2020-12-23
一直猶豫咗好耐,好奇心既驅使下,今次揀咗呢間拉麵店來試。店內既位置全部都係吧檯型式,裝修風格比較古風,吧檯檯面係木材制既,檯面乾淨,調味料擺設特別,有紙巾及消毒搓手液提供,檯面每格兩位有膠板格住,另外吧檯下面有掛勾提供比客人勾袋。店內拉麵主打係濃蝦湯及雞白湯,配菜有A4和牛以及香煎虎蝦做該店既賣點。我點左普通既濃蝦湯炙燒豚肉拉麵,拉麵既配菜有京蔥,竹筍,木茸,糖心蛋半只,叉燒三塊。炙燒叉燒係使用五花腩制成,肥瘦大約8:2左右,食落唔會好肥膩而且唔會乾爭爭,而且有濃濃醬油味,炙燒後有淡淡焦香👍拉麵湯係濃厚鮮甜既蝦湯, 濃而不膩,唔會好濃稠唔係太鹹,適合大多數人既口味。麵使用中細直麵,因為冇得揀軟硬度,食落比較林,而且有少少鹼水味。😐糖心蛋流心程度有大約7成,食落有淡淡醬油味,好好食😋價錢方面大約80-150左右,同其他拉麵店價錢及份量都係差唔多。本來拉麵店係好似日本買食券既型式,不過好似因為食卷既機壞左轉左人手落單,店員既服務態度很好親切有善,😄👍另外食麵既湯羹係用木材制,用耐左會吸味,變得食麵飲到既湯低有奇怪雜味,有啲可惜。😐
今次揀咗呢間拉麵店來試。
店內既位置全部都係吧檯型式,
裝修風格比較古風,吧檯檯面係木材制既,
店內拉麵主打係濃蝦湯及雞白湯,
配菜有A4和牛以及香煎虎蝦做該店既賣點。
而且有濃濃醬油味,炙燒後有淡淡焦香👍
拉麵湯係濃厚鮮甜既蝦湯, 濃而不膩,
唔會好濃稠唔係太鹹,適合大多數人既口味。
麵使用中細直麵,因為冇得揀軟硬度,
食落比較林,而且有少少鹼水味。😐
糖心蛋流心程度有大約7成,
食落有淡淡醬油味,好好食😋
價錢方面大約80-150左右,
同其他拉麵店價錢及份量都係差唔多。
本來拉麵店係好似日本買食券既型式,
不過好似因為食卷既機壞左轉左人手落單,
店員既服務態度很好親切有善,😄👍
另外食麵既湯羹係用木材制,用耐左會吸味,
變得食麵飲到既湯低有奇怪雜味,有啲可惜。😐
濃蝦湯炙燒豚肉拉麵
濃蝦湯炙燒豚肉拉麵