2021-08-03 115 瀏覽
呢間餐廳食過幾次,性價比好高,有分樓下樓上,今日係平日都幾full了!泰式炒金邊粉($58)每次我都會點既泰式菜!呢個價錢既份量都相當令人滿意,有好多芽菜、蛋絲同花生碎,配埋青檸中和左炒金邊粉既油膩。另外仲有3隻大蝦,大蝦都夠爽口,泰式滷豬髀($78)豬髀焾得勁淋同入味,上面仲有酸菜,配埋泰式酸辣醬味道好豐富泰式肉碎生菜包($78)肉碎分量超多,落左乾蔥、青蔥、肥豬肉粒、辣椒等去炒,令到味碎味道好有層次,最皇要唔會太乾,還保持juicy!椰青夠甜夠新鮮,食泰國野必點~

泰式炒金邊粉($58)

泰式滷豬髀($78)

豬髀焾得勁淋同入味,上面仲有酸菜,配埋泰式酸辣醬味道好豐富

泰式肉碎生菜包($78)

椰青

夠甜夠新鮮,食泰國野必點~
2021-08-03 120 瀏覽
今日好掛住芒果糯米飯,於是收工就同男朋友去食泰國菜!今晚就決定試下好多人推薦嘅「阿來泰式地道風味」🇹🇭泰式蝦醬炒飯: 好靚啲飯粒粒分明咁👍亦都有好多細隻嘅蝦仔😋令到每一啖飯都有濃濃嘅蝦米味😋再加上臘腸片😋夠曬濃味👍泰式鮮蝦炒金邊粉:上面插左一棵可愛既小蔥花,外觀有d 搞笑😂金邊粉炒得好有鑊氣,有甜甜酸酸嘅味道同少少辣味,十分之開胃😋👍伴上花生碎食既話味道會比較豐富。芒果糯米飯: 用匙羹切開咗半舊芒果,芒果幾質感,唔會過熟👍伴上糯米飯送入口,首先會食到芒果既甜味,然後就伴隨住岩岩好嘅椰奶味😋最後會感受到暖暖糯米飯嘅甜味😋非常可口😋唔使3分鐘成碟糯米飯已經比我食晒😋炒飛天通菜:熱辣辣咁上檯,可想而之非常之夠鑊氣,加上辣椒同腐乳醬,非常惹味😋😋呢道菜亦都好適合撈炒飯食👍就咁食都可以自己食曬成碟😋

泰式蝦醬炒飯:

泰式鮮蝦炒金邊粉:
伴上花生碎食既話味道會比較豐富。

芒果糯米飯:

炒飛天通菜:

2021-07-26
2021-07-31 76 瀏覽
好味抵食!正!兩個人兩碗麵一碟小食兩杯野飲,$160。泰式雞肉球彈牙香口,鷄肉船河嘅麵十分煙韌,湯底濃,份量足,男士食得飽。冬陰公船河辣得嚟,適合香港人嘅程度。由於專心做好幾款麵,每碗都感受到廚師嘅心思。正常價錢,好好味,CP值高!環境乾淨,另外值得一提嘅係每位員工服務十分之有禮,笑容滿分,相當感受到泰式風土人情,令人感覺置身於泰國推薦!有時經過,見有人排隊,心想要揾次試吓,一試冇後悔,一定再幫襯。
好味抵食!正!兩個人兩碗麵一碟小食兩杯野飲,$160。
由於專心做好幾款麵,每碗都感受到廚師嘅心思。

2021-07-27 103 瀏覽
好耐冇食過泰菜,今日同朋友喺旺角行街就即興去咗附近一間泰菜餐廳。循例次次食泰菜都會叫金邊粉,呢個泰式鮮蝦炒金邊粉都只係$58, 價錢嚟講OK。個造型都幾搞笑,有枝葱係頂。見到啲鮮蝦特意放喺面頭花生碎個金邊粉炒得幾好食,入面嘅配料好似係芽菜、蔥、豆腐乾、蛋碎等都好豐富,令到食個炒粉嘅時候唔會淨係食到粉嘅感覺。調味都合適。炒菜嘅種類都好多我哋叫咗馬拉盞炒通菜$68炒得好入味,又唔會好油膩,食食吓間中會食到啲馬拉盞碎。串燒沙嗲 (雞肉、豬肉各半)個沙嗲醬好惹味,d肉唔係薄薄一片,全部都啖啖肉好有質感。整體嚟講性價比都高嘅,兩個人都唔係好食得哂。

個造型都幾搞笑,有枝葱係頂。

見到啲鮮蝦特意放喺面頭

花生碎

炒菜嘅種類都好多

我哋叫咗馬拉盞炒通菜$68

炒得好入味,又唔會好油膩,食食吓間中會食到啲馬拉盞碎。

串燒沙嗲 (雞肉、豬肉各半)

個沙嗲醬好惹味,d肉唔係薄薄一片,全部都啖啖肉好有質感。

整體嚟講性價比都高嘅,兩個人都唔係好食得哂。
2021-07-24 99 瀏覽
滷豬脾夠淋好入味👍🏾👍🏾。燒豬頸肉 肉質怪怪地 唔係變咗酸咗嗰隻怪 類似諧霎霎鬆泡泡咁樣😔。生蝦刺身有進步 啲肉係爽口 可能轉左貨。生菜包 幾好食 鹹辣適中。香葉辣椒肉碎炒飯 哇呢個超好食冇得輸😍。三色冰 可能佢叫三色冰所以好多冰 啜下都冇晒😅 以前有幫襯過幾次 所以有對比感覺今次係有進步咗少少🤏係個豬頸肉失色左 不過還可以接受😅今次係外賣返屋企食 我諗堂食應該再好食啲。
外賣自取
  • 香葉辣椒肉碎炒飯
2021-07-20 102 瀏覽
幾個月前買過幾次都好食既,但今次食已經唔再係果種味道,真係差左,牛肉炒粉絲,鹹到完全食唔到,泰式蝦炒金邊粉,泰式醬味道唔夠,如果再加多d落去炒應該會更加好食……
2021-07-19
10 分鐘 (外賣自取)
$60 (宵夜)
2021-07-19 111 瀏覽
眾所周知,九龍城有好多泰式嘅餐廳,旺角就有呢一間阿來泰式地道風味嘅泰式餐廳。價錢宜人,海南雞出眾。大部份嘅泰式餐廳有嘅嘢, Menu都有,呢度最給正嘅莫過於泰皇咖喱炒蟹,但鑒於最近有啲熱氣,所以最後冇嗌到。(1)汁燒原隻魷魚筒,88蚊。乾身煙韌,撈埋個汁好惹味,如果嗰個燒烤再香啲嘅話就更好啦。(2)泰式炒金邊粉,$58。呢個價錢嘅金邊粉,可以話係非常實惠,味道正常發揮,份量頗多,粉上嘅汁掛得都幾黏口。(3)炒飛天通菜,小辣,$68。佢有馬拉盞、蒜蓉揀嘅,但係我哋揀咗辣味,菜菜很新鮮,係正常發揮嘅好味。冇咩好挑剔。(4)海南雞例牌,$78。呢個係出乎意料地好食,份量頗多,雞肉帶油香味,肉質爽滑,油而不膩。(5)龍眼冰、青檸梳打,各22蚊。建議大家要飲嘅話,叫青檸梳打啦,龍眼冰嘅話可能要當季先好味。整體來講性價比都幾高,我見隔離枱嗌左啲泰式風味啲嘅嘢食係好吸引,但我今次冇食到,期待下一次:今次比7/10。

(1)汁燒原隻魷魚筒,88蚊。
乾身煙韌,撈埋個汁好惹味,如果嗰個燒烤再香啲嘅話就更好啦。

(2)泰式炒金邊粉,$58。

(5)龍眼冰、青檸梳打,各22蚊。

• 阿來海南雞飯
2021-07-16 90 瀏覽
今晚喺旺角行街行到9:00,覺得好肚餓,見到呢間阿來泰式地道風味,睇到餐牌好想試。坐低飲個椰青解下渴,清甜夠凍,爽👍🏻😌價錢又抵飲,$35個點了呢碟泰式SUKI 炒粉絲/雞/少辣值得一讚,有好多蔬菜、炒蛋,粉絲炒得好香,好快就食晒😋😋有少少辣更加開胃,正👍🏻👍🏻見到呢碟青咖喱肉碎釀魷魚筒,好想試,呢個配搭比較少見。呢個青咖喱好香、少少辣,配飯一流😬魷魚好滑,唔會好硬,好味,配菜有好多豆角,好食😋覺得唔係好夠飽,再叫多個芒果糯米飯,糯米飯煙韌,暖笠笠配埋香濃椰汁真係好好食😋芒果香甜唔酸冇渣,真係非常滿足再叫多杯青檸梳打😋😋😋需要呢間餐廳門面裝修一般,但係服務態度好好,推介👍🏻👍🏻

坐低飲個椰青解下渴,清甜夠凍,爽👍🏻😌
價錢又抵飲,$35個

點了呢碟泰式SUKI 炒粉絲/雞/少辣
值得一讚,有好多蔬菜、炒蛋,粉絲炒得好香,好快就食晒😋😋
有少少辣更加開胃,正👍🏻👍🏻

見到呢碟青咖喱肉碎釀魷魚筒,好想試,呢個配搭比較少見。
呢個青咖喱好香、少少辣,配飯一流😬
魷魚好滑,唔會好硬,好味,配菜有好多豆角,好食😋

覺得唔係好夠飽,再叫多個芒果糯米飯,

再叫多杯青檸梳打😋😋😋

需要呢間餐廳門面裝修一般,但係服務態度好好,推介👍🏻👍🏻

• 芒果糯米飯
2021-07-16 147 瀏覽
好耐冇去泰國旅行🧳,今日去開旺角買嘢,試吓呢間阿來泰式地道風味,位置很方便,就喺旺角新之城附近正啊,好多選擇,當去咗泰國了雖然係夜晚,天氣太熱坐低唔使講整個椰青先,好清甜好新鮮,當堂開晒胃口嘢食到啦,先來個例牌泰式豬滷脾,肥瘦剛好,滷得好入味得來又唔會太咸,忍唔住叫個白飯食泰國菜又點可以唔嗌咖喱呢,有好多種選擇,我最後選擇左青咖喱肉碎釀魷魚筒,印象中呢個餸喺其他泰式餐廳唔係成日有,通常豬雞牛就多,識落好惹味,豬肉同魷魚好夾,青咖喱好有椰香味,豬肉肥瘦剛好,魷魚好彈牙好食泰國嘢就一定係濃味,整多杯鹹檸七就係一絕以鬧市來講呢間阿來泰國菜價錢相當實惠,份量亦好夠,我地兩個人食到呢度9成飽了,但係提提大家必須嗌呢個芒果糯米飯,熱辣辣,芒果又夠甜,飯後一甜係最好嘅享受
芒果糯米飯

正啊,好多選擇,當去咗泰國了

好食泰國嘢就一定係濃味,整多杯鹹檸七就係一絕

芒果糯米飯
2021-07-13 104 瀏覽
香港泰式餐廳真係好多選擇,今日食左間價錢抵食,又好好味嘅泰國餐廳。而且位置好方便,係旺角站行幾分鐘就到!午市套餐同全日餐都好抵食另外仲有好多單叫嘅主食,好似冬蔭公湯、泰式河粉、泰式金邊粉等等。小食都好多,有豬頸肉、豬肉雞肉串燒、蒜蓉牛油雞翼、泰式炸 魚餅等等。招牌菜:阿來海南雞飯($54)好鐘意佢個油飯嘅雞香味而雞肉都好白滑、好嫩口!泰式炒金邊粉($48)入邊有炒蛋、魷魚、蟹柳而個金邊粉唔會太辣混埋花生碎一齊食,好好飲!小食:柚子鮮蝦沙津蝦真係大大粒!配埋酸酸甜甜嘅柚子,真似好爽口,好開胃。蒜蓉牛油雞翼($68)雞翼嘅蒜蓉味非常之濃郁,而且呢食嘅時候食到粒粒嘅蒜粒,好正好惹味!餐廳嘅價錢合理,而且位置方便,值得推介。

而且位置好方便,係旺角站行幾分鐘就到!

午市套餐同全日餐都好抵食
招牌菜:阿來海南雞飯($54)
好鐘意佢個油飯嘅雞香味
而雞肉都好白滑、好嫩口!

泰式炒金邊粉($48)
入邊有炒蛋、魷魚、蟹柳
而個金邊粉唔會太辣
混埋花生碎一齊食,好好飲!

小食:柚子鮮蝦沙津
蝦真係大大粒!

配埋酸酸甜甜嘅柚子,真似好爽口,好開胃。

蒜蓉牛油雞翼($68)
餐廳嘅價錢合理,而且位置方便,值得推介。
2021-07-11 63 瀏覽
試左熱門菜式 阿來海南雞飯 $54,另一個餐點左泰式豬脾飯 $50兩個都係全日餐,包飲品,泰式奶茶叫做特飲加$5,幾好飲,重點唔太甜。兩個餐份量唔算太多,正常較少的份量,醬汁好開胃,酸酸甜甜的阿來海南雞飯 $54 配泰式奶茶加$5

兩個餐份量唔算太多,正常較少的份量,醬汁好開胃,酸酸甜甜的

阿來海南雞飯 $54 配泰式奶茶加$5
2021-07-07
5 分鐘 (堂食)
2021-07-07 99 瀏覽
泰式香芒蟹肉炒飯,芒果甜甜地,另外啲飯炒到粒粒分明,廚師加咗啲蛋落去,有蛋香,另外有啲蟹肉,呢個炒飯其實唔錯,價錢又唔貴,68蚊。啲飯份量都多,一至兩個人都夠食。芒果糯米飯,芒果有一整个,啖啖肉,芒果肉係香甜。椰汁比較多,好足夠,啲糯米飯就煙煙靭靭。香葉椰汁西米糕,上邊係椰汁,下面就係西米,由於椰汁足夠,所以每一啖都有椰香味。.餐廳位置就係先達廣場隔離,如果搭地鐵過來,喺旺角地鐵站行過嚟大概3-5分鐘左右,餐廳位置比較方便。

芒果糯米飯,芒果有一整个,啖啖肉,芒果肉係香甜。
椰汁比較多,好足夠,啲糯米飯就煙煙靭靭。

2021-07-07 94 瀏覽
約個一排無見嘅朋友出黎食飯,地點要就腳,首選旺角。阿來泰式想試好耐,咁岩約旺角,一於試下。泰式香芒蟹肉炒飯,將甜香芒果炒飯,聽落奇怪,但呢種泰國特色,食落又估你唔到嘅夾。通常食泰國菜,都會叫一碟炒菜,可能喺馬拉盞定蒜炒嘅椰菜苗或通菜。呢次我地就叫左豬頸肉炒椰菜苗,朋友話呢個抵食,碟炒菜仲有埋肉可以食。蝦膏炒大蝦喺我地幾期待嘅一道菜。大蝦應該油炸過,然後再用蝦膏炒埋,惹味適合送飯。小食嘅蝦餅,食落幾爽口。

蝦膏炒大蝦喺我地幾期待嘅一道菜。
大蝦應該油炸過,然後再用蝦膏炒埋,惹味適合送飯。
小食嘅蝦餅,食落幾爽口。
2021-06-26 136 瀏覽
疫情終於緩和了,我最喜歡食的泰國菜終於可以約到朋友最最最期待的炸蝦呢碟好惹味的炒蝦,有椒汁,但又吾辣,食吾到辣的我都覺得好味熱辣辣的蝦餅,估吾到又爽口又彈牙,我一個人都食左好多件豬頸肉炒菜苗,超大碟丫,我覺得幾好,泰國菜苗一般都有青草味,但呢碟又冇,蒜香味濃香芒炒蟹肉,我對芒果敏感,而事實上呢碟芒果相對都少,味道一般但非常香口!蝦肉都足料
疫情終於緩和了,我最喜歡食的泰國菜終於可以約到朋友

最最最期待的炸蝦

呢碟好惹味的炒蝦,有椒汁,但又吾辣,食吾到辣的我都覺得好味

熱辣辣的蝦餅,估吾到又爽口又彈牙,我一個人都食左好多件

蝦肉都足料
2021-06-26 41 瀏覽
我最鍾意懷念嘅,一定係泰式炒金邊粉,記得之前係泰國旅行嘅時候,差唔多日日都食,微甜之餘,爽口彈牙易入口,令我非常之🤤懷念。.經過旺角,dinner time見到有泰式餐廳。🤓當然要試下佢哋嘅金邊粉啦,三款食物都好有泰式風味,泰式炒金邊粉,泰式香芒蟹肉炒飯,咖哩炒蜆。.個粉嘅配料都幾豐富,有齊花生,豆芽,同埋雞蛋碎。 .佢哋嘅香芒蟹肉炒飯個味道都好特別,😋香甜嘅芒果,加埋鮮味嘅蟹肉,炒飯出嚟都幾香。
經過旺角,dinner time見到有泰式餐廳。
個粉嘅配料都幾豐富,有齊花生,豆芽,同埋雞蛋碎。