.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 一路唔知原來開咗呢間新分店 @ 🌟 阿木台灣麵 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:炸排骨便當 HKD 69芝士肉鬆蛋餅 HKD 58鹽酥雞 HKD 40黑糖珍珠鮮奶 HKD 34芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 HKD 25.👽 地道好味嘅「阿木台灣麵」幾乎人人都識,成日一機會就去食!如果唔係朋友講都唔知開咗呢一間新分店一段時間啦已經,即刻試吓先。適逢下晝時段,座位更加闊落,坐得好舒服好自在。.🍱 試咗個「炸排骨便當」,排骨炸到金黃酥脆,咬落去啲肉汁爆出嚟!便當仲有配酸菜拼盤,撈埋滷肉飯食,真係好滿足,絕對係肚餓救星!.🧀 必食嘅一款小食,一定係呢個「芝士肉鬆蛋餅」!蛋餅皮煎得香軟,芝士拉絲加埋鹹香肉鬆,啖啖都係邪惡嘅快樂,食完即刻充滿能量!🍗 「鹽酥雞」炸到外皮超脆,雞肉保持嫩滑,椒鹽味啱啱好,好惹味!.🥤 嘢飲都比之前有更多選擇,「黑糖珍珠鮮奶」夠經典。珍珠煮得Q彈,鮮奶滑溜得嚟唔會太甜,飲完唔會膩,珍珠控表示好幸福。.🍵 最後飲埋杯「芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶」,奶蓋鹹香綿密,炭燒烏龍茶底好濃郁,兩者撈勻飲,茶香同芝士味平衡得啱啱好,解膩一流
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
鹽酥雞 HKD 40
黑糖珍珠鮮奶 HKD 34
芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 HKD 25

鹽酥雞

🍵 最後飲埋杯「芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶」,奶蓋鹹香綿密,炭燒烏龍茶底好濃郁,兩者撈勻飲,茶香同芝士味平衡得啱啱好,解膩一流!

芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶

😝 人氣咁旺開新分店係有原因嘅,食物份量足,味道又保持水準好味,仲有好多台灣入口嘅食品購買,值得支持。

📍 荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶
間中週末經常都去荔枝角行D2 Place,朋友今次話想食台灣餐廳,喺二期行泡泡市集見到商場有間台灣餐廳,即刻入去食~🍜蕃茄牛肉牛筋麵(升級新竹米粉)去台式餐廳我較為鍾意食新竹米粉,因為質感好彈牙同埋掛湯能力很強。而且冬天梗係鍾意食啲濕濕地嘅湯麵🍜,易入口之餘又容易暖肚,我較為喜歡雙拼牛肉同牛筋,可以一次過食兩款。湯底整得非常好食,超濃郁蕃茄味仲有蕃茄粒粒。如果好辣既朋友可以加上餐廳自家辣醬過下癮。酸菜切到細細而且軟身好岩我。鹽酥雞便當有自家菜譜及麵筋作為前菜,鹽酥雞即叫即炸,外皮香脆。內裏雞肉粒超嫩滑!肉燥飯味道濃郁而且有咬口。♦️鹽酥排骨(需時15分鐘)賣相好令,表面加咗自家椒鹽粉。話明製作需時,即叫即製既結果係食到超香脆既豬排,肉質超juicy。台灣腸小食必點小食,配埋蒜蓉切片同大量蔥無得輸。🥤飲品:金鑽鳳梨紅茶(熱)呢款飲品超潤喉,熱烘烘🔥好暖肚。味道微酸而且底下有鳳梨粒粒增強口感。粒粒白桃紅茶(凍)大大杯味道甜甜好好飲

🍜蕃茄牛肉牛筋麵(升級新竹米粉)

鹽酥雞便當

♦️鹽酥排骨(需時15分鐘)

台灣腸小食
必點小食,配埋蒜蓉切片同大量蔥無得輸。

🥤飲品:金鑽鳳梨紅茶(熱)

粒粒白桃紅茶(凍)
大大杯味道甜甜好好飲

• 蕃茄牛肉牛筋麵
  • 鹽酥雞便當
  • 台灣腸小食
2025-06-05 0 瀏覽
距離周杰倫既演唱會,仲有唔夠一個月咋!當然要温定書喇~呢間台式料理,一邊食一邊播住周杰倫既歌😌果然重台味🤣我喜歡紅燒牛肉牛筋麵,肉質鬆化😋牛筋入口感覺到滿滿既骨膠原得黎又唔肥膩,而湯底濃得黎冇味精既感覺👍🏻芝士肉鬆蛋餅,肉鬆多到漏出黎😍蛋皮煙韌,好有滿足感❤️古早味炸排骨😎呢個必試❗️皮脆得黎夠薄,基本上見唔到炸漿,冇油膩感👍🏻肉質juice 仲有多款台式飲品選擇,古早/珍奶/奶蓋🤤全部都好吸引吖,今個夏天可以慢慢試喇🤭

芝士肉鬆蛋餅,肉鬆多到漏出黎😍蛋皮煙韌,好有滿足感❤️

2025-06-05 0 瀏覽
上星期荔枝角行街D2經過, 原來台灣過江龍「阿木台灣麵」在荔枝角都開了分店,之前旺角幫襯過,價格平民化又好吃😋 ,麵店其中出名60年祖傳秘方牛肉麵都好多人認識..主打正宗台灣菜式,厚切牛肉配上手工高根麵,牛肉本身靚牛,煮到冧又入味,牛味香濃,更配以牛筋同樣軟身,另今次要了蕃茄口味酸甜更加開胃!另小食外脆內軟的炸大腸、豬油菜等都值得品嚐呢!阿木台灣麵地址:荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖

另小食外脆內軟的炸大腸、豬油菜等都值得品嚐呢!

阿木台灣麵
2025-06-02 0 瀏覽
上個月去完台灣返黎又好掛住台灣野啦,最近發現阿木台灣麵係荔枝角D2 place開左新分店,今日約埋朋友一齊去試下。酸菜牛肉麵湯頭第一啖就令人驚豔,濃郁牛肉湯底搭配酸菜爽脆,酸度剛好,而且更加提升左湯頭既層次感。牛肉片好足料,肉質軟嫩不柴。粗麵口感Q彈有嚼勁。 拍得住台灣當地味道👅炸雞排雞排好大份,外皮炸得金黃酥脆,肉質依然保持多汁嫩滑,醃得好入味,帶淡淡蒜香同胡椒香氣。雖然係炸物,但食落唔會好油膩,香脆可口反而讓人一口接一口。麻醬拌麵配古早炸雞排麻醬醬汁濃郁香醇,芝麻香氣撲鼻,麵條撈勻醬汁食口感滑順,啖啖麻醬香。跟餐既古早炸雞排同單點既炸雞排又略有不同,外皮更薄,肉質偏紮實,同麻醬拌麵搭配一齊食好夾。 阿木台灣麵餐點整體表現出色,尤其係酸菜牛肉麵,值得一試。下次再黎試埋滷肉飯同鹽酥雞。

酸菜牛肉麵

炸雞

麻醬拌麵配古早炸雞

2025-06-02 0 瀏覽
D2 Place 2期一樓呢間台灣餐廳,係旺角總店好受歡迎,開左分店係荔枝角,又多一個選擇😍😍唔收加一服務費,而且價錢合理,平日未到7點,餐廳已經坐滿人,餐廳主打台灣菜,仲有多款台灣特飲半腩筋牛肉麵牛筋同牛腩炆得好腍,厚切有咬口,而且好入味,個湯底好濃,難怪係餐廳招牌菜,台灣麵面質好彈牙,仲可以加錢配個糖心蛋,好滿足芝士粟米蛋餅🥞可以加$9增量芝士份量,超級多芝士,啱晒我呢個芝士紅,蛋餅份量都大,質感鬆軟,好好味滷水牛腱好厚切,個汁同牛肉呢麵既牛筋腩係一樣,份量太多食淨咗,第日食番都好好味

半腩筋牛肉麵

芝士粟米蛋餅🥞

滷水牛腱
2025-05-31 0 瀏覽
以前喺旺角經常幫襯係食到台灣嘅感覺阿木應該係少數我仲會幫襯嘅台灣菜小店講真台灣菜喺香港好食嘅都冇幾多間😂呢間我哋覺得ok主要係因為個滷牛展食麵嘅我覺得經燒牛肉麵都還好入鄉隨俗仲有個係蕃茄湯底應該有茄膏加持所以會有微甜加埋酸菜飲落酸甜又唔算重味精食完亦唔太覺口渴另外加錢轉做關廟麵喺台南時食過都幾鍾意口感好有咬口同麵粉香係當地關廟區嘅一款特色手工麵今次都轉關廟麵懷念一吓台灣嘅味道害覺得個口感都還原到八九成!滷牛腱幾乎係我嘅必點(同蕃茄牛肉麵嘅牛係一樣)所以咁我就可以食到雙重份量嘅滷牛腱🤣

以前喺旺角經常幫襯

喺台南時食過都幾鍾意
口感好有咬口同麵粉香
係當地關廟區嘅一款特色手工麵
今次都轉關廟麵懷念一吓台灣嘅味道
害覺得個口感都還原到八九成!

滷牛腱幾乎係我嘅必點
(同蕃茄牛肉麵嘅牛係一樣)
所以咁我就可以食到雙重份量嘅滷牛腱🤣
2025-05-28 106 瀏覽
之前有食過旺角方店的阿木台灣麵,印象不錯。而荔枝角這間分店環境則比較闊落。一定要食他們的牛肉麵,份量都頗大碗,湯底充滿牛肉香,清澈不油膩,無添加味精,牛肉大件,煮得軟淋入味,可轉新竹米粉。他們的小食都幾抵食,點了台式小香腸及蚵仔酥。台灣鹽酥雞就食得多,蚵仔酥則比較少有,炸得金黃香脆,蚵仔不會炸得乾身死實,仍然有蚵仔的鮮味,再灑上鹽酥雞粉會更加惹味。台式小香腸肥瘦均勻,夾著蒜片食更好味。食台式,又點可以少了一杯台式飲品。

食台式,又點可以少了一杯台式飲品。
2025-05-25
2025-05-19 52 瀏覽
今天中午,我和太太到荔枝角吃了一頓美味的午餐。這間餐廳叫做阿木台灣麵,聽說他們的台灣小吃非常有名,於是我們決定一試。我們點了卤牛筋,口感軟嫩,醬汁入味,真是令人垂涎。接著是台式炸大腸,外脆內嫩,搭配醬料吃起來更是美味。還有台灣腸便當,米飯粒粒分明,配料也很豐富,讓人一口接一口,根本停不下來。喝的方面,我們選了熱金鑽鳳梨汁和熱金桔檸檬話梅汁,兩者都清新解渴,特別適合這個天氣。整體來說,這餐真的非常滿足,還想再來試其他的菜色。

2025-05-16 23 瀏覽
今日同friend專登過嚟荔枝角搵食,發現呢間隱世台灣麵店真係驚喜十足!$60蚊有找嘅價錢,食到嘅質素拍得住台灣當地味道,性價比超高。🍜 酸菜牛肉新竹米線湯底用真骨熬製,飲落鮮甜得嚟帶微微酸辣,好開胃。新竹米線特別幼滑,索晒湯汁精華。牛肉份量多到嚇親人,每啖都食到嫩滑牛肉同爽脆酸菜,朋友話好似去咗趟台灣夜市咁!🍗 招牌鹽酥雞即叫即炸保證新鮮熱辣,外皮金黃酥脆,咬落去仲聽到"咔嚓"聲。雞肉醃得夠入味,肉質保持juicy。最正係跟埋大量炸蒜片同九層塔,香氣十足,食到停唔到口。呢間絕對係荔枝角隱藏版美食,$60蚊就食到正宗台灣味,份量仲要大份到兩個女仔share都得。下次一定會再嚟試埋佢哋嘅滷肉飯同珍珠奶茶!

🍜 酸菜牛肉新竹米線

🍗 招牌鹽酥雞

2025-05-16
午餐
2025-05-16 11 瀏覽
朋友同我都鐘意食台式美食, 今日經開哩到就去左食阿木, 我哋叫左古早炸雞排, 佢雞排外皮酥脆、肉質鮮嫩,咬下去肉汁豐富、香氣層次多元,吃起來很有台灣夜市的懷舊感。四季春清茶茶湯金黃清澈,帶淡雅花香與輕焙火香,入口甘甜、喉韻清新! 肉鬆芝士蛋餅蛋餅皮軟嫩不乾,芝士與肉鬆鹹香融合,雖然蛋香和芝士味道偏淡,但肉鬆給得足! 牛肉麵湯頭通常甘甜濃郁,牛肉燉得軟嫩入味還會加牛筋和蘿蔔! 牛肉麵係我哋主食, 湯都好入味, 我飲哂啲湯!

2025-05-15 0 瀏覽
好耐都冇試過荔枝咁早收工,所以一收工就即刻飛過嚟我最鍾意嘅台灣餐廳食晚餐,平時都要排好耐底,今日因為時間早,即刻有得坐低,勁開心。呢間分店係我第一次嚟,但係嘢食同其他位置嘅一樣,都係咁好食。牛肉麵就當然係必點㗎啦,最鍾意呢度個湯底好有層次感,唔會死鹹,而且牛肉都係好厚,肉質均勻,連啲麵嘅口感都係煙靭適中!古早炸雞排都絕對唔差,雞扒炸得酥脆,入面保持juicy,好有台灣夜市食到嘅風味。麻醬麵好香濃,個靈魂就喺個醬汁度,麻醬好香,但係食落完全覺得好滯,幾出色!另外芝士肉鬆蛋卷真係有驚喜,超級飽滿,肉鬆有鹹香味,加埋熱熱嘅cheese,有拉絲效果,雖然很邪惡,但真係好好食。

2025-05-15 4 瀏覽
味道中規中矩﹐直接跳去服務方面。坦白講去到食飯嘅時間已經夜﹐為免阻到人都好快決定好食咩﹐睇張單落單時間係9:09pm﹐如果覺得收10點﹐我哋太遲入嚟幫襯﹐可以直接講唔做我哋生意﹐但你冇拒絕﹐又要做生意﹐係咪應該俾返對客嘅服務?中途已經埋單俾你埋數先﹐都好合作丫吓嘛?叫兩個飯加個小食﹐一個飯食到一半﹐另一個飯食淨1/3﹐當時都係9點半多啲﹐我哋都算食得快啦﹐走嚟問係咪食完要收碟?去到9點9直情熄冷氣!大佬我未食完喎?熄冷氣都係㩒個掣啫?唔會阻到你收工嘛?開到我走你先熄對你好大影響咩?你個場又唔係露天﹐一熄冷氣已經開始焗。你咁趕時間一開始就開聲叫我走嘛。
聽聞佢哋嘅牛肉麵同蛋餅係招牌,仲有正宗台灣風味,當然要試下啦!😋食完真係驚喜連連🍳 肉鬆芝士卷蛋餅 一上枱已經聞到陣陣蛋香,賣相真係好吸引!蛋餅外皮煎到微脆,薄薄一層唔會太厚,咬落軟綿綿,裏面嘅芝士好濃好拉絲!🧀 肉鬆鹹香又唔會太搶,配上少少特調醬油膏,鹹甜交織,食到停唔下來!😍 份量都幾大,一啖咬落滿口芝士同肉鬆嘅滋味,簡直係台式早餐嘅經典!唯一小缺點係熱辣辣時最好食,涼咗少少會略為油膩,但整體真係好正!👍🍜 酸菜牛肉麵 呢碗麵真係全場焦點!湯底係紅燒風味,濃郁得來唔會太咸,帶少少甜同微辣,飲一口好暖胃!🥄 牛肉份量多到誇張,每塊都炆到入口即化,仲有少少膠質,超滿足!牛筋同樣軟腍,Q彈有嚼勁,啖啖肉香!😋 麵條係佢哋每日手工製作,幼麵好掛湯,彈牙爽口,唔會浸到淋晒。酸菜係點睛之筆,酸酸地好開胃,仲有蔥花提鮮!🌶

🍳 肉鬆芝士卷蛋餅

🍜 酸菜牛肉麵
2025-05-14 2 瀏覽
去D2 PLACE 行完市集 原來呢到都有間阿木台灣麵之前係旺角個間食過 都念念不忘🙈🙈芝士肉鬆蛋餅 餅皮夠薄夠煙韌 好香雞蛋味🥚🥚肉鬆勁飽滿 啖啖都係肉鬆 好滿足台灣必食台灣香腸 蜜糖味甜甜地 配埋蒜片 好香好香🧄🧄🧄原來夾埋蒜片一齊食 風味好唔同最正係個自家製麻辣醬🌶🌶🌶蛋餅加少少 麻辣味好香好麻 唔會好咸 岩曬鐘意麻辣既我芝士岩鹽奶蓋四季春青茶 🧀🧀🧀奶蓋濃厚 岩鹽味吊出芝士味 勁邪惡我鐘意直接用杯飲 每啖都飲到奶蓋同茶 正👍🏻👍🏻
去D2 PLACE 行完市集 原來呢到都有間阿木台灣麵
之前係旺角個間食過 都念念不忘🙈🙈