2021-12-26 55 瀏覽
之前試過元朗餐廳覺得唔錯,聽講話大圍開咗分店即刻嚟試吓。雖然店面細,但係感覺輕鬆舒服仲有啲泰式輕音樂播住,感覺好chill我哋試咗泰北金麵,同埋豬手飯泰北金麵個咖喱湯底非常濃郁,加上大大隻雞腿視覺上都已經係享受佢指定蛋麪同個湯非常之夾,再加上上面加上脆脆炸面有另一個層次豬手飯感覺都唔錯,淋滑入味。另外叫左杯菠蘿特飲都有驚喜,冇想像中太泰式嘢飲咁甜。相信呢間小店我會以後都經常幫襯😙真係估唔到佢咁有水準
之前試過元朗餐廳覺得唔錯,
聽講話大圍開咗分店即刻嚟試吓。

雖然店面細,但係感覺輕鬆舒服
仲有啲泰式輕音樂播住,感覺好chill

我哋試咗泰北金麵,同埋豬手飯

豬手飯感覺都唔錯,淋滑入味。
另外叫左杯菠蘿特飲都有驚喜,冇想像中太泰式嘢飲咁甜。

相信呢間小店我會以後都經常幫襯😙
真係估唔到佢咁有水準

2021-12-02
5 分鐘 (堂食)
午餐
慶祝紀念
生日
  • 泰北金麵
2021-12-22 81 瀏覽
餐廳環境舒適,吃東西時很安靜,不會聽到旁邊桌的聲音。香葉肉碎蛋飯:煎蛋半生熟,用來撈飯真好吃。香葉很多味道很濃, 拌在豬肉碎一起吃,非常解膩又增加食物味道。豬肉碎不會太多脂肪,不會很油膩,很輕易便可吃完一碟飯,是白飯小偷。飛天通菜:通菜爽口,呈鮮綠綠色,沒有渣滓。味道很濃,帶有鹹香和微微的辣,開胃爽口,而且都幾大碟, CP值很高。荔枝玫瑰特飲:一隻大杯裝碗,不會蝦超多冰,非常足料。味道酸甜,甜度不會太高,非常好味。還有龍眼肉,加添口感。
餐廳環境舒適,吃東西時很安靜,不會聽到旁邊桌的聲音。

香葉肉碎蛋飯:

飛天通菜:

荔枝玫瑰特飲:
2021-12-21 60 瀏覽
今日要來大圍找朋友順便吃個飯,我們選擇了積信街的阿叔泰麵。蛋炒咖喱蟹肉飯: 碎的蛋及蟹肉吸收了香辣的咖喱汁,有咖喱香,吃落會慢慢飄出輕微辣味,這咖喱汁配白飯吃,很開胃!而且解決不用剝蟹麻煩,吃得乾淨利落。荔枝玫瑰特飲(右):帶有荔枝果肉,荔枝的汁液融入汽水中,很清甜解渴。青咖哩牛腩飯:這碟飯一上枱,巳聞到香噴噴的咖喱味。而且牛腩燜得軟腍,易入口,口感非常好,青咖喱辣到適中,是不錯的配搭。雖然只是簡簡單單碟頭飯,但絕對可以媲美泰國正宗嘅泰國料理,吃得很滿足。
今日要來大圍找朋友順便吃個飯,我們選擇了積信街的阿叔泰麵。

2021-12-14
2021-12-19 54 瀏覽
今日喺大圍放工,同朋友試一次呢一間泰國船麵除咗船麵之外,都仲有好多其他款式嘅泰國食物~有四款調味料可以放喺船麵裏面,感覺好似返咗泰國~牛肉船麵 $60份量正常,一個女士食岩岩食。味道好正宗,同喺泰國食嘅冇乜分別麵裡面嘅炸豬皮好正,食到差啲想叫多份炸豬皮黎食馳名楊叔叔豬手飯 $62鍾意去泰國嘅朋友一定有食過,炆到好淋的豬手肉,相當入味;另外仲配有泰式酸菜同滷水蛋半隻,真係以為自己返咗泰國阿咩糕點拼盤 $38用椰汁做主題嘅小食拉盤,每舊都好重椰子味,正總括而言,想回味泰國味道的朋友,千祈唔好錯過
今日喺大圍放工,同朋友試一次呢一間泰國船麵

除咗船麵之外,都仲有好多其他款式嘅泰國食物~

有四款調味料可以放喺船麵裏面,感覺好似返咗泰國~

牛肉船麵 $60
麵裡面嘅炸豬皮好正,食到差啲想叫多份炸豬皮黎食

馳名楊叔叔豬手飯 $62

阿咩糕點拼盤 $38
用椰汁做主題嘅小食拉盤,每舊都好重椰子味,正
總括而言,想回味泰國味道的朋友,千祈唔好錯過
2021-11-09
今日突然收工好想食泰國菜,但係未出嚟想食啲平啲嘅泰國菜,收工約咗朋友喺大圍火車站附近行街,行吓行吓差唔多到7:30鐘,行到去積信街見到有間裝修幾特別嘅泰國餐廳,價錢又平民,我同朋友兩個人就入去試吓,喺門口有個女侍應態度好親民招呼好好冬陰功湯面,呢個冬陰功湯面唔會泰辣,啱啱好,見到有啲海鮮,有啲椰香味,少少酸酸地,好有泰國風味,正牙另外我朋友叫咗個,蛋炒架呢蟹肉飯,試映一攞埋你我哋隻聞到震震嘅咖喱香味,蛋味,配埋碗白飯嘅咁一個配搭真係好夾呀今次埋單都係$140,每人大概$70左右啦已經加埋一㗎啦,喺呢度好似去咗泰國餐廳咁樣,下次我哋都會再嚟試吓㗎你

咁一個配搭真係好夾呀

2021-12-13
  • 冬陰功湯麵
2021-12-09 53 瀏覽
知道大圍都好多正嘢食,今晚試到呢間聽講好好食嘅泰國餐廳,我哋兩個人叫咗個椰汁雞湯面(金邊粉)再叫咗個豬頸肉小食,飲品係泰式綠茶泰式綠茶比我想像中仲要好飲,平時都好少聽到同飲到,估唔到呢間餐廳有得飲。椰汁雞湯面(金邊粉),個湯底好香椰汁味,有機會會再黎多幾次試下其他款式。

2021-12-09
  • 凍泰式奶茶
走到入黎大圍先發覺原來呢頭都幾多野食😲Cafe中西日式既食店都見有🍴🥢不過今日既目標就係阿叔泰麵 一間我on list咗好耐既食店🤭之前已經好多人介紹過佢好食😋今日終於有機會去食吓😆-呢間食店有少少文青風 係因為bar枱同窗口既設計😂唔多人的話 呢個位用黎打卡係唔錯📸店內掛滿泰國風既插畫同遮 都幾吸睛🤩而最令我留下印象既 竟然係佢個筷子筒🤣佢個筷子筒好有地道既特色 有一種懷舊感而且入面仲要係唔同顏色既筷子 我真係好中意😍-🔸牛肉船麵呢度除左有唔同既船麵 亦都有唔同既泰式飯類🇹🇭情有獨鍾既我 點都要食返碗船麵過下癮先🤭食之前店員都有提醒 👉🏼四大調味 缺一不可👈🏼係落調味之前 我先試咗個牛骨湯底先😋好濃郁好厚既牛骨味 完全成碗都係精華🤭加埋四大調味之後 湯底味道明顯唔同咗牛骨味會無咁厚 但係香料味會有多咗😲好似變咗個魔術咁 唔怪之得佢話 識食一定係咁食👍🏼細細粒既牛丸 味道同係泰國食既係一模一樣😍牛腩又大舊又軟腍🤤真係香得黎又好食😋同埋都唔好忘記食船麵時必食既炸豬皮🤤🤤🤤-🔸豬肉船麵基本上湯底同配料同牛肉船麵都係一模一樣唯獨配菜就係豬肉丸同豬肉片🐖同樣地 👉🏼四大調味 缺一不可👈🏼 提升
走到入黎大圍先發覺原來呢頭都幾多野食😲

又帶我去咗一次旅行 我已經好滿足🙈
不斷見到有人排隊食野 睇黎唔止我一個覺得好食😝
🧸🌞C.ookngbear推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2021-11-30
5 分鐘 (堂食)
牛肉船麵
阿萊燒豬頸肉
香茅魚露雞翼
2021-11-30 88 瀏覽
今日去開大圍做野就順便同朋友食埋晚餐再翻屋企。上網見幾多好評,價錢又親民,於是入去試試。兩個人叫咗兩份正餐加個鳳爪 ,牛肉麵又香又濃,牛肉並唔會似煮咗成日個款又老又難咬,而係入口鬆軟而入味。而最驚喜係咖哩蟹肉飯,入面全部蟹肉,肉拆好囇唔使自己用手,而且份量好充足。可惜有少少辣,但醬汁真係非常惹味,值得下次再encore 。小食方面我地叫咗一份鳳爪,份量正常,汁同香料掛住,做得幾好。甜品方面椰汁西米露係我最愛,食既時候溫度依然暖實在不錯,外表精凝好看,打卡一流。

2021-11-21 83 瀏覽
星期日難得入大圍就去試下阿叔泰麵背景音樂長播泰文歌,好有泰國感覺4點幾去到,無咩人唔洗等位叫左牛肉船麵-金邊粉$60好好食😋又足料,湯底好正另外叫左個泰北金麵-蛋麵$62咖哩唔辣,正😍上面啲麵好脆,勁好食仲有原隻雞脾,推介呀飲品叫左青檸梳打$24同泰式奶茶$24如果奶茶有得簡甜度就更加好
星期日難得入大圍就去試下阿叔泰麵
背景音樂長播泰文歌,好有泰國感覺

4點幾去到,無咩人唔洗等位
叫左牛肉船麵-金邊粉$60
好好食😋又足料,湯底好正

另外叫左個泰北金麵-蛋麵$62
咖哩唔辣,正😍上面啲麵好脆,勁好食
仲有原隻雞脾,推介呀

飲品叫左青檸梳打$24同泰式奶茶$24
如果奶茶有得簡甜度就更加好
2021-11-21
2021-11-18 56 瀏覽
今次已經係第三次嚟食,點咗牛肉船麵 。叫左河粉,佢既粉並唔係平時嘅一條條既河粉而係一片片甘, 可以用匙羹潷起黎食,襯埋個湯頭一啖過,真係粉爽滑湯又甜好鬼正通菜比較老,但仍十分爽口牛腩真係冇得彈 時間夠煮得淋 而牛丸亦都十分好味 成碗有肉有菜份量充足夠頂到成個下晝 泰式奶茶 用正宗手標茶底,甜度同埋色水都好靚❤️
今次已經係第三次嚟食,點咗牛肉船麵 。
通菜比較老,但仍十分爽口
牛腩真係冇得彈 時間夠煮得淋
而牛丸亦都十分好味
成碗有肉有菜份量充足
夠頂到成個下晝

泰式奶茶
用正宗手標茶底,甜度同埋色水都好靚❤️
  • 牛肉船麵
2021-11-18 150 瀏覽
《阿叔泰麵》大圍💛一直都想去這間黃店,雖然佢招牌係船麵,不過我個人唔太喜歡船麵,但都可以試下其他泰式既料理🤗舖頭有吧枱可以望都街景,可惜我到達時已經有人坐緊,唯有等下次啦!舖頭唔算太間,坐位大約30個左右,午巿時間都坐滿👥不過樓底比較高,所以感覺不會太迫🥰<燒豬頸肉飯>$60豬頸肉燒得好焦香,而且比較厚身😌份量都唔少,反而白飯既比例會少一點🍚不過豬頸肉比較油膩,其實都相當足夠,而且肉既質素比較高👍👍👍<凍泰式綠奶茶>+$10我見咁得意所以試下,好似抹茶既色🟢有一股好難形容既味道,但好飲的💫注意:綠奶茶已經係調較好味道,所以無法減甜,而且不建議少冰,因為少冰後會太甜🤭總結:環境同味道都不錯,希望下次可以試下晚巿同坐吧枱🤗Remark:設有加一服務費
《阿叔泰麵》大圍

不過樓底比較高,所以感覺不會太迫🥰

<燒豬頸肉飯>$60

豬頸肉燒得好焦香,而且比較厚身😌
份量都唔少,反而白飯既比例會少一點

燒豬頸肉飯

<凍泰式綠奶茶>+$10

我見咁得意所以試下,好似抹茶既色🟢
有一股好難形容既味道,但好飲的💫

凍泰式綠奶茶

總結:環境同味道都不錯,希望下次可以試下晚巿同坐吧枱🤗

Remark:設有加一服務費
2021-11-17 1403 瀏覽
去到大圍探朋友,朋友介紹來這間人氣店,沒有得去旅行,就這裏來試一次泰國菜餐廳很有一種泰國小店的風情,坐在店內透過窗口可以看到街道,甚至和途人打招呼食物選擇有船麵和不同種類嘅飯,價錢不貴,平均都只是五六十元枱面上邊有四種調味料,包括有魚露,白砂糖,醋和辣椒粉,放落船麵裏作調味,可以隨自己的口味調配叫了一個豬肉船麵($60) ,選了幼滑的金邊粉,有三粒豬肉丸,和豬肉片,更有豬皮,真是豬的三寶都吃勻了,湯底很濃郁豬肉片很大片,還有脆脆的豬皮,除了金邊粉份量很多,配菜的份量亦很足夠點了一個船麵之外,再叫了一個蛋炒咖喱蟹肉飯($68),惹味的咖喱中,是充滿了滑蛋,上邊佈滿了雪白的蟹肉。咖喱充滿香料味,蟹肉卻很鮮甜不知道是否在泰國餐廳的感覺,連白飯都恍似有一種泰國香飲品方面,亦有很多泰式選擇,首次看見了這個泰式綠奶茶,價錢都只是$28 ,大大杯,很重很重的綠茶香,不會過甜,很冰涼這間店,價錢真的很便宜,兩個人$200都不用,就已經吃得飽飽,還有置身泰國的感覺

食物選擇有船麵和不同種類嘅飯,價錢不貴,平均都只是五六十元

不知道是否在泰國餐廳的感覺,連白飯都恍似有一種泰國香

誤打誤撞去咗呢間食泰式船麵,從未食過泰式船麵,原來似車仔麵,有得自選麵底,分別有金邊粉,河粉,米粉,粉絲,蛋麵!真心有驚喜,比想像中好食,仲好多人買外賣排隊等添 !🍴牛肉船麵 $60 (自選麵底 蛋麵)牛肉船麵配料有兩塊牛腩,三粒牛丸,再加芽菜,通菜,花生碎同炸豬皮,麵就揀咗蛋麵(有得自選麵底)。湯底牛骨湯,深啡色,偏濃味嘅湯底,味道香濃但唔咸,飲曬都唔口渴!蛋麵係手工造嘅,似港式粗麵但冇鹼水味,口感彈牙。牛腩好好食,炆得入味好淋,食落唔痴牙有牛味,牛丸細細粒,牛味冇乜但都幾彈牙,唔知係咪正宗泰國味但好好食!🍴泰式椰子雞湯麵 (自選麵底 金邊粉) $58配料有雞肉,雜菇,車厘茄。湯底清香椰子味,但椰子味未到椰汁咁濃,相反泰式香料個味出啲,咸咸哋,飲落好補身!雞肉就正常雪雞扒,都整得嫩滑。個人覺得椰汁應該係要甜嘅,所以牛肉船麵好食好多!🧋凍泰式奶茶 少冰 (甜度固定) $24紅茶底,茶味超香濃,一啲都唔甜,好驚飲泰式奶茶好甜😂但呢個唔會,煉奶同茶比例啱啱好,完全襯托出茶味香濃,有少少茶嘅澀味(可能太濃),好好飲!🧋凍泰式綠奶茶 少冰 (甜度固定) $28綠茶底(問過店員,仲以為係班蘭味L

🍴牛肉船麵 $60 (自選麵底 蛋麵)

🍴泰式椰子雞湯麵 (自選麵底 金邊粉) $58

🧋凍泰式奶茶 少冰 (甜度固定) $24

🧋凍泰式綠奶茶 少冰 (甜度固定) $28
綠茶底(問過店員,仲以為係班蘭味LOL)對比下呢杯超清香,唔甜,飲落係好fresh,好清香嘅綠奶茶!

推薦指數: 9/10
CP值高,每樣野都好好食,奶茶個人覺得好飲過ChaTraMue,太甜啦!
2021-11-12 65 瀏覽
成日係大圍食嘢都好少食到啲特式餐廳今日就見咁耐冇食泰國嘢就搵間船麵嚟試下🤣💎$60 豬肉船麵一場嚟到 緊係要試下個招牌船麵😇有唔同船麵底可以揀最後揀咗金邊粉幾正🤣個湯式好夠味配料嘅豬肉都幾多👍🏻.💎$68 蛋炒咖喱蟹肉飯好夠味嘅咖喱飯唔算好辣👻連唔係太食辣嘅我地都食到.💎$ 28 泰式綠奶茶平時泰式奶茶就飲得多🤣今次試下綠色款嘅好特別嘅味道比起奶茶個款冇咁甜🤓.🛋環境:餐廳係位於大圍偏入都搵咗一陣先到🙈環境好有泰國風感覺連隔離枱都坐咗對泰國人🤣🤣間餐廳應該真係好有泰國風味.📸打卡位:窗邊有幾個位望到外面😇少人嘅時候係外面影入去都幾靚👻.⏰等位時間:平日6點半去到 等咗幾分鐘就入到但到7點幾個陣見到開始full同門口keep住有少少人等位🙈.🚙交通:地鐵大圍站A出口行5分鐘
成日係大圍食嘢

同門口keep住有少少人等位🙈
🚙交通:
地鐵大圍站A出口行5分鐘
2021-11-10 55 瀏覽
同朋友係大圍求其行揾野食,行下行下最後入咗呢間試下好唔好食😙-💛黃色商家-🐖馳名楊叔叔豬手飯 ($62)啲豬手嘅皮幾淋,夠滑,啲毛都去得好乾淨😋啲肉都夠入味,不過可以淋啲,至於啲蛋都幾入味幾香,份量好夠,不過食到尾就有少少漏🥲-🦀蛋炒咖哩蟹肉飯 ($68)未食已經聞到好香,食落唔太辣,不過真係好多蟹肉同膏,啲骨去得好乾淨,呢個真係好驚喜🥰好足料,可以一啖蟹肉一啖飯😛-🍜豬肉船麵 ($60)豬肉丸嘅豬肉味夠,不過唔夠彈牙,麵嘅熟度啱啱好,湯嘅濃淡適當,整體而言餸都算多,幾豐富😙-🐔泰式椰子雞湯麵 ($58)椰子味都有但係唔夠濃,雞肉夠嫩唔會柴,推介俾鐘意清淡口味嘅朋友🐵-🐂青咖喱牛腩飯 ($60)食落微辣,有好香嘅椰奶同咖喱味,牛腩唔係煮到淋晒嗰種,但又唔會太韌,幾入味,不過略嫌啲牛味俾咖喱味蓋過咗🥺-🍽阿叔拼盤 (4人) ($138)蝦餅嘅外皮夠脆,不過可以再彈牙啲,魚餅味道普通,有幾粒香料未碎,少少影響口感,同埋個沾醬味道有少少奇怪,所以我都冇乜點點個醬嚟食🥲香茅魚露雞翼可以再嫩啲同多汁啲,至於椰汁西米糕有芋頭粒同粟米增加口感,美中不足嘅係味道偏甜,椰汁味可以重啲😛-🥤凍泰式奶茶 (
💛黃色商家
🐖馳名楊叔叔豬手飯 ($62)
🦀蛋炒咖哩蟹肉飯 ($68)
🍜豬肉船麵 ($60)
🐔泰式椰子雞湯麵 ($58)
🐂青咖喱牛腩飯 ($60)
🍽阿叔拼盤 (4人) ($138)
🥤凍泰式奶茶 ($24)
茶底嘅茶味好夠,叫咗少甜,甜度啱啱好,而且幾大杯,飲足成餐都未飲完😋
呢間嘅CP值好高,味道整體來講都唔錯,舖頭嘅裝修幾有特色,同埋員工都好nice,個人覺得真係值得一試🥰🥰