離開嚐品慕茶,天仍下著雨。由於仍有時間,我們用搵食搜尋器查閱觀塘仍未去過的食肆小店。「阿元來了」,竟然出現在眼前。這間位於西環的台灣小店,小妹一直想去拜訪。奈何西環店環境狹小,人龍卻長又長,嚇怕了小妹﹗ 既然,附近有一間分店,我們當然急不及待前往一試﹗ 去到鴻圖道28號地下,兜兜轉轉,反反覆覆,連後巷也走近一望,仍然找不到「阿元來了」。無奈下,問大廈看更,始知小店位處巧明街與鴻圖道交界的後巷中。因被停泊的車輛阻礙視線,且沒有懸掛明顯的招牌,故不易被人發現。 分店裝修比西環店更具特色,暗暗燈光,配襯粗糙木,老台灣感覺油然而生。餐廳劃分了不同區域,有「春風大戲院」、「暖暖車站」、夜市小食檔、理髮廳等,鋪天蓋地都是店主來千辛萬苦搜羅回來的古董擺設,最啱「相機食先」一族到此一遊打卡﹗ 食物方面多,約有30多款,飯麵小吃前菜湯類菜類甜品式式俱全,都是港人熟悉的經典口味。 小姐要來了一杯熱的蜂蜜檸檬$25,小妹的冬瓜珍珠$23是夏天消暑解熱的涼品,配上QQ彈牙的珍珠,非常的清涼,若甜度再稍稍減低少許,必會更佳。 芋圓是一道著名的台灣傳統甜點,以芋頭蒸熟後壓成泥,加上地瓜粉和水拌勻

既然,附近有一間分店,我們當然急不及待前往一試﹗

芋圓是一道著名的台灣傳統甜點,以芋頭蒸熟後壓成泥,加上地瓜粉和水拌勻成糰,搓揉成長條形再切成小塊,放入沸水中煮至浮起撈出即成芋圓。九份芋圓$30內,有芋丸、地瓜丸、珍珠和花生,糖水甜度適中,丸和珍珠Q彈具咬口和嚼勁。
酥炸魷魚$35沾上薄漿同炸,火喉夠,鑊氣足,魷魚炸得十分酥脆香口且軟Q,又不油不膩。
2017-06-17
2017-06-25 134 瀏覽
開在公司附近怎能不去-試?12:10pm去,找了-會再在某條横街,於工廠大厦揾到其入口,如果沒有長龍和說國語的職員站在旁邊,我真以為自己找錯地方。想唔到12點幾都要排隊約20分鐘,只好一邊選食物-邊等。我們每人都叫了一個魯肉飯,再share 蚵仔煎和鹽酥鷄。魯肉飯很肥但也很好吃。蚵仔煎實在太奇怪了,放了甜醬辣醬在上面,本身個餅無味。鹽酥鷄不過不失,但也不算好吃。我喝奶茶咖啡凍,個人覺得過甜(雖然我已tick 微甜,佢地漏單所有也可能用了-向份量)!至於環境,有大排檔的車仔、春風大戲院招牌,的確很有懷舊的味道!但4人枱我們4個坐得幾逼下。

想唔到12點幾都要排隊約20分鐘,只好一邊選食物-邊等。

我們每人都叫了一個魯肉飯,再share 蚵仔煎和鹽酥鷄。
魯肉飯很肥但也很好吃。
魯肉飯

蚵仔煎實在太奇怪了,放了甜醬辣醬在上面,本身個餅無味。

鹽酥鷄不過不失,但也不算好吃。

2017-05-29
20 分鐘 (堂食)
魯肉飯
觀塘區好少特色鋪頭,所以今日帶老公去食阿元拍拍拖!!鴻圖道28號,搵來搵去都搵唔到,原來要係後巷入唔明點解門口要在後巷入? 星期六、日中午排隊5分鐘就可以入,good good環境好有台灣特色,服務都好好,侍應是講普通話的,但明顯是香港人,有歸屬感!!(ps:因為我D普通話,是港式普通話,好驚俾人笑) 食物不過不失,價錢中等合理,上菜速度都快!!唯獨是枱面非常細,1張枱仔要坐4個人(搭枱),非常迫,我老公不太喜歡,所以快快食完,快快走,如果想周末坐喺度,朋友傾吓計,我不建議在阿元這裡,因為真係非常逼試一次就可
觀塘區好少特色鋪頭,所以今日帶老公去食阿元拍拍拖!!
鴻圖道28號,搵來搵去都搵唔到,原來要係後巷入
試一次就可
2017-06-24 236 瀏覽
今日同友人補祝生日,友人選了這間台灣食店,但本身個人都幾喜愛食台灣食物,如花枝丸、大腸麵線首先位置唔係咁清晰,係google map顯示係鴻圖道28號,但係實質係鴻圖道28號再行右再見到一條好唔明顯既巷仔,好多車泊係度既位置行入去,我足足兜左兩個圈先到幾經辛苦終於搵到,可幸唔駛排隊就有位,入到去就即刻點野食,叫左魯肉飯、控肉飯、柯仔煎、皮蛋豆腐、百香果紅茶、綠茶、芋圓,本來極度想叫大腸麵線,但點知晚上才有麵線失望...食物方面,魯肉飯一般,味道唔算特別好味,而控肉飯係因為想知控肉係咩底下叫既,原來即係扣肉,不過肉質夠'林',所以都唔錯,而柯仔煎係我食過咁多間最差既,可以用難食來形容底層有層透明帶膠狀質地既野,而芋圓都算可以。整體來說,令我失望但唯一要讚既係店員服務態度良好,知道我地得兩個人,一見有獨立枱,即安排我地唔駛搭枱
失望...

控肉飯
皮蛋豆腐
2017-06-23 5599 瀏覽
近來日本拉麵在香港百花齊放, 雖然宅女愛吃拉麵, 但其實有種菜色在香港一直都難以找到水準不錯的, 說的就是台灣菜了. 雖然長久以來都有不少台灣餐廳開過來香港, 但一吃就覺得沒下次, 跟在台灣吃過的完全不一樣. 近年終於有家程班長是做得比較像樣, 但只有一家始終選擇不多. 所以當這家阿元來了開在宅女上班附近的西環時, 試過真心覺得水準不俗. 早前更得知他們在宅女住處不遠的觀塘開了分店, 地方更大! 這晚即興就問老媽老爸要不要一起去試試, 馬上就來個寶島回憶滋味!! 其實最初認識到阿元來了是在網上看到其老闆的奮鬥史, 最記得是老闆只是個八十後的台灣人, 自小廚藝了得, 為了圓其飲食業夢想, 甚至試過借貸在夜市賣紅豆餅. 最後機緣巧合便把台灣菜帶來香港開了西環的第一家阿元來了. 開業至今差不多巳兩年多, 每天吃飯時間還是排著超長的人龍, 宅女也光顧過幾次, 的確是能吃回點點台灣的味道. (詳文請看這裡). 不過店在西環位置的確比較偏, 如果不上班時實的很難會特地走過去.所以當得知店子終於在上月開了分店, 而且開店的位置更是在觀塘時, 便一直打算要去試試. 店子位於觀塘的鴻圖道, 不過如果坐
[自費] 近來日本拉麵在香港百花齊放, 雖然宅女愛吃拉麵, 但其實有種菜色在香港一直都難以找到水準不錯的, 說的就是台灣菜了. 雖然長久以來都有不少台灣餐廳開過來香港, 但一吃就覺得沒下次, 跟在台灣吃過的完全不一樣. 近年終於有家程班長是做得比較像樣, 但只有一家始終選擇不多. 所以當這家阿元來了開在宅女上班附近的西環時, 試過真心覺得水準不俗. 早前更得知他們在宅女住處不遠的觀塘開了分店, 地方更大! 這晚即興就問老媽老爸要不要一起去試試, 馬上就來個寶島回憶滋味!!
所以當得知店子終於在上月開了分店, 而且開店的位置更是在觀塘時, 便一直打算要去試試. 店子位於觀塘的鴻圖道, 不過如果坐地鐵來的話, 在牛頭角地鐵站B6上地面走過去是比較近的. 徒步大約4-5分鐘就會到.
不過當跟著地址來到鴻圖道28號時, 左看右看都找不到阿元來了的店, 只看到一家小小的台式飲品外賣店. 問了問才知道原來店子是要從後面的街進去. 老實說如果不問的話真的完全找不到, 店方有考慮可以在前面貼一些方向指示牌方便食客嗎?
繞了個街口來到後街這邊, 才看到原來阿元來了的入口是在類似工廠大廈的後門這裡. 旁邊還有架小木頭車及一些供食客排隊的圍欄.
宅女是在平日晚上7時前來到, 所以還不用排隊等位就剛好有位子, 不過此時其實巳全院滿座. 晚一點來都應該要等位了. 走進去店內看看, 不自禁的輕輕嘩了一聲, 整個店子裝修得令人完全像置身在老台灣一樣!! 雖然西環店也看過他們用心的台式設計, 不過這裡地方比西環店更大幾倍, 每個角落的裝潢簡直就像電影場景一樣! 店中央的一大個[春風大戲院] 牌子, 對面就是[暖暖車站], 還有牆上貼滿了舊時在台灣才會看到的街招及電影海報, 加上抬頭看到縣掛著的一個個燈籠, 頓時覺得自己身處在台北某處的夜市當中, 單是這裡的裝修巳看得令人目不暇給.
不過要數最搶眼的當然是店內上方的一塊大招牌, 寫著[阿元來了], 簡單直接得來甚有氣勢! 這裡的地方比起西環店大很多, 就算不計周圍場景佔用的地方, 都巳經可以容納到五六十人之多, 所以排隊的話應該不用像西環店那邊等那麼久了吧? (笑) 由於要統一店內主題, 所以用上的椅子及桌子全都是平常大排檔用到的那種摺椅跟木摺枱, 舒適度當然就不會很高, 但反正這裡就不是用來長坐聊天的地方, 所以宅女覺得也沒所謂了.
我們來到時雖然可以直接入座, 不過食客巳全滿, 搭枱自然是少不免的.
坐好後, 馬上就來看看這裡有什麼好吃, 是不是跟西環店都是一樣? 下單的還是一張長長的點單紙. 當中店家招牌的魯肉飯, 蚵仔麵線, 肉羹麵等等主食全都不缺, 小吃的話亦有花枝丸, 皮蛋豆腐, 刈包, 鹽酥雞, 大雞排等等, 另外亦有芝士蛋餅, 台灣香腸, 甜不辣, 魚丸湯及鹵味等, 反正在台灣夜市吃過的部份都可以在這裡找到. 價錢方面, 跟西環店都是差不多一樣, 各款食物由HK$20起至HK$45不等, 像魯肉飯一碗只是HK$29, 雖然還是比台灣貴, 但在香港來說這種收費巳算合理了.
正在剔菜單時, 老媽就一直在耳邊說想吃蚵仔煎呀, 但找來找去都找不到, 最後問了店員, 才發現原來蚵仔煎只限在午市才供應. 是有點失望, 但最後我們還是點了一大堆小吃.

冬瓜珍珠 (HK$23)
宅女比較偏愛喝冬瓜茶, 不過平常光顧台式飲品店那些全部都甜得嗆喉, 之前去程班長喝過他們的自家製冬瓜茶果然真材實料. 而這晚看到這裡也有供應當然第一時間點來試試. 上來的份量都幾大杯的, 有冷有熱選擇, 最貼心還是他們所有飲品都可以自選甜度, 要少甜還是多甜, 加不加冰等等. 宅女要了標準的, 上來的冰塊不算好多, 份量適中. 喝一口, 冬瓜茶味不重, 但甜度不算高, 喝起來感覺比西環店的好一點 (記得西環店喝過的好甜). 底下的珍珠入口軟糯得來帶點黏度, 口感煙韌, 算不錯.

魯肉飯 (HK$29)
記得上次在西環店吃過最令宅女滿意就是他們的魯肉飯. 在台灣其實都有吃過好幾種不同的魯肉飯, 有些會用上肉碎, 有些會用比較大顆的豬肉, 而這裡做的就屬於後者. 上來的飯就是一人份量, 看看飯上全都鋪滿了豬肉粒, 而且每顆都滷得色澤相當勻稱. 據知店家用的是豬腩肉部份, 出來的肉肥瘦比例大多都是勻半, 入口豬肉質地軟淋得來帶點嚼勁, 肥肉部份吃起來極盡甘香, 滷汁做得非常入味, 但又不會過咸, 當中還帶著點點甜味. 而底下的飯粒偏短小, 粒粒肥滿飽壯, 配著滷水汁來吃實在有夠對味. 本來還怕底下的飯吃到尾聲不夠汁, 但豬肉本身都幾多, 而且吃起來不乾, 所以吃到最後一口都仍有著滷水香.

看到老爸默不作聲的吃著這個魯肉飯, 吃完後還少有地說想再叫一碗, 但老媽就阻止說 [你老人家不能吃太多肥膩東西啊] 唯有放棄. 不過看到此情景, 宅女也猜想老爸也是非常滿意這個飯吧.

刈包 (HK$30)
雖說刈包不是宅女喜愛的台灣食品之一, 但每次吃台菜時總會想到這個包. 記得年前在灣仔有開過幾間刈包專門店, 但老實說吃刈包自己還是想簡簡單單吃個傳統台式一點就可以了. 這裡上來的包都算幾大個, 夠一人份量. 只見包內的餡料多到頂著上方的包, 看起來非常有厚度. 打開來看, 原來內裡放了兩塊厚身的豬腩肉, 同樣也是用滷水汁醃製過, 另外還有些酸菜, 花生粉及大量的芫荽, 單看賣相的確夠份量.
豬腩肉的肥瘦比例幾乎是以七比三示人, 怕肥人仕看到可能會卻步, 但反正不是天天吃, 試一次沒問題吧. 咬下去麵包軟熟得來不會過於淋身, 肥肉又沒想像中油膩, 可能是被兩片包夾著吸收了部份油脂, 吃起來反而覺得肉質軟淋得來有彈性, 不會好乾, 肥脂部份入口即融, 非常甘香, 當中的酸菜亦增添了幾分惹味. 花生粉個人覺得就可以再加多一點, 吃起來會更香口. 但整體來說這個包實在是不錯, 邪惡得來消滅完一整個都不覺太膩.

滷味併盤 (HK$25)
其實以這個價錢也不會期望併盤會有多大了. 上來的份量真的幾小, 大約夠1-2人吃. 當中包括了一些豬耳, 半隻滷水蛋, 滷水豆腐以及一隻滷水雞翼, 上方還唧了點甜醬伴吃. 如果人多的話可能要多叫幾份. 不過看看滷味的色澤都很勻稱, 全都呈現著褐色, 也沒有滷得過火. 豬耳吃起來甚有彈性, 而且軟骨部份不會好硬; 滷水蛋滷得夠入味, 蛋白還猜點彈牙; 豆腐有大約3-4片, 每片厚度適中, 入味之餘質地很夠密度, 不是軟嫩那種, 但吃起來很惹味. 而雞翼雖然只有一隻, 不過都幾肥美, 肉厚而且吃起來不乾. 份量就是細小了點, 但水準不錯.

蚵仔大腸麵線 (HK$40)
老媽看到這個價錢時, 一直在旁說: [在台灣吃麵線只是幾塊錢, 怎麼在香港吃會那麼貴!] 宅女唯有無奈的解釋著說台灣人家的鋪租以及食材也是比香港便宜好幾倍, 所以也實在不能這樣相比呀. 上來的麵線都幾大碗, 而且看看內裡的蚵仔, 大約都有4-5顆, 每顆都非常的肥美, 實在有點意外, 而大腸份量雖然相比偏少, 但都看出滷水過出來的色澤偏深沉, 看來頗濃郁似的.
不過宅女覺得蚵仔麵線除了蚵仔跟大腸之外, 其濃稠得似羹一樣的湯也是非常重要的一環, 很多貪方便或是連鎖店供應的麵線, 內裡所做出來的羹其實就只是粉漿茨而已, 味道完全不是那回事.
這裡做的湯羹同樣非常的濃稠, 而當中的麵線份量適中, 每一口都能吃得到. 湯羹味道香濃得來不過咸, 也不會吃到像茨汁那種質感, 蚵仔每顆都超肥美, 體型亦較大, 吃起來很有滿足感. 大腸是有點碎的那種, 不過之前在台灣吃時也是這種碎度, 質地軟淋得來帶點甘甜, 亦滷得很夠味. 其實這個麵線真的做得不錯, 至少宅女覺得夠好吃, 最後還把湯喝得一滴不剩. 雖說價錢好像有點稍高, 不過算是在香港難以找到這個水準的麵線了.

香菇肉羹麵 (HK$45)
接下來的是香菇肉羹麵, 也算是店內最貴價的幾款食物之一. 上來的就是普通粉麵一碗的份量, 一個人吃的話如果連湯也喝光都夠飽的. 只見其湯頭色澤偏濃, 質地比剛才的麵線好像更為濃稠一點. 內裡放了好幾件肉塊, 還有一小堆的香菇絲. 中央就洒了少許芫荽. 單看賣相其實有點像肉羹一樣. 先來喝口湯, 雖然看起來十分濃郁, 質地的確十分濃稠但入口其實又沒想像中咸, 味道很夠, 本身油份不多, 底下的原來是用上像上海麵那種麵條, 吃起來質地十分順滑, 本身的硬度不高, 帶點軟淋的, 但正好配著這種羹狀的湯就很對味了. 而肉塊每件都頗大亦夠厚肉, 咬下去原來不是彈性那種, 後而較軟棉, 吃起來就是啖啖肉香. 這個麵也算是不錯, 不過如果可以改善的話就是希望香菇絲的份量可以再多一點吧.
芝士蛋餅 (HK$25)
老爸說上次他在台灣吃過很好吃的蛋餅, 來到這裡就嚷著要點一份. 記得之前在西環店是有芝士蝦鬆蛋餅, 但這晚來到只有一款芝士蛋餅. 上來的就是長長一條蛋卷, 上方簡單的唧上一點醬汁. 看看蛋餅的餅皮本身都做得幾薄身, 咬開來, 內裡的芝士隨即馬上流出來, 芝士味香得來不會過濃過咸, 半溶的質感亦令整個蛋餅口感更豐富. 餅皮本身夠薄, 咬下去層次分明, 雖然個人覺得食材比較單一 (如果有蝦鬆應該會更香口), 但吃起來咸咸香香的味道不錯.
本來有點想說是為何蛋餅上桌前不切開給客人方便進食呢? 但這時想想如果切開了芝士就會全流出來, 那就會吃得更麻煩了.
台南府城蝦捲 (HK$25)
雖然宅女沒去過台南, 不過聽身邊的台南達人說這那裡的美食其實超多. 點來這個蝦捲, 網上查過原來這種蝦捲在台南當地真的是很普遍, 而且更有老字號店專門做這個蝦捲. 上來一碟有兩件, 看上去就有點像我們的炸魚春卷那種, 中間塞滿了餡料, 頭尾兩邊露出了炸皮. 看看油份不算很高, 蝦捲炸出來都幾乾身, 不過不會覺得好乾的樣子.
咬下去, 內裡的原來就有些肉餡, 未知是否是蝦膠來的, 質地吃起來比較軟淋, 但內裡加入了點點蔬菜或蔥粒, 增加了點爽脆度. 意想不到的是咬下去邊位還帶點微脆口感, 吃起來十分香口.
老媽說這是她整頓飯最滿意的一個小吃. 雖然未知台南的是不是比這個好吃, 但感覺這裡出品的水準自己巳經覺得很美味了.
滷青菜 (HK$15)
當然餐廳也不是全部都是好吃的. 雖然之前吃了很多款小吃跟麵食都相當滿意, 但這個菜就真的強差人意. 上來的份量只有幾條, 但這個就不意外, 反正在街外吃十多元一碟菜也預期不會多到哪裡去. 不過這個唐生菜的菜葉就真的好老, 而且好乾, 上桌時幾乎是一點醬油都沒有. 吃下去也是感覺好鞋好老. 雖然只有幾條, 但大家都忍不住要把菜浸在麵內的湯才能吃.

九份芋圓 (溫 HK$30)
店內甜品其實只有一款, 就是這個九份芋圓. 老媽說很想吃吃看, 重拾在台灣吃過的味道. 落單時可以選冷或是溫, 我們就點了個後者. 上來的份量比預期中多, 其實2個人分一碗都夠了. 熱度就只是輕微暖度, 如果想吃熱燙那種這裡就沒有了. 番一番內裡發現材料都幾多, 當中有芋圓跟地瓜圓 (即蕃薯), 但感覺是前者比例上較多. 其實還加了點珍珠進去, 但份量不多. 入口糖水偏甜, 個人覺得甜度可以做回稍低一點, 不過芋圓跟地瓜圓口感軟糯帶點煙韌. 整體感覺還OK吧, 起碼香港有幾家做得比他好, 但也不是太差的. 不過沒點的話也沒損失.
最後三個人共吃了HK$287, 不用加一, 只收現金.
每人除開來不用100大元, 而且還吃得夠7-8成飽, 十分不俗.
整體來說這裡的食物也是不錯的, 雖然感覺好像西環店是美味一點, 但店子開在觀塘區對於我們這種九龍人來說還是比較方便的. 加上這店的裝潢可觀性真的比西環店更高, 單是他們所設計的車站及戲院場景佈置, 巳經值回票價了.
當然水準跟價錢就不能跟台灣相比, 但以香港來說能有這個質素的台灣菜巳經令人滿意了.
當中自己最愛的還是他們的魯肉飯, 其次蚵仔麵條跟刈包也相當不錯.
其實我們由入座到埋單只用了40分鐘左右, 上菜夠快, 我們吃得也很快.
離開時看到門口巳經排了十多人, 看來這店的吸引力依然甚為高企.

身旁的老媽就說這裡收費高, 食材份量也不夠台灣多, 在台灣吃不用那麼貴.
我就說; [如果人家把這裡的租金拿到台灣那邊開店, 應該都可以開到十間八間; 以香港賣價的話在那邊買食材, 你的蚵仔麵線內的蚵仔應該可以堆到像山一樣高了. 要怪就只能怪我們香港的鋪租跟物價指數吧....]
老媽聽到就沒說話, 只能無奈的搖頭.
但始終不用飛到台灣也能吃到不少心頭好, 對我們來說巳經很滿足了!
**此乃自費食評, 單據巳有展示出來. 如需查証, 歡迎向餐廳/店鋪查証. 如仍不相信, 建議閣下不用參考本人食評.**
  • 魯肉飯
  • 刈包
  • 蚵仔大腸麵線
2017-06-23 95 瀏覽
知道觀塘開左阿元來了去食下係咪咁好味先!Lunch時間排左大約30分鐘😅由於開係工廈,地方都算寬敞!我叫左魯肉飯($29)焢肉飯($35)刈包($30)酥炸魷魚($35)台灣香腸($25)魯肉飯其實好普通...佢唔太大碗!  我覺得女仔份量就啱啱好!味道都夠澴既!  佢好多魯肉! 而朋友食焢肉飯...都話味道都算ok, 不錯! 而刈包呢...um...不過不失!原來我係接受唔到佢既肥膏!不過佢加左啲黃糖甜甜地又幾得意!同埋如果唔食芫茜記得走...勁多其他小食就冇咩特別!
知道觀塘開左阿元來了
去食下係咪咁好味先!
Lunch時間排左大約30分鐘😅
由於開係工廈,地方都算寬敞!

我叫左魯肉飯($29)

焢肉飯($35)

刈包($30)

酥炸魷魚($35)

台灣香腸($25)

魯肉飯其實好普通...
佢唔太大碗!  我覺得女仔份量就啱啱好!
味道都夠澴既!  佢好多魯肉!
而朋友食焢肉飯...都話味道都算ok, 不錯!
而刈包呢...um...不過不失!
原來我係接受唔到佢既肥膏!
不過佢加左啲黃糖甜甜地又幾得意!
同埋如果唔食芫茜記得走...勁多
其他小食就冇咩特別!
2017-05-26
30 分鐘 (堂食)
2017-06-22 75 瀏覽
阿元來了的大名近半年係各大媒體或者BLOGGER都峴現過好多次~終於自己都有機會黎試下!!當日照住地圖行...明明去到正確位置但點都搵唔到間鋪頭...好似傻佬咁行左幾次之後忍唔住打去問...原來....佢鋪頭係係大廈後門的..好緊要好緊要好緊要!!!所以要講三次...真係唔好以為去錯...係門口排隊的時候..有一位講台灣國語的女生出黎派凍綠茶俾大家,都算好窩心..因為當日天氣真係好熱...等左一陣,終於入到去~入面環境係幾靚,有台灣夜市的感覺...唯一係...冷氣唔夠..同行朋友一路食一路叫好熱...我仲食到出汗...講返野食...當日我地叫左肉燥飯,蚵仔煎,肉羹麵,蝦捲同埋滷水拼盤!先講肉燥飯吧~一上台,賣相係唔錯...不過到食個陣...所有肉都係瘦肉..一丁點肥肉都唔見,個汁又係偏咸...同係台灣食到的真係完全唔一樣...我心目中的台式肉燥飯應該係肥肉多多..汁多...味偏甜..但係呢到食到的..真係同我想像的有好大出入呢...再黎就係滷水拼盤...心想這也是台灣有名的小食..應該不會太差吧..誰知道....如果唔講..真係唔知呢碟係台灣小食...滷水味幾乎冇...真心不推介!第三

好似傻佬咁行左幾次之後忍唔住打去問...
原來....佢鋪頭係係大廈後門的..

等左一陣,終於入到去~

講返野食...
當日我地叫左肉燥飯,蚵仔煎,肉羹麵,蝦捲同埋滷水拼盤!

先講肉燥飯吧~
一上台,賣相係唔錯...
我心目中的台式肉燥飯應該係肥肉多多..汁多...味偏甜..
但係呢到食到的..真係同我想像的有好大出入呢...

再黎就係滷水拼盤...
心想這也是台灣有名的小食..應該不會太差吧..
誰知道....

第三樣係蝦捲..
正常來說,呢個都係台灣街頭小食的表表者...但結果...
上台的時間見到油光閃閃已經心知不妙..一咬..唔脆既...中間的蝦肉係OK既..但因為唔脆..大家已經冇想食多一啖的衝動...

我地當日仲叫左蚵仔煎...
雖然本宅對台式蚵仔煎一的好感都冇..因為覺我台式呵仔煎好似食糊仔咁一pat pat...但同行友人話好想食..., 咁就叫喇...
點知一上台...港式蠔餅???
真心覺我佢係港式野..一的台灣味都冇...

最後上的菜式係肉羹麵!

由於本宅對肉羹麵係好有私心的...所以對佢的寬容度會大的..
基本上味道係台灣味....
但唔知係個獻出左問題定係咩事...
我地只係攪左幾下...就已經成個羹變曬水咁滯.....

當然...我地3個人仲叫埋飲品埋單都唔駛300蚊...
價錢係好公道.....好合理..一的都唔貴..
但係咪值得山長水遠去食呢...
可能每個人口味都唔一樣..但在我而言..我應該唔會再去第二次....
當然..係香港要搵到一間台式食肆真係好食既....真係好難好難...有阿元的存在..都係好事..
只係...真係名大於實??
題外話/補充資料: 記住記住...佢個地址係冇錯的....你照住GOOGLE MAP去到..見唔到間鋪唔好以為自己去錯..... 是的..你真係冇去錯....只係...原來佢個門口係係大廈的後門...所以你照正路去到門口係一定搵唔到的.. 當日我都係打電話去問先知係後面... 大家真係要小心小心....
2017-06-10
15 分鐘 (堂食)
  • 肉羹麵
2017-06-20 285 瀏覽
一直都想試阿元,適逢觀塘店開,所以便來試一試,晚餐時間,友人大概等了20分鐘才有位,場內長期滿座。飲品叫了薑母奶茶,薑味不算濃,如不用即棄紙杯賣相會更佳😂友人則叫了咖啡磚奶茶主食方面叫了 ,招牌魯肉飯 ,十分抵食,魯肉量多另外,叫左個香菇肉羹,胡椒味濃小食方面叫左椒鹽魷魚,皮蛋豆腐魷魚味道香口,係幾道菜中最出色的,值得一試。起初以為皮蛋會鋪左豆腐上,但誰知豆腐和皮蛋完全混和左,味道特別,豆腐味強正 又抵食,但店鋪不提供食水

飲品叫了薑母奶茶,薑味不算濃,如不用即棄紙杯賣相會更佳😂
姜母珍珠奶茶
友人則叫了咖啡磚奶茶
咖啡磚奶茶
主食方面叫了 ,招牌魯肉飯 ,十分抵食,魯肉量多
魯肉飯
另外,叫左個香菇肉羹,胡椒味濃
香菇肉羹

小食方面叫左椒鹽魷魚,皮蛋豆腐

魷魚味道香口,係幾道菜中最出色的,值得一試。
皮蛋豆腐

正 又抵食,
但店鋪不提供食水
咖啡磚奶茶
2017-06-20 76 瀏覽
我家大少說阿元在西區開了很久,可惜位置有限,看雜誌報道見到裝修很特別,食物很吸引就慕名而來。阿元來了坐落於觀塘商業區,從牛頭角地鐵站走8分鐘左右,很容易便找到這家店,來到的時間五點多,人不算多,等了5分鐘便有位入了。裝修真的很特別很有台灣氣息,滷肉飯超贊冬瓜茶很飲,仲有炸花枝丸,芝士蛋卷,遊台灣的感覺回來了。

2017-06-18 145 瀏覽
觀塘開左間阿元來了就湊下熱鬧黎食未行到入去已經聽到播緊周董的歌😍裝修睇得出花左好多心思每個角落的設計都都無忽略有d staff 郁係台灣人1.哩個好似係五花腩飯,正確名唔係好記得d 肉好入味,幾嫩,撈埋飯一齊食好惹味2.個魷魚唔會好似出面炸完個皮好厚而d 魷魚又無乜肉食,反而個皮簿,魷魚大細同價錢成正比3.個包個名唔記得,但中間都係夾住個五花腩驚喜的係個包真係好好食,就咁食個質感味道都好好食,如果女仔細食,就咁食都夠飽!好想知個包咩黎芝士蛋餅好似甜品咁,芝士同蛋好match但係d 醬加埋有dd 咸甜不辣好普通,無咩特別不推最後我地叫埋芋圓(無影相)食完咁濃味食物,之後食哩個感覺好好,可以消下濟,但太飽食唔曬。加埋飲品2人300有多
觀塘開左間阿元來了
就湊下熱鬧黎食

未行到入去已經聽到播緊周董的歌😍
裝修睇得出花左好多心思
每個角落的設計都都無忽略
有d staff 郁係台灣人

1.哩個好似係五花腩飯,正確名唔係好記得
d 肉好入味,幾嫩,撈埋飯一齊食好惹味

3.個包個名唔記得,但中間都係夾住個五花腩

芝士蛋餅
好似甜品咁,芝士同蛋好match
但係d 醬加埋有dd 咸

甜不辣
好普通,無咩特別
不推

最後我地叫埋芋圓(無影相)
加埋飲品
2人300有多
佢觀塘分店岩岩開時,我同同事勁想試,但次次 lunchtime 勁長龍,好失望😓最終一個同事黃昏突發抽起條筋話約食晚飯,就咁我地一行3人就去食😙有個同事要遲d來,餐廳要求人齊先入得,所以我地都等左一陣🤣依度既裝修好有特色~我地叫左滷肉飯、蚵仔麵線、刈包、芋頭蛋黃卷、蝦條和滷青菜。依度既滷肉飯同事話超好食,所以要叫2碗!而且依度既滷肉真係粒粒肉粒,唔係平時個d肉碎,d滷肉雜著肥豬肉,真係好香好滑😘而且調味又夠,熱辣辣食最好食👍🏻蚵仔麵線,蚵仔大大粒,豬腸又大又肥美,好真材實材👍🏻刈包,係一片軟綿綿既包, 包著一D砂糖, 一片肥豬肉.以前係一D中式餐廳都有食過類似既, 不過唔係度度有得食.佢個刈包個D砂糖一粒粒, 食落去時會咬到, 個感覺有點怪怪的但總體黎講都好妹食, 因為塊肥豬肉,好香好入味其他個D 排全食, 唔記得影相不過都可以分享, 滷青菜, 即係小棠菜, 味道OK~炸蝦條, 其實我食唔到蝦味, 不過想講下佢旁邊有個綠色既辣汁, 有少少芥末味, 我覺得似泰國個隻綠色辣醬~芋頭蛋黃卷, 其實似隻炸蛋形狀多過卷, 佢外面炸到脆, 內面唔係芋頭蓉, 但好Q Q 口感, 食到尾有少少蛋黃,
有個同事要遲d來,餐廳要求人齊先入得,所以我地都等左一陣🤣

依度既裝修好有特色~

我地叫左滷肉飯、蚵仔麵線、刈包、芋頭蛋黃卷、蝦條和滷青菜。
依度既滷肉飯同事話超好食,所以要叫2碗!
而且調味又夠,熱辣辣食最好食👍🏻
蚵仔麵線,蚵仔大大粒,豬腸又大又肥美,好真材實材👍🏻

刈包,係一片軟綿綿既包, 包著一D砂糖, 一片肥豬肉.
以前係一D中式餐廳都有食過類似既, 不過唔係度度有得食.

但總體黎講都好妹食, 因為塊肥豬肉,好香好入味

其他個D 排全食, 唔記得影相

不過都可以分享, 滷青菜, 即係小棠菜, 味道OK~
芋頭蛋黃卷, 其實似隻炸蛋形狀多過卷, 佢外面炸到脆, 內面唔係芋頭蓉, 但好Q Q 口感, 食到尾有少少蛋黃, 都幾特1
2017-06-13
20 分鐘 (堂食)
2017-06-15 73 瀏覽
想食西環既阿元來了好耐啦,可惜一直無機會。知道觀塘開咗新店就更方便,不過星期日係唔開既,因為係工廈入面。去到鴻圖道28號,搵黎搵去搵咗幾個字都搵唔到係邊,唯有打電話去問,店員話係巷仔轉右再轉右。奇怪在跟本見唔到巷仔,忍唔住問大厦保安,先知原來係地址既轉左再轉右既後巷。但頭先去到28號時其實係有間無門牌既台式飲品店但有位著住阿元來了既製服既阿姨企係度。咁就明點解啦,又係食環做既好事。因為去到已經晚上9點,所以唔洗排隊。係後門一入到去,好似去咗另一個世界,去咗個片場咁,地方好大,好有舊台灣既懷舊feel,一邊播住台灣歌,一邊有扮台灣人既香港妹妹侍應召乎。佢地有部分人既台灣腔好似,估計係老闆刻意陪訓要佢地間中講國語令人有台灣感覺。但從句子上既語句就知一定係香港人。看看菜單,食物選擇唔多,食物價錢係台灣價既四倍。。。明既,香港土地不足,都係食租金。叫咗以下食物:蚵仔大腸麵線:麵線唔夠淋,同西門町差太遠,不過算大碗雞排:都可以,食到最後一舊有D 䶢台南蝦卷:如果閣下有食過台南好出名個間蝦卷,就會覺得呢度唔好食,仲好油,而且得兩條⋯不過得意在有wasabi汁係底滷青菜:普通小棠菜,而且送頭髮一條.

因為去到已經晚上9點,所以唔洗排隊。

蚵仔大腸麵線
:麵線唔夠淋,同西門町差太遠,不過算大碗

雞排
:都可以,食到最後一舊有D 䶢

台南蝦卷

滷青菜
:普通小棠菜,而且送頭髮一條...

冷盤小菜
:海蜇加三色瓜,海蜇太少啦,得幾條

奶蓋東瓜茶 & 咖啡磚奶茶
:好味,尤其是咖啡磚奶茶,即係珍珠變成咖啡粒,喜歡❤️~

最後叫埋九份芋圓
,份量少到嚇死人,無影相。

埋單$216,2人

總括黎講,得雞排同飲品ok
但我自己一個如果好得閒可能會再黎既,想試魯肉飯又可以止台灣癮
。同朋友就未必推介,食物普通,位置太不便。只係食環境同支持台灣人係香港創業囉
2017-06-14
2017-06-13 120 瀏覽
今日同男朋友放假,一心特登帶佢黎試阿元來了。之前係西環試過 無論服務同食物都值得讚賞👍🏼👍🏼點知今日黎到觀塘呢間新分店,真係令人失望🤑環境方面,裝修幾有台灣特色。人手方面,而3:30pm呢啲非繁忙時間黎講,亦算充足,不過可能亦因爲過分充足既關係,顯得啲員工成班似係係到玩多過做野。叫左碟燙青菜,上菜既時候,員工唔小心整跌左我男朋友對筷子但亦未有道歉,放低左碟菜就走左其後,隔離枱有三個男人出左去食煙,但袋、傘同野飲仲係到,有個員工以為客人走左就汁杯,其後另一個員工話佢知枱客未走,汁枱果個員工將放入杯裡面既紙巾放返出黎擺係枱面,扮到冇郁過張枱咁,仲要係到笑哈哈⋯望住果位員工既做法真係睇到眼都突埋,其實有冇諗過如果客人返到枱面飲返果杯野會係點呢?總括黎講,食物質素同環境唔算差,但會因為服務而唔會再黎觀塘呢間分店
今日同男朋友放假,一心特登帶佢黎試阿元來了。
之前係西環試過 無論服務同食物都值得讚賞👍🏼👍🏼
點知今日黎到觀塘呢間新分店,真係令人失望🤑

環境方面,裝修幾有台灣特色。

鹽酥雞
蚵仔煎
2017-06-12 2410 瀏覽
知道觀塘開咗分店都有一排, 今日終於有機會去試試, LUNCH都好多人排隊, 等侯時間大概都要15分鐘以上, 是乎人數而定, 但排隊期間侍應已經俾定張落單紙你, 咁就可以加快落單時間, 入座後可即時ORDER, 食物種類唔算太多選擇, 飯類同麵類都幾款, 小食亦都係, 反而飲品就多款揀, 場內環境裝修得不錯, 而且通風系統亦好好, 起碼唔會食到成身油煙味, 成個場大概可以坐到50人左右, 因為枱同座位都唔算太多, 上菜時間都算快魯肉飯 - 冇諗過個賣相係咁, 以為係肉藻飯咁既肉, 呢款肉口感好似東坡肉咁, 雖然個碗好似好食咁, 但裡面其實有好多飯, 而啲汁就係肉底遮住晒, 味道甜甜地焢肉飯 - 味道都係一般, 啲肉都係有少少肥, 東坡肉既口感, 唔算太特出鹽酥雞 - 賣相都可以, 炸粉偏厚, 雞肉都算鮮嫩檸檬多多 - 益力多再加檸檬溝出嚟既飲品, 好特別, 益力多味唔算太濃, 又帶有少少檸檬既酸冬瓜茶 - 成杯飲品偏淡, 味道一般總結 - 暫時未有意慾再去食, 因為食物真係一般

鹽酥雞 - 賣相都可以, 炸粉偏厚, 雞肉都算鮮嫩

冬瓜茶 - 成杯飲品偏淡, 味道一般

總結 - 暫時未有意慾再去食, 因為食物真係一般

2017-06-05
15 分鐘 (堂食)
2017-06-12 1508 瀏覽
阿元來了終於係官塘開左分店喇😍店子仲比西環店大好多雖然星期六午飯時間但等左唔使10分鐘就入到去店內設計同野食都好有台灣feel香菇肉羹 $35用酸荀做, 味道帶有少少既微酸+有d質感(唔係水流流)肉羹味道都唔錯喎!最重要係我個麻煩男朋友都話好食 🤓🤓🤓焢肉飯 🐖 $35焢肉飯比一般魯肉飯貴$5實情就係多左2舊肥瘦勻均既肥豬肉🐖肥肉口感軟綿綿, 瘦肉會都好鬆化一啖食落口有種入口即化既感覺唔錯唷🤤🤤🤤唔怕食肥肉既可以一試👍🏻鹽酥雞 $35鹽酥雞外層只有一層薄薄既炸粉食落都夠鹽香, 鹽酥雞口感只有少少酥脆但同時唔會覺得太熱氣, 仲有少量炸左既九層塔味道不錯唷😋蚵仔煎 $35台灣蚵仔煎出名係夜市必食之物不過呢度個蚵仔煎蛋同粉好似分開處理咁粉漿有做到半熟呈鼻涕質感但雞蛋同蚵仔都過熟味道同台灣有d差距, 可以不試2人一共食左$163價錢都幾抵, 不過食完呢餐之黎突然令我好想台灣了😭 如果再想去台灣的話即管可以黎呢度... 可一解相思之痛
阿元來了終於係官塘開左分店喇😍
店子仲比西環店大好多
雖然星期六午飯時間但等左唔使10分鐘就入到去
店內設計同野食都好有台灣feel
香菇肉羹 $35
用酸荀做, 味道帶有少少既微酸+有d質感(唔係水流流)
肉羹味道都唔錯喎!
最重要係我個麻煩男朋友都話好食 🤓🤓🤓
焢肉飯 🐖 $35
焢肉飯比一般魯肉飯貴$5
實情就係多左2舊肥瘦勻均既肥豬肉🐖
肥肉口感軟綿綿, 瘦肉會都好鬆化
一啖食落口有種入口即化既感覺
台灣蚵仔煎出名係夜市必食之物
不過呢度個蚵仔煎蛋同粉好似分開處理咁
粉漿有做到半熟呈鼻涕質感
但雞蛋同蚵仔都過熟
味道同台灣有d差距, 可以不試
2人一共食左$163
2017-06-10
10 分鐘 (堂食)
  • 鹽酥雞
  • 焢肉飯