2017-09-17 199 瀏覽
一直都聽講話好多人排,有一次經過都見到真係幾多人,所以一直都未試。好在今日朋友仔早啲去等位,都等左15分鐘以上丫。入面好寬敞,啲枱唔會擺到逼逼gip gip。不過要搭枱。我地叫左3樣野1. 魯肉飯細細碗,啲肉半肥瘦,好夠味。不過係油左啲咁囉。2. 滷水拼盤有蛋,豆腐,雞翼同豬耳。醬油味濃,但唔鹹,甜甜地。不過都係油膩。3. 粟米蛋餅可能叫九層塔會好味啲,呢個的味唔係好突出。飲品#冬瓜檸檬#無冬瓜味,只係酸酸地,唔掂不過仲有好多野想食,仲未試到,下次再來雖然食左好少野,但都飽左成個下晝。可能係油膩的關係

入面好寬敞,啲枱唔會擺到逼逼gip gip。不過要搭枱。
我地叫左3樣野
1. 魯肉飯
細細碗,啲肉半肥瘦,好夠味。不過係油左啲咁囉。
2. 滷水拼盤
魯肉飯,滷味拼盤

3. 粟米蛋餅
可能叫九層塔會好味啲,呢個的味唔係好突出。
玉米蛋餅

飲品#冬瓜檸檬#無冬瓜味,只係酸酸地,唔掂

不過仲有好多野想食,仲未試到,下次再來

雖然食左好少野,但都飽左成個下晝。可能係油膩的關係
2017-09-01
15 分鐘 (堂食)
$67.5 (午餐)
  • 魯肉飯
星期六下午12點眼見一條長長的人龍排隊中,上完堂之後,2點再去碰下運氣。幸好等了5分鐘便安排我們入座。店內裝修有趣,复古。來到一定要點魯肉飯,大腸包小腸,蛋卷,芋圓因爲我太想念台灣的小食啦!細細一碗,超好食。很滿足呢個芝士蛋卷,芝士迷一定要點,我覺得個醬太咸,好似蠔油。呢兩個炸物都很香口,雖然炸魷魚很多地方都有,我鐘意佢細細碟,又炸得夠酥脆,而且食到魷魚鮮味。(真係冇誇張)炸甜不辣就不過不失大腸包小腸,有點失望。冇咗原來的味道九份芋圓,真係太好食。暫時係香港食到最好食嘅芋圓
來到一定要點魯肉飯,大腸包小腸,蛋卷,芋圓
因爲我太想念台灣的小食啦!
魯肉飯
細細一碗,超好食。很滿足
芝士蛋餅
呢個芝士蛋卷,芝士迷一定要點,我覺得個醬太咸,好似蠔油。
炸甜不辣拼盤
炸魷魚

炸甜不辣就不過不失

大腸包小腸
大腸包小腸,有點失望。冇咗原來的味道
芋圓
九份芋圓,真係太好食。暫時係香港食到最好食嘅芋圓
芝士蛋餅
炸甜不辣拼盤
炸魷魚
  • 九份芋圓
2017-09-17 129 瀏覽
計上一次係大角咀食過一間比人大讚充滿所謂台灣風味嘅台灣食店之後,今次再戰台灣菜🙈 好驚喜 好好食 會再幫襯😍雖然要排隊 但我覺得係值得排去試入到去 裝潢設計好有特色 模仿返台灣部分舊式同新式景致 啲職員更加係用台式普通話對話 食客唔單止享受美食,更可以感受到充滿台式嘅環境同氣氛到食物 雖然細細份 但味道卻令人滿意 特別係滷肉飯 佢唔係普通一pat pat醬 而係一舊舊肉🤤好好味叫咗個鍋仔煎 啲豪仔好大粒又夠份量 蛋邊仲有少少lung😍 加埋啲醬食 好好味😍😍叫咗個布甸奶茶 佢嗰度最好係有得揀甜度 而低糖又真係唔甜😍正總結 呢間台式餐廳冇得彈😍😍😍

今次再戰台灣菜🙈 好驚喜 好好食 會再幫襯😍

雖然要排隊 但我覺得係值得排去試

總結 呢間台式餐廳冇得彈😍😍😍
2017-09-16
30 分鐘 (堂食)
  • 鹽酥雞
2017-09-16 138 瀏覽
之前見朋友去食過食幾吸引所以今日特登去試下去到好多人排隊,而且排隊既位置有車會拍入去,所以比較熱終於入到去裹面個樣好有風味有好野想食,叫了台南擔仔麵,麵裹面有肉操、蝦、蛋和丸👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻重叫了酥炸魷魚,唔韌鹹左少少另外重叫了蚵仔煎,蛋裹面既蚵仔都幾大粒,好食😋
之前見朋友去食過食幾吸引
所以今日特登去試下
去到好多人排隊,而且排隊既位置有車會拍入去,所以比較熱
終於入到去裹面個樣好有風味

重叫了酥炸魷魚,唔韌鹹左少少

另外重叫了蚵仔煎,蛋裹面既蚵仔都幾大粒,好食😋
2017-09-16 235 瀏覽
究竟三個大忙人要約幾耐先會約得到出黎呢?答案就冇特定既,但係我同兩個朋友就係約咗好耐先約得成。XD回憶下,原來大家對上一次相約,已經係兩年前既事!(唔好問我地點解可以咁忙?XD)今次,大家難得約到,就相約係觀塘。先打算食D野,所以就係附近搵野食。 因為朋友好想食蛋餅,所以特登找到呢間食台式野。一開始跟住個地址搵,搵到一間只賣飲品既鋪面,當堂呆咗,間餐廳呢?原來鋪面有貼告示,教我地點去間餐廳,可能係好多人都會搵唔到啦~XD間餐廳係要係停車場兜入去,同朋友兜入去既時候,我爭D miss咗個入口,係朋友發現先,一個絕不起眼既入口!一入到去就覺得D裝潢好懷舊,好有風味!我地就係坐係呢D位,感覺自己好似坐咗時光機咁返咗去以前咁,爭D就大嗌︰「店小二!」XD入面既招牌大大隻字寫住「阿元來了」!D食物係台灣既價錢,不過係要俾港幣。想食平D,唯有去台灣!朋友叫咗魯肉飯,大讚好味!不過略嫌細碗咗D。另一個FRD叫咗香菇肉羹麵,碗麵上到枱先發現D肉羹係好大粒,又好味,啖啖肉,好正!我就叫咗台灣擔仔粿條,除咗D肉碎之外,有丸,有蝦,又有半隻蛋,配料十足!夾起D粿條,唔會好易散,唔難夾。D粿條浸係D湯入面,唔

一入到去就覺得D裝潢好懷舊,好有風味!

入面既招牌大大隻字寫住「阿元來了」!

D食物係台灣既價錢,不過係要俾港幣。想食平D,唯有去台灣!
魯肉飯
朋友叫咗魯肉飯,大讚好味!不過略嫌細碗咗D。
香菇肉羹麵
台灣擔仔粿條

我就叫咗台灣擔仔粿條,除咗D肉碎之外,有丸,有蝦,又有半隻蛋,配料十足!夾起D粿條,唔會好易散,唔難夾。D粿條浸係D湯入面,唔會因而變淋,keep住爽口,一啖食落去,就知道D湯汁唔係流既,好夠味!無論係口感定係味道都係令人回味,值得encore~
茉香珍珠奶茶
食台灣野,就好想飲埋台灣飲品,所以叫咗杯茉香珍珠奶茶,唔錯!
就咁一碗粿條,一杯野飲,我已經好滿足啦!
九份芋圓(溫)
朋友唔夠食,叫多碗九份芋圓,有溫同埋冷選擇,朋友叫咗碗溫既,評分唔錯。

本身想食蛋餅,但係五點半前先有,唯有下次早D黎食!

食完呢餐,我想念台灣了!
2017-08-07
香菇肉羹麵
台灣擔仔粿條
2017-09-14 127 瀏覽
話說想同老公係weekend黎個快閃台灣,訂機票之前發現老公本護照就到期⋯⋯ 唔夠3個月有效期邊度都唔駛諗啦! 咁唯有去食台灣野當去左台灣⋯⋯其實阿元來了係西環開既時候已經想去,但個邊間鋪比較細,等候時間比較長所以就放棄左。之前朋友都話觀塘鋪要大排長龍。今日天氣唔太好,不定時落大雨,所以我地7:30pm到既時候只有4個人排隊,等左一陣就到我地啦!不過走既時候已經有10幾人排隊!路痴既我差啲搵唔到間鋪,好彩見到依架車仔!依度就係正門啦!鋪入面非常熱鬧,睇得出裝修花左好多心機,令食客覺得好似去左台灣街頭咁!見到好多食客不停影呀,影呀!賣相:比較細碟,但都吸引既!食物:整體都OK既,個人比較喜歡香菇肉羹米粉,好有台灣風味!湯夠濃郁又唔會太咸,有幾舊肉,多啲冬菇絲會再正啲。酥炸魷魚唔太油,讚!鹵味拼盤比較細碟,但夠入味!蝦仁煎就普普通通,可以唔試。老公話貢丸湯唔錯。我就飲珍珠奶茶,無叫少甜但都唔太甜,岩哂我!服務:店員有講普通話亦有講廣東話。上菜速度好快,你食完之後收碟既速度亦都好快⋯⋯環境:氣氛一流,播住音樂,好有台灣feel。泊車:附近都有錶位既,但老公話好難等到,所以我地都係喺附街泊街咋
咁唯有去食台灣野當去左台灣⋯⋯

路痴既我差啲搵唔到間鋪,好彩見到依架車仔!依度就係正門啦!

賣相:比較細碟,但都吸引既!
環境:氣氛一流,播住音樂,好有台灣feel。
泊車:附近都有錶位既,但老公話好難等到,所以我地都係喺附街泊街咋⋯

食物份量唔多,兩個人都可試多啲款式。但價錢唔算平。食物又唔算話好有驚喜,環境氣氛搭救。
會再來,因為好想試佢地5:30pm之前先會有既芝士蛋餅

• 香菇肉羹米粉
2017-09-13 5961 瀏覽
呢度採取排隊制,仲要齊人先俾入,又冇飛仔亦都冇電話留位,放工時間廠廈後巷已見蛇餅,等左成45分鐘排隊排到hihi🙈一行5人狂食:滷肉飯、烤肉飯、蚵仔大腸麵線、台南擔仔米粉、皮蛋豆腐、芋頭蛋黃卷、蚵仔煎、鹽酥雞、台南府城蝦卷、炸甜不辣拼盤、滷味拼盤、九份芋丸、冬瓜珍珠、冬瓜檸檬、紅豆奶綠、香芋珍珠肚餓肥野記畫蚵仔大腸麵線唔咸唔多見有蚵仔,大腸就有啲,細細碗滷水拼盤有滷水蛋有魷魚豬耳仔其他唔知🙈因為好快就俾啲同學食晒😂隻蛋幾入味魷魚豬耳仔都幾爽(左上二)滷肉飯啲肉油滋滋肉唔老好味不過啲飯唔夠汁(右上)烤肉飯外皮酥脆細碗,個人比較欣賞鹵肉飯(左上三)台南擔仔米粉,食左一啖正常味無特別印象(右下二)鹽酥雞炸到呢好脆細細舊,炸到無乜肉汁(左下一)台南府城蝦卷即係炸腐皮餃子(左上)炸甜不辣拼盤🤤好味呀⋯⋯香港無乜地方有得食(右下一)香芋珍珠味幾濃,仲有得揀多冰小冰少甜皮蛋豆腐係前面一杯咁樣樣🙈大家都o左咀🤔點知最後都係每人一匙味道比賣相好😅蚵仔煎蛋我諗佢哋都好明白香港啲人未必鍾意傳統果種一劈野😂芋頭蛋黃卷芋頭蓉幾綿,蛋黃就唔夠香九份芋丸同學話好甜其實我唔覺得甜一枱都係食個景色氣氛,啲侍應講國語嘅扮

肚餓肥野記畫

蚵仔大腸麵線唔咸唔多見有蚵仔,大腸就有啲,細細碗

蚵仔大腸麵線

(左上二)滷肉飯啲肉油滋滋肉唔老好味不過啲飯唔夠汁
(右上)烤肉飯外皮酥脆細碗,個人比較欣賞鹵肉飯
(左上三)台南擔仔米粉,食左一啖正常味無特別印象
(右下二)鹽酥雞炸到呢好脆細細舊,炸到無乜肉汁
(右下一)香芋珍珠味幾濃,仲有得揀多冰小冰少甜

滷水什錦

蚵仔煎蛋我諗佢哋都好明白香港啲人未必鍾意傳統果種一劈野😂

芋頭蛋黃卷芋頭蓉幾綿,蛋黃就唔夠香

蚵仔煎

九份芋丸同學話好甜其實我唔覺得甜

芋頭蛋黃卷

一枱都係
九份芋圓

食個景色氣氛,啲侍應講國語嘅扮返起係台灣😁
埋單500幾但係其實唔係好飽因為樣樣都好細碟,枱又細我哋都要搭枱,搭枱既情侶食完啲走埋,執枱嘅速度有啲慢
2017-08-25
45 分鐘 (堂食)
芋頭蛋黃卷
2017-09-13 102 瀏覽
第一次來,位置稍偏僻,入口在後巷,但一進去,看得岀裝潢都很用心,真的很像台灣的檔口,很有台灣風味。食物方面,我和朋友share黎食,想試多幾樣。我們叫了一份魯肉飯,台南擔仔粿條,蚵仔煎同芋圓。魯肉飯d魯肉無台灣個d甘肥,但味道系幾唔錯,魯肉都多。而蚵仔煎個汁就比台灣的咸,同埋個汁都幾少。佢d柯仔唔似台灣個d好多但好細舊,呢度就反而係好大舊但量唔多。個人覺得台南粿條個湯味道係幾香濃,系份量小左d 。芋圓個湯就好一般,太大豆味,芋圓唔算多,芋味不足。不得不說,一開始睇價錢系覺得幾平,一份都系$2x-3x,但份量就比較小,唔算特別抵食,但店員都好有禮貌,態度良好。

個人覺得台南粿條個湯味道係幾香濃,系份量小左d 。

芋圓個湯就好一般,太大豆味,芋圓唔算多,芋味不足。

2017-09-10 397 瀏覽
雖然唔可以同李公子來一轉台灣之旅,但呢個中午我地都去左一轉小台灣首次到呢間餐廳,店舖裝飾很有特式,有啲似台灣小檔crossover舊時代的香港。見到菜單價錢都宜人,但來到先知道原來沒有牛肉麵食米粉彈牙好食,並不是湯,而是湯羹,所以會係好傑身,配上豬肉粒塊,更香口另一碗米粉,因為有香菜,豬肉粒,清清地都幾好味,會比較湯羹好,喜歡食米粉的,相信都會喜歡的只有一碗小碗的份量,李小子唔夠食,魯肉配上汁,伴汁有啲似燒汁,好入味阿!而且肉的肥度適中。九層塔香業好濃味,切開見到芝士拉絲,一定要熱食,否則凍左芝士會凝固,而餅皮都會硬身,推薦一試蛋餅整餐飯的驚喜,奶茶不是太濃的奶茶,咖啡磚是jelly,咬口好濃郁的咖啡味,不會是甜糖味,好特別的口感,因為飲得出奶茶味,及食得出的咖啡味台灣甜品,當然小不得芋圓作結尾,比想像中足料,有蓮子,紅豆,珍珠,芋圓作配料,食落無咁單調三個人埋單食到飽晒,有前菜主菜甜品飲品,而有多位侍應生都聽得出口音係台灣人,整間餐廳都好有台灣風味,如果未能抽空到台灣,可以到此食一餐

見到菜單價錢都宜人,但來到先知道原來沒有牛肉麵食

香菇肉羹米粉

台南擔仔米粉
咖啡轉奶茶
  • 咖啡磚奶茶
2017-09-09 917 瀏覽
一直想吃這間餐廳,香港有質素價錢又合理的台菜不多,阿元是其中一間。7點到達,等了幾分鐘便入座,實在太開心了餐廳的裝修很有特色,雖然地方不大,但一進餐廳,猶如走進室內的戲棚,牆上掛滿了香港舊式的戲劇海報和廣告,懷舊味濃。基本上所有台灣主要的小吃都有這碗飯很香,別看小一碗,挺大碗的,魯肉很肥很香,米飯應該也是台灣米飯,比較米粒比較瘦瘦小小。一口一口的吃著,有種回到台灣家庭式餐廳的感覺。與在台灣吃的一模一樣,那種香菜的香味夾著鹽酥雞,真的很好吃與韓式炸雞不同,鹽酥雞著重點香味多一點,味道也是一級棒,台灣的味道啊!我要哭了刈包我在台中吃過一次,很好吃。這個包材料有一片肥豬肉、酸菜和花生碎。酸菜能中和豬肉的肥膩,花生碎甜甜的,鹹甜交織,特別美味,就是這種味道如果再多點酸菜,味道更佳裸條跟河粉差不多,加上肉碎,有台灣味不錯,最欣賞可以自己選擇糖份和冰,很貼心呢!同場加映,某人被餐廳的海報吸引了,硬要我替他拍一張離開的時候外面已經大排長龍,齊人才可以入座,奉勸各位要早點去
7點到達,等了幾分鐘便入座,實在太開心了

基本上所有台灣主要的小吃都有

鹽酥雞

與在台灣吃的一模一樣,那種香菜的香味夾著鹽酥雞,真的很好吃

刈包

刈包我在台中吃過一次,很好吃。

如果再多點酸菜,味道更佳

台南擔仔裸條

裸條跟河粉差不多,加上肉碎,有台灣味
鳳梨綠茶

不錯,最欣賞可以自己選擇糖份和冰,很貼心呢!

同場加映,某人被餐廳的海報吸引了,硬要我替他拍一張

2017-09-08
5 分鐘 (堂食)
刈包
台南擔仔裸條
鳳梨綠茶
2017-09-03 247 瀏覽
每年都必然到訪一次台灣的朋友,肯定不會錯過台灣的美食芋圓以及滷肉飯 自私食午餐時間,一個人到訪阿元來了。由於已經係下午3點左右,人流不是太多可以直接walk in超滿足,勁好味!下次可以再試其他野食,帶埋朋友過來一齊再叫多幾款小食都係唔錯既選擇。
2017-08-30
滷肉飯
滷肉飯
2017-09-03 196 瀏覽
之前見到人地上網介紹阿元來了,但一直都唔得閒,到琴日星期六終於有時間去食喇。因為都有上網睇過食評,見到d評價都幾好,所以都好期待。大概6點左右我同男朋友就去到阿元來了,初初搵唔到入口,行左去飲品個邊,點知原來似後門個到先係正門入口位置😮入到去都唔算多人,個場都算大見到有兩三張空枱,諗住好彩早唔洗等位ja,點知個服務員唔係叫我地入坐而係比張小食紙我地劃定食咩先同企埋一邊先,我地都覺得有d奇怪,原來後面有個位係比人等位既😶雖然唔知點解有空枱都要等位但我地都企左埋去等,但啱啱企左過去30秒都未坐低(因為佢地有d凳係比你劃紙既時候坐),有個服務員就過黎叫我地兩個同埋另一對早我地少少到既情侶入座喇😐過到去原來了佢地想我地搭枱,佢張枱正方型都偏細,我見個對情侶都望一望我地之後先坐低,可能大家都唔明白點解格離幾張都係2個人自己一張枱而我地要搭枱🤷🏻‍♀️不過我地唔知道係咪人地舖頭既規定,所以都無出聲,只係覺得奇怪。好快就叫野食啦,我同男友就叫左一份鹽酥雞,一份酥炸魷魚,一碗滷肉飯,一碗擔仔米粉,一碗芋圓後上,一杯奶蓋綠茶同一杯珍珠奶茶,共HKD 210。鹽酥雞ok,味道正常不過無驚喜,同繼xx香雞/豪

鹽酥雞ok,味道正常不過無驚喜,同繼xx香雞/豪xx雞差唔多。酥炸魷魚我覺得偏咸,同埋唔夠脆。

滷肉飯係我地今餐最滿意既野,$29/碗,不過份量偏少,但口感同味道都好好,我地個碗既汗都夠所以好夠味👍

擔仔米粉就令我覺得有d失望,因為佢d米粉唔係我係台灣夜市食到好幼好幼個隻米粉,佢中等幼,但味道就略為淡左d,如果有肉個啖就有味,d配料就咁食就有味,但係個湯同個米粉就無咩味咁🤔

野飲都幾好飲,我地都係叫左大路野,奶蓋綠茶同珍珠奶茶,兩杯都唔會好甜,個茶好清唔錯👍

最後食哂d野就到芋圓喇,佢裡面有埋珍珠,dd花生溝埋一齊,口感幾好,夠林,但個湯既味道就有d奇怪,普通啦。

總括黎講,我個人認為d食物質素一般,無咩太出色既地方,而且個地點真係偏左少少,所以暫時都唔會有想再食既諗法。
2017-09-02 121 瀏覽
係觀塘返工,次次lunch想黎試下都排長龍,所以搵左日平日放工黎試試佢。平日晚上8點零黎到,前面都排左20人左右,等左差唔多半個鐘終於有位啦。裝修好有台灣的"古早味"好有心思👍🏼必點魯肉飯😋五花腩好香好入味,雖然睇落細細碗,不過食落岩岩好,再多就會好漏鹽穌雞👌🏼平時食炸雞最怕食到翻炸同一陣油味,呢到的炸物都唔錯,雞肉唔會太乾,不過椒鹽落得重手左,偏鹹。花枝丸👍🏼一客有五粒,不過都係偏鹹台南擔仔米粉👍🏼有蝦肉丸肉碎同半隻滷水蛋,新竹米粉好食,但好細碗兩啖就食曬😂

裝修好有台灣的"古早味"好有心思👍🏼

花枝丸👍🏼一客有五粒,不過都係偏鹹

30 分鐘 (堂食)
2017-09-01 135 瀏覽
台灣夜市環境已經好正仲要歎冷氣感受大排檔就更有風味叫咗雞絲飯,不過雞絲切太粗太硬影響口感鹽酥雞外脆內軟炸粉不多口感正宗話梅茶不錯即製不麻虎有心意之後仲叫咗碗熱芋圓,好味但食得太急冇影相
台灣夜市環境已經好正
仲要歎冷氣感受大排檔就更有風味

叫咗雞絲飯,不過雞絲切太粗太硬
影響口感

鹽酥雞外脆內軟
炸粉不多
口感正宗

話梅茶不錯
即製不麻虎有心意

之後仲叫咗碗熱芋圓,
好味但食得太急冇影相
2017-07-17
5 分鐘 (堂食)
  • 鹽酥雞
2017-08-30 537 瀏覽
台式料理熱潮捲土重來 阿元算係其中一間keep火紅keep住人氣既小店 由西環開到觀塘 主打台式小食 價錢大眾化  穿過小街後巷 打開道門後 唔知以為自己去左台灣戲棚 裝修方面花左唔少心思 見到張餐紙款色超多 唯有重點揀幾樣想食既魯肉飯 $29 古早魯汁 五花腩丁粒鋪滿成碗 魯汁調味唔錯 肉丁稔身入味 唔似平時又咸又瘦 淋上魯汁係比較肥膩 但絕對會食上癮 蚵仔煎 $35 份量好多 有蛋味蚵仔唔少 亦夠鑊氣 薯粉同上面層甜辣醬同係士林食既好似 下次想試蛋餅鹽酥雞 $35 炸得香口 外皮香脆 雞肉大粒唔乾有肉汁 調味係幾好 下次可以試下其他炸野滷味拼盤 $30 魯水雞翼豆腐蛋同豬耳 不過不失 豬耳爽口 落滴甜醬汁好有台灣feel綜合湯 $25 好喜歡台灣既肉丸湯 莞茜湯底好惹味 貢丸大粒彈牙 得2粒唔夠呀仲有好多款色未試 一定要再encore多次先得
台式料理熱潮捲土重來

見到張餐紙款色超多 唯有重點揀幾樣想食既

滷味拼盤

綜合湯

仲有好多款色未試 一定要再encore多次先得
題外話/補充資料: 傳聞食阿元要排好耐隊 如果唔想排隊就要夾好timing啦 1)下雨天 2)午市後晚市前 泊車:隔離街工廈
綜合湯
  • 魯肉飯,