2024-03-12 21 瀏覽
這間位於鰂魚涌的【陳儀興尚潮樓】,主打地道的潮州菜,有多款手工菜式,甚有特色。涼拌雲耳雲耳麻辣爽脆,十分開胃。招牌鵝三寶鵝件肥美,肉質嫩腍,滷得入味亦不會過咸;鵝腸爽脆;鵝肝最好味,入口溶化,甘香又滑。潮式魚丸肉碎煮汕頭白魚丸十分彈牙,加了些方魚及肉碎煮的汕頭白,完全無渣,而且湯底鮮甜。二十年老菜脯燉鮮豬肚湯老菜脯甘香潤喉,豬肚爽脆,整個湯清且甜。反沙芋頭芋頭沾滿了香脆的沙糖,十分香甜,芋頭則較爽口。最後店員會送上潮州功夫茶作結。

涼拌雲耳
雲耳麻辣爽脆,十分開胃。

潮式魚丸肉碎煮汕頭白

二十年老菜脯燉鮮豬肚湯
老菜脯甘香潤喉,豬肚爽脆,整個湯清且甜。

反沙芋頭
芋頭沾滿了香脆的沙糖,十分香甜,芋頭則較爽口。

最後店員會送上潮州功夫茶作結。
2024-03-12 37 瀏覽
功夫茶:餐前個茶味道很淡,我過往飲過的功夫茶有生津開胃的作用,呢度個茶就冇特別生津,而且唔熱。我哋兩個人佢上咗四杯,有少少奇怪。餐後個茶就好飲好多,好香,有茶味,而且熱。小食:原本係俾咗花生,我換咗做鹹菜。鹹菜好好食,爽口新鮮,唔會太鹹,味道啱啱好。滷水鵝片(例牌):一般,食落比較鞋口,鵝太瘦,食唔到油香味。個滷水有少少奇怪,就咁食又唔夠味,一點咗汁又太鹹,而且唔夠香。西灣河嗰間滷水鵝好食好多。墊底有啲豆腐,豆味濃郁,幾好食。鹹菜花蛤湯:淡淡地胡椒味,仲有啲蕃茄,味道偏清新。花甲好新鮮,鮮甜。但係個蕃茄有陣怪味,唔知係咪備料嗰陣黐咗其他嘢,有陣油耗味。水瓜烙:煎得夠時間,好香煎蛋的香味,但係水瓜切片就唔突顯到水瓜烙應有嘅外脆內軟口感。呢味餸如果做得好,係難整過蠔烙,所以先會標價更貴。但係呢度唔值呢個價,建議叫番蠔烙。胡椒鹹菜豬肚湯:好濃嘅胡椒味,夠晒香,豬肚好乾淨,冇壓味,食落有咬口,好食。鹹菜味都好夠。推薦!不過我哋叫兩個湯,佢前後隔咗成半個鐘先嚟,仲要係我哋追先有,懷疑漏單。禾香鴿:冇諗過竟然有功夫菜,而且仲唔使提前預訂。佢係原隻鴿起咗骨架,然後釀糯米料。糯米本身炒咗味,好似糯米卷

禾香鴿:冇諗過竟然有功夫菜,而且仲唔使提前預訂。佢係原隻鴿起咗骨架,然後釀糯米料。糯米本身炒咗味,好似糯米卷嗰陣味。上菜嘅時候已經分好咗兩邊,由於起咗骨,食嘅時候都好方便。鴿肉生熟度啱啱好,食落好嫩,仲有汁,連埋啲糯米飯食真係好香甜。呢個值五星,超級推薦。不過,由於鴿身嘅肉係有少少厚薄的分別,一人食半邊會好好食,但如果四個人每人食四份一咁樣,可能食到偏瘦嗰舊就會唔夠油份冇咁好食。所以我建議係按一人半隻咁叫會好啲。

整體餐點味道唔錯,座位同裝修都幾舒服,只係價錢偏貴。下次會想試吓其他功夫菜式。
2024-03-08 26 瀏覽
我地好鐘意食潮州菜 ,餐廳!今日約曬成班朋友黎到人氣潮式打冷店「陳儀興飯店」,以傳統潮汕菜為主打,改良後迎合香港人的口味!鹹菜胡椒浸台山蠔台山出產的新鮮蠔,搭配鹹菜和胡椒,味道鮮美!潮州魚丸肉碎煮汕頭白潮州魚丸搭配肉碎,煮成清爽的湯品!頭抽鷹䱽以鷹䱽為主料的美味料理!香酥炸竽泥帶子帶子經過炸製,搭配香酥的竽泥,口感豐富!鹹菜花甲湯鹹菜和花甲的組合,湯頭鮮美!20年鹹菜胡椒豬肚湯使用陳年鹹菜和胡椒,搭配豬肚,味道濃郁!如果您地想品嚐正宗的潮州菜,陳儀興尚潮樓絕對值得一試!

鹹菜胡椒浸台山蠔
台山出產的新鮮蠔,搭配鹹菜和胡椒,味道鮮美!

潮州魚丸肉碎煮汕頭白
潮州魚丸搭配肉碎,煮成清爽的湯品!

頭抽鷹䱽
以鷹䱽為主料的美味料理!

香酥炸竽泥帶子
帶子經過炸製,搭配香酥的竽泥,口感豐富!

鹹菜花甲湯
鹹菜和花甲的組合,湯頭鮮美!

20年鹹菜胡椒豬肚湯
使用陳年鹹菜和胡椒,搭配豬肚,味道濃郁!

如果您地想品嚐正宗的潮州菜,陳儀興尚潮樓絕對值得一試!
食潮州打冷,點會唔諗起陳儀興⭐️老字號招牌,專做潮洲菜,今次食鰂魚涌既陳儀興尚潮樓,酒樓雅致裝潢,傳統潮州菜式任選,由魚飯、手工菜等都有🥹有料,飲返杯#功夫茶,安溪鐵觀音,回甘味濃,潮州特色👍🏻涼菜先上,#涼拌海蜇頭,由於係頭所以切片,口感一流😎調味特別,好惹味,愈食愈想食😆即刻黎個重點滷水🥇招牌鵝三寶,三寶分別係鵝肝、鵝肉、鵝腸,份量好多,鵝肝個樣好吸引,口感一流,加潮州辣椒油食超爽,超高質潮州鵝肝👍🏻 鵝肉好入味,啲滷水汁咸淡適中,幾香,鵝肉好入味,鵝腸好肥美,加潮州辣椒油加醋食風味十足,仲可以送潮州粥🤤胡椒鹹菜鮮豬肚湯,上枱好香胡椒味,燉湯咁樣,好清但都好濃味,鹹菜真係主打😮‍💨個咸味好有層次,好味,仲令個豬肚都好好味😋肚肉苦瓜煲,好大煲,真係用苦既苦瓜,但配左豆豉同調味之後完全唔苦仲好夾好有特色😯肚肉唔肥,都幾唔錯,送下啤酒都好正!🍺整體黎講高質、高檔、高享受😎好吸引既「三高」😽仲有好多唔同既潮菜同手工菜,鍾意食潮州野既一定要試下!🙌🏻🙌🏻

鵝肝
鵝肉
鵝腸

鵝肝
鵝肉
鵝腸
2024-03-05 40 瀏覽
今日同朋友去咗鰂魚涌英皇道嘅陳儀興尚潮樓食潮州打冷菜,酒樓入面有一個好大嘅魚缸,入面有唔同嘅時令海鮮,餐廳座位闊落,一入座就有茶水招待同埋鹹酸菜做前菜,我哋就嗌咗潮州人最鍾意嘅鐵觀音。我哋嗌咗涼拌海蜇頭、鵝三寶、胡椒鹹菜鮮豬肚湯、清燉荷包鱔、一個白飯同一個潮州粥。涼拌海蜇頭有濃濃嘅麻油香味,海蜇頭爽脆有咬口,係一個幾開胃嘅前菜。鵝三寶有鵝肉、鵝腸同鵝肝,陳儀興用咗潮汕頂級嘅獅頭鵝,鵝肉肉質細嫩鮮甜,加上用咗多種香料熬製而成嘅滷水汁去煮,特別帶出鵝肉嘅鮮味;鵝腸咬落去非常爽口,清潔得好乾淨,食落好安心;鵝肝味道濃郁,充滿獅頭鵝嘅精華。胡椒鹹菜鮮豬肚湯嘅胡椒味好出,飲完有種好補嘅感覺。當中最特別係清燉荷包鱔呢一個手工菜,賣相非常精緻,用一片好大嘅鹹菜包住一嚿白鱔,再用一條好幼嘅菜打結變成一個好似荷包嘅外型,鱔肉鮮甜肥美但又唔多骨,好有驚喜!最後,餐廳附送功夫茶俾客人食完飯後飲,濃郁嘅功夫茶飲落去會回甘,為呢一餐潮州菜畫上完美嘅句號。📍鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

📍鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖
鵝三寶
清燉荷包鱔
胡椒鹹菜豬肚湯
2024-03-05 25 瀏覽
之前食過陳儀興飯店,今次第一次食尚潮樓,餐廳環境唔錯。感覺更多手工菜,同好多正宗潮州菜,menu上有啲連名我都睇唔明,相信潮州人一定好有親切感。餐前餐後都會有杯功夫茶,茶濃味甘☕️涼拌海蜇頭 ($88)海蜇頭質地脆嫩,口感爽滑,調配既醬汁好香麻油味,作為前菜不錯。風沙安格斯牛柳粒 ($268)首先都幾多牛柳粒,每粒牛柳粒都炙燒每邊焦香,但依然保持住肉質柔軟既口感。除咗牛柳粒,仲有黃椒同四季豆,而牛肉既汁香令到啲伴碟都好惹味。方魚炒芥蘭 ($118)方魚本身帶點鹹香,令到成個芥蘭更加出色,就好似臘腸飯上面既臘腸油令到個飯更香咁。睇相都見到芥蘭綠油油,係用上細嫩既芥蘭,都幾嫩。胡椒鹹菜豬肚湯 ($78/盅)以前有飲冇鹹菜既版本,本身仲諗會唔會偏鹹呢,完全唔會,而且重胡椒得黎又唔算辣,豬肚都有幾件,幾足料,幾好飲,飲完個人仲暖啲添。

涼拌海蜇頭 ($88)

風沙安格斯牛柳粒 ($268)

方魚炒芥蘭 ($118)

胡椒鹹菜豬肚湯 ($78/盅)
我媽生日就很想吃潮州菜🤔所以就找了這家老字號的店~這家新開的坐得比較舒服一點~我每次看到有就會必點魚露浸花甲😬這家味道比較淡一點~也點了梅汁鱔球~這個酸度我還算可以接受 但有點重鹹😝羊腩煲也不過不失~鵝三寶也很入味~最後還點了個潮州炒魚麵~麵是不錯的😋但因為我不喜歡芽菜 對我來說芽菜味蠻濃的 所以我就覺得這個還好😬

• 招牌鵝三寶
  • 魚露浸花甲
2024-02-28 32 瀏覽
朋友話想食潮州菜,我就提議去之前我去過既鰂魚涌陳儀興尚潮樓食。鍾意尚潮樓嘅環境寫意舒適,適合傾偈,而且嘢食係上品。去到侍應即刻上咗壺茶,鹹酸菜同埋功夫茶俾我哋。我哋跟住點咗以下嘅嘢食。涼拌海蜇頭:海蜇頭厚肉。唔會煮得過熟而靭。佢係滑得黎好Q彈嘅口感。海蜇頭配上麻油,芝麻粒及醬油,味道惹味開胃。招牌鵝三寶:食潮州嘢食滷水菜式係必須嘅。呢個三寶包括鵝肉,鵝肝,鵝腸同豆腐。鵝肝依然係我最欣賞嘅,做到好滑嘅效果。鵝腸亦都清洗得好乾淨。鵝肉彈牙。豆腐好重豆味。呢四款食品都吸收咗香料同滷水嘅味道,齒甲留香。清燉荷包鱔:第一次食呢款手工菜。用鹹菜包住鱔,菜譜同埋金華火腿一齊燉。好特別。鹹菜花甲湯:蕃茄鹹菜加上新鮮嘅花甲。鹹鹹酸酸中帶着花甲嘅鮮味。

2024-02-27 32 瀏覽
👈🏻陳儀興尚潮樓#japjapjap_鰂魚涌#japjapjap_潮州菜鵝三寶 $298鵝三寶有鵝肝鵝肉同鵝腸🤩滷得好入味 點埋醋有錦上添花嘅效果鵝肉肥瘦適中最鍾意鵝肝 入口即融鵝腸即使唔算好肥 油香感都好重 爽口彈牙底下仲有啲豆腐添魚丸肉碎煮汕頭白 $228魚丸勁彈牙 口感十足🤤仲要有濃濃嘅魚香味湯底呈奶白色 飲落好鮮甜汕頭白吸晒湯底嘅精華仲有肉碎同方魚 用黎送飯勁夾吖二十年菜甫燉豬肚 $78見到二十年就知要試試佢😙果然夠火喉呀 飲完覺得滋補又暖笠笠豬肚燉到好淋菜甫令胡椒豬肚湯帶多份清甜涼拌海蜇頭 $88海蜇頭大大片😍口感非常爽脆麻油味香濃再有少少酸辣味作為前菜真係一流好開胃吖Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟💫📌回頭度:🌟🌟🌟🌟💫📌環境:🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟餐廳名:陳儀興尚潮樓地點:鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖⏰:Mon-Sun 11:00-22:30#foodiejapjapjap #hkfoodie #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #hongkong #chill #hklifestyle #globaleats #foodie
👈🏻陳儀興尚潮樓

📌服務:🌟🌟🌟🌟

餐廳名:陳儀興尚潮樓
地點:鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖
⏰:Mon-Sun 11:00-22:30
#foodiejapjapjap #hkfoodie #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #hongkong #chill #hklifestyle #globaleats #foodiesinternationalchat #香港美食 #香港美食日記 #香港好去處 #相機食先 #foodiegram #食好西#hkrestaurant #一路食一路post #鰂魚涌美食 #鰂魚涌好去處 #太古美食 #太古好去處 #潮州菜 #打冷 #陳儀興
2024-02-23 26 瀏覽
以前細個成日陪屋企人食潮州菜,大個咗又想搵返呢啲傳統味道回味吓。見到有唔少人推薦呢間“陳儀興”,一於試試佢😆。⠀第一道亦係最令我impression嘅,就係“魚露浸花甲”(凍食),花甲冇沙,魚露醬汁鹹甜適中,帶出咗花甲本身有嘅鮮甜味😋,仲有少量鹹菜同麻油點綴香氣,好想encore嗌多碟😆!第二道菜係“鵝片雙拼五花肉”,鵝片就點都要嗌嘅,五花肉只係求其揀,不過五花肉脂肪唔算厚,食落亦唔肥膩,鵝片唔韌好索汁,送飯一流👍🏻。第三道菜係“油泡南澳島椒鹽鮮魷”,魷魚唔韌,炸粉唔算厚,不過不失冇乜特別。最後嗌咗個“胡椒鹹菜鮮豬肚湯”,當時好想飲啲特別暖胃嘅湯,胡椒豬肚一定夠暖胃所以就嗌咗冇諗咁多🤣,胡椒味唔算重,豬肚乾淨冇怪味,對於我呢啲本身好怕強烈胡椒味嘅人,可以講話係十分comfort嘅胡椒味🤣,當中嘅鹹菜同湯一齊咀嚼好好味,亦係可以encore嘅湯✨。⠀雖然餐廳定價唔平,但手巧潮州功夫菜唔係度度好食,偶爾懷舊吓都無妨👍🏻。

• 魚露浸花甲
  • 胡椒鹹菜鮮豬肚湯
  • 滷水鵝片
2024-02-23 35 瀏覽
新年食左太多濃味野,係環清清腸胃,今日一於食清啲嗑!原拌雲耳 $68呢個雲耳超級好食!除咗有辣味之外仲有少少甜!作為前菜非常開胃。欖菜肉鬆生菜包 $158健康又簡單嘅菜式,欖菜豬肉碎炒得好入味,再配上松子味道更佳,可以包附送生菜一齊食,我就用佢送飯,真係一流!記得再趁熱食呀!方魚炒芥蘭 $118方魚係潮州人對大地魚的稱呼,作為天然的味精,可以把一個平平無奇的菜式增添美味,芥蘭味道更濃郁。護國菜 $68係一道功夫菜,用番薯葉同和高湯等材料調煮出嘅湯,口感好特別。絲苗白飯 15$ 潮州白粥 $15而茶錢2人$30,叫左鐵觀音。
新年食左太多濃味野,係環清清腸胃,今日一於食清啲嗑!

原拌雲耳 $68

欖菜肉鬆生菜包 $158

方魚炒芥蘭 $118

護國菜 $68

絲苗白飯 15$ 潮州白粥 $15
而茶錢2人$30,叫左鐵觀音。

2024-02-18 34 瀏覽
好食潮州菜🍲魚露浸花甲,味道唔會太濃,鮮味足,花甲肉厚,唯一食到沙,沙量時多時少,睇怕係睇彩數了。🥠脆炸豆腐配韭菜汁, 皮脆得黎唔會炸到豆腐乾曬水,豆腐豆味濃,配埋韭菜汁係異常配合, 韭菜汁唔係純韭菜味,係有種食生蝦嘅辣醬味。🥓 鹵水鵝片連鹵水豆腐, 鹵水鵝片夠薄, 豆腐算係比較實淨嘅鹵水豆腐質地,仲有少少爽口,做到入味嘅鹵水風味,好欣賞。🍲冬菇菜膽煲,菜底出現苦味,冬菇唔係特別香,湯底清,可惜比菜膽苦味掩蓋咗。🐥 糯米香酥雞,呢味菜算係最震撼我嘅手工菜, 成隻雞用咗一層粉覆蓋住,讓咗糯米飯入去,而雞嘅雞肉並唔包含係呢一隻糯米雞入面,係輕輕食到大腿附近嘅雞髀肉,糯米飯吸收咗雞肉嘅香味亦都食到雞皮嘅油香的確唔錯, 糯米飯本身比軟綿, 愛好食軟飯嘅我會愛不釋手,可惜炸粉太厚, 兩隻雞翼位簡直係厚粉到食唔到 雞肉。☕️ 最後嘅功夫茶係非常濃味嘅鐵觀音,唔係人人受到 ,佢濃味之餘after taste有種苦澀味,本身飲開龍茶嘅我非常喜歡。推介指數: 4/5人均消費: $250
好食潮州菜

推介指數: 4/5
人均消費: $250
2024-02-17
2024-02-08 47 瀏覽
《陳儀興尚潮樓》款式多樣化的手工潮州菜。涼拌海蜇頭 ($88) - 海蜇頭爽脆可口,加上蔥薑麻油的調料,非常開胃。。涼拌雲耳 (贈送) - 只要係指定平台評分就會贈送一份小食,當天是涼拌雲耳,配上蒜頭、醋和辣椒,十分惹味。。招牌鵝三寶 ($298) - 必點的招牌鵝三寶 ,鵝肉嫩滑又滿滿鵝油香,鵝腸爽口彈牙,鵝肝嫩滑又入味,加上豆香味濃的豆腐,真係無得頂。。清燉荷包鱔 ($118) - 這道是潮州手工菜,用上鹹酸菜葉包着白膳和火腿來燉煮,白膳皮厚夠肥美,肉質燉到完全軟化,口感綿滿,燉煮過後的湯頭清甜甘香。。二十年老菜脯燉鮮豬肚 ($78) - 豬肚燉得非常嫩,燉湯非常鮮甜,二十年的老菜脯一點也不鹹,而且有種獨特的香味。
《陳儀興尚潮樓》
款式多樣化的手工潮州菜

2024-02-07 38 瀏覽
陳儀興尚潮樓是一家以潮州菜為主的餐廳給人留下深刻印象的是他們在餐前和餐後供應的功夫茶由選茶到沖泡都好講究茶葉既選用這表明餐廳對細節和傳統文化的重視。涼拌海蜇頭海蜇頭口感爽脆配上醬料的酸甜味道非常開胃少少涼拌令我既胃口打開左係一個好好的開胃菜招牌鵝三寶包括獅頭鵝、鵝腸和鵝肝這些鵝肉制品都非常鮮嫩而我就最鐘意佢既鵝腸 十分爽脆 又冇咩肥膏鵝肝特別是口感滑嫩 帶有豐富的鵝肝風味潮式魚丸肉碎煮汕頭白湯底清澈透明魚丸和肉碎非常彈牙湯的味道鮮美 帶有魚的鮮甜和肉的鮮香特顯到佢既精湛烹調技巧二十年老菜脯燉鮮豬肚湯豬肚非常軟嫩 與老菜脯的香氣完美融合湯的滋味濃郁鮮美的豬肚湯底充滿了層次感 好好飲飲完令你既身體暖左好多 好好食呀明火白粥白粥煮得恰到好處 口感綿滑可以作為一道清淡的配菜也可以搭配其他菜餚一同享用有時候清清地都幾好呀陳儀興尚潮樓 (英皇道)鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖

陳儀興尚潮樓是一家以潮州菜為主的餐廳
給人留下深刻印象的是他們在餐前和餐後供應的功夫茶

由選茶到沖泡都好講究茶葉既選用
這表明餐廳對細節和傳統文化的重視。

海蜇頭口感爽脆
配上醬料的酸甜味道非常開胃
少少涼拌令我既胃口打開左

係一個好好的開胃菜

招牌鵝三寶

包括獅頭鵝、鵝腸和鵝肝
這些鵝肉制品都非常鮮嫩

白粥煮得恰到好處 口感綿滑
可以作為一道清淡的配菜
也可以搭配其他菜餚一同享用
有時候清清地都幾好呀

陳儀興尚潮樓 (英皇道)
鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖
👦🏻:真的懷疑自己上輩子是個潮汕人😭前前後後已經來了他們家三次😋之前沒有吃過潮汕菜,但是自從第一次在他家吃過之後完全就一整個愛上了😌每次來都會被他們家精緻的出品和細致的服務驚艷到,推薦所有喜歡潮汕菜和還沒有嘗試過潮汕菜的小夥伴前來一試🤩·🌟涼拌海蜇頭芝麻油,香菜帶著一些特製的滷汁,拌著個頭飽滿,爽脆肥美的海蜇頭真的太開胃了😚吃到第一個菜已經在催服務生阿姨上大米飯了🍚😊·🌟風沙安格斯牛肉粒腰果、牛肉粒、蒜粒、熱辣的鍋氣融合在一起真的是一道非常有市井氣息的大排檔菜餚🔥牛肉粒很明顯是脂肪含量很豐富的牛排切出來的,大大粒,而且每塊牛肉裡面汁水豐盈,典型的急火爆炒功夫菜🥋·🌟清燉荷包鱔🌽 在 menu 上看到的手工菜,於是就想嚐嚐鮮😍上來的是一個例湯碗,裡面是荷葉捆著的一個小包裹,湯底應該是豬肚熬製的,但是又散發出陣陣清甜的香味😌咬開後,鱔魚肥美,魚皮的膠質讓每一口都十分濃郁醇厚😇·🌟鹹菜花蛤湯美美地配上大米飯🍚吃完了正餐後🤭一份花蛤湯就端了上來🤗花蛤個頭都挺大的,真的感嘆小小幾顆花蛤居然能散發出這麼豐富的鮮甜味😊·人均:$300 up·評分🪄 (滿分5🍑)味道:🍑🍑🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑🍑性價比:

🌟涼拌海蜇頭

🌟風沙安格斯牛肉粒

🌟清燉荷包鱔🌽

🌟鹹菜花蛤湯

人均:$300 up
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑