阿木台灣麵係荔枝角開咗分店啦!! 之前食過旺角分店,印象中唔錯,今次一於試吓荔枝角店先~平日黎到都有唔少人,都幾受歡迎!鹽酥雞配蔥油撈麵即叫即炸既鹽酥雞熱辣辣上枱,氣味香濃、口感極之酥脆,係台灣夜市人氣小食~食落外皮香脆、內裡雞肉鮮嫩多汁,實在令人回味無窮!蔥油撈麵焦香彈牙,麵條滑身易入口,加入蔥油香而不膩,鹹香夠滋味!鹽酥雞扒肉燥飯同樣炸得好香口既鹽酥雞扒外脆內juicy,配以經典台式肉燥飯,鹹中帶有甘甜味,半肥瘦豬肉層次豐富,醬香四溢~阿木台灣麵 (D2 Place TWO)地址: 荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖

鹽酥雞配蔥油撈麵
鹽酥雞扒肉燥飯
阿木台灣麵 (D2 Place TWO)
2024-08-02 314 瀏覽
阿木台灣麵 (荔枝角)❣️在荔枝角行街經過見到呢間台灣麵好多人排隊,於是我都想入去試吓。Menu好多親民套餐,麵、便當、小吃、台式飲品都好齊全。🌟紅燒牛肉麵湯底鮮甜,不會好重味精味。牛腩炆煮到超級嫩滑,肉質軟腍。牛筋入口即溶。麵底煮嘅時間啱啱好,好彈牙。都好掛湯,令人好想大啖大啖食。🌟鹽酥雞便當份量極多!有三種不同配菜,酸酸甜甜開胃之餘,仲可以解膩。台式經典滷肉飯。可見一粒粒肉燥。肉汁鹹度適中。搭配軟熟的珍珠米,非常開胃。鹽酥雞即叫即炸,入口熱辣辣。炸粉超級薄,外脆內嫩,雞肉嫩滑多汁,超級Juicy。味道適中,鹹香可口。🌟炸甜不辣顏色金黃,看起來就好有食慾。炸粉薄,外脆內軟口感超級彈牙,非常香口。味道鮮甜,每啖都食到濃郁的魚香,又品嚐到輕微香料味,使鮮甜味有所提升。❣️總括而言,價錢親民,份量好多!味道不錯。是性價比高的台灣餐廳。
阿木台灣麵 (荔枝角)

🌟紅燒牛肉麵

🌟鹽酥雞便當

🌟炸甜不辣

2024-08-01 318 瀏覽
香港人對台灣的美食都有一種特殊的迷戀,間唔時就會想食。。。紅燒牛肉麵濃郁的牛肉湯底,加上細軟彈牙的麵條,上面鋪滿了香而不膩的紅燒牛肉塊,簡直是天衣無縫的完美組合。湯汁入口即化,醇厚豐富,具有台灣本土特色。蕃茄牛肉麵以新鮮蕃茄為湯底,加上嫩滑多汁的牛肉,再配上Q彈的麵條,整體味道清新爽口,卻又帶有一股肉香。啱晒想食紅燒肉麵以外嘅人帶嚟另一個口味!其實我仲見到蛋餅啦,肉燥飯啦,地瓜條等等地道台灣嘅美食!不過今次兩個女仔都有少少飽,下次再試過!
香港人對台灣的美食都有一種特殊的迷戀,間唔時就會想食。。。

紅燒牛肉麵

蕃茄牛肉麵

2024-07-21
午餐
2024-07-31 296 瀏覽
來到阿木台灣麵,一定要點他們的紅燒牛肉麵,再要了台灣腸便當和肉燥時菜。首先,品嚐了他們的招牌菜,紅燒牛肉麵。牛肉麵的湯頭濃郁鮮甜,牛肉入口濃味,肉質鮮嫩。麵條質感有嚼勁,完美搭配湯頭,美味非常。台灣腸便當,便當包括了肉燥飯和其他配菜。台灣腸嚼勁十足,煙韌多汁,很有台灣街邊小吃的感覺。肉燥醬香氣四溢,搭配著白飯和滷蛋,簡直是絕配。整個配搭飽肚又美味。也點了肉燥時菜,清淡的蔬菜搭配著濃郁的肉燥醬,時菜的爽脆和肉燥的香濃完美融合,讓人回味,健康清新!阿木台灣麵給人一種台灣的街頭小巷的感覺,食物質素也不差,推介。

2024-07-30 307 瀏覽
阿木台灣麵🍜位於荔枝角D2 Place既阿木台灣麵開咗分店,經開呢頭就試吓佢既tea set啦😋下午茶可以揀一款主食,三款小食同埋包一杯飲品。主食有四款選擇,包括台灣肉燥飯、麻辣乾拌麵、麻醬干拌麵同埋肉燥新竹湯米粉。今次試吓麻辣乾拌麵😗 拌麵口感煙韌,簡單配上青瓜絲已經好好食,麻辣醬汁香辣得黎好開胃🤤小食方面,今次揀咗鹽酥雞、豬耳同埋滷百頁豆腐。鹽酥雞炸得酥脆香口,而且肉質都keep到唔會好乾👍🏻 豬耳滷得幾入味,口感爽脆。至於滷百頁豆腐,口感軟滑Q彈,有啲似食緊豆干🤣 另外,朋友單點咗一份炸蕃薯條,份量都幾多,酥脆可口!甜甜地幾好食😜整體黎講,呢度既tea set都幾抵食‼️值得一提既係tea set得平日15:00-17:30先供應。
阿木台灣麵🍜

2024-07-30 192 瀏覽
知道依間出名,旺角嗰間有有好多人去食,去開荔枝角行街,終於今日有時間去食了!食咗牛筋腩麵同小食,價錢唔算太貴,味道不錯🫶🫶牛筋腩麵的牛肉湯的味道濃郁,,牛筋和腩肉口感軟嫩,非常入味。麵條Q彈適中,能完美吸收湯汁的香氣。🥰🥰🥰蛋餅餡料豐富,餅皮薄而不酥脆,內餡飽滿,餅和餡的比例很好。😝😝😝豬耳和豬肚,口感爽脆鮮嫩。作為開胃小吃,唔錯😗😗😗仲有好多其他款式我都想試,不過今次食得太飽,下次先再嚟過食啦✌️✌️✌️如果大家都鍾意食牛筋腩麵嘅話我覺得係必食,第二推介會係蛋餅!✌️✌️✌️

牛筋腩麵的牛肉湯的味道濃郁,

豬耳和豬肚,口感爽脆鮮嫩。作為開胃小吃,唔錯😗😗😗

2024-07-27 319 瀏覽
阿木台灣麵有2家分店旺角店同荔枝角店佢哋嘅牛肉麵係香港嚟講味道都算係唔錯牛肉同麵嘅份量都唔算少 唔會孤寒 至少我會覺得夠食食得飽而且價格比較親民 經過附近可以過去試下我去嘅係荔枝角店 位置好方便 就喺D2 Two果度 應該無旺角店咁多人🍽️肉鬆芝士蛋餅見好多人都會嗌 應該屬於必點食物之一肉鬆咸香 芝士有拉絲 蛋餅柔嫩有蛋香 口感頗為豐富🍽️紅燒牛肉麵 台灣菜應該必點一碗牛肉面湯底濃郁夠熱 麵條軟硬適中 牛肉夠腍🍽️麻辣牛肉麵麻辣湯底都唔會太辣
阿木台灣麵有2家分店

湯底濃郁夠熱 麵條軟硬適中 牛肉夠腍

🍽️麻辣牛肉麵
麻辣湯底都唔會太辣
2024-07-27 236 瀏覽
阿木台灣麵行開荔枝角,見到阿木開左係荔枝角,出面都好多人等緊,我地都去試下💛 鹽酥雞便當 $62這份鹽酥雞肉燥飯是一道非常經典的台灣便當料理。飯菜份量適中,飯質柔軟Q彈,肉燥入味香濃,鹽酥雞外酥內嫩,搭配各種配菜,是一份豐富又美味的便當。💛台灣腸便當 $60這款台灣腸肉燥飯便當是一道相當經典的台式便當料理。飯的質地柔軟,搭配上飽滿多汁的腸肉燥,交織出濃郁的肉香。💛凍飲加$6價錢:$134 (二人)⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️📍 阿木台灣麵 (D2 Place TWO) (荔枝角)荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖
阿木台灣麵
行開荔枝角,見到阿木開左係荔枝角,
出面都好多人等緊,我地都去試下

💛 鹽酥雞便當 $62

💛台灣腸便當 $60

💛凍飲加$6

價錢:$134 (二人)
⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️

📍 阿木台灣麵 (D2 Place TWO) (荔枝角)
荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖
2024-07-27 219 瀏覽
朋友帶我黎呢間餐廳食晚飯,職員友善周到,環境舒適清靜。我哋試咗兩款人氣招牌菜式,非常滿意。首先係「鹽酥雞便當」,鹽酥雞外脆內嫩,鹹香可口。雞肉嫩滑多汁,入口即化。肉燥飯味濃而不膩,與雞肉絕配。再加上爽脆可口嘅醃蘿蔔,酸甜清新。另一款就係「麻辣紅燒牛肉麵」,湯頭濃郁香醇,牛肉軟爛入味,溶化在舌尖上。麵條彈牙有嚼勁,與湯頭融為一體,入口即化。湯料中嘅麻辣辣度適中,湯裏面都有濃郁牛肉鮮味,又有麻辣刺激感,回味無窮。總括黎講,呢間餐廳嘅菜式分量十足,做得非常出色,價錢合理,係非常值得一試嘅台灣小館。

• 麻辣紅燒牛肉麵
  • 鹽酥雞便當
2024-07-27 237 瀏覽
呢班去荔枝角D2 Place睇戲,睇戲之前仲有時間去食個tea,揀咗呢一間阿木台灣麵,嗰啲真係好抵食!$39 有晒主食、台式小食同台式飲品!煮食就揀咗肉燥飯,撈飯一流,而且份量都唔少。小食就揀咗鹽酥雞,都好多件每件都好香口唔會太乾,鹹鹹地幾惹味。嘢飲就揀咗凍嘅珍珠奶茶。另外朋友再散嗌多一個蛋餅同埋甜不辣。蛋餅唔會太韌有芝士香,甜不辣煙煙韌韌幾有咬口。不過個tea只限星期一至五,不過正價都抵食,唔差得遠。

另外朋友再散嗌多一個蛋餅同埋甜不辣。
蛋餅唔會太韌有芝士香,甜不辣煙煙韌韌幾有咬口。

不過個tea只限星期一至五,不過正價都抵食,唔差得遠。
2024-07-25
下午茶
2024-07-26 207 瀏覽
yeah,每次嚟到荔枝角都會諗起阿木台灣面!套餐好掋食,座位又舒服招牌紅燒牛肉面不得不試!熱辣辣上枱,急不及待試食啦,牛肉厚切入口軟腍牛肉味亦濃,面質好有咬口,最正都系個湯底可以一啖湯一啖面甘食,超濃郁,次次食都差唔多飲晒成個湯蔥油撈麵加台灣腸,睇落好似好單調,但係每次嚟都好鍾意食😆台灣腸唔會太多肥膏另外都系唔少得🐤🐤炸得好香脆,咬落雞肉好嫩滑真系啖啖肉!另外仲嗌咗炸番薯條香甜,加上話梅粉食好

@mu_taiwan_noodle 喺D2 Place裏面 主打台灣菜 🍜 價錢親民 性價比高🍜 紅燒牛肉麵 湯底濃郁 麵條軟硬適中 牛肉軟腍🍚 肉燥飯 肉粒鬆軟 米飯粒粒分明 每粒掛滿醬油 🍖 台式炸大腸 外皮薄脆 酥炸香口🍗 鹽酥雞 無骨啖啖肉 外皮香脆 裏面嫩滑🗞️ 肉鬆芝士蛋餅 肉鬆咸香 芝士拉絲 蛋餅柔嫩焦脆 豐富口感🍵 手工冬瓜茶 清涼微甘 冰涼解渴📍荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖 (various locations) 🇭🇰

🍜 紅燒牛肉麵 湯底濃郁 麵條軟硬適中 牛肉軟腍
🍚 肉燥飯 肉粒鬆軟 米飯粒粒分明 每粒掛滿醬油
🍖 台式炸大腸 外皮薄脆 酥炸香口
🍗 鹽酥雞 無骨啖啖肉 外皮香脆 裏面嫩滑
🍵 手工冬瓜茶 清涼微甘 冰涼解渴

2024-07-16 288 瀏覽
位於市區的啊木台灣麵不僅承襲了台灣傳統小吃的精髓,更是一家備受寵物友好的餐廳。今日我特別嘗試了他們備受好評的「鹽酥雞便當」,感受到這家餐廳對於經典台式料理的用心。鹽酥雞的份量十分豐富,外層酥脆金黃,咬下去肉質鮮嫩多汁,恰到好處的鹹香滋味令人食指大動。搭配精心炒製的肉燥飯,濃郁醇香,為便當增添了滿滿的台式特色。除了主菜外,便當還附有酸甜爽脆的醃蘿白和彈牙有勁的麵筋,為整份便當增添了層次豐富的口感。值得一提的啊木台灣麵係一家寵物友善餐廳,顧客可以帶寵物一同就餐!

2024-07-04 382 瀏覽
係D2 place睇完戲諗唔到食咩見有間台灣野 價錢都相宜原來旺角都有分店 即本試下鹽酥雞便當 ($65)都算大份 好多舊鹽酥雞炸得幾香口 炸粉唔算好厚有3款小菜 菜圃有d甜絲同埋滷豆干另外係一碗滷肉飯 唔算好多肉但夠撈飯 食哂成個餐都幾飽炸甜不辣 ($36)好煙韌 炸得都幾香 配枱個雞粉幾夾份量都唔少 呢個都幾好食芝士肉鬆蛋餅 ($52)好大件 不過食落唔係幾正宗可以煎得脆香少少 冇咩蛋味不過入面就勁多肉鬆 搶哂芝士味雖然入面都唔係好多芝士😂如果鐘意食肉鬆可以叫呢個一份都好飽~

係D2 place睇完戲諗唔到食咩
見有間台灣野 價錢都相宜
原來旺角都有分店 即本試下

鹽酥雞便當 ($65)
都算大份 好多舊鹽酥雞
炸得幾香口 炸粉唔算好厚
有3款小菜 菜圃有d甜絲同埋滷豆干
另外係一碗滷肉飯 唔算好多肉
但夠撈飯 食哂成個餐都幾飽

炸甜不辣 ($36)
好煙韌 炸得都幾香 配枱個雞粉幾夾
份量都唔少 呢個都幾好食

芝士肉鬆蛋餅 ($52)
好大件 不過食落唔係幾正宗
可以煎得脆香少少 冇咩蛋味
不過入面就勁多肉鬆 搶哂芝士味
雖然入面都唔係好多芝士😂
如果鐘意食肉鬆可以叫
呢個一份都好飽~
2024-07-01 342 瀏覽
原祖店應該係旺角個間,初初開嘅時候大排長龍,一直都無去試到恰巧發現荔枝角D2 Place 2都開咗阿木!仲要唔使點排隊,當然立即入去試。麻辣紅燒牛肉麵 ($78)牛肉:大件份量多,夠冧又入味。麵面:彈牙爽口,恰到好處。湯底:整個餐最出色就是湯底!不會過麻或過辣,比起原味,麻辣味令牛肉湯有昇華、畫龍點精之妙。台灣腸便當($62)價錢:晚餐來說,抵食!肉燥飯:肉燥略嫌唔夠香 淡味腸仔蒜片:份量都多 正常發揮配菜:菜圃、豆枝、麵筋,款式特別芝士奶蓋四季青茶(跟餐半價+$20)芝士味夠濃,茶底唔會太甜名香,拍得上外面的台式飲品店。整體來說,性質比十分高,味道出色,份量充足,價錢合理,近期食過最好味台灣餐廳之一。
原祖店應該係旺角個間,初初開嘅時候大排長龍,一直都無去試到

麻辣紅燒牛肉麵 ($78)
牛肉:大件份量多,夠冧又入味。
麵面:彈牙爽口,恰到好處。
麻辣紅燒牛肉麵

台灣腸便當($62)
價錢:晚餐來說,抵食!
肉燥飯:肉燥略嫌唔夠香 淡味
腸仔蒜片:份量都多 正常發揮
配菜:菜圃、豆枝、麵筋,款式特別

芝士奶蓋四季青茶(跟餐半價+$20)
芝士味夠濃,茶底唔會太甜名香,拍得上外面的台式飲品店。

麻辣紅燒牛肉麵