2021-10-03 31 瀏覽
-船麵 歷史悠久 起源於泰國的水上市場黑色湯底既秘訣原來系加入左豬血或牛血不過可以放心😅 完全唔會諗得出任何血腥味✅牛肉船麵 ( 新鮮牛骨湯配牛腩及牛丸 ) $60牛腩有少少似牛肋條嘅感覺?唔係太識分食落好軟腍 好香牛味😍另外仲有唔同嘅配菜 炸豬皮 芽菜 花生碎等聽聞金邊粉係會比較索湯 就揀咗金邊粉啦呢間 #阿叔泰麵 係我暫時喺香港食過咁多間 👍🏼味道最濃郁湯底亦都係最黑嘅一間 雖然湯底黑蚊蚊 但係唔使怕太咸㗎當日雖然我買外賣🥡但店家都不忘配撘埋食船麵最注重嘅甜酸苦辣4大元素包埋白醋 砂糖 辣椒粉同埋魚露俾你任意配搭🤩✳️泰式奶茶 $24去食泰國嘢點會唔叫番杯我至愛嘅泰式奶茶🥤呢度嘅泰奶甜度係冇得改變👍🏼不過對我來講可以話係啱啱好你知啦 泰奶好多時都會甜到瀨尿架嘛😂😂如果之後有機會行過都可能會淨係去買一杯佢哋嘅泰奶😋
船麵 歷史悠久 起源於泰國的水上市場

外賣自取
  • 牛肉船麵
  • 凍泰式奶茶
2021-09-30 32 瀏覽
聽到Asok呢個名就諗起泰國旅行嘅日子!估唔到大圍呢度開咗間船麵小店,仲用咗泰國車站 — Asok命名,掛住泰滋味嘅豬太郎當然即刻要開餐啦!店內嘅裝修仲有好多泰文logo同紙扇,又靚又有特色!牛肉船麵 $60見到幾片炸豬皮都覺得似模似樣,我哋更特別揀咗蛋麵底,即刻有晒Feel!配料仲有軟冧嘅牛腩同牛丸,湯底味道香濃,絕對值得一試!無骨鳳爪酸酸辣辣嘅鳳爪唔知啱唔唔大家心意呢?豬太郎同男友都好鐘意食,仲要係無骨嘅,更加唔可以錯過啦,食完好開胃㗎!炸蝦餅大推!!個人最愛即叫即整嘅炸蝦餅,外脆內彈牙!係好適合嗌返杯啤酒慢慢歎嘅小食美中不足係店員話最近啲芒果唔多靚,無得食芒果糯米飯!!希望下次再嚟有機會試啦!

牛肉船麵 $60

無骨鳳爪

炸蝦餅

2021-09-22
2021-09-28 30 瀏覽
是日推介《阿叔泰麵 》在大圍上班 發掘左一個人食飯好地方地點不難找 由大圍地鐵站行去大概5-10分鐘 店員熱情招待 主動開門 又推介好配搭 很有親切感店內牆壁用圖畫裝飾 伴着泰歌 閉上眼睛有種放鬆chill chill心情 一個人去餐廳 有時要跟人搭枱 有種說不出的擠迫感 這裏特別設有吧枱 望着窗外風景加上藍天白雲🌤 枱上還有小盆栽🪴可以好好enjoy 進膳的時間豬肉船麵配金邊粉 $60🐷湯底係熬煮十幾個鐘嘅牛骨湯 很夠濃香加上炸豬皮 芽菜 香葉 通菜 花生碎枱上另有四種調味料 是需要客人自己按口味進去 由於想食清淡一點就沒有加調味料凍泰式奶茶+$10採用ChaTraMue茶底濃郁的茶香跟煉奶混合後 形成甜後回甘的口感去開大圍同元朗不妨試吓小店啦!阿叔泰麵 (積信街) (大圍)大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖阿叔泰麵 (西菁街) (元朗)元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖
是日推介《阿叔泰麵 》

採用ChaTraMue茶底
濃郁的茶香跟煉奶混合後
形成甜後回甘的口感

去開大圍同元朗
不妨試吓小店啦!

阿叔泰麵 (積信街) (大圍)
大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖

阿叔泰麵 (西菁街) (元朗)
元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖
2021-09-25 42 瀏覽
這家泰式食店位於大圍非常僻靜的一隅,可是每到吃飯時間門外總有人龍。這店的裝潢走年輕路線,用上了繽紛的色彩,鮮橙色的窗框已經非常吸引眼球。店家更採用糖果色的彩色筷子,充滿活潑的感覺。這兒的食物款式雖然不多,但卻款款都吸引,引發了我的選擇困難症。最後拍板,跟同行友人各點了一款麵食,滿滿的泰式風味,讓我勾起了滿滿的泰國旅遊回憶。牛肉船麵牛肉麵的牛骨湯底味道非常香濃,不加味精,吃完都沒有絲毫口渴的感覺。軟腍得來又有咬口的牛腩及超級彈牙啲牛丸,把麵食的分數盡情昇華。單吃一碗麵絕對不夠喉,值得加$5要多一個麵底,不讓美味的牛骨湯白白浪費掉。泰式椰汁雞湯麵這兒的每款麵食都可以任意配搭麵底,可以選擇金邊粉、河粉、米粉、粉絲及蛋麵。我選擇了用粉絲來襯托這款香香甜甜的椰汁雞湯,粉絲盡情吸收了椰汁雞湯的精華,美味極了!椰汁雞湯中的香茅和青檸的味道,感覺非常泰式,亦讓這個雞湯味道顯得更開胃。

泰式椰汁雞湯麵

2021-09-13
2021-09-19 39 瀏覽
之前喺屯門食過呢一間餐廳,見到佢大圍都有分店,就入去食。你間舖頭嘅位置比較偏僻,如果唔跟Google地圖應該都幾難發現到佢嘅存在。午餐時間入去坐,佢啲椅子好奇怪,唔知係咪泰國式,成個人一坐就凹咗入去。我叫咗佢哋嘅招牌牛肉船麵。個湯底同屯門一樣,但係飲得出比較淡,可能係落少咗料,定係落多咗水,面質都唔錯,爽口。但係值得留意,但係呢一間係用牛腩,但係屯門果一間係用牛肉片,雖然聽落去牛腩貴啲,但係如果用牛肉片,牛肉味會更加出,牛腩因為有一層薄膜,好影響口感,牛腩肉味冇咁出,要煮得入味亦都需要時間,所以我會偏向食牛肉片。再叫咗斑斕特飲,見佢只係用糖漿溝水,下次應該唔會點。
之前喺屯門食過呢一間餐廳,見到佢大圍都有分店,就入去食。
再叫咗斑斕特飲,見佢只係用糖漿溝水,下次應該唔會點。
2021-09-13 48 瀏覽
放工後返到家都差唔多成7點啦,返工返到好累了唔想煮飯呀,唯有落街揾野食啦,咁就去左大圍揾野食啦,如果住開大圍朋友都知道大圍係勁多野食,油站果邊有出名沙田雞粥及乳鴿,又有出名腸粉檔,真係想食咩都有呀,但行下行下見到有泰國餐廳,我就諗都唔洗諗沖去食呀,因我兩年都冇得去泰國,唯有係香港食下泰菜止下我啲癮啦。泰式豬手飯豬手好入味及好軟滑,佢真係做到入口即溶係果口到,加埋啲泰國酸菜勁開胃。海鮮喇沙內有兩隻大蝦,豆腐卜,重有其實海鮮等都豐富,同埋我都幾LIKE 佢個湯底呀

泰式豬手飯

海鮮喇沙
2021-09-09 1209 瀏覽
前排過嚟大圍晚飯在積信街看糖水鋪時見到這家富有小泰國特色的阿叔泰麵,由於他坐立在角落,所以裝潢可以利用角落來作為一個特色! 剛好麵店幾乎滿爆人,剩下一台正是對著窗邊望街景的吧檯,這才是好位居然沒有人坐!我們便興奮入坐!餐廳雖小但裝潢有特色,富有色彩的燈和紙傘,和特色牆感覺十分輕鬆愉快!餐牌選擇不算多亦不算小剛剛好!我倆很快便知道想吃什麼!一個麵一個飯這樣便可以開心share! 麵我們選擇了冬陰功配金邊粉,基本上這個是泰式餐廳必選的食物!要知道泰式餐廳食物是否好吃正正是要選擇這類食物!而他們家的冬陰功份量及配菜也很多,除了豆卜內還有鮮蝦,青口,蟹柳,辣味和酸味濃度剛剛好! 而且個蛋炒咖哩蟹肉飯更加不得了,雖然外觀太討好,但意想不到的醬汁咖哩濃味辣香,配上白飯簡直一流!而且蛋肉和蟹肉在咖哩汁內份量也不少!要是覺得泰國食物吃到厭倦,來到他們家可以試一試這個新產品! 而飲品我們點上了泰式奶茶,茶味香濃,一般泰式奶茶相對甜,反而他們沒有一種死甜的感覺非常合適香港人的口味!茶味也甚濃值得一試!

2021-09-09
2021-09-07 52 瀏覽
So happy that asok decided to set foot in Tai Wai! Their delicious soup and authentic thai noodles have kept me going back to Yuen Long, now I dont have to travel so far and able to receive the same high quality noodles~The beef noodles is a true signature dish to asok, keeping the good standard as its original branch in Yuen Long, an assortment of Thai herbal flavor in the soup base, mildly sweet and rich in flavor. Perfect bowl of noodlesThis Kao Soi.. curry chicken soup could be my new favori

This Kao Soi.. curry chicken soup could be my new favorite dish. As a fan of thai green curry, I'm loving this dish. Taste of green curry in liquid soup form. goes super well with egg noodles. Very appetizing!
2021-08-26
2021-09-06 64 瀏覽
牛肉船麵$60 (再加一)牛骨湯好惹味,少少藥材味,甜甜地,但唔會過咸有大約四舊超腍嘅大牛腩、細細粒冇乜牛味嘅牛丸,配芽菜、通菜、炸豬皮。本身較喜歡一片片肥牛多過牛腩可自選粉麵,揀左粉絲~因為會吸哂湯嘅味,兩次都係食呢個牛肉船麵👍🏼跟餐飲 - 熱青檸蜜潤喉之選,好大杯😙杯好靚,見每枱都有唔同嘅杯總括味道:8/10性價比: 8/10服務:7/10環境: 7.5/10 (裝修有特色,不過始終小店嘛,所以座位唔算好闊落)
牛肉船麵$60 (再加一)
牛骨湯好惹味,少少藥材味,甜甜地,但唔會過咸

跟餐飲 - 熱青檸蜜
潤喉之選,好大杯😙杯好靚,見每枱都有唔同嘅杯
熱青檸蜜

總括
味道:8/10
性價比: 8/10
服務:7/10
熱青檸蜜
2021-09-03 39 瀏覽
一間融合咗新派泰國風味嘅裝修嘅食店,店舖細細的位置不多,如果平日下午茶時段黍就晤洗同人迫,下午有套餐,不過都唔算平,人均約$70 一碗麵加杯嘢飲,食物質素還可以,都帶有泰國風味
2021-09-01 32 瀏覽
依家夜晚介食澱粉質,想搵間可以淨食菜和肉其實都唔係太容易,同朋友2個人叫小菜就最好不過,我地去咗食泰國菜,叫咗一碟飛天通菜和2人阿叔拼盤,再加2杯飲品,大約7-8成飽就夠晒! 飛天通菜 $52通菜炒得好有鑊氣,指天椒辣辣地好香好夠味,食指大動 阿叔拼盤2人 $88聖巴東酸辣無骨鳳爪4隻鳳爪酸酸辣辣,有少少軟骨與肉相連,好有咬感 香茅魚露雞翼2隻少少魚露香味,雞翼細細隻肉入面都好有味,外皮香脆 炸蝦餅2件外層炸得香脆,蝦肉彈牙有口感,配埋酸甜汁不錯 炸魚餅2件金黃色的炸魚餅,鹹淡適中,不會過份油膩 精選糕點2件有椰汁糕和斑蘭糕,我食咗前者好香椰汁味,底層有西米,甜甜地幾好味 凍泰式檸檬茶泰國紅茶配青檸,清清甜甜,好有泰國的味道 青檸梳打用上泰象蘇打水配青檸,解渴一流

飛天通菜 $52
通菜炒得好有鑊氣,指天椒辣辣地好香好夠味,食指大動

阿叔拼盤2人 $88
聖巴東酸辣無骨鳳爪4隻
鳳爪酸酸辣辣,有少少軟骨與肉相連,好有咬感

香茅魚露雞翼2隻
少少魚露香味,雞翼細細隻肉入面都好有味,外皮香脆

炸蝦餅2件
外層炸得香脆,蝦肉彈牙有口感,配埋酸甜汁不錯

炸魚餅2件
金黃色的炸魚餅,鹹淡適中,不會過份油膩

精選糕點2件

凍泰式檸檬茶
泰國紅茶配青檸,清清甜甜,好有泰國的味道

青檸梳打
用上泰象蘇打水配青檸,解渴一流
2021-08-30 41 瀏覽
以前一想食船面, 淨係會識去船皇,呢排終於聽到街坊推介話大圍都有間非常高質!身為大圍友,擇日不如撞日,即刻果晚就去咗試!環境寬敞, 裝修都幾別繳,雖然係食碗湯面 ,但晚餐都想慢慢舒舒服服咁坐多陣呢到就可以滿足到我豬肉船面 (河粉)$60豬肉片份量比想像多,而且唔會太乾身好鞋牛肉船面 (河粉)$60牛腩好入味,非常高質船面都幾大碗, 非常香濃既湯底,但唔會太咸河粉好入味配菜黎講,因個人喜好 走左芽菜都花生碎,炸豬皮真係好正,仲有都唔少量既通菜,幾好,如果一個人去食,唔洗專登叫多碟菜但又怕食唔哂每張台都有呢個貼士, 但我個人對加埋白糖同白醋真係驚怪怪地所以剩係加左少少魚露同辣椒粉其實我覺得個湯底已經淆得好鮮味 加唔加調味都好好食點左杯凍泰式綠奶茶 ($28)我都係第一次飲 相比起泰式奶茶冇咁甜店員話主要分別係綠奶茶係用綠茶沖除左食物 好想表揚下呢到既員工全部都好熱情有禮 會幫你開門由點單到埋單成個過程都令人好舒服以後心血來潮 想食船面終於唔洗搭車啦
身為大圍友,擇日不如撞日,即刻果晚就去咗試!

環境寬敞, 裝修都幾別繳,
雖然係食碗湯面 ,
但晚餐都想慢慢舒舒服服咁坐多陣
呢到就可以滿足到我

豬肉船面 (河粉)$60
豬肉片份量比想像多,而且唔會太乾身好鞋

牛肉船面 (河粉)$60
牛腩好入味,非常高質

船面都幾大碗, 非常香濃既湯底,但唔會太咸
河粉好入味
配菜黎講,因個人喜好 走左芽菜都花生碎,
炸豬皮真係好正,仲有都唔少量既通菜,幾好,
如果一個人去食,唔洗專登叫多碟菜但又怕食唔哂

每張台都有呢個貼士, 但我個人對加埋白糖同白醋真係驚怪怪地
所以剩係加左少少魚露同辣椒粉
其實我覺得個湯底已經淆得好鮮味 加唔加調味都好好食

點左杯凍泰式綠奶茶 ($28)
我都係第一次飲
相比起泰式奶茶冇咁甜
店員話主要分別係綠奶茶係用綠茶沖

除左食物 好想表揚下呢到既員工
全部都好熱情有禮 會幫你開門
由點單到埋單成個過程都令人好舒服
以後心血來潮 想食船面終於唔洗搭車啦
2021-08-28 34 瀏覽
之前食過元朗亞叔泰麵覺得性價比高,今次係大圍原本想食附近一間人氣cafe,可惜太多人等位,係又餓又攰既情況下,就入黎亞叔到食d野醫醫肚先環境同元朗店舖一樣,牆上都係畫左d富有泰國色彩既卡通壁畫,天花掛了一把把既紙傘作裝飾豬肉船麵有豬肉片同肉丸,仲有炸豬皮、芽菜、通菜、花生碎作配料,不過豬肉片較榎口,而粉我就揀左河粉,係泰式河粉個種,比較闊身,都幾掛湯燒豬頸肉飯豬頸肉燒得幾香口,都仲好嫩身,份量都唔少,點埋個酸辣汁一齊食都幾開胃雖然船麵湯底同正宗都仲有d落差,但勝在性價比高,環境同服務都不錯!

豬肉船麵

燒豬頸肉飯

2021-08-18 68 瀏覽
大圍出名多嘢食,被這間裝修吸引到壁畫佈置充滿泰國風情!我揀咗泰北金麵,非常驚喜呀!椰汁咖喱湯真係超級香濃,同粗蛋麵好夾!香辣度剛剛好!雞髀🍗肉質好嫩滑!友人揀咗傳統嘅豬手飯!份量好大份!好足料呀!好好味!另外叫咗阿叔拼盤(二人份)超級推介!超貼心~有冷盤小食,也有炸物,仲有甜品!好滿足!好抵食!飲品揀咗泰式奶茶🧋甜度適中,而且好香滑!值得試吓!PS: 食物超水準外,店員也超水準!留意到我哋冇帶濕紙巾,主動遞俾我哋!So Sweet ❤️
大圍出名多嘢食,被這間裝修吸引到
壁畫佈置充滿泰國風情!

我揀咗泰北金麵,非常驚喜呀!
椰汁咖喱湯真係超級香濃,同粗蛋麵好夾!
香辣度剛剛好!雞髀🍗肉質好嫩滑!

友人揀咗傳統嘅豬手飯!份量好大份!
好足料呀!好好味!

另外叫咗阿叔拼盤(二人份)
超級推介!超貼心~
有冷盤小食,也有炸物,仲有甜品
好滿足!好抵食!

飲品揀咗泰式奶茶🧋
甜度適中,而且好香滑!
值得試吓!

PS: 食物超水準外,店員也超水準!
留意到我哋冇帶濕紙巾,主動遞俾我哋!
So Sweet ❤️
2021-08-13 45 瀏覽
𝒯𝒽𝒶𝒾 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒯𝒶𝒾 𝒲𝒶𝒾餐廳店面唔算大,店內裝潢用左好多泰國地道既𝘥𝘦𝘤𝘰𝘳𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯𝘴,有濃濃既泰國𝘧𝘦𝘦𝘭。座位有正常方枱同𝘣𝘢𝘳 枱。今次坐係窗邊既高腳𝘣𝘢𝘳枱,望住條街食野都幾𝘤𝘩𝘪𝘭𝘭。(但可惜我唔夠高,對腳腳踩唔到地😆)🌟泰式椰子雞湯麵 ($58)佢既湯面可以揀唔同既麵底,包括河粉、金邊粉、蛋麵、米粉等等。個湯碗好有泰式風情,碗面一上台時已經聞到椰子香,湯底煲到乳白色。湯內加左椰奶、香茅同𝘥 泰國香料,一飲就先試到雞味同椰子既清甜,再感受到少少蕃茄仔既酸既味道,加左椰奶既關係令個湯底比較𝘳𝘪𝘤𝘩 同更加幼滑,感覺好真材實料。雞件份量唔算特別多,湯底配埋𝘥 面一齊食個感覺好夾好特別。🌟牛肉船麵 ($60) 牛肉船面係女仔既𝘴𝘪𝘻𝘦。佢既湯底係好𝘴𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 甜甜既泰國味,唔會好油膩,味道唔錯🥰金邊粉吸收左湯頭既精華,唔會有2樣野分開既感覺,仲有牛腩、丸同埋我好鐘意既炸豬皮等等。此外,餐廳都提供左4 種調味料係枱面比食客自由添加,務求逼真還原船麵既味道,但我想飲番佢個湯原本個味所以就冇加😁🍹菠蘿香茅特飲 ($28)食左𝘥 熱野有少少口渴🤪,所以
𝒯𝒽𝒶𝒾 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒯𝒶𝒾 𝒲𝒶𝒾

🌟泰式椰子雞湯麵 ($58)

🌟牛肉船麵 ($60)

🍹菠蘿香茅特飲 ($28)
食左𝘥 熱野有少少口渴🤪,所以叫左杯菠蘿特飲,本身都驚係藥水味,好彩佢個味都幾正常,有少少菠蘿既酸味幾好飲,但香茅味就唔太強。值得一讚既係侍應主動問我要唔要少冰👍🏻

📍阿叔泰麵 𝐀𝐒𝐎𝐊 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞𝐬
大圍積信街31-51號安信樓地下𝘘號舖
𝘚𝘩𝘰𝘱 𝘘, 𝘎/𝘍, 𝘖𝘯 𝘚𝘩𝘶𝘯 𝘔𝘢𝘯𝘴𝘪𝘰𝘯, 31-51 𝘊𝘩𝘪𝘬 𝘚𝘩𝘶𝘯 𝘚𝘵𝘳𝘦𝘦𝘵, 𝘛𝘢𝘪 𝘞𝘢𝘪