2020-08-07 182 瀏覽
中學時期最愛以車仔麵作午餐,除了因為價錢較快餐店的碟頭飯平一截之外,還有就是淥兩淥便有得食,既快捷又方便。講起上嚟,其實我也很久沒吃過車仔麵,趁今日收早,嚟旺角呢間「阿四車仔麵」開餐。餐廳位於豉油街,店內地方頗大,椅桌擺放得很整齊企理,極具空間感。牆身以淺灰色為主調,給人一種舒適恬靜嘅感覺,配上門口的特色鐵閘,懷舊之餘亦十分搶眼。先睇下餐牌,原來除了車仔麵之外,餐廳還有大碗飯和十數款特色小食、冷熱飲品等供應。車仔麵配料選擇超多,有逾 30 款,而麵底方面,除了粉麵外,亦可選米線、讚岐烏冬,甚至白飯。如果有選擇困難症,亦可以揀招牌麵,一碗有成 9 個餸,好足料,啱曬心多多嘅朋友。一場嚟到,梗係要試多幾款,點咗一客大碗飯、一個五餸車仔麵,另外再加四款小食同飲品。先試下個咖喱吉列豬扒飯 ($38),金黃色的厚切豬扒,外層炸得很香脆,肉質鬆軟,彈性十足,唯一就是稍嫌肉汁不多,幸好配吃的咖喱汁,入口香而不辣,和軟熟煙韌嘅米飯拌勻來吃,開胃又惹味。五餸車仔麵 ($56)  麵底揀咗油麵,而配料方面就點了辣魚蛋、滷水蛋、牛腩、魚皮餃同仿鮑片。湯底用上大地魚粉及豬骨熬製,味道很鮮香。油麵煮得啱啱好,口
五餸車仔麵 ($56)  麵底揀咗油麵,而配料方面就點了辣魚蛋、滷水蛋、牛腩、魚皮餃同仿鮑片。湯底用上大地魚粉及豬骨熬製,味道很鮮香。油麵煮得啱啱好,口感頗軟滑。辣魚蛋用自家製咖喱汁煮,微辣惹味;而滷蛋亦滷得很入味,入口帶蛋黃香。牛腩大件又夠腍,食落唔黐牙;魚皮餃味道亦唔錯,口感彈牙、咬下啖啖肉。
至於小食方面就點咗香辣魷魚、咖喱角、碗仔素翅同瑞士雞翼,每款都只係 $20,價錢都算經濟。香辣魷魚做得挺出色,爽口滑溜,不會韌至難以咀嚼,唔錯!咖喱角金黃酥脆,一口一個,超美味!
碗仔素翅加入了冬菇、素翅、雲耳及瑤柱絲,用料豐富,湯底香濃,食得出心機,吃時可按個人喜好加入少許醋調味。瑞士雞翼使用低溫慢煮方法炮製,食落皮滑肉嫩,香甜入味,正。
飲品點咗支裝忌廉 ($9) 同樽仔奶茶 ($16),餐廳的樽仔奶茶是每日新鮮製造的,絕無添加防腐劑及人造色素,百分百原味,奶茶入口夠厚身順滑,甜度亦剛好,加上原樽奉客,沒有額外加冰,茶味不會被沖淡。
午餐
2020-08-03 12 瀏覽
[🥘咖哩吉列🍤] 阿四車仔麵———————————————————————一間喺豉油街好當眼位置嘅車仔麵店🚗,下午茶時間去到,見到有飯食又有麵食。由於當時太熱,冇諗太多就入去,應該點都有嘢啱食嘅。.店內裝修都算新淨,非常光猛🌟,空間感十足,枱與枱之間都隔得好開,就算坐耐啲都舒服又放心。———————————————————————咖哩吉烈豬扒飯 連 飲品 ($38)咖哩南瓜薯餅飯 連 飲品 ($38).本身嚟到應該要試下車仔麵,不過咁啱唔想食麵,見餐廳亦有做下啲日式小食,最後叫咗咖哩飯🥘,應該伏極有限。.由於下午茶時段食客唔多,落咗單就好快有嘢食嚟。兩碗飯都係大大碗,用珍珠米🍚,飯嘅份量就好多,但係咖哩汁就相對少,唔夠用嚟撈勻啲飯。咖哩汁味道正常,偏濃帶微辣。另外配菜用咗菜芯,其實有少少格格不入。.吉烈豬扒🐷溫度夠熱,皮夠脆口,粉嘅厚度適中,豬扒都醃得夠味,而且份量都充足冇欺場。不過略嫌偏乾,食落亦冇咩肉汁,整體發揮都OK嘅。.南瓜薯餅🎃就有驚喜,大大舊,熱辣辣,擺明就即炸即上。口感外脆內溶,粉亦唔會太厚,入面全部都係南瓜溶,食落偏甜但又唔覺奇怪。一共有兩件,而且大大舊,基本上食完都飽
[🥘咖哩吉列🍤] 阿四車仔麵
———————————————————————
———————————————————————
咖哩吉烈豬扒飯 連 飲品 ($38)
咖哩南瓜薯餅飯 連 飲品 ($38)
南瓜薯餅🎃就有驚喜,大大舊,熱辣辣,擺明就即炸即上。口感外脆內溶,粉亦唔會太厚,入面全部都係南瓜溶,食落偏甜但又唔覺奇怪。一共有兩件,而且大大舊,基本上食完都飽飽哋,幾滿足。
咖哩南瓜薯餅飯
咖哩吉烈豬扒飯
咖哩南瓜薯餅飯
咖哩吉烈豬扒飯
2020-07-19 19 瀏覽
出開旺角睇相機, 順便食個晏, 諗住是但食碗麵, 見到呢間阿四靚靚仔仔, $38一碗, 仲有幾多選擇!我叫左個麵, 加多d小食, 佢仲有飯食架喎!除左麵仲可以揀烏冬, 沙爹汁幾好味, 牛腩都好淋好好食! 豬大腸都幾入味架喎!可惜糖心蛋熟左少少XD不過味道幾好!另外叫左2款小食, 咖哩魷魚好好食!! 仲要份量都唔少!!個汁好正好好食!炸雞勁好食,炸粉好薄,又juicy,勁多肉汁咁朋友叫左個淨送, 佢個羅白真係幾好食, 入味得黎仲要勁甜!!
$38一碗, 仲有幾多選擇!

我叫左個麵, 加多d小食, 佢仲有飯食架喎!
可惜糖心蛋熟左少少XD不過味道幾好!
炸雞勁好食,炸粉好薄,又juicy,勁多肉汁咁

2020-07-16 12 瀏覽
我自己本身就好鍾意食粉麵,尤其是車仔麵,因為好多餸菜揀,啱晒啲貪心想試不同口味嘅我環境整潔加上地方都好鬆動,感覺好舒適先點咗枝港或奶茶,好順滑夠哂茶香,甜度適中食車仔麵一定要多餸,麵底我揀了烏冬,入面有鹵得入味瑞士雞翼,牛軍都要叫喔好香又夠腍,炸墨魚卷都有驚喜,好彈牙又好味,仲叫了魚皮餃及貢丸正路嘢另叫了小食酸齋,酸酸甜甜好開胃,我都幾鍾意食呢款日式吉列蠔外層香口,入面隻蠔都仲好濕潤,配甜酸醬都不錯秘製香辣魷魚細細個時好鍾意食,再食番感覺依舊,香辣爽口豬大腸鹵得好入味喔,爽口與腍身之間

環境整潔加上地方都好鬆動,感覺好舒適

先點咗枝港或奶茶,好順滑夠哂茶香,甜度適中

另叫了小食酸齋,酸酸甜甜好開胃,我都幾鍾意食呢款

日式吉列蠔外層香口,入面隻蠔都仲好濕潤,配甜酸醬都不錯

秘製香辣魷魚細細個時好鍾意食,再食番感覺依舊,香辣爽口

豬大腸鹵得好入味喔,爽口與腍身之間
2020-07-01
午餐
2020-07-14 39 瀏覽
今日去開旺角買嘢噤,而且好耐冇食過車仔麵,想回味吓個感覺,一於入去坐低食餐飽先順便休息一吓食完之後再行過,店鋪內裏環境和裝修幾舒服簡約店內除左賣車仔麵外,還有小食和飯選擇,我選左個三餸麵再加多兩款餸、另外叫左幾款小食、凍咖啡少冰和叫左支樽庒奶茶試吓味,睇吓得唔得車仔麵:我加左腩汁和沙爹醬,另到個湯底更美味,讚岐烏冬索左個湯底一齊食幾惹味,牛筋丸爽囗彈牙,炸魚皮鬆化爽脆,溏心蛋嫩滑creamy,牛腩好腍唔痴牙,魚腐吸收左湯嘅精華,美味無比日式吉列蠔:熱辣辣,外脆內嫩,加左泰式酸辣醬好惹味炸唐揚雞塊:外面脆咯咯,內裏雞肉嫩滑,啖啖肉炸墨魚卷:新鮮即炸,彈牙脆囗甜酸齋:酸酸甜甜,開胃提神另外,放在檯面任食嘅菜脯,好好食,好爽少少辣,好正凍咖啡少冰:香濃嘅咖啡味樽庒奶茶:入囗奶香茶味濃價錢唔太貴,而且幾好味

順便休息一吓食完之後再行過,店鋪內裏環境和裝修幾舒服簡約

五餸車仔麵

日式吉列蠔:熱辣辣,外脆內嫩,加左泰式酸辣醬好惹味

日式吉列蠔

炸唐揚雞塊:外面脆咯咯,內裏雞肉嫩滑,啖啖肉

炸唐揚雞塊

炸墨魚卷:新鮮即炸,彈牙脆囗

炸墨魚卷

甜酸齋:酸酸甜甜,開胃提神

甜酸齋

另外,放在檯面任食嘅菜脯,好好食,好爽少少辣,好正

菜脯

凍咖啡少冰:香濃嘅咖啡味
樽庒奶茶:入囗奶香茶味濃

價錢唔太貴,而且幾好味
2020-06-30
下午茶
五餸車仔麵
日式吉列蠔
炸唐揚雞塊
菜脯
2020-07-13 18 瀏覽
夏日炎炎真的不太想吃熱食,下午時分在旺角途經這家透明落地玻璃窗及門的車仔麵店,餐牌上下午茶的價錢便宜,食物份量蠻多,而且裡面環境跟一般麵店不同,空間較大及開揚,而且最主要是炎夏日子空調夠涼快。宣傳單張上的雞髀飯很吸引,不過下午茶還是吃得輕盈點,所以選擇淨餸吧。話雖如此,但也揀選了很多款配菜,每款都起碼有三至四份,很足料。這碗有豬紅、辣魚蛋、墨魚丸、魚腐、仿鮑片及油菜;醬汁揀了辣汁,原來就是把匙羹上的辣醬混進湯底裡,非常香口過癮。旁邊的醬料架上提供多款調味給客人,辣椒油也有兩款;還有一瓶值得推介的辣蘿蔔粒,不妨加點在湯麵裡,加添爽口感而且辣辣的,特別過癮。下午茶附送飲品呢。
這碗有豬紅、辣魚蛋、墨魚丸、魚腐、仿鮑片及油菜;
下午茶附送飲品呢。
2020-07-11 17 瀏覽
去到旺角shopping 當然要醫肚🌟菜寶開胃新鮮唔辣,一定要落喔🌟樽裝港式奶茶和凍檸茶 ,甜味適中,樽裝港式奶茶地道風味,而且膠樽可環保重用,值得推介🌟招牌車仔麵 滷水蛋夠入味,魚蛋彈牙, 大腸夠新鮮企理, 蘿蔔爽甜冇根, 沙嗲醬夠嘢味唔辣,非常滿意🌟腐乳生菜配搭夠曬地道🌟瑤柱碗仔素翅 必食,超多瑤柱 素翅好像真🌟日式吉列炸生蠔 外脆內軟,不會油膩, 生蠔嫩滑可口,超有蠔味🌟溏心蛋 超水準 烹調時間相當適中
去到旺角shopping 當然要醫肚
🌟菜寶開胃新鮮唔辣,一定要落喔
🌟腐乳生菜配搭夠曬地道
🌟瑤柱碗仔素翅 必食,超多瑤柱 素翅好像真
🌟溏心蛋 超水準 烹調時間相當適中
2020-07-11 11 瀏覽
#阿四車仔麵 #黃店 非常有禮貌既員工,環境令人食得舒服✨——————————————————————車仔麵食落正正常常,轉稻庭烏冬好味🤩出餐速度快!份量可以多少少,但勝在有禮貌嘅員工同乾淨既環境令人食得舒暢✨撐黃店!!好味指數:7.8//10抵食程度:7/10回頭度: 7.5/10——————————————————————📍地點:旺角豉油街108號地下⏰營業時間:星期一至星期日11:00-22:00#美食 #foodie#旺角黃店 #旺角美食 #車仔麵 #hongkong #food #foodssss___
#阿四車仔麵
#黃店
非常有禮貌既員工,環境令人食得舒服✨
——————————————————————

好味指數:7.8//10
抵食程度:7/10
回頭度: 7.5/10
——————————————————————
📍地點:旺角豉油街108號地下
⏰營業時間:星期一至星期日11:00-22:00
車仔麵黎講佢其實唔算好平,但係性價比真係好高。仲要通常車仔麵係好細間屈質,但阿四地方又大又光猛,簡單黎講係平靚正 🤩.三餸一麵 $38 加餸每款 $9.*溏心蛋 - 必試勁甜好特別*滷水腩肉 - 竟然有兩大塊!好抵,重點係都好入味好林,必叫!辣魷魚 - 爽口豬大腸 - 實心的,好香炸魚皮 - 食之前一定要浸少少落個湯再拎上黎,聽下有冇沙沙聲,佢有 😎炸片頭素牛丸炸墨魚卷.*沙嗲醬 好重花生味!撈左落大碗湯都仲有!*跟湯揀果個辣醬令個湯好濃,加上枱面炒得好香既辣椒油,有一種好特別嘅味道,果然係秘製醬料!.油麵比平時食開既幼身,彈牙!.*樽仔奶茶 +$16香港製造😍 錫蘭茶底加全脂淡奶勁正,必試.
三餸一麵 $38 加餸每款 $9
*溏心蛋 - 必試勁甜好特別
辣魷魚 - 爽口
豬大腸 - 實心的,好香
炸片頭
素牛丸
炸墨魚卷
*沙嗲醬 好重花生味!撈左落大碗湯都仲有!
油麵比平時食開既幼身,彈牙!
*樽仔奶茶 +$16
香港製造😍 錫蘭茶底加全脂淡奶勁正,必試
車仔麵
平日呀媽無煮飯,買外賣諗唔到食咩,我都會去食車仔麵🍲 貪佢咩都有,又可以揀自己鍾意食既餸🤗 近排試左旺角一間質素唔錯既車仔麵店,價錢唔貴之餘仲幾好味,最重要大熱天時有冷氣又坐得舒適👍·☆ 招牌麵  HKD$58招牌麵係一款set好左配料既9餸車仔麵,咁多餸真係啱哂貪心又為食既我😄 有🦑辣魷魚、🍢辣魚蛋、豬紅、豬皮、豬大腸、雞翼尖、蘿蔔、🍗滷水雞翼、🥚滷水蛋,真係超級豐富!而麵底係可以自由選擇,招牌辣魷魚整得不錯,口感彈牙,並用上自家製咖哩汁煮成,食完成碗真係好飽😋·☆ 三餸車仔麵  HKD$38 (加餸每款$9)點左四餸🥢 粗麵配瑞士雞翼、辣魷魚、炸片頭、甜酸齋,聽店員講部分配料以低溫手法煮至全熟,能更入味之餘,口感仲更好添😻 瑞士雞翼就係以低溫烹煮既其中一員,故整得入味又軟腍,十分不錯呢🤤🤤·另外,多款小食都只係$20🤑 分別點左滷水豬大腸及花膠碗仔翅,碗仔翅有花膠、冬菇、雲耳、素翅及瑤柱絲,配料十分豐富,值得叫返碗補充下骨膠原🙆🏻‍♀️·☆ 樽仔奶茶 HKD$16用上紅茶及全脂奶🥛整成口感幼滑既奶茶,用樽仔裝住夠哂可愛😽😻 更userfriendly,凡惠顧一碗車仔麵加8蚊就飲到啦~

☆ 招牌麵  HKD$58

☆ 三餸車仔麵  HKD$38 (加餸每款$9)

☆ 樽仔奶茶 HKD$16

**特別一提,記得要試下店家自製既辣菜甫,好入味!
2020-05-29
  • 秘製香辣魷魚
2020-07-06 5 瀏覽
由細到大都好鐘意食車仔麵,因為可以點自己中意嘅食材,而且好快就有得食,價錢又相宜喎。今次去左呢間阿四車仔麵店食午餐,三餸一麵只需$38,旺區黎講真係好抵~標榜標準化管理,設中央廚房處理食材。餐應坐位設計比較闊,坐位不會太擠迫,枱與枱之間距離比較遠,地方乾淨企理。拎起張車仔麵餐單,樣樣都想食。三餸一麵只需$38,阿四呢度仲有巑岐烏冬揀。除左食車仔麵,仲有客飯同小食可以選擇,平貴自行決定。今次我揀左四餸麵車仔麵,我叫咗雞腎、芝士腸、油菜、牛筋丸,比足料,絕無冷場,我揀咗清湯,健健康康。我最欣賞係個牛丸,爽口彈牙唔錯,好入味!米線軟滑,好好食。朋友叫咗招牌面,辣魚蛋、辣魷魚、豬皮、豬紅蘿蔔、豬紅、豬大腸、雞翼尖、瑞士雞翼、滷水蛋。 辣魚蛋、辣魷魚、豬皮真係整得好入味,食得出係心機之作。另外我仲極力推薦要呢個汁,感覺成碗麵昇華左!豬大腸洗得好乾淨,瑞士雞翼都好入味,肉質都好滑。 除左車仔麵之外仲有10款招牌小食咁多,我哋叫咗日式吉列蠔同埋花膠碗仔素翅,日式吉列蠔大大隻好抵食,配上酸甜醬,味道唔錯。花膠碗仔素翅好足料,落咗好多元貝粒,好足料,不過味道相對較腥!質感都唔錯,唔水汪汪,每一啖都食到食

花膠碗仔素翅好足料,落咗好多元貝粒,好足料,不過味道相對較腥!質感都唔錯,唔水汪汪,每一啖都食到食到冬菇、雲耳、素翅等配料,加少少胡椒粉同埋醋更好味。一碗麵唔係幾夠飽,加多份小食就fit晒啦!

飲品方面,如果大家有叫到麵或者飯,飲品價錢減$8蚊,我哋叫咗凍華田同埋凍奶茶,都係一次性嘅杯,飲唔晒可以帶走。

無論係湯底同材料質素都唔錯喎,而且價錢平民,想食米線或車仔麵嘅朋友一定要黎試吓啦,值得支持小店!
2020-07-05 15 瀏覽
阿四車仔麵價錢好合理$38 三餸一麵 (可以轉飯)而且坐得舒服 對車仔麵舖另眼相看 好乾淨 地方都好闊落 .豬紅蘿蔔辣魷魚米線 配凍檸茶 「魷魚唔錯 魷魚唔錯夠爽」.滷水蛋雞翼蘿蔔米粉 配凍檸茶(無糖)「真心佢啲配料都幾入味 個蘿蔔唔會有筋 配埋沙嗲醬 好味」題外話如果食車仔麵嘅話 要減肥嘅話 就唔好加沙嗲醬 麵類方面叫米粉嘅卡路里比較少而佢Menu嘅選擇都好多佢嘅Menu都幾細心 嘢飲方面可以揀少甜走甜 Take得清清楚楚 就唔會落錯單👍🏻
阿四車仔麵
價錢好合理$38 三餸一麵 (可以轉飯)
而且坐得舒服 對車仔麵舖另眼相看 好乾淨 地方都好闊落
豬紅蘿蔔辣魷魚米線 配凍檸茶
「魷魚唔錯 魷魚唔錯夠爽」
滷水蛋雞翼蘿蔔米粉 配凍檸茶(無糖)
「真心佢啲配料都幾入味 個蘿蔔唔會有筋 配埋沙嗲醬 好味」
滷水蛋蘿蔔雞翼米粉

而佢Menu嘅選擇都好多
滷水蛋蘿蔔雞翼米粉
2020-07-04 25 瀏覽
今日嚟旺角呢邊行街,因為好耐都冇食車仔麵🙈今日就嚟呢間車仔麵食晚餐~豬大腸魚皮餃雞腎幼麵($38)豬大腸好有咬口,煙煙韌韌😋魚皮餃啖啖肉,食得好滿足😍雞腎鹹鹹地同埋肉質鮮嫩😋腩汁湯底夠濃味👍🏻幼麵嘅份量都好多🥰豬大腸牛腩豬紅粗麵($38)牛腩肉大大件~肉汁濃而鮮😋豬紅夠彈牙,好味😋粗麵沙嗲醬湯底,又係好大碗麵,湯汁香濃👍🏻花膠碗仔素翅($20)大大碗碗仔翅,咸度適宜,材料充足👍🏻粉絲幾好味,菇都好香濃,有種懷舊碗仔翅嘅感覺🤣炸墨魚卷($20)10分值得推介呢個小食👍🏻外層係炸腐皮,內層嘅墨魚肉肉質香滑鮮甜,外脆內軟😋炸唐揚雞塊($20)脆卜卜嘅外層~啱啱上碟熱辣辣~大大嚿雞肉👍🏻好多肉汁,同樣值得推介😋秘製香辣魷魚($20)咖喱汁為主,魷魚Q彈🤣有少少辣,不過接受到~新鮮好味😋腐乳生菜($20)生菜新鮮爽口,腐乳汁幾特別,唔會太油膩🥰樽裝維他麥精(+$9)好耐冇試過飲樽裝維他奶🙈都有種懷舊嘅感覺😂幾甜幾好飲👍🏻

豬大腸魚皮餃雞腎幼麵($38)

豬大腸牛腩豬紅粗麵($38)

花膠碗仔素翅($20)

炸墨魚卷($20)

炸唐揚雞塊($20)

秘製香辣魷魚($20)
咖喱汁為主,魷魚Q彈🤣有少少辣,不過接受到~新鮮好味😋

腐乳生菜($20)
生菜新鮮爽口,腐乳汁幾特別,唔會太油膩🥰

樽裝維他麥精(+$9)
好耐冇試過飲樽裝維他奶🙈都有種懷舊嘅感覺😂幾甜幾好飲👍🏻

炸唐陽雞塊
花膠碗仔素翅
樽裝維他麥精奶
2020-06-28 20 瀏覽
果日上呀麻屋企之前係樓下食d野先,見到車仔麵$38有三餸,間舖又乾淨企理咁,就試下。入到去又忍唔到叫左個招牌麵,因為乜都有🤣🤣老豆叫左雞脾飯,我地加左2個小食!招牌麵有雞翼,豬紅,羅白,豬大腸等等,雞翼都幾好食,好入味,舊羅白真係超級甜,睇佢個樣咁大舊以為會唔入味,點知勁好食!記得加埋枱面辣菜葡!😍老豆個雞脾飯仲抵食,38蚊勁大隻脾,仲有肉燥,個汁甜甜地幾好食!炸雞都推介,新鮮炸起好脆,入面仲好juicy!甜酸齋我就無食,老豆話幾好😂
入到去又忍唔到叫左個招牌麵,因為乜都有🤣🤣
老豆叫左雞脾飯,我地加左2個小食!
記得加埋枱面辣菜葡!😍
炸雞都推介,新鮮炸起好脆,入面仲好juicy!
甜酸齋我就無食,老豆話幾好😂
車仔麵素來都是民間美食之一,選擇多又可以自由配搭,所以車仔麵歷久不衰,深得大眾喜愛。現在新式車仔麵店比起舊式的整潔得多,輕易吸引年輕一眾食客光顧。日式吉列蠔一點也不馬虎,與日式餐廳水準無異,平價消費,高價享受。吉列蠔炸功真的要好好誇獎一下,蠔肉極之飽滿,外表炸至酥酥脆脆,一點都不油,重點是蠔肉仍保持嫩滑的口感。聞到秘製香辣魷魚濃郁的咖哩辛香,朋友口水直流。魷魚好不彈牙,帶點香辣層次,每一口都是驚喜,秘製香辣魷魚越吃越開胃,不停吃著亦是人之常情。炸墨魚卷外表炸到金黃香脆,建議趁熱吃,更能感受到腐皮的脆度。墨魚卷餡料紮實,口中迎來墨魚的彈性,炸墨魚卷不用沾醬已經好吃。阿四車仔麵竟然有樽裝維他奶供應,我當然點上一樽,這是以前上學小息的回憶,有得給我緬懷一番,我怎會不緬懷。朋友則喝樽仔奶茶,樽仔奶茶集香,濃,滑於一身,這正好是朋友的味兒,奶茶滑而不澀,十分好喝。朋友選吃蘿蔔,甜酸齋,滷水蛋,瑞士雞翼和墨魚丸配腩汁幼麵,蘿蔔清甜無渣滓,墨魚丸彈彈的,表現不錯,還吃到墨魚塊。朋友說瑞士雞翼印象深刻,雞翼肥美,滷得透徹,雞肉軟嫩,讓她意猶未盡,一口接一口。至於我則挑了滷水蛋,牛筋丸,魚皮餃,魚腐,甜

至於我則挑了滷水蛋,牛筋丸,魚皮餃,魚腐,甜酸齋,牛筋丸與牛腩配沙嗲醬油麵,牛腩深得我心,肥瘦恰到好處,煮得軟腍,肉味顯現。牛筋丸混合牛肉和牛筋,故比一般牛丸更有咬感,牛汁豐厚。

魚皮餃一點也不遜色,迷你小巧,一口可吃,魚皮餃皮彈餡香,成了美味的代名詞。滷水蛋整體濃香入味,一直都是車仔麵的好朋友,一口滷水蛋,一口油麵,莫名的幸福感油然而生。

甜酸齋酸酸甜甜,軟中帶些許嚼勁,相當討喜。油麵泡了一陣子才吃,竟然沒有泡爛,吃起來彈力依舊,就算拍照拍足十分鐘也不用擔心。沙嗲醬濃郁細膩,混入湯中使湯底味道層次提升,吞尖體會到濃而不膩的花生醬香。