹菜花蛤湯 🐚
花蛤鮮甜肥美,隻隻都好厚肉,自身已帶濃濃嘅海鮮味,配上鹹菜、蕃茄、胡椒、芫荽一同熬煮,集所有食材嘅精華於一身。湯底有海產嘅鮮味、鹹菜帶層次嘅鹹味、蕃茄嘅酸甜味、胡椒嘅辛辣味同芫荽嘅清香味,真係好正!

💰$78
二十年老菜脯燉鮮豬肚 🐖
佢哋選用嘅豬肚非常新鮮,無任何羶味或異味,而且細細一盅居然有三至四塊又大又厚嘅豬肚,真係好抵食。二十年老菜脯係由蘿蔔經長時間天然發酵熟成,由於要儲存喺陶甕中反覆醃、壓、翻、曬,工序極為繁複,有黑金人蔘之稱。

呢款燉湯溫潤甘香、湯底清甜,不見一滴油。冬天飲後感到非常滋潤,而且仲有化痰止咳嘅功效,飲完真係好舒服。
  • 潮州魚丸肉碎煮汕頭白
  • 鹹菜花蛤湯
  • 方魚炒芥蘭
  • 潮州白粥
  • 潮式魚丸肉碎煮汕頭白
  • 二十年老菜甫燉鮮豬肚
2024-01-08 1720 瀏覽
陳儀興尚潮樓位於鰂魚涌英皇道,是陳儀興潮州飯店的高級線,主打精品潮州手工菜店內裝修古式雅致,利用薄紗屏風作為座位間隔,滲透着濃濃的中國風工夫茶餐前及餐後都會奉上一杯工夫茶,工夫茶無論由選茶到沖泡都是很講究工夫的,故名工夫茶,入口茶韻濃郁,甘香可口涼拌海蜇頭海蜇頭色澤黃亮,質感肥厚爽脆,入口酸爽Q彈招牌鵝三寶鵝三寶有潮汕獅頭鵝,肉質鬆軟豐腴,芳香入味,肥而不膩;鵝腸口感爽脆,略帶脂肪,香而不羶;鵝肝粉糯,入口即化,清香而不膩鹹菜花蛤湯花蛤肥美鮮嫩配以鹹菜熬煮的湯底,味道鮮香甜美二十年老菜脯燉鮮豬肚湯二十年老菜脯被譽為黑金人參,味道清香,湯頭清甜,色澤微紅配搭新鮮豬肚燉煮入味,軟腍無騷味滷水拼盤拼盤有齊腩肉、大腸、生腸、墨魚及元蹄,用鎮店的陳年滷水滷製,味道醇厚甘香潮式魚丸肉碎煮汕頭白潮式魚丸爽口彈牙,配搭肉碎及汕頭白菜熬煮而成的湯頭,味道鮮甜美味乾貝春菜煲春菜味道似芥菜,配搭大量乾貝絲及炸蒜子,味道鮮甜,回甘味醇

工夫茶

涼拌海蜇頭

海蜇頭色澤黃亮,質感肥厚爽脆,入口酸爽Q彈

鹹菜花蛤湯

花蛤肥美鮮嫩配以鹹菜熬煮的湯底,味道鮮香甜美

滷水拼盤

乾貝春菜煲

春菜味道似芥菜,配搭大量乾貝絲及炸蒜子,味道鮮甜,回甘味醇

2023-12-05
  • 滷水拼盤
2024-01-03 1319 瀏覽
陳儀興尚潮樓位於鰂魚涌英皇道鄰近港鐵太古站以及柏架山道電車站陳儀興飲食集團創辦人祖藉潮州主打傳統潮汕菜式功夫茶功茶茶屬於閩南地區文化同時粵東潮汕地區尤其盛行對於選料烘焙以及收藏沖泡方式極為講究涼拌海蜇頭海蜇頭質感柔滑爽脆涼拌酸甜醒胃同時清新輕盈招牌鵝三寶招牌鵝三寶選用潮汕獅頭鵝鵝肉肉質柔軟細嫩同時鵝肝口感順滑甘香配搭鵝腸脂肪肥瘦適中個人真心推薦滷水拼盤鎮店陳年滷水混合各種香料以及食材經過長時間燉滷以及沈澱味道馥郁醇厚;拼盤齊集大腸以及生腸配搭墨魚加埋腩肉同元蹄選擇困難症患者必點潮式魚丸肉碎煮汕頭白潮式魚丸口感紮實彈牙簡單配搭肉碎以及汕頭白已經足夠乾貝春菜煲春菜歸類萵苣屬葉莖相較芥菜幼長配搭大量乾貝可以突出蔬菜甘甜二十年老菜脯燉鮮豬肚湯老菜脯俗稱黑金採用蘿蔔經過廿年發酵熟成配搭新鮮豬肚燉湯味道溫潤甘醇鹹菜花蛤湯花蛤肉質飽碩肥滿配搭鹹菜可以襯托海產鮮甜

陳儀興飲食集團創辦人祖藉潮州主打傳統潮汕菜式

花蛤肉質飽碩肥滿配搭鹹菜可以襯托海產鮮甜
2023-12-05
  • 滷水拼盤
2天前 0 瀏覽
陳儀興尚潮樓 (鰂魚涌店)富貴自選套餐🩷潮州紅燒鮑翅加滷水拼盤 $488❤️魚露浸花甲 $198🧡肚肉苦瓜煲 $128💛梅汁鱔球 $298茶芥$30餐廳位於新建的1001 七樓,環境高檔、雅致舒服,跟好友吃食飯,一開始不知如何叫起,服務員好友善,介紹我們可以點富貴套餐再加小菜。潮州紅燒翅啖啖魚翅,配上煮得剛好的湯汁,令人回味! 魚露浸花甲又另一亮點,第一次食好驚艷,魚露及九層塔能帶出花甲鮮味,花甲清洗乾淨沒有沙,又煮得熟度剛剛好! 最後推介梅汁鱔球,鱔魚起骨,炸到好香,配酸酸甜甜醬汁好開胃🤤 這道手工菜不錯今晚一餐每道菜都不錯,我們再幫襯買鹹肉糭試試😂侍應周不時加茶及換碟,坐得都幾舒服,係價錢走中上路線,下次想帶屋企人再來吃。人均$600📌地址:鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖🔹港鐵太古站 B 出口, 步行約4分鐘#陳儀興尚潮樓 #陳儀興 #鰂魚涌美食 #打冷 #潮州菜 #香港必吃 #香港好去處 #香港旅游攻略 #食在香港 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港生活 #蠔餅
陳儀興尚潮樓 (鰂魚涌店)

富貴自選套餐

2024-06-04
  • 魚露浸花甲
  • 潮州翅
  • 炸鱔球
食潮州菜梗係要食老字號同埋正宗先好食!今次就去咗鰂魚涌嘅陳儀興尚潮樓,夠曬方便我哋呢啲住港島嘅人士😍😍位於英皇道嘅1001,環境好舒服,除咗約朋友,一家大細食飯都好適合㗎!我哋今次係為咗食潮州滷水同生醃而來的!🩷生醃螄蚶香港願意處理生醃螄蚶嘅餐廳本來就唔多,除咗要乾淨之外,仲要醃得好食同鮮味,血蚶可以講係最正,陳儀興一直吸引我嘅真係呢個,絕對值得因為呢個去食!❤️生醃瀨尿蝦生醃瀨尿蝦無咁麻煩,但唔係間間都會揀選靚嘅瀨尿蝦!佢哋嘅瀨尿蝦全部都有膏,增添鮮味,好滿足呀!🧡鵝三寶滷水係潮州菜嘅代表,除鵝肉鵝腸,最精華一定係鵝肝。以靚粉肝去處理,好多店舖都唔捨得,或者切到勁迷你,食完=無食!佢哋嘅粉肝入口勁滑,用靚粉肝先可以做到呢個效果💕另外鵝肉唔會太瘦或太肥,鵝腸都好爽口!滷水處理有啲會好咸,呢間個味道就啱啱好💞💛椒鹽九肚魚新鮮,上台忍唔住即刻想食!哎呀,爭啲熱到個咀添😅😅勁香勁脆,九肚魚絕對唔係減肥魚,好夠肉!💚胡椒咸菜豬肚湯呢個湯好香嘅胡椒味,但唔會偏辣,豬肚洗得好乾淨,而唔係淋曬,好有咬口!餐前餐後都會以潮州茶上台,呢樣絕對係潮州店家先會咁做,以表達歡迎及感謝!陳儀興尚潮樓鰂魚涌英皇道1

🩷生醃螄蚶

💚胡椒咸菜豬肚湯
胡椒咸菜豬肚湯

陳儀興尚潮樓
鰂魚涌英皇道1001號7樓1號
(港鐵太古站B出口步行約4分鐘)

#陳儀興尚潮樓 #老字號 #潮州菜 #正宗潮州菜 #潮州特色 #特色美食 #生醃 #美食推薦 #欣賞美食 #我愛美食 #香港美食 #香港美食推介
2024-06-11
生醃螄蚶
生醃瀨尿蝦
椒鹽九肚魚
胡椒咸菜豬肚湯
5天前 3 瀏覽
好耐冇食潮州菜搵到陳儀興尚潮樓食傳統潮州菜餐廳環境典雅舒適 有多款潮州菜式飯前飲功夫茶 品嚐下濃厚嘅茶香潮州菜必點✨鵝三寶 併盤有鵝肉、鵝肝、鵝腸鵝肉肉質嫩滑 又juicy鵝肝味道濃郁又軟滑柔嫩 充滿油香鵝腸冇肥膏 好爽口底下有滷水豆腐 好入味✨潮州鮮拆蟹棗 外皮炸得脆口 入便充滿鮮拆蟹肉啖啖都有蟹肉 推薦✨汕頭煎蠔烙 潮州菜必點蠔烙好大份 表面金黃香脆入面好大隻蠔 未試過食咁大隻蠔嘅蠔烙✨糯米釀雞翼 雞翼加入係糯米 釀入雞翼入面 雞翼香脆嘅外皮 包住香口嘅糯米 口感豐富 ✨欖菜肉碎炒飯 炒飯炒得夠乾身 加入大量欖菜肉碎好入味 好開胃最後叫咗兩碗甜品✨綠豆清心丸 好鐘意食呢個甜品 清甜得黎幾解膩 又清熱清心丸好煙韌 綠豆蓉有好多增加口感✨薑薯桂花湯圓 好多桂花同湯圓 味道清甜

好耐冇食潮州菜
搵到陳儀興尚潮樓食傳統潮州菜
餐廳環境典雅舒適 有多款潮州菜式

飯前飲功夫茶 品嚐下濃厚嘅茶香

潮州菜必點✨鵝三寶
併盤有鵝肉、鵝肝、鵝腸
鵝肉肉質嫩滑 又juicy

好鐘意食呢個甜品 清甜得黎幾解膩 又清熱
清心丸好煙韌 綠豆蓉有好多增加口感

✨薑薯桂花湯圓
好多桂花同湯圓 味道清甜
相當有人氣嘅潮州菜中菜館,果然係無令我失望😋🥢富貴自選套餐金牌紅燒翅足三兩$488/位啖啖都食到翅,仲用咗金華火腿同埋瑤柱提高鮮味,口感非常濃郁。🥢潮州滷水拼盤用上舖頭陳年滷水,混合各種香料,經過醃製嘅墨魚、花肉、鵝腎同埋豆腐,每樣都非常入味,好快就食晒成碟!🥢生醃瀨尿蝦 $288經過拆殼處理,即食啖啖肉,肉質結實爽口,配上好開胃嘅醃料,味道鮮美。🥢荔芋香酥鵝$168外脆內軟,香甜嘅荔芋配上鮮味嘅鵝肉,香氣撲鼻,好有潮州菜嘅特色。🥢清湯荷包鱔$118幾乎失傳的潮州手工菜,用鹹菜包住鱔件,配上湯燉出甘腴豐美既「荷包鱔」。
相當有人氣嘅潮州菜中菜館,果然係無令我失望😋

🥢富貴自選套餐
金牌紅燒翅
足三兩$488/位

🥢潮州滷水拼盤

🥢生醃瀨尿蝦 $288

🥢荔芋香酥鵝$168

🥢清湯荷包鱔$118
  • 清燉荷包鱔
“陳儀興”係香港幾十年嘅老字號,集團有牛什粉麵有茶餐廳,有傳統潮州打冷小菜飯店,飯店有幾間分店,今晚同朋友去咗鰂魚涌店食晚飯菜式選項由貼地嘅打冷小菜到高端嘅鮑參翅肚都有,豐儉由人;裝修雅致,店員態度親切,服務殷勤貼心,會主動換骨碟💪🏻飯前飯後會送上功夫茶揀餸時見到有精緻嘅功夫菜,手工繁複,製作需時,兩天前預訂先有,下次下次😎☝🏻一講潮州菜自然諗起滷水,叫碟拼盤,有墨魚、五花肉、鵝腎,豆腐,吸附飽滿老滷水精華,鹹香入味肚肉苦瓜煲即係苦瓜炆五花腩,苦瓜淡淡嘅甘味唔苦又夠淋,夏天食清熱解毒一流👍🏻潮州紅燒翅足三兩,斤两十足夠睇頭🔥魚翅舀起絲絲分明,味道同火候都唔錯,入口順滑,湯底味濃魚露浸花甲,魚露湯浸泡嘅花甲好鮮甜梅汁鱔球鱔肉爽口,加上酸酸梅汁好開胃!今晚菜式發揮好得!食到捧住個肚走,值得推介~
飯前飯後會送上功夫茶
潮州紅燒翅
魚露浸花甲,魚露湯浸泡嘅花甲好鮮甜
魚露浸花甲
梅汁鱔球鱔肉爽口,加上酸酸梅汁好開胃!
梅汁鱔球
今晚菜式發揮好得!食到捧住個肚走,值得推介~
潮州紅燒翅
魚露浸花甲
梅汁鱔球
由於男友屋企係潮州人,時不時會聽到佢講啊婆細個會煮好多唔同潮州菜佢食,所以我對潮州菜充滿住好奇,今日帶佢嚟回味兒時滋味。一坐低,店員會好細心咁上幾杯功夫茶,係傳統老茶葉,非常清香。清燉荷包鱔荷包鱔經過慢煮再用菜葉包裹住放入湯熬煮,鱔嘅肉質好軟嫩,外皮仲有啲煙韌。菜葉味道清新又唔會蓋過蟮嘅味道,湯嘅味道濃得嚟色澤頗清,真係名符其實嘅功夫菜。鍾意鮮味同飲湯嘅朋友記得要打電話預訂,否則就好似我哋咁撞彩仲有可以叫到,太感動。鵝三寶拼盤包括咗鵝肝、鵝肉、鵝腸,潮州菜最出名係滷水,我哋就緊係要試下呢度正宗嘅味道。鵝肉連皮切片口感軟滑,鵝味突出,滷水嘅調味亦唔會過咸。鵝肝十分考功夫,一般容易處理得過老,不過呢度嘅師傅手法純熟,肝應該用了慢煮方式煮過,口感非常滑嫩,正!鵝腸處理得十分乾淨,冇任何多餘嘅脂肪殘留,既清爽又入味👍禾香鴿呢道菜十分特別,喺乳鴿入面釀咗啲已經炒香咗嘅糯米飯入去,再經酥炸,炸嘅火候啱啱好,乳鴿皮超級脆,但糯米飯又唔會吸哂啲油,整道菜都處理得好balance 。梅汁炆豬手豬手用咗燜煮嘅方式煨得非常軟綿綿,加上梅子汁煮到好入味,酸甜味道突出,好啱下飯。份量亦十分多,好啱大班人shar

清燉荷包鱔

禾香鴿

梅汁炆豬手
豬手用咗燜煮嘅方式煨得非常軟綿綿,加上梅子汁煮到好入味,酸甜味道突出,好啱下飯。份量亦十分多,好啱大班人share。

汕頭煎蠔烙
肥美嘅蠔非常鮮甜,用咗麵糊包裹煎到十分酥脆。點上特調嘅汁醬一齊食好夾,啖啖都食到大量蠔肉,越食越過癮,都係份量十足,每人食左三大塊,夠哂滿足!

糖醋煎麵
食潮州菜點少得呢道傳統主食,兩面黃可以點砂糖同紅醋食,多層口感,煎麵餅亦唔會太油,師傅製作得啱啱好,手法正宗。

老藥桔
味道十分濃,夠哂陳年味道,可以清清油膩感同清熱氣,推介俾大家👍
2024-06-03
  • 禾香鴿
  • 梅汁豬手
  • 老藥桔
  • 糖醋煎麵
  • 清燉荷包鱔
  • 汕頭煎蠔烙
2024-06-07 31 瀏覽
近排天氣濕熱最岩就係食我最鐘意嘅潮州菜放工近近地又去左係新蒲崗開業六十年老字號嘅陳儀興尚潮樓鰂魚涌分店,食餐高質美味潮州菜餐廳環境走中國古典風格,坐位寬闊,卡位位置用上有刺繡圖案薄紗屏風作分隔,充滿文藝氣息菜式除左必食打冷、傳統潮洲菜式及其他中式小菜外,仲有足料燉湯不可不試食物方面:功夫茶 : 用鐵觀音做功夫茶,茶底濃潤結實,濃厚茶香,為一餐高質潮州菜作開始及完美既總結鵝三寶 : 併盤包括鵝肉、鵝肝、鵝腸,鵝肉選用潮州獅頭肉質嫩滑,充滿肉汁,鵝肝厚身又柔嫩,油香豐富入口即溶,鵝腸去曬肥膏,爽口彈牙,再加埋墊底入曬鹵水味既滷水豆腐,非常豐富汕頭煎蠔烙 : 食潮州菜最鐘意食蠔烙,蠔烙上枱熱辣辣香氣十足,金黃脆口唔油膩,充滿鴨蛋味,蠔肉大隻肥美,蘸少少魚露帶出鮮味潮州鮮拆蟹棗 : 賣相精緻,炸得外脆脆口,入便係滿滿嘅鮮拆蟹肉,啖啖鮮味有嚼頭糯米釀雞翼 : 雞翼炸得皮脆肉香,加入糯米及其他配料釀入雞翼,味道齒頰留香欖菜肉碎炒飯 : 炒飯炒得粒粒分明,加入欖菜肉碎及少許調味去炒,夠曬鑊氣又入味薑薯桂花湯圓 : 姜薯削成薄片,放入桂花及湯圓粒,食起來清香爽滑,有淡淡嘅桂花味綠豆清心丸 : 滿滿的綠
近排天氣濕熱最岩就係食我最鐘意嘅潮州菜

食物方面:

綠豆清心丸 : 滿滿的綠豆蓉、清心丸煙煙韌韌,清熱利濕的潮汕特色甜品
2024-06-06
2024-06-06 0 瀏覽
由於屋企係潮州人嘅關係,所以由細到大都食開潮州菜,間唔中都會去香港嘅潮州餐廳嗰度食飯,今日去咗呢間陳儀興,應該屋企人都會鍾意清燉荷包鱔慢火熬煮荷包鱔,使鱔肉烹煮至軟滑鮮嫩,保留了鱔魚原有的娟秀香氣。同時間食到荷葉嘅香味,今次幾好彩,原本應該要打電話過嚟預訂,但係我哋冇預訂都食到💪鵝三寶鵝肝,鵝肉,鵝腸,潮州最出名係乜嘢?係滷水,呢度嘅滷水不得了,鵝肉充分吸收了各種香料的精髓,口感軟嫩香滑,甚具鵝肉的鮮美滋味。鵝肝係最厚功夫嘅一道菜,非常容易老,但喺呢度浸嘅過程浸得幾好,非常順滑!禾香鴿其實嚟呢度之前我都唔知會有呢道菜,喺特別嘅Menu上面,就係乳鴿釀咗啲糯米飯入去,跟住再攞去酥炸,炸嘅火候非常好,飯都唔會吸晒啲油🥹梅汁炆豬手以悶燜的烹調方式煨至軟爛入味,肉質柔滑鮮美,餘韻悠長。梅子的酸甜滋味與豬手的肉質完美融合,口感豐富層次汕頭煎蠔烙肥美鮮活的蠔,以麵糊浸泡後下鍋煎制至金黃酥脆。蠔肉清甜多汁,與外層酥脆的麵衣形成強烈反差,口感獨特而豐富。糖醋煎麵潮州菜必點,簡單兩面黃,點糖同埋醋嚟食,簡單嘅美味❤️

清燉荷包鱔

禾香鴿

梅汁炆豬手

汕頭煎蠔烙

糖醋煎麵

潮州菜必點,簡單兩面黃,點糖同埋醋嚟食,簡單嘅美味❤️
2024-06-06 0 瀏覽
好耐都冇食過潮州菜啦,今日就決定嚟呢間位於鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖噶陳儀興尚潮樓 (英皇道),環境優美舒服,入面中式設計,好有意境侍應嘅態度好好,好熱情,好有禮貌。姐姐好似氹緊小朋友咁樣坐低先來咗功夫茶,清一清個味蕾先,之後就落單點菜。鵝腸,脂肪肥瘦適中,鹵得夠入味,但又唔會好咸,仲保留咗鵝腸嘅香味,底下嘅鹵豆腐夠嫩滑。鵝片,馳名鹵水鵝,肥瘦適中,鵝肉入味,食得出肉質唔差。荔芋香酥鵝,上層超級鬆脆,中間芋泥香濃,底下嘅鵝肉蓉,一面煎香,上中下層配合,口感好豐富。潮式胡椒鹹菜浸台生蠔,估唔到份量咁多,台山號超級大隻,配埋胡椒鹹菜超級鮮甜,惹味。呢個真係值得食。肚肉苦瓜煲,肚肉肥瘦適中,苦瓜處理得一D都唔苦,只有回甘,花菇都好厚身,吸埋個湯汁好鮮。欖菜肉碎炒飯,個飯一上枱,就聞到好香嘅米飯香,令人垂涎,呢個飯真係炒得好出色,唔會太乾,同好有鑊氣。清心丸綠豆湯,潮汕特色甜品,好鍾意佢唔係太甜。飯後再嚟多一份功夫茶,清一清口腔嘅油脂,茶香回甘,順滑。今日呢一餐真係食得舒服,位置坐得舒服,服務態度真係值得一讚。又係一個舒心嘅晚餐。

侍應嘅態度好好,好熱情,好有禮貌。姐姐好似氹緊小朋友咁樣

坐低先來咗功夫茶,清一清個味蕾先,
功夫茶

之後就落單點菜。

鵝片

鵝片,馳名鹵水鵝,肥瘦適中,鵝肉入味,食得出肉質唔差。

清心丸綠豆湯

清心丸綠豆湯,潮汕特色甜品,好鍾意佢唔係太甜。
功夫茶

飯後再嚟多一份功夫茶,清一清口腔嘅油脂,茶香回甘,順滑。
2024-05-21
功夫茶
我真係好鍾意食陳儀興🤭每一間都非常好食😋今次食呢間潮州菜都非常正👍🏻店員非常有禮☺️富貴自選套餐 A+B金牌紅燒翅$488A揀左呢個足三兩紅燒翅🤩食落去啖啖都係翅🤤每一啖都好滿足😌味道非常出色👍🏻潮州蠔仔烙B揀左潮州最出名嘅蠔仔烙,炸到金黃色非常香脆,蠔仔又多又大又肥🤭好好味😋金不換花竹蝦$138花竹蝦非常彈牙,配埋金不換煮,味道好特別,好喜歡😍滷水鵝三寶 $298呢個滷水鵝三寶非常出色👍🏻食過咁多潮州菜呢一間係最喜歡,滷水鵝三寶鵝肉、鵝肝同鵝腸,三款都整得好好味😋尤其係鵝肝幼滑滑鵝肉肉質嫩滑🤤蠔仔方魚肉碎粥 $75肥嘟嘟又大大粒既蠔仔,真係好正😋佢呢個蠔仔粥真係好好味又多料又好食😋生醃螄蚶 $138螄蚶生醃鮮嫩質感,非常鮮美🤤反沙芋頭 $108經典潮州菜,超好味嘅反沙芋頭😋將外層的糖漿變成白霜,非常講究技巧,陳儀興真係好出色👍🏻可以整得咁好味🤤

富貴自選套餐 A+B
金牌紅燒翅$488

潮州蠔仔烙

金不換花竹蝦$138
花竹蝦非常彈牙,配埋金不換煮,味道好特別,好喜歡😍

滷水鵝三寶 $298

蠔仔方魚肉碎粥 $75

生醃螄蚶 $138
螄蚶生醃鮮嫩質感,非常鮮美🤤

反沙芋頭 $108