2024-06-28 258 瀏覽
又去食阿木台灣麵!**青瓜沙律**:這道青瓜沙律看起來很清爽涼爽,適合夏天吃。青瓜片切得薄薄的,配上醋、蒜、辣椒的調味,既有清脆的口感,又有令人開胃的醋香。是一道很開胃的小菜!**炸雞魯肉飯**:這是台灣人最愛的經典便當之一。焳雞外皮咬勁十足,裡面肉質軟嫩多汁。魯肉則是醬香四溢,酥脆可口。配上米飯,簡單又好吃。我最愛的是魯肉和炸雞的絕妙搭配!**肉鬆芝士蛋餅**:這個組合聽起來很特別!肉鬆爽口又帶點鹹香,跟軟嫩的蛋餅非常搭。加上芝士的香濃,整個口感豐富多層次
又去食阿木台灣麵!
**青瓜沙律**:
**炸雞魯肉飯**:
**肉鬆芝士蛋餅**:
2024-06-28 204 瀏覽
試試阿木牛肉麵,麵店的紅燒牛肉麵湯頭濃郁,牛肉軟嫩入味,搭配上彈牙的麵條,十分美味。每一口都能感受到牛肉醬汁滋味,湯汁濃濃的,層次分明,值得一試。番茄牛肉麵是另一亮點。湯底採用番茄熬製,既帶有番茄的酸甜,又富有牛肉的鮮美,整體口感酸甜鹹香,清新開胃。肉鬆蛋餅是一個十分喜歡的小吃,這裡的肉鬆蛋餅皮薄餡多,外酥內軟。作為早餐或下午茶的主食也很不錯。也點了台灣小香腸。這種迷你版的台式香腸,裡頭飽滿多汁,也很夠味,值得一試的地道小吃!總的來說,這家台灣麵店的菜色都很出色,值得一訪。推介他們的牛肉麵和蛋餅,要試試!

2024-06-25 261 瀏覽
台灣菜係我心中no.1️⃣ 平靚正又好食。阿木喺荔枝角開咗新分店,鋪位闊落過旺角店好多。我哋一行四人入去食午餐,QR code落單我負責撳,鍾意煎炸香口嘢嘅我哋,三個都揀咗鹽酥雞便當🤣 鹽酥雞份量好多,仲有超多肉燥好足料!每款便當都有包三款台式前菜,令個飯更惹味另外位朋友叫咗紅燒牛肉麵,原來仲有分角切/片切,之前去親阿木都係食便當冇留意,等我下次都試吓唔常見嘅角切,口感應該會突出。午餐加配 $6就有凍飲,台式奶茶、冬瓜茶、四季春都包括,都幾抵飲,我哋另外仲叫咗個蛋餅share好滿足呢

2024-06-23 194 瀏覽
阿木台灣麵好耐之前食過旺角分店,最近見到荔枝角都開左,又黎食!  1⃣️下午茶餐-麻辣乾拌麵(轉手工關廟粗麵+$3) 麻辣乾拌麵拌埋青瓜絲,同埋麻辣味好香!粗麵煙韌有咬口。另外下午茶餐可以配三款小食,揀左鹽酥雞、滷牛肚絲同埋滷百頁豆腐。鹽酥雞香脆好味,好抵食!  2⃣️下午茶餐-麻辣乾拌麵(轉手工關廟粗麵+$3) 下午茶餐真係好抵食!另外配菜揀左滷蛋、百頁豆腐同埋滷牛肚絲。  3️⃣芝士肉鬆蛋餅 係我鍾意既蛋餅皮!肉鬆份量都幾多,芝士輕微拉絲唔膩。
1⃣️下午茶餐-麻辣乾拌麵(轉手工關廟粗麵+$3)
  2⃣️下午茶餐-麻辣乾拌麵(轉手工關廟粗麵+$3)
3️⃣芝士肉鬆蛋餅
係我鍾意既蛋餅皮!肉鬆份量都幾多,芝士輕微拉絲唔膩。
麻辣乾拌麵
芝士肉鬆蛋餅
麻辣乾拌麵
芝士肉鬆蛋餅
空閑常去D2 place 週末市集左逛右逛,餓了都要醫醫肚子。既然未花錢買精品,不如買吃的。我們仨今天心血來潮,想吃牛肉麵!於是試試阿木台灣麵,聽說麵家在台灣頗有名氣,尚未安排去台灣旅行的咱們,已經先垂涎。今次我們全隊員都點牛肉麵!招牌紅燒牛肉麵甫上枱已經香氣撲鼻,湯底顏色可見,非常濃郁,牛香四溢,喝一口,甜甜咸咸帶肉味,有台灣的感覺。蔥花和牛肉份量毫不吝嗇,蔥女皇表示滿意。牛肉燉得很入味,肉質軟嫩又不乏彈性,好吃。辣妹子一定要來碗麻辣牛肉麵,看這紅紅烈焰的紅油,就知惹味加倍。麻辣湯底更是上癮,注意辣度要小心嗆喉。阿木的牛肉麵的牛肉可選片切或角切,前者是牛腱心,比較多肉;後者牛腱頭,較多彈牙筋位。各位可以隨心所選,真好!

2024-06-23 147 瀏覽
早排週末同朋友嚟呢度過,食過唔錯,今次經過搵食,再嚟試第樣野先😉,平日日子都多人喎,果然係好食😋今次幾位朋友都係order 咗鹽酥雞便當,因為見到隔離枱啲人叫咗,個樣好吸引,所以大家都想試下😅。果然好正,雞件外邊好鬆脆😍,裡面雞肉多汁嫩滑,鹽酥味道唔會太鹹,肉燥飯味道都唔錯,好有台灣風味,午巿便當仲可以配飲品🍹添,份量啱啱好👍聽朋友講,呢間食肆係旺角仲有分店架,下次去旺角搵食時再試下先😋

午餐
  • 鹽酥雞便當
2024-06-22 128 瀏覽
香港阿木台灣麵之前在旺角食過 很多人排隊 味道不錯 今天到荔枝角玩 發現也有分店 而且不用排很久 便毫不猶豫地步入店舖🤣我們選擇了紅燒牛肉麵和麻辣牛肉麵 兩碗都有酸菜😋牛肉份量很多 而且不會很韌 非常嫩滑👍整體份量都足夠 性價比真的很高🤣🤣🤣湯底方面 紅燒湯底很濃郁 麻辣湯底亦不會太辣 容易入門🤠台灣麵很有嚼勁 很掛湯 阿木台灣麵兩間台水準發揮穩定 大讚👍除了麵 還有其他小食如蛋餅 鹽酥雞 我們還有叫飲品 炎炎夏日可以消暑
香港阿木台灣麵

平時都好鐘意食台灣菜,之前成日去既阿木台灣麵原來係荔枝角D2 Place都開左分店,近左當然要去試下啦,價錢都好平好抵食,值得一試肉燥飯佢地既肉燥味道甜甜地好惹味,份量都好多,配埋飯一齊食大滿足麻辣牛肉麵之前次次黎到都有叫,麵質爽滑,牛肉入味軟諗,麻辣湯夠香夠辣,必食之選台灣小香腸 小香腸切片有咬口,食落帶鹹香,配飯一流好滋味 鹽酥雞 鹽酥雞大大件外皮香脆,炸粉不會太厚,肉質仲係嫩滑juicy,值得一試 肉燥時菜另外仲叫左個時菜,啲菜好新鮮,加左肉燥富鹹香,入口惹味滿足

肉燥飯
佢地既肉燥味道甜甜地好惹味,份量都好多,配埋飯一齊食大滿足

麻辣牛肉麵

台灣小香腸
小香腸切片有咬口,食落帶鹹香,配飯一流好滋味

鹽酥雞

肉燥時菜
另外仲叫左個時菜,啲菜好新鮮,加左肉燥富鹹香,入口惹味滿足

經常到旺角幫襯阿木台灣麵,想不到最近D2 Place開了分店,於附近參加活動後,自然過來幫襯一下,食物味道與旺角主店同樣出色😋😋首先我點了鹽酥雞滷肉飯🐥🐥鹽酥雞外酥內嫩,外皮酥脆金黃,充滿獨特的鹽酥香氣,配上肉質軟嫩、入口即化的滷肉飯,味道非常濃郁,與香甜的白飯搭配完美🍚🍚有效吸收滷肉的湯汁。而朋友叫的紅燒牛肉麵🐮🐮湯汁濃稠,湯底非常濃郁。餐廳使用優質的牛肉,切成厚實的片狀,肉質鮮嫩,吸收湯汁後豐富滋味🍜🍜口感鮮美。每一口咀嚼下去,牛肉都能輕易地撕裂。除了主食,我們亦點了玉米蛋餅🫔🫔這款小吃有著金黃色的外皮,內部鬆軟,口感非常好。蛋餅中夾著的玉米粒散發出一股香甜的味道🌽🌽與蛋的濃郁口感相互襯托。阿木台灣麵 (D2 Place TWO) (荔枝角)地址:荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖

阿木台灣麵 (D2 Place TWO) (荔枝角)
2024-05-19 314 瀏覽
同朋友喺D2 Place行街,先知原來阿木台灣麵喺2期開咗舖🥹二話不說入去食個lunch,之前喺旺角店食已經覺得好好味。呢邊店面都係採用暖色木系裝修,感覺柔和。我哋分別點咗兩款牛肉麵同一個小食share🥢小食梅子地瓜條每條都勁大條,啱啱炸起熱辣辣,梅子粉都好多,但唔會太酸,係甜甜地中帶微酸,食落幾開胃㗎🤤招牌菜紅燒牛肉麵,湯底濃而不膩,牛肉質地軟稔得嚟有彈性,亦好入味,而且份量都唔少呢。蕃茄牛肉麵,蕃茄湯底淡淡滲出酸甜味,幾有驚喜✨面嘅質地都夠彈牙,又掛湯🍜
呢邊店面都係採用暖色木系裝修,感覺柔和。
我哋分別點咗兩款牛肉麵同一個小食share🥢

2024-05-18 381 瀏覽
星期六做完gym之後諗住落去買啲一間外賣,平時見佢都好多人喺度排隊,有啲似以前班長嘅風格,諗住試吓啦,嗌咗甜不辣、炸蠔仔、台灣腸,一杯珍珠奶茶,全部都好難食,珍珠奶茶叫咗多冰,點知都冇冰!激死!台灣腸,冇乜味。炸蠔仔凍冰冰,但係我係啱啱買已經即刻食。甜不辣唔識講,總之就難食。如果真係要搵野食,返返去對面1樓泰國嘢,墨西哥嘢好食好多,呢度又貴又難食,食三個小食咁細盒已經$155,好食嘅話都值得,唔好食真係唔會有下次。

外賣自取
2024-05-18 181 瀏覽
之前在旺角食過呢間有水準台灣麵,最近同朋友去D2 Place發現佢嘅踪影,當然要試下啦!環境唔算大,但坐位都舒適寬敞,以木系嘅顏色作裝修配搭,配合返個店名「阿木」😉,店員都好細心有禮。的確唔錯,我哋order咗兩碗麵及一款小食:🔸麻辣牛肉配手工關廟粗麵呢款麻辣牛肉味道唔錯,辣嘅程度好啱我,開頭睇個湯咁深色以為會好鹹,食落又ok喎,手工麵軟硬度適中,不錯。🔸紅燒牛肉麵朋友order呢款經典牛肉麵,份量足好足,牛肉大大件,但朋友話好嫩,個湯亦都係精粹,令成碗麵嘅分數提升咗,下次一定會試下。🔸台灣小香腸必點小食,外脆內軟,加上勁多蒜片及葱花,重口味,正!

的確唔錯,我哋order咗兩碗麵及一款小食:

🔸麻辣牛肉配手工關廟粗麵

🔸紅燒牛肉麵

🔸台灣小香腸
必點小食,外脆內軟,加上勁多蒜片及葱花,重口味,正!
2024-05-17 110 瀏覽
今日去左食阿木台灣麵!人氣之選😆滷肉飯大大碗肥瘦均勻!撈飯最啱 前菜有三款 包括滷水蛋好入味 小食方面有三款 包括地瓜條!份量超足 而且超級飽肚 即炸即食熱辣辣 十分有台灣的味道另外烤腸仔 同飯一齊食好夾炸雞同埋炸魷魚等等小食都十分推薦 門口位置都有好多台灣手信包括出名嘅鳳梨酥同埋台灣牛肉麵等等#香港美食 #香港好去處 #甜品控 #拍拖👫#打卡#香港#景點#打卡熱點#香港好去處#打卡#cafe#生活#小記錄#隨心一拍#相機先食#美食 #隱世cafe #hkcoffeeshop #hkbar #西式餐廳 #foodiehk #hkig #hkgirl #食好西 #西餐 #餐廳
另外烤腸仔 同飯一齊食好夾
炸雞同埋炸魷魚等等小食都十分推薦
門口位置都有好多台灣手信包括出名嘅鳳梨酥同埋台灣牛肉麵等等
2024-05-15 145 瀏覽
今日喺荔枝角D2 Place嘅時候行街見到一間台灣麵,裏面有好多唔同嘅台灣麵食,所以搞到我忍唔住入咗去食餐麵😋我試咗佢哋嘅蕃茄牛肉麵。麵條彈牙有嚼勁,湯底香濃,有濃郁嘅蕃茄味同牛肉嘅鮮香,真係好開胃。我朋友就咗佢哋嘅紅燒牛肉麵,牛肉煮得剛剛好,肉質鮮嫩多汁,入口即化。湯底滋味濃郁,加埋香氣四溢嘅紅燒醬汁,味道更加豐富。最後,我地叫咗佢哋嘅鹽酥雞。鹽酥雞外脆內嫩,每一塊都炸得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁。雞肉表面嘅鹽酥調味剛剛好,香脆鹹香!

2024-05-14 121 瀏覽
今日去開荔枝角,就去咗D2嗰度打算食個快lunch😹。見到呢間阿木台灣野,印象中好似其他地方都有分店,見到都幾多人食,於是就決定食佢。叫左個紅燒牛肉麵、蛋餅同凍豆漿。基本上出餐都好快,而且都好熱辣辣係岩岩煮起,牛肉麵面質都幾彈牙,而且味道都好地道。蛋餅方面都整得唔錯,餡料頗為豐富,入面既肉鬆幾乎爆出黎,都幾抵食。🥹基本上我都幾為推薦呢一間餐廳,座位方面都坐得舒服,而且趕住返工嘅朋友都唔使擔心會等好耐。