2012-03-25 392 瀏覽
已經有一段短時間無幫襯過, 今日再次光臨晚上六點未夠就去到, 黃金時間未到當然唔使等位, 可以直入啦先叫茶, 要了香片 (茶錢 $5 位), 想飲特別啲, 可以叫五寶茶平時多數都係散叫主餐牌內的食品, 今日見到有個二人餐都幾啱心水, 一於唔散叫食套餐金裝二人套餐 $268(1) 花雕醉雞(2) 風鵝粉皮(3) 鮮魚羹(4) 黃金流沙蝦球(5) 砂鍋旺菜獅子頭(6) 上海小籠包(7) 高力豆沙因為唔太喜歡食高力豆沙, 所以加 $10 轉咗桂花紅豆糕先上小食, 花雕醉雞及風鵝粉皮都係冷吃小食, 味道可以.再上每人一小窩的鮮魚羹, 鮮魚肉份量充足.其後就係主菜黃金流沙蝦球及砂鍋旺菜獅子頭流沙蝦球超好味, 熱辣辣炒起加上香而不膩的咸旦王, 口感十分滿足, 但只嫌得五件, 份量比較少.獅子頭份量相對充足, 足足有三大件, 除了量, 質素都很好, 豬肉肉質軟滑且入味, 旺菜冬菇筍片都十分不錯.跟住係點心上海小籠包, 一籠四個, 皮薄有肉汁, 不錯.最後就係甜品桂花紅豆糕, 桂花糕跟紅豆糕的比例係1:2, 桂花糕中杞子太多, 食唔出桂花味道, 略嫌可惜.埋單連加一總共 $316.8價錢公道, 味道不
已經有一段短時間無幫襯過, 今日再次光臨

平時多數都係散叫主餐牌內的食品,
今日見到有個二人餐都幾啱心水, 一於唔散叫食套餐

金裝二人套餐 $268
(5) 砂鍋旺菜獅子頭
(6) 上海小籠包
(7) 高力豆沙
因為唔太喜歡食高力豆沙, 所以加 $10 轉咗桂花紅豆糕

先上小食, 花雕醉雞風鵝粉皮都係冷吃小食, 味道可以.
再上每人一小窩的鮮魚羹, 鮮魚肉份量充足.
其後就係主菜黃金流沙蝦球砂鍋旺菜獅子頭
流沙蝦球超好味, 熱辣辣炒起加上香而不膩的咸旦王,
口感十分滿足, 但只嫌得五件, 份量比較少.
豬肉肉質軟滑且入味, 旺菜冬菇筍片都十分不錯.
跟住係點心上海小籠包, 一籠四個, 皮薄有肉汁, 不錯.
最後就係甜品桂花紅豆糕, 桂花糕跟紅豆糕的比例係1:2,
桂花糕中杞子太多, 食唔出桂花味道, 略嫌可惜.

埋單連加一總共 $316.8
價錢公道, 味道不錯, 阿拉廚房可算是青衣城內三甲食店
花雕醉雞 (前) 風鵝粉皮 (後)
鮮魚羹
黃金流沙蝦球
上海小籠包
桂花紅豆糕
2012-03-23
$158.4 (晚餐)
  • 黃金流沙蝦球
2012-01-25 96 瀏覽
依日入左青衣城行街~順便食埋晚飯~見好耐無去過"阿拉廚房"ma另一半好想再去食下喎~不過話時話..真係都好耐無去啦起碼隔左成2年~原本下午仲諗住打去book定檯呢因為近過年會好多人做節ma~點知booking話full晒但可以walk in~反正我地都慣早食飯..所以咪早d去食囉6點多去到..其實人都唔多~所以仲有檯..而且又無限時制又無趕住快上菜快趕客~整體服務依然都好ok呢^^"鮮魚羹"魚肉好滑..個羹既濃稠度調得好好不過今次既..我覺得比之前鹹左少少..但整體都係算唔錯"蟹粉珊瑚蚌炒年糕"年糕口感好煙韌~但蟹粉個汁過於杰身杰得有d似漿糊既感覺..而味道亦不太討好食物唔夠熱~珊瑚蚌帶點腥感覺..而味道亦不太討好"鮮肉窩貼"水準依舊~窩貼煎得夠香口脆身..豬肉餡料亦唔羶唔鞋口甜品.."豆沙窩餅"原本想叫高力豆沙系列~不過一客有6球..食唔晒又唔想留囉所以揀豆沙窩餅~依個炸得好靚而且好金黃香脆窩餅好夠薄~豆沙餡份量適中..又唔會過甜整體食物..小菜比之前略為失了水準~其他整體都ok呢
另一半好想再去食下喎~不過話時話..真係都好耐無去啦
起碼隔左成2年~原本下午仲諗住打去book定檯呢
因為近過年會好多人做節ma~點知booking話full晒
6點多去到..其實人都唔多~所以仲有檯..而且又無限時制
又無趕住快上菜快趕客~整體服務依然都好ok呢^^
"鮮魚羹"
魚肉好滑..個羹既濃稠度調得好好
不過今次既..我覺得比之前鹹左少少..但整體都係算唔錯
"蟹粉珊瑚蚌炒年糕"
年糕口感好煙韌~但蟹粉個汁過於杰身
杰得有d似漿糊既感覺..而味道亦不太討好
食物唔夠熱~珊瑚蚌帶點腥感覺..而味道亦不太討好
"鮮肉窩貼"
水準依舊~窩貼煎得夠香口脆身..豬肉餡料亦唔羶唔鞋口
甜品.."豆沙窩餅"
原本想叫高力豆沙系列~不過一客有6球..食唔晒又唔想留囉
所以揀豆沙窩餅~依個炸得好靚而且好金黃香脆
窩餅好夠薄~豆沙餡份量適中..又唔會過甜
整體食物..小菜比之前略為失了水準~其他整體都ok呢
2012-01-15
2011-09-26 74 瀏覽
4位女子黎左食上海菜。等位等左勁耐,完全唔知等到幾時既感覺。終於等左45分鐘,先有得入座。茶:一黎到侍應A問我地要咩茶, 答左 “香片”, 由於壺茶仲未黎,侍應B又問, 侍應C再問, 最終黎左壺 “四寶茶”, 真係唔知想點。第1道: 雞絲粉皮我地都真係未食過辣既雞絲粉皮,唔係幾OK,份量好少。第2道: 小籠包個味ok, 但可能師傳驚好易一夾就穿, 所以個皮好厚。第3道: 砂鍋雲吞雞 (半隻)清清地咁…無咩特別第4道: 酸辣湯麵份量多, 個味都幾適中, 唔會太辣同太酸第5道: 炒樋菜好大碟, 但好油~第6道: 蔥爆牛肉唔錯~個味啱啱好~牛肉唔 ”un”雖然都幾抵食, 之不過, 未吸引到我再黎, 因為食物一般, 仲要等咁耐位, 真係未必有下次。
4位女子黎左食上海菜

等位等左勁耐,完全唔知等到幾時既感覺。
終於等左45分鐘,先有得入座

黎左個不知名四寶茶
第1道: 雞絲粉皮
我地都真係未食過辣既雞絲粉皮,唔係幾OK,份量好少。
真係打正旗號係辣既
好辣, 未食過辣既雞絲粉皮
第2道: 小籠包
個味ok, 但可能師傳驚好易一夾就穿, 所以個皮好厚。
個皮太厚既小籠包
第3道: 砂鍋雲吞雞 (半隻)
清清地咁…無咩特別
清清地既砂鍋雲吞雞
第4道: 酸辣湯麵
份量多, 個味都幾適中, 唔會太辣同太酸
酸辣湯麵
第5道: 炒樋菜
好大碟, 但好油~
大碟樋菜
第6道: 蔥爆牛肉
唔錯~個味啱啱好~牛肉唔 ”un”
蔥爆牛肉
雖然都幾抵食, 之不過, 未吸引到我再黎,
因為食物一般, 仲要等咁耐位, 真係未必有下次。
2011-09-24
45 分鐘 (堂食)
蔥爆牛肉
清清地既砂鍋雲吞雞
酸辣湯麵
2011-09-25 107 瀏覽
2011-09-25 龍少爺語文教室 (二) - 上海話「阿拉事尚嘻燕」呢句上海話即係「我吔係上海人」咁解。作為半個上海仔,也算是個懂一點上海話的「混血兒」,有些趣事及忌諱可同大家分享:1. 上海話「蘋果」與「病故」的讀音是一樣,所以去醫院探病千萬不要送蘋果(除非你想曲線咒佢 !)2. 上海人稱「傻仔」為「戇大」,讀音和「港督」一樣。。。3. 上海話有些詞語聽起來是貶義,但實際意思是正面;例如「一塌糊塗」在上海話中是好壞通用,例如 :「你靚得一塌糊塗啊 !」其實係讚緊你,唔係踩你!4. 如果有人罵你「B 拆開」,即是罵你「十三點」咁解。估唔到上海話都有潮語!「阿拉廚房」,印象中是否同早幾年食到人出事而消失的「阿拉麵館」有關?食物也不算「一塌糊塗」。「風鵝粉皮」先上的冷盤。起初以為是「麻醬雞絲粉皮」的變調,結果是另一回事。風鵝無乜味,汁料是甜豉油加麻油;與粉皮伴點浙醋同吃,清清地也算不錯吃。「山東手撕燒春雞」等了二十分鐘的手功菜。半隻燒雞 (但有全個雞頭 ?!) 拆骨起肉,肉質嫩滑,雞皮焗後燴煮也很惹味,只是汁料略嫌甜了點。山東燒雞還是尖沙咀的「鹿鳴春」好吃。「小籠包」這個好吃,熱辣辣、
2011-09-25 龍少爺語文教室 (二) - 上海話
「阿拉事尚嘻燕」

2. 上海人稱「傻仔」為「戇大」,讀音和「港督」一樣。。。

「風鵝粉皮」

「山東手撕燒春雞」

「小籠包」
這個好吃,熱辣辣、皮薄多汁;若肉餡再滑一點就更理想。要在港找好吃的小籠包,本少覺得「翡翠小籠包」非常不錯,它爆汁之餘連肉餡也是滑的,真係排隊排得有道理。港版的「鼎泰豐」則完全唔掂啦。

「金牌生煎包」
樓面阿姐推介的「鎮店招牌菜」,並溫馨提示吃時要「小心爆汁」,神色凝重。唔講尤自可,講咗就令人有所期待;結果是希望愈大,失望愈大。。。生煎包是熱,但不太覺爆汁,包底亦可以煎脆一些,阿姐真係唔講好過講。要說好吃的生煎包,「王家沙」的「蟹粉生煎包」真的一絕。講起又想再去了!

「擔擔麵」
湯底算濃辣,兼有很重花生的味道,還不錯;可惜麵條不夠爽口彈牙,與「詠藜園」相比,遜色了一截。
看來「阿拉廚房」應該改名做「二拉廚房」,皆因它的食物質素全屬「二奶」水準!整頓「上海二奶宴」,埋單 $298。

2011-09-23
  • 小籠包
之前係青衣城既"翡x拉麵小籠包"食過上海菜,都唔差,但係要排隊等位,最好就訂定枱先好去....聽我朋友講,阿拉廚房都幾好,仲好過"翡x拉麵小籠包"喎,我就即管試下囉上左電梯之後就見到"翡x拉麵小籠包"好多人係出面,所以就知道我地係注定去阿拉廚房食既,大約6點半去到,冇乜人排隊...我地四人叫左清新素食二人套餐($218)+金裝二人套餐($268)+散叫:上海素菜包(5件)$40、四喜烤麩($4X)&陽春麵($20)清新素食二人套餐- 蘭花豆腐干 : 份量少,一夾就會串連成一齊,好難食到....好"鞋"冇乜味- 毛豆素雞 : 毛豆好味,不過得一粒(切半),素雞其實唔係真係係超市買個D素雞,我覺得係豆腐乾,炸左,再燜,所以一咬佢裡面就會有汁滲出黎,不錯,但係都係個句...冇乜味...- 南瓜素翅 : 之前我係'大x然素食"都食過,都係差唔多,冇南瓜味,但係有一絲絲南瓜D素翅太硬,要咬幾下先得.....- 干巴菌爆炒四季豆 : 干巴菌係黑色個D,其實係冇乜味,但係都幾煙韌,而且食多幾片就會有少少HOT,都唔錯,四季豆就淋左D,冇乜野既,只係油左D- 高湯什菌娃娃菜 : 好淡味,D菌算多,但係

清新素食二人套餐
蘭花豆腐干(左),毛豆素雞(右)
冇乜味

南瓜素翅
D素翅太硬,要咬幾下先得.....
干巴菌爆炒四季豆
高湯什菌娃娃菜
- 高湯什菌娃娃菜 : 好淡味,D菌算多,但係仲有個陣菌味
娃娃菜稍微硬左些,由其事個莖部,個湯底淡如似水
上素蒸餃
- 上素蒸餃 : 個皮好特意,唔似出面既素餃咁硬,佢係薄得黎又煙韌,好似食緊粉果皮咁,但係裡面就一般,有菜、茹、雲耳&蛋絲,冇左菜既味,只有蛋味
桂花杞子紅荳糕
- 桂花杞子紅荳糕 : 面頭係桂花杞子,我覺得都OK既,D杞子好多,一食就好似POP一聲,但係食唔出有杞子味,而且搶晒D桂花味,搞到好似食緊杞子糕咁
紅荳糕 : 咬一下就感覺到佢好沙,好似紅豆沙凝固版咁,仲有紅豆粒係裡面,都唔錯

金裝二人套餐
風鵝粉皮(左),雕皇醉雞(右)
- 雕皇醉雞 : 好既就係冇晒D骨,得番D雞肉比我地,容易D食,但係冇酒味

- 風鵝粉皮 : 風鵝就係一絲絲,紅色,冇乜味,粉皮就切得太細,好難夾到
但佢都有好既,雖然個碗裡面見唔到醬汁,但係D醬汁其實拌勻晒....之後唔知點解佢可以令到D粉皮有(麻醬)味,利害

- 鮮魚羹 : 我真係唔知佢個主食係魚定係芫荽
個湯好重芫荽味,冇晒D魚既鮮味
同瑪成個湯都係好清淡,要落左胡椒粉先有D味

- 黃金流沙蝦球 - 個樣都唔差既,我諗得5隻蝦到
一上枱就好熱,都脆...外皮有麵包碎&鹼蛋黃,冇咩味道,都食到既....
砂鍋旺菜獅子頭
- 砂鍋旺菜獅子頭 - 我鍾意佢個醬汁,好濃既蠔油味,而且佢唔係好似汁咁液體....好似D醬咁,正,娃娃菜就切得太碎,但係都好味,裡面得兩個大獅子頭,唔係幾靚,炸得唔好,見到有豬肉碎,最好就緊係一個完整無缺既波啦,唔係幾掂

- 上海小籠包 : 好容易穿
而且佢裡面既肉汁仲係一舊舊,成灘肉jelly係個籠裡面,好核突
高力豆沙
- 高力豆沙 : 個賣相幾好,圓碌碌,但係味道就比其他店差左d
四喜烤麩
四喜烤麩 : 個烤麩好硬,唔似得"湘x滬"咁軟綿綿,好似海綿咁,有多汁.....佢e個一黎硬,二黎就唔夠入味,其他配料都係一般
上海素菜包(5件)
上海素菜包(5件) : 個包皺左d,而且摺痕太小,唔合格,起碼都要10摺,我諗佢得6摺,個餡都一般,冇菜味,得油味,冇麻油既香

湘x滬最好味
陽春麵
陽春麵 : 麻麻地,麵條好長,但係冇蔥味,係"翡x拉麵小籠包"既陽春麵好好味(仲見到d青年人係到整麵,勁!!!)

總體黎講,野食唔係幾好味,而且上枱個陣都唔係幾夠熱,除左個其金蝦之外....唔係幾值去e到食....
2011-08-05
2 分鐘 (堂食)
$161.7 (晚餐)
砂鍋旺菜獅子頭
風鵝粉皮(左),雕皇醉雞(右)
2011-07-25 27 瀏覽
今日去迪迪尼,因園內的食物太貴了。而且選擇又不多,所以在青衣城吃過後才入園。二時多,看了這餐廳的餐牌後覺得不錯便試試。一坐下侍應給了我們一壺四寶茶(?)味道不錯內裏有茶葉,杞子,龍眼肉和雪耳的!點了兩份午市麵點套餐,有前菜,點心,麵和飲品。前菜分別要了鎮江餚肉和美味燻魚,點心則是鮮肉鍋貼和上素蒸餃。麵要了擔擔麵和排骨湯麵,飲品兩杯熱豆漿。鎮江餚肉:有三件,味道不算很濃,不太膩,口感不會很實。美味燻魚:汁甜甜的,魚是乾身不會過硬。鮮肉鍋貼:內裏湯汁很,一咬便爆了出來,而且很熱。可惜的是煎得不夠金黃香脆,而皮厚薄適中。上素蒸餃:皮薄和煙韌,內裏有很多茶和菇,清淡一點,好吃!擔擔麵:要了小辣,真係只有一點點辣味。湯底很重花生的味道,不錯呢! 排骨湯麵:拉麵和擔擔麵相同,份量極多。以我女仔來說完全吃不完,而且麵太軟身,不喜歡。排骨其實是豬扒吧。不脆沒什麼味道。豆漿:幾大杯,但過甜沒有豆味。原來二時半有TEA SET,便宜十元。
今日去迪迪尼,因園內的食物太貴了。

而且選擇又不多,所以在青衣城吃過後才入園。

二時多,看了這餐廳的餐牌後覺得不錯便試試。

一坐下侍應給了我們一壺四寶茶(?)味道不錯

內裏有茶葉,杞子,龍眼肉和雪耳的!

點了兩份午市麵點套餐,有前菜,點心,麵和飲品。

麵要了擔擔麵和排骨湯麵,飲品兩杯熱豆漿。
鎮江餚肉
鎮江餚肉:有三件,味道不算很濃,不太膩,口感不會很實。
美味燻魚
美味燻魚:汁甜甜的,魚是乾身不會過硬。
鮮肉鍋貼
鮮肉鍋貼:內裏湯汁很,一咬便爆了出來,而且很熱。
可惜的是煎得不夠金黃香脆,而皮厚薄適中。
上素蒸餃
上素蒸餃:皮薄和煙韌,內裏有很多茶和菇,清淡一點,好吃!
擔擔麵
排骨湯麵

排骨
而且麵太軟身,不喜歡。排骨其實是豬扒吧。不脆沒什麼味道。
豆漿
豆漿:幾大杯,但過甜沒有豆味。

原來二時半有TEA SET,便宜十元。
2011-07-21
美味燻魚
2011-07-17 6 瀏覽
朋友講阿拉廚房原來有宵夜,每晚9:00後會有特價野食,咪去試下喎,五個人叫左9樣食品,包括楊州炒飯,担担麵,炸醬麵,回鍋炒牛肉,䓤爆雞肉配薄餅,口水雞,兩籠小籠包,高力豆沙。口水雞,佢係雞面淋左一D好似麻醬的辣汁,連同D雞一齊食,都吾錯,D雞都好滑。。。担担麵,我屋企人話好辣,但我就覺得好好味,D麵好幼滑,係其他地方食果D担担麵好多時都好重麻醬味,但依度味道剛剛好。。。炸醬麵,D炸醬好好味,同D麵真係絕配回鍋炒牛肉,覺得一般,可能太多椰菜,吾係太濃回鍋味,所以覺得似椰菜炒牛肉䓤爆雞肉配薄餅,用薄餅包住食,味道吾錯,但太多䓤,而且只得6件薄餅,吾係咁夠楊州炒飯,自己冇食,因為其他食物太好味,所以冇食,但見佢份量都吾少小籠包,一籠得三件,皮薄餡靚,吾易穿底,保留原汁原味,食小籠包當然要落醋,但D醋就配合吾到個小籠包,完全吾夾高力豆沙,佢哋好細心咁將糖粉分開上,自己選擇甜度,以我哋嚟講,當然係越甜越好,食落都好好味,作為飯後甜品的第一選擇所有食物絕對冇將貨就價,而且係即叫即做,嚟到仲熱辣辣。不過間舖就比較熱,好似冇開冷氣咁,一路食一路流汗。。。佢哋服務都尚算OK,食左咁多野,埋單都只係三佰多

炸醬麵,D炸醬好好味,同D麵真係絕配

所有食物絕對冇將貨就價,而且係即叫即做,嚟到仲熱辣辣。不過間舖就比較熱,好似冇開冷氣咁,一路食一路流汗。。。佢哋服務都尚算OK,食左咁多野,埋單都只係三佰多,所以值得一試再試。
2011-07-11
$60 (宵夜)
呢間幾年前係我地飯堂,搬咗屋後好耐無來,点知一試之下非常失望!服務態度極之唔好,由其是光頭經理,完全無服務可言!隔離枱叫咗兩碟臭豆腐,臭到想嘔,於是要求光頭經理換枱,光頭經理面容扭曲表示:「都無枱点同你換啫。」當時只覺得無得換咪算囉!唔哂咁個樣呀!欠你咩.......
服務態度極之唔好,由其是光頭經理,完全無服務可言!

隔離枱叫咗兩碟臭豆腐,臭到想嘔
,於是要求光頭經理換枱,
光頭經理面容扭曲表示:「都無枱点同你換啫。」
當時只覺得無得換咪算囉!唔哂咁個樣呀!欠你咩.......
好似比人食剩咁
2011-06-10
2011-05-14 41 瀏覽
呢間唔錯架真係..係青衣城入而真係最好架啦..入面既環境唔錯..都幾有feel!d野食好好..豆腐羹..好鮮味!好好味..生煎包..好好味..我鍾意~小籠包..好鮮..有好多上湯..正!上海粗炒..夠鑊氣..唔錯!D人既服務態度都唔錯..幾好人..成日斟茶..講野好有禮貌!
呢間唔錯架真係..係青衣城入而真係最好架啦..
入面既環境唔錯..都幾有feel!
d野食好好..
豆腐羹..好鮮味!好好味..
生煎包..好好味..我鍾意~
小籠包..好鮮..有好多上湯..正!
上海粗炒..夠鑊氣..唔錯!

D人既服務態度都唔錯..幾好人..
成日斟茶..講野好有禮貌!
2011-02-23 19 瀏覽
雞絲粉皮---十分好味~帶少少辣味~比外面的好食~推介x10小籠包---肉夠嫰滑~皮薄涵令~推介x8砂鍋雲吞雞(半隻)----還OK~不過不失~~推介x5擔擔面---都幾好味~旦係冇咩辣味~推介x6高力豆沙---個人唔太喜歡糖粉~旦係入面D紅豆蓉VERY G00D~推介x8酒釀黑芝麻丸子---個湯幾清~酒味唔太濃...推介x7總結~2個人食有點兒過多...旦係好滿足~服務態度不錯~很留意客人枱上既情況~自動自覺換新碟~最後~唔記得係4寶定8寶茶十分好飲=)))))總體推介(10粒滿分)★★★★★ ★★★

小籠包---肉夠嫰滑~皮薄涵令~推介x8

砂鍋雲吞雞(半隻)----還OK~不過不失~~推介x5

擔擔面---都幾好味~旦係冇咩辣味~推介x6

酒釀黑芝麻丸子---個湯幾清~酒味唔太濃...推介x7

總結~2個人食有點兒過多...旦係好滿足~
服務態度不錯~很留意客人枱上既情況~自動自覺換新碟~
最後~唔記得係4寶定8寶茶十分好飲=)))))
總體推介(10粒滿分)
★★★★★ ★★★
2011-02-22
  • 酒釀黑芝麻丸子
  • 雞絲粉皮
2011-02-20 9 瀏覽
其實我去到呢間店門口.已經係晚上8點幾.門口仍然有數十個人排隊.排左10分鍾左右..個號碼都無郁過...中途有一個男人唔排隊.衝入去話我要見經理..經理出到去,根本無正面望佢...後來店員好快安排個男人入座...呢個係一個反面教材.憑惡...同埋話識得人就可以打尖.?仲有..世界有公平嗎的道理?.....睇各位食家的食評...得知中環有間出名的拉麵店..名人同平民都要排隊雖則我無去過.但我覺得呢的先叫公平入場後..環境都唔錯...只是有點嘈吵...上海粗炒..我只係吃了試食份量...我的感覺.每條的顏色好平均,而且不是太鹹.嫰雞煨麵:應該改名要..菜湯麵.....雞不多,茶佔9成...而且湯颇多...幸好成碗麵.熱到辣口...是保暖之選..上湯菜肉餃:個湯底清甜...個餃豬肉新鮮而有肉汁.好味甜品.杏仁芒果豆腐:個豆腐係杏仁榚.茶是杏仁茶的...我只嫌杏仁同芒果......夾埋一齊.有點錯配,加埋.個價錢165元....都比我想像中平.....
連加一165元

入場後..環境都唔錯...只是有點嘈吵...
呢個1般
上湯菜肉餃:個湯底清甜...個餃豬肉新鮮而有肉汁.好味

加埋.個價錢165元....都比我想像中平.....
30 分鐘 (堂食)
2011-02-07 18 瀏覽
一班唔同部門嘅同事, 難得聚首一堂, 所以約埋一齊食新年兼做節午餐. 平時人多多數會去飲茶, 今次試下阿拉先! 返咗青衣咁耐都唔知有呢間嘢! 午市麵點套餐鎮江餚肉 - 味道都可以, 一般水準啦!雪菜粉皮 - 清淡味, 不過粉皮都幾滑.鮮肉鍋貼 - 皮薄餡多, 如果再煎香口d, 會更好.阿拉酸辣麵 - 酸辣湯底較糊口, 味道都ok.熱薏米水 - 喺咁凍天時飲一杯熱飲, 感覺暖暖的, 而薏米水又唔太甜.午市客飯套餐燻魚 - 燻得唔太入味, 甜咗d, 而且多碎骨.毛豆素雞 - 唔太難做嘅菜, 無咩特別.銀芽鱔糊 - 銀芽都幾多, 鱔糊炒得幾好味.糖醋排骨 - 酸甜味適中, 排骨亦唔肥, 唔錯.另加-醉雞 - 酒清香, 雞嫩滑, 好味. 高力 (奶皇) - 高力豆莎食得多, 奶皇餡就比較少食, 不過一樣做得唔差, 奶皇餡又唔太甜.

午市麵點套餐
鎮江餚肉 - 味道都可以, 一般水準啦!
雪菜粉皮 - 清淡味, 不過粉皮都幾滑.
鮮肉鍋貼 - 皮薄餡多, 如果再煎香口d, 會更好.
阿拉酸辣麵 - 酸辣湯底較糊口, 味道都ok.

午市客飯套餐
燻魚 - 燻得唔太入味, 甜咗d, 而且多碎骨.
毛豆素雞 - 唔太難做嘅菜, 無咩特別.
銀芽鱔糊 - 銀芽都幾多, 鱔糊炒得幾好味.
糖醋排骨 - 酸甜味適中, 排骨亦唔肥, 唔錯.

另加-
醉雞 - 酒清香, 雞嫩滑, 好味.
例湯
毛豆素雞
銀芽鱔糊
糖醋排骨
醉雞
經過粉飾嘅高力 (奶皇)
2011-01-25
毛豆素雞
銀芽鱔糊
糖醋排骨
醉雞
經過粉飾嘅高力 (奶皇)
2010-12-27 4 瀏覽
相隔快兩個月的食評,現在才來,會不會晚了點?阿拉上海話,即係"我們"的意思...KING GRUOP的產品,SO FAR沒有太大的感覺,都覺得食物不錯。第一次到阿拉廚房,人真的有點多!!4人ORDER了八樣東西,埋單都要五舊水...烤麩,一種好似麵根既同類,但比麵根"煙韌"好食!掠拌雞絲...D醬唔夠多,所以乾左D!上海炒年糕,好吃,以為顏色好深會好咸,但個人覺得岩岩好播!紅油抄手,好味呀!!!不過油膩左少少粉豆苗,淡左D擔擔麵,碎上,如果唔剪碎上,唔洗旨意可以分開食...小籠包,上黎時仍然熱辣辣,肉汁好夠,好鮮味播!雲吞雞...侍應好細心咁幫我地分好一碗碗...雞湯味好濃總括而言,個人喜愛上海菜,對於上海菜主打味濃仍能接受到!侍應服務都算勤快。只是當天人比較多,比較嘈雜!

相隔快兩個月的食評,現在才來,會不會晚了點?
阿拉上海話,即係"我們"的意思...
第一次到阿拉廚房,人真的有點多!!
4人ORDER了八樣東西,埋單都要五舊水...

烤麩,一種好似麵根既同類,但比麵根"煙韌"好食!

掠拌雞絲...D醬唔夠多,所以乾左D!

上海炒年糕,好吃,以為顏色好深會好咸,但個人覺得岩岩好播!

紅油抄手,好味呀!!!不過油膩左少少

粉豆苗,淡左D

擔擔麵,碎上,如果唔剪碎上,唔洗旨意可以分開食...

小籠包,上黎時仍然熱辣辣,肉汁好夠,好鮮味播!

雲吞雞...侍應好細心咁幫我地分好一碗碗...雞湯味好濃
總括而言,個人喜愛上海菜,對於上海菜主打味濃仍能接受到!
侍應服務都算勤快。只是當天人比較多,比較嘈雜!
2010-10-30
20 分鐘 (堂食)
  • 砂鍋雲吞雞
2010-12-19 6 瀏覽
老公突然話很回味翡翠拉麵的小籠包, 我就提議嚐試別的餐廳, 去過幾次阿拉廚房都沒有試它的小籠包, 今次就試吓先. 這裡最抵的要算是茶. $5 位. 但茶裡有很多種茶料, 應該有8種吧. 因它叫八寶茶. 驟眼看巳有7種. 非常香濃.鴨舌: 老公話較乾, 又沒有味, 不好吃. 本人不吃鴨舌, 所以no comment.小籠包: 皮薄餡靚. 不過, 不知是否小籠包皮太薄或是餡太重, 很容易穿.黑醋松子魚: 沒有骨, 啖啖肉, 黑醋適中, 若太濃會很刺鼻, 這道菜剛剛好, 還有D似焦糖popcorn的味, 好好食. 羊肉餡兒餅: 見到有個"兒"字, 以為好細, 點知都有手掌般大, 內裡的羊肉混入洋蔥. 我就食唔到羊酥味, 但老公話有少少. 我覺得似豬肉多D. 一咬落口, 仲有D肉汁漏出來, 好正啊.炒豆苗: 比什麼鮑汁菜苗更好吃. Waiter突然拿走我們的單, 原來是dirty咗, 他帮我們换過張, 真是很细心。

炒豆苗: 比什麼鮑汁菜苗更好吃.

2010-12-17
  • 羊肉餡兒餅
  • 炒豆苗
2010-10-17 32 瀏覽
同爸爸媽咪食飯.叫左個金裝2人餐+五香牛肉麵2人餐有雞絲粉皮+醉雞,小籠包, 鮮魚羹,黃金流沙蝦球,唔知咩鬼獅子頭同埋高力豆沙雞C粉皮+醉雞細細碟咁啦..粉皮OK,醉雞真係醉得滯..酒味勁爆重..但好香..小籠包好多汁呀!不過個皮好薄,好易穿..但好香肉味鮮魚羹魚粒唔太,芫茜好多..成碗都係芫茜味蝦球真係好正...好有咸香,D蝦好扎實,啖啖肉..好滿足獅子頭一般,個汁都幾咸..但D菇整得好好味..入哂味牛肉麵D牛肉好薄,但無咩牛味..個麵就食落有咬口..唔錯..都有好多片牛肉高力豆沙熱辣辣好正不過太油喇.......呢餐唔錯.個2人餐268蚊左右咋好似..幾抵食..不過同另一間I THAI比..I THAI大碟D..我都係今日先知原來同一個集團服務態度好,帶位姐姐好NICE,黑色衫果個職員都唔知TOM咩既好有禮貌,收碟前會問D野食點.岩唔岩食..GOOD!不過D MENU太舊..感覺好DIRTY,,換過D新既OR硬D既紙板仲好啦...
同爸爸媽咪食飯.叫左個金裝2人餐+五香牛肉麵
小籠包好多汁呀!不過個皮好薄,好易穿..但好香肉味
鮮魚羹魚粒唔太,芫茜好多..成碗都係芫茜味
蝦球真係好正...好有咸香,D蝦好扎實,啖啖肉..好滿足
獅子頭一般,個汁都幾咸..但D菇整得好好味..入哂味
高力豆沙熱辣辣好正不過太油喇.......

呢餐唔錯.個2人餐268蚊左右咋好似..幾抵食..