2020-12-23 378 瀏覽
一直猶豫咗好耐,好奇心既驅使下,今次揀咗呢間拉麵店來試。店內既位置全部都係吧檯型式,裝修風格比較古風,吧檯檯面係木材制既,檯面乾淨,調味料擺設特別,有紙巾及消毒搓手液提供,檯面每格兩位有膠板格住,另外吧檯下面有掛勾提供比客人勾袋。店內拉麵主打係濃蝦湯及雞白湯,配菜有A4和牛以及香煎虎蝦做該店既賣點。我點左普通既濃蝦湯炙燒豚肉拉麵,拉麵既配菜有京蔥,竹筍,木茸,糖心蛋半只,叉燒三塊。炙燒叉燒係使用五花腩制成,肥瘦大約8:2左右,食落唔會好肥膩而且唔會乾爭爭,而且有濃濃醬油味,炙燒後有淡淡焦香👍拉麵湯係濃厚鮮甜既蝦湯, 濃而不膩,唔會好濃稠唔係太鹹,適合大多數人既口味。麵使用中細直麵,因為冇得揀軟硬度,食落比較林,而且有少少鹼水味。😐糖心蛋流心程度有大約7成,食落有淡淡醬油味,好好食😋價錢方面大約80-150左右,同其他拉麵店價錢及份量都係差唔多。本來拉麵店係好似日本買食券既型式,不過好似因為食卷既機壞左轉左人手落單,店員既服務態度很好親切有善,😄👍另外食麵既湯羹係用木材制,用耐左會吸味,變得食麵飲到既湯低有奇怪雜味,有啲可惜。😐
一直猶豫咗好耐,好奇心既驅使下,
今次揀咗呢間拉麵店來試。

店內既位置全部都係吧檯型式,
裝修風格比較古風,吧檯檯面係木材制既,

店內拉麵主打係濃蝦湯及雞白湯,
配菜有A4和牛以及香煎虎蝦做該店既賣點。

而且有濃濃醬油味,炙燒後有淡淡焦香👍
拉麵湯係濃厚鮮甜既蝦湯, 濃而不膩,
唔會好濃稠唔係太鹹,適合大多數人既口味。
麵使用中細直麵,因為冇得揀軟硬度,
食落比較林,而且有少少鹼水味。😐
糖心蛋流心程度有大約7成,
食落有淡淡醬油味,好好食😋

價錢方面大約80-150左右,
同其他拉麵店價錢及份量都係差唔多。

本來拉麵店係好似日本買食券既型式,
不過好似因為食卷既機壞左轉左人手落單,
店員既服務態度很好親切有善,😄👍
另外食麵既湯羹係用木材制,用耐左會吸味,
變得食麵飲到既湯低有奇怪雜味,有啲可惜。😐
2020-10-31 635 瀏覽
已經第3次幫襯la,第一次係食佢嘅湯拉麵,第二次食佢嘅龍蝦沾麵😊。真係超好食湯底好濃郁,完全係好似將成隻龍蝦熬入湯底,❤因爲我很喜歡吃沾麵配濃濃嘅湯底,加上佢嘅面質感好厚實,還有她的臀肉😋,肥瘦分明,整體一啲都唔油膩,食完非常滿足。💃會繼續幫襯,希望可以keep住水準。好難得尋找到,👍好味嘅沾面。仲有佢嘅雞湯沾面,真係冇得頂💪,食得出完全花咗很多心思去做,雞味很鮮甜,食到最後加咗少少湯,將成個湯底都飲完。我覺得雖然店鋪細細,但係店員服務態度好好,有禮貌地解說餐牌,埋單之後仲送咗一張免費小食卡。
龍蝦汁豚肉沾麵。
雞湯豚肉沾麵。
龍蝦汁豚肉沾麵。
雞湯豚肉沾麵。
  • 灸燒豚肉·濃蝦湯拉麵
2020-10-15 663 瀏覽
慢煮A4和牛叉燒沾麵 ($148)上次食左蝦湯沾麵覺得好好食,今次試試和牛沾麵,蝦湯好惹味,好多櫻花蝦,和牛燒得好香,好淋,不過偏肥,價錢就有啲貴燒牛肩胛拉麵($98)醬油湯底,牛肩胛厚身,大概7成熟,黑椒喺面,非常香口,幼麵,呢個我覺得好好味沖繩苦瓜餃子 ($48)苦瓜切到好細粒,撈落豬肉,食一啖,會有回甘,鍾意食苦瓜嘅朋友可以試試小亮點:餃子汁 - 好香柚子味 (配餃子好食,加少少落拉麵都好好食)鹿兒島流心芝士薯餅($28)非常邪惡嘅小食😈😈,芝士好creamy,芝士同薯仔係無敵match,不過真係幾飽食拉麵,最重要就係湯底同麵條質感,呢間啱我口味嘅原因就係湯底濃郁,但係唔會好鹹,食完又唔會好頸渴,而且麵條煙韌,不論粗幼都好食另外,雖然店舖細細,但係好多嘢都好有心思,例如調味料(辣粉都有3種選擇:原味,洋蔥,蒜,而且真係幾辣;上面提到嘅餃子醋汁....)
慢煮A4和牛叉燒沾麵 ($148)
慢煮A4和牛叉燒沾麵

燒牛肩胛拉麵($98)
燒牛肩胛拉麵

沖繩苦瓜餃子 ($48)
沖繩苦瓜餃子

鹿兒島流心芝士薯餅($28)
鹿兒島流心芝士薯餅

慢煮A4和牛叉燒沾麵
燒牛肩胛拉麵
沖繩苦瓜餃子
鹿兒島流心芝士薯餅
2020-09-06 453 瀏覽
沖繩苦瓜餃子$48餃子一來已經傳來陣陣香氣,苦瓜應該榨汁釀入餃子皮,可能份量太少,沒有苦澀味。咬開餃子,內裏juicy有肉汁,味道中規中矩。炙燒燒豚肉沾麵 配濃蝦湯$102豚肉做得幾好,一層肥肉、一層脂肪。入口軟淋入味,豚肉經火炙燒過後,散發陣陣脂香,入口溶化。這裏的湯底較一般沾麵店的大碗,蝦味濃烈,啖啖都是精華,飲完不會渴喉,味道比拉麵的濃郁兩倍,略嫌有點過鹹。吃完沾麵後師傅會替湯底添加一些清湯,加完後湯底多了一份甘甜。
沖繩苦瓜餃子$48

咬開餃子,內裏juicy有肉汁,味道中規中矩。

炙燒燒豚肉沾麵 配濃蝦湯$102

2020-09-05
2020-09-06 381 瀏覽
晚市可以堂食,當然要外出消費支持本地企業,在旺角逛完街就走去搵食。行行吓看到一排食店,選了間日式拉麵店。點了招牌三色拉麵 配濃蝦湯。拉麵湯底濃郁,由大量蝦殼熬製而成。鮮蝦鹹香惹味,而且出奇地湯底濃而不膩,一點肥膩感也沒有!平常吃拉麵點如此濃的湯底,吃到一半就很飽滯,但這個完全沒有。雞肉跟燒豚肉做得不錯,但每款肉類只有一片。溏心蛋不夠入味。拉麵麵條粗幼適中,掛湯能力不錯,吃完拉麵我還把大半碗湯汁喝掉!

點了招牌三色拉麵 配濃蝦湯。
招牌三色拉麵 配濃蝦湯 - 慢煮和牛、雞肉、燒豚肉

雞肉跟燒豚肉做得不錯,但每款肉類只有一片。溏心蛋不夠入味。

2020-09-06
2020-08-29 300 瀏覽
唐揚雞件 $38粉漿過多🤢雞肉唔算乾但係唔算特別重雞味,可以唔叫。慢煮薩摩雞.雞白湯拉麵 $78 雞湯唔算係重膠質嘅類型,飲落算係清雞湯。拉麵係普通嘅等級,亦唔似係自家製, 麵粉味亦欠奉。雞肉係平均水平以內。糖心蛋稍微過熟。灸燒豚肉.濃蝦湯拉麵 $80呢款嘅味道就比雞白湯濃,蝦味比我想象中嘅重,相信用嘅蝦殼唔會少🦐🦐拉麵就同雞白湯嘅一樣。豚肉冇乜記憶點。
唐揚雞件 $38
粉漿過多🤢雞肉唔算乾但係唔算特別重雞味,可以唔叫。

慢煮薩摩雞.雞白湯拉麵 $78
雞湯唔算係重膠質嘅類型,飲落算係清雞湯。
拉麵係普通嘅等級,亦唔似係自家製, 麵粉味亦欠奉。
雞肉係平均水平以內。
糖心蛋稍微過熟。

灸燒豚肉.濃蝦湯拉麵 $80
拉麵就同雞白湯嘅一樣。
豚肉冇乜記憶點。
10 分鐘 (堂食)
2020-07-20 187 瀏覽
齊齊抗疫期間,夜晚冇得出去食飯,屋企冇人煮飯,行過阿久根,好耐冇食過,決定買個麵返屋企食,之前食過湯拉麵,所以想試吓沾麵香煎虎蝦沾麵 ($118) + 流心蛋($15) 蝦湯裡面有一隻隻櫻花蝦,濃郁但唔鹹,麵條煙韌,建議麵可以浸耐啲,會更惹味,有一隻虎蝦,大大隻,鮮味,肉質爽口,煎得好香口,加埋流心蛋,好完美🥰🥰🥰🥰,滿分連本來屋企人唔係太鍾意食拉麵都話好好食另外,外賣全單八折,服務態度超級有善,絕對會回頭

香煎虎蝦沾麵 ($118) + 流心蛋($15)
香煎虎蝦沾麵

連本來屋企人唔係太鍾意食拉麵都話好好食

另外,外賣全單八折,服務態度超級有善,絕對會回頭
2020-07-07 201 瀏覽
聽日係紅日,夜晚旺角周圍都好多人。知道附近有一間拉麵鋪好多好評,於是帶女朋友去吃晚餐。一去到已經有幾個人排緊隊,好彩唔算多人,不過都等咗15分鐘。首先要自己係電子自動售賣機落單,然後就入座啦。座位只得對着牆嘅位,座位與座位之間都幾迫夾。如果隔離嗰個大份D都真係會幾尷尬。等咗一陣拉麵就到啦。我哋叫咗兩碗炙燒豚肉拉麵,我要左濃蝦湯底,你朋友要咗雞白湯底。濃蝦湯底味道濃郁,飲完成口充滿蝦嘅香味。雞白湯比濃蝦湯底較淡,女朋友鍾意飲。拉麵份量都幾多,豚肉表面燒得啱啱好,好香,肥瘦適中,好入味,而且係厚切。拉麵有彈性,而且非常掛湯,好美味。另外仲叫咗一個芝士薯餅,芝士餡非常多,外脆內軟,口感豐富。最好放一陣先食,因為新鮮炸起會好熱。餐枱上放了消毒酒精啫喱,注重衛生。另外仲有各種調味料,可以按照自己口味加落麵。除咗係坐得有啲唔舒服之外,其他都幾好。吃得好滋味,好滿足嘅一餐。

2020-06-30
15 分鐘 (堂食)
2020-06-24 202 瀏覽
拉麵@阿久根和牛拉麵屋地址:旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖Openrice 網址:https://呢間其實唔係只食牛架, 雖然個店名有牛字, 供應架係日式架拉麵, 有雞有豬, 不過佢多樣牛比食客選擇。濃蝦湯湯86 再加隻溏心蛋$15 因跟麵只有半隻,我一定唔夠筍乾, 溏心蛋,木耳絲 紫菜同蔥蛋黃做到半jelly 狀,用上日本蛋蛋味濃肉片都大塊架,但有些邊位就唔夠腍身,可能是炙燒過,但炙燒了又多股肉香。湯頭好飲有淺淺的蝦味滲出,唯麵質一般有大大改進空間,太爛太腍又不掛湯,我仲食到皂水味,有足150 g 但我只食了幾條。3 個口味辣粉, 比七味粉強勁很多, 小心用量比較特別是有牛,不過我本身唔食牛,倒是可以告訴愛食牛同拉麵的友人試這組合。
拉麵@阿久根和牛拉麵屋
地址:旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖
Openrice 網址:https://

筍乾, 溏心蛋,木耳絲 紫菜同蔥

蛋黃做到半jelly 狀,用上日本蛋蛋味濃

3 個口味辣粉, 比七味粉強勁很多, 小心用量

比較特別是有牛,不過

我本身唔食牛,倒是可以告訴愛食牛同拉麵的友人試這組合。
2020-06-05 169 瀏覽
其實已經是第二次光顧,不過第一次因為沒有為拉麵拍個照,所以沒有寫食評。今天終於記得為它們留倩影,就上來分享一下。不是同事介紹,這一間座落在角落,毫不起眼的拉麵店我應該留意不到它的存在。可能是這個原因,午餐時間(一點左右)也只得兩個客人。(亦可能是疫症問題罷)這個牛肩胛肉濃蝦湯拉麵,當然第一時間嚐一嚐它的濃蝦(不是龍蝦)湯底。湯,果然夠濃,又嚐到蝦的鮮味。拉麵,相比湯底就較遜色了。可能我比較喜歡吃軟硬適中的拉麵,這次煮得比較硬一點。牛肩胛肉,又有個驚喜。肉軟而不爛之餘,還有4-5塊肉,相當有分量。還有紫菜和半隻溫泉蛋,相對平凡的配菜。同事的大蝦濃蝦湯拉麵,雖然我沒有嚐過,但賣相還不錯。

牛肩胛肉濃湯拉麵

還有紫菜和半隻溫泉蛋,相對平凡的配菜。

同事的大蝦濃蝦湯拉麵,雖然我沒有嚐過,但賣相還不錯。
大蝦濃蝦湯拉麵
題外話/補充資料: 在等候的時候看到師傅在挑蝦腸。雖然這是應該做的事,但看到師傅在做(雖然不是我吃那隻蝦),心裡也覺得食品質素應該不用擔心。 又,醫護買一送一,所以這次只收$49。
2020-06-05
牛肩胛肉濃湯拉麵
大蝦濃蝦湯拉麵
  • 牛肩胛肉濃蝦湯拉麵
今日開完會去左呢度食晏,獎下自己,唔錯喎!食完急急腳返公司再做!📍炙燒豚肉龍蝦湯拉麵 ($80)📍A4和牛叉燒($45)📍雞皮餃子($48)📍可樂($15)✨香港實在太多拉麵店🍜,而今次去呢間算係高質👍🏻😋!龍蝦湯,湯底濃郁厚身,湯汁入口滑溜,麵條掛汁力極高🍜!豚肉又厚又腍, 配菜惹味,吸晒高湯🍜!✨另外,雞皮餃子🥟都係高分之作!大推🙌🏻🙌🏻🙌🏻!!係將麵粉皮轉做雞皮包住餡料,好減岩減糖人仕!

📍炙燒豚肉龍蝦湯拉麵 ($80)
📍A4和牛叉燒($45)
📍雞皮餃子($48)
📍可樂($15)

• 灸燒豚肉·濃蝦湯拉麵
2020-05-19 126 瀏覽
今晚收工去左旺角睇game🎮🕹, 順便食埋野先番屋企, 睇完都有d餓所以就係附近揀左間日式拉麵店🍜試下😆! 鋪頭入面唔算好大, 一眼👀望得哂😯, 有d似日本果d細細間嘅隱世拉麵小店! 餐廳有多款拉麵, 沾麵同小食提供, 而家天氣咁熱🥵就緊係食沾麵啦😂鹿兒島流心芝士薯餅🧀🥔芝士薯餅幾香脆, 而且芝士味濃郁得嚟又唔會好膩, 味道同份量都岩岩好!😊慢煮A4和牛叉燒沾麵🐂🍜沾麵嘅濃蝦湯底好夠熱, 湯汁味濃而不膩, 亦唔會過咸, 而且質地濃稠, 掛麵能力唔錯, 沾麵嘅麵質爽口彈牙, 和牛叉燒係用左A4黑毛和牛西冷, 慢煮封煎再浸係秘制醬汁入面18個鐘以上, 入口鮮嫩多汁, 質感軟腍滑口, 味道唔錯! 食完沾麵之後仲可以示意師傅👨🏻‍🍳加清湯係個沾湯到慢慢品嚐!😋👍🏻

鹿兒島流心芝士薯餅🧀🥔

慢煮A4和牛叉燒沾麵🐂🍜
2020-05-13
  • 慢煮A4和牛叉燒沾麵
2020-05-16 166 瀏覽
拉麵一直都係我comfort food最近發掘到呢間新嘅拉麵店🤤 呢間係旺角嘅小店位置唔多但係款式嘅選擇就好多😛👍🏻 有拉麵有沾麵 有雞湯蝦湯又有唔同肉 佢哋主打和牛今次冇叫到真係要試多幾次先至試得晒😋 落單係掃QR code就得 幾方便 走先俾錢😛🌟炙燒豚肉•雞白湯拉麵 $75OMGGGG‼️ 真係意想不到咁抵食😍 呢個價錢俾三塊咁大嘅豚肉 crazyyyyy🤪 以前食過平價拉麵簡直慘不忍睹😂😂賣相已經好得 有齊紫菜木耳大蔥絲同荀 每樣都有誠意🥰🥰第一啖飲個湯底幾balanced! 唔係叫濃厚所以清爽少少 除咗雞仲好似有蔬菜味 唔會口乾😛鍾意食濃味可以叫濃厚( •̀ .̫ •́ )✧拉麵配埋其他料食一流🤤 我特別鍾意糖心蛋 比其他鋪嘅蛋黃明顯深色 入晒味😍😍要特別點評佢嘅叉燒 位置選得勁靚 肥肉瘦肉3:7左右 我唔太鍾意食肥肉都食晒😋 有明顯炙燒味 好抵食👍🏻食到尾見到枱面有啲辣粉 仲要分咗唔同味 有洋蔥 蒜 落咗少少真係堅辣!🌶🌶 悶悶地想轉下味可以落嚟試吓 正過七味粉好多٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و🌟和牛餃子$68雖然貴少少但係真係有和牛味(๑˃̵ᴗ˂̵)و 油脂香味豐富 唔使點汁都好好食🤤🤤 臨走見到佢
落單係掃QR code就得 幾方便 走先俾錢😛

🌟炙燒豚肉•雞白湯拉麵 $75
賣相已經好得 有齊紫菜木耳大蔥絲同荀 每樣都有誠意🥰🥰

🌟和牛餃子$68

臨走見到佢有做醫護買一送一好有心💕支持下
  • 和牛餃子
  • 炙燒豚肉·雞白湯拉麵
2020-05-02 1218 瀏覽
喺呢條街附近都有好多人氣嘅食店,呢間拉麵店相對等位比較快,所以就吸引左我呢類好快肚餓嘅人。一行到去門口店員已經好熱情咁打招呼同埋量體溫,店舖採用嘅自動售賣機係俾大家先付款點選嘢食,再坐低慢慢等,而係過程之中店員亦都好熱情咁樣去解釋你有興趣嘅食物,服務真係好好。清新自選雞白湯拉麵,雞白湯拉麵我都食過好幾間,呢間未算係最濃郁,但係容易入口而且感覺唔油膩,雞肉己有誠意因為上面有啲黑椒同埋香料,並唔係純粹白烚,雖然只有四件,但係配上筍、糖心蛋等等嘅配料其實都夠女仔飽,最愛入邊嗰隻半凝固也有少少留心質地嘅糖心蛋。面質來講係比較幼身爽滑爽口嗰種,上一次食嗰間呢就比較咬口好啲,真係鹹魚青菜各有所愛。沾面反而更加出色,尤其是係舊叉燒一定係首選,睇住師傅慢慢烤出嚟,香味油脂同埋肉質配合得非常之好,比起雞肉更加搶,麵質相對粗身硬d,但我更喜歡!沾麵黎講湯唔算鹹,係恰到好處嘅鹹香,不過份量來講我估對男仔來講就比較少,可以再加多個小食或者另外再加一啲面,喺自助售賣機嗰陣時可以唔使叫住,因為坐低食食吓可以另外掃qr code 加,好方便。我哋仲叫咗個沖繩苦瓜餃子,不過食得太開心未影相苦瓜味亦都係啱啱好,外皮係淺

我哋仲叫咗個沖繩苦瓜餃子,不過食得太開心未影相
苦瓜味亦都係啱啱好,外皮係淺綠色都幾靚,唯一係稍稍貴,因為$48得四隻,不過都值得試嘅。

睇到店內嘅宣傳同埋擺設,加上食材認真處理,都係一間值得支持嘅小店嚟㗎 !
  • 慢煮薩摩雞·濃厚雞白湯拉麵
2020-04-16 873 瀏覽
拉麵真系香港人好中意食既野,可以用一個$100以內既價錢就食到一碗美味既日式拉麵,真系夫復何求?入面仲要有年輕人好中意食既叉燒同埋溏心蛋,吾知其他人系咪真系咁中意,至起碼我會覺得好正🤤香港既拉麵店雖然都幾多,不過有雞白湯同埋龍蝦湯既拉麵店又有幾多間呢?仲記得之前食過x鶴拉麵同埋中環x銀兩間雞白湯拉麵,印象好深刻,不過知道香港冇乜邊度可以食到雞白湯拉麵,竟然今次比我系旺角廣華街搵到一間雞白湯拉麵既日式小店,一定要試試。值得一提嘅係,門口隔離有好多個許願牌,見到牌上面多數都係寫住支持小店嘅字句,大家去幫襯嗰陣都不妨寫寫鼓勵嘅字句。一入到去座位唔算多,好似普通拉麵店嘅裝修咁,不過俾人感覺都算舒服嘅,牆上面嘅龍蝦圖案好可愛小食方面先叫左雞皮餃子,餃子就食得多喇,雞皮餃子真系第一次食😂就咁睇個樣其實一d都吾似餃子,反而似炸雞翼多d。第一口咬落口質感好脆,但炸粉吾算好多。入面既雞皮都幾滑,話油膩就一定會有少少,始終系雞皮嘛,不過感覺都吾會話好漏。首先黎左一份慢煮薩摩雞雞白湯拉麵,好耐冇食慢煮既食物,爭d吾記得左慢煮既味道系點樣的。雖然只有3片雞肉,食完都夠我回味無窮。雞肉好白,系慢煮既雞肉冇錯,食

雞皮餃子

首先黎左一份慢煮薩摩雞雞白湯拉麵,好耐冇食慢煮既食物,爭d吾記得左慢煮既味道系點樣的。雖然只有3片雞肉,食完都夠我回味無窮。雞肉好白,系慢煮既雞肉冇錯,食落去既口感真系啱啱好,都幾林但系未至於over
之所以冇乜拉麵店有雞白湯呢樣野,系因為要一定既時間烹調,呢度既雞白湯都做得算系咁,清清地,有好濃郁既雞味
好高汁。
慢煮薩摩雞·雞白湯(拉麵)

另外一款系炙燒豚肉雞白湯拉麵,呢個真心推介比大家,系出面食過好多款叉燒拉麵,但經過炙燒既叉燒真系少之有少,呢度竟然有
雞白湯好清,食得出真系用雞煲左好耐,有好濃郁既雞肉味,食得出吾系味精。
炙燒豚肉·雞白湯(拉麵)
炙燒既叉燒香氣四溢,食落口感豐富勁豐富
冇乜燒焦架,仲要冇乜肥肉,但食落又吾會好硬。

溏心蛋甜甜地都幾好味~

P.s. 呢度既服務員既態度都十分值得加許,成個用餐既過程佢都好有禮貌咁招呼我地,因為最近既衞生問題,用餐前就緊系抹抹餐具,跟住佢就好緊張問我地:「系咪烏糟呀?幫你地換過丫」即刻感覺好窩心
2020-04-07
雞皮餃子
慢煮薩摩雞·雞白湯(拉麵)
炙燒豚肉·雞白湯(拉麵)