2021-08-06 34 瀏覽
阿木台灣麵,人氣旺盛,經常排長龍🙈但聽說份量很足,用料不差,而且店舖也有不台灣乾貨美食等售賣,如麻辣鴨血,阿木豬腳,伴麵等….嘆完美食可以shopping 台灣乾貨回家再品嚐🤣雖然要排隊,但流轉也很快,所以也不用等太久!台灣紅燒牛肉麵,加入了酸菜,所以湯底有少少酸,但醒胃(不喜歡的,可以走酸菜啊)而且很夠熱和飲完也不會覺得口渴👍🏻牛展份量不少,又夠厚身,煮得很軟念,入口即化!小食鹽酥雞,炸粉漿剛好,外脆肉嫩,不會太乾鞋口👍🏻仙草奶茶,仙草份量夠多,茶香味濃!喜歡仙草必點!

雖然要排隊,但流轉也很快,所以也不用等太久!

小食鹽酥雞,炸粉漿剛好,外脆肉嫩,不會太乾鞋口👍🏻

仙草奶茶,仙草份量夠多,茶香味濃!喜歡仙草必點!
2021-08-05 27 瀏覽
今日終於去食咗位於旺角近新寶戲院附近的「阿木台灣麵」,其實之前已經經過好幾次了。但因為人太多,排隊需時,所以沒有入去…直至今次經過見,剛好有位,於是乎就入去食完先回公司✌️麻辣牛肉牛筋麵,份量真係估唔到咁大🙈除了麵底足,主角牛肉大件又厚,牛筋粗到吖🙈口感又腍又惹味🤤麻辣湯底夠香帶少少辣!肉鬆蛋餅,餅皮唔太厚而且跟蛋黏在一起,夾起來一齊食也唔會散開👍🏻而且肉鬆毫不吝嗇🤣🤣塞爆的,咸香味濃!黑糖珍珠鮮奶,珍珠夠多夠煙韌👍🏻

黑糖珍珠鮮奶,珍珠夠多夠煙韌👍🏻
  • 芝士肉鬆蛋餅
  • 麻辣牛肉牛筋麵
2021-07-29 37 瀏覽
今日約左個朋友去旺角,心思思想食台灣野,見到阿木台灣麵係豉油街開左分店就決定食佢。我地都好肚餓,所以叫左紅燒牛肉牛筋麵,麻辣肉燥拌麵,芝士肉鬆蛋餅同埋梅子地瓜條。紅燒牛肉牛筋麵好好食,個湯有啲牛骨藥材味,飲得出煲左好耐,個麵唔會好腍,而牛筋牛肉分量都好多,食完都飽左一半。麻辣肉燥拌麵好足料好多肉燥,每一啖都有好多肉燥好好食,個麻辣味好出又唔會太辣。睇圖都見到蛋餅啲肉鬆多到一夾就漏晒出黎,肉鬆,芝士同埋蛋好夾,一齊食真係好好食。地瓜條外脆內軟,地瓜好靚好甜,而梅子粉亦令到佢酸酸地無咁膩。

2021-07-23 44 瀏覽
我好鍾意去台灣㗎,放咗工行過經過旺角豉油街見到有好多嘢賣喎😍尋晚全部都係台灣嘢,有鳳梨酥、豬肉條😍仲有好多隻味添😋買返屋企食都正呀😍原來佢係間餐廳嚟㗎😍😍可以食台灣嘢Yeah 好耐冇食台灣滷肉飯啦😛入去坐低食一碗先☺就叫個炸排骨便當啦58蚊加多個小食先😋就叫家傳鹽酥肉38蚊正呀😍 排骨便當配埋滷肉飯, 個肉燥飯好好味㗎不少少肉燥加埋啲飯啫跟住加啲菜脯粒好正㗎👍真係好好味🤩 個炸豬扒脆卜脆卜卜裏面好juicy好有台灣風味呀 🎊 加埋杯黑糖珍珠奶茶 perfect快啲去試下😍冇得去旅行都好似去咗旅行咁嘅感覺啦🥰😍🤩

• 炸排骨便當
  • 肉燥拌麵
2021-07-22 48 瀏覽
蕃茄牛肉牛筋麵必食之選!order左一碗遠近馳名的蕃茄牛肉牛筋麵,心諗肚餓應該吾夠食,但麵一上枱大碗到嚇親,湯底超級濃郁,佢哋枱面上分別有一樽麻辣醬,香辣惹味,食得辣不防可以自己加辣👍🏻👍🏻 台灣的牛肉就是香港的牛𦟌,嘩嘩嘩!除左份量勁多之外,佢d牛𦟌就是厚到一個點!牛筋也至少有五六條👍🏻👍🏻牛筋牛𦟌炆到剛剛好,有咬口又夠淋👍🏻👍🏻 台灣小香腸阿木的台灣小香腸+至愛的生蒜片!一片蒜加一口腸,令腸仔口感外加一點天然微辣,簡直人間天堂!特別推介:店舖外邊也擺放左大大小小的台灣名物售買的,如台灣Q餅、麥香茶等等,小編等位期間,目測至多人光顧的,就是阿木鳳梨酥和阿木台灣豬肉條,尤其蜜汁和岩燒味,見佢哋係咁掃,我都忍唔住手入了兩包😋👍🏻👍🏻

台灣小香腸

特別推介:

2021-07-22
15 分鐘 (堂食)
午餐
2021-07-22 30 瀏覽
呢間餐廳真係人流不絕,由拎飛排隊都食完之後餐廳都keep住有人排隊,所以有心去食的朋友仔,最好事先在 The GULU 拎定排隊飛仔先,否則去到至少排一粒鐘以上啊鹽酥肉便當有三款台灣小食,滷蛋、菜脯、滷麵筋花生、一大塊鹽酥肉外脆內軟多汁、一大碗肉躁飯,肉躁好多,仲可以自選多肉躁添,記得一定要按自己口味灑上枱面附設鹽酥粉,加左真係更好食,因為我比較重口味醬油蕃薯苗好新鮮好嫩的,上面的炸蒜同炸蔥油好香,加上醬油夠鮮,好食!店舖外邊有好多台灣名物,阿木自家品牌就是阿木鳳梨酥和阿木台灣豬肉條,佢嘅豬肉條有唔同口味,我覺得蜜汁原味係最好食,掛住台灣既朋友可以黎買d返去食

2021-07-22
30 分鐘 (堂食)
2021-07-22 35 瀏覽
之前朋友極力推薦,今天就決定前來試試這間小店😙 !朋友溫馨提示因為好多人,所以要早少少網上GULU攞定飛,減少排隊時間😜!在門口已經好吸引,有好多台灣特產可以選擇買走!又多一個行街Shopping的機會😍。見到有盒台灣製嘅金鑽鳳梨酥😍,由阿木出品,看見已經心心眼!台灣金轉鳳梨🍍出名又香又甜,用佢來整嘅鳳梨酥🍍一定無得輸!再望向下格......嘩!台灣手工豬肉🐷條🤩!之前朋友送過一包俾小編,佢比起坊間嘅牛肉🐮乾、豬肉🐷條真係好唔同, Juice💦及厚肉🍗好多,仲要有咁多隻味🔺🔸🔹俾我選擇!破產啦💰!破產啦💰!一班年輕店員好有活力,不論落單或送餐都態度好好👍🏻!記得之前去一間茶記食野,小編枱面有杯野,碟飯送來時,結果放了在.....小編手上😳!這裡店員會一手拿著個餐,一手慢慢移好枱上碗碟才放下,感覺好好呀😆!🍅蕃茄牛肉牛筋麵 HKD$69必食📣!來之前已經鎖定目標✨必定要食💛!碗麵已經好大碗!估唔到啲牛肉🐮、牛根🐄份量仲超級多🥰!台灣嘅牛肉其實是香港的牛展,佢個size🤩,簡直是小編上次食石頭燒塊牛扒咁厚大!好誇張😱😱!因為薄嘅牛展有時會煮得好乾、好硬😣。所以咁厚,可以唔會咁易過火,慢

🍅蕃茄牛肉牛筋麵 HKD$69
必食📣!來之前已經鎖定目標✨必定要食💛!碗麵已經好大碗!估唔到啲牛肉🐮、牛根🐄份量仲超級多🥰!台灣嘅牛肉其實是香港的牛展,佢個size🤩,簡直是小編上次食石頭燒塊牛扒咁厚大!好誇張😱😱!因為薄嘅牛展有時會煮得好乾、好硬😣。所以咁厚,可以唔會咁易過火,慢慢炆,好軟熟☺️及入晒味😙!牛展中間嘅少少筋仲有一種煙韌的咬口,好好食😆!牛筋就煮得好淋,入口即溶嘅感覺🤩!仲有個湯非常正!濃濃的蕃茄汁🍅,配合埋啲蔥,簡直無敵😎!必食🥳!必食🥳!

🐷鹽酥肉便當 HKD$59
因為鹽酥肉有種神秘感,唔知乜嘢嚟,所以就決定叫啦🤣😂!原來係豬頸肉!分量都係好大份!起碼有五至六條🤩,每條有成三分之二隻筷子咁長😋!加埋大大碗嘅肉操飯!仲有三小碟前菜🐤🐦🐧,勁抵食😆!溫馨提示,食鹽酥嘢嘅時候,記得加佢枱面嗰樽鹽酥雞調味粉🌟!記得記得!好好食🌈!好好食🌈!仲可以買返屋企慢慢嘆☺️!

🌱醬油番薯苗
本來叫嚟減低自己嘅罪惡感😅,總叫做食點蔬菜啦🤣!估唔到都好好食!番薯苗好嫩,完全無渣😋!加埋啲蔥油🧅,不加任何野都好夠味!仲可以好好中和之前的濃味😁!

🥓台灣小香腸
正正常常,記得夾埋生蒜片一齊食😎!超正🤩!如果有埋九層塔仲正😝!

🛖:阿木台灣麵
🎡:旺角廣華街8號號地舖

#SofoodSogood #食野最重要 #香港美食
#享受美食的過程 #食物正能量 #好食 #美食 #美食攝影 #Hongkongfood #hkfoodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk

2021-07-21 42 瀏覽
豉油街開左新店,冇咁多人排隊,即刻襯下午去試下😍點知都係坐無虛席😂服務很好,至少一叫落單會有人應🤣我叫左紅燒牛筋牛肉麵,份量超足!😋牛肉好入味,牛筋淋到唔洗咬架🤪我勁鐘意😍而麵的質感唔會太軟,有少少咬口,但唔係硬。湯味有濃濃的牛味🥰$69絕對超值朋友叫左鹽酥雞便當🍱喜出望外😍鹽酥雞係我食過最好食的鹽酥雞!粉醬唔厚,雞肉超嫩滑,肉汁充裕。令人好驚艷!🤩肉燥令我諗起度小月,都好食😋佢個前菜,個齋好入味😚另外叫左兩個小食,跟餐,滷豬耳👂🏻又係勁好食!滷水汁一流,耳仔用左最嫩的位置,冇乜軟骨,令人一啖接一啖。最最最驚喜係台式炸大腸!未食過呢隻,個皮炸到超脆,又薄!腸好肥美,冇臭味,不用點汁已經好好食💋飲品叫左芝士奶蓋烏龍茶,比出面的冇咁咸😍,烏龍茶味超濃🥰埋單229食到飽飽又好味,值回票價😋
豉油街開左新店,冇咁多人排隊,即刻襯下午去試下😍
點知都係坐無虛席😂

服務很好,至少一叫落單會有人應🤣

我叫左紅燒牛筋牛肉麵,份量超足!😋

朋友叫左鹽酥雞便當🍱
佢個前菜,個齋好入味😚

另外叫左兩個小食,跟餐,滷豬耳👂🏻

最最最驚喜係台式炸大腸!

飲品叫左芝士奶蓋烏龍茶,比出面的冇咁咸😍,烏龍茶味超濃🥰

埋單229
食到飽飽又好味,值回票價😋
2021-07-19
  • 鹽酥雞便當
  • 鹽酥雞
  • 紅燒牛肉牛筋麵
次次行過都好多人,上網一check先發現店舖仲有分店!超黃台灣菜店💛台灣老闆娘,店舖仲有大量自製食物出售,旺角必到😚環境門口有大量貨品買,都係自家產品!好吸引,我同朋友夾份買咗少少食物。餐牌大路嘅食物都有,重點係價錢唔貴呀!芝士肉鬆蛋餅 $42 好足料!勁多肉鬆,芝士都可以拉少少絲,蛋餅唔會太厚同唔乾。紅燒牛肉麵 $65 份量十足,牛肉帶筋仲要好大一塊,有成4、5大塊,湯底帶點甜味,女生們食哂一碗真係會好飽,超抵食。芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 $38 估唔到係用鐵杯上,奶蓋味道偏淡,整杯較淡味。總括而言,旺角抵食之選!大份夾味道不錯,尤其係紅燒牛肉麵,男人食都夠哂飽!

餐牌

大路嘅食物都有,重點係價錢唔貴呀!

芝士肉鬆蛋餅 $42
芝士肉鬆蛋餅

好足料!勁多肉鬆,芝士都可以拉少少絲,蛋餅唔會太厚同唔乾。

紅燒牛肉麵 $65

芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 $38
芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶

估唔到係用鐵杯上,奶蓋味道偏淡,整杯較淡味。

2021-07-18 1893 瀏覽
之前同朋友食過一次阿木台灣麵,個陣要排好耐隊先可以入座。宜家佢地喺附近開多左幾間分店,雖然等位時間快左,但座位都喺比較逼夾,枱與枱既通道都要打側身先過到,坐得唔太舒服。🤔🤔✨芝士肉鬆蛋餅蛋餅皮薄餡料多,入面包了滿滿的肉鬆餡,咸香好吃,餅皮也有很香蛋味。😋😋不過可能肉鬆的味道比較濃同突出,所以唔太吃得出芝士味,但已經很不錯了!✨紅燒牛肉牛筋麵牛肉煮到軟腍入味,無牛筋所以成舊都唔使點咬。湯底帶微微酸菜味,飲落令人開胃,成碗飲哂都唔覺得重口味。💕牛肉麵水準維持到,同之前食個次一樣好吃。👍👍✨鹽酥雞便當便當十分豐富,有三種配菜、一大碗滷肉飯和鹽酥雞。鹽酥雞是即炸起的,食個陣熱辣辣又脆口,食落唔會成口油,雞肉雖然唔算嫩滑多汁但又未至於乾硬,不過不失。滷肉飯既飯量超多,男士都未必食得哂,餐廳可以考慮減少啲飯既份量,避免浪費。滷肉偏向瘦一啲,食落無咁油膩, 罪疚感都少啲!🤣🤣飲品方面,點了珍珠奶茶同埋芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶,兩樣飲品既質素都好一般,唔好抱太高期望。由其喺芝士奶蓋茶面頭既奶蓋味道好淡,飲唔到芝士香,茶底又唔夠濃,都唔知道自己飲緊咩,不會再試❌❌。

✨芝士肉鬆蛋餅

✨紅燒牛肉牛筋麵

✨鹽酥雞便當
便當十分豐富,有三種配菜、一大碗滷肉飯和鹽酥雞。

• 紅燒牛肉麵
  • 芝士肉鬆蛋餅
2021-07-18 34 瀏覽
阿木嘅滷牛腱,大概係暫時食過最軟稔鬆化嘅滷牛腱。知得太遲,原來阿木喺旺角有兩間分店,相隔不過幾分鐘腳程,擴充後想食碗牛肉麵終於唔駛排長龍。善哉善哉。牛牛牛牛牛,食阿木我係大灑獨孤九劍,獨孤一味只食紅燒牛肉麵,小食同樣係滷牛腱!牛腱全冇腥羶味,軟Q入味,筯腱較多嘅滷牛腱較硬身,有咬感;而相反牛肉纖維較多嘅則軟稔到一夾即散,冇牙老人食應該亦不費吹灰之力。P.s. 咁啱見到原來阿木有出鳳梨酥,幾吸引就買咗嚟試試?

P.s. 咁啱見到原來阿木有出鳳梨酥,幾吸引就買咗嚟試試?
2021-07-16 24 瀏覽
今日去左旺角呢間人氣💛💛店食台灣野______________________________我地叫左一碗麻辣牛肉麵同埋原味牛肉麵小食叫咗一份鹽酥雞,,,一份肉鬆芝士蛋餅走蔥麻辣牛肉麵個湯底好入味,,食得出非常足料牛肉超多大大嚿勁厚而且煮得好淋又入味🤤🤤牛肉麵嘅份量都好多,,,,鹽酥雞,,,脆卜卜好好味肉鬆芝士蛋餅,,,係台灣嘅味道啊🤤🤤🤤🤤最後臨走買咗盒鳳梨酥🤟

今日去左旺角呢間人氣💛💛店食台灣野

我地叫左一碗麻辣牛肉麵同埋原味牛肉麵
小食叫咗一份鹽酥雞,,,一份肉鬆芝士蛋餅走蔥

麻辣牛肉麵個湯底好入味,,食得出非常足料
牛肉超多大大嚿勁厚而且煮得好淋又入味🤤🤤
牛肉麵嘅份量都好多,,,,

鹽酥雞,,,脆卜卜好好味

肉鬆芝士蛋餅,,,係台灣嘅味道啊🤤🤤🤤🤤

最後臨走買咗盒鳳梨酥🤟
2021-07-15 19 瀏覽
上次夜晚太遲去搞到食唔到一直都想去試吓阿木台灣麵所以今次早啲去食午餐先😙今次我叫咗紅燒牛筋麵、台式炸大腸同玫瑰烏龍冷泡茶本身想叫蕃茄牛筋麵但結果已經賣晒啦😣😣紅燒牛筋麵 - $69一上枱我已經俾佢嘅份量嚇親 🙈總共有兩大舊牛展同三大舊牛筋完全將成個碗鋪滿左首先梗係要飲啖湯先啦湯底味道比較濃郁而且帶有牛味但唔會好油膩飲落亦都唔會好涸喉然後就試吓牛筋啦完全係超重膠質而且炆得好淋滿滿嘅 collagen 🥳牛展同樣炆得相當鬆化一咬就已經輕鬆撕開配上酸菜可以清新一下口腔台式炸大腸 - $39份量都係十足我覺得可以足夠兩個人share食可惜我只係一個人嚟🤣新鮮炸起熱辣辣大腸洗得好乾淨唔會有味而且炸得好乾爽脆口唔會油淋淋我仲加咗佢哋自家製嘅麻辣醬一齊食麻麻辣辣咁好好味🌶店內仲有好多唔同嘅台灣產品可以即場購買或者預訂可以隨時隨地食到台灣嘅味道
上次夜晚太遲去搞到食唔到
一直都想去試吓阿木台灣麵
所以今次早啲去食午餐先😙

今次我叫咗紅燒牛筋麵、台式炸大腸同玫瑰烏龍冷泡茶
本身想叫蕃茄牛筋麵但結果已經賣晒啦😣😣

2021-07-10
午餐
  • 紅燒牛肉麵
  • 台式炸大腸
麻辣牛腩牛筋麵 $𝟔𝟗本身以為麻辣湯底會掩蓋左牛肉味🍜,但湯頭飲落勁濃甜,牛肉味超突出🐮!而阿木呢隻辣麻香較重,唔會辣到令人飲唔到湯;牛肉軟腍,筋肉分佈平均,而且份量多,好抵食,超推薦“(๑˃́ꇴ˂̀๑)!!!!!-鹽酥雞便當 $𝟓𝟒三款配菜分別有菜莆、滷蛋同滷麵筋。相比起牛肉麵,鹽酥雞就失色少少。雖然酥脆,但食落凍凍地,應該唔係新鮮炸起;肉燥飯肉香味未算重,但勝在份量夠多。-芝士肉鬆蛋餅 $𝟒𝟐蛋餅透薄煙韌,肉鬆爆哂餡,勁足料!肉鬆鹹香味濃厚,不過就略為有少少掩蓋左芝士嘅味道。-話梅/蜂蜜四季春 (套餐+$𝟏𝟐)兩隻都唔差,話梅同蜂蜜味都突出,好夾四季春,甜度少甜岩岩好。
麻辣牛腩牛筋麵 $𝟔𝟗

鹽酥雞便當 $𝟓𝟒
三款配菜分別有菜莆、滷蛋同滷麵筋。

芝士肉鬆蛋餅 $𝟒𝟐

話梅/蜂蜜四季春 (套餐+$𝟏𝟐)
兩隻都唔差,話梅同蜂蜜味都突出,
好夾四季春,甜度少甜岩岩好。
2021-07-09 33 瀏覽
阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)💡:旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖旺角新開台灣麵 下就兩點幾都排長龍 🥲但確實嘅係 真系幾好味 份量比起其他台灣面多好多 如果行過旺角想食台灣嘢不仿係呢間試下 性價比高之如 牛肉中好高質~😍🥘紅燒牛肉麵 $65碗牛肉麵真係好大碗 就算朝早冇食嘢 下晝過嚟食都食唔晒 牛肉好有口感 唔會好硬都唔會好林 重點係 唔知點解食極都仲有🥘紅燒牛肉牛根麵 $69 唔單止有牛肉之外 仲有牛筋 份量真係十足 👍 包寶你食到飽 至於牛筋嘅口感 可以話佢煮得啱啱好 食開牛根嘅人都會食得出🧆滷豬耳 $32味道好足,口感比較淋不過整體都好啱餸麵食😋 口痕齋食麵唔夠加返一份豬耳同朋友share食啱啱好🧆滷牛肚絲 $32份量好足料 賣相都好靚 鍾意食牛肚嘅人一定要試吓👏🏻 下次幫襯都會叫返呢碟食 叫個外賣攞返屋企當小食宵夜都唔錯🥢🍺芝士岩鹽奶蓋 四季春青茶 $38四季春茶好香 岩鹽芝士味好重 飲開芝士奶蓋嘅人 就一定要試下 😍 因為芝士味好重嘅關係 如果想試下個茶有幾香 就要係撈芝士前 飲幾啖喇~😽🍺芝士岩鹽奶蓋 炭燒烏龍茶 $38奶蓋味道好香之餘又唔會太過膩 食牛

阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)

💡:旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖

🥘紅燒牛肉麵 $65

🥘紅燒牛肉牛根麵 $69

🧆滷豬耳 $32

🧆滷牛肚絲 $32

🍺芝士岩鹽奶蓋 四季春青茶 $38

🍺芝士岩鹽奶蓋 炭燒烏龍茶 $38
奶蓋味道好香之餘又唔會太過膩 食牛肉麵嗰陣味道好濃所以飲番啲烏龍茶解下膩會食得更加滋味👅 食得咁上下撈埋奶蓋等杯嘢飲甜啲又係另一種味道 大推👍🏻

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
好味程度:4.5/5