2021-11-17
誤打誤撞去咗呢間食泰式船麵,從未食過泰式船麵,原來似車仔麵,有得自選麵底,分別有金邊粉,河粉,米粉,粉絲,蛋麵!真心有驚喜,比想像中好食,仲好多人買外賣排隊等添 !🍴牛肉船麵 $60 (自選麵底 蛋麵)牛肉船麵配料有兩塊牛腩,三粒牛丸,再加芽菜,通菜,花生碎同炸豬皮,麵就揀咗蛋麵(有得自選麵底)。湯底牛骨湯,深啡色,偏濃味嘅湯底,味道香濃但唔咸,飲曬都唔口渴!蛋麵係手工造嘅,似港式粗麵但冇鹼水味,口感彈牙。牛腩好好食,炆得入味好淋,食落唔痴牙有牛味,牛丸細細粒,牛味冇乜但都幾彈牙,唔知係咪正宗泰國味但好好食!🍴泰式椰子雞湯麵 (自選麵底 金邊粉) $58配料有雞肉,雜菇,車厘茄。湯底清香椰子味,但椰子味未到椰汁咁濃,相反泰式香料個味出啲,咸咸哋,飲落好補身!雞肉就正常雪雞扒,都整得嫩滑。個人覺得椰汁應該係要甜嘅,所以牛肉船麵好食好多!🧋凍泰式奶茶 少冰 (甜度固定) $24紅茶底,茶味超香濃,一啲都唔甜,好驚飲泰式奶茶好甜😂但呢個唔會,煉奶同茶比例啱啱好,完全襯托出茶味香濃,有少少茶嘅澀味(可能太濃),好好飲!🧋凍泰式綠奶茶 少冰 (甜度固定) $28綠茶底(問過店員,仲以為係班蘭味L
🍴牛肉船麵 $60 (自選麵底 蛋麵)
🍴泰式椰子雞湯麵 (自選麵底 金邊粉) $58
🧋凍泰式奶茶 少冰 (甜度固定) $24
🧋凍泰式綠奶茶 少冰 (甜度固定) $28
綠茶底(問過店員,仲以為係班蘭味LOL)對比下呢杯超清香,唔甜,飲落係好fresh,好清香嘅綠奶茶!
推薦指數: 9/10
CP值高,每樣野都好好食,奶茶個人覺得好飲過ChaTraMue,太甜啦!