2021-08-13
𝒯𝒽𝒶𝒾 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒯𝒶𝒾 𝒲𝒶𝒾餐廳店面唔算大,店內裝潢用左好多泰國地道既𝘥𝘦𝘤𝘰𝘳𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯𝘴,有濃濃既泰國𝘧𝘦𝘦𝘭。座位有正常方枱同𝘣𝘢𝘳 枱。今次坐係窗邊既高腳𝘣𝘢𝘳枱,望住條街食野都幾𝘤𝘩𝘪𝘭𝘭。(但可惜我唔夠高,對腳腳踩唔到地😆)🌟泰式椰子雞湯麵 ($58)佢既湯面可以揀唔同既麵底,包括河粉、金邊粉、蛋麵、米粉等等。個湯碗好有泰式風情,碗面一上台時已經聞到椰子香,湯底煲到乳白色。湯內加左椰奶、香茅同𝘥 泰國香料,一飲就先試到雞味同椰子既清甜,再感受到少少蕃茄仔既酸既味道,加左椰奶既關係令個湯底比較𝘳𝘪𝘤𝘩 同更加幼滑,感覺好真材實料。雞件份量唔算特別多,湯底配埋𝘥 面一齊食個感覺好夾好特別。🌟牛肉船麵 ($60) 牛肉船面係女仔既𝘴𝘪𝘻𝘦。佢既湯底係好𝘴𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 甜甜既泰國味,唔會好油膩,味道唔錯🥰金邊粉吸收左湯頭既精華,唔會有2樣野分開既感覺,仲有牛腩、丸同埋我好鐘意既炸豬皮等等。此外,餐廳都提供左4 種調味料係枱面比食客自由添加,務求逼真還原船麵既味道,但我想飲番佢個湯原本個味所以就冇加😁🍹菠蘿香茅特飲 ($28)食左𝘥 熱野有少少口渴🤪,所以
🌟泰式椰子雞湯麵 ($58)
🌟牛肉船麵 ($60)
🍹菠蘿香茅特飲 ($28)
食左𝘥 熱野有少少口渴🤪,所以叫左杯菠蘿特飲,本身都驚係藥水味,好彩佢個味都幾正常,有少少菠蘿既酸味幾好飲,但香茅味就唔太強。值得一讚既係侍應主動問我要唔要少冰👍🏻
📍阿叔泰麵 𝐀𝐒𝐎𝐊 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞𝐬
大圍積信街31-51號安信樓地下𝘘號舖
𝘚𝘩𝘰𝘱 𝘘, 𝘎/𝘍, 𝘖𝘯 𝘚𝘩𝘶𝘯 𝘔𝘢𝘯𝘴𝘪𝘰𝘯, 31-51 𝘊𝘩𝘪𝘬 𝘚𝘩𝘶𝘯 𝘚𝘵𝘳𝘦𝘦𝘵, 𝘛𝘢𝘪 𝘞𝘢𝘪