2017-08-06 93 瀏覽
搵門口行左成個圈,入口有點似垃圾房入到去地方都唔細,50人位座。魯肉飯$29 份量剛好一碗飯,魯肉夠多,一半肉一半肥肉,味道口感都唔錯,脂肪入口有點溶化既感覺,飯有足夠既汁但就偏油少少,食完有種油膩感,但都幾好食可以一試茉香珍珠奶茶$23味道ok,冇茶味,珍珠痴埋一舊,有得比你填0,3,8度糖同冰既份量鹽酥雞$35味道ok,冇話特別好食,肉質偏乾店鋪裝修到台灣夜市咁,都幾有特式。其實我仲外賣左個柯仔大腸麵線$40,味道還可以,普普通通,唔怕油膩既話相比之下魯肉飯好食好多
搵門口行左成個圈,入口有點似垃圾房

入到去地方都唔細,50人位座。

魯肉飯$29

茉香珍珠奶茶$23

鹽酥雞$35
味道ok,冇話特別好食,肉質偏乾

店鋪裝修到台灣夜市咁,都幾有特式。

2017-08-05 162 瀏覽
好耐冇去台灣喇,難得屋企附近有「阿元來了」呢間台菜店,就搵個天氣好好嘅星期六去食個早飯吧!呢度嘅魯肉飯($29)豬肉算肥多瘦少,切成大小不一嘅小塊。每口飯都充滿肉汁,好好撈飯。即使肥肉多,但係一夾就斷,冇乜油膩感,罪惡感都少d⋯⋯Order飯麵或小食可以加$10配1-8號飲品,我揀左百香果綠茶,亦體貼地可以揀10、8、5、3、0分甜/冰的多寡。我揀左3分=微糖微冰,但都係覺得好多冰同幾甜。如果飲品可以冇咁甜,呢餐就更美滿了。

呢度嘅魯肉飯($29)豬肉算肥多瘦少,
切成大小不一嘅小塊。

每口飯都充滿肉汁,好好撈飯。

即使肥肉多,但係一夾就斷,冇乜油膩感,罪惡感都少d⋯⋯

如果飲品可以冇咁甜,呢餐就更美滿了。

2017-08-04 160 瀏覽
星期五中午想食魯肉飯,腦海立即醒起阿元來了觀塘有分店,立馬前來。。。門口要由工業大廈果邊入去,唔係太起眼。當時1點幾都要排隊,等左大約10分鐘至有位。呢度裝修好有臺灣古早味。食左碗魯肉飯($29):飯碗size唔算大,但都比臺灣嘅份量大少少。碗飯上面嘅魯肉粒油油亮亮,肉粒係半肥瘦,肉汁索晒入飯粒,啖啖飯都食到,質素唔錯。滷味拼盤($30):熱食滷味,有豬耳、滷蛋、滷雞翼同豆乾,都算入味,特別係滷蛋同豆乾最好食。酥炸魷魚($35):以鹽酥方式炸魷魚,呢個要趁熱食,凍左魷魚會變乾變硬呢。鳳梨青茶(微糖,少冰)(加配價$10):呢度嘅點餐紙可以比你揀冰塊甜度,我呢杯茶都幾清,有淡淡嘅鳳梨味,好適合夏天飲!咁多樣嘢之中,我最欣賞魯肉飯同飲品呢。
星期五中午想食魯肉飯,
腦海立即醒起阿元來了觀塘有分店,
立馬前來。。。

門口要由工業大廈果邊入去,唔係太起眼。

當時1點幾都要排隊,等左大約10分鐘至有位。

呢度裝修好有臺灣古早味。

食左碗魯肉飯($29):

飯碗size唔算大,但都比臺灣嘅份量大少少。

滷味拼盤($30):

酥炸魷魚($35):

以鹽酥方式炸魷魚,呢個要趁熱食,凍左魷魚會變乾變硬呢。

鳳梨青茶(微糖,少冰)(加配價$10):

咁多樣嘢之中,我最欣賞魯肉飯同飲品呢。

2017-08-04 205 瀏覽
收工6點幾因為等人所以就諗住入去問佢可唔可以坐低等,入到門口有位講國語既妹妹話無問題,就帶我坐低左,結果我等左半個鐘佢都無趕我或催我(現場都差唔多爆滿)真係太好了因為第一次黎食之前聽d同寧都帶推介過,研究左一陣,我就叫左以下既野食試試啦希望小小意見可以提供到比大家參考下茉香綠茶一般呢杯紅豆抹茶拿鐵只有綠茶味個鹵肉飯好好食推面線ok但湯多面少個雞粉炸得唔錯但帶甜個魷魚酥好食推環境裝修特別播住國語歌,除左d位迫d,其實都算唔錯既選擇,以上埋單199蚊

希望小小意見可以提供到比大家參考下

個雞粉炸得唔錯但帶甜

個魷魚酥好食

環境裝修特別
2017-08-04 753 瀏覽
又係食美食既時候,今日試既係由西環黎到觀塘既台灣美食。最初見到地址都知係牛頭角地鐵站嘅附近,但要搵一啲都唔容易,因為佢個入口喺後巷,只要你認到人龍,就會搵到佢既入口處。地球已經阻止唔到香港人食美食嘅熱誠,即使條街好熱,排隊人數好多,大家都好樂意繼續排,但都有人因為長長的人龍而放棄,係我前面起碼有50人,今日只係星期二既夜晚。結果,我排左大約半個鐘就入到,出奇地快,大概都係因為呢間野番枱能力好高。入到去最吸引我嘅就係呢度嘅裝修,會令你感受到呢度有大笪地既氣氛,好有台灣氣息,侍應們都係講普通話。事不宜遲,拿拿聲介紹一下呢度既野食,由於佢每款野食大概都係$25-40不等。眼闊肚窄既我,叫左差不多成十樣野食,依家就為你地續一介紹;鹽酥雞:香脆,好味,份量較多涼拌白筍:白筍清甜,配合沙律醬都幾特別焢肉飯:其實係魯肉加焢肉,焢肉雖然肥,但入口即溶,堅好味蚵仔麵線:面唔多,蚵仔新鮮,但湯略為過酸頁丸湯:普通至極,頁丸得兩粒,要廿幾蚊,個湯又係味精,可以不叫魯肉飯:肥瘦得宜,味道又好蚵仔煎:呢個都好一般,佢個底全部都係薯粉,上面係蛋餅,好漏,如果人少千萬唔好叫皮蛋豆腐:有別於外面,佢係杯裝,張材料打碎
鹽酥雞:香脆,好味,份量較多

涼拌白筍:白筍清甜,配合沙律醬都幾特別

焢肉飯:其實係魯肉加焢肉,焢肉雖然肥,但入口即溶,堅好味

蚵仔麵線:面唔多,蚵仔新鮮,但湯略為過酸

魯肉飯:肥瘦得宜,味道又好

皮蛋豆腐:有別於外面,佢係杯裝,張材料打碎,鹹鹹香香,好正

總括,呢間野係值得推介,不論環境味道都吸引,心大心細既你,一於黎試試。
留意留意:呢度枱真係好細,而且經常要搭枱,建議大家唔好一次過叫甘多野食哦

涼拌白筍
焢肉飯
蚵仔麵線
頁丸湯
滷肉飯
各款台式奶茶
蚵仔煎
2017-08-02
30 分鐘 (堂食)
焢肉飯
蚵仔麵線
滷肉飯
各款台式奶茶
2017-08-03 132 瀏覽
柯仔煎大大粒,味道有啲淡又小左薯粉,不過係好味值得食架卤肉飯先係主角,根本係梅菜扣肉迷你版,食多兩碗都仲得,實在太好味,好值得食裸條有啲失望因為剪得短過麵線,味道都okay既,可能呢個先係正宗,係饒河夜市食冇咁短凍飲因為有冰,而且冰都溶得幾快,建議大家都唔使小甜,否則就淡到凍水咁既味芋圓好味,即刻諗返起係九份山頂食果大碗芋圓,開心丫,仲有珍珠,花生,紅豆係入面,溫溫的蕃薯糖水食到仲想要多個。卤青菜係普通菜,以為好多汁好多豉油,但食落又唔會油膩,幾好
柯仔煎大大粒,味道有啲淡又小左薯粉,不過係好味值得食架
卤青菜係普通菜,以為好多汁好多豉油,但食落又唔會油膩,幾好
2017-08-02
2017-07-31 345 瀏覽
陪友人於附近辦完要辦的事,路經此處,見到一間叫做阿元來了的食肆。我們都不清楚阿元是甚麼來頭,店子又掛著暖暖車站的牌匾,蠻有趣的,吸引到我們來了。直到剔落單紙的時候,我們方知道是台式食肆。先來一客蚵仔煎,蠔量未算太多,卻是分佈均勻;蛋煎得過老了些,但整個咬下仍是煙煙靭靭的;再加上海山醬果然帶有濃濃的台灣風味。雞肉飯的雞肉是一絲絲的,完全感覺不到有油份,甚至乎乾過了頭;不過調味不錯,趁著醃菜撈飯感覺還好。魯肉飯的豬肉並非肉碎,而是一件件的,豬腩肉肉質肥美,滷得甘甜,但頗為肥膩,吃完有點飽滯,屬重口味之選。到底誰是阿元,不得而知,總之算是好食的台灣菜。

蚵仔煎
雞肉飯
魯肉飯
到底誰是阿元,不得而知,總之算是好食的台灣菜。
  • 滷肉飯
2017-07-30 172 瀏覽
台式小食好多都出名,不過遠洋到港開店而保留到原有風味的餐廳未必多,阿元來了可算是必試之一!本身都知道阿元西營盤店人超級多,近來知道觀塘有分店,一班同事就邀約去食lunch...其實之前已試食過外賣回來的鹽酥雞,絕對是心機之作,鮮炸味道並非翻炸口感,所以多多人排隊都想去堂食午飯。觀塘分店入口比較隠閉,不過午飯時間大排快長龍,唔怕揾唔到餐廳位置。初初見到人龍都諗過縮沙,但見店員安排入座井井有條亦有禮貌,開始感受到台灣文化..等齊人可以入座,入到餐廳好有"別有洞天"感覺。可能因為外觀係工廈,反差感大,餐廳內完全係"小台灣"既感覺,好似隨意門去左台灣旅行咁,同事都開心哂講到食物,同事們點了魯肉飯,而自己則點了香菇肉羹米粉,小食有最愛鹽酥雞、魷魚酥、台式腸、魚丸湯。先講魯肉飯,份量唔會過大剛好夠醫肚,仲可以試小食!反而香菇肉羹米粉就好飽..因為肉羹比較"杰"身,所以飽肚感十足,唔會擔心米粉唔飽。鹽酥雞一如既往台味十足!另外值得讚係細心點菜單,飲品可以自己算擇甜度、冰量,我地咁多位同事咁多杯飲品都冇調亂,讚!餐廳台味濃厚,不過價錢就唔算係台價!無他的,香港物價高,食材成本上升,所以價格自然冇可能定

餐廳台味濃厚,不過價錢就唔算係台價!無他的,香港物價高,食材成本上升,所以價格自然冇可能定得太平。外出食飲有時都係想透下氣唔好困喺office,就當價格包含享受餐廳裝橫的價值啦!
2017-07-19
15 分鐘 (堂食)
  • 鹽酥雞
原來這間店舖比較難找,我們要問一間台式飲料店才知道這間呀元來了是從後門入的我們要等大約15分鐘,先在外面點餐。這間店舖別有風格,裏面有很多台灣特色的裝修。魯肉飯超級肥美的魯肉,令人垂涎欲滴!果然不負所望,非常好吃!滷肉飯的肉汁拌飯,十分開胃!如不介意太多肥膏,可以把所有通通吃完!皮蛋豆腐我們以為是一片片的豆腐及皮蛋,怎料是將這兩個食材攪拌在一起。很香滑的豆腐,配上淡淡皮蛋的味道,也是拌飯之選!茉香珍珠奶茶這個很大杯!而且有很香的茉香味!珍珠非常煙韌,而且不會太甜,可以把整杯喝完!鹽酥雞即叫即炸,香味撲鼻!非常脆口,而且炸粉不會太厚,雞肉鮮嫩,而且份量也是頗多的,兩個人吃不完!這間有台灣的味道,而且裝修特別,下次可以試試其他食品!

我們要等大約15分鐘,先在外面點餐。

這間店舖別有風格,裏面有很多台灣特色的裝修。

苿香珍珠奶茶

茉香珍珠奶茶

鹽酥炸雞
鹽酥雞

這間有台灣的味道,而且裝修特別,下次可以試試其他食品!
15 分鐘 (堂食)
苿香珍珠奶茶
鹽酥炸雞
2017-07-28 96 瀏覽
在台灣一個人生活了一段時間,常常一個人晚餐,瀟灑的點一個大的大腸麵線再加一份皮蛋豆腐。今天在香港終於可以重拾這種味道,麵線的蚵仔大大粒,有4至5粒,口感扎實,大腸也好味,唯一美中不足的是麵線份量太少。皮蛋豆腐用杯上,幫你拌好了豆腐和皮蛋,滋味開胃;簡單的$15 燙青菜,滷水味恰到好處,抵食之選。下次會再試魯肉飯和雞肉飯!
2017-07-27
2017-07-27 123 瀏覽
聽聞觀塘區新開了《阿元來了》,之前到過西環分店,但地點不是很方便,所以只是到過一次,最近知道開了分店,就和朋友馬上去試一試,到門外已經要排隊,但店員很有禮貌地通知客人需要等候,如臨到第一二位客人,他們會給一張點餐紙,我們眼見好多食物都想試,但我比較期待滷肉飯。《滷肉飯》最有台灣味道,份量適中,一人份量,滷肉很好味,好軟身,而且好入味,有少少肥肉但很香濃,飯粒粒彈牙,是必食之選。《綜合芋圓》很香濃黑糖味,不會太甜,芋圓好Q,不過份量太少,都是必食之一。

2017-07-27 111 瀏覽
阿元来了是一间装修的特别复古的小店,仿造七八十年代台湾街区及建筑,营造出非常特别的氛围。每到饭点都有劲多人排队,我们点了句破卤肉饭,炸花枝丸,盐酥鸡,蚵仔煎还有一份青菜,全部都是特色台湾小吃。炸花枝丸,盐酥鸡口感酥脆,卤肉饭咸淡适中,特别大的一盘蚵仔煎吃起来真的非常让人满足。这家店的饮品非常好喝,也有台湾著名的九分芋圆和其他甜品。总之,非常推荐喜爱台湾小吃的筒子们来这里试一试
2017-07-24 291 瀏覽
留意番鋪頭要係後門停車場個邊入,前門連招牌/指示牌都無要問人先知。夜晚7:30排左三個字入得,落單後光速唔使十分鐘上哂成枱野食,但部份唔係好夠熱。食店裝修似台灣夜市幾有feel,不過真係好嘈,傾計都要大大聲。個人最推薦魯肉飯,它的肉切得很碎、有D油膩但真係超下飯!睇落份量雖然唔多,但其實食到一半已經濟到食唔落,好啱女仔同朋友Share黎食!(P.S 我試過外賣嘅魯肉飯比堂食更好味!)另外酥炸魷魚都好香口炸得好脆,不過其餘小食同肉羹湯就真係普普通通。飲品試左咖啡磚奶茶同檸檬多多,味道溝得好淡。食到最後想要杯水都話冇水供應,態度唔算特別好。而且有D失望嘅係原來蚵仔煎竟然5:30pm前先有供應呢...呢間阿元來了的食物其實唔算特別,不過勝在份量細細碟幾抵食,可以一次叫好多樣過下口癮,鍾意魯肉飯嘅朋友不妨一試!

個人最推薦魯肉飯

2017-07-21 431 瀏覽
久聞阿完來了觀塘,終於找到機會一嘗地道台灣食物!店內裝修別緻,回到過去老台灣一樣! 我們點了鹽酥雞,滷肉飯,燥肉米粉及芝士玉米蛋餅!在香港要吃到台灣味道的滷肉飯有點難道,來這裡便不要錯過了!還有芝士玉米蛋餅,超多芝士及玉米粒!香濃好吃!好想念台灣哦!
久聞阿完來了觀塘,終於找到機會一嘗地道台灣食物!
店內裝修別緻,回到過去老台灣一樣!
2017-07-21 370 瀏覽
{阿元來了🍚}開左咁耐都仲要排隊先食到😳未有機會去西環總店,食住觀塘呢間先😆可能期望太大,有點小失望☹️最多好評嘅 #魯肉飯 都okay嘅,但比想像中普通😥魯肉好多但略嫌唔夠稔同入味,食到最尾幾啖飯會有點dry😛個人覺得程班長更好食🙈#酥炸魷魚 幾香口,唔算油 #貢丸湯 都唔錯,幾有味飲落唔味精。但#冷盤小菜 就不推介,好細碟又唔夠凍,得一小束海蜇同兩舊茄子,唔抵食~點解觀塘區嘅野食10間有8間都係名過於實🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
{阿元來了🍚}