2006-02-18
眾人在開年局當中, 忽然發起來個阿鴻小吃團,結果一言既出,接近原班人馬,劈完鵝肝,再劈鴨舌.天亡我也.不必多講,阿鴻本身已經在之前已去過兩次,今次去,更多人,吃得更多,除左眾鴨舌,蔡瀾撈麵,還有其他.人多一點,吃多一點,這是必然,尤其我班眾餓狼劉伶,單睇個陣式,將會吃得翻天覆地.全夜菜式由惡男兄代辦,未坐暖例牌奉上老火例湯來定一定神,赤小豆沙葛黎講,對我呢個酒鬼黎講,妙不可言.打後眾鹵水菜式,不必多講,雖然阿鴻隻鹵水經驗比較淺,唔係有六七十年的vintage味道,不過一樣非常甘香,係質感無咁豐厚圓潤,菜式眾多,實在不能一一介紹,精選講幾味吧:醉香珍肝,充滿酒香的雞肝,非常甘香,初二鵝肝,初七鴨肝,呢一日就雞肝,咁樣下去,小弟個肝,一定變成黃沙肝.芥末腳筋,很爽脆,如果你受得起芥末的刺激,一定愛得死去活來,受不起就痛得死去活來,完全沒有灰色地帶比你優柔寡斷.送酒佳品,當然係鴨舌,有骨無骨,仲有鴨下巴,麻辣味道唔霸道,還覺得有點"親民",丁點刺激味道在味蕾上打轉再打轉,然後陰魂不散般殘留著,呢下先係最高境界.墨魚餅,依舊香口彈牙,蘿蔔黎講,阿鴻比起很多坊間車仔麵,更加高上一個層次,鮮甜無渣
墨魚餅,依舊香口彈牙,蘿蔔黎講,阿鴻比起很多坊間車仔麵,更加高上一個層次,鮮甜無渣,其他鵝掌鵝片醉鴿,不講了,留待其他食友交待吧.
之前New Orlean災場,小弟無緣目睹,但此夜的情況,也相去不遠,幾個人,活生生上演一幕"喋血街頭".到最後,屍橫偏野,死傷無數,殘存者,也奄奄一息,繼續賣醉去...